Zprávy Radia Praha

Vladimíru Špidlovi by nevadila společná letka i s Polskem a Maďarskem

Premiér Vladimír Špidla by nic nenamítal proti tomu, kdyby se plán společné obrany vzdušného prostoru České republiky a Slovenska případně ještě rozšířil o spolupráci s Polskem a Maďarskem. Premiér to řekl na sobotním setkání se studenty z členských zemí NATO a Partnerství pro mír v pražském Černínském paláci. "Spolupráci se Slovenskem je třeba rozvíjet a pokud bude snad možnost tu spolupráci bezprostředně rozšířit třeba ještě ve vztahu k Polsku a Maďarsku, tak jistěže nejsem proti. I když jsem přesvědčen, že ty největší možnosti jsou v naší vzájemné česko-slovenské spolupráci," prohlásil premiér. Pro širší spolupráci při ochraně vzdušného prostoru nad středem Evropy, konkrétně pro kooperaci s Polskem a Maďarskem, se tento týden vyslovila opozice v Poslanecké sněmovně. Zmínil jí například místopředseda ODS Petr Nečas. Stejnou představu má i slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan.

Záměr zajistit obranu českého vzdušného prostoru vlastními silami zveřejnil premiér v pondělí. Vláda totiž zrušila možnost nákupu stíhaček Gripen. Společná letka českých a slovenských pilotů, která by chránila vzdušný prostor, nemá však podle zjištění ČTK na české straně jednoznačnou podporu.

Premiér Špidla účastníky studentského summitu ujistil, že nákup moderních nadzvukových letadel přesahuje ekonomické možnosti Česka a že zájem české strany o spolupráci se Slovenskem je opravdu vážný. Podtrhl i to, že pozvání Slovenska do Severoatlantické aliance na pražském summitu NATO výrazně přispělo ke zvýšení bezpečnosti v Evropě.

Setkáním s premiérem Špidlou skončil Pražský studentský atlantický summit. Od čtvrtka na něm diskutovalo o budoucnosti aliance a jejích budoucích úkolech kolem 180 vysokoškoláků. Mladí lidé se setkali s řadou vrcholných politiků.

Studentské fórum organizuje Asociace atlantické smlouvy se sídlem v Paříži. Jde o občanskou organizaci, jejímž cílem je rozšiřování povědomí o atlantických otázkách. V Paříži byli vybíráni i účastníci studentského summitu, z České republiky se konference zúčastnilo pět vysokoškoláků a absolventů politologie.

Policie nezvažuje vyhoštění mužů, kteří hodili rajče na šéfa NATO

Policie zatím neuvažuje o vyhoštění dvou cizinců, kteří v pátek na závěr summitu NATO v Praze hodili rajčata na generálního tajemníka aliance George Robertsona. Mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek ČTK řekl, že policie muže stíhá za výtržnictví na svobodě, protože neshledala důvod k vazbě. Podle něj tedy není v tuto chvíli ani důvod, aby byli vyhoštěni. Cizinci s novinářskou akreditací hodili rajčata na Robertsona na páteční tiskové konferenci v Kongresovém centru. Netrefili se však a ochranka je okamžitě vyvedla ze sálu. Policie poté dvojici převezla na služebnu a po sdělení obvinění a sepsání protokolu je propustila. Podle Bernáška jde o devatenáctiletého rusky hovořícího D.N. a o šest let staršího ukrajinsky hovořícího D.F. Dva údajní novináři z Ukrajiny a Běloruska přerušili vystoupení šéfa NATO výkřiky, v nichž přirovnávali alianci ke gestapu. Když byli odváděni ze sálu, jeden z nich ČTK řekl, že jsou aktivisty Nacionálně bolševické strany Ruska.

Nacionálně bolševická strana Ruska je ultralevicová nacionalistická organizace. Je známa i jako limonovci - podle svého vůdce a známého spisovatele Eduarda Limonova. Její příznivci mají na svědomí několik podobných akcí.

Ohlášené protesty se již nekonaly, policejní posily jedou domů

Ohlášené protesty anarchistů se v sobotu již v Praze nekonaly. V okolí Václavského náměstí, na náměstí Míru i na Letenské pláni byl klid. Naopak se do těchto míst zase vrátil běžný život. Podle Ladislava Bernáška z pražské policie se proto pomalu stahují posily povolané z jiných měst. "Speciálně vypravenými vlaky již někteří z mimopražských policistů odjeli," řekl ČTK. Československá anarchistická federace ohlásila své protestní shromáždění proti válkám a hladu na celý týden až do neděle. Podle některých organizátorů však páteční nenásilnou demonstrací zřejmě skončily.

