Zprávy Radia Praha

Japonský císařský pár přiletěl na návštěvu Česka

Na historicky první návštěvu České republiky přiletěli japonský císař Akihito s císařovnou Mičiko. Císaře na jeho cestě do Prahy a dál po Evropě doprovází asi šedesát lidí. V Praze se zdrží čtyři dny. Císařský manželský pár přivítal na letišti prezidentský kancléř Ivo Mathé, zástupci ministerstva zahraničí a japonský velvyslanec. Po oficiálním uvítání se císař pozdravil s několika desítkami Japonců, kteří ho srdečně zdravili bílými vlajkami s červeným kruhem. Z letiště odjel císař a jeho doprovod do Lichtenštejnského paláce, kde bude během pražské návštěvy ubytován. V neděli si prohlédne Václavské náměstí, Staroměstskou radnici a Obecní dům. Projde se po Karlově mostě a večer se zúčastní recepce, kterou na jeho počest uspořádá japonský velvyslanec. V pondělí se na Pražském hradě setká císařský pár s českým prezidentem. Jejich Veličenstva si prohlédnou katedrálu sv. Víta, Vladislavský sál Starého královského paláce a prezidentskou pracovnu. Poté bude císař obědvat s prezidentem Havlem. Večer je na programu koncert. Císařský pár odletí z Prahy v úterý dopoledne. Bude pokračovat do Polska, Rakouska a Maďarska.

Význam kandidátské schůzky je zejména demonstrativní, míní Vondra

Nynější setkání premiérů kandidátských zemí ucházející se o vstup do NATO v Rize by mělo hlavně navenek zdůraznit jejich vůli k integraci, soudí zmocněnec pro listopadový summit NATO v Praze Alexandr Vondra. "Pro aspirantské země je to poslední příležitost společně demonstrovat odhodlání a připravenost na vstup," řekl ČTK. Společný postup kandidátů a pořádání schůzek je podle Vondry "moudrá aktivita", která může pomoci vylepšit vlastní obrázek. "Nemusí to mít zásadní vliv na hodnocení jejich vojenské připravenosti nebo na rozhodování aliance, koho nakonec pozve do svých řad, ale každopádně to upoutá pozornost k tématu," podotkl. Vondra kandidátům zopakoval názor české strany, že rozšíření je v českém zájmu. "Přejeme jim všechno nejlepší a fandíme jim v tom," řekl k integračním snahám uchazečů. V Rize také informoval o významu pražského summitu a předpokládané agendě aspoň v základních bodech. "Nejde jenom o rozšiřování aliance, jde také o posilování aliančních schopností tváří v tvář novým hrozbám," zdůraznil s poznámkou, že v Praze se nebude mluvit pouze o rozšiřování, ale rovněž o zlepšování vojenských schopností NATO.

Koalice se s ČSSD dohodla na saldu od 4,9 do 5,4 procent HDP

Budoucí koaliční vláda sociálních demokratů, lidovců a Unie svobody-Demokratické unie provede reformu systému veřejných financí v letech 2003 až 2006 tak, aby se schodek rozpočtů v roce 2006 pohyboval mezi 4,9 až 5,4 procenta hrubého domácího produktu. Plyne to z návrhu koaliční smlouvy mezi stranami, který ČTK získala z důvěryhodného zdroje. S textem smlouvy už souhlasila vedení všech tří stran. Právě kvůli nesouhlasu s příliš vysokým schodkem odešla tento týden z čela Unie Hana Marvanová. Přesto Unie pokračovala v jednáních a Marvanová je rozhodnutá jako poslankyně koaliční vládu podpořit. Strany budoucí vlády se také zavazují po příští čtyři roky svého volebního období nezvyšovat celkové daňové zatížení a stabilizovat daňovou kvótu na úrovni roku 2000. Připraveny budou přijmout taková opatření, aby tato kvóta samovolně nepoklesla. Dokončí také harmonizaci daňové soustavy s požadavky EU.

