Zprávy Radia Praha

Velvyslankyně Hybášková: Přesun zbytku české nemocnice do Iráku je složitý

Přesun zbytku české 7. armádní polní nemocnice do Iráku je lopotný proces, protože v oblasti dochází k ohromné výměně jednotek. Termín plného spuštění nemocnice by to však ohrozit nemělo. ČTK to sdělila česká velvyslankyně v Kuvajtu Jana Hybášková. V Kuvajtu přistává jedno letadlo za druhým. Spojenci v čele s USA přesunují řadové jednotky a vojenský a další materiál. Najít v tomto pohybu místo pro potřeby české nemocnice je často velký logistický problém, uvedla Hybášková v telefonickém rozhovoru. Vyjádřila naději, že přes veškeré současné komplikace začne nemocnici v jihoirácké Basře naplno fungovat v plánovaném termínu, tedy 6. května. Zdůraznila přitom, že nemocnice s českými lékaři a dalším personálem je již funkční a léčí pacienty.

Také ministr obrany Jaroslav Tvrdík vyjádřil v úterý přesvědčení, že zbytky nemocnice budou do 6. května na místě. Sdělil přitom, že o tuto dopravu se od pondělí starají Američané. První přelet z plánovaných tří desítek letů z Česka do Kuvajtu letounem Galaxy se uskutečnil v pondělí. Celý přesun českého lazaretu začal předminulý čtvrtek, kdy do oblasti Perského zálivu odletělo prvních 39 zdravotníků. Z Kuvajt City je zařízení po zemi přepravováno do jihoirácké Basry, kde na místě bývalé vojenské nemocnice česká polní nemocnice působí.

Velitel Mrva: Stavba české polní nemocnice v Basře bude mít zpoždění

Stavba sedmé polní nemocnice české armády v jihoirácké Basře bude mít malé zpoždění. ČTK to v jejím areálu, kde buldozery v oblacích prachu rovnají písečný povrch, řekl velitel lazaretu Mojmír Mrva. Rychlost stavby závisí podle něj především na dopravě potřebného materiálu z Česka. "Musíme své plány poněkud zkorigovat, pravděpodobně dojde k malému zpoždění," uvedl Mrva. Část nemocnice bude podle něj ale určitě stát 6. května, kdy má zařízení navštívit ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Jak velký kus to bude, záleží především na tom, jak rychle nákladní letadla z Česka dopraví potřebný materiál. Původně byla smluvně najata letadla An-124 Ruslan ukrajinské firmy a s nimi se také uskutečnilo prvních šest letů. Američané, kteří přepravu hradí, ale nakonec zajistili vlastní letouny Galaxy a pro ně bylo potřeba přepracovat plány dopravy.

Česko by mohlo přispět radou při transformaci irácké ekonomiky

Česká republika by mohla přispět radou při transformaci irácké ekonomiky po pádu režimu Saddáma Husajna. Náměstek ministra financí Zdeněk Hrubý ČTK v Paříži řekl, že o její poznatky, stejně jako o zkušenosti dalších postkomunistických zemí se změnami ekonomické politiky po pádu totality projevila zájem americká vláda. "Máme čerstvé zkušenosti a můžeme vyjádřit, které z našich politik se ukázaly jako úspěšné a které bychom už znovu neopakovali," uvedl Hrubý, který se v úterý společně s dalšími představiteli středoevropských zemí zúčastnil porady na americké misi při Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Poznatky ze střední Evropy do Iráku zřejmě nejsou přímo přenositelné. Využitelné by však mohly být například zkušenosti s vytvářením plnohodnotné měny, cenovou liberalizací či liberalizací zahraničního obchodu. "Nabízí se samozřejmě velké téma privatizace, kde už ale ty naše zkušenosti, ani ta přenositelnost určitě nebudou tak přímé," uvedl Hrubý. Vysocí představitelé americké administrativy požádali Česko o vypracování studie, v níž by byly poznatky z počátků transformace české ekonomiky podrobně rozebrány, včetně jednotlivých pro a proti.

