Zprávy Radia Praha

Václav Havel souhlasí s Georgem Bushem: Zlu je třeba čelit v zárodku

Zlu, terorismu a dalším hrozbám je třeba čelit v zárodku. Na středeční schůzce v Bílém domě ve Washingtonu se na tom shodli prezidenti České republiky a Spojených států Václav Havel a George Bush. Prezident Havel tak podpořil chystaný útok proti Iráku a režimu Saddáma Husajna. Útok by podle něj ale neměli vést pouze Američané, ale se souhlasem Rady bezpečnosti OSN všichni spojenci NATO. Po jednání v Bílém domě to řekl Havlův mluvčí Ladislav Špaček. "Český prezident připomněl situaci v Německu v roce 1938 před druhou světovou válkou," dodal mluvčí. Kdyby se tehdy Evropa spojila, nemusela podle Havla později čelit takovému násilí. Prezident dále hovořil o tom, že Česká republika cítí spoluodpovědnost. O konkrétním nasazení vojáků se ale podle Špačka nehovořilo.

Během téměř hodinové schůzky spolu prezidenti hovořili také o nadcházejícím summitu Severoatlantické aliance. Na něj by se koncem listopadu měli sjet představitelé 19 členských zemí NATO a dalších 27 států zapojených do programu Partnerství pro mír do Prahy. Shodli se na tom, že nadcházející vrcholná schůzka NATO bude mít historický význam. Oba podle Špačka očekávají, že si z Prahy odveze pozvání do aliance sedm kandidátských zemí. Václav Havel však zopakoval, že NATO by mělo také určit, kde jeho hranice končí. Také prezident Bush je podle Špačka přesvědčen o tom, že aliance musí být opatrná v nadšení z rozšiřování. Bush podle Havlova mluvčího dále poděkoval za pomoc České republiky v boji proti terorismu. Čeští vojenští lékaři působí v Afghánistánu a chemici v Kuvajtu. Prezidenti zmínili také ničivé záplavy, které postihly Českou republiku. Z Bílého domu Havel zamířil do Sněmovny reprezentantů a Senátu.

ČSSD, KDU-ČSL a unie doplnily koaliční dohodu a zažehnaly krizi

Špičky ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody- DEU podepsaly ve středu před polednem na Úřadu vlády garanční dodatek koaliční smlouvy, který má zažehnat několikadenní krizi vládní koalice a umožní fungování kabinetu ve stejném složení. Krátce po podpisu to oznámil premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla. "Znamená to konec náběhu ke koaliční krizi," dodal. Strany se zavázaly, že návrhy, které kabinet označí za zásadní, budou nejprve projednány v poslaneckých klubech vládních stran. Po důkladné diskusi pak tyto klíčové normy, například rozpočet či referendum o vstupu země do EU, podpoří všichni vládní poslanci. Pokud Unie svobody-DEU nezajistí pro tyto zákony podporu všech svých deseti poslanců, dobrovolně odejde z vlády, ale menšinový kabinet sociálních a křesťanských demokratů bude nadále tolerovat. KDU-ČSL setrvá ve vládě, i když z ní unionisté odejdou, končí text dodatku.

Koalici sociálních demokratů, lidovců a unionistů ohrozilo páteční hlasování sněmovny o balíčku daňových změn, který neprošel kvůli nesouhlasu unionistky Hany Marvanové. Poslankyně ČTK řekla, že pokud se dokáže poslanecký klub její strany na zásadních věcech shodnout, pak další vládní návrhy podpoří i ona. Od pátku 13. září jednali koaliční partneři o rekonstrukci Špidlova kabinetu. Přestože hrozila demise všech tří ministrů za US-DEU, vláda nakonec krizi přečkala beze změn.

Foldyna: Podpis koaličního dodatku je geniální tah Špidly a ČSSD

Za geniální tah předsedy vlády a ČSSD Vladimíra Špidly označil podepsání garančního dodatku koaliční smlouvy předseda ústecké krajské organizace ČSSD Jaroslav Foldyna. "Pro lidi postižené povodněmi je to dobrá zpráva. Podpis dodatku jistě umožní schválení takových zákonů, které jsou zapotřebí zejména pro financování odstraňování následků srpnových záplav," řekl ČTK Foldyna. US-DEU podle něj tímto podpisem přiznává, že je ochotna pro vládní funkce několika svých členů obětovat všechno. Foldyna zdůraznil, že Unie svobody za posledních pár let podepsala mnoho dohod. "Musíme si ale položit otázku, kolik z nich dodržela," uvedl krajský šéf ústeckých sociálních demokratů. Proto podle něj nelze nyní říci, jak dlouho bude koaliční dodatek platit.

