Zprávy Radia Praha

George Bush: NATO musí v Praze řešit, jak čelit hrozbám 21. století

Speciální boeing s americkým prezidentem Georgem Bushem přistál v úterý večer na starém ruzyňském letišti v Praze. Obří letadlo, které nese označení Air Force One, dosedlo na ranvej krátce po jednadvacáté hodině. Bush tak byl prvním zahraničním prezidentem, jenž přicestoval na pražský summit Severoatlantické aliance.

Ta se podle něj musí na summitu v Praze vážně zabývat tím, jak efektivně čelit hrozbám současné civilizace, zejména celosvětovému terorismu. Bush v rozhovoru pro Českou televizi ještě ve Washingtonu řekl, že pro Spojené státy je aliance nejdůležitějším spojenectvím, jaké kdy měly. Vzájemnou souhru členských států NATO považuje za prostředek, jak společně bojovat proti ohrožení svobody a dalších hodnot, které aliance sdílí. Připomněl, že NATO vzniklo kvůli Varšavské smlouvě. "Ta už ale neexistuje, Rusko už není nepřítelem, a my čelíme nové hrozbě a tou je celosvětový terorismus. Jedním ze způsobů, jak zajistit, aby bylo NATO přínosem, je soustředit se na skutečné hrozby pro svobodu, definovat je a pak společně dosáhnout toho, co chceme, tedy mírového světa," uvedl prezident. "Vyžaduje to lepší výměnu zpravodajských informací, zastavení finančních zdrojů pro teroristy a vojenské operace odpovídající skutečné podstatě boje, který musíme vybojovat, a to bude jedna z nejdůležitějších pražských diskusí," prohlásil šéf nejmocnější země světa.

Bush připomněl, že každý stát aliance včetně České republiky může něčím přispět ke společné strategii tohoto vojenského bloku. Česko chce na summitu NATO mimo jiné nabídnout, že do konce příštího roku vytvoří mobilní jednotku protichemické, protibiologické a protiradiační obrany a polní nemocnici.

Americký prezident zdůraznil, že on i jeho manželka se do Prahy těší. "Moc se do Prahy těším, pro mě a pro Lauru to bude skvělý zážitek," řekl Bush. Poděkoval také obyvatelům Prahy a celé republiky - jeho slovy "významného města a skvělé země" za přípravu summitu v době, kdy se země vzpamatovává z ničivých záplav.

George Bush: Pokud se Irák neodzbrojí, vznikne koalice dobrovolníků

Případný útok proti iráckému režimu Sadáma Husajna by zřejmě nevedlo NATO jako celek, ale podobně jako v případě Afghánistánu koalice dobrovolníků. Po schůzce s prezidentem Václavem Havlem řekl americký prezident George Bush. "Irácký režim Saddáma Husajna je třeba odzbrojit, a to za každou cenu," zdůraznil Bush. Dodal, že sama účast zbrojních inspektorů ještě nezaručuje, že Saddám Husajn zlikviduje zbraně hromadného ničení. "Sdílím názor prezidenta Bushe a všech rozumných lidí, že lepší by bylo dosáhnout odzbrojení Iráku bez použití síly. Kdyby ale bylo třeba užít síly, pak se domnívám, že by aliance měla velmi vážně a rychle přemýšlet o způsobu svého angažmá jako aliance," poznamenal Havel. Myslí si, že tento postoj by se měl promítnout také do závěrečných dokumentů pražského summitu Severoatlantické aliance.

Rozšíření NATO o sedm nových členů, bývalých komunistických zemí, posílí schopnost aliance "bojovat s globálními teroristy, kteří nenávidí svobodu", řekl po setkání s Václavem Havlem prezident George Bush. Vyjádřil rovněž přání, aby "Evropa byla jednotná, svobodná a mírová". "Vítám skutečnost, že k NATO se připojují země, které historie naučila, že je třeba bránit svobodu za každou cenu, země, jejichž přijetí alianci posílí," uvedl americký prezident. Bush zároveň zdůraznil, že "nepřítelem není Rusko, nepřítelem je globální terorismus, a společně můžeme tohoto nepřítele ve jménu svobody porazit".