Ministr Tvrdík: ČR zváží účast na stabilizačních jednotkách v Iráku

Česká republika zváží svoji účast v plánovaných stabilizačních a mírových jednotkách v Iráku pod velením Británie, až bude ukončena současná vojenská operace spojenců, řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Podle něj byla ČR k takové účasti pozvána. Vše ale bude záležet na mandátu, které mírové jednotky budou mít a také na postoji vlády, uvedl. Také by tomu předcházely změny v současné účasti českých vojenských jednotek v Iráku. Pokud by nový mandát schválila vláda a parlament, ČR by podle ministra do Iráku pod velení Británie mohla vyslat například vojenskou policii, specialisty na detekci zbraní hromadného ničení či nevybuchlé munice či jednotku speciálních sil, celkem do počtu 700 lidí. Britové by české experty uvítali, řekl britský ministr obrany Geoff Hoon. Vyslání vojenských policistů či expertů na zbraně by ale znamenalo stažení chemiků z Kuvajtu nebo ženijních jednotek, které upravují vodu, poznamenal Tvrdík. Podle něj je stažení chemiků velice pravděpodobné. Nyní v regionu působí chemici v rámci operace Trvalá svoboda a česká vojenská nemocnice. Lazaret je příspěvkem české humanitární pomoci Iráku.

Ministr Tvrdík: Nyní mám čtyři alternativy pro ochranu vzdušného prostoru

Český ministr obrany Jaroslav Tvrdík zvažuje momentálně čtyři alternativy ohledně ochrany vzdušného prostoru země: vlastní stíhačky vůbec nepořizovat, zajistit ochranu pomocí členství v Severoatlantické alianci, pořídit nové stíhačky ve veřejné soutěži nebo zajistit přechodnou ochranu země staršími stíhačkami z britské armády a pak je nahradit 24 novými stroji. Ministr Tvrdík ve středu řekl, že preferuje zajištění ochrany "národními prostředky". O možnosti využít starších stíhaček Tornado jednal ve středu se svým britským kolegou Geoffem Hoonem. Stíhačky by měly nahradit dosluhující ruské MiG-21. Podle Tvrdíka nyní česká strana zpracovává k této věci materiál, který pošle do Británie. "My budeme reagovat na české požadavky," řekl Geoff Hoon. Ministr Tvrdík uvedl, že do června, kdy navštíví Británii, vládě předloží dvě ze čtyř variant. O všech chce chce ještě jednat napříč politickým spektrem.

Migy doslouží v roce 2005. Britská varianta podle dostupných informací počítá s deseti až 14 Tornády. Pokud by se Praha a Londýn nedohodly, v tom případě by podle Tvrdíka byla podobná možnost s Američany. V minulosti se hovořilo o stíhačkách F-16. Ministr Tvrdík později doplnil, že varianta zajištění ochrany v rámci NATO je spíše nepravděpodobná, protože aliance zřejmě odpoví negativně na český dotaz, zda NATO může zajistit i nevojenskou ochranu ČR.

Britský ministr Hoon jednal v Praze

Velkou Británii zklamaly výsledky minisummitu čtyř členských zemí EU ke společné obranné a bezpečnostní politice, řekl v Praze britský ministr obrany Geoff Hoon. Podle Hoona by se měla společná politika EU projednávat za přítomnosti celé pětadvacítky, to jest současných i přistupujících zemí EU. S názorem Hoona souhlasí také český ministr obrany Jaroslav Tvrdík i prezident Václav Klaus. Je velice nutné zlepšit obranyschopnost EU, ale současně není dobré měnit současné vztahy v rámci NATO, řekl Hoon. "Jednoznačně jsme také proti jakýmkoli duplikacím a jednoznačně máme zájem na úzkém propojení EU a NATO," dodal český ministr Jaroslav Tvrdík.

