Zprávy Radia Praha

Pavel Rychetský soudí, že Sokol má šanci být zvolen prezidentem

Vicepremiér Pavel Rychetský soudí, že exministr školství Jan Sokol by mohl mít šanci na zvolení prezidentem. V nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Prima vyzdvihl jeho vyjednávací schopnosti v době, kdy působil ve federálním parlamentu. Rychetský též nepřímo kritizoval sociálně demokratické vyjednavače, že o prezidentských kandidátech nejdříve jednají s jinými stranami, a až pak o nich hovoří ve vlastní straně. Mezi vyjednavači je i šéf sociálních demokratů Vladimír Špidla. "Byl bych velmi rád, kdyby se naši zákonodárci shodli na podpoře Janu Sokolovi, protože ho považuji za opravdu velmi kvalitního člověka, který by byl důstojným nástupcem pana prezidenta Václava Havla," řekl Rychetský. Uvedl, že v době, kdy Sokol působil počátkem 90. let v československém federálním parlamentu, měl díky svých schopnostem urovnávat spory přezdívku Anděl míru.

Rychetský soudí, že po dvou lednových neúspěšných kláních by ze třetí parlamentní volby 28. února mohl prezident vzejít. "Zatímco u prvních dvou pokusů jsem si byl téměř stoprocentně jist, že se nepodaří prezidenta zvolit, doufám, že v tomto třetím případě se přece jenom trochu naděje pootevírá, ale vůbec bych to neříkal s jistotou," řekl Rychetský. Současně ale varoval, že nepostaví-li a nepodpoří-li vládní koalice jednoho kandidáta, "nemá vůbec cenu parlamentem hlavu státu volit".

Kandidaturu Janu Sokolovi nabídl Vladimír Špidla. Sokol ji neodmítl. Nyní čeká na reakce ostatních stran. Z prvních ohlasů vyplynulo, že by ho mohli podpoří lidovci, unionisté a část ČSSD. Neodmítli ho ani někteří komunisté. Vlažný postoj k němu zaujali především stoupenci bývalého předsedy ČSSD a neúspěšného prezidentského kandidáta Miloše Zemana. Sokola zřejmě nepodpoří ODS, která znovu postavila vlastního kandidáta Václava Klause.

Jan Sokol asi nebude moci počítat s hlasy všech zákonodárců ČSSD

Pokud se exministr školství Jan Sokol stane kandidátem ČSSD na prezidenta, bude zřejmě muset počítat s tím, že nedostane hlasy od všech jejích zákonodárců. Většina z těch, jež ČTK oslovila, sice proti němu neměla výhrady, někteří už ale dali najevo, že ho nepodpoří. Nejednota ČSSD přitom byla jednou z příčin neúspěchu jejích prezidentských kandidátů Jaroslava Bureše a Miloše Zemana v dosavadních dvou volbách hlavy státu. Zdrženlivě se k Sokolovi postavili stoupenci bývalého šéfa strany Zemana. Lídr ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna uvedl, že Sokol kandidátem ČSSD není. "To už je lepší přímá volba než takovýhle kandidát," řekl. S odkazem na výsledky loňského vnitrostranického referenda poznamenal, že členská základna ČSSD se jasně vyslovila pro Zemana. "Nyní je jediným kandidátem sociální demokracie vicepremiér Pavel Rychetský," dodal. Místopředsedkyně sněmovny Jitka Kupčová, která Zemanovi pomáhala při druhé volbě, považuje Sokola za vhodného kandidáta. Jeho šance ale odhadnout nedokázala.

