Zprávy Radia Praha

NATO a USA nabízí ČR, aby vybudovala mnohonárodní prapor

Spojené státy a Severoatlantická aliance se obrátily na Českou republiku s nabídkou, aby se ujala výstavby prvního mnohonárodního praporu NATO na ochranu proti zbraním hromadného ničení, který bude zařazen do budovaných sil rychlé reakce NATO. Sdělil to v Bruselu ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Vyložil, že prapor by měl být budován okamžitě, aby fungoval od ledna a aby v polovině příštího roku dosáhl operační schopnosti. Česká vláda se bude nabídkou zabývat v červnu; ministr ji hodlá jednoznačně prosazovat jako prestižní záležitost. Projekt by měli konkretizovat ministři obrany NATO na zasedání v první půli června. "Je to první viditelný výsledek české vojenské reformy; kdyby se nám podařilo profilovat v tomto směru v alianci i v EU, dál prohloubit tuto národní specializaci české armády, byl by to viditelný úspěch, viditelný příspěvek České republiky ke společné obranné politice EU," řekl Tvrdík na okraj zasedání ministrů obrany unie věnovaného právě této politice. Schůzky se zúčastnil spolu s dalšími ministry z kandidátských zemí. Tvrdík podotkl, ČR pociťuje odpovědnost za tuto oblast a má odpovídající schopnosti; bude mít tedy zájem tuto výzvu přijmout. Jakmile by se Česko stalo v oblasti boje proti zbraním hromadného ničení první silou v NATO, mohlo by na stejné postavení aspirovat také v Evropské unii. Dokud nebude členem EU, nemůže se stát koordinátorem pracovní skupiny pro ochranu proti zbraním hromadného ničení, ale jen jejím přispěvatelem.

Ministři obrany EU rozhodli zřídit několik pracovních skupin, které se budou zabývat konkrétními projekty zaměřenými na odstranění nedostatků, mezer a zpoždění ve vybavení a jiných schopnostech evropských ozbrojených sil. Vedle ochrany proti chemickým a biologickým zbraním bude ČR podle Tvrdíka aktivní také ve skupinách zabývajících se zdravotnickými kapacitami a pasivními sledovacími systémy.

Cyril Svoboda: Proamerický postoj v irácké krizi se Praze vyplatil

Česku se vyplatila proamerická pozice v irácké krizi, míní ministr zahraničí Cyril Svoboda. "Česká republika udělala dobře v minulosti tím, jakou pozici držela. Protože my už jsme plnohodnotně zapojeni do rekonstrukce Iráku," řekl v Bruselu během zasedání rady ministrů zahraničí zemí EU a přistupujících států. Česko podpořilo americký útok na Irák jako většina ostatních kandidátů unie. Nepomohlo jim to v očích zemí EU, jež válce oponovaly. Podle Svobody ale teď odpůrci intervence musí čekat na novou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která jim umožní zapojit se do obnovy poválečného Iráku. "Jsou tady státy, členové Evropské unie, kteří dnes volají po rezoluci Rady bezpečnosti OSN a nutně ji potřebují, aby se mohli zapojit do tohoto procesu, aby jakoby mohli odůvodnit i před vlastními občany svoji angažovanost v Iráku, protože se mluví o legitimitě nynější správy v Iráku," podotkl český ministr zahraničí. Pohled na roli OSN v poválečném Iráku se v EU a USA liší. Evropa volá po roli "ústřední" a "zastřešující", Washington dává najevo, že poválečná správa Iráku náleží hlavně koaličním silám. "Bude záležet na míře dohody mezi stálými členy Rady bezpečnosti," formuloval Svoboda českou pozici.

Ministři zahraničí jednali také o situaci na Blízkém východě. Cyril Svoboda se přimlouval za sblížení postojů USA a Evropy: "Bylo zřetelné ze všech diskusních příspěvků, že je nutné najít společný vztah i se Spojenými státy americkými. Já jsem tady vystoupil naprosto zřetelně, že bez doplnění této společné vůle nebude Blízký východ prostředím, kde dosáhneme brzo klidu," řekl ministr Svoboda.

