Zprávy Radia Praha

Rozestavěnou 7. polní nemocnici v Basře navštívil ministr Tvrdík

Místo, kde v jihoirácké Basře působí čeští vojáci a kde vzniká armádní 7. polní nemocnice, navštívil v úterý ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Prohlédl si prostor vyhrazený pro stany českého zdravotnického zařízení za bývalou iráckou vojenskou nemocnicí a jednal i s jejím ředitelem. Nemocnice by mohla být v provozu zřejmě v polovině května. "Jsou to profesionálové. Dokáží i v těchto improvizovaných podmínkách ošetřit stovky pacientů," řekl Tvrdík ČTK poté, co si prohlédl polní obvaziště, jedinou zatím fungující část nemocnice. Až se polní nemocnice rozvine jako celek, bude podle Tvrdíka schopna pomoci daleko více lidem. "Myslím, že tu Česká republika zanechá velmi dobrý dojem," dodal ministr. S Tvrdíkem do jižního Iráku přijela senátorka Vlasta Parkanová a poslanec Jan Vidím, zástupci senátního a sněmovního branně bezpečnostního výboru. Ministra doprovázela i velvyslankyně ČR v Kuvajtu Jana Hybášková, velitel česko- slovenského kontingentu v Perském zálivu Dušan Lupuljev a velitel polní nemocnice Mojmír Mrva.

Před návštěvou v nemocnici se ministr s doprovodem zúčastnil rozdávání vody v městečku Zubajr nedaleko Basry. Čeští a slovenští vojáci vydali místním obyvatelům kanystry s pitnou vodou ze dvou nákladních tater. "Byl jsem otřesen, protože v těch teplotách, které jsou zde, lidé nemají dostatek vody a musí o ni prosit," komentoval to ministr. Z nových umělohmotných kanystrů však budou mít zřejmě největší radost místní překupníci, kteří v nich v budoucnosti budou nejspíš na černém trhu prodávat benzin.

Šéf generálního štábu Štefka míří do Bruselu na jednání výboru EU

Rozvoj vojenských schopností Evropské unie a výstavba jejich sil rychlé reakce - to budou hlavní témata středečního jednání Vojenského výboru Evropské unie. Na setkání nejvyšších vojenských představitelů členských zemí patnáctky byli poprvé do Bruselu pozváni i zástupci deseti kandidátských států. Za Česko se ho zúčastní náčelník generálního štábu Pavel Štefka, řekla ČTK Jana Růžičková z generálního štábu české armády.

V Evropě se nyní v souvislosti s armádou nejčastěji hovoří o návrhu Francie, Německa, Belgie a Lucemburska na vytvoření společné evropské vojenské kapacity. Zatímco odborníci iniciativu spíše přivítali, představitelé přímo nezainteresovaných zemí se obávají toho, aby se nové uskupení nestalo konkurentem NATO. V Evropě proto návrh čtyř zemí sklidil převážně kritiku a ve Spojených státech vyvolal přímo nelibost.

Premiér Špidla oslavil výročí osvobození s Američany i Rusy

Vystoupení koncertního souboru armády Spojených států v Evropě i koncert populárního ruského armádního souboru Alexandrovci stihl v úterý navštívit premiér Vladimír Špidla. Odpoledne se v Plzni zúčastnil oslav osvobození města Američany, večer uspořádal v Kongresovém centru Praha spolu s armádou slavnost na počest všech, kteří před 58 lety přispěli k osvobození Evropy od fašismu. Jako hlavní hosty pozval premiér Alexandrovce, jejichž první vystoupení v Praze měla veřejnost možnost zhlédnout už v pondělí. Akademický soubor písní a tanců Ruské armády, který byl pojmenován podle světoznámého hudebního skladatele a dirigenta Alexandra Vasiljeviče Alexandrova, přicestoval na premiérovo pozvání a pozvání armády do Prahy v neděli českým armádním speciálem. S myšlenkou pozvat soubor do Prahy přišli podle vládní mluvčí organizátoři večera. "Byl to dobrý nápad. Nebyli tu 18 let a už v pondělí sklidili velký ohlas," řekla ČTK mluvčí kabinetu Anna Stárková. Podotkla přitom, že na koncert se těšil premiér i jeho žena Viktorie.

