Zprávy Radia Praha

Bushová navštívila pražské sídlo Radia Svobodná Evropa

Manželka prezidenta Spojených států Laura Bushová navštívila pražské sídlo Radia Svobodná Evropa/Radia Svoboda. Setkala se zde mimo jiné i se zástupci občanských neziskových organizací a ocenila jejich práci při obnově Afghánistánu. Bushová, jež sama sebe označuje za "advokátku Afghánistánu", hovořila se zástupci společnosti Člověk v tísni, Mezinárodní organizace pro migraci, Charity a také novináři z RFE/RL. Zajímala se mimo jiné o to, jak se daří napravovat postavení afghánských žen po pádu Talibanu. Do rozhlasové stanice však zavítala především proto, aby promluvila ve vysílání určeném právě Afgháncům. Byla tak vůbec prvním představitelem Bílého domu, který po rozpoutání vojenské kampaně proti Talibanu a teroristické organizací Al-Káida promluvil přímo k Afgháncům. Rozhovor s ní pracovníci rádia přeloží do paštštiny a darí, tedy jazyků, kterým Afghánci rozumějí. Vystoupení Bushové v rozhlase má zřejmě pomoci rozptýlit nedůvěru vůči Spojeným státům zejména ve velmi konzervativních venkovských a horských oblastech Afghánistánu.

Havel se na Hradě setkal s příslušníky odboje

Prezident Václav Havel se při příležitosti Týdne obětí komunismu, který pořádá Konfederace politických vězňů, setkal na Pražském hradě s příslušníky druhého a třetího odboje. Při setkání uvedl, že lidé, kteří bojovali s fašismem a komunismem, by i nyní měli odhalovat snahy o okleštění demokracie a zavádění autoritářského režimu. "Vy jste svědky nedobré minulosti naší země a jste nositeli společenské paměti," řekl asi dvacítce členů obou odbojů Havel. Podle předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděly Dvořákové byli jeho členové na podobnou akci pozváni poprvé za deset let. Dvořáková pozvání ocenila, uvedla ale, že dřívější nezájem se členů svazu dotýkal a cítili jej jako chybu. Svaz sdružuje především příslušníky druhého odboje, někteří z nich se však podle Dvořákové angažovali i v odboji třetím. Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka se prezident s bojovníky proti komunismu i s příslušníky druhého odboje setkává pravidelně.

Havel navštívil petřínský památník obětem komunismu

Prezident Václav Havel si den před oficiálním odhalením prohlédl petřínský památník obětem komunismu. Objekt navštívil v doprovodu sochaře Olbrama Zoubka, jednoho z jeho tvůrců, den před slavnostním odhalením. Na středu, kdy má přijít šéf sněmovny a ODS Václav Klaus, sice Havel pozvánku dostal také, podle svého mluvčího Ladislava Špačka ale příliš pozdě. Prezidentův mluvčí je přesvědčen, že pozvánku prezident dostal až pod tlakem veřejnosti a diskusí v médiích. Havel mezi pozvanými původně nebyl, starosta Prahy 1 Jan Bürgermeister v minulých dnech řekl, že dosud o dílo neprojevil žádný zájem. Podle Špačka však Havel projekt od počátku sledoval a prezidentská kancelář pomáhala odstraňovat některé byrokratické překážky. Na akci nejsou zváni premiér Miloš Zeman a předseda Senátu Petr Pithart. Pořadatelům z Konfederace politických vězňů údajně vadilo, že oba kdysi byli v komunistické straně. Pithart byl několik let v bývalé KSČ, poté z ní ale vystoupil a byl v disentu. Do KSČ vstoupil v roce 1968 i Zeman, který byl roku 1970 vyloučen.

Česko nemá na mezinárodní úrovni problémy s jadernou energií

Česká republika nemá podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové z mezinárodního hlediska problémy s jadernou bezpečností. Vyplynulo to ze závěrů dubnové mezinárodní konference o jaderné bezpečnosti ve Vídni, s jejímiž výsledky se ve středu seznámí vláda. Na konferenci se podle Drábové sešly státy, které ratifikovaly tzv. konvenci o jaderné bezpečnosti, stanovující mezinárodně právně závazné požadavky na jadernou bezpečnost. Úmluvu ratifikovalo zatím 53 zemí. Jaderná bezpečnost ČR byla na konferenci vyhodnocena jako bezproblémová. Mezinárodní konvence vstoupila v platnost v roce 1998 a první konference se konala v roce 1999. Dubnové setkání zemí bylo vzhledem k tříletým intervalům mezi konferencemi teprve druhé.