Eurokritikům se kampaň k EU nelíbí, pošlou vládě memorandum

Mezinárodní setkání eurokritiků v Praze vyvrcholilo sbíráním podpisů pod memorandum, v němž nesouhlasí se vstupem do Evropské unie a vládní kampaň k tomuto tématu označují jako jednostranně provstupní. Dokument chtějí poslat vládě a mezinárodním organizacím. "Odmítáme všechna tvrzení, že členství v Evropské unii je nevyhnutelné. Považujeme je za lživá a za součást manipulace veřejnosti," stojí mimo jiné v memorandu. "Vstup do EU sice principiálně odmítáme, přejeme si ale, aby občanům byla dána možnost demokraticky rozhodnout," řekl ČTK organizátor kongresu Pavel Sedláček z Národní strany. K tomu lidé podle něj musejí znát všechna pro a proti. Příprava referenda, jež se má uskutečnit v červnu, nesmí být podle něj založena na propagaci pouze jednoho stanoviska: "ano i ne" mají mít stejný prostor v médiích i odpovídající finanční možnosti. V mnoha dřívějších kandidátských zemích rozdělila podle Sedláčka vláda státní peníze na kampaň mezi zastánce i odpůrce EU. I když tam odpůrci dostali třeba jen zanedbatelnou částku, v Česku nedostali eurokritici z 200 milionů určených na kampaň ani korunu, poznamenal.

Vládní kampaň k referendu o vstupu do unie má vyvrcholit ve druhé polovině května. Ministerstvo zahraničí již dříve oznámilo, že bude dbát na vyváženou propagaci, která se nebude bát vykreslit i stinné stránky členství. Logo vlády pro kampaň tvoří zlatý nápis ANO na modrém pozadí. Písmeno O se skládá z hvězdiček, podobně jako je tomu na vlajce unie. Logo eurokritiků připomíná zákazovou dopravní značku. Písmena EU uprostřed jsou přeškrtnuta.

Ekonomická úroveň ČR dosahuje 59 procent EU

Dohánění ekonomické úrovně Evropské unie České republice zřejmě ještě zabere několik desetiletí. Podle prognózy ministerstva financí letos ekonomická úroveň Česka dosáhne 59 procent průměru zemí Evropské unie, zatímco slovinská ekonomika již bude na úrovni 73 procent. Naopak Maďarsko, Polsko a Slovensko jsou na tom ještě hůř než Česká republika. "Výkonnost ČR v porovnání s Portugalskem a Řeckem jako nejméně rozvinutými státy EU je přibližně o 20 procent nižší," uvedlo ministerstvo. Podle vládní studie se ekonomická úroveň České republiky měřená hladinou hrubého domácího produktu na obyvatele dostane na 70 procent průměru 15členné Evropské unie v letech 2008 až 2010. Na 70 procent ekonomické úrovně EU rozšířené na 25 členů by se země měla dostat již v roce 2005, tedy rok po plánovaném vstupu do EU. Podmínkou však je, aby si Česká republika v růstu HDP udržela 1,2 až 1,8bodový náskok nad EU. To by ČR měla letos splnit. Růst domácího HDP ministerstvo letos odhaduje na 3,3 procenta, zatímco ekonomika EU by měla vzrůst o 1,5 až 2,0 procenta.

"Domácí ekonomika musí růst rychleji než EU, jinak nemá šanci překonat mezeru mezi ČR a EU," míní analytička České spořitelny Helena Horská. V případě reformy veřejných výdajů má ČR šanci růst ještě rychleji. Na druhou stranu, pokud ČR přijme se vstupem do EU i celý její nákladný sociální systém, pak se bude domácí HDP držet při zemi.

Odborníci: Propojení výzkumu a praxe není v Česku dostatečné

Propojení výsledků vědeckého výzkumu s jejich využitím v praxi není v Česku dostatečné, shodují se zástupci průmyslu s vědci. Bez vzájemné spolupráce přitom není možné zajistit podnikům špičkové výrobky a technologie, řekl ČTK viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Karel Šperlink. Peníze z privátní sféry by zároveň mohly pomoci řešit ekonomické problémy české vědy. Vyspělé evropské země se podle Karla Aima z Akademie věd ČR na rozdíl od České republiky touto problematikou zabývají systematicky. Usilují o lepší využití vědeckých poznatků a zaměření výzkumu na zvýšení konkurenceschopnosti a zlepšení kvality života, uvedl. "U nás obě sféry žily po dlouhou dobu svými vlastními problémy, které převažovaly nad motivací ke spolupráci," řekl Aim. Podle Šperlinka se společnost na celém světě málo zajímá o vědu, někdo však musí produkovat nové poznatky. "Alespoň něco z nich se ale musí realizovat na trhu, jinak není hospodářství konkurenceschopné," dodal.