Čtyři státy Evropské unie - Francie, Německo, Belgie a Lucembursko - se na minisummitu mimo jiné dohodly vytvořit do roku 2004 "jádro kolektivní evropské obrany", které by mělo být schopno vést vojenské operace nezávisle na strukturách Severoatlantické aliance. Rozhodnutí nevyvolalo nadšení ani Spojených států.

Britský ministr se před odletem z Prahy krátce setkal i s prezidentem Václavem Klausem. Podle Petra Hájka z Klausovy kanceláře spolu rovněž hovořili o chystané evropské obranné unii, která by se podle některých komentářů mohla stát konkurencí NATO. "Shodli se, že společná evropská obrana nesmí být budována jako alternativa k transatlantické vazbě Spojených států s Evropou a nesmí vést k oslabení role NATO ve světě," dodal Hájek. Klaus s Hoonem mluvili také o situaci v Iráku.

Prvního náměstka Škopka vystřídá na ministerstvu obrany Kostelka

Jaroslav Škopek, první náměstek a pravá ruka ministra obrany Jaroslava Tvrdíka, nečekaně opouští svou funkci. Na ministerstvu obrany ho již 1. května nahradí Miroslav Kostelka. Oznámil to ministr Tvrdík. Škopek, který měl na starosti hlavně reformu armády, z vedení ministerstva odchází z rodinných důvodů. Na ministerstvu však zůstane jako Tvrdíkův poradce. Současně bude i členem ministrova kolegia a členem výboru pro výstavbu vojenského zpravodajství. Dvaapadesátiletý Kostelka dosud působil v armádě jako první zástupce náčelníka generálního štábu Pavla Štefky. "Věřím, že bude garantem pokračující reformy armády," poznamenal ministr Tvrdík.

Ministr Svoboda se v Řecku zúčastní setkání ministrů zahraničí EU

Šéf diplomacie Cyril Svoboda se od čtvrtka do soboty zúčastní setkání ministrů zahraničí států EU a přistupujících zemí. Ministři se nejprve oficiálně sejdou na řeckém ostrově Rhodos, k neformálním jednáním posléze zasednou na lodi u ostrůvku Kastellorizo, sdělil ČTK Svobodův úřad. Ministři by mohli hovořit například o plánovaném rozšíření EU, mezinárodní situaci i irácké krizi. Setkají se krátce po minisummitu nejvyšších představitelů Francie, Německa, Belgie a Lucemburska ke společné obranné politice EU. Tyto země vyzvaly k vytvoření "evropské bezpečnostní a obranné unie". Zároveň zdůraznily, že tato iniciativa není namířena proti USA nebo proti NATO; naopak má alianci posílit.

ODS je proti návrhu na vznik evropské bezpečnostní a obranné unie

Opoziční Občanská demokratická strana, jež má nyní podle průzkumů mezi občany největší podporu, se důrazně postavila proti návrhu Francie, Německa, Belgie a Lucemburska na vytvoření evropské bezpečnostní a obranné unie. Místopředseda ODS a její stínový ministr obrany Petr Nečas ve středečním tiskovém prohlášení pro ČTK uvedl, že jeho strana s návrhem jednoznačně nesouhlasí. "Je to pokus o vytvoření tvrdého jádra, které postupně přiměje i ostatní členy EU připojit se a sledovat zájmy především francouzsko-německého dua. Celý projekt je hrozbou pro budoucnost NATO a povede k destrukci transatlantické vazby. Česká republika musí tyto snahy jednoznačně odmítnout. Klíčovým pilířem naší bezpečnostní politiky musí zůstat NATO jako garant silné a funkční transatlantické vazby," řekl Nečas. ODS se podle něj odmítá zúčastnit jakýchkoli pokusů o skrytou demontáž NATO a jeho nahrazení "evropským projektem pochybné kvality".