Při skládání dvouapůlhodinového programu premiér nezapomenul ani na dlouholeté souputníky Česka - Slováky. Do programu večera, na který byly pozvány desítky diplomatů zemí Evropské unie a Severoamerické aliance, zařadil také vystoupení slovenského folklórního souboru Lúčnica. Jako domácí vystoupily Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Ústřední hudba Armády ČR.

Členové US Army Europe Band, kteří přijeli ze své základny v německém Weissenfellsu, v Praze vystoupili už v neděli. Také tehdy si je v Rudolfinu poslechl předseda vlády. Po vystoupení pod širým nebem v Plzni Američany přivítá ve středu Brno a ve čtvrtek v Ostrava. Alexandrovci z České republiky odcestují ve středu.

Obyvatelé Plzně si připomněli osvobození města před 58 lety

Stovky lidí včetně pamětníků a politiků si v úterý v Plzni u pomníku "Díky, Ameriko!" připomněly konec druhé světové války a osvobození města americkou armádou před 58 lety. Věnce u pomníku položil premiér Vladimír Špidla, americký velvyslanec Craig Stapleton, představitelé města, Plzeňského kraje a zástupci belgických a amerických veteránů. Premiér Špidla v projevu mimo jiné uvedl, že je rád, že se oslavy konají v předvečer rozhodování o vstupu ČR do Evropské unie. "Evropa ale nesmí zapomenout na svoji sounáležitost s Amerikou, na společné kořeny a stejné demokratické hodnoty, které vyznává. Evropským politikům by neškodilo trochu té plzeňské věrnosti a schopnosti dostát starému slibu," řekl premiér. Měl tím na mysli, že Plzeň slíbila americkým vojákům, že na ně nikdy nezapomene a nezapomněla.

Plzeň je jedno z mála velkých měst, kde se od začátku 90. let konají větší oslavy osvobození. Pietních aktů se účastní i řada lidí, kteří si osvobození města Američany dobře pamatují. V komunistickém režimu si lidé v Plzni nemohli z ideologických důvodů připomínat, že město osvobodili Američané. "Myslím si, že lidé u nás v Plzni to cítí daleko silněji. Ta doba, kdy nemohli svobodně jít a vyjádřit svůj dík osvoboditelům, byla příliš dlouhá na to, aby to pár let slavení spravilo," řekl ČTK primátor Jiří Šneberger. Ten se zúčastnil slavnostního aktu i přes to, že má nohu v sádře.

Veteráni, kteří osvobozovali Plzeň, dostali první krajské medaile

Čtyři američtí a dva belgičtí veteráni, kteří v květnu 1945 pomáhali osvobodit Plzeň od fašistů, se v úterý stali prvními majiteli pamětních medailí Plzeňského kraje. Medaile s krajským znakem budou v budoucnosti dostávat významné osobnosti. Ocenění předal plzeňský hejtman v den, kdy před 58 lety vstoupili první američtí vojáci do Plzně. "Můžete si být jisti, že obyvatelé Plzně na vás nikdy nezapomenou a doufám, že ani vy nezapomenete nadšené vítání Čechů a na to, že právě v Plzni pro vás válka skončila," oslovil veterány hejtman.

Medaile převzali Edwin Genthnera a Erik Petersen ze 16. obrněné divize armády USA, kteří do Plzně vjeli na tancích jako první Američané ráno 6. května. Ocenění dostali také další bývalí američtí vojáci, Earl Ingram a John del Santo a belgičtí veteráni Emile Godard a Georges Rensonnet. "Je nás jenom šest, ale reprezentujeme desetitisíce a možná statisíce těch, kteří v roce 1944 a 1945 umožnili, že tu můžeme být," řekl jménem veteránů osmdesátiletý Earl Ingram.

Americké a belgické vojáky, kteří zejména po roce 1989 jezdí na májové slavnosti osvobození v Plzni, jsou i dnes, po téměř šesti desítkách let, ve městě vítanými hosty. Poznávají je lidé na ulicích, mávají jim, chtějí si s nimi potřást rukou a pozdravit je, říká s dojetím syn jednoho z veteránů, Erik Petersen. "Je úžasné, jak i po tolika letech lidé mého tátu zdraví, i mladí lidé, kteří ho nemohli zažít," řekl ČTK.

