Zprávy Radia Praha

Prezident Havel natočil třináctý a poslední novoroční projev

Poslední novoroční projev natočil v pondělí ve své pracovně na Pražském hradě prezident Václav Havel. Veřejnoprávní televize a rozhlas jej budou vysílat ze záznamu první den roku 2003 jako obvykle ve 13:00. Havel své téměř půlhodinové poselství občanům pronese již potřinácté. Příští rok promluví 1. ledna k lidem již jeho nástupce. Jako každoročně je obsah novoročního projevu do poslední chvíle tajemstvím. Vzhledem k tomu, že Havel po téměř 13 letech definitivně opouští Pražský hrad, dá se očekávat, že poslední československý a první český prezident se tuto středu ohlédne za svým působením v čele státu. Jeho mandát vyprší 2. února.

Poprvé Václav Havel promluvil k občanům na Nový rok 1990, tři dny poté, co někdejšího disidenta a vůdce listopadové revoluce zvolilo prezidentem Federální shromáždění socialistického Československa. Po letech proslovů komunistických prezidentů, plné ideologických frází, byla tehdejší Havlova slova doslova zjevením. "Čtyřicet let jste v tento den slyšeli z úst mých předchůdců v různých obměnách totéž. Jak naše země vzkvétá, kolik dalších milionů tun oceli jsme vyrobili, jak jsme všichni šťastni, věříme své vládě a jaké krásné perspektivy se před námi otevírají. Předpokládám, že jste mě nenavrhli do tohoto úřadu proto, abych vám i já lhal. Naše země nevzkvétá. Velký tvůrčí a duchovní potenciál našich národů není smysluplně využit," popsal stav společnosti po letech totalitního režimu. Postupem doby Havlovy názory pronášené 1. ledna již takový ohlas neměly, v posledních letech obsah projevů opakovaně kritizovali Havlovi političtí oponenti zejména z řad ODS.

Novoroční projevy hlav států mají tradici u nás, v řadě evropských zemí i jinde ve světě. První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk pravidelně poskytoval ve dvacátých letech minulého století novoroční interview tisku. Jeho nástupce Edvard Beneš promlouval k veřejnosti o Vánocích prostřednictvím rozhlasových vln. Na Nový rok přesunul projevy komunistický prezident Klement Gottwald. V televizní podobě se objevují od 60. let.

Ministerstvo financí chce příští rok zvýšit spotřební daně

Nový rok zřejmě přinese zdražení cigaret a alkoholu, a to v důsledku daňových změn navrhovaných ministerstvem financí. Pokud návrh novely zákona o spotřebních daních z dílny ministerstva financí schválí vláda a parlament, od 1. dubna příštího roku vzroste spotřební daň z tabákových výrobků a lihu. Podle posledních informací z ministerstva by kabinet měl navrhované změny projednat v lednu. Podle navrhované novely by daň u nejprodávanějších cigaret měla vzrůst zhruba na 44 procent z nynějších 40 procent z ceny. Spotřební daň z tabákových výrobků poroste každý následující rok tak, aby v roce 2007 činila 57 procent z ceny, jak Česká republika slíbila Evropské unii.

Daň za litr 100procentního lihu by se měla podle návrhu ministerstva zvýšit na 265 korun ze 234 korun. Za půllitr běžné 40procentní lihoviny tak lidé zaplatí o osm korun navíc. U lihu není Česká republika na rozdíl od cigaret k vyšším sazbám tlačena Evropskou unií, podle náměstkyně ministra financí Yvony Legierské je však nutné dostat domácí sazby na úroveň okolních zemí. "V okolních zemích s výjimkou Slovenska jsou spotřební daně z lihu vyšší," uvedla.

Ministerstvo financí v příštím roce chystá i změny v dani z přidané hodnoty. Podle zpřesněných informací navrhuje, aby daň z přidané hodnoty platili od 1. dubna příštího roku všichni podnikatelé, jejichž roční obrat přesáhne dva milióny korun. Současný limit je přitom tři milióny korun. Od stejného data chce ministerstvo také zpřísnit pravidla pro vracení DPH zahraničním turistům, a to zvýšením limitu ceny zboží včetně daně potřebného pro vrácení DPH na 6000 z tisíce korun. Vracení daně by se nově nemělo vztahovat na pohonné hmoty, potraviny, tabákové výrobky a alkohol. Změny jsou součástí návrhu novely zákona o DPH, který by vláda měla projednat rovněž v lednu. Snížení hranice na dva milióny korun ročního obratu je pouze prvním krokem; Česká republika totiž Evropské unii slíbila, že plátcem DPH budou po vstupu do EU všichni s ročním obratem přes milión korun. I tak ale zůstane v tuzemsku hranice pro registraci plátců DPH mnohem vyšší než v unii.

