Zprávy Radia Praha

Ministr zahraničí Cyril Svoboda jednal ve Slovinsku

Česká republika a Slovinsko mají zájem na tom, aby se krize kolem Iráku vyřešila mírovou cestou. Použití síly považují obě země za nejposlednější řešení, k němuž by se mělo přistoupit jen na základě rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN. Při středečních jednáních v Lublani se v tom shodli ministři zahraničí obou zemí Cyril Svoboda a Dmitrij Rupel. Šéf české diplomacie byl v Lublani na jednodenní pracovní návštěvě. Jak ČTK telefonicky informoval český velvyslanec v Lublani Tomáš Szúnyogh, Rupel na tiskové konferenci potvrdil informaci místních médií, že USA požádaly Slovinsko o povolení tranzitu svých vojsk. Uvedl, že jeho země, která není členem NATO, má s americkou žádostí určité legislativní problémy. Vzhledem k platným zákonům totiž musí nejdřív uzavřít s USA bilaterální dohodu o této otázce, kterou následně musí schválit parlament. "Konzultace s americkou stranou o vyřešení problému už byly zahájeny," řekl ministr.

Ministři zahraničí ČR a Slovinska se v rozhovorech věnovali také otázkám evropské integrace, NATO a Evropské unii. Ve Slovinsku se totiž již 23. března uskuteční referendum o vstupu do obou formací. Bilaterální česko-slovinské vztahy obě strany označily za dobré a bezproblémové.

O prezidentství se střetnou Sokol a Klaus, vítězství nemají jisté

O prezidentský úřad budou v pátek soupeřit podle očekávání jen dva kandidáti - exministr školství Jan Sokol a čestný předseda ODS Václav Klaus. Nikdo jiný už v nominační lhůtě do půlnoci z úterý na středu navržen nebyl. ČTK to řekli předsedové sněmovní a senátní volební komise Pavel Hojda a Josef Pavlata. Vzhledem k rozložení politických sil v parlamentu však Klaus ani Sokol nemají vítězství jisté. Záležet bude mimo jiné na tom, kolik zákonodárců se páteční volby zúčastní, zda Klaus postoupí z prvního kola a zda Sokol dostane hlasy od všech poslanců a senátorů, kteří ho navrhli.

Podle prostého součtu hlasů by mírným favoritem mohl být Sokol. Jeho kandidaturu podepsalo 97 ze 101 poslanců vládních stran a 41 senátorů. Pokud by Sokola volili všichni, kteří ho nominovali, potřeboval by ke zvolení hned v prvním kole volby ještě čtyři poslanecké hlasy. V parlamentních kuloárech se ovšem spekuluje o tom, že Sokol dostane v prvním kole páteční volby ve srovnání s počtem zákonodárců, kteří podepsali kandidaturu, méně hlasů; Klaus by jich naopak mohl mít více. Sociální demokraté tvrdí, že z jejich řad Sokol nedostane hlasy jen některých jednotlivců. Někteří politici ale v neoficiálních rozhovorech tvrdí, že 15 až 20 poslanců ČSSD by mohlo volit Klause.

Sokolův neúspěch by zřejmě oslabil Špidlu i celou vládní koalici

Případný neúspěch Jana Sokola v prezidentských volbách a zejména zvolení jeho protikandidáta Václava Klause z ODS by oslabilo nejen pozici Vladimíra Špidly, ale i celé vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL, Unie svobody-DEU. "Prezident z odlišného politického směru vždy oslabí z hlediska konstrukce naší ústavy pozici vlády, ať je jakákoli," řekl ČTK premiér a předseda sociální demokracie Špidla. Nevyjádřil se k tomu, zda by to ohrozilo i jeho znovuzvolení do čela strany, o něž hodlá v březnu usilovat. "To ponechávám sjezdu," uvedl. Sociální demokraté ale v kuloárových rozhovorech připouštějí, že Špidla se ve prospěch Sokolovy kandidatury výrazně angažuje, tudíž by neúspěch tohoto vysokoškolského učitele poznamenal i jeho autoritu uvnitř ČSSD. Na tom se sociální demokraté shodnou bez ohledu na to, zda se Špidlou sympatizují, nebo patří k přívržencům expremiéra Miloše Zemana.