Na kobyliské střelnici lidé uctili památku obětí nacismu

Ujištění, že nelze zapomenout na statečnost a odkaz vlastenců popravených německými nacisty za okupace Československa, zazněl v úterý v projevech všech účastníků pietního aktu na pražské kobyliské střelnici. Na tomto místě nacisté v roce 1942, po atentátu na na říšského protektora Reinharda Heydricha zastřelili 546 lidí. Jména obětí připomínají desky naproti dřevěnému kříži. K němu položili věnce zástupci prezidenta republiky, parlamentu, vlády, města Prahy a dalších institucí. Nad smyslem slova "nezapomeneme" a naplněním odkazu obětí se zamýšlel místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. "To slovo znamená závazek, odpovědnost. Znamená, že vždy při svých krocích politických i státnických budeme mít na paměti statečně prolitou krev našich občanů, že ji nikdy nevyměníme za mocenské zájmy nebo krátkodobé cíle," prohlásil. Předsedkyně Svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková znovu volala po politické rehabilitaci květnového povstání, které podle ní zůstává nedoceněno. Dramatické události z dob okupace Československé republiky si přišla na někdejší vojenskou střelnici připomenout také více než stovka Pražanů.

Kobyliská střelnice je národním památníkem obětí okupace českých zemí za druhé světové války. Po atentátu na Heydricha zde nacisté popravili 470 mužů a 76 žen. Obětí německých popravčích čet byl například lékař a spisovatel Vladislav Vančura, novinář Evžen Rosický či bojovnice za ženská práva Františka Plamínková. Popraven zde byl také významný právní historik Bohumil Baxa, předseda protektorátní vlády Alois Eliáš a pravoslavní duchovní, kteří ukryli československé parašutisty. Ještě 7. května 1945 ve střelnici přišlo o život několik účastníků pražského povstání.

Premiér Špidla: Společná obrana a zahraniční politika jsou v EU nutností

Evropská unie musí podle premiéra Vladimíra Špidly vybudovat vojenskou sílu odpovídající svému hospodářskému a politickému významu, schopnou zasahovat i mimo evropské společenství. Tato kapacita umožní prosazovat společnou zahraniční politiku a obnovu vyvážených vztahů mezi evropskými a americkými partnery v NATO, uvedl v úterní přednášce na univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem šéf české vlády. Evropská unie je podle Špidly již nyní ekonomickým obrem. Z hlediska zahraničněpolitického a bezpečnostního je však trpaslíkem. Podobá se kulturně i ekonomicky zdatné renesanční Itálii, jejíž zlatý věk ale rychle vystřídalo dlouhodobé oslabení, protože i jí chyběla zahraničněpolitická a bezpečnostní integrace, jako evropskému společenství. Evropa musí vzít v úvahu skutečnost, že ve světě vzniká několik center, která těmito základními pilíři mohutnosti disponují, uvedl Špidla a poukázal na to, že takovými centry jsou například komunistická Čína či Indie.

Žádná evropská země není podle Špidlova přesvědčení v globalizovaném světě s to obhájit své mezinárodní politické zájmy sama. O obecných zájmech, jako například prosazení koncepce trvale udržitelného rozvoje, ani nemluvě. To není bez společné evropské zahraniční politiky možné. Musí také trvat přátelské pouto mezi EU a USA, které obě strany posiluje. Špidla je přesvědčen, že správnost této koncepce ukázaly jak teroristické útoky předloni v září na USA, tak irácká krize. Je podle něj namístě uvažovat v širších dimenzích a již nyní hledat společný evropský přístup k zemím transsaharské Afriky a Blízkého východu. "Je v našem nejvlastnějším zájmu, aby to bylo území míru, stability a prosperity. K tomu ovšem jen těžko přispějeme, nebudeme-li schopni společného koordinovaného přístupu," uvedl premiér v německy předneseném vystoupení.

