Zprávy Radia Praha

Vláda uctila památku obětí z Bali, terorismus je pro ní priorita

Premiér Vladimír Špidla vyjádřil politování, soustrast i rozhořčení v souvislosti s brutálním teroristickým útokem na indonéském ostrově Bali. Ministerstvo vnitra víkendové pumové útoky považuje za další důkaz, že terorismus nelze podceňovat. Nemá ale signál, že by České republice bezprostředně hrozil teroristický útok. Vláda na pondělním zasedání uctila minutou ticha památku bezmála 200 obětí atentátu, převážně zahraničních turistů, kteří trávili na vyhledávaném ostrově dovolenou. "Tento nelidský a těžko pochopitelný čin utvrzuje vládu České republiky v jejích dosavadních postojích vůči mezinárodnímu terorismu. Znovu se ukazuje potřeba úzké mezinárodní spolupráce v boji proti fanatismu, který ohrožuje všechny obyvatele naší planety bez rozdílu jejich národnosti, politického a náboženského přesvědčení," uvedl kabinet v prohlášení.

Navrhovaný schodek státního rozpočtu na příští rok může být nižší než plánovaných 157 miliard korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády to připustil ministr financí Bohuslav Sobotka s tím, že koaliční jednání stále probíhají a definitivní rozpočtový návrh zatím není hotov. Úspor ve výdajích chce ministerstvo financí docílit jednak nižší úhradou ztráty České konsolidační agentury, jednak škrty ve výdajích jednotlivých ministerstev. Úspory ve výdajích rozpočtových kapitol budou podle Sobotky řádově vyšší než jedna miliarda korun, nedosáhnou však osmi miliard korun, jak požadují unionisté a lidovci.

Lepší komunikaci a spolupráci policie s orgány státní správy a samosprávy při potírání extremismu si slibuje ministr vnitra Stanislav Gross od nových pravidel, která schválila vláda. Tento systém by měl stát využít již při listopadovém summitu NATO v Praze, na kterém se čekají masivní protesty odpůrců aliance a dalších radikálů. Při hromadných akcích extremistů by měli policisté napříště daleko účinněji spolupracovat s obecními úřady, okresními úřady, hygienickými stanicemi, živnostenskými úřady a dalšími orgány veřejné správy. Nová pravidla mají zajistit vzájemnou informovanost mezi resorty a úřady a koordinaci jejich činnosti.

Vláda schválila zrušení privatizace chemické skupiny Unipetrol firmou Agrofert Holding. Jak na tiskové konferenci po zasedání kabinetu oznámil ministr financí Bohuslav Sobotka, vláda souhlasí s tím, aby Fond národního majetku uzavřel dohodu o ukončení smlouvy s tím, že obě strany nebudou vzájemně vznášet jakékoliv požadavky. Vláda zároveň uložila ministerstvu průmyslu a obchodu a ministerstvu financí, aby do 15. listopadu zpracovaly scénář dalšího privatizačního postupu. Agrofert koncem září oznámil, že podmínky privatizace se změnily a proto nemůže transakci dokončit.

Kabinet odložil termín podpisu smlouvy o prodeji 51 procent akcií Českého Telecomu společnosti C-Tel o měsíc na konec listopadu. Zároveň posunul termín projednání návrhu smlouvy z původního 15. října na konec měsíce. Po zasedání vlády to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. C-Tel je 100procentní dceřiná společnost Deutsche Bank, kterou podporuje dánská telekomunikační firma TDC. O posun termínů požádala společnost C-Tel a doporučil ji i privatizační poradce JP Morgan.

Vláda schválila návrh zákona o emisi dluhopisů na úhradu schodku státního rozpočtu za rok 2001 a části deficitu za rok 2000 v celkovém objemu 37,651 miliardy korun. ČTK to během zasedání kabinetu řekla jeho mluvčí Anna Stárková. Navrhovaná doba splatnosti dluhopisů je do 30 let ode dne nabytí účinnosti zákona. Sněmovní rozpočtový výbor koncem září doporučil Poslanecké sněmovně schválit státní závěrečný účet za loňský rok a tedy i financování neuhrazených schodků. Poslanci by se státním závěrečným účtem měli zabývat v úterý 15. října.