DPA: Sudetoněmecká otázka rozhoduje volbu prezidenta ČR

"Je-li toto dědictví usmiřovací politiky Václava Havla, pak tedy sbohem, Česko," cituje agentura DPA nejmenovaného německého diplomata v komentáři k nadcházející nové volbě českého prezidenta. Připomíná, že klíčovou otázkou při posuzování kandidátů se pro české poslance stal nikoli irácký konflikt nebo rozšíření EU, ale tvrdost pozice uchazečů vůči sudetským Němcům. Předchozí prezident Havel se již v roce 1990 sudetským Němcům omluvil. Narazil tím však u mnoha Čechů na odpor, protože ti stále považují kolektivní vyhnání tří milionů sudetských Němců po druhé světové válce za spravedlivý trest. Jako společný kandidát vládní koalice navržený vysokoškolský učitel Jan Sokol může být v této oblasti považován za vhodného nástupce Václava Havla, protože nazývá vyhnání hanbou. V roce 1995 byl také jedním ze signatářů usmiřovacího prohlášení, které vyzývalo Čechy a sudetské Němce ke spolupráci. Teď je ale osm let staré prohlášení samozvanými patrioty profesorovi filozofie předhazováno jako prohřešek. Někteří poslanci sociální demokracie a komunistické strany se obávají, že Sokol jako prezident by nebyl nekompromisním obráncem národních zájmů, píše agentura DPA.

Svaz bojovníků míní, že někdo zneužil jméno jeho člena

Svaz bojovníků za svobodu je přesvědčen, že někdo zneužil jméno jeho člena, když telefonicky vyhrožoval předsedovi senátního Klubu otevřené demokracie Edvardu Outratovi kvůli volbě prezidenta. Předsedkyně svazu Anděla Dvořáková senátorovi zaslala dopis v tomto vyznění. Outrata její vysvětlení přijal. Svaz věc ještě prověřuje. Za členem, o kterého jde, vyslal své zástupce. "Jsem přesvědčena, že přivezou prohlášení o tom, že takovou věc neudělal. Když se ukáže opak, pošleme tam policii," řekla Dvořáková ČTK. Podle ní ale spíš někdo zneužil toho, že se svaz veřejně postavil proti kandidátovi vládní koalice Janu Sokolovi, kterého Outrata podporuje. I Outrata si to myslí. "Dopis je moc milý a já paní předsedkyni věřím," řekl. Oba nechtějí jméno plukovníka činného ve svazu zveřejňovat. Podle senátora by nebylo seriózní ho jmenovat, pokud se ukáže, že za výhrůžkami nestál. Outratovi někdo vyhrožoval, že pokud nezmění svůj postoj k volbě prezidenta, stane se on nebo některý z členů jeho rodiny terčem násilí.

Svaz minulý týden vyzval poslance a senátory k tomu, aby Sokola nepodpořili. Vadí mu zejména Sokolův postoj k sudetoněmecké otázce, obává se revize poválečného uspořádání. Sokol tento výklad ale odmítá, i když poválečný odsun sudetských Němců pokládá za hanebnost. S výzvou svazu nesouhlasil jeho bývalý předseda Jakub Čermín.

Komisař pro lidská práva RE kritizoval rychlost práce soudů v ČR

Pomalé projednávání soudních případů označil za vážný problém České republiky komisař pro lidská práva Rady Evropy Alvar Gil-Robles. Řešení vidí ve specializaci soudů i samotných soudců. Posuzování kauz by to podle komisaře urychlilo. "Pokud soudy pracují příliš pomalu, znamená to, že spravedlnost jako taková je popírána," prohlásil komisař na středeční tiskové konferenci k výsledkům své návštěvy v ČR. Podle něj by soudy měly také přijmout kritéria, která stanovil Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Zamezily by tím mnoha stížnostem, s nimiž se na štrasburský soud obracejí čeští občané. Mezi další problémy Česka v lidskoprávní oblasti Gil-Robles zařadil postavení Romů ve společnosti, obchodování s lidmi kvůli sexuálnímu zneužívání, domácí násilí a korupci. Podotkl ale, že s řadou těchto problémů se potýkají i další evropské země, které kvůli hodnocení situace na poli lidských práv navštěvuje.

