Zprávy Radia Praha

Premiér Špidla se zapojí do jednání o podmínkách členství v Evropské unii

ČR položí v pondělí na váhy vyjednávání o podmínkách členství v Evropské unii své nejtěžší politické závaží - stanoviska a požadavky Prahy vyloží Evropské komisi premiér Vladimír Špidla. Bude v Bruselu přesně v den, kdy mají členské státy poprvé projednávat definitivní "balíčky" návrhů, které přes víkend dolaďovala komise s diplomaty nyní předsedajícího Dánska. Podle státního tajemníka Pavla Teličky byla návštěva správně načasována. "Je to poslední možnost ovlivnit na nejvyšší politické úrovni myšlení našich protějšků. Není důvod, proč bychom neakcentovali některé věci v době, kdy unie bude návrh teprve posuzovat," řekl Telička ČTK.

Premiér Špidla se v Bruselu sejde s předsedou Evropské komise Romanem Prodim. Zvlášť bude jednat s komisařem pro rozšíření Günterem Verheugenem a zajde také za belgickým premiérem Guym Verhofstadtem. Belgie má při jednání o rozšíření vliv jako zakládající člen EU i jako země, která se k tomuto procesu stavěla dlouho zdrženlivě. Český premiér se setká také s místopředsedou Evropského parlamentu Guidem Podestou; večeřet bude s komisařem pro zemědělství Franzem Fischlerem.

Česká strana se obsah "balíčku" dozví v průběhu týdne, podle toho, jak snadno nebo naopak složitě na něj zareagují členské státy. Některé, zejména Německo, dávaly už minulý týden najevo, že nebudou souhlasit s žádnými finančními vylepšeními či úlevami pro vstupujících deset zemí.

Při otevřených dveřích lidé často nevěděli, kde ČR leží

S kým sousedí Česká republika? Odpověď na tuto otázku dělala největší potíž stovkám Francouzů a Němců, kteří se v neděli ve Štrasburku přihlásili do kvízu o Česku. Kdo vyhraje, dostane od Eurolines zadarmo zpáteční jízdenku do Prahy a od hotelu Andel's pokojík na dvě noci. Tradiční den otevřených dveří v budově Evropského parlamentu ve Štrasburku byl letos v znamení nadcházejícího rozšíření Evropské unie. Kandidátské země zřídily stánky, rozdávaly propagační materiály, některé se zmohly i na speciality. Český diplomat Libor Boháč nabízel moravské víno a plzeňské pivko, vánočního cukroví měl deset druhů. Podle Boháče se do architektonického skvostu na řece Ill hrnuli po celý víkend tisíce lidí, domácích i přespolních, z francouzského i německého břehu Rýna. Měl dojem, že o kandidátských zemích, jejich obyvatelstvu, zeměpisné poloze slyší vesměs poprvé. Jistá paní při pohledu na český stánek spráskla ruce a vykřikla: Jéje, Čečensko.

OPH: Bezpečnostní zóny zřízené kvůli summitu omezovaly svobody

Právníci Občanských právních hlídek (OPH) se budou zabývat problémem bezpečnostních zón, které vyhlásily během summitu NATO v Praze policie a magistrát. Policejní opatření totiž pokládají za nepřiměřená. Bezpečnostní zóny při summitu omezily zejména svobodu pohybu a podnikání části Pražanů, informoval ČTK koordinátor OPH Jiří Kopal. Jako nadbytečně velká hodnotil bezpečnostní opatření i prezident Václav Havel. Naopak ministr vnitra Stanislav Gross pokládá zvolenou taktiku za úspěšnou a nemyslí si, že opatření byla kvůli špatným informačním zdrojům zbytečně rozsáhlá.

OPH v modrých vestách monitorují průběh demonstrací a kontrolují, zda policisté a demonstranti neporušili zákon. Poskytují právní pomoc zadrženým či jinak postiženým demonstrantům, především cizincům. Pro ně také OPH vydávají cizojazyčné letáky informující o právech demonstrantů a policistů.

Belgický tisk potěšil přechod NATO na francouzštinu kvůli Kučmovi

Všechen víkendový belgický tisk vypráví, jak si normálně zcela anglofonní Severoatlantická aliance vzpomněla v Praze na svůj druhý oficiální jazyk, francouzštinu, aby mohla ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu usadit na kraj stolu. Hrozilo totiž, že se podle anglického zasedacího pořádku ocitne mezi Tonym Blairem a Georgem Bushem, kteří si to hrubě nepřáli. "Francouzština se stala zbraní NATO proti Kyjevu," napsal Le Soir. Vyložil, že na toto řešení přišel generální tajemník NATO George Robertson. List La Libre Belgique popsal "velikou Kučmovu samotu", když se ocitl vedle tureckého prezidenta Ahmeta Necdeta Sezera a kromě Alexandra Kwasniewského z Polska se s ním nikdo nebavil.