Firmy, které nepožádaly o zpracování osobních dat, čeká sankce

Pokutou až deset miliónů korun mohou být od Nového roku potrestány organizace, které nepožádaly Úřad pro ochranu osobních údajů o registraci zpracovávání personálních dat. Poslední prosincový den totiž končí roční odklad pro ukládání těchto finančních sankcí. Ochránci dat se chystají splnění registrační povinnosti kontrolovat. Uvedla to mluvčí úřadu Hana Štěpánková v prohlášení, které zaslala ČTK. Ochránci dat se na základě prověrky dosavadních registrací domnívají, že "s velkou pravděpodobností mnoho subjektů" tuto povinnost nesplnilo, uvedla mluvčí bez bližších podrobností. Registrováno bylo zatím podle internetových stránek úřadu www.uoou.cz téměř 17.550 organizací, které osobní údaje shromažďují nebo zpracovávají.

Úřad na ochranu dat má mít podle zákona přesný přehled o tom, kdo a proč osobní údaje shromažďuje. Každý, kdo zpracovává osobní údaje, musí tuto činnost úřadu oznámit. Když úřad zjistí, že zájemce o zpracovávání osobních údajů nesplnil všechny podmínky, činnost mu nepovolí.

Polsko slibuje zlepšení podmínek pro export zemědělských strojů

Česká vládní agentura pro podporu exportu CzechTrade očekává zlepšení podmínek pro prodej zemědělské a sadařské techniky, hnojiv a dalších potřeb a materiálů pro zemědělství do Polska. Prognózu opřela o údaje polského Hlavního statistického úřadu, podle nichž je přes absolutní pokles produkce možné vysledovat zvyšování hektarových výnosů a rovněž celkové produktivity polských zemědělských farem. "Tyto tendence lze považovat za důsledek probíhající restrukturalizace vlastnické struktury farem a za příznak postupného ozdravování zemědělské výroby," řekl ČTK ředitel varšavského zastoupení CzechTrade Michal Rozkydálek. Trendy v polském zemědělství současně označil za velmi dobrý signál pro české výrobce zemědělské techniky, hnojiv a dalších potřeb a materiálů pro zemědělství.

Poslanci chtějí pomoci obcím, v nichž sídlí dětské domovy

Finančně pomoci obcím, v nichž je například dětský domov či diagnostický ústav, má novela, kterou sněmovně předložila skupina komunistických poslanců. Navrhují, aby těmto obcím musely přispívat vesnice či města, z nichž děti pocházejí. Nyní je situace taková, že obec, v níž ústav sídlí a kde jeho chovanci také navštěvují základní školu, nese veškeré neinvestiční náklady na tyto žáky, ačkoli řada z nich má trvalý pobyt jinde. "Tento stav je nespravedlivý a neúnosný zejména pro menší obce, neboť počet žáků z těchto zařízení není zanedbatelný," uvedli autoři v důvodové zprávě k návrhu novely zákona o státní správě a samosprávě ve školství. Dodali, že vzhledem k místu trvalého pobytu přitom příspěvky z daní dostávají právě obce, v nichž jsou děti hlášeny. Poslanci navrhli, aby jejich novela nabyla účinnosti dnem vyhlášení. Chtějí rovněž, aby ji parlament projednal ve zrychleném režimu tak, aby schvalování netrvalo obvyklých několik měsíců.

Nový čas o výroku Stráského, že Slováci jsou primitivnější

Poslední federální premiér Jan Stráský se blýskl! Slováky označil za primitivnější, naše krčmy za zaplivanější. Kdyby tento názor o kterémkoli národě vyslovil opilý Honza ze šumavské boudy, mohli bychom se pousmát. Expremiér je však stále politikem, šéfuje krajskému úřadu v Českých Budějovicích, reaguje nejčtenější slovenský list Nový čas na Stráského výroky pro deník Mladá fronta Dnes. Stráský kouří stále laciné cigarety bez filtru, které škodí zdraví. Kvůli tomu však Čechy a Moravany nepovažujeme za primitivnější, uzavírá Nový čas.