Poznatky ze své mise v Česku komisař zahrne do zprávy pro RE, která bude zároveň obsahovat doporučení pro ČR. Ocenil, že všechny navštívené instituce, od vládních přes soudní po nestátní, projevily ochotu ke spolupráci a k hledání účinných řešení. Gil-Robles podotkl, že zavítal také do pankrácké věznice, na programu měl také návštěvu jednoho z uprchlických táborů. K postavení romské menšiny v Česku Gil-Robles uvedl, že se Romové potýkají s bytovými problémy, s uplatněním na trhu práce i přístupu ke vzdělání. Komisař se pozastavil nad posíláním romských dětí do zvláštních škol, které v masovém měřítku pokládá za diskriminaci. Romské děti by podle Gil-Roblese měly mít přístup do normálních škol. Budou tak mít šanci dosáhnout vzdělání, které by romskou komunitu vyvedlo z izolace.

Josef Zieleniec: Chirakova kritika kandidátů je krutý paradox

Nedávná kritika francouzského prezidenta Jacquesa Chiraka na adresu zemí kandidujících na vstup do Evropské unie kvůli jejich proamerickému postoji k Iráku je krutý paradox. Píše to český senátor a exministr zahraničí Josef Zieleniec v článku, který otiskl francouzský odpoledník Le Monde. Důvody zneklidnění Výchoevropanů nad stavem euroatlantických vztahů jsou podle něj legitimní. "To, že ústy francouzského prezidenta se jim za to dostává posměšků a urážek, je krutý paradox, který však ukazuje, že to nejsou kandidátské země, kdo zapomíná na skutečné hodnoty evropské integrace," píše senátor a český zástupce v Konventu o budoucnosti Evropské unie. Podle něj Francie spolu s Německem svůj postoj k irácké krizi "upekla bez pokusu o hledání společného evropského názoru". "Co hůř: snažila se svůj názor povýšit na názor evropský, jakkoliv bylo zřejmé, že řada členských států má názory odlišné," píše Zieleniec. Zdůrazňuje, že Francie Východoevropanům namísto nabídky dialogu sdělila, že jediné právo, které mají, je souhlasit s Francií, nebo mlčet. Podle senátora Chirac zapomněl na dříve zdůrazňované hodnoty sounáležitosti, vzájemnosti a partnerství i obyčejné lidské vychování a Češi byli z rovnoprávného partnera opět přeměněni v obtěžujícího prosebníka, který klepe na dveře.

Vláda chce, aby referendum o EU bylo v neděli a v pondělí

Referendum o vstupu České republiky do EU by se podle vlády mělo konat v neděli a v pondělí. Některým poslancům se to ale nelíbí. Při středečním jednání sněmovny dali najevo, že možná navrhnou, aby se všelidové hlasování konalo v pátek a sobotu. V těchto dnech se tradičně konají volby do sněmovny, Senátu a obecních zastupitelstev. Zatím se počítá s tím, že referendum o vstupu do EU bude 15. a 16. června. S nedělním a pondělním termínem referenda počítá vládní návrh zákona, který má technicky upravit jeho organizaci. Sněmovna tuto předlohu projednala v prvním čtení a rozhodla, že v dalších týdnech ji projednají její výbory.

Na výplatní pásce bude možná víc údajů, sněmovna je zatím pro

Na výplatní pásce si lidé v Česku možná budou moci přečíst, kolik peněz za ně zaměstnavatel odvádí na zdravotní a důchodové pojištění. Předpokládá to dílčí novela zákoníku práce, kterou předložil předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý. Vláda návrh nepodporuje a v rozpravě proti němu vystoupil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Lidovcům a unionistům to však nebránilo v tom, aby hlasovali proti zamítnutí Tlustého předlohy, a pomohli jí tak do druhého čtení. Také mezi poslanci ČSSD bylo několik lidí, kteří zamítnutí nepodpořili. Jedním z nich byl i ministr financí Bohuslav Sobotka, podle počítačového záznamu se hlasování zdržel.

Nyní se zaměstnanec z vyúčtování dozví jen to, kolik ze své mzdy platí na pojistné přímo on, což je ale menší část odvodů. "Absencí těchto informací vzniká velmi zkreslený pohled na celkové daňové zatížení zaměstnanců," prohlásil Tlustý. Novela by podle něj měla platit od ledna 2004, aby se firmy mohly na novinku připravit. Poslanec uvedl, že zaměstnavatel hradí přímo za pracovníka zdravotní pojistné ze dvou třetin, ale vyúčtování zaměstnance informuje jen o třetině, kterou hradí on.