Vláda projedná smlouvu o jaderné bezpečnosti se Slovenskem

Vláda na svém středečním zasedání projedná návrh na dohodu mezi Českou republikou a Slovenskem o včasném oznamování jaderné nehody. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové by předkládaná smlouva měla nahradit dosud platnou úmluvu se Slovenskem z roku 1993. Obdobné smlouvy má ČR se všemi okolními státy, ale i s Ruskem a Ukrajinou. Nová smlouva bude odpovídat mezinárodním standardům. Povinnost informovat sousední země zpravidla vzniká státu, ve kterém nastane událost hodnocená v rámci mezinárodní osmistupňové škály číslem dva a vyšším. Stupeň nula přitom podle Drábové znamená běžný stav, stupně jedna až tři mimořádnou událost, stupně čtyři až pět havárii a stupně šest až sedm vážnou havárii. "Stupeň jedna bylo například rychlé odstavení reaktoru, k němuž došlo v Temelíně 7. února, i když odstavení nemělo vliv na jadernou bezpečnost," vysvětlila předsedkyně. Stupeň sedm byla havárie v Černobylu.

Rakouští odpůrci Temelína protestovali před českou ambasádou ve Vídni

Před českým velvyslanectvím ve Vídni se shromáždilo asi 15 ekologických aktivistů z Vídeňské platformy "bezatomová budoucnost". Protestovali proti výstavbě meziskladu vyhořelého paliva z jaderné elektrárny Temelín. Zástupce odpůrců atomu přijal český velvyslanec Jiří Gruša, který od nich převzal protestní dopis adresovaný české vládě. "Máme z meziskladu velké obavy, protože při povrchovém meziskladu nelze vyloučit ani teroristický útok, ani pád letadla," řekla mluvčí ekologů Maria Urbanová. V jedné nádobě na uskladňování vyhořelého paliva je totiž podle Urbanové přibližně 30násobné množství "potenciální radioaktivity, než jaká unikla při havárii v Černobylu". Odpůrci atomu ale požadují nejenom odstoupení od výstavby meziskladu, nýbrž také zastavení provozu v temelínské elektrárně. Velvyslanec Gruša ekologům žádné odstoupení od projektu Temelín neslíbil, ale popsal jim další zvýšení bezpečnostních standardů v elektrárně. Pokojná demonstrace asi po 70 minutách skončila.

Čeští a slovenští vojáci společně cvičí na Libavé

Čeští a slovenští vojáci se ve výcvikovém prostoru Libavá v Olomouckém kraji společně zapojili do největšího letošního cvičení pozemních sil s názvem Blue Line 2002. Zástupci obou armád si procvičí především různé situace zahraničních mírových misí. Vojenských manévrů, které potrvají devět dní, se zúčastní 1500 vojáků, 400 vojáků z praporu okamžité reakce ze slovenského Martina a zhruba 1100 vojáků druhé mechanizované brigády z Písku. Ve vojenském prostoru cvičí s bojovými vozidly, minomety, protitankovými střelami, tanky, děly a pěchotními zbraněmi. Cvičení přišlo obě armády dohromady zhruba na 40 milionů korun. Na mezinárodním cvičení Blue Line se vojáci obou armád setkali poprvé v roce 2000 na Libavé. Do čtyřdenního cvičení se tehdy zapojilo téměř 1400 vojáků se 273 stroji. Loni české a slovenské pozemní síly cvičily společně ve vojenském prostoru Lešť na středním Slovensku.