Posilování spolupráce mezi pracovišti základního a aplikovaného výzkumu a přenos výsledků základního výzkumu do průmyslové praxe jsou hlavními cíli smlouvy o spolupráci, kterou Akademie věd ČR a Svaz průmyslu a dopravy uzavřely minulý týden.

Sportovní letoun narušil bezletový prostor u Prčic na Benešovsku

Dvoumístné sportovní letadlo narušilo v neděli odpoledne z neznámého důvodu bezletový prostor v oblasti Prčic na Benešovsku. Letoun vojenského letectva L - 39 Albatros ho doprovodil na letiště Nesvačily u Benešova, kde civilní stroj přistál, řekl ČTK mluvčí velitelství vzdušných sil Petr Sýkora. Proč sportovní letoun bezletový prostor opakovaně narušil, bude objasňovat Úřad pro civilní letectví. Pilot vojenského stroje, který na místo přiletěl, s ním navázal vizuální kontakt a doprovodil ho do Nesvačil. Poté se vojenské letadlo vrátilo na základnu vzdušných sil v Čáslavi, uvedl mluvčí.

Bezletových prostorů, trvalých i dočasných, je v zemi několik. Nacházejí se v nich jak vojenské, tak civilní objekty a prostředky, které s armádou nemají nic společného. Podle neoficiálních informací ČTK patří do této druhé skupiny i prostor v oblasti Prčic. Letadla nesmějí létat například nad jadernými elektrárnami. Jejich bezpečnost a ostraha dalších významných zařízení se výrazně posílila po teroristických útocích na cíle v USA v září 2001.

Ministryně Součková slíbila, že podpoří stavbu ostravského hospicu

Ministryně zdravotnictví Marie Součková slíbila, že podpoří stavbu prvního ostravského hospicu, jenž by poskytl útočiště nevyléčitelně nemocným obyvatelům Moravskoslezského kraje. "Budu velmi ráda, pokud by zde takové zařízení vzniklo, a rozhodně budu hledat cesty, jak podpořit záměr města, bude-li nějaký," řekla Součková v Ostravě. Podle ní bude záležet především na projektu a na výběru objektu, případně na získání pozemku pro stavbu. Soudí, že výhodou by bylo, kdyby zařízení stálo ve městě. Bylo by tak dostupné pro příbuzné pacientů. Město si podle Součkové zaslouží více lůžek, než kolik určují předpisy ministerstva zdravotnictví. Podle nich by zhruba na 100.000 obyvatel mělo být nejméně pět hospicových lůžek. Ministryně se ale domnívá, že v Ostravě jich bude třeba sedm až osm.

Ministerstvo loni finančně podpořilo několik projektů hospicové péče. V České republice funguje sedm hospiců: v Plzni, Brně, Litoměřicích, Praze, v Rajhradě na Brněnsku, v Červeném Kostelci na Náchodsku a v Olomouci. Další se staví ve Valašském Meziříčí. O příspěvek 36 milionů korun na stavbu hospicu v Ostravě by měla ministerstvo požádat ostravská charita.