Žádné mimořádné události ani vyšší počet trestných činů nezaznamenala během pražského summitu NATO policie ve středních Čechách. Zdejší policisty, kteří se s kolegy z celé republiky podíleli na zajištění bezpečného průběhu summitu, dočasně nahradili vojáci základní služby. Středočeští policisté spolu s cizineckou policií v době summitu uspořádali v kraji rozsáhlou akci. Během ní dopadli více něž 30 pachatelů trestných činů a odhalili přes 2000 dopravních přestupků, řekli ČTK zástupce ředitele nymburské policie Jaroslav Novák a krajská policejní mluvčí Soňa Budská.

Průzkum: Drtivá většina Pražanů ocenila přípravy summitu NATO

Naprostá většina Pražanů, 98 procent, soudí, že Praha byla na summit NATO vcelku dobře připravena. Celkem 70 procent obyvatel hlavního města je navíc přesvědčeno, že jim bezpečnostní a dopravní omezení nezpůsobila problémy. Vyplývá to z průzkumu Školy mezinárodních a veřejných vztahů Praha, který podpořilo ministerstvo zahraničí. Ještě v polovině listopadu se 80 procent Pražanů obávalo, že summit NATO budou provázet pouliční nepokoje. Téměř 54 procent dotázaných se obávalo také teroristického útoku. V průzkumu, který organizace provedla ve dnech konání summitu, 63,4 procenta Pražanů uvedlo, že považuje protesty odpůrců NATO za neopodstatněné. Takřka jedna třetina dotázaných uvedla, že odpůrci viní NATO a kapitalismus ze současných globálních problémů.

Centrum pro výzkum veřejného mínění před summitem zjistilo, že 61 procent občanů je s členstvím země v NATO spokojeno. Opačný názor zaujalo 23 procent dotázaných. Podpora členství je tak největší od vstupu České republiky do aliance.

Lubomír Zaorálek: S těsně nadpolovičním souhlasem voličů do EU nemůžeme

Zastánci Evropské unie musejí přesvědčit české voliče, aby se pro vstup do Unie vyslovili jasnou a rozhodnou většinou. Uvedl to předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek v sobotním diskusním pořadu České televize. Podle něj není možné, aby Česko vstupovalo do unie jen se souhlasem těsné většiny lidí. "Pokládám za nemožné, abychom v tom referendu zvítězili 51 procenty hlasů. Nelze podle mne jít do Evropské unie s takovýmto těsným výsledkem," prohlásil. Podle zákona ovšem bude platný takový výsledek referenda, pro který se vysloví jakkoli velká nadpoloviční většina hlasujících. Referendum by se mělo podle vlády konat v polovině příštího roku. Má mu předcházet nákladná informační kampaň, na kterou vláda vyčlenila 200 miliónů korun. Na nevýhody spojené se vstupem do unie chtějí upozorňovat euroskeptici, kteří mají na parlamentní půdě zastánce zejména v řadách ODS a KSČM.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění v celé české populaci procento příznivců vstupu roste. Agentura STEM uvedla, že v říjnu by se vstupem souhlasilo 44 procent, proti by bylo 18 procent lidí. K podobnému výsledku dospělo ve svém průzkumu i CVVM, podle něhož by pro začlenění hlasovalo 47 procent dotázaných. Jazýčkem na vahách by tedy mohli být dosud nerozhodnutí.

Lubomír Zaorálek si neumí představit, že by předsedové ČSSD a KSČM Vladimír Špidla a Miroslav Grebeníček usedli vedle sebe v jedné vládě. Důvodem je podle Zaorálka jejich rozdílný pohled na svět i výroky šéfa komunistů z tohoto týdne. Grebeníček mimo jiné Špidlu obvinil z patolízalství vůči NATO. "Jak jsem poslouchal pana Grebeníčka, tak mně ten jazyk, který použil, skutečně připomněl nechvalně proslulého křiklouna Václava Kopeckého nebo dokonce Klementa Gottwalda z těch nejhorších časů," uvedl Zaorálek v České televizi. Připomněl tak dva komunistické politiky z 50. let. Vystoupení Grebeníčka označil za "dryáčnický způsob politiky". Zaorálek připustil spolupráci sociálních demokratů s komunisty na prosazování společných bodů programu na komunální úrovni.