Politologové se liší v názorech na podpis garančního dodatku

Politologové se nemohou shodnout v názorech na řešení krize, která v uplynulých dnech otřásla koaliční vládou ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU. Podpis garančního dodatku koaliční smlouvy podle řady z nich nemůže předejít problémům, které se mohou objevit v budoucnu. Někteří odborníci se nicméně domnívají, že jakémukoli jinému řešení, například sestavení jednobarevného sociálnědemokratického kabinetu či menšinové koaliční vlády s KDU-ČSL, brání deklarace, které ČSSD přijala před volbami. Vylučují totiž pokračování opoziční smlouvy s ODS a zároveň kabinetu neumožňují ani spoléhat se na podporu komunistů. "Je to zatím, v této situaci, asi to nejrozumnější řešení," soudí o uzavření garančního dodatku Rudolf Kučera. Totéž si myslí i jeho kolega Pavel Šaradín. Sestavit menšinovou vládu a spolupracovat s ODS či komunisty by podle nich bylo klamáním voličů. Mohlo by to mít navíc nepříznivý vliv na politickou kulturu, dodávají.

Podle některých zahraničních pozorovatelů by se však měli sociální demokraté spíše orientovat na vytvoření jasné a průzračné vnější podpory, ať už by přišla ze strany KSČM nebo ODS. Při těsné většině jednoho hlasu nelze do budoucna vyloučit žádné překvapení, premiér bude neustále balancovat na ostří nože, míní například profesor belgické Lovaňské katolické univerzity Luc Bernard. Tento odborník na země střední a východní Evropy je přesvědčen, že Špidla bude muset kumunisty nebo občanské demokraty o podporu dříve nebo později stejně požádat.

"Budoucnost nelze žádným dodatkem nikdy doběhnout, protože bude vždy jiná, než je možné předpokládat," dává Bernardovi za pravdu politolog Zdeněk Zbořil. Podepsaný dodatek koaliční smlouvy je podle něj předem odsouzený k tomu, že na vyřešení budoucích problémů nebude použitelný. Zbořil proto pokládá za vhodnější řešení variantu menšinového kabinetu, který bude muset před každým hlasováním ve sněmovně shánět podporu napříč politickým spektrem.

Vláda schválila návrh zjednodušující obsazování funkcí přednostů

Pravidla pro výběrové řízení na funkci přednostů okresních úřadů se rozhodla zjednodušit svým nařízením vláda. Jeho přijetí ČTK oznámila mluvčí kabinetu Anna Stárková. Ministerstvo vnitra, které návrh ve středu předložilo, totiž upozorňuje, že řada přednostů a jejich zástupců opouští své funkce už nyní, ačkoliv okresy zanikají až s koncem roku. Odchody úředníků tak podle ministerstva vnitra činnost úřadů ochromují. Ke konci července bylo místo přednosty okresního úřadu obsazené v 64 z celkem 73 okresů.

Lepší organizaci práce i bezpečnost zaměstnanců na staveništích by měl v budoucnu zajišťovat zvláštní koordinátor. Plyne to z návrhu zákona o ochraně zdraví při práci na staveništích, který schválila vláda. Cílem normy je také přiblížit domácí právo zákonům Evropské unie a umožnit tak pohyb pracovních sil po Evropě. Česká legislativa zatím nestanovuje sladění jednotlivých stavebních činností už při přípravě projektu.

Vláda schválila novelu zákona o Státním zemědělském intervenčním fondu (SZIF), která má fondu v budoucnu umožnit fungovat podle předpisů Evropské unie. "Novela je nezbytná proto, aby mohl SZIF po přistoupení ČR k EU plně administrativně zajišťovat zemědělskou politiku EU v oblasti společných tržních organizací," uvedlo k tomu ministerstvo zemědělství. Podle ministerstva jde především o zpřesnění ustanovení, která se vztahují k dotacím, subvencím, intervenčním nákupům a systémům produkčních kvót. Zároveň mají být posíleny kontrolní mechanismy fondu.