Špidla slíbil Bushovi, že ČR podpoří možný útok na Irák

Nesplní-li režim Saddáma Husajna rezoluce Rady bezpečnosti OSN, podpoří Česká republika spojenecký útok na Irák. Řekl to premiér Vladimír Špidla po jednání s prezidentem Spojených států Georgem Bushem. Bush podle Špidly také se zájmem vyslechl český návrh na to, aby velitelství Severoatlantické aliance pro boj se zbraněmi hromadného ničení bylo umístěno v Česku. "Prezident Bush v této souvislosti jednoznačně ocenil přístup České republiky ke koncepčnímu rozvoji NATO," řekl Špidla. S Bushem hovořil i o další agendě nadcházejícího summitu Severoatlantické aliance, když zdůraznil český zájem na jejím rozšíření. Špidla novinářům řekl, že v této souvislosti jmenoval tři země, a to Slovensko, ale i Bulharsko a Rumunsko, jejichž přínos k evropské bezpečnosti za balkánské krize je podle českého premiéra nedoceněn.

Americký prezident George Bush sdílí názor České republiky, že pro rozhlasovou stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) je potřeba najít jinou lokalitu, sdělil premiér Špidla. Kolem sídla Svobodné Evropy v centru Prahy byla po teroristických útocích na americká města loni v září zavedena přísná bezpečnostní opatření. "Z debaty jasně vyplynulo, že je správné najít jinou lokalitu," prohlásil Špidla. Oba politici podle Špidly také potvrdili zájem, že RFE/RL bude nadále vysílat z českého území. Podle Špidly je to český závazek a příspěvek k boji s terorismem. O tématu po Bushovi a Špidlovi diskutovali také ministři zahraničí obou zemí Cyril Svoboda a Colin Powell.

Václav Havel očekává rozšíření NATO o sedm zemí, další mají následovat

Prezident Václav Havel předpokládá, že Severoatlantická aliance tento týden na summitu v Praze pozve do svých řad sedm zemí. Členy aliance by se tyto země měly stát do dvou let. Havel je přesvědčen, že tím rozšíření NATO nekončí a další vlny musejí a budou následovat. Na úterní tiskové konferenci před začátkem summitu zdůraznil přelomový význam nadcházejícího setkání států aliance a jejich partnerů, na němž se rozhodne nejen o rozšíření, ale i o transformaci tohoto vojenského bloku či strategii boje proti terorismu a dalším hrozbám současné doby. Je to poprvé, co tak prestižní akci hostí země z bývalého komunistického bloku, navíc ve městě, kde se rozhodlo o rozpuštění Varšavské smlouvy, připomněl Havel, který i tehdy stál u tohoto historického kroku.

Summit bude podle prezidenta také zkouškou smysluplnosti aliance a vazeb mezi evropskými členy NATO a Spojenými státy. "Pevně věřím, že se Praha zapíše do dějin jako místo, kde všichni obstáli v těchto zkouškách," prohlásil Havel, který se role hostitele desítek státníků a diplomatů ujímá nedlouho před koncem svého dlouholetého působení v prezidentském úřadě.