TNS Factum: Referenda o EU se chce zúčastnit přes 70 procent lidí

Referenda o vstupu Česka do Evropské unie by se mohlo zúčastnit sedm občanů z deseti. Vyplývá to z průzkumu, který nyní pro ministerstvo zahraničí každý týden provádí firma TNS Factum. Podle nejnovější prognózy chtějí v referendu podpořit přičlenění země k unii tři čtvrtiny hlasujících. Ve srovnání s předchozími průzkumy se podíl Čechů rozhodnutých hlasovat prakticky nezměnil, počet zastánců integrace se se oproti minulému průzkumu snížil o tři procenta. Agentura je poněkud skeptická k možnosti, že by k referendu přišlo 71 procent občanů, kteří nyní na otázku ke své účasti v plebiscitu odpověděli rozhodně ano a spíše ano. "Dlouhodobá zkušenost z volebních výzkumů nás ovšem učí, že tento údaj je pravděpodobně nadhodnocený a reálná účast může být přibližně o 10 procentních bodů nižší," uvedla TNS Factum.

Projekt dálnice D47 bude prošetřovat speciální sněmovní komise

Okolnosti uzavření a následného vypovězení smlouvy o výstavbě dálnice D47 z Lipníka nad Bečvou k polským hranicím bude prošetřovat speciální poslanecká komise. O jejím zřízení rozhodla Poslanecká sněmovna. Okolnostmi kontraktu se již zabývá i policie. Protikorupční služba prověřuje, zda rozhodnutí o dálnici neprovázely úplatky. Dálnici měla podle smlouvy z loňského června postavit firma Housing&Construction, o níž předchozí vláda Miloše Zemana rozhodla bez výběrového řízení. Počátkem dubna se současný kabinet Vladimíra Špidly rozhodl smlouvu vypovědět. Výsledky šetření by komise měla sněmovně předložit do konce listopadu. Zřízení komise navrhla ODS. Komise bude desetičlenná a budou v ní zastoupeni dva poslanci z každé parlamentní strany.

Komise pro dohled nad zpřístupněním svazků StB začne pracovat

Občané, kterým ministerstva vnitra a obrany a další státní orgány neumožní nahlédnout do svazků komunistické Státní bezpečnosti (StB), budou mít šanci domáhat se nápravy. Poslanecká sněmovna totiž zvolila předsedu zvláštní pětičlenné sněmovní komise, na kterou se budou moci tito občané obrátit se žádostí o pomoc. Právě volbou šéfa komise, jímž se stal předseda poslanců ČSSD Petr Ibl, padla poslední překážka, kvůli níž zatím komise nemohla pracovat. Na komisi se budou moci obracet občané, jimž státní orgány nebudou chtít dokumenty StB zpřístupnit. Komise rozhodne, zda tyto materiály zůstanou nepřístupné, nebo zda do nich občan bude moci i přes odpor státních orgánů nahlédnout. Zasedání komise budou neveřejná. Komise bude sněmovně předkládat jednou ročně zprávu o své činnosti.

Američtí dělostřelci se stěhují na cvičení na Doupov

Kolony vozidel amerického dělostřelectva se začaly ve středu přesouvat od česko-německé hranice do vojenského výcvikového prostoru Hradiště v Doupovských horách na Karlovarsku. Až do 23. května se 750 vojáků amerického dělostřeleckého praporu bude účastnit cvičení Lions Roar, které je letos první přípravou zahraničních vojsk v Doupovských horách. Kolonu kromě doprovodných džípů tvořily cisterny, nákladní a technické vozy. Už v noci dopravili Američané na Doupov těžkou bojovou techniku - děla, raketomety a další technikuV časných ranních hodinách za ním dorazil druhý vlak s municí.