Návrh novely zákona o finanční kontrole ve veřejné správě, který v souladu s požadavky Evropské komise zaručuje větší pracovněprávní ochranu a nezávislost interním auditorům, schválila vláda. Zákon o finanční kontrole v ČR platí od prvního ledna letošního roku, kdy všechny orgány veřejné správy musely zřídit útvar vnitřního auditora. Výjimkou jsou například obce pod 500 obyvatel. Zákon nezávislost útvaru interního auditu sice zakotvuje, neobsahuje však právní pojistky proti odvolávání interních auditorů, jak požadovala Evropská komise.

Prodejci budou muset po vstupu České republiky do Evropské unie značit nabízené zboží nejen prodejní cenou za kus, ale i cenou za kilogram, litr či metr. Ukládá jim to navrhovaná novela zákona o cenách, kterou schválila vláda. Cena za jednotku množství má sloužit k lepší orientaci spotřebitele. Novela zákona o cenách by měla být plně slučitelná se směrnicí Evropské unie o ochraně spotřebitele. Pokud navrhovaná právní úprava projde celým legislativním procesem, měla by nabýt účinnosti s datem vstupu ČR do EU, tedy pravděpodobně od roku 2004.

Přibližně 1,19 miliardy korun poskytlo na pořízení a obnovu majetku ministerstvo práce a sociálních věcí několika ústavům sociální péče v rozporu s původně stanoveným účelem. Zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) vzala na vědomí vláda. Kabinet chce zkontrolovat, jak jsou pochybení napravena. Své vysvětlující stanovisko předložilo i ministerstvo. Úřad s některými zjištěními NKÚ nesouhlasí a vznesl proti kontrolnímu protokolu námitky.

Rozmanitost druhů volně žijících živočichů by měla být v budoucnu lépe chráněna. Vyplývá to z návrhu zákona, který schválila vláda. Úprava by měla rozlišit zoologické zahrady se záchranným chovem ohrožených a vzácných druhů od komerčních zvěřinců a různých útulků a uvést rovněž do souladu českou legislativu s právními předpisy EU.

Vláda jmenovala ministra Sobotku guvernérem za ČR ve Světové bance a EBRD

Vláda jmenovala ministra financí Bohuslava Sobotku guvernérem za Českou republiku ve Světové bance a v Evropské bance pro obnovu a rozvoj (EBRD). Kabinet dále jmenoval náměstka ministra financí pro privatizaci Zdeňka Hrubého zástupcem guvernéra za ČR v Mezinárodním měnovém fondu. Sobotka s Hrubým tak ve funkcích v mezinárodních institucích nahradí své předchůdce Jiřího Rusnoka a Tomáše Potměšila, které kabinet odvolal. Vláda dále jmenovala Hrubého národním koordinátorem pomoci Evropské unie. Podle mezinárodních pravidel je zástupcem ČR v radě guvernérů Světové banky a EBRD ministr financí. Zástupcem ČR v radě guvernérů MMF je guvernér centrální banky a jeho náhradníkem náměstek ministra financí odpovědný mimo jiné za problematiku mezinárodních finančních institucí. Rady guvernérů jsou vrcholnými orgány zmíněných institucí.

Pavel Rychetský: Česko už je cílovou a tranzitní zemí obchodu s lidmi

Česká republika se během 90. let změnila ze státu, odkud pocházely oběti obchodu s lidmi, na zemi tranzitní, popřípadě cílovou. Na bruselské konferenci o obchodování s lidmi to prohlásil český vicepremiér a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. "Ženy zavlékané přes Českou republiku pocházejí z Ukrajiny, Ruska, Moldavska, Litvy, Slovenska, Rumunska, Bulharska, Vietnamu a Číny," řekl. Přestože jde pro Česko o nový fenomén, který přišel až s pádem železné opony, nevede si země při jeho potírání špatně, míní vicepremiér. Připustil ovšem, že Česko musí urychleně vypracovat systém pomoci obětem obchodu s lidmi. V této souvislosti řekl, že vláda příští rok v březnu projedná analýzu situace, návrh národní strategie boje proti tomuto fenoménu a národní akční plán. "Obchodování s dětmi a ženami je jednou z nejvýnosnějších forem organizovaného zločinu," podotkl na půdě Evropského parlamentu vicepremiér. "V posledních pěti letech vzrostl objem obchodování s lidmi o polovinu a podle odhadů ročně vynáší deset miliard dolarů," zhodnotil Rychetský novodobé otrokářství v celosvětovém měřítku. Poznamenal, že Česká republika v roce 2000 podepsala Palermskou konvenci o boji proti mezinárodnímu organizovanému zločinu a připravuje její ratifikaci. V prosinci Česká republika podepíše i nejnovější dodatkový protokol ke konvenci OSN o prevenci, boji a trestání obchodníků se ženami a dětmi. Český trestní zákoník byl doplněn, aby odpovídal mezinárodním závazkům. Trestné je najímání lidí a jejich přeprava do zahraničí za účelem poskytování sexuálních služeb.