Policie úderem uzavřela zónu kolem Kongresového centra

Policie úderem úterní osmnácté hodiny uzavřela okolí pražského Kongresového centra, v němž se za nejpřísnějších bezpečnostních opatření odehraje ve čtvrtek a v pátek summit Severoatlantické aliance. Do zakázané zóny, obehnané ploty a betonovými bloky, mohou pod dohledem policistů vstoupit pouze místní obyvatelé či zaměstnanci. Motoristé nesmějí užívat nájezdy a sjezdy za Nuselským mostem, jímž zatím lze projíždět. Technické přípravy skončily, zóna se uzavřela, řekl ČTK mluvčí pražské policejní správy Jan Holub. Při zajišťování posledních ochranných opatření byli na místě policisté ve standardních uniformách i zásahových kombinézách, kteří postupně střežený prostor uzavírali. V bezprostředním okolí bývalého Paláce kultury byly instalovány policejní ploty. Budovu mají chránit i sítě na jejích ochozech. Na mnoha přístupových cestách ke Kongresovému centru rozmístili zaměstnanci pražských služeb betonové zátarasy. Policisté měli připravené i přenosné ocelové ploty, které lze na betonové bloky přichytit.

Policie uzavře při summitu také Pražský hrad a přilehlá místa a okolí Obecního domu. Bezpečnostní opatření potrvají do půlnoci 22. listopadu.

Rudolf Schuster pro společnou česko-slovenskou obranu vzdušného prostoru

Slovenský prezident Rudolf Schuster jasně podpořil myšlenku společné česko-slovenské obrany společného vzdušného prostoru, o níž chce s Bratislavou jednat kabinet Vladimíra Špidly. Premiér Mikuláš Dzurinda se zatím k této otázce nevyjádřil a počká si na oficiální návrh Prahy. "Byla by škoda toho nevyužít. Možná ušetříme peníze my i Česká republika a možná i NATO," řekl Schuster na společné tiskové konferenci po setkání s Dzurindou. "Tuto spolupráci budu podporovat, protože je to i v zájmu naší bezpečnosti - bezpečnosti možná za méně peněz, než kdybychom si ji zajišťovali sami," uvedl prezident. Hlava státu podle svých slov vítá také nynější spolupráci s ČR ve vojenské oblasti, jakož i dobré vztahy mezi ministry obrany.

Podle pondělního rozhodnutí české vlády má ministr obrany Jaroslav Tvrdík se svým slovenským kolegou projednat možnost spolupráce při obraně vzdušného prostoru obou zemí. Podmínkou je však velmi pravděpodobný brzký vstup Slovenska do aliance. Česká republika podle ministra zahraničí Eduarda Kukana svůj návrh Bratislavě oficiálně nepředložila.

Dánsko: Po pražském summitu by si mělo dát NATO rozšiřovací pauzu

Po předpokládaném přijetí až sedmi nových členů z východní Evropy na pražském summitu by si mělo dát NATO dlouhou pauzu, než se otevře dalším kandidátským zemím. Tento postoj Dánska, které je předsedající zemí Evropské unie, tlumočil jeho premiér Anders Fogh Rasmussen. "Nic tím nezískáme, stane-li se NATO debatním klubem. Existují určité limity, nakolik je až možné rozšířit Severoatlantickou alianci, má-li stále ještě zůstat efektivní vojenskou organizací," citovala agentura AFP z Rasmussenova prohlášení v listu Jyllands-Posten.

Czechinvest: Pořádání summitu NATO v Praze je signál investorům

Organizování summitu NATO v Praze není jen důležitým politickým signálem z České republiky, ale je také výzvou pro zahraniční investory. Podle vládní agentury Czechinvest bude mít konání summitu okamžitý ekonomický dopad a také zvětší mezinárodní prestiž ČR. "Ekonomická a politická stabilita země je jedním ze základních kritérií, podle nichž se rozhodují cíle pro zahraniční investice," řekl Martin Jahn z Czechinvestu. Tím, že se česká vláda rozhodla vstoupit do NATO a uspořádat summit, se podle něj zároveň upevní pozice země. Podle něj je ČR na prvním místě mezi postkomunistickými zeměmi v počtu zahraničních investic.