Ministři také schválili návrh zákona, který umožní vydat dluhopisy až do 40 miliard korun na úhradu jistin státního dluhu splatných v příštích dvou letech. Cílem změny emisní strategie je posun od financování krátkodobými státními dluhopisy ke střednědobým a dlouhodobým bondům. Dluhopisy z tohoto programu by měly být splatné do 40 let ode dne účinnosti. Oba návrhy dluhopisových programů již schválila předchozí vláda, sněmovna je však již před volbami nestihla projednat, a nynější kabinet je proto musí znovu posoudit před tím, než je předloží parlamentu. Podle odhadu ministerstva financí se letos státní dluh prohloubí na 412 miliard korun o dluhopisy vydané na úhradu schodku státního rozpočtu za rok 2002, který by neměl překročit 70 miliard korun.

Konkurence zřejmě získá možnost pronajímat si místní vedení Českého Telecomu pro přístup ke koncovým zákazníkům. Vláda schválila návrh věcného záměru zákona o telekomunikacích, která pronájem tzv. místních smyček řeší. Vláda měla podle původního harmonogramu již v září schvalovat paragrafové znění zákona, kvůli povodním však ministerstvo dopravy požádalo o dvouměsíční odklad. Tím je však ohrožen původní záměr schválit zákon v Poslanecké sněmovně ještě do konce roku. Zákon tak bude zřejmě účinný až během roku 2003. Aby služba mohla fungovat, bude muset ještě Český telekomunikační úřad vydat metodiku, podle které se budou ceny pronájmu linek počítat.

Zdraví zaměstnanců při práci má být lépe chráněno. Kabinet Vladimíra Špidly schválil nařízení, které zpřesňuje pracovní podmínky například pro tepelné zátěže a upravuje hygienické požadavky na vybavení pracovišť. Podmínky pro ochranu zdraví zaměstnanců se mění kvůli přístupu zákoníku práce k zákazu práce žen. Zákoník omezuje jen práci těhotných či kojících žen a matek do konce devátého měsíce po porodu. V důsledku této změny muselo být pro ostatní ženy právně zakotveno, jak těžká břemena smějí ženy zvedat. Nařízení také reaguje na evropské směrnice, které upravují ochranu zaměstnanců před biologickými riziky při práci.

Kabinet Vladimíra Špidly podpořil návrh ministerstva životního prostředí, aby byla zhruba na dvojnásobek rozšířena Chráněná krajinná oblast Český ráj. Český ráj je chráněnou oblastí od roku 1955. Je nejstarší takto chráněnou lokalitou v zemi a její rozloha je 92 kilometrů čtverečních, po rozšíření by se měla oblast rozkládat na 182 kilometrech čtverečních.

Ministři dali zelenou také zpřísnění dovozu kožešin ohrožených druhů zvířat ze zemí, kde je dovolen lov do nášlapných pastí. "Projednávání novely zákona o ochraně přírody a krajiny bylo přerušeno," informovala ČTK mluvčí ministerstva Karolína Šůlová s tím, že k předpisu, který má umožnit vznik nového typu rezervací na území České republiky, má připomínky ministerstvo zemědělství.