Reforma má během tří let přinést úspory 200 miliard korun

Vláda plánuje, že prostřednictvím rozpočtové reformy uspoří během tří let 200 miliard korun ve výdajích a dalších 70 miliard korun získá z vyšších daní. ČTK to řekl mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič s tím, že to je podmínkou pro vládní cíl snížit deficit veřejných financí v roce 2006 pod čtyři procenta hrubého domácího produktu. Dosud schválené reformní kroky, které v neděli posvětilo vedení tří stran vládní koalice, mají během tří let přinést úspory mezi 110 a 120 miliardami korun. Dědič tak opravil údaj 80 miliard korun, který ministerstvo financí dosud uvádělo. O dalších škrtech, které mají zajistit výsledné úspory 200 miliard korun, rozhodne podle mluvčího vláda.

Z dohodnutého rozpočtového cíle vyplývají i jednotlivé schodky státních rozpočtů na následující tři roky. Ministerstvo financí má podle Dědiče sestavit státní rozpočet na rok 2004 s deficitem 83 miliard korun, po zahrnutí ztrát konsolidační agentury a úvěru od Evropské investiční banky má schodek činit 118 miliard korun. Čistý schodek pro rok 2005 má dosáhnout 75 miliard, a pro rok 2006 pak 60 miliard korun, řekl Dědič, ale neupřesnil, od jakých položek je tento deficit očištěný. Pokud by se vláda k reformě neodhodlala, schodek státního rozpočtu by se v příštím roce vyšplhal na 150 až 190 miliard korun. Konečnou podobu reformy veřejných financí by měla vláda schválit do konce června. Jednotlivé zákony, které reformní kroky zaručí, musejí poté projít parlamentem.

Milan Štěch: Proti návrhům reformy budou poslanci a senátoři ČSSD

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů a senátor Milan Štěch očekává, že pro zákony, v nichž by byly obsaženy dosavadní návrhy reformy veřejných financí, na nichž se shodla vládní koalice, nebudou sociálně demokratičtí poslanci a senátoři hlasovat. Pro ČTK uvedl, že si nedovede představit, že by sociálně demokratičtí poslanci a senátoři, kteří respektují program sociální demokracie, mohli zvedat ruku proto, aby registrační pokladny byly jen někde a majetkové přiznání bylo de facto formální. Domnívá se, že nebudou souhlasit ani se škrty, které jdou proti programu ČSSD.

Odbory v pátek jednaly s vládou o podobě reformy, ale vláda jejich námitky nevyslyšela. Výsledkem schůzky bylo pouze vytvoření expertní skupiny, která by měla hledat možnosti zvýšení příjmů státního rozpočtu. Štěch doufá, že připravované zákony vezmou v úvahu náměty odborů.

BIS bude dočasně řídit Lang, bezpečnostní úřad Jan Mareš

Vláda na uzavřeném jednání přijala rezignaci ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiřího Růžka a šéfa Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Tomáše Kadlece, kteří se rozhodli minulý týden odejít ze svých funkcí. V čele kontrarozvědky i bezpečnostního úřadu budou do jmenování stálých ředitelů stát nynější náměstci BIS a NBÚ Jiří Lang a Jan Mareš. Premiér Vladmír Špidla řekl, že o nástupcích Růžka a Kadlece bude nejprve jednat sněmovní komise pro kontrolu BIS, jak to kabinetu ukládá zákon. Do té doby nebude o kandidátech hovořit. Rozhodnout by se mělo v řádu týdnů. Premiér již dříve potvrdil, že by dosavadní náměstek ředitele BIS pro operativní složky Lang mohl definitivně převzít řízení tajné služby. Poslanci nemohou vládě ve jmenování šéfa BIS zabránit.

Boj s korupcí chce vláda přitvrdit, protože není dost účinný

Dosavadní boj s korupcí nemá "přehnané výsledky", proto je ho potřeba podle premiéra Vladimíra Špidly přitvrdit. Koordinátorem vládních protikorupčních opatření se stane vicepremiér a ministr vnitra Stanislav Gross, potvrdil Špidla na tiskové konferenci po zasedání kabinetu. Korupce je podle premiéra "zlo zaměřené proti demokracii", poškozuje ekonomiku a tím snižuje kvalitu života všech lidí. Bez podpory celé vlády i jejího předsedy by proto byl boj s tímto zločinem neúčinný, argumentoval Špidla. Protože jde o stěžejní úkol koaliční vlády pro příští období, bude prý jeho plnění osobně sledovat. Vláda v pondělí schválila Zprávu o korupci v České republice a o plnění harmonogramu opatření za minulý rok, kterou jí Gross předložil, a uložila mu příští zprávu předložit do 30. dubna 2004, řekl premiér.