Na dotaz, zda budou Benešovy dekrety věčné, český premiér odpověděl lakonicky. "Platí a budou platit dál," řekl k prezidentským výnosům, které vytvořily rámec pro poválečné vysídlení sudetských Němců a vyvlastnění jejich majetku. Špidla za to sklidil potlesk značné části publika.

Prorektor frankfurtské univerzity Horst Stöcker připomněl, že na škole studuje přes 40.000 studentů a z toho 7200 cizinců. 130 cizinců je z České republiky a Stöcker si přeje, aby také na českých vysokých školách studovalo více Němců. Frankfurt nad Mohanem je v Německu jedním z partnerských měst Prahy. Jak ve svém pozdravném poselství uvedla primátorka města Petra Rothová, letos v září chce německá bankovní metropole představit Českou republiku své veřejnosti.

Rakouský landsmanšaft kritizuje Evropský parlament

Sudetoněmecké krajanské sdružení v Rakousku (SLÖ) ve svém prohlášení obviňuje Evropský parlament, že "měří dvojím metrem". Poukazuje na to, že "zatímco na jedné straně EP uvádí, že Turecko se nemůže stát členem EU, pokud neuzná genocidu Arménů, na straně druhé ale v případě České republiky nestanoví žádné takové podmínky, pokud jde o zločiny spáchané na sudetských Němcích". Předseda SLÖ Gerhard Zeihsel klade v prohlášení rakouským poslancům EP, kteří hlasovali 9. dubna pro přijetí České republiky do EU, otázku, co chtějí v této "nevyřešené" záležitosti dál dělat, když "netrvali na dřívějším jednoznačném odmítnutí genocidy spáchané na sudetoněmecké národní skupině". "Minulý měsíc byla ČR většinou Evropského parlamentu přijata do Evropské unie. Genocida z let 1945-46, spáchaná na třech milionech sudetských Němců konfiskací jejich majetku a jejich vyhnáním z vlasti, v níž žili po staletí, byla přitom v dubnu 2002 všemi stranami pražského parlamentu schválena tím, že byla potvrzena platnost Benešových dekretů, jež tuto genocidu vyvolaly," tvrdí se v prohlášení SLÖ.

Lidovci a unionisté odstartovali kampaň k referendu o EU

Zhruba měsíc před referendem, v němž Češi rozhodnou, zda vstoupí do Evropské unie, začaly k účasti na všelidovém hlasování zvát občany strany bývalé Koalice, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU. Lidovci kampaň odstartovali za účasti svého šéfa a ministra zahraničí Cyrila Svobody konferencí Co se stane, když řekneme, že do EU nechceme. Unionisté vsadili na lidovější notu - na pražském náměstí Míru rozdávali balonky a letáky. Obě strany si dlouhodobě zakládají na své proevropské politice. Jejich kampaně budou podobné i proto, že na ně dostaly přidáno od Evropské lidové strany, jejíž logo - modré srdce s hvězdičkami EU uprostřed - budou používat. Lidovci i unionisté vyšlou do regionů po dvou automobilech. Lidovci pod heslem Klidná síla pro Evropu, unionisté s heslem Unie pro unii. Měsíc budou politici objíždět Moravu, Slezsko a Čechy, aby lidi nalákali k referendu a přesvědčili je o kladech Evropské unie. Lidovci mají na kampaň téměř 1,5 milionu korun, unionisté zhruba stejně. "Kampaň vyvrcholí 1. června na Den dětí, protože i jich a zejména jich se rozhodnutí týká," řekla místopředsedkyně křesťanských demokratů Zuzana Roithová. Bývalá ministryně zdravotnictví je autorkou koncepce konference lidovců o EU.