EK věří, že ČR bude moci za měsíc požádat o peníze z nového fondu

Evropská komise věří, že na začátku listopadu budou země postižené letos v létě katastrofálními povodněmi, včetně České republiky, moci požádat o prostředky z Evropského fondu solidarity. Jeho definitivní vznik by měli potvrdit příští pondělí v Lucemburku ministři zahraničí "patnáctky", řekl ČTK mluvčí komise Pierre-Jerôme Henin. "Jakmile bude fond fungovat, mohou země, jež splňují podmínky, zaslat žádosti o poskytnutí plnění," vyložil s tím, že vedle Německa a Rakouska mezi nimi nepochybně bude také Česká republika. Potvrdil, že fond bude pro letošní rok vybaven miliardou eur, tedy dvojnásobkem sumy, jakou původně navrhovala Evropská komise. Členské státy se v Radě EU shodly, že nárok na peníze z fondu vznikne členským a kandidátským zemím, které utrpí škodu v hodnotě tří miliard eur nebo 0,6 procenta HDP. Česko toto hledisko splňuje.

Guvernér ČNB Tůma vidí prostor pro snížení úrokových sazeb

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma naznačil, že existuje prostor pro snížení úrokových sazeb centrální banky. "Pokud bychom situaci hodnotili z hlediska kursu a slabé zahraniční poptávky, tak si lze představit, že by tam prostor pro snížení mohl být," řekl Tůma v Českých Budějovicích, kde přednášel na Jihočeské univerzitě. V minulých dnech se podobně vyjádřili i další členové bankovní rady Pavel Štěpánek a Michaela Erbenová. "Při minulém jednání bankovní rady byly silné argumenty pro snížení i proti němu. Rizika jsme viděli jako vyrovnaná s tím, že uvidíme, jak se to vyvine během dalšího měsíce," připomněl Tůma. Za nejsilnější protiinflační rizika označil vývoj zahraniční poptávky a kurs, který tlačí ekonomiku pod její potenciál. Naopak proti snížení sazeb působí podle guvernéra cena komodit, především ropy.

Čeští zdravotníci by do Afghánistánu měli odletět v úterý večer

Zbývající část příslušníků vojenské nemocnice má do Afghánistánu odletět v úterý večer. Původně měli vojáci odcestovat z Prahy už v pondělí. Kvůli víkendovým útokům na základny Američanů na severu Afghánistánu ale nakonec neodletěli. Hrozilo, že by letoun mohli sestřelit teroristé. "Letadlo by mělo z pražského letiště odstartovat v úterý. Samozřejmě, že s případným zhoršením bezpečnostní situace v Afghánistánu se to může ještě změnit," řekl ČTK Vladimír Lukovský z generálního štábu české armády. Přibližně 140 příslušníků 11. polní nemocnice má v Kábulu vystřídat kolegy, kteří tam pracují již půl roku. Čeští lékaři se v Afghánistánu starají o své armádní kolegy z mise ISAF, kteří zajišťují bezpečnost v Kábulu a jeho okolí, a pomáhají i místním obyvatelům. První polovina nemocničního personálu odletěla do afghánské metropole už před týdnem. Velení české armády plánuje, že kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci pak v Kábulu setrvá jen 20 českých zdravotníků v rámci chystané mezinárodní nemocnice.

Štefánikův řád pro senátora Coufala

Senátor Miroslav Coufal převzal od zástupců Ústřední rady Slovenského svazu protifašistických bojovníků Štefánikův řád. ČTK o tom informoval tajemník Československé obce legionářské Zdeněk Ludka. "Řád Štefánika je státní vyznamenání, jehož udělení schvaluje prezident Slovenské republiky," uvedl. Senátorovi se podle něj dostalo pocty za morální a finanční podporu legionářů. "K legionářům mám blízko. Myslím, že se na ně občas zapomíná, především na ty z východní fronty. Proto jsem sedmi z nich letos v létě zaplatil cestu na oslavy Slovenského národního povstání a na Duklu," řekl Coufal. Senátor převzal vyznamenání během Memoriálu Antonína Sochora, který se uskutečnil minulý týden ve Stráži pod Ralskem.

Památku na generálmajora Sovětské armády a velitele vojenské posádky v Mimoni na Českolipsku připomíná od počátku šedesátých let. Sochor byl po okupaci Československa poslán na nucené práce do Německa, odkud uprchl do Sovětského svazu a vstoupil do československé vojenské jednotky. Zúčastnil se mimo jiné bojů o Kyjev, Bílou Cerkev a Dukelský průsmyk. Tragicky zahynul při vojenském cvičení v roce 1950 u Mimoně.

