Zprávy Radia Praha

Premiér Špidla nabídl kandidaturu na prezidenta Janu Sokolovi

Někdejší ministr školství Jan Sokol by mohl být kandidátem sociální demokracie na prezidenta. Kandidaturu mu nabídl premiér a předseda sociálních demokratů Vladimír Špidla. Sokol nabídku zatím neodmítl, čeká na podporu dalších parlamentních stran, uvedla Česká televize. Šestašedesátiletého děkana Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy by podpořili i lidovci a unionisté, údajně by nevadil ani komunistům.

Předseda Unie svobody-DEU Petr Mareš ČTK řekl, že jeho strana považuje jméno bývalého ministra školství za perspektivní. "Objevilo se už dříve a my jsme ho považovali za perspektivní. Nevím, proč bychom měli tento postoj měnit," uvedl. Sokola Mareš mezi možnými kandidáty jmenoval před druhou volbou společně se senátorem Josefem Jařabem. Unionisté tehdy nakonec své hlasy dali senátorce Jaroslavě Moserové.

Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal televizi řekl, že Sokol by mohl mít stoprocentní podporu lidovců. Nevěří však, že se sociální demokraté shodnou na jedné osobnosti. Tvrdí, že pro lidovce je přístup sociální demokracie v tuto chvíli "značně nejasný".

Podle komunistického místopředsedy Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa by navrhovaný kandidát nevadil ani komunistům.

Třetí volba prezidenta, pro niž strany vládní koalice začínají znovu hledat vhodného kandidáta, se bude konat 28. února na společné schůzi obou parlamentních komor. Jediným kandidátem je zatím čestný předseda ODS Václav Klaus, kterého nominovali občanští demokraté. Sokol na hlavu státu už jednou kandidoval. V roce 1992 ho rovněž sociální demokraté navrhli na prezidenta ČSFR pro páté kolo voleb. V říjnu 1992 se kandidatury vzdal. Profesor Sokol, signatář Charty 77, má s ústavními funkcemi již zkušenost. V letech 1990 až 1992 byl místopředsedou Sněmovny národů Federálního shromáždění ČSFR. V roce 1998 byl ministrem školství ve vládě Josefa Tošovského. Není v žádné politické straně, v minulosti byl členem Občanského hnutí a strany Svobodní demokraté-Liberální strana národně sociální. Členství se vzdal v roce 1996, kdy neúspěšně kandidoval za KDU-ČSL do Senátu. Sokol je ženatý a má tři dospělé děti.

Václav Havel odjel na dovolenou

Bývalý prezident Václav Havel odjel na dovolenou do zahraničí, píšou sobotní deníky Právo a Lidové noviny. Podle Práva odletěl s manželkou Dagmar s několika mezipřistáními do Dominikánské republiky. Podle listu není vyloučeno, že se zastaví i ve Spojených státech. Americký Kongres má v úterý hlasovat o tom, zda vydá rezoluci, v níž Havla uctí. "Po návratu v březnu se zúčastní prezentace knihy svých projevů," řekl listům o Havlově dalším programu jeho bývalý mluvčí Martin Krafl.

Václav Havel se již dříve svěřil, že chce po odchodu z Pražského hradu odpočívat a číst. Dovolenou dosud většinou trávil v Portugalsku, kde vlastní vilu na pobřeží Atlantiku, nebo na Kanárských ostrovech. Havlovi skončil prezidentský mandát úderem nedělní půlnoci. V nejvyšší ústavní funkci strávil téměř 13 let.

Americký Kongres přijme rezoluci k Havlově poctě asi v úterý

Americký Kongres bude příští týden schvalovat rezoluci, která ocení bývalého českého prezidenta Václava Havla jako bojovníka za demokracii a lidská práva a jako mimořádného dramatika a prezidenta. Rezoluci navrhuje kongresman Ron Kind, který navštívil na konci osmdesátých let v tehdejším Československu jeden ze zakázaných koncertů a poprvé se tam osobně setkal s Havlem. Zpravodaji ČTK to řekl Kindův tiskový mluvčí. Rezoluce bude schválena patrně příští úterý ve Sněmovně reprezentantů a zároveň v Senátu. Podle mluvčího bude jedním z mála světových politických vůdců, kterým se podobné pocty dostane.