Předsednictvo vlády schválilo nabídku nizozemské LNM Holdings na koupi Nové huti

Předsednictvo vlády kladně posoudilo nabídku nizozemské společnosti LNM Holdings na koupi Nové huti, projedná ji ale ještě vláda. LNM Holdings zaručuje v případě, že jí vláda prodá Novou huť, celkové investice do ostravského podniku 525 milionů dolarů (asi 17,5 miliardy korun). Částka zahrnuje především převzetí dluhu 8,5 miliardy korun, rozloženého na deset let. LNM garantuje též investici přinejmenším sedm miliard korun a dvě miliardy do základního jmění NH, z toho 440 milionů korun za koupi 67 procent akcií huti. Nizozemcům končí vládou udělená exkluzivita 31. května. "Tato exkluzivita je pro nás nevýhodou, protože je vždy možnost nás nařknout, že cena je nízká a není možno dokázat opak ve výběrovém řízení," uvedli v pondělí představitelé firmy. LNM má rovněž zájem o Vítkovice, Válcovny plechu a Železárny Veselí, pokud však neuspěje v NH, stáhne se úplně mimo ČR.

Český podnik postaví nový plynárenský závod na severu Ruska

Nový závod na zpracování plynu postaví v Sosnogorsku v Komské republice na severu Ruské federace Škoda JS, dceřiná společnost Škody Holding. Jde o součást projektu v hodnotě 100 milionů eur, na jehož realizaci se dále podílí Severgazprom, dceřiná společnost ruského Gazpromu, banka Gazprombank a Česká exportní banka (ČEB). Kontrakt na výstavbu nového závodu na zpracování tří miliard metrů krychlových zemního plynu ročně v Sosnogorsku byl podepsán v březnu 2000. Škoda JS je generálním dodavatelem celého projektu. Jejím partnerem v konsorciu je americká firma Koch Glitsch (dodavatel technologie). Počítá se i se subdodávkami jiných českých výrobců. Výstavba závodu v Sosnogorsku je největším podepsaným kontraktem Škody Holding v minulém roce. Půjde o výstavbu na klíč. Realizace zakázky potrvá třicet měsíců.

Česko už za měsíc podepíše smlouvu o dálnici D47

Zřejmě už v černu bude moci česká strana podepsat s izraelským investorem Housing&Construction realizační dohodu o stavbě dálnice D47 z Lipníka nad Bečvou k polské hranici. Jak uvedl ministr dopravy Jaromír Schling, vláda se bude návrhem dohody zabývat 5. června. Řídícímu výboru se podle něj podařilo ještě mírně snížit cenu stavby z naposledy ohlášených 49,8 miliardy Kč, výslednou částku však Schling neupřesnil. Stát bude do roku 2032 platit investorovi tzv. stínové mýto, jeho splátky by však neměly překročit 125 miliard korun. Izraelský investor původně požadoval 138 miliard. Samotná stavba vyjde na 28 miliard korun. Cenu považuje ministr Schling i tak za vysokou, stavbu totiž prodražuje její technická náročnost. Třináct procent délky dálnice tvoří mosty a estakády. První úsek D47 by měla již koncem května začít stavět ostravská firma ODS. Celá dálnice by měla být dokončena do roku 2009. Ministr v pondělí podepsal smlouvu s Polskem o napojení D47 na polskou A1, které by mělo být dokončeno v roce 2008. Housing&Construction získala zakázku na výstavbu 80kilometrové dálnice od vlády loni na jaře bez výběrového řízení jako pilotní projekt soukromého financování dopravních staveb. Izraelský investor má dálnici postavit a do roku 2032 provozovat za stínové mýto. Pak by měl stavbu v odhadované hodnotě 40 miliard Kč předat státu.

Sasko odmítá stavbu jezů na českém úseku Labe

Německá spolková země Sasko se staví proti výstavbě zdymadel na českém úseku Labe. Zemský ministr ekologie Steffen Flath požádal komisařku Evropské unie pro životní prostředí Margot Wallströmovou, aby společenství vynakládalo prostředky na přizpůsobení plavidel nynějšímu stavu toku, a nikoli na výstavbu nových vodních děl. Lodní doprava se podle něj musí podřídit situaci na Labi, ne řeka lodní dopravě. Pochybnosti o stavbě jezů na Labi má podle Flatha i české ministerstvo životního prostředí. Spolkové ministerstvo dopravy v Berlíně před dvěma týdny informovalo o tom, že přes odpor ochránců životního prostředí hodlá německá vláda pokračovat ve vytváření podmínek pro lodní dopravu. V rozpočtu je pro tento účel připraveno 5,1 milionu eur, které budou investovány v roce 2002. Do roku 2008 počítá spolková vláda s investicemi 255 miliónů eur do budování labské plavební cesty. Na zlepšování splavnosti Labe mají tradičně zájem čeští přepravci.