Petr Pithart se zabývá myšlenkou zřízení prezidentských knihoven v ČR

Předseda Senátu Petr Pithart se zabývá myšlenkou, že by v České republice mohla vzniknout obdoba amerických prezidentských knihoven. Ve Spojených státech měl navštívit tři tyto instituce, aby získal zkušenosti, ale musel návštěvu USA zkrátit kvůli povinnostem v ČR. Jak řekl Pithart ČTK v New Yorku, jde o myšlenku ranném stádiu, kterou sdílí s lidmi především z intelektuálních kruhů, a nikoli o projekt v pokročilé fázi. "My jsme na samém počátku přemýšlení o té instituci," řekl. Odmítl však sdělit, kdo myšlenku sdílí, protože nyní v New Yorku nemá souhlas těchto osob se zveřejněním jejich jmen. "Vím o několika lidech, kteří by rádi věděli o této instituci víc ... já jsem jeden z nich," uvedl Pithart. Dodal, že si představuje prezidentské knihovny pro první dva československé prezidenty Tomáše Garrigua Masaryka a Edvarda Beneše a pro Václava Havla.

Prezidentské knihovny jsou v USA zřizovány na základě zákona a soustřeďují nejen odkaz prezidenta, jehož jméno nesou, nýbrž jsou i badatelským místem. V prezidentské knihovně Harryho Trumana v Independence (Kansas) se například v roce 1999 podepisovaly ČR, Maďarsko a Polsko vstup do NATO.

Thajsko: Jeden z vězňů by mohl být do ČR poslán za dva měsíce

Jeden ze dvou Čechů vězněných v Thajsku za pašování drog by mohl být do České republiky převezen již letos, a to nejdříve za dva měsíce, kdy zasedne thajská komise. Přesné datum ale záleží na tom, kdy thajské rozsudky uzná Nejvyšší soud a poté znovu požádá Bangkog o převoz, řekli v Praze thajský ministr zahraničí Surakiart Satchiratchaj a jeho český kolega Cyril Svoboda. Druhý vězeň má podle nich šanci příští rok. Oba Češi si v thajských věznicích odpykávají dlouholeté tresty. "První z nich splňuje naše podmínky pro to, aby mohl být vrácen již za dva měsíce," řekl novinářům Satchiratchaj. Upozornil však, že věc je momentálně v rukou českého Nejvyššího soudu. Vzájemné předávání vězňů umožňuje od loňského září česko- thajská smlouva. V thajských věznicích si odpykávají tresty Radek Hanykovics a Emil Novotný. Satchiratchaj je prvním thajským ministrem zahraničí v České republice. V úterý oznámil, že se zvýší počet letů mezi ČR a Thajskem ze tří na sedm týdně. Vedle Českých aerolinií budou podle něj moci do Thajska létat také soukromé letecké společnosti.

Český velvyslanec v Thajsku Jiří Šitler si nemyslí, že v thajských věznicích hrozí nebezpečí přenosu zákeřné a záhadné plicní nemoci SARS, která se šíří v Asii, především v Číně. Satchiratchaj upozornil, že v Thajsku, kde se vyskytlo devět případů, se nemoc na nikoho přímo nepřenesla. Podotkl, že thajské úřady také zavedly nezbytná opatření. Nemocné tam jsou podle Šitlera osoby, které přicestovaly ze zahraničí.

Spravedlnost žádá Nejvyšší soud o uznání trestů Čechů v Thajsku

Ministerstvo spravedlnosti odealalo žádost k Nejvyššímu soudu, aby uznal thajské rozsudky nad Radkem Hanykovicsem a Emilem Novotným. Oba muži si v Thajsku odpykávají vysoké tresty za pašování drog. "Pokud Nejvyšší soud rozsudky uzná, bude ministerstvo spravedlnosti pokračovat v jednání s thajskou stranou a požádá ji, aby oba Čechy předala k výkonu trestu do České republiky," řekla ČTK mluvčí spravedlnosti Iva Chaloupková. Řekla však, že časový harmonogram se nedá v tuto chvíli odhadnout. Nejvyšší soud by musel rozhodnout do dvou měsíců. Otázkou také je, zda se podaří do doby, než v Thajsku zasedne komise, přeložit soudní verdikt a žádost ministerstva do thajštiny a odeslat. "Až pokud thajská komise rozhodne, že Čechy předá, budeme s Thajci vyjednávat o tom, kdy a za jakých podmínek budou vězni převezeni," uvedla Chaloupková. O datu převozu nakonec znovu rozhodnou thajské úřady. Mluvčí Nejvyššího soudu Dana Janíčková ČTK řekla, že pokud nebude ve spisu něco chybět, bude rozhodnuto o termínu jednání do pěti dnů od doručení žádosti.