Ministr Svoboda: Nebude-li tlak zvenčí, bude prohlášení k dekretům možné

Bude-li především z rakouské strany vyvíjen neustálý politický nátlak na zrušení takzvaných Benešových dekretů, zablokuje to na české straně jakýkoli vývoj a usmiřovací prohlášení nebude možné. V opačném případě si však česká vláda smířlivé gesto umí představit, bude ale záležet jedině na Česku, kdy a v jaké podobě bude takové gesto učiněno. Řekl to český ministr zahraničí Cyril Svoboda v rozhovoru, který v neděli otiskl rakouský deník Kurier. "Nechceme žádný tlak. To by nás zablokovalo a nic bychom neudělali, ani neřekli," zdůraznil Svoboda. "To ale nechceme," dodal. Podle jeho slov může k českému gestu přispět právě vyznění posudku pro Evropský parlament, v němž významný německý právní expert Jochen Frowein konstatuje, že poválečné prezidentské dekrety ani zákon o amnestii nepředstavují žádnou překážku pro vstup Česka do EU. Také od expertizy objednané na toto téma Evropskou komisí očekává Svoboda stejný výsledek. "Je to důležitý signál pro české občany," uvedl ministr.

Caspar Einem: Rakousko nemá žádný důvod jednat s Českem silácky

Rakousko nemá žádné oprávnění, aby na Česko vyvíjelo tlak a vystupovalo ze silové pozice, jak to dělá ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová. Jejím úkolem by naopak měla být snaha o výstavbu mostů, které umožňují vzájemné pochopení, prohlásil evropský mluvčí rakouské sociální demokracie Caspar Einem. "Právě s ohledem na rozdílné vnímání dějin by ministryně měla stavět mosty, které by české vládě umožnily učinit významné gesto vůči nevinným obětem vysídlení německojazyčné menšiny z Československa v letech 1945 až 1948," řekl Einem podle agentury APA. "Se svými siláckými postoji, jako naposled v Kremži na Dunaji, se ministryně zahraničí zařadila na stejnou úroveň jako svobodní (FPÖ)," dodal. Reagoval tak na vystoupení Ferrerové-Waldnerové na sobotním sjezdu mladých lidovců (ÖVP) v Kremži, kde podle APA prohlásila, že omluvné prohlášení Česka k dekretům "je nezbytné a také k němu dojde". Není však třeba žádné veto vůči českému vstupu do EU (jak požaduje FPÖ) a "žádnou zatvrzelost, ale vyjednávání".

Kurier: Temelín se dá vyřešit evropsky, ale dekrety jen smírem

Rakousko nemůže Českou republiku donutit k uzavření jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Nedosáhne toho ani po vstupu Česka do Evropské unie, protože výroba energie je záležitostí národních vlád a nemůže se předepisovat z Bruselu, napsal pondělní rakouský list Kurier. Úplně jinak je to s nápravou historie, kde je nutná intenzivní debata s ohledem na citlivá místa při zacházení s minulostí, soudí deník. Český ministr zahraničí Cyril Svoboda a rakouský ministr zemědělství a ekologie Wilhelm Molterer na sobotním jednání ve Vranově upustili od bilaterálních strkanic a zvolili evropskou cestu. U obou se prosadil názor, že pouze v rámci evropského spojenectví lze podporovat alternativní enegretické zdroje s dlouhodobým cílem opustit atomovou energetiku, napsal list. Naproti tomu ve sporu o dekrety už nepomohou žádné zahraniční výzvy a požadavky, bez ohledu na to, z jaké strany pocházejí, konstatuje Kurier. Jedinou možností, jak přetnout řetězec vzájemného vyčítání se sousedy, je podle něj začít s usmířením.