Senát odmítl schvalovat dva záplavové zákony ve zkráceném řízení

Po Poslanecké sněmovně částečně i horní parlamentní komora narušila vládní plány na řešení povodňové situace v zemi. Senátoři totiž odmítli urychleně projednat dvě ze čtyř předloh, kterými kabinet chtěl ušetřit finance na výdajích státu. Senát schválil jen roční odložení zvýšení počtu tříd platové stupnice a zákon, který zkracuje dobu, po kterou budou ústavní činitelé v nemoci pobírat plný plat. Senátoři rozhodli, že zákon o zmrazení horní hranice nemocenské nebudou projednávat ve zrychleném jednání, ale standardní cestou. Projednávání a případné schválení zákona se tak protahuje. Stejný osud potkal v Senátu i zákon o zmrazení platů ústavních činitelů pro příští rok.

Horní parlamentní komora souhlasila s tím, aby Pozemkový fond uvolnil půl miliardy korun jako pomoc zemědělcům postiženým povodněmi. V rámci novely zákona o Pozemkovém fondu současně Senát přijal návrh, že rolníkům hospodařícím v zaplavených oblastech budou odpuštěny splátky z privatizace, pronájmu majetku a splátky z prodeje státní zemědělské půdy zhruba za 410 miliónů korun. Předlohu musí ještě podepsat prezident republiky. Dopad na příjmy fondu v důsledku odpuštění splátek by měl činit letos asi 225 miliónů korun a v roce 2003 přibližně 185 miliónů korun.

Poškozené obce budou moci v nejbližší době bez výběrového řízení dočasně rozhodovat o tom, která stavební firma bude za jejich peníze odstraňovat následky povodní. Změnu zákona o veřejných zakázkách po Poslanecké sněmovně potvrdil i Senát. Obec si tak bude moci například rychle vybrat firmu, která bude stavět protipovodňové hráze, odstraňovat sutiny či upravovat území. Přijetím novely, kterou bude muset ještě podepsat prezident republiky, vzroste šance, že firmy v postižených obcích postaví do konce roku montované rodinné domky pro lidi, kterým velká voda vzala střechu nad hlavou. Státní dotace až milión korun, která je poskytována obcím, je totiž podmíněna dokončením stavby právě do konce roku. Nutnost výběrového řízení by přitom začátek stavby mohl podstatně odsunout.

Přeprava cizích vojsk přes území České republiky se nezjednoduší. Kabinet bude muset stejně jako dosud například schvalovat přelet každého letadla zvlášť a vyžadovat k tomu souhlas parlamentu. Senátoři zamítli poslaneckou novelu Ústavy, podle níž by vláda rozhodovala o více přeletech a průjezdech zahraničních vojsk přes Česko najednou a parlamentu by dvakrát ročně předkládala souhrnnou zprávu. Senátorům vadilo mimo jiné to, že poslanci Miloš Titz a Petr Nečas chtěli omezit vliv rozhodování parlamentu na pobyt cizích vojsk v Česku. "Vojákům by nejvíce vyhovovalo, kdyby o tom nerozhodovaly ani parlament, ani vláda, ale oni sami," podotkl předseda senátní komise pro Ústavu Jiří Stodůlka s tím, že novelu iniciovalo ministerstvo obrany.

Podle EK by nárok na finanční pomoc měly země se škodou za miliardu eur

Pomoc ze vznikajícího Fondu solidarity Evropské unie budou mít ty členské a kandidátské země, kde přírodní, technická či ekologická katastrofa způsobí škody v hodnotě nejméně miliardy eur (30 miliard korun), nebo 0,5 procenta hrubého národního produktu. Toto základní kritérium schválila ve středu Evropská komise v návrhu nařízení, jímž má být fond zřízen. Česká republika po srpnových povodních tyto podmínky splňuje a získá tedy nárok na odškodnění z tohoto fondu, který bude podle komisaře Michela Barniera fungovat na přelomu října a listopadu, jakmile návrh Evropské komise schválí členské státy a Evropský parlament. Zatím však není jasné, jakou sumou bude fond disponovat a jaká část z ní Čechům připadne. Barnier na tiskové konferenci vyložil, že k dispozici bude nejméně 500 miliónů eur a možná více, maximálně však miliarda. Čtvrtina musí být odložena jako záruka pro případné pohromy v posledním čtvrtletí. Ze zbytku budou vyplaceny ty země, které co nejrychleji předloží věrohodné a přesné vyčíslení škod a seznam požadavků.