ČD: Žádné zvláštní vlaky s demonstranty se do Prahy nechystají

České dráhy nemají ze zahraničí hlášen žádný zvláštní vlak, který by mohl vézt demonstranty na pražský summit NATO, uvedla pro ČTK mluvčí ČD Zdenka Celá. Podle neoficiálních informací se do Prahy chystají například Italové z organizace Ya Basta!, kteří použili zvláštní vlak do české metropole již před dvěma lety při zasedání MMF a Světové banky. "Vlakem se do Prahy žádní demonstranti nedostanou," uvedla mluvčí bez dalších podrobností. Podle tisku chtějí lidé z Ya Basta! hranice překročit ve středu, den před zahájením summitu. Do Prahy hodlají údajně přijet i příslušníci mezinárodních hnutí Black Bloc, militantní anarchistické skupiny Antifašistická akce či neonacisté z východní Evropy.

Údaje o počtech demonstrantů považují anarchisté za nadsazené

Údaje o počtech demonstrantů, kteří mají podle ministerstva vnitra protestovat proti nadcházejícímu summitu NATO, považují čeští anarchisté za nadsazené. Ministr vnitra Stanislav Gross nasadil na ochranu lidí během summitu 12.000 policistů; předpokládá totiž zhruba stejný počet demonstrantů. Podle anarchistického aktivisty Ondřeje Slačálka je to číslo "přehnaně vysoké". "Určitě přijedou lidé z kandidátských zemí z Východu, kteří hodlají vyjádřit svůj nesouhlas s tím, že se o jejich osudech rozhoduje mimo jejich zemi," míní Slačálek. Podle něj je velmi pravděpodobné, že do české metropole se sjedou i lidé ze západní Evropy, kteří budou protestovat především proti "chování svých vlád". Kolik lidí se nakonec na demonstracích sejde, si anarchista netroufal odhadnout.

Anarchisté museli na žádost majitele vyklidit pronajatou halu ČKD

Anarchisté museli ve středu ráno kvůli požadavku majitele vyklidit halu ČKD Trakce v pražských Vysočanech. Prostory, v nichž připravovali transparenty na demonstrace proti politice NATO, měli přitom pronajaty i na středu. Na vyklízení dohlížela policie v zásahové výzbroji, řekl ČTK muž, jenž pod jménem Jiří W. Křovínek vystupuje jako mluvčí kampaně AntiNATO. "Ačkoli byla řádně podepsána smlouva a zaplacena příslušná částka, majitel nám řekl, že musíme halu okamžitě vyklidit. Takže jsme ji vyklidili," pokračoval Křovínek. Majitel se vyklizení prostor domáhal kvůli poškození dobrého jména firmy. Policisté situaci na místě monitorovali, na žádném vyklízení se nepodíleli, řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Holub.

Agresivní NATO neochrání Evropu, tvrdí komunisté v Pražské výzvě

NATO neochrání Evropu, tvrdí komunisté v Pražské výzvě, kterou přijali na závěr mezinárodní konference v hotelu Olympik. Evropa nepotřebuje k zajištění míru agresivní alianci, která zpochybňuje roli OSN, píše se v dokumentu. Komunističtí představitelé požadují pozastavení členství evropských států ve vojenských strukturách NATO. Text dokumentu přečtou ve středu na Staroměstském náměstí, kam na odpoledne svolala KSČM demonstraci proti NATO. Poté v průvodu odnesou výzvu české vládě do Strakovy akademie. Evropa podle výzvy potřebuje obranný a neagresivní bezpečnostní systém, který na základě rovnoprávnosti zahrne všechny země evropského kontinentu od Portugalska po Ural a od Skandinávie po Balkán. Systém by měl vycházet z reformy OSN. Komunisté se obávají, že se Spojené státy chystají Evropu a svět zatáhnout do nové etapy intenzívního zbrojení. NATO jako nástroj hegemonistické politiky USA podle nich dává přednost použití síly před mírovým řešením problémů, které není s to zajistit.