Návrh rezoluce zdůrazňuje, že pod vedením Václava Havla se Česká republika stala důležitým a váženým členem mezinárodního společenství, vstoupila do Severoatlantické aliance, proměnila se v ekonomicky nejvyspělejší stát východní Evropy a nyní se stala cenným spojencem USA v boji proti terorismu. Návrh rezoluce dále uvádí, že svět Havla ctí jako bojovníka za demokratické principy, lidská práva a že jeho ohromné schopnosti dramatika a esejisty pomohly šíření demokratických myšlenek ve východní Evropě v době studené války. Rezoluce připomíná Havlovo spoluzakladatelství Charty 77 a Výboru na ochranu nespravedlivě stíhaných a klíčovou roli při nekrvavém svržení komunismu v Československu.

Alexandr Vondra: Navzdory rozporům bude na konci elementární shoda

Přesvědčení, že navzdory vážným rozporům a ostrým slovům bude na konci nynější diskuse západních spojenců o politice vůči Iráku elementární shoda, vyjádřil v telefonickém rozhovoru pro ČTK náměstek ministra zahraničí Alexandr Vondra, který se účastní letošní bezpečnostní konference v Mnichově. "Je pravda, že nynější situace je pro transatlantické vztahy kritická, ale v podobné krizi se tyto vztahy ocitly již vícekrát v minulosti a vždy byly problémy překonány," uvedl Vondra. Podle něj se aktuální problematika na konferenci rozděluje na dva hlavní okruhy. Jednak je to otázka plánování společné obrany Turecka ze strany NATO pro případ válečného konfliktu s Irákem, jednak otázka řešení krize v Radě bezpečnosti OSN. "V prvním případě vše nasvědčuje tomu, že řešení je jen otázkou několika dnů, než poslední země, blokující dohodu v Bruselu, stáhnou své námitky. V druhém případě je to pak otázka týdnů. Na konci ale bude dosaženo dohody," řekl Vondra.

Jan Kavan nemá ani po půl roce hotovou bezpečnostní prověrku

Ani po půl roce pracovníci Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) nedokončili prověrku bývalého ministra zahraničí a nynějšího předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana. NBÚ ji zahájil loni 8. srpna. "Na prověrce se dále pracuje, horizont jejího skončení není možné určit," řekla ČTK mluvčí úřadu Alena Čechová. O Kavanovu prověrku požádalo ministerstvo zahraničí, a to na stupeň "tajné", který je potřebný pro velvyslaneckou funkci. Kavan chtěl původně projít nejpřísnější prověrkou, tedy na stupeň "přísně tajné". "Chci žádat o stupeň nejpřísnější a chci, aby prověrka mé osoby byla co nejdůkladnější," prohlásil před půl rokem. Objevily se tak spekulace, zda nechce dobu trvání prověrky co nejvíce protáhnout, aby její výsledek nenarušil jeho roční působení v čele Valného shromáždění OSN. Do funkce nastoupil v září.

Bezpečnostní prověrky se dělí podle přísnosti na čtyři stupně - vyhrazené, důvěrné, tajné a přísně tajné. Nejpřísnější prověrka se od třetího stupně příliš neliší. Při prověřování na stupeň "přísně tajné" se automaticky více zapojují zpravodajské služby, které prověřují identitu navrhované osoby a vyšetřují, zda se v jejím prostředí nevyskytují bezpečnostní rizika. Totéž je však možné i u třetího stupně prověrky, pokud jsou k dispozici poznatky, které by mohly být považovány za překážku pro vydání osvědčení.

Kavan se může stát zaměstnancem ministerstva zahraničí, pokud získá prověrku třetího stupně. Zaměstnancem ministerstva se má stát proto, aby mohl vykonávat funkci předsedy Valného shromáždění OSN. Ministerstvo ale uvedlo, že se Kavan stane pracovníkem ministerstva i s nedokončenou prověrkou. Prověrka ale může trvat řadu měsíců, třeba i celý rok Kavanova působení v OSN.

Kavanova politická kariéra je spjata s řadou afér. Od návratu z emigrace na podzim 1989 ho provázelo podezření ze spolupráce s bývalou Státní bezpečností (StB). Po pětiletém sporu s ministerstvem vnitra ale vysoudil negativní lustrační osvědčení a rozhodnutí, že vědomým spolupracovníkem StB nebyl. Čelí také kritice, že si jako ministr zahraničí zvolil za svého generálního sekretáře Karla Srbu. Srba je nyní obžalován z toho, že chtěl nechat zabít novinářku, policie ho podezřívá i z rozsáhlé hospodářské kriminality.