Český vývoz do EU významně stoupl, ekonomové zůstávají opatrní

Česká republika odstartovala v letošním roce obchod s Evropskou unií překvapivě dobře, když vývoz v lednu meziročně stoupl o téměř osm procent na asi 74 miliard korun. Ekonomové však varují před přílišným optimismem. "Údaje o vývozu, celkové i dílčí, příliš nezapadají do kontextu negativních zpráv o hospodářském vývoji na západ od našich hranic," řekl ČTK hlavní ekonom Patria Online David Marek. Proto zůstává na místě spíše opatrnost. "Vzhledem k současnému vývoji v německé ekonomice bude udržení dosavadních výsledků exportu spíše úspěchem," zdůraznil Marek s tím, že "jedna vlaštovka jaro nedělá". Navíc by se nemělo zapomínat na pokles exportu loni v lednu o tři procenta, což připravilo nízkou výchozí pozici pro letošní růst. Optimisté tak prozatím sázejí na stejný scénář jako v loňském roce, to je na postupné zlepšení situace ve druhé půli roku. "Buď se tak stane a promítne se to i v českém vývozu a obchodní bilanci, nebo se rolování optimistických scénářů stane obehranou písničkou," domnívá se Marek.

Na růst tuzemského exportu mají podle Pavla Sobíška z HVB Bank dlouhodobě vliv jak rostoucí kooperace exportérů s mezinárodními řetězci, tak cyklické výkyvy v zahraniční poptávce. "Lze statisticky prokázat, že teprve reálný růst exportu vyšší než osm procent vede k pozitivním dopadům na tempo růstu HDP," tvrdí. "Domnívám se, že teprve ke konci letošního roku se zahraniční poptávka vzpamatuje natolik, aby export rostl meziročně tempem přes deset procent a výrazněji stimuloval ekonomický růst," poznamenal Sobíšek.

Český export míří do EU zhruba ze 70 procent, z čehož asi polovina putuje do sousedního Německa. Unijní trh především vstřebával silniční vozidla (13 miliard Kč), elektrická zařízení a spotřebiče (devět miliard korun) a kancelářské stroje a počítače (asi šest miliard korun). Naproti tomu český dovoz z EU se v prvním letošním měsíci snížil o 2,5 procenta na zhruba 62 miliard korun. Česko tak mělo v meziročním srovnání v obchodu s Evropskou unií více než dvojnásobný přebytek asi 12 miliard korun.

Škoda Energo zahájila expedici zařízení pro mexickou elektrárnu

Škoda Energo, dceřiná společnost Škody Holding, zahájila expedici turbíny pro mexickou elektrárnu El Sauz ležící 200 kilometrů od hlavního města Mexico City. Dodávka zahrnuje technologii v hodnotě asi 600 milionů korun, řekl ČTK mluvčí holdingu Karel Samec. Pro Škodu je to první dodávka do Mexika. Turbosoustrojí poputuje do Mexika začátkem března, v srpnu má být dokončena montáž do elektrárny, uvedl mluvčí. Spuštění bloku se předpokládá v říjnu. Generálním dodavatelem a investorem nové elektrárny je španělská Abener/Abengoa, která má dominantní postavení na Pyrenejském poloostrově i ve Střední a Latinské Americe. "Jsme v novodobé historii České republiky první tuzemskou firmou, která po podepsání kontraktu skutečně vyrobila a především exportovala energetické zařízení pro mexický trh, kam se nám tak podařilo nově proniknout. Zakázka je pro nás cenná i proto, že jsme zde porazili své konkurenty, například Alstom," uvedl ředitel divize Engineering Škody Energo Jiří Šmondrk.

