Zprávy Radia Praha

ČSSD bude projednává dlouhodobý program a chystá březnový sjezd

Ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu a v neděli v pražském Kongresovém centru projednává dlouhodobý program a chystá březnový sjezd. Členové nejvyššího stranického vedení se podle předsedy Vladimíra Špidly rovněž dozvědí, kam dospěla koaliční jednání o společném prezidentském kandidátovi.

Sjezd sociální demokracie, který se bude konat 28. až 30. března, bude rovněž volit nové stranické vedení. Předsednické křeslo bude obhajovat Špidla, který dosud nemá protikandidáta.

Změny zřejmě nastanou ve funkcích místopředsedů. Znovu se o ně budou ucházet Stanislav Gross, Zdeněk Škromach a Marie Součková. Očekává se, že místopředsedu pro hospodaření strany Karla Kobese nahradí Martin Starec. Obhajovat funkci místopředsedy nehodlá Petr Lachnit. O jeho funkci se zřejmě utká více zájemců.

Bouřlivá diskuse se očekává o programu. Nejsilnější vládní strana ho bude muset sladit s reformou veřejných financí, k níž nyní resorty připravují stanoviska. Sociální demokraté budou zřejmě muset hodně slevit ze svého velkorysého sociálního programu, který slíbili voličům. Vláda totiž musí ročně ušetřit desítky miliard korun, má-li zastavit růst státního dluhu. Konečné znění dokumentu by měl schválit sjezd.

Další možný kandidát vládní koalice - Klener

Seznam možných prezidentských kandidátů, který v těchto dnech sestavují lídři vládní koalice, se rozrostl o jméno onkologa a bývalého ministra zdravotnictví Pavla Klenera. Do užšího výběru postoupil společně s rektorem Univerzity Karlovy Ivanem Wilhelmem a předsedkyní akademie věd Helenou Illnerovou. S odvoláním na nejmenované představitele vládních stran to uvádějí sobotní Právo a Mladá fronta Dnes. Klener oběma deníkům potvrdil, že byl už kvůli případné kandidatuře osloven a že její přijetí v zásadě nevylučuje.

Členové výboru ČSSD se jména prezidentských kandidátů zatím nedověděli

Někteří členové ústředního výkonného výboru ČSSD se v sobotu marně domáhali jmen osobností, o nichž lídři vládní koalice uvažují jako o prezidentských kandidátech. "Věc je otevřená, jednání musí dozrát," řekl novinářům předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla. "Ještě neskončila koaliční jednání ani neskončilo jednání s konkrétními osobami," argumentoval místopředseda Stanislav Gross.

Dokud vládní koalice podle vicepremiéra Pavla Rychetského nebude schopná dát potenciálnímu společnému kandidátovi záruky, že ho také podpoří a "že se nebude opakovat to, co jsme zažili už dvakrát na Pražském hradě, bylo by neseriózní jakékoliv jméno dávat v plen".

Při první a druhé volbě nástupce Václava Havla se na společném kandidátovi neshodly nejen vládní strany, ale ani zákonodárci ČSSD. Značná část jich totiž v první volbě nepodpořila kandidáta ČSSD Jaroslava Bureše a ani expremiér Miloš Zeman od nich v druhé volbě nedostal všechny hlasy.

Podle Rychetského se stále hovoří o sedmi jménech. Stejně jako Špidla a členové vyjednávacího týmu ČSSD Gross a místopředseda Zdeněk Škromach je odmítl jmenovat. Na dotaz, zda se hovoří i o něm odpověděl: "Já vůbec nevím o kom se hovoří, ale pevně doufám, že kandidátem bude jiná osoba než jsem já." Vůbec nejtěžším "zadáním" pro koalici je najít odpovídajícího soupeře Václavu Klausovi, kterého posílá do třetí prezidentské volby ODS, dodal Rychetský.