CVVM: Hodnocení životní úrovně se za čtyři roky zřetelně zlepšilo

Již čtvrtý rok po sobě stoupá spokojenost českých domácností se životní úrovní. Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), v jehož rámci bylo osloveno 1046 respondentů ve věku od 15 let. Zatímco v roce 1998 považovalo životní úroveň za dobrou necelých 55 procent občanů, letos jich bylo 63 procent. Nejpříznivější výsledek přitom CVVM zaznamenal na přelomu letošního listopadu a prosince, kdy životní úroveň kladně hodnotilo 68 procent lidí. Ke spokojenější části obyvatel patří mladí lidé ve věku 15 až 19 let, dále muži, podnikatelé a živnostníci, vyšší odborníci nebo řídící pracovníci, studenti, svobodní nebo sezdaní lidé a potenciální voliči ODS. Hůře vnímají svou životní úroveň důchodci, nezaměstnaní, rozvedení či ovdovělí lidé, ženy a stoupenci KSČM.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že převážné většině domácností stačí jejich příjem na nákup předmětů denní potřeby jako jsou jídlo, drogerie, oblečení či léky. Nedostatek peněz na léky uvedlo 31 procent a nedostatek peněz v rodinném rozpočtu na jídlo 18,6 procenta respondentů. U nákladů na bydlení, vodu a energie je stav vyrovnaný (51,7 procenta dostatek, 46,7 pct nedostatek). Většina oslovených má naopak problém s nákupem zařízení do bytu a spotřebičů (celkem 62,6 procenta respondentů), zaplatit dovolenou či uspokojit své kulturní či sportovní záliby (58,7 procenta).

Problémy s rodinným rozpočtem pociťují především lidé, kteří považují životní úroveň své domácnosti za špatnou. Podstatná část z nich má přitom větší či menší potíže i s uspokojováním nejzákladnějších životních potřeb potravinami a nepotravinářským zbožím denního užívání.

Technici nastartovali první blok temelínské elektrárny

Technici Jaderné elektrárny Temelín nastartovali v pondělí ráno reaktor prvního bloku elektrárny, který byl od začátku prosince odstavený, aby šetřil palivo. První blok by měl celý leden pracovat na plný výkon, aby pokryl vyšší energetické požadavky v tomto měsíci. V únoru potom bude následovat plánovaná dvouměsíční odstávka spojená s výměnou čtvrtiny paliva v reaktoru. Podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře nyní personál připravuje nejadernou část bloku a turbogenerátor na několik zkušebních jízd, po kterých bude blok připojen do rozvodné sítě. Poté bude elektrárna podle potřeby zvyšovat výkon až na 100 procent. Tyto úkony mohou podle Nebesáře trvat několik dní.

Do sítě je od nedělního rána připojen také druhý blok Temelína, ve kterém nyní probíhají zkoušky a testy určené pro etapu energetického spouštění s výkonem do 55 procent. Blok byl odstavený v srpnu kvůli dvojnásobné výměně turbíny turbogenerátoru. Reaktor druhého bloku nastartoval opět až v polovině prosince, vyvažování rotoru a nezbytné přípravy se protáhly až do sobotního podvečera. Celkem čeká druhý blok na této výkonové hladině ještě asi 300 zkoušek a testů. Po ní budou následovat další dvě etapy energetického spouštění s výkonem do 75 a 100 procent.

Becherovka vyprázdnila sklady a zvýšila výrobu likéru

Likérka Jan Becher - Karlovarská Becherovka zvýšila na podzim výrobu bylinného nápoje, aby v závěru roku naplnila požadavky trhu. V první polovině roku přitom její výrobní kapacity nejely naplno, protože měla od roku 2000 předzásobené sklady. "Ty už se vyprázdnily a několik měsíců běží zvýšená výroba," řekl ČTK mluvčí likérky David Binar. Vánoce a přelom roku jsou pro firmu nejziskovější. "My toto období máme rádi, protože prodeje výrazně rostou. O kolik, to ale budeme vědět až koncem ledna," uvedl mluvčí. Podotkl, že letos firma očekává nárůst produkce becherovky. Loňský rok byl totiž pro firmu nejhorším v novodobé historii. Kvůli splnění privatizačních kritérií totiž v roce 2000 vyrobila 140 tisíc hektolitrů likéru, který pak zůstal přes rok ležet ve skladech. Firma hned začátkem roku 2001 omezila výrobu a ještě letos pracovala na jednosměnný provoz. Letos likérka plánovala vystoupit z loňské ztráty 220 miliónů korun a zdvojnásobit tržby na jednu miliardu korun.