Křesťanské diskusní fórum: globalizace jako hrozba míru

Mezinárodní diskusní fórum s názvem Dejte míru šanci, zorganizované od úterý do čtvrtka v Praze k summitu NATO, se zabývá tématem globalizace jako hrozby světového míru. Pořádající Ekumenická akademie, křesťanská platforma, se inspirovala myšlenkami Dekády proti násilí, kterou loni vyhlásila Světová rada církví. "Chceme vést křesťany a lidi dobré vůle k zamyšlení nad alternativami k násilí - aby se vzepřeli vzmáhající se kultuře násilí, která předstírá, že pomocí násilí se dají řešit problémy světa," řekl ČTK ředitel Ekumenické akademie Jiří Silný. Podle jeho slov je však spíše třeba hledat a odstraňovat příčiny a kořeny konfliktů, ne násilím prosazovat často jednostranné zájmy. V sále pro 400 lidí se v úvodu programu otevřeného široké veřejnosti sešly asi dvě desítky lidí - Čechů i cizinců.

Václav Havel: Deklarace s Rakouskem možná, ovšem ne pod tlakem

Společné prohlášení České republiky a Rakouska k takzvaným Benešovým dekretům podle vzoru česko-německé deklarace z roku 1997 se nedá vyloučit a dokonce by mohlo být dobrou věcí, nesmí se k němu ale dospět pod jakýmkoli tlakem, cituje rakouský list Der Standard českého prezidenta Václava Havla. "Prohlášení, které by bylo přijato pouze proto, že je to podmínka pro vstup naší země do EU, by nemělo žádný smysl. Smysluplné by bylo jedině, kdyby se uskutečnilo z vnitřní potřeby pro pravdu," uvedl Havel v rozhovoru se zástupci významných světových deníků.

Evropský parlament k tzv. Benešovým dekretům

Dva relativně nevinné návrhy na formulační změnu odstavce o Benešových dekretech v návrhu rezoluce Evropského parlamentu o rozšíření Evropské unie byly předloženy jeho plénu. Nic se jimi nemění na konstatování, že dekrety "nepředstavují překážku českého přistoupení" k Evropské unii. Poslanec Jürgen Schröder (německá CDU) a poslankyně Ursula Stenzelová (rakouská ÖVP) v projevech vyzvali českou stranu, aby učinila usmiřovací gesto vůči vyhnanému německému obyvatelstvu a tak tuto debatu ukončila. První návrh požaduje, aby se takové politické gesto "zvláště" týkalo takzvaného amnestijního zákona z května 1946. Jinak nemění nic na textu, který vzešel ze zahraničního výboru EP. Podle druhého návrhu by měl parlament vyhlásit, že amnestijní zákon nemá z hlediska moderního práva a spravedlnosti opodstatnění. Závěry zprávy o vlivu dekretů na české přistupování k EU, kterou si parlament objednal u profesora Jochena Froweina, mají být podle tohoto návrhu jen základem pro stanovisko EP, zatímco původní verze jim vyjadřuje explicitně podporu.

MMF varuje Prahu, že nebude moci po vstupu do EU přejít na eura

Česká republika bude možná jednou z mála kandidátských zemí EU, ne-li jedinou, která nebude moci po vstupu do Evropské unie přejít na eura. Toto varování uvádí ve své předběžné zprávě z nedávné mise v Praze Mezinárodní měnový fond (MMF). "Hrozí vážné riziko, že Česká republika bude jednou z mála, ne-li jedinou zemí, která kvůli příliš malé snaze snížit svůj deficit nebude mezi zvolenými," uvádějí experti MMF ve zprávě. MMF připomíná, že rozpočtový deficit ČR dosáhl letos devíti procent hrubého domácího produktu při vyloučení příjmů z privatizace.