Předseda organizace ČSSD Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna a exposlankyně Jana Volfová se na dnešním jednání výboru domáhali, toho aby Špidla jeho členům sdělil jména osobností, o kterých se uvažuje. "Myslím, že ta poptávka po tom, aby to členové ČSSD a potažmo ústředního výboru věděli, je dost důležitá," uvedl Foldyna s tím, že to není jen jeho názor.

"Každý člen má právo vystoupit se svým názorem a požadovat odpověď," tvrdil Škromach. Volfová řekla, že se na jména kandidátů ptala Špidly, ale nedostala prý odpověď. Předseda se před novináři bránil tím, že se Volfová nezeptala v oficiální debatě. Při ní se podle Grosse zeptal pouze jediný člen výboru. "Odpovědi na tuto otázku se vyhnul, je to neobvyklé, že se o kandidátovi nejedná," trvala na svém Volfová, která už byla oblečená ve svrchníku. "Dneska už tady není co dělat," dodala.

Lídři vládní koalice jednali naposledy o prezidentském kandidátovi v pátek. Opět se mají setkat příští týden v úterý. Po páteční schůzce novinářům řekli, že by na již příštím setkání mohli dospět k nějakému výsledku.

Chirak: Havel žijící legenda a "král filozof"

Během třinácti let měli ve svém čele svého druhu žijící legendu, podle slov Jacquesa Chiraka "krále filozofa". Napříště už budou mít Češi jen obyčejného prezidenta. A ještě ne hned. Po odchodu bývalého disidenta Václava Havla zůstane v neděli večer Pražský hrad prázdný: ani při dvou pokusech se parlamentu nepodařilo dohodnout na jeho nástupci. Píše to v sobotu francouzský deník Le Figaro.

Zdůrazňuje, že v zahraničí je Havel jednoznačně chválen. "Jeho mezinárodní prestiž výrazně usnadnila úsilí mladé České republiky o začlenění do euroatlantického společenství. Díky němu se Praha stala prvním hlavním městem bývalé komunistické země, které přivítalo v roce 2000 zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky a loni v listopadu summit NATO," píše Le Figaro.

"V České republice, kde je jeho bilance dosti kontroverzní, však kritiky nechyběly," dodává dále list. Připomíná, že Havlovi byla vytýkána například malá předvídavost ve chvíli, kdy Slováci začali ohrožovat "československou konstrukci", a dokonce byl obviňován i z toho, že urychlil rozpad státu, když zůstával hluchý ke slovenským snahám.

Le Figaro také rekapituluje Havlovy konflikty s českou politickou scénou, obzvláště pak s liberálním expremiérem Václavem Klausem. "Bez skutečné moci a politické základny k zapřažení svých myšlenek se Václavu Havlovi nepodařilo prosadit svou vizi demokracie založené na aktivním zapojení občanů," píše deník.

Všímá si také Havlovy klesající popularity, k čemuž přispěl obzvláště jeho druhý sňatek sotva rok po smrti první ženy Olgy; Havel byl i občas obviňován, že je "monarchou, který je vzdálen starostem obyčejných Čechů". Podle jednoho z posledních průzkumů se však už více než polovina Čechů sama sebe ptá, zda nezačnou jeho odchodu litovat..., poznamenává Le Figaro.

Strategii kampaně k referendu o vstupu do EU zhodnotí vláda

Kabinet Vladimíra Špidly se ve středu seznámí se strategií informační kampaně k referendu o vstupu České republiky do Evropské unie. Vedle obecné koncepce se mají ministři vyjádřit také ke konkrétním aktivitám spojeným s kampaní. Na konečnou podobu řady z nich se ale stále ještě čeká, protože dosud nebyly vyhlášeny výsledky výběrových řízení.

"Teď se nám některé posunuly na 10. února, kdy bychom mohli uzavírat smlouvy s dodavateli. Ti pak předloží konkrétní návrhy," upřesnila ředitelka odboru komunikační strategie ministerstva zahraničí Jana Adamcová. Vybraní dodavatelé budou mít na starost šest týdnů trvající mediální kampaň před červnovým referendem.