Bavorská CSU vítá rozšíření EU, podporuje dlouhé přechodné lhůty

Německá opoziční Křesťanskosociální unie (CSU) bavorského premiéra Edmunda Stoibera na závěr svého sjezdu v Mnichově uvítala chystané rozšíření Evropské unie. Podpořila zároveň dlouhé přechodné lhůty proti přílivu pracovních sil z kandidátských zemí a pokračující hraniční kontroly po rozšíření společenství. Odmítla i takzvané Benešovy dekrety, které se týkaly vyvlastnění Němců a zbavovaly je jejich práv. Rozdíly mezi Bavorskem a Českou republikou v sociální úrovni nesmějí vést k tom, aby hraniční regiony nevyužívaly výhod rozšíření. Otevření EU je přitom politická, kulturní a hospodářská nutnost, která nemá alternativu, konstatuje usnesení sjezdu, na kterém byla těžištěm evropská integrace.

Zvláštní kapitolu usnesení CSU tvoří tzv. Benešovy dekrety a československý zákon o amnestii z roku 1946, který mimo jiné ospravedlňoval poválečné násilí na Němcích. Jejich trvající platnost je pro CSU nepřijatelná. Bavorská strana jako patron sudetských Němců vyzvala ČR, aby k dokumentům zaujala stanovisko ještě před schvalováním jejího přijetí do Evropské unie. Bavorský ministr pro evropské záležitosti Reinhold Bocklet na sjezdu chválil vyjádření Evropského parlamentu k rozšíření EU z tohoto týdne, že zákon o amnestii nemá opodstatnění z hlediska moderního práva a spravedlnosti. EP prohlásil, že dekrety nejsou z hlediska evropského práva překážkou přijetí ČR do společenství, a žádal zároveň od ČR politické gesto ve smyslu česko-německé deklarace z roku 1997.

Cenu Hanno Elenbogenové věnovala Albrightová Petře Procházkové

Mezinárodní Občanskou cenu Hanno Ellenbogenové, kterou uděluje Pražská společnost pro mezinárodní spolupráci (Prague Society for International Cooperation), obdržela v sobotu bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. Cenu spojenou s částkou 150 tisíc korun vzápětí věnovala novinářce Petře Procházkové z Agentury Epicentrum. "Já si opravdu myslím, že to, co dělají čeští žurnalisté, je hrozně důležité. Já si myslím, že je nutné podporovat dobré žurnalisty. Petra Procházková dělá dobrou práci, a proto jsem dala tu cenu jí," řekla ČTK a České televizi Albrightová. Cenu uděluje společnost pod podmínkou, že finanční odměna bude věnována talentovanému mladému umělci.

"To je snad úplně jasné, že jsem šťastná, ty pocity se prostě nedají skrývat," řekla ČTK Procházková. Vysvětlila, že o Albrightové dlouhá léta v Moskvě psala, ale nikdy se jí nepodařilo natolik se jí přiblížit. Albrightová dostala cenu jako projev uznání za činnost v oblasti mezinárodních vztahů. Cenu ji předal prezident společnosti Marc Ellenbogen, syn její zakladatelky.

Společnost nese jméno pražské Němky, která strávila léta s rodinou v poválečném rozděleném Německu a řídila se vírou, že je třeba pozitivním způsobem překonávat bariéry mezi národy a lidmi.

Ministr Rychetský v Liberci kritizoval práci odvolacích soudů

Práci odvolacích soudů kritizoval v sobotu v Liberci ministr spravedlnosti a místopředseda vlády Pavel Rychetský. "Téměř 70 procent případů vracejí krajské a vrchní soudy z důvodu formálních nedostatků, aniž by se zabývaly právní stránkou věci," řekl Rychetský na sněmu Soudcovské unie České republiky. Věří však, že to není důsledek alibismu, ale snahy soudců o ochranu lidských práv. Vysoký počet vracených případů je podle Rychetského jedním z důvodů příliš dlouhého projednávání některých případů. České republice to vytýká i Evropská komise. V civilní oblasti je nyní přes 442.000 neukončených soudních sporů, z toho více než 77.000 případů se vleče déle než tři roky. Výjimkou ale nejsou ani případy trvající pět či sedm let, uvedl Rychetský. Zároveň upozornil, že Evropský soud pro lidská práva projednával od začátku letošního roku 45 stížností občanů na nepřiměřenou délkou projednávání případu u soudu v České republice.

Soudcovská unie ČR se na svém shromáždění v Liberci důrazně ohradila proti výrokům ministra Rychetského, které podle delegátů přesouvají odpovědnost za stav soudnictví výlučně na soudce. "Vystoupení pana Rychetského rozhodně nezlepšují postavení české justice v očích veřejnosti a jako ministr by měl podle delegátů víc kopat za svůj tým," řekl nově zvolený prezident unie Jaromír Jirsa. V této souvislosti také poznamenal, že unie soudců považuje rovněž za neúnosné a populistické zmrazení platů soudců.