Škoda Auto loni snížila zisk na 1,82 z 2,13 miliardy korun

Akciová společnost Škoda Auto loni snížila čistý zisk na 1,825 miliardy korun z předloňských 2,13 miliardy korun. Oznámila to ve středu firma. Hospodářský výsledek před zdaněním činil 2,49 miliardy Kč. Loňský výsledek byl podle místopředsedy představenstva Winfrieda Vahlanda ovlivněn poklesem zájmu o nové vozy na všech světových trzích a také silným kurzem koruny. "Samotné měnové dopady silné koruny zatížily hospodářský výsledek roku 2002 přibližně 4,4 miliardy korun," uvedl Vahland. Škoda vyvezla v loňském roce automobily a náhradní díly za 120 miliard Kč, v roce 2001 byl export společnosti o 5,9 miliardy vyšší. Na exportu celé České republiky se Škoda podílela 9,6 procenta. Obrat společnosti byl 145,7 miliardy Kč. Celosvětový prodej snížila Škoda Auto v loňském roce na 445.525 vozů z předloňských 462.321. Majoritní akcionář Škody, koncern Volkswagen, se rozhodl podobně jako v minulých letech, že se zřekne vyplácení dividend a podpoří tak další rozvoj společnosti.

Vratislav Kulhánek: Letos musíme udržet polovinu domácího trhu

Padesát procent domácího trhu s automobily chce udržet v letošním roce automobilka Škoda Auto. Hodlá toho dosáhnout i přesto, že podobný podíl domácí automobilky je ve světě raritou a že především francouzské automobilky loni v Česku výrazně zvýšily prodeje. V rozhovoru pro ČTK to řekl předseda představenstva Vratislav Kulhánek. Firma chce také dosáhnout přinejmenším podobného hospodářského výsledku i prodejů jako v loňském roce. Kulhánek soudí, že zahraniční výrobci včetně francouzských automobilek by již neměli letos výrazně zvyšovat v Česku prodeje na úkor Škody Auto. Odůvodnil to tím, že na rozdíl od loňska by jim neměl výrazně pomáhat nepříznivý kurz koruny vůči euru. "Myslím, že si teď automobilky postaví plán na úroveň kurzu mezi 31 a 32 korunami. To znamená, že by se obchodníkům měl snížit prostor k různým podporám prodeje. Pak už by skutečně mělo rozhodovat, jak dobrý obchodník vozy prodává a jak dobrý je servis," řekl Kulhánek.

Rada nezvolila ředitele ČT a Knížák se rozhodl z rady odejít

Rada České televize ve středu nezvolila nového generálního ředitele této veřejnoprávní instituce. Nejvíce hlasů získala Jana Kasalová, pro kterou hlasovalo ve druhém kole volby osm radních. Ke zvolení potřebovala o dva hlasy více. Krátce po oznámení výsledků sdělil předsedovy rady Janu Mrzenovi radní Milan Knížák, že na členství v radě hodlá rezignovat. Místopředsedkyně rady České televize Lucie Weissová následovala Milana Knížáka a i ona po neúspěšné volbě rezignovala na své členství v radě. V případě, že Radě České televize se do konce února nepodaří zvolit nového ředitele ČT, hrozí jí asi odvolání. Vyplynulo to vyjádření místopředsedy sněmovny a člena její mediální komise Ivana Langra. Nevyloučil, že by se o tom mohlo jednat ještě na současné schůzi dolní komory.

Televizi tedy stejně jako dosud od odvolání Jiřího Balvína v listopadu 2002 povede prozatímní ředitel Petr Klimeš. Druhý z účastníků druhého kola volby Jiří Franc získal pouhý jeden hlas. Ze třinácti přítomných radních odevzdalo platné hlasovací lístky devět. Radní Petr Kučera v obou kolech volby demonstrativně nevhodil hlasovací lístek do volební urny. "Být v radě, která není schopná se dohodnout na jednom hlasu navíc, který jsme potřebovali, to je rada která nefunguje a tam já být nechci," vysvětlil před odchodem novinářům Knížák. Svou rezignaci hodlá co nejdříve předat předsedovi Poslanecké sněmovny Lubomíru Zaorálkovi. Knížák je druhým členem této rady, který na svou funkci rezignoval. Prvním byl bezprostředně po Balvínově zvolení nynější poslanec Svatopluk Karásek.