Škoda Auto hodlá letos propustit až 2000 zahraničních dělníků

Automobilka Škoda Auto hodlá letos propustit až dva tisíce zahraničních dělníků z řad zapůjčeného personálu. Tyto změny doprovázejí problémy s odbytem automobilů a s dočasným snižováním jejich výroby. Odboráři se obávají, že v roce 2003 může být více ohrožen i kmenový personál. Zástupci firmy s tím ale nesouhlasí. Jak řekl ČTK odborový mluvčí Jaromír Cvrček, odboráři se bojí, že tak zmizí takzvaný personální polštář, který dosud chránil kmenové zaměstnance. Podle Cvrčka automobilka od dob vstupu do koncernu Volkswagen nikdy v takové míře nemusela zapůjčený personál propouštět. Mluvčí firmy Jaroslav Černý ČTK potvrdil, že se skutečně jedná o snížení takového množství zahraničních dělníků. Je ale podle něho nepravděpodobné, že by tyto změny měly výrazně ohrozit v příštím roce kmenové zaměstnance.

Vamberecký masokombinát koupí bosenský podnikatel Ruhija Hasič

Výrobní provozy zkrachovalé společnosti Vamberecké maso uzeniny z Vamberka na Rychnovsku koupí za 12,5 miliónu korun firma Maso uzeniny Vamberk bosenského podnikatele Ruhiji Hasiče. Hasič se stal vítězem opakované dražby masokombinátu v Hradci Králové. Vyvolávací cena činila 25 miliónů korun a Hasič spolu s druhým zájemcem začali dražit po postupném snížení ceny na deset miliónů korun. Hasič, jehož druhá firma Laska Dalboss v ČR podniká devět let, chce ve Vamberku dál pokračovat v masné výrobě. "Počítáme s udržením a určitým zvýšením zaměstnanosti," řekl Hasič ČTK po dražbě. Nyní ve vambereckém podniku pracuje necelých 200 lidí a měsíční produkce se pohybuje kolem 30 miliónů korun.

Do věznice ve Světlé odsouzené matce přivezli první dítě

Čtrnáctiměsíčního chlapečka převezli v pondělí pracovníci vězeňské služby z kojeneckého ústavu v Krči do věznice pro ženy ve Světlé nad Sázavou. "V novodobé historii českého vězeňství je to poprvé, co odsouzená žena bude moci při odpykávání trestu pečovat o své dítě. V úterý přivezeme další matce dvě děvčátka ve věku rok a půl a dva a půl let," řekl ČTK ředitelka věznice Zuzana Kalivodová. Moderní oddělení pro matky s dětmi otevřeli ve Světlé počátkem měsíce. Je to jediné zařízení svého druhu v republice, kde může být umístěno až 15 dětí. "Nejprve se sem nastěhovaly matky, které uspěly se žádostí v přísném výběrovém řízení. Zvykaly si na prostředí, ve kterém budou své děti vychovávat," uvedla ředitelka. Matky i děti se budou moci setkávat jak ve společné herně, tak v kuchyňce či společné žehlírně. "Největším trestem pro odsouzené je ztráta svobody," řekla ředitelka na adresu případných kritiků. Ženy musejí respektovat řád a samy mohou rozhodovat o minimu věcí. To, že se odsouzená žena ocitne ve vězení, nemusí podle Kalivodové znamenat, že je i špatná matka. Navíc cílem společného pobytu je motivovat odsouzené, aby se po odpykání trestu snažily svým dětem vytvořit podobné podmínky. Stravu a oblečení musí matka financovat sama.