Každá země, která chce přejít na společnou evropskou měnu a vstoupit do měnové a ekonomické unie, musí splnit kritéria maastrichtské dohody. Ta mimo jiné žádá, aby rozpočtový deficit nepřekročil tři procenta hrubého národního produktu a vnitřní zadlužení nepřesahovalo 60 procent HDP. Po přechodu na euro musejí země respektovat podmínky dohody o stabilitě a růstu, která ukládá vyrovnaný rozpočet. MMF připomíná, že další kandidátské země z východní Evropy již maastrichtská kritéria splnily nebo je plní. Zpráva poukazuje na potřebu hlubokých reforem v České republice, nebo budou výhledy pro období po roce 2006 ještě horší.

V policejní misi EU v Bosně a Hercegovině bude 6 policistů z ČR

Policejní mise EU v Bosně a v Hercegovině je jedním z témat jednání ministrů zahraničí EU, kandidátských zemí, Islandu a Norska. Jak řekl ČTK zástupce České republiky při jednání, náměstek ministra zahraničí Jan Kohout, bude mít země v misi šest policistů. Česko navíc poskytne jako jediná kandidátská země částku 500.000 korun na výdaje spojené s policejní misí. "Podporujeme vytváření společné bezpečnostní a obranné politiky s kapacitami ke krizovému řízení," řekl ČTK před jednáním Kohout. Mise v Bosně a Hercegovině začne v lednu 2003. "Oceňujeme, že EU poskytla kandidátským zemím možnost se zapojit," podotkl Kohout. Evropské policejní síly, které budou mít 500 mužů, převezmou v Bosně a Hercegovině úkoly mezinárodní policie OSN (IPTF, International Police Task Force). Jde hlavně o kontrolu a výcvik policií obou územních celků, z nichž se Republika Bosna a Hercegovina skládá - Republiky srbské a muslimsko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny.

ČKA doporučila vládě Appian Group jako kupce Škody Holding

Česká konsolidační agentura (ČKA) doporučí vládě, aby americká investiční společnost Appian Machinery AG odkoupila 48,4 procenta státních akcií Škody Holding a čtyřmiliardové pohledávky agentury za plzeňskými strojírnami. ČTK to sdělil mluvčí ČKA Jiří Pekárek. Americká investiční společnost Appian Group, která předala agentuře závaznou nabídku minulý čtvrtek, nabízí podle informací ČTK za Škodu Holding celkem 800 miliónů korun. Tato suma by se měla rozdělit mezi agenturu a konkursního správce zkrachovalé Škody a.s., která vlastní veškeré nemovitosti holdingu a zbylých 52 procent akcií Škody Holding. Původně chtěl Appian nabídnout o 200 miliónů korun více, ale nakonec přehodnotil svůj záměr po hloubkové prověrce podniku, kterou Američané ukončili minulé úterý.

Dodatek smlouvy o výstavbě D47 by měl být během několika týdnů

Dodatek realizační smlouvy s izraelskou společností Housing&Construction (H&C) o výstavbě dálnice D47 z Lipníka nad Bečvou do Ostravy by měl být podle vyjádření ministra dopravy a spojů Milana Šimonovského uzavřen během několika týdnů. Dodatek podle něj zpřesní podmínky tak, aby výstavba probíhala bez problémů. Jednání s H&C o dodatku smlouvy budou zahájena ve středu. Podle ředitele projektu H&C Housing&Construction Amira Ronena však dohodu o výstavbě D47 nelze znovu otevřít, jak to tom minulý týden rozhodla vláda. "Rozhodnutí vlády vrhlo na projekt velmi špatné světlo na mezinárodním finančním trhu," uvedl Ronen. Firma proto musela odvolat ohlášenou nabídku obligací za 830 miliónů eur na výstavbu dálnice. Ta měla začít v pondělí.

Ministr Šimonovský již na svém ministerstvu nařídil odboru vnitřní kontroly, aby prověřil možnou korupci při sjednávání podmínek projektu. "Při sjednávání podmínek existoval zájem na nestandardním postupu," uvedl minulý týden po jednání vlády. Smlouvu o výstavbě dálnice s izraelskou společností Housing & Construction v červnu letošního roku podepsal exministr Jaromír Schling. Ten řekl, že pokud se neprokáže, že výběr dodavatele na severomoravskou dálnici D47 provázela korupce, měl by ministr dopravy a spojů Milan Šimonovský odstoupit.