Liberecký kraj dohodl spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím

Liberecký hejtman Pavel Pavlík uzavřel s novým maršálkem Dolnoslezského vojvodství Henrikem Golebiewskim dohodu o spolupráci a výměně zkušeností. Smlouva navazuje na již existující kontakty obou regionů. Jejím úkolem je další prohlubování vztahů mezi oběma regiony, řekla ČTK krajská mluvčí Linda Futerová. Podle libereckého hejtmana by se měla spolupráce zaměřit zejména na oblast hospodářského a regionálního rozvoje. Rozvíjet se však bude i spolupráce v kultuře, výchově mládeže, turistice a zemědělství. "Rádi bychom se soustředili především na projekty z oblasti dopravy, jako je projekt integrované dopravy Regiotram Nisa, či rozšíření česko-polského hraničního přechodu v Hrádku nad Nisou pro nákladní automobilovou dopravu," řekl ČTK Pavlík. Na obou projektech má vedle Čechů zájem i německá strana, zatím však jejich příprava vázla na nezájmu Poláků. Rozvoj spolupráce příhraničních regionů podpořil při své úterní návštěvě v Liberci také bývalý předseda nizozemské vlády Wim Kok. Podle předsedy nezávislé komise, která připravuje zprávu o dopadech rozšíření EU, je kulturní, společenská a ekonomická spolupráce Němců, Čechů a Poláků důkazem toho, že sousední příhraniční regiony si mohou být bližší než kraje na opačných koncích jedné země.

Disident Hučín uspěl v dalším obnoveném procesu z dob komunismu

Předlistopadový disident a bývalý příslušník kontrarozvědky Vladimír Hučín uspěl v dalším obnoveném procesu z dob totality. Okresní soud v Přerově několik dnů před čtvrtečním veřejným jednáním zastavil jeho trestní stíhání ze 70. let, kdy obžalovaný dostal devět měsíců vězení za nedovolené ozbrojování. Verdikt však není pravomocný, protože se proti němu může Hučín či státní zastupitelství odvolat. U stejného soudu čelí Hučín obvinění ze sedmi trestných činů, které podle žaloby spáchal v posledních letech. Hučína zatkla v polovině 70. let komunistická tajná služba StB pro podezření, že připravoval atentát na režimem podporovaného zpěváka Deana Reeda a chtěl narušit volby. To sice neprokázala, u disidenta však našla zbraně a látky na přípravu výbušnin a poslala jej do vězení.

Soud žalobu šéfky Transgasu na Respekt kvůli zmínkám o StB zamítl

Pražský městský soud znovu zamítl žalobu, kterou na týdeník Respekt podala ředitelka Transgasu Alena Vitásková kvůli zmínkám, že je evidována jako spolupracovnice někdejší Státní bezpečnosti (StB). Respekt napsal, že tak byla evidována a soudně se domohla výroku, že šlo o spolupráci nevědomou. Vitásková se žalobou domáhá odškodného ve výši deseti milionů korun. Žalobkyně se proti rozsudku odvolá, sdělila písemně ČTK její právní zástupkyně Simona Pastrnková. "Městský soud podle našeho názoru nerespektoval právní názor odvolacího soudu, ačkoli je jím vázán," uvedla. Připomněla, že vrchní soud zrušil původní zamítavý verdikt městského soudu. Konstatoval, že Respekt neoprávněně zasáhl do osobnostních práv Vitáskové a že jsou splněny předpoklady pro rozhodnutí o majetkové satisfakci. "Nynější zamítavé rozhodnutí je s takovým právním názorem zjevně v rozporu," uvedla Pastrnková. "Žalobkyně neprokázala, že by jí vznikla zvlášť závažná újma," prohlásila v odůvodnění rozsudku soudkyně Dagmar Stamidisová. Dodala, že žalující strana ani neurčila hranice mezi tím, co pokládá ve svých finančních nárocích za satisfakci, co za sankci a co za náhradu škody.

Atmosféra Karibiku ovládne na jeden večer pražskou Lucernu

Atmosféra typická pro oblasti Karibiku ovládne 29. března pražskou Lucernu; uskuteční se tu Plážový ples Karibik. Letos se koná pojedenácté a bude součástí celoevropského týdne akcí proti rasismu, řekl Miroslav Prokeš z pořádající organizace Duha - sdružení dětí a mládeže pro volný čas. "S osvětou proti rasismu a xenofobii je třeba začít u dětí a mladých lidí, ale ne formou velkých přednášek, ale různých činností," uvedl. Návštěvníci plesu se budou moci sami do programu zapojit. Informace o rasismu mohou získat u stánků neziskových organizací, které se touto problematikou zabývají. Podle Prokeše mají mladí lidé o materiály zájem. Na plese se budou moci naučit i salzu, kterou budou vyučovat lektoři z Karibiku. Součástí programu bude recesní módní přehlídka, soutěž maturitních předtančení středních škol. Lidé se mohou těšit na pravou písečnou pláž. Lidé by se měli na ples obléknout, jako kdyby šli na pláž, podotkl Prokeš. Mohou si vzít tričko, šortky nebo tradiční oděv karibských národů. Výtěžek plesu sdružení dětí a mládeže věnují na prevenci rasismu a intolerance mezi mládeží a na obnovu dětských kluboven a tábořišť poškozených povodní.