V budoucí vládě s ČSSD nebude mít Koalice právo veta

Většinovým způsobem bude rozhodovat budoucí společná vláda sociální demokracie, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU. Menší partneři ČSSD budou mít v pravděpodobně sedmnáctičlenné vládě celkem jen šest lidí, ministři za sociální demokracii je tedy dokáží kdykoliv přehlasovat. Právo vetovat rozhodnutí kabinetu si Koalice na sociálních demokratech nevyjednala, ač se o to pokoušela. "Na počátku jsme jednali o principu veta, ale vzhledem k výsledkům voleb to nebylo dojednatelné," řekla ČTK bývalá šéfka US-DEU Hana Marvanová. Většinové hlasování v kabinetu vyplývá z druhé části koaliční dohody, kterou ČTK získala z důvěryhodného zdroje. Autentičnost materiálu potvrdili i účastníci jednání mezi stranami. Na společném programu se zástupci stran dohodli ve středu, jednotlivá stranická vedení s ním už také vyslovila souhlas.

Druhý státní svátek v ČR věnovaný odkazu reformátora Jana Husa

Druhý státní svátek v České republice věnovaný odkazu středověkého reformátora Jana Husa byl příležitostí pro protestantské církve i pro představitele státní správy k řadě shromáždění na různých místech českých zemí. Uskutečnil se nejen v jeho rodišti Husinci a v Praze v Betlémské kapli, ale například i na Kozím hrádku v jižních Čechách. Každoročně se modlitební setkání koná také ve skalách Českého ráje, kde se během let rekatolizace scházívali tajní evangelíci. Věřící reformačních a nekatolických církví 6. července vzpomínají výročí upálení zastánce pravdy, kazatele Jana Husa, prohlášeného při církevním koncilu v Kostnici roku 1415 za kacíře. Vatikán v posledních letech proměnil pohled na Husa a připouští jeho zásluhy o obnovu středověké církve. Papež Jan Pavel II. vyjádřil v roce 1999 lítost nad Husovou krutou smrtí.

Věřící si při liturgii v Betlémské kapli připomněli Husův odkaz

Ve zcela zaplněné Betlémské kapli v Praze si věřící připomněli odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl před 587 lety odsouzen kostnickým koncilem a jako kacíř upálen na hranici. Tradiční bohoslužbu, kterou vedl patriarcha Církve československé husitské Jan Schwarz, zahájily tóny neslavnější husitské písně Kdož sú boží bojovníci. Schwarz při kázání připomněl Husovu žízeň po pravdě a jeho odkaz, že žádná církev nestojí nad Bohem. Jako důkaz toho, že jeho odkaz žije, je skutečnost, že se věřící různých církví tradičně scházejí pod střechou Betlémské kaple, která symbolicky nepatří žádné církvi, uvedl Schwarz. S modlitbami před věřící předstoupili představitelé církví a teologických fakult působících v České republice.

Betlémská kaple, s níž bylo pražské působení mistra Jana Husa úzce spjato, byla založena v roce 1391, a to výhradně pro kázání v českém jazyce. Hus tam kázal od roku 1402 do roku 1412. Jako nekompromisní kritik tehdejší církve a vysokého duchovenstva se dostal do sporů s arcibiskupem i králem. V roce 1412 byl dán do klatby. Odešel proto z Prahy kázat na venkov. Roku 1414 byl povolán na církevní koncil do Kostnice. Tam však odmítl své učení odvolat a byl jako kacíř upálen.

Oslavy Jana Husa se v jeho rodném Husinci obešly bez osobností

Letošní oslavy 587 let od upálení českého církevního reformátora Jana Husa nepřilákaly do jeho rodného Husince na Prachaticku žádné významné osobnosti. Přesto si svého rodáka obec připomněla vrchovatou měrou. Bývalo zvykem, že se husineckých oslav účastnili významní zástupci občanského, církevního či politického života. Letos se ale oslavy obešly bez nich. Přesto se na husineckém náměstí shromáždila zhruba tisícovka lidí. Kolem 150 lidí se také sešlo na zahradě památníku Jana Husa, který sídlí v domě, na jehož místě se kazatel podle tradice v roce 1371 narodil. Ekumenickou bohoslužbu zde vedli zástupci tří církví, kteří se spolu s lidmi modlili za udržení lidských hodnot, které Hus ve své době požadoval a jež jsou v mnoha ohledech zásadní i pro dnešní dobu.