Bohemia Sekt: Letošní prodej vín a sektů vrcholil 24. prosince

Štědrý den a 23. prosinec byly pro společnost Bohemia Sekt, největšího tuzemského výrobce vína, nejúspěšnějšími prodejními dny letošního roku. Rozhodující prodej vína i sektů se tak stále posouvá až do závěru roku a silný odbyt zaznamenala firma i 27. a 28. prosince. Předsilvestrovské nákupy jsou novým spotřebitelským trendem, neboť minulých sedm let končily 22. a 23. prosince, řekl ČTK obchodní ředitel Dalibor Šebela. "Očekávali jsme, že nejsilnější prodej bude o zlatém víkendu před Vánocemi," dodal. Podle ředitele je nejzřetelnějším trendem letošního prodeje to, že se konzumenti více orientují na kvalitnější vína. "Spotřebitelská veřejnost se více kategorizuje podle příjmů i podle nároků," zhodnotil Šebela. Kvalitnější sekty se podle něj pijí zejména ve větších městech. "Prodej Bohemia Sektu Prestige Brut, jehož cena se pohybuje kolem 200 korun za lahev, se letos zvýšil o více než 30 procent. Tento výrobek se stal skokanem roku," dodal. Největší část prodeje bude také letos tvořit nejprodávanější Bohemia Sekt Demi Sec, na druhém místě je Bohemia Regia Brut a třetí právě Prestige Brut.

Pivovar Pardubice ustoupil od plánovaného zdražení piva

Pivo z pivovarů v Pardubickém kraji bude i po 1. lednu stát stejně jako doposud. Pivovar Pardubice, který oznámil jako jediný v kraji zdražení v průměru o tři až čtyři procenta k 1. lednu, se totiž nakonec rozhodl ponechat ceny současné. "Zdražovat zatím nebudeme. Možná se tak stane někdy v prvním čtvrtletí příštího roku," řekla ČTK vedoucí obchodu pardubického pivovaru Ivana Brendlová. Pardubický pivovar naposledy zdražoval loni.

Zdražovat k lednu nebude ani pivovar v Hlinsku, neboť tak učinil už v létě. Tehdy zvýšil cenu půllitru piva podle druhu o 30 až 50 haléřů. Měšťanský pivovar v Poličce podle svého ředitele Karla Witze naposledy zdražoval v roce 2000 a současné ceny hodlá zachovat. "My zdražovat nepotřebujeme, a proto nebudeme," uvedl.

Tři pivovary Pardubického kraje letos do pololetí uvařily zhruba 110.000 hektolitrů piva. Nejvíce piva v kraji, 42.500 hektolitrů, uvařil hlinecký pivovar. Výstav tento podnik meziročně zvedl o necelá čtyři procenta. Druhé místo patřilo pivovaru v Poličce, který vystavil necelých 34.500 hektolitrů, když loni v pololetí to bylo 32.000 hektolitrů. Pivovar Pardubice v pololetí ohlásil přes 33.000 hektolitrů vyrobeného piva, což představuje meziroční pokles zhruba 19 procent.

Čeští skauti předvedli v Thajsku staročeské Vánoce i podsady

Na světovém skautském jamboree v Thajsku se v pondělí otevřely brány české expozice. Návštěvníci si mohou prohlédnout podsadový stan, který je ve světě raritou. Kousek od něho mladí lidé z celého světa doslova vstoupí na českou půdu, kterou představuje z domova dovezená hlína a kamení z celé republiky. Ve vedlejším stanu pak skauti představují Českou republiku, její historii, přírodní bohatství a slavné osobnosti. Nechybí pozdravný dopis prezidenta Václava Havla všem účastníkům skautského setkání. Za zvuku českých vánočních koled příchozí vstoupí do typické ladovské světničky s vánočním stromkem a malými dárky pod ním pro každého. Za jejími okny stojí sněhulák a sáňky, zasazené v zasněžené krajině - ovšem jen na plakátu. V Thajsku v tuto roční dobu panují velká vedra, informovali ČTK členové české výpravy.