Guvernér Tůma: Vstup do EU nebude z ekonomického hlediska nic zásadního

Samotný vstup České republiky do Evropské unie nebude znamenat podle guvernéra České národní banky (ČNB) Zdeňka Tůmy z ekonomického hlediska nic zásadního. ČR je již dnes otevřená a velmi málo chráněná ekonomika a cenový šok po vstupu do EU nehrozí, uvedl guvernér na středeční tiskové konferenci sdružení Ano pro Evropu. Jedinou pozorovatelnou změnou bude harmonizace nepřímých daní, která podle odhadu centrální banky zvýší inflaci jednorázově asi o 2,5 procentního bodu. Hlavní ekonom České spořitelny a bývalý viceguvernér ČNB Pavel Kysilka očekává po vstupu do Evropské unie oživení přílivu zahraničních investic. To je podle něj mnohem důležitější, než často zmiňované strukturální fondy Evropské unie. Ty označil za relativně nezajímavou a podřadnou záležitost, která je důležitá pouze regionálně. Také podle Kysilky nebude mít vstup do EU žádný okamžitý dopad na mzdy a ceny. Dopad harmonizace nepřímých daní na inflaci bude podle něj ještě menší, než odhaduje ČNB.

Ministerstvo financí navrhuje, aby se vláda zavázala ke snižování deficitů

Ministerstvo financí v rámci reformy veřejných financí navrhuje, aby se vláda zavázala ke snižování schodků veřejných financí. Podíl deficitů veřejných rozpočtů na hrubém domácím produktu by měl meziročně klesat o 0,7 procentního bodu. ČTK to řekla Eva Nováková z tiskového odboru ministerstva s tím, že takový návrh se blíží razantnější variantě reformy veřejných financí. O návrhu budou v neděli jednat experti koaličních stran na zámku v Kolodějích. Ministerstvo financí podle Novákové vychází z letošního odhadovaného schodku veřejných financí kolem šesti procent HDP. Cílový deficit v roce 2006, k němuž má reforma směřovat, by se tak snížil zhruba na 4,0 procenta HDP. Původní záměr ministerstva byl snížit deficit v roce 2006 na 3,7 procenta HDP.

Ministerstvo financí snížilo odhady růstu HDP a inflace v letošním i příštím roce

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze snížilo odhad růstu domácí ekonomiky v příštím roce na 3,0 procenta z 3,4 procenta odhadovaných v únoru. Odhad letošního růstu hrubého domácího produktu snížilo na 2,3 procenta z předchozích 3,3 procenta. Ministerstvo také snížilo odhady inflace. Novou prognózu ministerstvo zveřejnilo na svých internetových stránkách. Analytici oslovení ČTK očekávali, že ministerstvo půjde ve stopách mezinárodních i domácích institucí a prognózu HDP sníží. Svůj krok ministerstvo financí zdůvodnilo horším ekonomickým vývojem ve světě. Z původní prognózy růstu HDP o 3,3 procenta vycházelo loni při přípravě státního rozpočtu na letošní rok. Ekonomové i politici tehdy považovali odhad MF za nadhodnocený.

Ministerstvo dále snížilo prognózu letošní míry inflace na 0,7 procenta z předchozích 1,6 procenta, což by byla nejnižší míra inflace od roku 1988. Predikce zahrnuje zvýšení spotřebních daní z cigaret a lihu od října 2003. V roce 2004 pak čeká míru inflace 2,9 procenta namísto 3,6 procenta. Odhad zahrnuje další zvyšování nepřímých daní v rámci harmonizace s Evropskou unií.

Union banka definitivně končí činnost na bankovním trhu

Česká národní banka definitivně odebrala bankovní licenci Union bance. ČTK to sdělila mluvčí centrální banky Alice Frišaufová. Banka tak zamítla rozklad Union banky proti původnímu rozhodnutí. Pojištěné části vkladů Union banky budou vypláceny od 17. května. "Bankovní rada České národní banky na svém středečním zasedání rozhodla na návrh rozkladové komise odebrat Union bance povolení působit jako banka," uvedla Frišaufová. Toto rozhodnutí nabývá právní moci dnem doručení rozhodnutí. Frišaufová rozhodnutí zdůvodnila tím, že banka i nadále porušuje zákon o bankách, protože neudržuje svou platební schopnost.