Drogy se do věznic dostávají nejčastěji v balíčcích od příbuzných

Drogy se do vězení v Česku dostávají nejčastěji v balíčcích, které vězňům posílají příbuzní a známí. Nezřídka jim je komplicové také házejí přes plot do míst, kam chodí na vycházky. Drogy trestanci získávají i při návštěvách příbuzných či od zaměstnanců vězeňské služby, řekla ČTK její mluvčí Miloslava Havlíčková. Těmito cestami narkotika pronikala i do věznice Vinařice u Kladna. Z šíření drog a léků a z prodeje mobilních telefonů vězňům policie v této kauze obvinila 26 lidí. Čtyři obvinění jsou bývalými či současnými zaměstnanci věznice, 11 osob si zde odpykává trest a zbývající jsou příbuzní vězňů, zaměstnanci dodavatelských firem a výrobci pervitinu. Velkému tlaku vězňů, kteří žádají o předepsání léčiv s drogovými účinky, jsou vystaveni i vězeňští lékaři, uvedla Havlíčková. Upřesnila, že každý pátý český vězeň měl před nástupem do věznice výrazné problémy s drogou či alkoholem. Vzhledem k tomu, že v Česku je v současnosti zhruba 16.200 vězňů, je ve věznicích více než 3200 narkomanů nebo alkoholiků.

O víkendu v Praze vznikaly další záběry seriálu o Hitlerovi

O víkendu pokračovalo v Praze natáčení seriálu americké televize CBS Kořeny zla, který se snaží objasnit podmínky a příčiny nástupu nacistického vůdce Adolfa Hitlera k moci. Projekt se zaměřuje na jeho mládí. Filmaři obsadili část Opletalovy a Jindřišské ulice a třídy Politických vězňů, kde natáčeli v sousedství sídla Komunistické strany Čech a Moravy. V USA vyvolaly zprávy o vzniku této televizní série protesty židovských organizací. Podle agentury AP proto musela produkce měnit scénář, jehož původní podoba prý mohla Hitlera "zlidštit a učinit z něj sympatickou postavu". Filmaři plánují odevzdat finanční dar některé nadaci pro oběti holokaustu.

"Do 13. března budeme po třech měsících s prací hotovi," řekl ČTK Jan Bílek z produkční společnosti Etamp, která americkým filmařům zajišťuje servis. Hlavní roli mladého Hitlera na vzestupu hraje britský herec Robert Carlyle, známý například z úspěšné komedie Do naha!, bondovky Jeden svět nestačí a snímků Traynspotting a Pláž. V Česku natáčel už v letech 1997 a 1998.

V dělostřelecké tvrzi Bouda na Orlickoústecku se daří netopýrům

Mimořádně dobré prostředí našli netopýři v podzemních prostorách dělostřelecké tvrze Bouda z předválečného opevnění u Králík na Orlickoústecku. Od počátku 90. let, kdy je z pevnosti muzeum, se jejich počet stále zvyšuje. "Letos v zimě jsme v tvrzi napočítali přes 230 exemplářů, dva roky předtím jich bylo necelých 200," řekl ČTK Martin Ráboň ze Spolku přátel československého opevnění. Minimální ruch přes zimu těmto chráněným živočichům pro přezimování plně vyhovuje. V zimním období je tvrz uzavřena a provádějí se tu jen pravidelné kontroly a údržba. "Netopýři mají v tvrzi stálou teplotu kolem šesti až osmi stupňů nad nulou a dostatek místa k zavěšení," řekl správce tvrze Jiří Hořák. Netopýrů v tvrzi však zřejmě bude ještě více, protože kvůli bezpečnosti není možné spočítat jedince žijící ve schodištní šachtě a v bojovém patře pěchotního srubu. Více než polovinu zimujících netopýrů tvoří netopýr černý, hojně je v tvrzi zastoupen i netopýr severní. Z dalších druhů Ráboň jmenoval netopýry velké, ušaté, vodní a vousaté.

Dělostřelecká tvrz Bouda je jednou z pěti dělostřeleckých tvrzí československého opevnění z 30. let, které byly do září 1938 dokončeny. Podzemní prostory v celkové délce 1,5 kilometru měly poskytnout bezpečné zázemí osádce 316 mužů.