Americké ministerstvo zahraničí lituje Meerovichova činu

Americké ministerstvo zahraničí vyjádřilo politování nad nezákonným vydáváním víz, kterého se dopustil v letech 1999 až 2002 za svého působení v Praze konzul Alexander Meerovich. Zdůraznilo, že osoby, které se dopustí podobného zločinu, musejí počítat s "nulovou" shovívavostí ministerstva. "Hluboce litujeme zločinu pana Meeroviche. Důvěřovali jsme, že zachová poctivost vízového procesu, který je kritickým bodem při ochraně amerických hranic ..." uvedl v prohlášení pro tisk mluvčí amerického ministerstva zahraničí Richard Boucher. Meerovich přiznal, že vydal nezákonně asi osmdesát víz především Ukrajincům a Slovákům a inkasoval za to 50.000 dolarů. Meerovichovo přiznání bylo předáno federálnímu soudu, od kterého mu hrozí trest až deseti let vězení a pokuta 250.000 dolarů. Federální soud ve Washingtonu bude kauzu řešit 3. června.

Newton IT: Média se v lednu nejčastěji zmiňovala o Havlovi

Odcházející prezident Václav Havel byl v lednu politickou osobností, o níž se média zajímala nejvíce. Zvýšenou pozornost věnovala i čestnému předsedovi ODS Václavu Klausovi a bývalému šéfovi ČSSD Miloši Zemanovi, kteří kandidovali na hlavu státu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Newton Information Technology (Newton IT).

Média bilancovala Havlovo třináctileté působení v prezidentské funkci, hodnotila i jeho udělování milostí a amnestií. Z aktuálních témat je zaujala zejména problematika volby jeho nástupce a věnovala se i Havlovým zahraničním návštěvám.

O Klausovi a Zemanovi se média zmiňovala téměř výhradně v souvislosti s jejich kandidaturou na prezidentské křeslo. Spekulovala o Klausových šancích na vítězství a rozebírala strategii předvolební kampaně. Čestný předseda ODS byl nejvíce medializovaným politikem v televizním zpravodajství, publicistice a na internetových serverech.

Média se často zmiňovala i o premiérovi a předsedovi ČSSD Vladimíru Špidlovi. Všímala si zejména jeho role při výběru prezidentského kandidáta. Další příčky v žebříčku sledovanosti zaujali předseda Senátu Petr Pithart a bývalý ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš, kteří stejně jako Klaus a Zeman v prezidentském klání neuspěli.

Společnost Newton IT analyzovala celoplošné a regionální deníky, zpravodajské a publicistické pořady televizí a rádií. Vyhodnocovala i zpravodajství ČTK, internetových zpravodajských serverů, cizojazyčných titulů vycházejících v České republice a celoplošných slovenských deníků.

Na brněnském výstavišti soutěží 4000 psů z celého světa

Zhruba 4000 psů z 15 zemí se o víkendu na brněnském výstavišti utká o řadu cen. Na 11. ročníku mezinárodní výstavy je zastoupeno 276 plemen. Vůbec poprvé se soutěže účastní nové plemeno bílého švýcarského ovčáka, řekla ČTK organizátorka Libuše Ubrová. Sobota byla vyhrazena soutěžím loveckých plemen, teriérů, chrtů či plemen pasteveckých. V neděli budou soutěžit například o tituly nekrásnějšího psa výstavy nebo nejhezčího vystavovaného páru zástupci plemen společenských, jako jsou pudli nebo čivavy. Představí se také dogy, mustifové či severská plemena. Nejčastěji tu lze ale spatřit labradory a rhodeské ridgebacky. "To jsou plemena nyní velmi moderní," míní Ubrová. Pokud se nějaké méně známé plemeno stane populárním, začnou na tom vydělávat vychytralí chovatelé a s množstvím vrhů začne klesat i kvalita psů, dodala.

Pražští školáci si mohou o prázdninách zasoutěžit v zoo

Pražští školáci, kteří o jarních prázdninách zůstanou v hlavním městě, si mohou zasoutěžit v pražské zoologické zahradě. Její pracovníci pro ně od pondělí do soboty připravili soutěž nazvanou Havraní stopou. Děti si u vchodu vyzvednou list s otázkami, odpovědi na ně najdou v areálu zahrady, řekl ČTK Vít Kahle z pražské zoo. Soutěž vyvrcholí v sobotu, kdy se v Africkém domě uskuteční závěrečné losování. Výherci získají například vstupenky do zoo nebo trička. "Sobotu jsme označili jako Den havranů. Děti budou moci navštívit například stanoviště tibetského věštění z řeči havranů nebo projít stezkou terénních výzkumníků," uvedl Kahle. Vstup zdarma do zoo budou mít v tento den všichni návštěvníci, kteří mají ptačí příjmení.