Plán komunikační strategie počítá i s tím, že kampaň bude informovat i o případných rizikách členství. Důraz na vyváženost kampaně, která se nebude bát poukázat také na negativní stránky integrace, kladou rovněž odborníci zabývající se EU. Takovým přístupem zvýší vláda podle jejich názoru legitimitu členství a zároveň i zmírní šok, který po vstupu do unie často následuje. Podle deníku Právo má vládní kampaň například v plánu upozornit na možný nárůst cen potravin, služeb a nájemného.

Do kampaně by se podle Adamcové měly zapojit také odbory, církve, komory, asociace a další subjekty. Podíl by na ní měla mít i jednotlivá ministerstva. Nečekat na oficiální odstartování vládní kampaně se rozhodlo ministerstvo životního prostředí, když v pátek zahájilo vlastní informační projekt.

Naopak protiintegrační kampaň připravují odpůrci vstupu. Sdružení Občané proti EU, které tvoří ultrapravicové organizace, chce rozesílat do domácností letáky, organizovat demonstrace a protestní koncerty.

Předsednictvo vlády již vybralo pro kampaň logo. První referendum v historii České republiky by se mělo uskutečnit v polovině června. Vláda na kampaň vyčlenila 200 milionů korun. Z toho asi 20 procent půjde na informační kampaň v nynějších členských zemích EU.

Podle výsledků lednového šetření agentury STEM má v plánu zúčastnit se referenda 63 procent Čechů. Pro vstup země do EU by v něm hlasovalo 47 procent, proti by bylo 19 procent dotázaných. V porovnání s prosincovým průzkumem se postoje lidí příliš neliší.

Tramvajáci v Praze hodlají stávkovat, není jasné kdy a jak

Pražští řidiči tramvají se rozhodli stávkovat kvůli dorovnání svých platů s řidiči autobusů. ČTK to po pátečním jednání řekl šéf Federace řidičů tramvají Antonín Dub. Odmítl ale specifikovat dobu a podobu chystané stávky, aby se na ní nemohl připravit zaměstnavatel pražský dopravní podnik (DP).

"Jednání se teď povede v užším kruhu a forma bude do poslední chvíle držena v tajnosti," řekl Dub. Pátečního jednání federace se podle něj zúčastnilo asi 50 lidí a naprostá většina se vyslovila pro stávku. Řidiče tramvají nyní rozlítil i postoj magistrátu a vedení DP, které prý tramvajákům sdělilo, že je nepovažuje za řidiče. "Plivli na naší profesi, a to si těžko někdo nechá líbit. Zašli moc daleko," řekl Dub.

Řidiči tramvají nesouhlasí s výsledky studie, která srovnávala náročnost profesí řidičů pražské městské hromadné dopravy. Podle Duba je studie jeden velký podvod.

Na nádražích u slovenské hranice je klid, lidé se vlakům vyhnuli

Na vlakových nádražích na jižní Moravě u česko-slovenské hranice je klid. Lidé se kvůli předem avizované stávce slovenských železničářů dopravují k východnímu sousedovi buď autobusy nebo vlastními vozy. Pracovnice lanžhotské železniční stanice, kde se vlaky otáčejí zpět do vnitrozemí, ČTK řekla, že za celý den zaznamenali jen necelou desítku lidí, kteří přijeli z Čech a netušili, že na Slovensko se vlakem nedostanou.

Lidé byli předem dobře informováni, takže na břeclavském nádraží skončila jen asi desítka lidí, dodal dispečer Českých drah Jiří Pezlar. Výrazně zvýšený zájem o spoje na Slovensko zaznamenali na brněnském Ústředním autobusovém nádraží Zvonařka. "V sobotu o tyto spoje rozhodně nebývá tak velký zájem. Například autobus do Bardějova byl takřka vyprodán," sdělila pracovnice místenkové pokladny autobusového nádraží.