Českobudějovická hvězdárna je po povodních opět otevřená

Více než dva měsíce po srpnových povodních se opět pro veřejnost otevřela českobudějovická Hvězdárna a planetárium. Prvními návštěvníky byli malí školáci, na útení večer je pro dospělé připravena návštěva planetárium, která by v případě dobré viditelnosti mohla být spojené s pozorováním oblohy, řekla ČTK ředitelka hvězdárny Jana Tichá. "Máme radost, že na nás školy během těch dvou měsíců nezanevřely a objednaly si exkurze nadlouho dopředu," usmívá se Tichá. Na každý den tak planetárium pro školáky připravilo několik pořadů, které navazují na učivo probírané ve škole. V budově pokračuje výstava věnovaná slunečním hodinám jižních Čech, která povodně přežila bez újmy. Na příští úterý připravilo planetárium pásmo filmů o kosmonautice a na listopad chystá pořad s hydrometeorology o příčinách intenzivních dešťů.

Hvězdárna a planetárium, které leží na soutoku Vltavy a Malše se během srpnových povodní ocitly půl metru pod vodou. Ta zničila kotelnu a další zařízení v suterénu budovy a poškodila budovu i v přízemí. Vybavení a přístroje z přízemí se podařilo včas vynést do vyšších pater, škody přesto dosáhly asi 900.000 korun. Část peněz již astronomové dostali od pojišťovny.

Iva Bittová si do Lucerny pozvala rakouského saxofonistu a děti

Nové album pokřtí v úterý v pražské Lucerně zpěvačka Iva Bittová. Kompilační CD s názvem Iva Bittová j.h. je sestaveno z nahrávek, k nimž zpěvačku přizvali například bratři Ebenovi nebo Richard Müller. Na pódiu Lucerny doprovodí zpěvačku a houslistku skupina Čikori a jako hosté vystoupí i rakouský saxofonista Wolfgang Puschnig a dětský soubor Lelky. Na koncertě představí Bittová jen některé skladby z nového alba, které bude k dostání od 25. října. "Využíváme příležitosti, že je Iva v Praze, protože to se tak často nestává," řekl ČTK Romek Hanzlik z pořádající agentury A.M.P. Album s 16 skladbami dokazuje, jak výrazově různorodá Bittová dokáže být. "Od ryze folklórní polohy přes folkově laděné písně či dokonce přiblížení se k popu, ovšem v tom nejlepším slova smyslu," popsal album Hanzlik. Bittová však zvládá i tvrdší rockové rytmy a neztrácí se ani v hudebních experimentech.

Ze sportu:

Před ofenzivní silou běloruských fotbalistů, kteří budou ve středu druhým soupeřem české reprezentace v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy, varuje pozorovatel Miroslav Jirkal. Ten viděl oba předchozí zápasy Bělorusů, v nichž prohráli 0:3 v Nizozemsku a doma 0:2 s Rakouskem. Před nadcházejícím duelem v Teplicích využije jeho poznatků trenér Karel Brückner. "Přestože Bělorusko v obou zápasech nevstřelilo ani branku, největší síla týmu je v útoku," zdůraznil v rozhovoru pro ČTK Jirkal.

Třinecký kapitán Richard Král se vrátil do čela kanadského bodování hokejové extraligy díky sedmibodovému nárůstu za pátek a neděli. Král má na kontě celkem 21 bodů a zároveň vévodí s devíti góly tabulce střelců. Za páteční duel proti Liberci má Král ve statistice pět bodů za dva góly a tři asistence, přestože sám přiznal, že přihrávku u první třinecké branky neměl. V neděli připojil dva body za gól a asistenci na ledě pražské Sparty. Druhý v produktivitě je osmnáctiletý junior Jiří Hudler ze Vsetína, jenž má na kontě 17 bodů za pět branek a 12 přihrávek.

Český tenista Jiří Novák se poprvé v kariéře dostal do elitní desítky světového žebříčku ATP pro nasazování do turnajů. Daviscupový reprezentant se díky finálové účasti ve Vídni posunul na deváté místo. V hodnocení Champions Race je Novák jedenáctý a má šanci dostat se mezi sedmičku, která se kvalifikuje na Turnaj mistrů.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Teplota vystoupí na 11 až 15 stupňů Celsia.