Manžele Kohoutovy z Polenska společný život i po 60 letech baví

Ludmilu a Antonína Kohoutovy z Polné-Hrbova na Jihlavsku společný život baví i po 60 letech manželství. Seznámili se spolu na taneční zábavě a po necelých třech letech se v polenském kostele vzali. Ke třem dětem postupně přibylo deset vnoučat a 12 pravnoučat. Rozvětvené příbuzenstvo s nimi v sobotu na místní radnici oslavilo diamantovou svatbu. Pětaosmdesátiletý ženich a o tři roky mladší nevěsta při obřadu neskrývali dojetí a na závěr se s chutí několikrát políbili. Šířili kolem sebe takovou radost a pohodu, že je přítomní požádali o recept na spokojené manželství. "Já se divím, že se ti mladí rozvádějí, to mně jde na nervy. Jaképak utíkání. Dělat se musí, děti byly, starat se musely všechny," řekla Ludmila Kohoutová. "Byla to láska na první pohled a trvá dodnes," shrnul se smíchem společný život Antonín Kohout. Jeho žena si nedokázala vybavit, co ji na něm poprvé nejvíc zaujalo, ale on v tom má jasno. Domnívá se, že to bylo jeho příjmení. "Když jsme spolu začali chodit a šla jsem u nás po vsi, všichni kluci na mě kokrhali," vzpomněla si Ludmila.

Ze sportu:

Čeští tenisté Martin Damm a Cyril Suk podlehli ve čtyřhře daviscupového zápasu v Ostravě ruské dvojici Jevgenij Kafelnikov, Michail Južnyj 1:3 na sety. Domácí tým tak před závěrečným dnem zápasu prohrává s obhájci trofeje 1:2.

Česká hokejová reprezentace zvítězila ve svém třetím vystoupení na Švédských hrách ve Stockholmu nad Kanadou 3:2 po samostatných nájezdech. Branky českého týmu v zápase, který se nezapočítával do tabulky série Euro Hockey Tour, dali Michal Sýkora a Tomáš Blažek, rozhodující nájezd proměnil Jiří Hudler. Posledním soupeřem českých hokejistů bude v neděli tým Ruska.

Pardubický hokejista Michael Vyhlídal se provinil proti pravidlům o dopingu a stihne ho trest. Obránce lídra extraligy měl pozitivní výsledek dopingové kontroly, které se podrobil loni 27. září po utkání v Praze na Slavii, a jeho prohřešek nyní potvrdila i analýza kontrolního vzorku B. Podle informací generálního sekretáře IIHF Jana-Akeho Edvinssona hrozí postih za doping i havířovskému a vítkovickému útočníkovi Martinu Lamichovi.

Skokan na lyžích Jan Mazoch získal bronzovou medaili na juniorském mistrovství světa ve švédské Solleftee. Na můstku K-108 sedmnáctiletý vnuk olympijského vítěze Jiřího Rašky prohrál pouze s favorizovaným Rakušanem Thomasem Morgensternem a druhým Slovincem Rokem Benkovičem.

Ondřej Moravec získal na juniorském mistrovství světa biatlonistů v Polsku svou druhou bronzovou medaili. Poté, co skončil třetí ve čtvrteční stíhačce, doběhl na stejné pozici i v sobotním závodu na patnáct kilometrů. Titul získal Fin Jouni Kinnunen, stříbro patří Miroslavu Matiaškovi ze Slovenska.

Dvanácté místo obsadil český akrobatický skokan Aleš Valenta v závodu Světového poháru v americkém Steamboatu. Podobně jako před týdnem na mistrovství světa vytočil ve vzduchu ve finále trojné salto s pěti vruty, ale nevydařil se mu dopad a při pádu si pohmoždil levý kotník.

České pozemní hokejistky budou v neděli bojovat na premiérovém halovém mistrovství světa v Lipsku o bronzové medaile. Svěřenkyně trenéra Vladimíra Poludvorného prohrály v semifinále s Nizozemskem 1:5 a jejich posledním soupeřem na šampionátu bude Francie.

Stolní tenisté Horní Suché vypadli z Poháru ETTU. Po porážce 1:3 v úvodním semifinálovém zápasu ve Francii neuhráli doma proti Montpellieru ani bod.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle slabé sněžení. Teploty minus 3 až plus 1 stupeň Celsia.