Soudkyně zastavila exekuce majetku šéfa Novy Železného

Exekuce majetku šéfa české soukromé televize Nova Vladimíra Železného byly zastaveny. Rozhodla o tom soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Blanka Pazderová. Vyhověla tak návrhu Železného právníků. "Železný bude moci s majetkem nakládat, jakmile rozhodnutí nabude právní moci," řekla Pazderová ČTK. Soudy rozhodly o exekuci kvůli rozhodnutí arbitrážního soudu v Nizozemsku z února 2001, podle nějž měla společnost CME získat od Železného asi 27,1 miliónu dolarů, tedy tehdy zhruba miliardu korun. Železný neplatil, a CME proto podala návrh k soudu na exekuci jeho majetku. Vlastníci společnosti CET 21 skupiny PPF a MEF Holding v polovině září oznámili, že uhradili za Vladimíra Železného jeho dluh vůči společnosti CME. Peníze k úhradě pohledávky poskytla v souladu s dohodami mezi vlastníky TV Nova skupina PPF. Právníci ředitele Novy krátce nato podali na soud návrh, aby byly exekuce zastaveny. "Důvodem zastavení exekuce je uhrazení té pohledávky," uvedla Pazderová. "Vítám rozhodnutí soudu, který zastavil exekuce třičtvrtě roku poté, co bylo CME zaplaceno. Vyčkám však až rozhodnutí nabude právní moci. Věřím, že další kroky v celé záležitosti budou podstatně rychlejší," sdělil ČTK Železný.

Počet Čečenců žádajících azyl v ČR se v dubnu zdvanáctinásobil

Počet Čečenců, kteří žádají a azyl v České republice, se v dubnu více než zdvanáctinásobil. Zatímco o měsíc dříve ministerstvo vnitra evidovalo 54 žadatelů z této části Ruska, v dubnu jich bylo už 684, řekla ČTK Marie Masaříková z ministerstva vnitra. Také v předchozích měsících podle ní počet čečenských žadatelů zdaleka nepřekročil stovku měsíčně - v únoru požádalo o azyl 83 Čečenců, v lednu 46. Čečenští uprchlíci míří do ČR z Polska. V pátek požádalo na česko-polské hranici v Českém Těšíně na Karvinsku o azyl 70 čečenských běženců, v sobotu rekordních 100. V pondělí podle Masaříkové požádalo o azyl dalších 54 Čečenců, v úterý ale už žádný. Cizinci ukončili azylové řízení v Polsku a rozhodli se o statut uprchlíka požádat v České republice. Jako důvod uvádějí špatné životní podmínky v polských táborech. Navíc se domnívají, že azyl v ČR získají snadněji.

Bezdomovci budou hrát fotbal

Olomoucká charita se rozhodla, že veřejnost seznámí s problémy bezdomovců a se způsoby, jak jim podat pomocnou ruku. Připravila proto druhý ročník Týdne o bezdomovectví, který zahájí v sobotu. V jeho průběhu se lidé s bezdomovci mohou setkat na fotbalovém utkání, koncertu či večeru poezie. "Cílem akce je upozornit veřejnost na to, že mezi námi žijí lidé potřebující pomoc. Někteří dopadli až na dno, a důvodů, proč k tomu došlo, může být mnoho. Chceme tímto způsobem také poděkovat těm, kteří již lidem bez domova pomáhají," řekla ředitelka Charity Olomouc Ludmila Gottwaldová. Týden o bezdomovectví zahájí v sobotu už tradiční turnaj azylových domů a spřátelených institucí. Letos se na dvanáctý ročník turnaje přihlásilo šest mužstev. V pondělí program pokračuje benefičním koncertem sboru ADASH z Ostravy, který zpívá židovské skladby. Výtěžek koncertu půjde na dovybavení olomouckého charitního azylového domu.