Deník Le Soir líčí emotivní rozloučení státníků na summitu s Václavem Havlem, jehož poslední prezidentské funkční období vyprší v únoru. "Francouzský prezident Jacques Chirac přirovnával Havla k Churchillovi, de Gaullovi, Mandelovi, Gándhímu či Sacharovovi. Prezident Bush byl neméně dojat. Na Havlově příkladu dokazoval, že člověk oddaný svobodě může sám doslova změnit osudy národa a chod dějin." Komentátor Pol Mathil s těmito slovy vřele souhlasí. "Udělal všechno pro to, aby se svět nezměnil v peklo. Málokterý z těch, kdo byli v Praze přítomni, by toto mohl o sobě pravdivě tvrdit," sdělil komentátor.

Senátor Sobotka chce, aby v čele ODS stanul Mirek Topolánek

První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z Občanské demokratické strany chce, aby předsedou strany byl jeho senátní kolega Mirek Topolánek. Sobotka to řekl v nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Nova. Informoval, že on sám je některými oblastními sdruženími navržen na místopředsedu strany. ODS má nové vedení strany volit na prosincovém kongresu. Na šéfa ODS zatím kandidují čtyři politici. "Mým favoritem je šéf podzimní volební kampaně. Je to člověk, který prosadil tolik požadovanou decentralizaci předvolební kampaně. Je to Mirek Topolánek," řekl Sobotka. Topolánka o víkendu podpořila také Opavská organizace ODS. Topolánek ale není jediným kandidátem, který má zájem stanout v čele ODS. O místo předsedy se budou ucházet současní místopředsedové Petr Nečas a Jan Zahradil a místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Od své kandidatury odstoupil po dvou měsících moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský. Sobotka prohlásil, že odstoupení Tošenovského pro něj bylo velkým zklamáním.

Jihomoravští unionisté vyzvali pražské vedení k odstoupení

Jihomoravská organizace Unie svobody-Demokratické unie na svém zasedání v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku vyzvala předsednictvo strany, aby odstoupilo. Reagovala tak na neúspěchy strany ve volbách. Nový jihomoravský místopředseda Martin Přibáň prohlásil, že strana nemá voliče "a měla by s tím něco dělat, nebo zanikne". Většina jihomoravských unionistů také žádala odstoupení strany z vlády.

Fiaskem skončily pro unionisty zejména komunální volby. Na brněnské radnici se unie letos vůbec nedostala do zastupitelstva. Debakl zaznamenala i ambiciózní pražská unie v čele s Michaelem Hvížďalou. V senátních volbách získala strana jediný mandát, ale vzhledem k tomu, že žádný neobhajovala, si v horní komoře polepšila.

V anketě Zlatý volant vyhrál Opel Vectra před Škodou Superb

V prestižní anketě Zlatý volant, kterou pořádá jeden z nejčtenějších německých časopisů Bild am Sonntag, zvítězil v kategorii automobilů střední a střední vyšší třídy vůz Opel Vectra těsně následován Škodou Superb. S odstupem následovaly Mazda 6, Saab 9-3 a Nissan Primera. ČTK to řekl mluvčí Škody Auto Evžen Krauskopf. Zlatý volant je cena, kterou uděluje 27 let nakladatelství Axel Springer nejlepším automobilovým novinkám roku ve čtyřech kategoriích. Letos hodnotila skupina 28 porotců 20 automobilů. Česká limuzína získala již letos titul Auto roku 2002 v Jugoslávii. Model Superb 2.5 V6 TDI Elegance byl v září vyhlášen vítězem ankety The Caravan Club Towcar of the Year 2003 a v říjnu získal od Asociace skotských automobilových novinářů ocenění Luxusní vůz roku.