Vzájemné předávání vězňů umožňuje od loňského září česko-thajská smlouva. Novotný byl zatčen na letišti v Bangkogu v březnu 1995 se 4,2 kilogramu heroinu. Tamní soudy mu vyměřily trest 50 let, později snížený královskou amnestií o sedm a půl roku. V roce 1996 dostal 50 let i Hanykovics, jehož zadržela policie se 2,4 kilogramu heroinu. Královská milost mu trest snížila o 25 let. Výkon trestu v české věznici by se řídil zdejšími předpisy. Odsouzenci tak podle dřívějších informací mohou po odpykání dvou třetin trestu požádat o podmínečné propuštění a mohou žádat i o milost, mohla by se na ně vztahovat i amnestie.

Kontrolní vyšetření potvrdilo pátý případ BSE v tuzemsku

Výsledek kontrolního vyšetření potvrdil pátý případ tzv. nemoci šílených krav (BSE) v České republice. ČTK to sdělilo ministerstvo zemědělství. Nemoc se v tuzemsku opět objevila zhruba po sedmi měsících. Nakažená dojnice pochází z chovu společnosti Agrofarm v Dolních Lažanech na Třebíčsku. Kvůli BSE budou v tamním chovu utraceny čtyři vrstevnice postižené krávy a také jeden býk, její potomek. Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Josefa Holejšovského je výskyt nemoci v tuzemsku nízký. Postižená kráva, která je z českého chovu, se narodila v roce 1996 a poražena byla letos 29. dubna na sanitních jatkách. Tam končí zvířata kvůli zdravotním problémům.

První dobytče nakažené BSE zjistili veterináři v tuzemsku v červnu 2001 v Dušejově na Jihlavsku, druhý případ následoval tentýž rok v srpnu ve Světnově na Žďársku. Další dvě postižená zvířata se objevila krátce po sobě loni na podzim v Deblíně na Brněnsku a Šestajovicích u Prahy. Na klesající domácí poptávku po hovězím mase by podle odborníků neměl mít nynější případ výskytu BSE už žádný výraznější vliv. Po prvním případu nemoci v tuzemsku nařídila veterinární správa testovat veškerý poražený skot starší třiceti měsíců. Předtím se prověřovaly jen stanovené rizikové skupiny. Česká republika podle posledních údajů ke konci dubna prověřila asi 360 tisíc zvířat. Předloni hradil náklady vyšetřování stát. Od loňska přešla tato povinnost u poráženého skotu na zpracovatele.

Domácí výroba piva ve čtvrtletí mírně klesla na 3,66 milionů hl

Slabší první čtvrtletí letos zaznamenaly zejména kvůli počasí domácí pivovary, jejichž produkce meziročně klesla zhruba o 2,9 procenta na 3,664 milionu hektolitrů piva. "Hlavní faktor vidíme v počasí, nejen v chladnosti, ale i v nevyrovnanosti," řekl ČTK výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jaroslav Čepička. Mimořádně slabý byl podle něj leden, kdy výroba piva meziročně klesla o 5,6 procenta. V únoru pokles činil 3,1 procenta. Březen již byl téměř na úrovni předchozího roku. Podle mluvčí Pražských pivovarů Simony Krautové byl v porovnání se stejným obdobím loni teplotní průměr v lednu o dva stupně a v únoru dokonce o osm stupňů nižší. "Velmi doufáme, že teplé počasí v dubnu nám to snad trošku vylepší," uvedl Čepička. Pražským pivovarům prodej na českém trhu v dubnu meziročně stoupl o devět procent na 190 tisíc hektolitrů, potvrdila slibný vývoj Krautová.

Loni pivovary v České republice vyrobily 18,178 milionu hektolitrů piva, což bylo o 1,5 procenta více než v roce 2001. Českému pivu se dařilo zejména v zahraničí, kam směřovalo 1,975 milionu hektolitrů pěnivého moku, což byl meziroční nárůst téměř o 6,5 procenta.