Ivan Langer se bude znovu ucházet o funkci místopředsedy ODS

Místopředseda Občanské demokratické strany Ivan Langer oznámil, že se na prosincovém sněmu strany bude znovu ucházet o funkci. Langer, dlouhá léta považovaný za korunního prince ODS, vypracoval návrh nového fungování strany, od kterého si slibuje posílení pozice ODS na politické scéně. "Projekt dostal název Cesta k úspěchu a obsahuje moji vizi, jak by měla ODS nadále fungovat. Je postaven na úvaze, co je nutné udělat pro to, aby ODS byla ještě lepší než doposud. Podle mého názoru je třeba doplnit nadšení, odhodlání a dobrou vůli členů ODS systematičností a profesionalitou přípravy. Materiál již rozšiřuji v členské základně," řekl ČTK Langer. Jeho program je založen zejména na zvýšení odbornosti členů ODS. "V projektu vlastně navazuji na práci, kterou vykonávám jako předseda Sdružení pro celoživotní vzdělávání a rozvoj osobnosti. Výsledkem by měl být silný, profesionální a dobře motivovaný tým," uvedl Langer. Jeho kandidaturu na místopředsedu podpořila olomoucká ODS.

Členové brněnské organizace ČSSD se museli znovu zaregistrovat

Členové brněnské městské organizace České strany sociálně demokratické se museli v sobotu znovu zaregistrovat. Strana tak reagovala na zjištění dozorčího výboru, že v brněnské ČSSD bylo zapsáno na 70 jmen neexistujících členů. Počet členů spoluurčuje vliv místní organizace na stranickou politiku. Očista však neskončí novou registrací, řekl Václav Grulich z jihomoravské ČSSD. "Pracovní komise zkoumá také způsob přijímaní nových členů či placení členských příspěvků, protože jsme tam zjistili vážné porušování stanov," uvedl. Na 21. prosince je naplánována nominační konference, kde se bude vybírat vedení nově ustavené městské organizace. Stranu budou muset opustit tři lidé, kteří jsou podle předsednictva zodpovědní za aféru černých duší. Dalších osm lidí má opustit vedení místní organizace.

Představení pro hosty summitu NATO se opakovalo na Vinohradech

Slavné Nizozemské taneční divadlo, které ve čtvrtek hrálo pro hosty summitu NATO, se v pátek představilo i pražskému publiku v Divadle na Vinohradech. Soubor vedený jednou z největších osobností současného baletu Jiřím Kyliánem zatančil tři choreografie. Během večera převzala prezidentova manželka Dagmar Havlová od ředitele divadla Jaapa Hülsmanna šek na 15.000 euro (asi 450.000 korun). Výtěžek z představení divadlo věnovalo Česku jako pomoc po povodních.

V Praze vystoupila skupina NDT III, kterou tvoří tanečníci starší 40 let. Tanečníci, které jiné soubory posílají do důchodu, u Kyliána tančí speciální repertoár, v němž spíše než o obrovské fyzické nasazení jde o intenzivní prožitek a zkušenost. Většině tanečníků je kolem 50 let, ale nejstarší z nich v prosinci oslaví 66. narozeniny.

Do Muzea v Jílovém u Prahy přivezly vláčky kouzlo Vánoc

Jede vláček jede, Vánoce nám veze je název výstavy, jejíž sobotní otevření v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy doprovodilo předvádění dovedností spojených s nejkrásnějšími svátky roku. Návštěvníci si tak prohlédli řadu atraktivních exponátů instalovaných uprostřed vánočních stromečků a betlémů za vůně purpury, františků i cizokrajného koření medového pečiva. "Vláčky nám zapůjčili sběratelé a také pražská prodejna U krále železnic. Vystaveny tu budou až do poloviny února," řekla ČTK pracovnice muzea Bohuslava Dostálová. Nejstarší exponát pochází z roku 1897, ale zajímavé jsou i ty současné. Dva vláčky jezdí po kolejích. Jeden je napájen klasicky ze zásuvky, druhý uvede v pohyb usilovně šlapající cyklista. I když do Vánoc zbývají ještě čtyři týdny, řada příchozích využila příležitosti a poučila se od mistrů nejrůznějších lidových řemesel. Zhotovovali panenky z kukuřičného šustí, zdobili perníčky a pekli dobroty z kynutého těsta. Další připravovali vánoční ozdoby ze slámy, tiskli na textil a předváděli kouzla, která lze o svátcích uplatnit při krášlení domácího prostředí.