Partnerská města vydatně pomáhají postiženým obcím na jihu Čech

Jihočeským městům se začíná vyplácet jejich partnerská spolupráce se zahraničními i domácími městy. Po katastrofálních povodních získávají díky těmto svazkům cennou materiální a finanční pomoc. Povodněmi zničená Blatná na Strakonicku dostala od švýcarského Roggwilu 15 vysoušečů a 11 si vypůjčila. Švýcaři pořádají i finanční sbírku. Z německé Vachy přivezli Blatenští v neděli asi 7500 eur (asi 225.000 korun), elektroniku a přikrývky. Podle předsedy komise pro partnerské vztahy Františka Machovce se pomoci snaží i malé městečko Važec na Slovensku. Přihlásilo se také francouzské Sarge-les-Le-Mans, se kterým dosud Blatná nemá podepsanou smlouvu o partnerství.

Celému strakonickému okresu se snaží pomoci partnerská oblast Calderdale v Británii. Starosta tam vyhlásil rozsáhlou sbírku na pomoc Strakonickým, kterým tak chce vrátit okamžitou pomoc po povodni na řece Calder v roce 2000. Bývalý starosta Calderdale Chris O'Connor dokonce při návštěvě Blatné na konci srpna pomáhal s manželkou uklízet sál sokolovny, kterou zalila voda až do výše tří metrů.

Také Písečtí, ač nemají oficiálně stvrzenou spolupráci s žádným městem, mohou v nejbližších dnech očekávat peníze z britského Caerphilly, se kterým již několik let udržují přátelské styky. "Ozvali se hned druhý den poté, co se o povodních dozvěděli z agentur. V říjnu k nám přijede oficiální delegace, která přiveze dar, pravděpodobně finanční," řekl ČTK starosta Písku Luboš Průša.

Podle svých možností pomáhají partnerská města také vyplavenému Českému Krumlovu. Podle starosty Václava Prince se sice téměř všechna potýkají se stejnými problémy, protože je povodně neušetřily, ale pomáhají například zajišťovat vysoušeče. Na konci září by se mělo uskutečnit setkání zástupců partnerských měst Českého Krumlova, na kterém navíc perla jihočeské architektury pravděpodobně získá finanční příspěvek. Podle Prince je především dojemná pomoc, která do Krumlova směřuje z Moravy. "Ozvala se téměř celá Morava, pomáhají nám materiálně i finančně, až nestačím zírat," děkuje Princ Moravanům. Podle něj Morava nyní vrací pomoc, kterou potřebovala po povodních v roce 1997.

Třeboň: Záplavy nezasáhly turisticky vyhledávaná místa

Přestože záplavy způsobily v Třeboni na Jindřichohradecku více než miliardové škody, historické centrum města a turisty vyhledávaná místa zůstala zcela uchráněna. "Proto další 'povodňová vlna' v podobě odlivu turistů a předčasného ukončení letní turistické sezóny již v srpnu byla škodou následnou a zcela zbytečnou," řekl třeboňský starosta Jiří Houdek. "Kdo má Třeboň v oblibě, může ji bez obav z omezení služeb navštívit. Tím v této situaci významně pomůže všem z oblasti turistického ruchu, kteří byli povodněmi následně zasaženi. Podzimní výlovy rybníků jsou velmi dobrou pozvánkou do Třeboně a na Třeboňsko," uvedl starosta.

V Třeboni a jejích místních částech voda zaplavila 72 objektů, z toho 53 objektů k bydlení. Evakuováno muselo být více než 700 lidí. Odhad celkových škod převyšuje miliardu korun; z toho zhruba 230 miliónů činí škody na městském majetku a asi 20 až 30 miliónů na majetku k trvalému bydlení.