Pochodem po hřebenech Bílých Karpat začaly silvestrovské oslavy

Pondělním přechodem hřebene Bílých Karpat ze Starého Hrozenkova do Strání v okrese Uherské Hradiště začaly na česko-slovenském pomezí Silvestrovské oslavy. "Pochodu se účastnilo na čtyři desítky turistů z Česka i Slovenska," řekl ČTK organizátor Radovan Kunc. První skupinka turistů, která absolvovala téměř 20 kilometrů, dorazila do Strání na Uherskohradišťsku za více než sedm hodin chůze. Podle Kunce přijeli na letošní 11. ročník Česko-slovenkého Silvestra lidé až z Prahy, Chomutova, Brna, Trenčína i blízkého okolí. Unavení sportovci se v restauraci Zámeček zahřáli svařeným vínem, grogem, čajem, skleničkou slivovice a dobrou večeří. Na večer připravili organizátoři setkání u cimbálu s koštem vín z Moravy. "Ve Strání se účastníci akce setkají i se starosty z obcí na česko-slovenském pomezí," uvedl Kunc. V úterý se všichni vydají na nejvyšší vrchol Bílých Karpat Velkou Javořinu. U hraničního kamene bratrství Čechů a Slováků podpoří myšlenku česko-slovenské vzájemnosti. U mohyly Josefa Vavrouška, který s dcerou Petrou zahynul v roce 1995 ve Vysokých Tatrách uctí jeho památku. "Právě Vavroušek přišel v roce 1992 s myšlenkou uspořádat takové setkání," řekl Kunc. O půlnoci přivítají všichni příchod nového roku u vatry na náměstí ve Strání na Uherskohradišťsku. V rámci oslav zazní i původní československá hymna, nikoliv samostatně česká a pak slovenská.

Slovenský herec Július Satinský prohrál boj s rakovinou

Dva roky bojoval Július Satinský s rakovinou tlustého střeva, které nakonec v neděli ve věku 61 let podlehl. Jeden z nejoblíbenějších slovenských herců zemřel podle svého přání doma v Bratislavě v kruhu své rodiny. Informovala o tom slovenská média. Zpráva o Satinského úmrtí zaskočila celé Slovensko, zdrceni byli především jeho divadelní a filmoví kolegové. Soustrast vyjádřil také slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. "I když jsem leccos tušil, ta zpráva mě šokovala. Odešel můj druh i partner, a s ním odešel i kus mne samého. Zůstal jsem neúplný," citoval list Sme Milana Lasicu, partnera Satinského v legendární humoristické dvojici L+S. "Dokázal mě rozesmát vždy znovu a znovu po celých čtyřicet let, ještě i minulé pondělí, kdy jsme byli spolu naposledy." Podle slovenské herecké legendy Ladislava Chudíka představuje Satinského úmrtí ztrátu nejen pro kolegy-herce, ale i vůbec pro občany Slovenska. "Je to ztráta veliká, protože se dostal do povědomí veřejnosti nejen jako herec a humorista, ale i jako publicista a spisovatel - a svými postoji velmi výrazně ovlivňoval naši společnost," řekl ČTK Chudík. Jak připomněl, jde i o předčasný epilog dvojice Satinský- Lasica, která - aniž navazovala na nějaké předchůdce či vzory - obohatila Slovensko o zvláštní poetiku a nový typ humoru, lišícího se od tradičního a lidového humoru.

Satinský, který v uplynulé dekádě psal a vystupoval jako stoupenec reforem a překonávání provinčních horizontů, se angažoval i v premiérově kampani při zářijových volbách, které nakonec znamenaly překvapivé Dzurindovo vítězství a pozvánku do NATO a Evropské unie.

Zemřel básník Ivan Slavík

Na Štědrý den zemřel v Hořovicích na Berounsku básník Ivan Slavík. Představitel křesťansky orientované poezie by se 23. ledna dožil 83 let, sdělil ČTK spisovatel Jaromír Hořec. Ivan Slavík se narodil v roce 1920 v Praze. Za druhé světové války byl totálně nasazen. Po osvobození pracoval dva roky jako redaktor časopisu Vyšehrad a v roce 1948 absolvoval na Karlově univerzitě obor čeština-filozofie. Až do roku 1980 působil tři desítky let jako pedagog na středních školách, avšak nuceně mimo Prahu. Byl členem Obce spisovatelů a držitelem ceny Mladé fronty za překlad (1966), výroční ceny Odeonu (1969), Řádu sv. Cyrila a Metoděje (1996) a Ceny Jana Zahradníčka (1997). Jeho dílo zahrnuje na dvě desítky básnických sbírek a několik knih esejů. Napsal monografie o Janu Nepomuckém s názvem Svatý a popíraný, milovaný a vysmívaný, překládal poezii Fjodora Tutčeva, Miguela de Cervantese, Daria Fo, Novalise, Ivana Alexejeviče Bunina či Edgara Allana Poa. Vyšla mu také antologie básnických překladů Lampa útěchy.