Mezinárodní vlaky mířící z Česka na jih Evropy přes Slovensko byly kvůli stávce slovenských železničářů odkloněny přes Rakousko. Mimořádný tranzit přes rakouské území zajistily maďarské dráhy. Podle brněnského dispečinku Českých drah šlo o vlak Eurocity Hungaria z Berlína do Budapesti a rychlík Pannonia z Prahy do Bukurešti. Ostatní vlakové spoje ukončily svou jízdu v Břeclavi před česko-slovenskou hranicí.

"Na železničním pohraničním přechodu Břeclav - Kúty projede denně přibližně 20 nákladních vlaků v každém směru. Jejich počet se liší podle jednotlivých dnů v týdnu," řekl ČTK Jiří Kotrman z Obchodně provozního ředitelství ČD v Brně. Všechny tyto spoje musely být dnes kvůli stávce zrušeny bez náhrady. Ode dneška byla také omezena nakládka v nákladní přepravě pro Slovensko a pro země, které vyžadují tranzit přes Slovensko.

Karlín a část Žižkova bez elektřiny

Bez elektrického proudu se okolo páteční osmé hodiny večerní ocitli obyvatelé pražského Karlína a spodní části Žižkova. Podle pracovníka dispečinku Pražské energetiky (PRE) bude nalezení závady trvat přibližně hodinu až hodinu a půl.

Důvodem poruchy je podle něj poškození zemního kabelu. To bylo nejspíš způsobeno letní povodní a současným studeným počasím. Na možnost výskytu obdobných poruch upozorňoval nedávno i mluvčí PRE Petr Holubec.

Během loňských srpnových záplav musela PRE odpojit přes 71 tisíc odběratelů. Velká voda jí způsobila škody na majetku přes 280 milionů korun. PRE má 670 tisíc odběratelů a 3500 trafostanic, jež zásobují Prahu a Roztoky u Prahy.

Boj proti zlodějům mobilních telefonů

Včasné a důsledné zablokování odcizených mobilních telefonů by výrazně omezilo jejich krádeže. Dokonce tak, že by se zloději přestali o tento druh zboží zajímat, řekl ČTK mluvčí mobilního operátoru Eurotel Jan Kučmáš. "My se domníváme, že pokud by to dělali všichni operátoři a důsledně všichni zákazníci, tak uzavřeme trh zlodějům," prohlásil. Firemní zkušenosti podle něj ukazují, že je třeba kradený přístroj zablokovat co nejdříve.

Sníh potrápil silničáře na západě Čech, ale silnice jsou sjízdné

Sníh, který napadl přes noc a v ranních hodinách, potrápil silničáře v Plzeňském i Karlovarském kraji. Nejobtížnější to zřejmě měli silničáři na Klatovsku, kde napadlo ve vyšších polohách až 40 centimetrů sněhu. Nyní jsou však podle dispečerů již všechny hlavní tahy v západních Čechách mokré a holé. Ve vyšších polohách a na silnicích druhé a třetí třídy leží ujetá vrstva sněhu, posypaná inertním posypem.

"Během dopoledne se oteplilo a sůl začala zabírat. Přestalo už také téměř sněžit. Na Šumavě jsou výborné podmínky pro lyžaře, míří tam spousta aut a na silnicích velký provoz. Řidič by měli jezdit opatrně zvláště v úseku kolem Javorné, který se nesmí solit. Sypeme to inertním materiálem, ale přesto by si tam měli dávat větší pozor," řekl ČTK klatovský dispečer správy a údržby silnic.

Také v Karlovarském kraji již přestává sněžit. Silnice prvních třídy jsou mokré a holé. Ve vyšších polohách se vyjasnilo a vysvitlo slunce.