Angola chce dovézt z Česka potřeby pro válečné veterány

Angola má zájem o nabídky českých firem pro živobytí zhruba 150 tisíc invalidů tamní války. Jde o sociální stavby, plechy pro obydlí, vařiče, nábytek, invalidní vozíky, berle, protézy a motocykly pro postižené osoby. "Vzhledem k tomu, že jde o zboží nabízené angolským válečným obětem v rámci základní pomoci států, měla by jeho hlavním aspektem být co nejnižší cena," sdělil ČTK český chargé d'affaires v Luandě Robert Kopecký. Český diplomat též nedávno jednal s angolským ministrem energetiky Liusem Filipem da Silvou o účasti českých podniků na obnově výroby elektrické energie v zemi, a to především ve vodních elektrárnách. "Vítané jsou české nabídky vodních a tepelných elektráren, energetických komponent, čistíren odpadních vod, zařízení na rozvod elektrické energie a vody," prohlásil český diplomat.

Na internetu začalo vysílat první romské rádio Rota

Na internetu začalo vysílat první romské rádio. Živé vysílání stanice s názvem Rota bude zatím časově omezené: z internetové adresy www.radiorota.cz půjdou živé vstupy do éteru pouze v pondělí, ve středu a v pátek od 13:00 do 16:00. Jinak vysílání půjde ze záznamu, řekl ČTK vedoucí internetového projektu Ivan Veselý. "Vysílat se bude v pondělí česky, ve středu v romštině a v pátek v angličtině. Chceme začít ukazovat romský problém v Čechách, ale i ve světě," uvedl Veselý. Cílem redakce je vysílat do tří let 24 hodin denně. Rádio se chce zaměřit především na zpravodajství o romské problematice. V pořadu Romský oheň chtějí redaktoři diskutovat s úředníky a představiteli veřejného života o konkrétních problémech spojených s romskou menšinou. Nejbližší téma pořadu se bude týkat zrušení okresních úřadů a s tím související osudy romských poradců a asistentů.

Moravská galerie připravila ve Francii výstavu o baroku

Brněnská Moravská galerie připravila ve francouzském městě Rennes výstavu "Morava v době baroka - V zrcadle stínů". Jde o první velkou novodobou výstavou barokního umění na Moravě, řekla mluvčí galerie Andrea Poláčková. Poslední, avšak jen dílčí výstavy moravského baroka se uskutečnily v 60. a 80. letech v Česku a Rakousku, uvedla. Moravská galerie výstavu připravila podle libreta Jiřího Kroupy z filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Zřejmě v roce 2005 se výstava uskuteční také v Brně. Díla moravské barokní architektury přiblíží návštěvníkům francouzské výstavy videodokument. Vzhledem k tomu, že galerie poskytla pro výstavu padesát reprezentativních barokních děl ze svých sbírek, zaznamenala zásadní proměnu barokní část stálé expozice Pohled Medúzy v brněnském Místodržitelském paláci. "Veřejnost má tak možnost spatřit díla, která nebyla dosud představena vůbec nebo byla představena jen příležitostně," uvedla Poláčková. Jde například o obrazy Petra Brandla, velmi působivá je i Hlava anděla připisovaná Matyáši Bernardu Braunovi. Příležitost prohlédnout si upravenou expozici bude do března, kdy se vzácné exponáty z Rennes vrátí.