Husovo výročí si připomněli také na Kozím hrádku u Sezimova Ústí na Táborsku, kde historikové Husitského muzea v Táboře připravili pro návštěvníky zábavné povídání o osobě významného kazatele, který svou osobností překročil hranice tehdejších Čech a ovlivnil dění v celé Evropě.

Historik: Hus by se s dnešní společností zřejmě nesžil

Český církevní reformátor a zakladatel husitského revolučního hnutí Jan Hus by se s dnešní společností pravděpodobně vůbec nebyl schopen sžít. Pokud by se mu to povedlo, asi by se pokoušel propagovat své etické názory a názory na význam křesťanské morálky, řekl ČTK historik Husitského muzea v Táboře Zdeněk Vybíral. Podle něj nás dělí od Husovy doby příliš velká časová propast. Hus by naší době nerozuměl, stejně jako my máme často velké problémy porozumět jeho době, uvedl. Hus byl podle něj velmi zajímavá osobnost. "Byl to především muž, který velmi dobře působil na lidi ve svém okolí a dokázal si získat jejich důvěru. Byl velmi zásadový a opravdový. Byl schopen měnit svá stanoviska, pokud uznal jejich nesprávnost. Pokud ale byl přesvědčen o své pravdě, byl ochoten na ni trvat," popsal postavu středověkého kazatele.

Svědkové Jehovovi v Ostravě pokřtili 70 nových věřících

Křtem 70 nových členů, kteří se přihlásili ke křesťanským hodnotám svědků Jehovových, pokračoval v ostravském Paláci kultury a sportu sjezd této náboženské společnosti. Křtu nových zvěstovatelů víry, při němž jsou noví jehovisté zcela ponořeni do vody, přihlíželo 7550 účastníků setkání. Podle mluvčího sjezdu Ladislava Kirilenka bylo pokřtěno 43 žen a 27 mužů. Nejmladšími byli třináctiletí dívka a chlapec, nejstarší sedmapadesátiletá žena. "Za poslední tři roky křtem v ČR prošlo 1250 lidí," řekl Kirilenko. V Česku mají jehovisté na 20.000 členů. Na celém světě je asi šest miliónů svědků Jehovových, kteří káží ve 235 zemích. Ostravský třídenní oblastní sjezd je určen jehovistům z celé Moravy. Jde o první ze dvou oblastních sjezdů této státem uznávané náboženské společnosti. Druhý sjezd se uskuteční za dva týdny v Praze.

S opravou židovského hřbitova pomohou i zahraniční studenti

Zhruba desítka mladých dobrovolníků z pěti zemí Evropy míří do Boskovic na Blanensku, aby pomohli s opravou místního starého židovského hřbitova. "Dobrovolníci začnou pracovat po neděli, budou odstraňovat náletové dřeviny a odborníkům pomohou s rekonstrukcí nápisů na náhrobcích," řekl ČTK organizátor akce Adam Fišer. Podobná mezinárodní pomoc se v Boskovicích uskutečnila již o loňských prázdninách. Akci pořádá občanské sdružení Inex. Vzniklo v roce 1991 a jeho cílem je mezinárodní spolupráce mládeže.

Boskovice patřily k městům s největším počtem židovských obyvatel na jižní Moravě. Nyní se do nich sjíždí studenti nejen z ČR, ale i z Velké Británie, Francie, Německa a Rakouska. Mladí lidé pracují bez nároku na mzdu. Boskovický židovský hřbitov vznikl počátkem 18. století a využíval se k pohřbům až do počátku první světové války. Celkem zde odpočívá 3000 Židů. Deportaci židovských občanů do nacistických koncentračních táborů přežilo jen 14 ze 458 boskovických Židů.