V Terezíně si připomněli památku Židů z Dánska

Památku Židů z Dánska, kteří byli vězněni v terezínském ghettu, připomíná od středy pamětní deska na domě číslo 45 v Terezíně na Litoměřicku. Právě v tomto domě museli někteří z deportovaných dánských Židů museli v době druhé světové války žít. Na pamětní desce je v češtině, angličtině a němčině připomenuta historie zhruba 500 dánských Židů, kteří od října 1943 do dubna 1945 byli v terezínském ghettu. Byli to ti, kteří v Dánsku zůstali po útěku většiny souvěrců před německými fašisty do Švédska. V dubnu 1945 pro ně do Terezína přijely autobusy švédského Červeného kříže a odvezly je do Švédska. Konce utrpení v terezínském ghettu se jich dožilo 423. Pamětní deska byla odhalena na budově, kde je nyní dům s pečovatelskou službou. V něm žijí od poloviny sedmdesátých let terezínští senioři.

Desítky Ostravanů si připomněly 58. výročí osvobození města

Několik desítek Ostravanů si ve středu u památníku v Husově sadu připomnělo 58. výročí osvobození města. Po bojích v Praze patřila podle pamětníků Ostravská operace k nejtěžším a největším osvobozujícím bojům na území České republiky. "S hrdostí vzpomínáme na to, že naše brigáda spolu se sovětskou armádou 30. dubna 1945 překročila řeku Odru a vstoupila do Ostravy, kterou osvobodila," řekl Jindřich Heřkovic, předseda historické skupiny 1. československé samostatné tankové brigády, která se podílela na osvobození města. Dodal, že přestože uplynulo od druhé světové války 58 let, není dnešní svět klidný a mírový. "Slovo válka je ještě stále příliš frekventované. Nechceme jen vzpomínat, ale aktivně vydávat svědectví o zhoubnosti války, o tom, jak ničí lidské životy, hodnoty a lidskou důstojnost," doplnil pamětník.

Během Ostravské operace přišly o život stovky občanů. Jen na území Moravské Ostravy zahynulo přes 320 lidí, dva tankisté a na 650 rudoarmejců. V 15 obcích připojených později k dnešní Ostravě přišlo o život téměř 750 vojáků a asi 130 civilních osob.

Do Prahy přijedou Alexandrovci, legenda, která přežila pád SSSR

Akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova vystoupí 5. května v Praze po 18 letech opět na prknech Kongresového sálu. Legendární umělecké těleso Alexandrovci, které přežilo pád Sovětského svazu, je populární především v zahraničí, řekl na tiskové konferenci generální ředitel Kongresového centra Praha František Dušek. Soubor pozvala na oslavy 58. výročí osvobození Československa česká armáda. Kromě vystoupení 5. května bude účinkovat v posledním bloku slavnostního koncertu, který pořádají vojáci o den později rovněž v Kongresovém centru.

Soubor byl pojmenován podle hudebního skladatele Alexandra Vasiljeviče Alexandrova (1883 až 1946), který ho v roce 1928 založil. Skládá se z orchestru a pěveckého a tanečního sboru. Nyní má zhruba 250 členů. Do Prahy jich 4. května odpoledne přicestuje asi stovka.

Ústecké muzeum půjčilo exponáty pro výstavu v Horní Falci

Kolekci 16 alabastrových reliéfů ze 17. století si z ústeckého městského muzea odvezli pracovníci Městského muzea v bavorském Ambergu. "Vzácné památky budou součástí výstavy, která se na počest Zimního krále Friedricha Falckého (1569 až 1632) uskuteční v jeho rodišti v Ambergu od 9. května do 2. listopadu," řekl ČTK vědecký tajemník Muzea města Ústí nad Labem Václav Houfek. Ústecká kolekce alabastrových reliéfů je ukázkou protestanského výtvarného umění. "Vzhledem k tomu, že Friedrich Falcký byl protestant, naše exponáty výstavu vhodně doplní," uvedl Houfek. Autorem reliéfů je zřejmě Tobias Lindner ze saského Freibergu. Muzeum je získalo darem kolem roku 1900 od tehdejšího majitele panství v Krásném Březně na Ústecku. Původně zdobily zdejší zámeckou kapli.

Friedrich Falcký, kurfiřt Svaté říše římské, hlava protestantské unie, český král, exulant v Nizozemsku i bojovník ve vojsku švédského krále Gustava Adolfa, byl osobností, která se dotkla dějin poměrně velké části Evropy. Proto není divu, že se na výstavě budou podílet německé, rakouské, české, anglické i nizozemské státní nebo soukromé instituce.