Vláda je rozdělena v otázce lustrací, Špidla ještě neví

Ve vládě panují rozporné názory na další existenci lustračních zákonů, jejichž zrušení navrhli komunisté. Ministři za KDU-ČSL a Unii svobody na zasedání kabinetu obhajovali smysl těchto norem, které brání prominentům komunistického režimu a spolupracovníkům Státní bezpečnosti dostat se do významných funkcí. Někteří ministři z ČSSD jsou naopak odpůrci lustračních zákonů, které Česku vyčítají i některé mezinárodní organizace. Premiér Vladimír Špidla zatím váhá. Míní, že postoj k lustracím je velmi osobní a neřídí se příslušností k politické straně. "Jakkoliv je mi to líto, musím říci, že ani já nejsem pevně rozhodnut, jak budu postupovat," řekl Špidla. Výsledkem těchto protichůdných názorů ministrů je proto neutrální stanovisko vlády k návrhu poslanců KSČM na zrušení lustračních zákonů. "To přesně vystihuje stav uvažování," poznamenal Špidla. Některá ustanovení lustračního zákona má podle něj nahradit zákon o státní službě.

Unionistický ministr informatiky Vladimír Mlynář potvrdil, že diskuse ve vládě byla velmi "komplikovaná". "Nebudu zastírat, že ve vládě jsou ministři, kteří mají na lustrační zákon velmi kritický názor, a ministři, kteří mají velmi pozitivní názor," uvedl Mlynář.

Zastánci zákona jsou lidovci, unionisté a občanští demokraté, mezi odpůrce patří kromě komunistů i část sociální demokracie. Obě levicové strany by tak mohly v Poslanecké sněmovně návrh na zrušení lustrací prosadit. Špidla řekl, že na vládě se nehovořilo o tom, co by společné hlasování komunistů a sociálních demokratů znamenalo pro další fungování vládní koalice. Ministři spíše zvažovali argumenty pro a proti či kritické výhrady Rady Evropy, Mezinárodní organizace práce a výboru OSN pro lidská práva, dodal premiér.

Lustrační zákony patří k nejkontroverznějším právním normám polistopadové historie. Federální a po něm republikový parlament je přijal před více než deseti lety s cílem ochránit nově utvářené instituce před vlivem někdejší tajné komunistické policie a lidí s ní spjatých. Lustrační zákony měly původně platit jen do roku 1996, avšak parlament už dvakrát prodloužil jejich platnost. Nyní je prakticky neomezená.

Vláda změnila způsob schvalování investičních pobídek

Vláda technicky změnila způsob schvalování investičních pobídek, což údajně souvisí se začleněním České republiky do Evropské unie. ČTK to sdělila mluvčí kabinetu Anna Stárková. Datem vstupu totiž přejde pravomoc posuzování veřejné podpory z domácího Úřadu pro ochranu hospodářského soutěže přímo na Evropskou komisi. ÚOHS podle zmíněných pravidel již postupuje při udělování výjimky ze zákazu poskytování veřejné podpory. Podle schválené novely budou podmínky vztahující se k poskytnutí veřejné podpory potom vyplývat přímo ze zákona o investičních pobídkách. Praha předloží Bruselu ke schválení ucelený program poskytování veřejné podpory, který bude jedním z národních programů poskytování veřejné podpory v regionech. Tuto úlohu má plnit právě zákon o investičních pobídkách, po jehož posouzení Evropskou komisí bude možné udělovat veřejnou podporu bez schvalování komisí.

Kabinet schválil opatření pro rozvoj elektronického obchodu

Vláda schválila soubor opatření, která mají podpořit rozvoj tuzemského elektronického obchodu. Tzv. Bílá kniha obsahuje seznam změn zákonů, které musí být předloženy do konce letošního roku, uvedl na tiskové konferenci ministr informatiky Vladimír Mlynář, který knihu předkládal. Filozofií návrhu je přitom podle něj maximální ochrana občana na internetu. Na změnu čeká například zákon o elektronickém podpisu, který by měl být rozšířen o institut tzv. elektronického agenta, který by umožnil úřadům podepisovat dokumenty v elektronické podobě. Také občanský a obchodní zákoník budou novelizovány, tak aby občané mohli uzavírat prostřednictvím internetu smlouvy. Změny zákonů o platebním styku a účetnictví zase mají umožnit internetovou fakturaci, vedení účetnictví na internetu a uzavírání obchodních smluv. O možnost využití internetu bude rozšířen zákon o dani z příjmů a zákon o zadávání veřejných zakázek. Zadávání zakázek přes počítačovou síť by mělo přinést vyšší transparentnost a snížení korupce.