Lidé zaslali stovky pohlednic a známek na pomoc strádajícím dětem

Několik stovek pohlednic, poštovních známek a použitých telefonních karet zaslali lidé organizátorům humanitární sbírky, jejíž výtěžek bude použit na nákup jídla, léků a školních potřeb pro děti z rozvojových zemí. ČTK to řekl Miloš Navrátil ze Strany pro otevřenou společnost, která akci vyhlásila. "Lidé nám poslali zhruba 3700 pohlednic, telefonních karet a známek. Do sbírky se zapojili nejen jednotlivci, ale také celé rodiny či školní třídy," uvedl Navrátil. Známky, pohlednice a karty nabídne charita prostřednictvím misií v rozvojových zemích tamním sběratelům, pro které jsou předměty z České republiky velkou vzácností. "Má to stejný ohlas, jako když zdejší filatelisté získají známky pocházející z Ugandy," dodal Navrátil.

Připojení druhého bloku Temelína do sítě oddálil zkrat

Připojení druhého bloku jihočeské jaderné elektrárny Temelín do sítě se odkládá na zatím neupřesněnou dobu. Příčinou je zkrat na jedné části rotoru generátoru druhého bloku, který nastal v pátek večer, řekl ČTK mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Zkrat nastal při závěrečných primárních zkouškách generátoru druhého bloku, po kterých měla elektrárna blok připojit do sítě. Podle Nebesáře si porucha vyžádá vychlazení turbogenerátoru a potrvá několik dní, než pracovníci dodavatelů zjistí příčinu vzniklého stavu a navrhnou postup případné opravy. První blok elektrárny pracuje dále na sto procent a vyrábí kolem 1000 megawatt elektřiny.

V Obecním domě začal varhanní festival, potrvá do 24. srpna

Pátý ročník mezinárodního festivalu Varhanní léto zahájila ve Smetanově síni Obecního domu v Praze česká varhanice Michelle Hradecká. V recitálu zazněla romantická tvorba a hudba varhaníka a skladatele Jiřího Ropka, letošního osmdesátníka. Koncerty se podle pořadatelů konají každý pátek a sobotu do 24. srpna. Mají se na nich postupně představit umělci z Polska, Švédska, Francie, Velké Británie a Německa. Českou republiku zastupuje ještě ve zveřejněném programu 2. a 3. srpna varhaník Aleš Bárta. Účinkující rozeznívají varhany z roku 1913, restaurované v roce 1997 při celkové opravě secesního Obecního domu. Nástroj je svou dispozicí vhodný zejména k interpretaci modernější varhanní hudby.

Hudební festival Krylonoce navštívilo přes 400 zájemců

Více než 400 milovníků folkové hudby a obdivovatelů legendárního českého písničkáře Karla Kryla navštívilo hudební festival Krylonoce 2002 v amfiteátru Skalka v Novém Jičíně. V noci na sobotu na jeho třetím ročníku vystoupilo 14 českých skupin a interpretů. Největší ohlas publika vzbudila v desetihodinovém programu vystoupení Marty Kubišové a Vladimíra Mišíka se skupinou ETC, řekl ČTK Petr Orság z novojičínského městského kulturního střediska, které bylo hlavním organizátorem akce. Festival připomněl morální odkaz básníka, písničkáře a publicisty Karla Kryla. Diváci se těšili z rozmanitých žánrů od folku a rocku až po blues či etnickou hudbu. Na Krylonocích mimo jiné zahráli Tomáš Kočko & band, Jan Vodňanský, Jan Kryl, Pepa Nos, Pepa Fousek či skupina Missa. Místo konání akce nebylo zvoleno náhodou. Kryl až do své emigrace v roce 1969 v Novém Jičíně zhruba 12 let žil. Mimořádný ohlas vzbudila zejména Krylova vystoupení v letech 1968 a 1969. Jeho písně z dlouhohrající desky "Bratříčku zavírej vrátka" se staly jedním ze symbolů odporu proti okupaci Československa armádami zemí Varšavské smlouvy. Zpívající básník a legenda svobodné československé kultury zemřel náhle 3. března 1994 v Německu ve věku nedožitých 50 let.