Zabijačka v plzeňském pivovaru

Stovky Plzeňanů přilákala v sobotu na nádvoří zdejšího pivovaru podívaná, která byla dříve typická pro zimní období zejména na vesnicích. Přímo před očima návštěvníků předváděli řezníci domácí zabijačku a nabízeli jitrnice, jelítka i polévku. "Zabijačku a masopust jsme letos připravili na nádvoří pivovaru poprvé. Chtěli jsme trochu přiblížit starou tradici, která k masopustnímu období patřila a která dnes postupně mizí," řekl ČTK mluvčí pivovaru Alexej Bechtin. V hustém sněžení, které dokreslovalo zimní atmosféru, sledovali návštěvníci práci řezníků. Přímo před jejich očima předváděli paření zabitého vepře v neckách, opalování a škrábání štětin i porcování masa. Řezníci navíc do mikrofonu sami komentovali postup své práce. Lidé, kteří při pohledu na zabijačku dostali chuť na typické speciality, mohli ochutnat připravené pokrmy: zabíjačkovou polévku, jitrnice, tlačenku, škvarky či sádlo a mastnotu zapít připraveným pivem.

Ze sportu:

Hokejisté České republiky zakončili své vystoupení na Švédských hrách ve Stockholmu prohrou s Ruskem 2:3. Branky českého týmu dali Tomáš Kucharčík a Petr Kadlec. V závěrečném turnaji letošní série Euro Hockey Tour obsadili Češi poslední páté místo. V konečném pořadí neoficiálního evropského hokejového šampionátu skončili třetí.

Obě české štafety skončily třetí na závěr juniorského mistrovství světa v biatlonu a uzavřely tak českou bilanci na sedmi medailích. Pro bronz si doběhli v polském Koscielisku na trati 4x7,5 kilometru Martin Balatka, Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup a Michal Šlesingr, trio juniorek absolvovalo 3x6 kilometrů ve složení Klára Moravcová, Lenka Votočková a Magda Rezlerová.

Český plochodrážní jezdec Antonín Klatovský vybojoval bronzovou medaili ve finále mistrovství Evropy na ledové ploché dráze v ruské Ufě. Zároveň dokázal narušit dosavadní ruskou nadvládu, protože od vzniku soutěže v roce 1999 patřily vždy všechny medaile této ledařské velmoci. Šampionem se stal Dmitrij Bulankin před Nikolajem Akimovem, Klatovský vyhrál bronz v dodatkové jízdě proti dalšímu domácímu reprezentantovi Maximu Baraboškinovi.

Jen den poté, co pokořila v Saské Kamenici limit pro start na halovém mistrovství světa v Birminghamu, vylepšila tyčkařka Pavla Hamáčková český rekord. Na halovém mítinku v Postupimi překonala na třetí pokus laťku ve výšce 457 cm a o jeden centimetr zlepšila své vlastní a české absolutní maximum.

Nováček ruské ligy Rubin Kazaň získal dvě posily. Ze Sparty Praha k nim přestoupil Tomáš Čížek, který s klubem podepsal tříletou smlouvu, obránce Jiří Novotný se domluvil na podmínkách smlouvy a také on do Ruska v nejbližších dnech přestoupí.

Celkem třináctkrát včetně soutěže družstev stanuli čeští reprezentanti na stupních vítězů při mezinárodních závodech ve střelbě ze vzduchových zbraní v nizozemském Haagu. Nejúspěšnější byla juniorka Alena Kůrková, která od čtvrtka do soboty vybojovala ve střelbě ze vzduchové pušky celkem tři individuální první místa, z toho jedno dokonce v soutěži žen. Navíc se přičinila velkou měrou k sobotnímu druhému místu českého družstva seniorek.

Čtvrté místo obsadily české reprezentantky na historicky prvním halovém světovém šampionátu v pozemním hokeji v Lipsku. V utkání o bronz podlehly Francii 1:3.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle slabé sněžení. Teploty minus 3 až plus 1 stupeň Celsia.