Film za 24 hodin chce natočit tvůrce úspěšné Kytice F. A. Brabec

Ojedinělým projektem české kinematografie bude hraný film Krysař. Do kin má vstoupit už 6. března, i když režisér František A. Brabec zatím nenatočil jediný metr. Vznikne totiž za pouhých 24 hodin, přičemž první klapka se ozve na Silvestra dopoledne. Dotočnou tvůrci oslaví už na Nový rok, čímž by se mohli zapsat do Guinnessovy knihy rekordů. Kameraman a režisér František A. Brabec, který se s Ivanou Novákovou podílel na scénáři, projekt na tiskové konferenci v Praze označil za avantgardní čin, improvizaci na dané téma a totální výkřik. "Chci porušit princip vykalkulovaných a připravených scén a záběrů. Půjde o totální protest proti kalkulaci celovečerních filmů včetně mých vlastních. Je to pokus o absolutní odevzdání vlastní duše, což se týká herců, výtvarníků, kamery, režie i všech kolem. Pokus o absolutní čistotu na dané silné téma," uvedl Brabec. Jako kulisu využije silvestrovskou Prahu, zvláštní euforii této noci, kterou by mu žádní statisté nebyli schopni zajistit. Těší se i na ráno, kdy bude město téměř bez lidí. Ve štábu je 35 lidí včetně studentů herectví. Producentka Alena Jáklová připustila, že finance na samotné natáčení by neměly příliš přesáhnout 100.000 korun, i když konečný rozpočet neexistuje.

Na 21 místech republiky byly v pondělí zvýšené hladiny řek

Vydatné deště v noci a v pondělí rozvodnily řeky v několika oblastech České republiky. Zvýšené hladiny toků zaznamenali vodohospodáři nejméně na 21 místech. Nejvyšší povodňový stupeň byl vyhlášen na pěti místech. Na Vydře v Modravě na Klatovsku a na Otavě v Sušici však byly hladiny na maximu a další zvyšování hydrologové neočekávají. První stupeň podle hydrologické služby ministerstva životního prostředí platil v 15:00 na jedenácti místech republiky. V povodí Vltavy platil stav bdělosti na šesti místech, v povodí Ohře na čtyřech místech. V povodí Odry byl první stupeň na Stonávce v Hradišti na Karvinsku, kde se nahromadil led, a voda tak nemohla protékat dál. Ledy vytvořily hráz a začala se zvedat hladina. Ledy se buď rozrazí samy, nebo je vodohospodáři rozbijí mechanicky. Potom by se měla hladina řeky opět vrátit k normálu.

Ze sportu:

Tečku za fotbalovým rokem udělá v úterý v Praze tradiční derby, v němž se utkají bývalí hráči Sparty a Slavie. Fotbaloví veteráni z obou klubů se v posledním dni roku sejdou už posedmnácté. Na umělé trávě v Edenu budou k vidění známé osobnosti nedávné i vzdálenější fotbalové historie. Slavia vyhrála jedenáct ze šestnácti dosavadních zápasů, ale loni Sparta její šňůru přetrhla.

Osmnáctiletý hokejový útočník Jiří Hudler se stane novou posilou ruského celku AK Bars Kazaň. ČTK to potvrdil hráčův agent Petr Svoboda. Hudler odejde do Kazaně ihned po návratu z juniorského mistrovství světa v Kanadě na hostování do konce dubna příštího roku.

Čeští hokejisté do osmnácti let porazili o víkendu na turnaji v Bernu pořádající juniorský tým SC Elite 6:2, ale v nedělním utkání podlehli Finsku 2:7.

Milan Hejduk přihrál v nedělním utkání zámořské NHL na tři góly Colorada, které doma porazilo Los Angeles vysoko 6:1. Jednu z branek Avalanche vstřelil Radim Vrbata a bod za asistenci si připsal Martin Škoula.

Bez účasti českých reprezentantů v severské kombinaci budou další tři závody Světového poháru. Kvůli nedostatku sněhu se všechny pojedou v německém Oberhofu, kde je závod podle původního plánu na pořadu na Silvestra. K návratu Ladislava Rygla do Světového poháru po operaci pravého kolena dojde 8. ledna při sprintu v Ramsau.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno, místy sněžení. Na jihu území zpočátku i srážky smíšené nebo dešťové. Denní teploty kolem nuly nebo slabě pod nulou, na jihu území slabě pod nulou. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů bude od nuly do minus šesti stupňů Celsia.