Ve Francii se rozbírá Česká sezóna

Prestižní přehlídka české kultury "Bohemia Magica" bude ve Francii oficiálně zahájena až koncem června, již nyní ale v Paříži hostují čeští umělci. Tento týden například v pařížské čtvrti Saint-Germain společně vystupují čeští a francouzští jazzmani. Jejich koncerty jsou součástí populárního festivalu Esprit Jazz a Saint-Germain-des-Pres. Flétnista Jiří Stivín si například zahraje s basistou Alim Haurandem či bubeníkem Danielem Humairem a skupinou Saiso. Ve čtvrtek je na programu koncert cimbalistky Zuzany Lapčíkové, klavíristy Emila Viklického a houslisty Petra Růžičky. Všechny koncerty se konají ve sklepních prostorách Českého centra v Paříži, kde na podzim začal fungoval jazzový klub Paříž- Praha (Paris-Prague Jazz Club). Další důležitou akcí, která se tento týden v rámci sezóny bude v Paříži konat, je mezinárodní kolokvium o prvním československém prezidentovi Tomáši Garrigue Masarykovi v prostorách francouzského Senátu a Českého centra. Vědeckého setkání se zúčastní i předsedové horních parlamentních komor obou zemí Petr Pithart a Christiaa Poncelet. Česká kulturní sezóna 2002 bude oficiálně zahájena 25. června premiérou Dvořákovy Rusalky v pařížské Opeře Bastille. Organizátoři však museli na poslední chvíli odvolat jednu z nejočekávanějších akcí, a to výstavu sbírky Vincence Kramáře v Musée Picasso. Národní galerie se totiž obává zabavení obrazů v souvislosti s neuzavřenou mezinárodní arbitráží mezi Českou republikou a firmou CME.

Rakouský velvyslanec v Kroměříži zahájil Dny rakouské kultury

Rakouský velvyslanec Klas Daublebsky a kroměřížský starosta Petr Sedláček zahájili v Kroměříži Dny rakouské kultury. Součástí Dnů je výstava rakouské malířky Jitky Pleszové v Domě kultury. Na kroměřížském Velkém náměstí se uskutečnil i koncert, který připravila kroměřížská Česko-rakouská společnost a Klub UNESCO s pražským Rakouským kulturním fórem. Na pódiu se vystřídaly skupiny Bigband a Musik schule z družebního města Krems a kroměřížský Dechový orchestr s mažoretkami. Ve středu pořadatelé zahájí výstavu prací kremského Fotoklubu a ve čtvrtek expozici o rakouské literatuře. Český divadelní soubor z Vídně "Vídeňská omladina" v sobotu vystoupí s inscenací Roberta Thomase Osm žen. V další dny organizátoři uvedou v domově důchodců pořad o zajímavostech Rakouska. Program zakončí 7. června koncert zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů, která zahraje skladby rakouských umělců.

Čeští scénáristé převzali cenu na filmovém festivalu v Cannes

Mladí čeští autoři Martin Krejčí a Vojtěch Mašek převzali o víkendu v rámci mezinárodního filmového festivalu v jihofrancouzském Cannes ocenění za třetí místo v prestižní soutěži scenáristických debutantů Hartley - Merrill Prize. Jejich scénář nazvaný Suplent nominovala do soutěže česká porota ze 17 prací začínajících scenáristů. Soutěž na podporu mladých scenáristů vznikla v roce 1989 za přispění Roberta Redforda a Nikity Michalkova. Nejprve byla určena autorům z někdejšího Sovětského svazu, po třech letech ale byla rozšířena na další země. V řadách českých scenáristů je několik držitelů některého ze tří ocenění Hartley - Merrill. V roce 1993 skončila na druhém místě Halina Pawlowská se scénářem Díky za každé nové ráno, o dva roky později byl Oskar Reif třetí se scénářem k filmu Postel. Na třetím místě se také v roce 1999 umístil režisér Petr Nikolaev za scénář k filmu Kovbojové a Indiáni.