V obci Kly budou buňky pro lidi bez přístřeší do poloviny října

Zhruba do poloviny října by měly stát v záplavami poničené obci Kly na Mělnicku mobilní buňky pro lidi bez přístřeší. Pokud obec získá všechna potřebná povolení, na poli u obce tak najde provizorní ubytování 34 rodin. Dalších deset rodin se bude moci nastěhovat do buněk postavených na soukromých pozemcích, řekl ČTK starosta Martin Kurc. Velká část obce stále připomíná zónu, kterou prošla válka. Srpnové povodně vážně poškodily 52 domů, na které byl již vydán demoliční výměr. Všude jsou vidět trosky domů i stavební stroje. Mnoho lidí žije v provizorních podmínkách v poškozených domech s minimálním vybavením, někteří přespávají v přívěsech či dokonce ve stanu. Sám starosta nocuje v kanceláři obecního úřadu. Obec intenzívně připravuje výstavbu nových domů na obecním pozemku, který by měl být chráněn před dosahem povodní. Obec má zpracovaný projekt, vybraného dodavatele a čeká jen na stavební povolení. V nových dvojdomcích by mělo vzniknout zhruba 37 bytů. Obec by ráda stavbu stihla do konce roku, aby získala nejvyšší možnou dotaci ve výši jeden milión korun na byt.

Povodeň způsobila pražskému školství škody přes 138 miliónů korun

Srpnová povodeň způsobila pražskému školství celkové škody přesahující částku 138 miliónů korun, řekl radní Jan Tomčík. Škody jsou podle něj značné, ale nesmějí být důvodem k tomu, aby se zastavil rozvoj škol v Praze. Záplavy zničily nejen budovy, ale i vybavení škol a pomůcky. Ztráta na učebních pomůckách představuje podle zjištění radnice 16 miliónů korun. Přehled o tom, jak povodeň poškodila zařízení a organizace, které se zaměřují na volný čas dětí, radnice teprve shromažďuje.

Program Rekonstrukce nabízí zaplaveným firmám 600 miliónů korun

Podnikatelé a firmy, které byly poškozeny povodněmi, mohou získat záruky na půjčky a dotace úroků v rámci nově vyhlášeného vládního programu Rekonstrukce, jehož správou byla pověřena Českomoravská záruční a rozvojová banka. Celkem 600 miliónů korun, určených pro letošní rok, mohou podniky čerpat už od pondělí. Program bude pokračovat také v příštím roce. O výši podpory se rozhodne v rámci schvalování státního rozpočtu, řekl ČTK ředitel banky Ladislav Macka. Firmám postiženým záplavami nabízí banka dva instrumenty. V první řadě jde o garance na úvěr a leasing. Malé a střední firmy mohou získat záruky do 90 procent jistiny, velké podniky do 60 procent. Druhým nástrojem je úhrada úroků ve výši dvou až sedmi procent. Program mohou využít také malé a střední podniky, které mají přechodný nedostatek provozního kapitálu. Podmínkou získání garancí a úrokových dotací je podle Macky povodňový protokol, schválený v případě pojištěného subjektu pojišťovnou, nebo okresním úřadem.

Sněmovní výbor schválil loňské hospodaření obou parlamentních komor

Sněmovní rozpočtový výbor hladce schválil loňské hospodaření obou parlamentních komor. Kancléři sněmovny i Senátu konstatovali, že ani jedna z komor nevyčerpala sto procent přidělených prostředků. Sněmovna loni hospodařila s částkou 861 miliónů korun a vyčerpala ji z 96 procent. Senát měl k dispozici 500 miliónů korun a vyčerpal 99,95 procent poskytnutých financí. Schválený rozpočet Poslanecké sněmovny v roce 2001 zahrnoval výdaje na financování provozu kanceláře sněmovny, provozu restauračního zařízení pro poslanecký sbor, výdajů poslanců, provozu školících středisek Harrachov a Lipnice a výdajů na rekonstrukci a modernizaci budov areálu parlamentu. Z rozpočtu Senátu pak kancelář zhruba 70 miliónů korun vyčlenila na obnovu Valdštejnské zahrady, na zlepšení informačního a orientačního zařízení horní komory a na rekonstrukce Kolovratského a Malého Fürstenberského paláce. Kancléř Pavel Pelant poslance také informoval, že povodně napáchaly v Senátu škody za 46 miliónů korun. Spodní voda a voda z kanalizace poničila mimo jiné jednací sál. Finance na odstranění škod Senát podle jeho slov zajistí.