Na hranicích s Německem lze čekat dlouhé fronty

Dlouhé čekací doby lze o víkendu předpokládat na česko-německém hraničním přechodu Pomezí nad Ohří-Schirnding. Němci totiž kvůli opravě uzavřou příjezdovou silnici k hranici a veškerou dopravu odkloní po staré komunikaci přes centrum Schirndingu. "Doporučujeme proto cestujícím a zejména řidičům kamionů o víkendu využít k přejezdu hraniční přechod Vojtanov," sdělila ČTK mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová. Řidiči osobních aut mohou využít přechod ve Svatém Kříži u Chebu. Mluvčí upřesnila, že hlavní silnice bude uzavřena v sobotu a v neděli. Právě v neděli může být na hranicích nápor. Řada lidí se totiž bude vracet do Čech z prodlouženého víkendu vzhledem ke státnímu svátku Dne osvobození ve čtvrtek 8. května.

S omezením provozu musí počítat od 12. do 30. května řidiči, kteří přijedou na hraniční přechod s Německem ve Folmavě na Domažlicku. V tomto termínu se totiž bude opravovat hraniční most mezi českou a německou celnicí. "Po dobu oprav bude v tomto úseku omezen počet jízdních pruhů pro provoz osobních vozidel a kamionů," řekla ČTK mluvčí plzeňského Celního ředitelství Jitka Blahutová. Ve stejném období se podle ní změní i systém odbavování u nákladní dopravy. "Veškerá kamionová přeprava bude odbavována na německém území. Na německé straně budou projednávat čeští celníci i dovážené obchodní zboží," doplnila mluvčí. Odbavování v cestovním styku zůstane beze změn.

Umělci světoznámé sklárny zakleli tóny Pražského jara do skla

Hudební tóny zakleté do skla si jako hlavní ceny odnesou vítězové 55. ročníku Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro. Ceny ve tvaru rovnoramenných trojúhelníků z křišťálu zdobené ručním rytými notami a notovými osnovami pro ně dokončili umělci světoznámé sklárny Moser v Karlových Varech. Ceny převezmou vítězové soutěže, jež se koná v rámci mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, 15. května v Brožíkově síni na Staroměstské radnici v Praze. Soutěž začne ve středu v Praze; pro letošní rok byla vypsána v oborech housle a trubka.

Autorem návrhu letošních ocenění je sklářský výtvarník Oldřich Lípa, jedna z mimořádných postav českého sklářského designu. Křišťálové trojúhelníky podle něj vyjadřují ryzí a průzračné tóny, kterými účastníci soutěže oslovují publikum. "Muzika představuje hodně čistoty stejně jako křišťál," řekl Lípa ČTK. Vždy dva křišťálové trojúhelníky spojuje hranol z barevného skla. "Pro první místo středový hranol je ze skla v barvě eldor, což je žluté sklo. Pro druhé místo je to barva akvamarín, což je modrá barva, a pro třetí místo je to barva topas, což je medově hnědá barva," řekla ČTK mluvčí sklárny Martina Poštová. Každý blok zdobí rytý houslový klíč, logo Pražského jara a letopočet.

V Černotíně u Dobřan bude první skanzen na jihu Plzeňska

První skanzen na jihu Plzeňska se v červnu otevře na statku Hyperion v Černotíně u Dobřan. K vidění tu bude expozice tradičního místního bydlení, v části statku sídlí také plzeňské středisko pro ekologickou výchovu Ametyst. Skanzen na svém statku připravuje německý hudebník Andreas Kröper, který dlouhodobě žije v Čechách. Usedlost Hyperion se podle jeho plánů stane jihoplzeňským centrem tradičního selského bydlení a hospodaření. "Základy statku jsou pravděpodobně stejné staré jako samotný Černotín, poprvé zmíněný již ve 13. století," řekl ČTK Kröper. Dnešní podoba statku pochází z 18. století, pouze při rekonstrukci na začátku 20. století vyrostla místo původní dřevěné stodoly cihlová stavba a doškové střechy nahradily pálené tašky. "Syn majitele statku se stal obětí války a na jeho památku byla v roce 1916 postavena kaplička, která je součástí statku," uvedl Kröper. V expozici tradičního bydlení uvidí návštěvníci obydlí zařízené starým nábytkem, nářadí denní potřeby a starý kachlový sporák. Na dvoře jsou staré sýpky, čeledník, stáje, stodola a ukázka historických zemědělských strojů. Návštěvníci by měli vidět i ukázkový chov dobytka a starou kovárnu s barokními klenbami. V další části si budou moci prohlédnout pec na chleba a velkou udírnu. Kromě expozice starého bydlení připravují na statku projekty i členové střediska pro ekologickou výchovu Ametyst. Zřídili si zde terénní stanici pro školy, pro které připravují výchovné programy zaměřené například na poznávání přírody.