Po liturgickém mezidobí začne za týden Advent a nový církevní rok

Za týden začíná Advent, za měsíc budou Vánoce. Kardinál Miloslav Vlk, pražský arcibiskup katolické církve, sloužil v neděli, na slavnost Ježíše Krista krále, ve Svatovítské katedrále na Hradě mši. V křesťanském kalendáři připadá tento svátek na poslední neděli takzvaného liturgického mezidobí a předchází první adventní neděli, tedy počátku nového církevního roku. Termínem liturgické mezidobí katolická církev podle České biskupské konference označuje období 33 nebo 34 týdnů, které zbývají v okruhu církevního roku kromě adventního, vánočního, postního a velikonočního období. Mezidobí - mezi dobou vánoční a postní - začíná v pondělí po svátku Křtu Páně a trvá až do úterý před Popeleční středou. Další část mezidobí pokračuje po neděli Seslání Ducha svatého a končí v sobotu před 1. adventní nedělí.

Výstava desítek Biblí upozorňuje na aktuálnost biblických textů

Výstavu více než sta Biblí v mnoha jazykových mutacích zahájil evangelický farář Daniel Matouš v kapli na faře Československé církve husitské v Mariánských Lázních. Expozice Stálost Bible v proměnách času má vyzdvihnout aktuálnost biblických textů. "Výstava má veřejnosti ukázat, že význam Bible není jenom náboženský, ale i obecně kulturní, protože neznalost Bible nás omezuje například ve vnímání výtvarného umění," řekla ČTK farářka Vladimíra Bělůnková. Výstavu, která potrvá do 15. prosince, doplňují keramické a textilní práce postižených dětí z Trhových Svin.

Vnitřek farní kaple zaplnila různá vydání. Nejstarší exemplář pochází ze 17. století. Jeden koutek je věnován Bibli kralické, část výstavy patří historii psaní a tisku biblických textů. "Unikátem expozice je skotský a keltský ilustrovaný evangeliář," uvedla farářka. Podotkla, že jazykových mutací je na výstavě přes deset. Texty jsou psány vedle češtiny například latinsky, řecky, gruzínsky, francouzsky a polsky. Je to ale jen zlomek jazyků, do kterých byla přeložena. Bible je totiž nejpřekládanější knihou na světě. Úplný překlad je nyní k dispozici v 371 jazycích, Nový zákon v 960 jazycích, evangelia a další části jsou přeloženy do dalších 902 jazyků.

Kulturní svazy německé menšiny v Jihlavě předvedly svůj folklór

Německá menšina na sobotním celostátním setkání v Jihlavě představila svůj folklór. Tradiční písně a tance předvedla stovka účinkujících. Každoroční setkávání zástupců všech německých kulturních svazů pomáhá oživit zapomenuté tradice kdysi druhého nejpočetnějšího národa na území Čech a Moravy. V Jihlavě se obdobné setkání konalo poprvé. "Svoji kulturu si udržuje každý národ a ještě víc tuto potřebu pociťují národností menšiny," řekl ČTK za občanské sdružení Shromáždění Němců Martin Dzingel. Dodal, že v oblastech, kde žije Němců málo, už není na oživení původních tradic dostatek sil nebo peněz. "Nejsme uzavření sami do sebe, často se zúčastňujeme i národních folklórních festivalů a tam pozorujeme, že prvky německého folklóru přejímají i české skupiny," poznamenal.

Děti mohou malovat obrázky, které pomohou postiženým povodněmi

Na obnovu povodněmi postižených škol, kluboven a dalších dětských zařízení organizuje společnost Místa v srdci "obrázkovou pomoc". Obrázky, kresby a další výtvarná díla dětí budou vydražena na aukcích nazvaných Obrázky na pomoc. První aukce se uskuteční 2. prosince v Senátu. Svá umělecká díla mohou do dražby posílat děti z postižených oblastí nebo i z míst, která záplavová pohroma ušetřila. Děti by měly napsat, na co chtějí pomoc poslat, řekl ČTK za pořadatele Petr Marek. Díla mají děti zaslat na adresu organizátora, společnosti Místa v srdci, Jugoslávských partyzánů 11, 160 00 Praha 6. Patronem obrázkové pomoci je Adolf Born, který vybere obrázky do kalendáře, jehož prodej by měl přinést další peníze.

Společnost Místa v srdci pořádala Obrázky na pomoc už po povodních na Moravě v roce 1997. Aukce obrázků a kreseb tehdy vynesly 794.420 korun. Tyto peníze alespoň z části přispěly například k obnově školy v Otrokovicích na Zlínsku, která obdržela největší část pomoci, 243.800 korun, protože za tuto částku se prodaly dva obrázky dětí z místní školy. Letos už organizátoři mají několik děl, jimiž chtějí jejich autoři podpořit poničenou keramickou dílnu v Konzervatoři a ladičské škole pro nevidomé děti na Maltézském náměstí v Praze.