Sněmovní rozpočtový výbor v rámci projednávání státního závěrečného účtu za loňský rok schválil hospodaření Kanceláře prezidenta republiky. Pro výdaje Hradu se původně počítalo s částkou 313 miliónů korun. Změnou rozpočtových pravidel ale Hrad přišel o 22 miliónů, a tak nakonec hospodařil s částkou 291 miliónů korun. Tuto částku kancelář vyčerpala na 99,61 procenta.

Vladimír Železný splatil svůj dluh CME, uhradil 20,24 mil. USD

Generální ředitel české soukromé televize Nova Vladimír Železný splatil svůj dluh společnosti CME, sdělil ČTK v tiskové zprávě mluvčí Novy Martin Chalupský. MEF Holding převedl na účet CME částku 20,24 miliónu USD (asi 650 miliónů korun), řekl Chalupský. Železný se tak finančně vyrovnal společností CME, dodal. Peníze k úhradě pohledávky poskytla v souladu s dohodami mezi vlastníky TV Nova skupina PPF. Dokud CME nebude mít peníze od Železného na svých účtech v Nizozemsku, má podle mediálního zástupce CME Michala Donatha prohlášení stejnou hodnotu jako Železného tvrzení krátce po arbitráži v roce 2001. Již týden po arbitrážním výroku, tedy v únoru 2001, totiž Železný oznámil, že závazek z arbitráže vyrovná do pěti až sedmi týdnů. Část z původně miliardového dluhu již CME převedla CET 21 letos v červenci poté, co Železného podíl v CET 21, která drží licenci na vysílání televize Nova, přešel po exekuci na CET 21. CME tak 25. července obdržela od CET 21 8,7 miliónu USD, tedy asi 262 miliónů korun.

Důstojníci StB žádné informace o dělnicko-rolnické vládě neřekli

Výslechem dvou bývalých důstojníků Státní bezpečnosti (StB), kteří v době invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968 přišli do úzkého kontaktu s tehdejšími ústavními činiteli, pokračoval ve středu proces s vysokými předlistopadovými funkcionáři Jozefem Lenártem a Milošem Jakešem. Oba svědci však nebyli schopni poskytnout soudu žádné podstatné informace týkající se okolností kolem ustavení takzvané dělnicko-rolnické vlády. Právě kvůli pokusům založit dělnicko-rolnickou vládu, která by legalizovala vstup armád sovětského bloku do Československa, čelí Jakeš s Lenártem obžalobě z vlastizrady. Obžaloba vychází ze skutečnosti, že se oba 22. srpna 1968 zúčastnili na sovětském velvyslanectví jednání o jejím založení a údajně souhlasili, že do ní vstoupí.

Výstava filmových plakátů doplnila bienále grafického designu

Výstava nejzajímavějších plakátů k českým i zahraničním filmům od roku 1945 do současnosti doplnila od tohoto týdne 20. Bienále grafického designu Brno 2002. Výstava nazvaná Svět hvězd a iluzí v Uměleckoprůmyslovém muzeu potrvá do 20. října. V srpnu měli zájemci možnost spatřit předválečné české filmové plakáty. Výstavu připravily Moravská galerie v Brně, Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze a Národní filmový archív Praha. Expozice nabízí rozličný výběr filmů - od King Konga až po zfilmované romány Dostojevského, řekla kurátorka výstavy Marta Sylvestrová. V duchu meziválečného modernismu je laděn například plakát s Jaroslavem Marvanem k filmu Třináctý revír. Další plakáty jsou k socialistickým filmům typu Anna proletářka nebo Cesta ke štěstí s Jiřinou Švorcovou. Nechybí i reklama na sovětský budovatelský film Daleko od Moskvy. Filmové fanoušky jistě potěší plakáty ke kultovní roadmovie Dennise Hoppera Bezstarostná jízda, populární Antonioniho Zvětšenině či Felliniho Sladkému životu. Českou kinematografii reprezentují například filmy Žert, Intimní osvětlení či oscarové snímky Obchod na korze a Ostře sledované vlaky. Jubilejní 20. ročník bienále grafického designu mohou navštívit zájemci do 20. října ve třech objektech Moravské galerie. Bienále je od roku 1963 jednou z nejdéle trvajících akcí svého druhu na světě. Koná se v každém sudém roce.