Ve Valašském Meziříčí zvolili nové vladaře a odvolali Polívku

Vláda valašského krále Boleslava Polívky alias Boleslava I. nad Valašským Meziříčím v pátek skončila. Místní obyvatelé jej v nepřítomnosti zbavili trůnu a místo něj si zvolili panovníky dva - letního a zimního. Učinili tak při příležitosti rekonstrukce Bitvy usmíření, která se měla odehrát před 86 lety. "Boleslav I. na nás zvysoka kašle, naše problémy neřeší a nehodlá nás poctít návštěvou," stojí v oficiálním zdůvodnění jeho nenásilného svržení obyvateli. Iniciátoři převratu se současně distancovali od valašských vzbouřenců, "hrabivých Lachů" vedených valašským správcem Tomášem Harabišem, kteří prý vyvolali rebelii proti králi již před rokem, a kteří se údajně snaží pravověrným Valachům vetřít do přízně. Novými králi byli jmenováni osmačtyřicetiletý Karel Koňařík na léto a o rok starší Rudolf Vávra na zimu. Panovníci Karel I. a Ruda II. předstoupili před svůj lid oděni do protiatomových obleků, v rukou místo znaků královské moci svírali zvon na čištění odpadu a citrón. Poté, co odměnili své věrné poddané bojovníky řády a metály, absolvovali slavnostní jízdu v zednických kolečkách.

Ze sportu:

Tomáš Enge vyhrál závod mezinárodního mistrovství formule 3000 v britském Silverstonu. Český pilot slavil své druhé letošní vítězství. V průběžné klasifikaci seriálu je stále druhý, ale náskok vedoucího Francouze Sebastiena Bourdaise snížil na devět bodů. Předchozí vítězství v letošním seriálu vybojoval Enge v květnu na rakouském A1 Ringu.

Španěl Ivan Rana vybojoval v maďarském Györu titul mistra Evropy v olympijském triatlonu. Na druhém místě doběhl do cíle český reprezentant a obhájce titulu Filip Ospalý, jemuž tak Rana odvedl porážku z minulého šampionátu v Karlových Varech. Bronzovou medaili si z Maďarska odveze Němec Maik Petzold. Mezi medailisty byly v cíli dvousekundové odstupy.

Fotbalisté Slavie Praha porazili v přípravném utkání na soustředění v Blšanech Chomutov snadno 4:0. I přes vysoké skóre mohli dát vítězové více branek, ale neproměnili řadu jasných brankových příležitostí. Fotbalisté Viktorie Žižkov prohráli v přípravném utkání v Nymburce se Slovanem Bratislava 0:2. Branky dostali v druhém poločasu v rozmezí čtyř minut. Viktorie měla úvodních deset minut převahu, ale potom byl po zbytek zápasu lepší Slovan, který měl hodně nebezpečné zejména rychlé protiútoky.

Jiří Novák neobhájí titul na turnaji ve švýcarském Gstaadu. Pořadatelé oznámili, že český tenista kvůli nemoci svou účast odřekl. Novák se omluvil s tím, že má vysoké horečky. Sedmadvacetiletý Novák vyhrál loni turnaj jako nenasazený tenista, tehdy pětašedesátý ve světovém žebříčku. Letos měl jako dvaatřicátý hráč na světě plnit roli trojky. Český tenista hrál naposledy ve Wimbledonu, kde vypadl v druhém kole.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, ve východní polovině území místy i bouřky. Později od západu slábnutí srážek a ubývání oblačnosti. Teploty 20 až 25 stupňů Celsia.