Obecní dům vystavuje fotografie Tarase Kuščynského

Portréty známých osobností a ženské akty legendárního českého fotografa Tarase Kuščynského budou od neděle vystaveny v pražském Obecním domě. Výstavu zahájí sobotní vernisáž, která připadne na den fotografových nedožitých 70. narozenin. Umělec předčasně zemřel v roce 1983. Návštěvníci výstavy uvidí mnohdy velmi známé snímky - například profil Jana Wericha s doutníkem. Lidé si budou moci prohlédnout 75 fotografií, mezi nimi portréty malíře Jana Zrzavého, herců Miroslava Horníčka a Magdy Vášáryové, zakladatele Semaforu Jiřího Suchého či nositele Nobelovy ceny Jaroslava Seiferta. Fotografie na výstavu vybírala jedna ze tří Kuščynského dcer Radka Ciglerová, která svému otci kdysi pomáhala při práci. Zájemci si mohou snímky také zakoupit - jejich cena se bude pohybovat mezi 10.000 a 25.000 korun. Kuščynskyj byl členem skupiny Setkání. V 60. a 70. letech patřil ke klíčovým osobnostem při prosazování nových forem současné umělecké fotografie. Poslední větší výstavu měl v Praze v roce 1998 v Komorní galerii Domu Josefa Sudka. Výstava v Obecním domě, která potrvá do 21. června, je posledním zastavením jeho současné putovní přehlídky. Před Prahou ji viděli návštěvníci v Hradci Králové, Brnu, Mariánských Lázních a Mostu.

Na Šumavě bude znít duchovní hudba

O víkendu proběhne na Šumavě 6. mezinárodní festival duchovní hudby Šumava - Bavorský les. Zúčastní se jej na dvě stovky hudebníků z osmi vokálních a instrumentálních souborů z Česka a Německa. Pořadatelé tak chtějí navázat na duchovní a kulturní tradice Šumavy a na hodnoty, které zde po staletí vytvářely generace Čechů a Němců. Během třídenní akce přednesou soubory duchovní hudbu českých i světových autorů různých historických období a stylů. Na festivalu zazní ve světové premiéře skladba Cantate Domino pro sbor a varhany skladatele Jana Hanuše. Podle Vladimíra Horpeniaka z Muzea Šumavy v Kašperských Horách bude vrcholem festivalu vystoupení všech souborů na "Koncertu pro 150 hlasů" v klatovském kostele svatého Vavřince. Celkem se uskuteční šest koncertů v Klatovech, v Kašperských Horách a na hradě Velhartice na Klatovsku a v St. Oswaldu a Bayerisch Eisensteinu v Německu. Festival v neděli zakončí slavnostní mše s v kašperskohorském kostele svaté Markéty. Součástí festivalu bude i několik výstav v Kašperských Horách. V kostele svaté Markéty bude výstava náboženských obrazů Ars Sacra akademických malířů Dagmar Hamsíkové a Jana Stosse, na radnici začne výstava obrazů s duchovní tematikou malíře Romana Brichcína. V muzeu Šumavy začne také výstava Betlémy - Dítě Ježíš.

V Králíkách vyroste lázeňský a sportovní areál

Králíky na Ústeckoorlicku by se do pěti let mohly proměnit v lázeňské město s možností bohatého sportovního vyžití. Vznik lázeňského a relaxačního zařízení však záleží na tom, zda město získá finanční podporu z Evropské unie. Pro první etapu žádají o zhruba 20 milionů korun, asi pět milionů uvolní na projekt město. Po dokončení projektu by v Králíkách měl vzniknout areál s řadou sportovišť, včetně aguacentra, sjezdovek, kurtů, bowlingu a dalších sportů. Balneoterapie bude využívat léčivých účinků zdejších minerálních vod obsahujících radon. Ten má příznivý vliv na léčbu revmatismu a onemocnění pohybového ústrojí. Radonová voda, jejíž zdroje se nacházejí pod Králickem, budou pomáhat pacientům i v bývalé nemocnici v Červené Vodě a v okolních domovech důchodců. Letos město začalo s první etapou projektu a buduje rozsáhlý sportovní areál, který přijde zhruba na 23 milionů korun. Pak přijde na řadu aquacentrum, které bude sloužit nejpozději do pěti let.

A na závěr ještě krátce o počasí

V noci bude oblačno až polojasno, teploty 14-10 stupňů. Během dne čekáme polojasno, jen při přechodně zvýšené oblačnosti místy přeháňky, nebo i bouřky. Nejvyšší teploty vystoupí na 22 až 26 stupňů Celsia.