Součástí oslav 80 let vysílání rozhlasu bude výstava i koncerty

Nejen výběrem historických i speciálních pořadů, seriálů a dokumentů, ale také dalšími akcemi chce Český rozhlas upozornit dva miliony svých posluchačů na letošní 80. výročí zahájení svého vysílání. Pro všechny, kteří jsou zvyklí si během dne naladit některou ze čtyř celoplošných a 11 regionálních stanic, připravuje rozhlas například unikátní publikaci o své historii, výstavu v Národním muzeu nebo několik koncertů Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Vyvrcholením oslav bude Den s Českým rozhlasem 18. května na letišti v Praze-Kbelích, řekli ve středu zástupci tohoto veřejnoprávního média. Právě na tomto místě a v tento den roku 1923 bylo z vojenského stanu zahájeno vysílání společnosti Radiojournal, předchůdkyně Československého rozhlasu. Československo se tak stalo po britské stanici BBC druhou evropskou zemí s pravidelným rozhlasovým vysíláním. Podle generálního ředitele rozhlasu Václava Kasíka se budou oslavy výročí promítat do vysílání po celý rok.

Oslavy bude provázet i několik dalších aktivit. Těm, kteří se 18. května před 80 lety narodili, věnuje rozhlas pamětní medaili a těm, kteří se letos teprve narodí, drobné dárky. Česká pošta také vydá k výročí dopisnici. Všechny akce, programové i ty ostatní, bude symbolizovat příležitostné logo, speciální znělky a rovněž historická fotografie chlapečka poslouchajícího rádio.

Ze sportu:

Český běžec na lyžích Martin Koukal obsadil páté místo ve sprintu na mistrovství světa v italském Val di Fiemme. Z kvalifikace postoupil jako devátý a poté vyhrál čtvrtfinálový rozběh. V semifinále však zaváhal a doběhl na poslední, čtvrté pozici. V malém finále znovu vyhrál a celkově skončil pátý. Vyhrál Švéd Thobias Fredriksson, druhý skončil Nor Haavard Bjerkeli a třetí jeho krajan Tor Arne Hetland.

Jan Koller dvěma brankami do sítě slavného Realu Madrid v posledních dvou zápasech Ligy mistrů potvrdil, že prožívá nejlepší období své kariéry. Také v úterním večerním duelu proti španělskému velkoklubu bylo českého reprezentačního útočníka plné hřiště a vyhlášení borci si s ním nevěděli rady. On se přesto gólově prosadil a hřál ho pocit, že se mu splnilo přání postavit se nejlepším fotbalistům světa a hrát s nimi více než vyrovnanou partii.

Zápasy úterního 50. kola hokejové extraligy na čele statistik nic výrazně nezměnily. Pouze v tabulce střelců snížil třinecký Marek Zadina svou ztrátu na vedoucího spoluhráče Jana Marka na dvě branky. Zadina díky dvěma trefám v Liberci dosáhl již třiceti branek, Marek jich má na kontě dvaatřicet. Kanadské bodování vede nadále další třinecký forvard Richard Král s šestibodovým náskokem na Marka. Král má na kontě 67 bodů za 22 branek a 45 asistencí, Marek nasbíral 61 bodů.

Český hokejový útočník Václav Varaďa se stěhuje v zámořské NHL z Buffala do Ottawy. Nejlepší celek tohoto ročníku navíc získal ještě právo výběru v pátém kole letošního draftu, naopak nejhorší tým NHL má od Senátorů práva na osmnáctiletého českého centra Jakuba Klepiše, který nyní působí v pražské Slavii.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno, místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Teploty plus 4 až plus 8 stupňů Celsi