Na Českolipsku vykolejil rychlík, nikdo nebyl zraněn

Osobní vlak vykolejil v sobotu kolem 06:40 nedaleko Jablonného v Podještědí na Českolipsku. Jeden z vozů rychlíku jedoucího z Liberce do Chomutova vykolejil. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, řekl ČTK velitel hasičů Českých drah, kteří na místě zasahovali.

Co bylo příčinou nehody se zatím podle hasičů vyšetřuje, pravděpodobně však vykolejení vlaku způsobila technická závada jednoho z vagónů. České dráhy musely na trati zavést náhradní autobusovou dopravu, protože úsek je neprůjezdný. Na místo železničáři vypravili havarijní vůz, který vlak vrátí na koleje.

Roman Polanski se v Praze chtěl bavit jen o filmu Pianista

Jen o svém novém filmu Pianista, natočeném podle skutečného příběhu židovského klavíristy, který za války dokázal ve Varšavě vzdorovat deportaci a našel sílu žít, se chtěl v Praze bavit host Febiofestu Roman Polanski. Na setkání s novináři těžko skrýval rozčarování z toho, že český distributor koupil francouzsky dabovanou verzi anglicky mluveného snímku.

"Všechny filmy, které jsem dosud natočil, jakoby byly zkouškou pro tento snímek," vysvětlil, jak moc mu na Pianistovi záleží. Světoznámý režisér, scenárista a herec polského původu do něj vnesl autobiografické rysy. V dětském věku se mu podařilo z varšavského ghetta uprchnout a přežít v úkrytu u polských sedláků. Jeho matka přišla o život v Osvětimi, otec přežil koncentrační tábor Mauthausen.

Mezi novináře přišel Polanski bezprostředně poté, co se na Pražském hradě krátce setkal s prezidentem Václavem Havlem. "Hovořili jsme spolu o obyčejných věcech, ne o politice, i když jsme se dotkli i jeho odchodu z funkce," řekl Polanski na dotaz ČTK. Shodli se na tom, že za studií v době politického tání oba podnikli cestu do zahraničí. "Zatímco on směřoval do Polska, já se vydal do tehdejšího Československa," uvedl devětašedesátiletý filmař.

Pianistu označuje za své nejosobnější dílo. Téma toužil dlouho zpracovat, ale bylo těžké nalézt vhodný námět i odvahu k této práci. "Točili jsme za náročných podmínek v Polsku, někdy jsem měl na place i 1400 komparzistů a autenticky jsem se ve vzpomínkách vydal do těch let. Když jsem pak v Cannes přebíral cenu za režii, uvědomil jsem si, že ji dostávám i za ně," řekl. "Pro mě je důležité, co si o svém dětství pamatuji. Neměl jsem chuť své zážitky překrývat nějakou fikcí. Když točíte film, musíte si najmout herce, zbudovat scénu a výsledkem je lež," uvedl.

Dnešní revizionistické snahy popírat holocaust Polanski považuje za absurdní a směšné. Osobně to prožil a většina jeho rodiny zahynula. "Po válce mi otec řekl, že za 50 let se to, co jsme prožili, vrátí. Dnes vím, že byl jasnozřivec," uvedl. I proto chtěl do snímku otisknout vlastní zkušenost a přiblížit se tak dokumentárnímu filmu, aniž by šlo o dokument. "Nepotřebuji, aby mně někdo o této látce něco vysvětloval. Zažil jsem to sám. Takhle to bylo - nic víc a nic míň," dodal.

Cyklokrosař Štybar obhájil na MS bronz mezi juniory

Český cyklokrosař Zdeněk Štybar obhájil na mistrovství světa v závodě juniorů bronzovou medaili. V italském Monopoli dominovali Nizozemci; zlato získal Lars Boom před krajanem Eddym van Ijzendoorem.

Na šestém místě dojel další Čech Jan Šel, do desítky se vešel ještě osmý František Klouček.

Krátce o počasí:

Na území České republiky je polojasno s ojedinělým slabým sněžením. Teploty -6 až -2 stupně.

Tolik zprávy Radia Praha.