Letošní turistickou sezonu na jihu Moravy zahájí parní vlak

Zvláštní vlak tažený parní lokomotivou se jménem Šlechtična zpestří letos zahájení turistické sezony na jihu Moravy. Trasa vlaku, který vyjede v sobotu v 08:15 z hlavního vlakového nádraží v Brně, povede do Valtic a Lednice a přes Břeclav zpět do Brna. Zájem o cestu vlakem je veliký a prodáno je již asi 200 lístků, řekl ČTK Libor Konečný z Obchodně provozního ředitelství Českých drah v Brně. Vlak bude mít na cestě do Lednice jedenáct zastávek pro přistoupení. V Lednici bude pauza, pak vlak zamíří do Mikulova, kde počká asi dvě a půl hodiny. Zastávky vlaku jsou v místech cyklistických stezek, přeprava kol v parním vlaku bude zdarma. Lidé, kteří dávají přednost památkám před jízdou na kole, si budou moci prohlédnout památky v Mikulově, Lednici a Valticích. Na valtickém zámku mohou ochutnat dobré víno na známých Valtických vinných trzích. Vlak bude mít osm vagonů, z toho jeden bufetový a jeden zásilkový pro přepravu kol. Speciální vagon na kola však podle Konečného pojede jen do Mikulova. Celodenní jízdenka přijde na 120 korun a při jízdě mezi zastávkami Moravské Bránice - Vranovice si lze koupit i úsekovou jízdenku za 30 korun. Děti od šest do 15 let budou platit poloviční jízdné.

Ze sportu:

Osmkrát se v nadcházející sezoně uskuteční na českém území některý z lyžařských závodů Světového poháru. K tomu je třeba připočíst juniorské mistrovství světa snowboardistů a tradiční dálkový běh na lyžích Jizerskou padesátku. Zástupcům letos stoletého Svazu lyžařů České republiky to potvrdila víkendová kalendářní konference Mezinárodní lyžařské federace (FIS) ve francouzském Štrasburku. Přehlídku světového lyžování začne koncem srpna finále Světového poháru v travním lyžování v Novém Městě na Moravě. Zimní část zahájí česká premiéra sjezdařského Světového poháru - ve Špindlerově Mlýně pojedou v půlce prosince ženy slalom a obří slalom. Skokani na lyžích přijedou do Liberce po Turné čtyř můstků a 11. ledna se poběží v Bedřichově Jizerská padesátka.

Hokejisté Ottawy a Anaheimu vyhráli v pondělí šesté zápasy druhého kola playoff NHL a postoupili do semifinále. Senátoři přehráli Philadelphii 5:1 a celou sérii vyhráli 4:2 na zápasy. V utkání se předvedl Martin Havlát, který jednu branku vstřelil a na další nahrál. Stejným poměrem vyhrál celou sérii i Anaheim, který v nočním utkání přehrál Dallas 4:3.

Český hokejista Jan Bulis prodloužil v pondělí svou smlouvu v zámořském klubu Montreal Canadiens. Vedení se mu tak odměnilo za vydařenou sezonu NHL, v níž český útočník zaznamenal 40 kanadských bodů. Bulis odehrál 82 zápasů, v nichž nastřílel 16 gólů a na dalších 24 branek přihrál. Bližší okolnosti nové smlouvy s platností do roku 2005 zůstaly utajeny. Americká agentura AP jen připomněla, že v této sezoně Bulis pobíral 750.000 dolarů.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 26 až 30 stupňů Celsia.