Ze špičky Jindřišské věže vyjmuli horolezci dvě měděné dózy

Dvě zaletované měděné dózy, které zřejmě obsahují dokumenty staré několik století, vyjmuli ve středu horolezci v pravé poledne z koule na špičce pražské Jindřišské věže. Celá akce trvala zhruba hodinu, pro horolezce bylo nejnáročnější zlatou kouli asi metrového průměru, takzvanou makovici, otevřít. "Nevíme přesně, co ve schránkách bude, z dostupných pramenů ale mohou být součástí dokumentů i husitské písně," řekl Petr Švestka, jednatel společnosti Jindřišská věž, která má objekt v pronájmu. Co však dózy skrývají, se teprve uvidí. Obsah schránek totiž patří vlastníkům věže, těmi je farnost kostela svatého Jindřicha, k níž opravovaná věž - zvonice, patří. "Dózy otevřeme samozřejmě pod dohledem vlastníka a památkářů a kopie dokumentů představíme veřejnosti," uvedl Švestka, podle něhož se tak stane asi do 14 dnů. Po otevření věže veřejnosti budou kopie dokumentů vystaveny k nahlédnutí v prostorách věže. Je však jisté, že alespoň s jednou schránkou bylo manipulováno již v minulém století, v měděném obalu byl totiž vyznačen nápis "Klempíři 1971". "Tenkrát došlo k rekonstrukci věže, při té příležitosti se zřejmě změnily schránky, staré dokumenty by tam však měly zůstat," domnívá se Švestka. Až budou horolezci dózy vracet, přibudou do nich podle Švestky dokumenty vypovídající i o dnešní době. "Taková je tradice," konstatoval. Budou do nich přidány současné mince, zmínka o výjimečných událostech z tohoto roku, například povodních, a informace o současné rekonstrukci věže.

Jindřišská věž měří zhruba 66 metrů a její historie sahá do 15. století. Během náročné opravy, která trvá již několik měsíců, bude veřejnosti zpřístupněn jeden z nejstarších zvonů - zvon Maria z roku 1518, který váží zhruba 600 kilogramů. Stane se součástí restaurace, která v Jindřišské věži vzniká.

Ze sportu:

Třebaže na středeční tiskové konferenci už překážkář Jiří Mužík hovořil o zaslouženém odpočinku po konci náročné sezóny, bude muset zmobilizovat síly a připravit se na Světový pohár v Madridu. Do týmu Evropy se dodatečné dostal jako stříbrný běžec v závodu na 400 metrů překážek z evropského šampionátu v Mnichově. Svou účast v Madridu totiž kvůli zranění levého kotníku zrušil mistr Evropy, Francouz Stephane Diagana. Česká atletika tak bude mít v Madridu dvojí zastoupení, jako člen čtvrtkařské štafety byl hned do prvotní nominace nahlášen Karel Bláha.

Oštěpaře Jana Železného čeká na přelomu týdne rozhodování, jakým způsobem bude řešit zdravotní problém, který mu znemožnil plnohodnotně bojovat v srpnu v Mnichově o vytoužený titul mistra Evropy. Speciální vyšetření po nevydařeném vrcholu sezóny ukázala, že potíže trojnásobnému mistru světa a olympijskému vítězi způsobuje srostlé žebro s kostním výrůstkem na obratli.

Další nucenou přestávku má v těchto dnech boxer Rudolf Kraj. Stříbrný medailista ze Sydney se rozhodl vyřešit dlouhodobé problémy se zraněným pravým ramenem již několikrát odkládanou operací a nyní věří, že se bude moci v budoucnosti začít připravovat bez problémů. "Doktor říkal, že se vše povedlo. Byl jsem na kontrole a příští týden mi mají vyndavat stehy. I já se každý den cítím lépe a doufám, že už budu moci začít co nejdříve trénovat," uvedl Kraj pro ČTK.

Ještě než si atletka Ludmila Formanová vybere po náročné sezóně dovolenou, čeká ji ve čtvrtek v motolské nemocnici v Praze operace, při které jí lékaři odstraní z pravé holeně kostní úlomky. Čtvrtá půlkařka z mistrovství Evropy v Mnichově se rozhodla zákrokem vyřešit bolestivé obtíže, které ji více či méně intenzívně pronásledují již od dubna. "Pod nůž" půjde pouhé tři dny poté, co v pondělí zakončila sezónu startem na mítinku v Jokohamě.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Na jihu a jihozápadě území místy až zataženo s možností deště. Teplotami 17 až 21 stupňů Celsia.