Rekonstrukce Masarykova muzea v Lánech skončí ještě letos

Rekonstrukce Muzea Tomáše Garrigua Masaryka (TGM) v Lánech na Rakovnicku skončí ještě letos. Jeho vlastník, rakovnické Muzeum TGM, budovu slavnostně otevře k 153. výročí narození Masaryka v březnu a výstavu o zakladateli československého státu představí v květnu. ČTK to řekl ředitel rakovnického muzea František Povolný. Přestavba bývalého tereziánského špýcharu v Lánech na muzeum podle něj začala v roce 1998. "V současné době tu finišujeme na venkovních úpravách, zejména stavbě žulových chodníků a příjezdové komunikace. Naplno se pracuje i uvnitř budovy, kde se instalují dřevěné obklady a podlahy," upřesnil Povolný.

Tomáš Garrigue Masaryk (1850 - 1937) byl českým politikem, filozofem, sociologem a od roku 1918 i prezidentem nově vzniklé Československé republiky. Zámek v Lánech používal jako prezidentskou rezidenci a proto padlo rozhodnutí vybudovat jeho muzeum právě zde.

Fotografie pomáhá mentálně postiženým pochopit svět kolem nich

Kamarádi, koně, medvědi, tramvaj, krajina, zahrada - to jsou náměty snímků mentálně postižených lidí, které si lidé mohou od úterý prohlédnout ve vestibulu budovy České spořitelny na Národní třídě v Praze. Představují se tu vítězové prvního ročníku soutěže Fotografujeme: Já a mí blízcí, kterou vyhlásilo Sdružení pro pomoc mentálně postiženými. Vítězné snímky kategorií Moji lidé, Užívám si volného času, Moje oblíbené zvíře a Dokážeme chránit přírodu budou otištěny v časopisu Fotografie magazín. Jeho šéfredaktorka Věra Matějů ČTK řekla, že fotografování, které nevyžaduje velké školení, umožňuje mentálně postižením realizovat se pomocí fotoaparátu. Při hodnocení snímků porota brala v úvahu především celkový dojem, které vzbuzovaly, než umělecká kritéria. Přesto je zřejmé, že některé fotografie udělali talentovaní lidé.

Ze sportu:

Výsledky 23. kola extraligy ledního hokeje: Havířov - Vsetín 2:6, Plzeň - Vítkovice 1:1 po prodloužení, Zlín - Liberec 3:3 po prodloužení, Sparta Praha - Znojmo 4:3, České Budějovice - Slavia Praha 3:2 v prodloužení, Třinec - Pardubice 5:4 a Karlovy Vary - Litvínov 2:1 v prodloužení. V tabulce suverénně vedou Pardubice před Třincem a pražskou Slavii. Beznadějně poslední je Havířov.

Podesáté a naposledy se v letošním roce představí česká fotbalová reprezentace. Středeční teplický duel se Švédskem má potvrdit správnost nastoupené cesty pod trenérem Karlem Brücknerem. Před závěrečným účtováním má tým neobyčejnou bilanci: je bez porážky a navíc v posledních třech zápasech neinkasoval.

Trenér Vlastimil Petržela bude v nejbližších dvou letech trénovat ruský fotbalový klub Zenit Petrohrad. Dosavadní kouč Mladé Boleslavi absolvoval v Rusku úspěšné jednání s tamními funkcionáři a do Prahy si veze smlouvu, kterou podepíše poté, co bude parafována dohoda mezi kluby. Petržela se stane prvním zahraničním koučem v ruské lize.

Socha legendárního běžce Emila Zátopka je už k vidění také v Praze. První bronzový odlitek, který vytvořil akademický sochař Jaroslav Brož, byl slavnostně odhalen 22. října v parku Olympijského muzea v Lausanne, druhý nyní provizorně stojí před sídlem akciové společnosti Sazka. Druhá Zátopkova socha bude mít své definitivní místo v areálu víceúčelové haly ve Vysočanech, která by měla hostit zápasy hokejového mistrovství světa v roce 2004. Sazka je investorem výstavby vysočanské haly, jejíž základní kámen byl slavnostně položen na konci října.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy přeháňky. Teploty 5 až 9 stupňů Celsia.