Chomutovské muzeum vystavuje na 50 betlémů v nových prostorách

Na 50 převážně dřevěných betlémů mohou obdivovat návštěvníci Okresního muzea v Chomutově. Organizátoři poprvé nemají problémy s nedostatkem místa. Pro velký počet betlémů byl uvolněn velký sál v zadním traktu muzea, dosud vyhrazený expozici renesance, řekla ČTK historička Eva Šamšulová. Největším exponátem 13. ročníku výstavy Vánoce v muzeu je novodobý mechanický betlém Josefa Fialy s téměř 400 figur. Řezbářské práce na největším a mezi dětmi nejoblíbenějším betlémě zahájil jeho autor v roce 1995. Každoročně přibývají další objekty a postavičky. Loni se například objevily figurky členů místního vokálně instrumentálního souboru Loutna česká, jehož vystoupení každoročně výstavu zahajuje.

Čeští zahradníci přivezli z Nizozemska stříbrnou medaili

Čeští zahradníci se vrátili ze světové zahradnické výstavy Floriade v Nizozemsku se stříbrnou medailí. Je to velký úspěch. Česko se tak dostalo mezi čtyři zahradnické velmoci Evropy, k nimž patří ještě Nizozemsko, Španělsko a Francie, řekl prezident České asociace pro Floriade 2002 Bohumil Zavadil. Tato dobrovolná nezisková organizace spolu s českými zahradníky a firmami zajišťovala českou expozici po 200 výstavních dnů. Zahradníci se do asociace sdružili těsně před dubnovým zahájením výstavy, protože ministerstvo životního prostředí na poslední chvíli odstoupilo od podpory české reprezentace na výstavě.

Blansko patřilo po čtyři dny cestovatelům a dobrodruhům

Blansko patřilo od středy po čtyři dny cestovatelům a dobrodruhům, kteří se se sjeli na čtvrtý festival Rajbas Outdoor Kotlík. Tématem letošního ročníku byly horské sporty. Organizátoři měli radost z velké návštěvnosti. "Sál pro asi 400 diváků byl úplně plný. Lidé seděli i na schodech," řekl ČTK Milan Daněk z pořádajícího klubu Horizont. V první den seznámili návštěvníky se svými aktivitami místní jeskyňáři. Další dny patřily vysokohorské turistice. "Například vyprávění Josefa Uherky o cestě po Himálaji bylo depresivní zejména kvůli vyprávění o tom, jak pohřbívali mrtvého kamaráda. Ale mladí si aspoň uvědomí, že ne vždy je to legrace," uvedl Daněk. Na účastníky setkání čekal vedle setkání s cestovateli také program audiovizuálních pořadů se soutěží filmů.

Ze sportu:

Vítězství 2:1 v zahajovacím zápase odloženého 4. kola první fotbalové ligy na půdě obhájce titulu z Liberce zajistilo hráčům pražské Sparty primát nejlepšího mužstva podzimu. První část soutěže zakončili se ziskem 36 bodů. Druzí zůstanou slávisté, kteří se náskok svého rivala pokusí zredukovat v pondělí v Jablonci.

Fotbalový kouč Vlastimil Petržela by měl trénovat ruský klub Zenit Petrohrad spolu s asistentem Vladimírem Borovičkou. Uvedla to některá česká média, podle nichž tak bude pokračovat sedmiletá spolupráce obou mužů z pražské Sparty a z Bohemians. Dosavadní kouč Mladé Boleslavi Petržela absolvoval na počátku týdne v Rusku úspěšné jednání a přijal nabídku dvouletého kontraktu. Smlouvu by měl podepsat poté, co bude parafována dohoda mezi kluby; stane se tak prvním zahraničním koučem v ruské lize.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer začal novou sezónu Světového poháru tak, jak tu loňskou ukončil. V Kiruně skončil v sobotu na desetikilometrové trati volnou technikou jedenáctý, stejné místo obsadil i v konečném hodnocení minulého SP. V šestnáctistupňovém mrazu doklouzal k prvnímu vítězství v kariéře sedmadvacetiletý Francouz Vincent Vittoz.

Oslabený stolní tenista Petr Korbel prohrál semifinále dvanáctého turnaje japonské exhibiční ligy v Kumamotu. Český hráč se necítil dobře, měl střevní potíže. Přesto k utkání proti Vladimiru Samsonovovi z Běloruska nastoupil, ale prohrál rychle 0:3 na sety.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Zataženo nízkou inverzní oblačností, která se bude jen ojediněle rozpadávat na polojasno. Místy mlhy, ojediněle mrholení. Teploty 6 až 10 stupňů Celsia.