Ve středu večer se rozhořely po celé zemi ohně, pálily se čarodějnice

Ve středu večer se po celé republice, na kopcích nebo alespoň vyvýšeninách, rozhořely ohně. Pálily se čarodějnice. Jde nepochybně o starý pohanský zvyk, který přežil do současných dnů spíš jako příležitost pro setkání mladých lidí než jako rituál. I když, kdo ví. Kouzlo filipojakubské noci nepochybně umocňuje zážitky zamilovaných, říkají ti, kdo to vyzkoušeli. Zesíleno je jistě také tím, že po ní následuje 1. máj. A ten je pro obyvatele české kotliny lásky časem, jak ho ocejchoval jeden z největších českých básníků Karel Hynek Mácha. Říká se, že lidové zvyky obratně podchytila církev. Pálení ohňů v předvečer Svátku práce se ale pokoušeli zmocnit komunisté. Přejmenovali je na ohně míru a vypravovali k nim v průvodech pionýry s rozžatými lampiony. Tradice má ale svou sílu a není snadné ji nahlodat. Tato navíc není ledajaká. Znali ji prý i Keltové, kteří pobývali v české kotlině před Slovany.

Ze sportu:

Čeští hokejisté zvítězili na světovém šampionátu i ve svém závěrečném vystoupení v základní skupině D, tentokrát nad domácím Finskem 2:1. Na vedoucí branku Villeho Peltonena odpověděl v 33. minutě Milan Hejduk a vítěznou trefu si schoval do závěrečného dějství Martin Straka. Svěřenci Slavomíra Lenera s plným počtem šesti bodů postoupili do osmifinálové části mistrovství z první pozice.

Hokejisté Ottawy porazili ve třetím utkání druhého kola playoff NHL Philadelphii 3:2 v prodloužení. Vítěznou branku připravili pro Wade Reddena čeští hokejisté Ottawy Radek Bonk a Václav Varaďa. Kanadský obránce 27 střelou utkání překonal Romana Čechmánka stojícího v brance Philadelphie. Senátoři se v sérii ujali vedení 2:1.

Hokejový obránce Pavel Kubina je zdrcen v zámoří pomluvami o tom, že v pondělním zápase mezi Tampou Bay a New Jersey úmyslně trefil pukem do hlavy Scotta Stevense. Někteří hráči Devils si prý myslí, že šestadvacetiletý český hokejista zasáhl jejich kapitána schválně. Bezradný Kubina podle zámořských médií nedokáže pochopit, že si něco takového mohou ostatní hokejisté myslet.

Na poslední chvíli sešlo z angažmá českého hokejového útočníka Viktora Ujčíka ve Švédsku. Celek Lulea Hockey se musel nadějí na jeho služby vzdát poté, co se do diskuse o budoucím kontraktu vloudila "psí otázka". Trojnásobný mistr světa totiž odmítl jet k polárnímu kruhu bez svého čtyřnohého miláčka.

S trojicí českých hokejistů vstoupí do nového ročníku ruské superligy nováček z Voskresenska. Staronový účastník elitní soutěže uzavřel roční kontrakty s obráncem Martinem Štěpánkem a útočníky Patrikem Martincem a Jiřím Zelenkou. Klub trojlístek zahraničních posil oficiálně prezentoval jen tři dny poté, co si po roční přestávce definitivně zajistil návrat do superligy.

Sedmnáctiletý junior Tomáš Konečný dostane šanci sbírat zkušenosti na nadcházejícím mistrovství světa stolních tenistů. Do pařížské haly Bercy, kde šampionát začne 19. května, ho nominoval trenér Miroslav Bindač. Společně s Konečným tvoří pětici mužů zkušení hráči v čele s Petrem Korbelem.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno, ojediněle přeháňky. Teploty 16 až 20 stupňů Celsia.