Čechomor si zahrál v Londýně na festivalu českých muzikálů

Česká hudba, humor a film lákaly o víkendu Londýňany do Riverside studios na přehlídku českých muzikálů. Podle dvou členů skupiny Čechomor Karla Holase a Františka Černého, kteří na festivalu zahráli, je humor ve spojení s hudbou nadnárodní, takže české muzikály mají co říci i Angličanům. "Tím spíše, že kousek humoru máme od nich," dodal Holas. Renata Clarková z pořádajícího londýnského Českého centra řekla, že muzikál jako takový si Angličané ztotožňují s Hollywoodem. Český muzikál je pro ně něco jiného a nového - i když člověk v něm vedle zábavy skoro vždy dostane i nějaké to politické pozadí.

Vánoční strom už stojí na Staroměstském i Václavském náměstí

Vánoční strom jako nezbytný symbol Vánoc už stojí na Staroměstském náměstí v Praze, byť zatím bez ozdob a světel. Devadesátiletý, bezmála třicetimetrový smrk z Velkých Karlovic na Vsetínsku, jenž dostal přezdívku Velký Karel, bez problémů dojel v sobotu do hlavního města na návěsu. Na místo, kde bude středem pražských vánočních trhů, musel beskydského velikána vztyčit dvacetitunový jeřáb. Velký Karel je už třetím vánočním stromem, který do Prahy převážel. Vánoční strom, který Pražanům věnovali občané beskydské obce Velké Karlovice, primátor rozsvítí 1. prosince v podvečer.

O něco menší strom zdobí i dolní část Václavského náměstí. Patnáctimetrový smrk hlavnímu městu darovala obyvatelka Prahy 3. Kolem něj už vzniká několik řad stánků.

Tradiční vánoční trhy v centru Prahy se otevřou 26. listopadu. Ve stáncích na Staroměstském a Václavském náměstí si lidé budou moci koupit tradiční vánoční zboží - ozdoby, svíčky, jmelí a drobné dárky. Nebude chybět občerstvení a ukázky tradiční řemeslné výroby. Děti se mohou těšit na vláček, kolotoč, poníky a živý betlém. Pro návštěvníky Českých vánoc 2002 je připraven každý den na Staroměstském náměstí kulturní program. Uskuteční se i charitativní sbírky, jejichž výtěžek je určen nemocným a opuštěným dětem.

Ze sportu:

Fotbalisté Žižkova porazili v nedělním utkání odloženého 4. kola první ligy Bohemians 3:2, Blšany zdolaly nováčka ze Zlína 2:1, stejně jako Baník Ostrava Sigmu Olomouc, Teplice remizovaly 1:1 ve Starém Městě, Příbram 2:2 v Hradci Králové a České Budějovice v Brně 0:0. Zápas Slavia - Jablonec je na programu v pondělí. Už sobotní vítězství Sparty 1:2 v Liberci rozhodlo o tom, že se Pražané stali podzimním mistrem. Druhá je Slavia a třetí Teplice. Na posledním místě tabulky zůstávají Bohemians.

Házenkáři Baníku Karviná porazili v nedělním utkání Ligy mistrů ruský celek Čechovski medvědi Moskva 35:27 a připsali si první dva body do tabulky skupiny C. O svém vítězství rozhodli domácí teprve zlepšenou hrou ve druhém poločase. Postupovou naději mohou hráči českého mistra přiživit za týden, kdy se na domácí půdě utkají s francouzským Montpellierem.

České basketbalistky zvítězily v pátém kole kvalifikace mistrovství Evropy v Brně nad Litvou 89:62. Účast na závěrečném turnaji, který se uskuteční v září příštího roku v Aténách, měly Češky jistou již po středeční výhře v Belgii. Svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského ještě v kvalifikaci neprohrály a vedou skupinu D. Jejich posledním vystoupením bude středeční zápas v Itálii.

Čeští basketbalisté prohráli v sedmém kole kvalifikace mistrovství Evropy v Itálii 68:88. Svěřenci Michala Ježdíka prohrávali v Trentu s lídrem kvalifikační skupiny E po třech čtvrtinách už o 23 bodů, až v závěru skóre lehce zkorigovali.

Český plavec Květoslav Svoboda skončil v sobotním newyorském závodu na 200 metrů volným způsobem druhý, stejně jako na dvojnásobné trati. Znovu byl lepší jen olympijský vítěz Pieter van den Hoogenband z Nizozemska.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno, ojediněle déšť nebo mrholení. Místy mlhy. Teploty 8 až 12 stupňů Celsia.