Ministři schválili návrh, jak zamezit nelegálnímu obchodu s diamanty

Ministři schválili věcný záměr zákona, který má zamezit nelegálnímu obchodu se surovými diamanty. Jak řekla mluvčí vlády Anna Stárková, zákon má zamezit obchodu se zeměmi, které nejsou členy Kimberleyského procesu a s diamanty, které nemají certifikát. Pokud zákon z dílny ministerstva financí do konce července nenabude účinnosti, České republice hrozí zákaz dovozu této významné průmyslové suroviny. Tok diamantů na tuzemský trh měl původně ustat již v polovině února z popudu Evropské unie, k níž se připojily i ostatní země Kimberleyského procesu. Tyto státy se dohodly na společných postupech certifikace a kontroly surových diamantů s cílem zamezit zneužívání kamenů pro financování terorismu. Ze zákazu dovozu nakonec sešlo pod podmínkou, že ČR během května předá dokumenty, kterými doloží, že má pohyb diamantů na svém území pod kontrolou. Na základě hodnocení těchto materiálů bude 10. června vydán nový seznam členů Kimberleyského procesu a ČR nemá jistotu, že na něm zůstane.

Novelu trestního zákona vláda zamítla, chystá rekodifikaci

Senátní návrh novely trestního zákona, která by zvýšila tresty za domácí násilí, vláda odmítla, protože chystá zásadní rekodifikaci trestního práva, řekla ČTK po zasedání kabinetu jeho mluvčí Anna Stárková. Senátoři chtěli zavést nový trestný čin - týrání osoby žijící ve společném obydlí. Nyní platný zákon zná pouze týrání svěřené osoby. Podle senátorů by každý, kdo by surově zacházel s člověkem, s nímž žije ve společné domácnosti, měl být potrestán až tříletým vězením. Pokud by se při tom choval zvlášť surovým způsobem, nebo tak činil delší dobu, mohl by dostat až osm let. Přitěžující okolností by přitom bylo, kdyby šlo o osoby blízké, neplnoleté, těhotné, nemocné, starší nebo nemohoucí.

Češi budou spolu s dalšími Východoevropany chránit Karpaty

Česká republika se bude s řadou dalších východoevropských zemí podílet na ochraně Karpat. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek ve čtvrtek podepíše v Kyjevě mezinárodní úmluvu o společné ochraně území v celkové rozloze 200.000 kilometrů čtverečních. V pondělí k tomu získal souhlas vlády. ČTK o tom informovala Ambrozkova mluvčí Karolína Šůlová. Členové úmluvy, tedy Češi, Slováci, Poláci, Ukrajinci, Rumuni, Maďaři, Černohorci a Srbové, si od spolupráce slibují lepší ochranu jedinečné karpatské přírody. Podobný model spolupráce se už osvědčil u alpských zemí. Členské státy se chtějí společně zaměřit na ochranu vod, dopravní politiku či územní plánování. Od rámcové úmluvy si její signatáři slibují také omezení ekologických rizik, která mohou vést k ohrožení přírody.

Špidlův kabinet vyhlásil boj chudobě a pracovním úrazům

Koaliční kabinet vyhlásil boj chudobě a pracovním úrazům, řekla ČTK jeho mluvčí Anna Stárková. Opatření proti vylučování sociálně slabých ze společnosti jsou současným evropským trendem. Také nový přístup k bezpečnosti práce a ochraně zdraví zaměstnanců má přiblížit české poměry evropským. Na boj proti chudobě se má zaměřit meziresortní komise. Vypracovat by měla Společné memorandum o sociálním začleňování, který by mapoval rozsah problému a odhalil hlavní příčiny. Ministerstvo práce a sociálních věcí prý má už připravených několik kapitol. Celý dokument by měl být hotov v červnu či červenci a v srpnu zaslán Evropské komisi. ČR se tak ještě před vstupem připojí k boji EU proti chudobě a vylučování sociálně slabých ze společnosti.

Nový přístup k bezpečnosti práce a ochraně zdraví zaměstnanců je nutný proto, že nynější předpisy neodpovídají změnám na trhu práce ani demografickému vývoji a nejsou v souladu s mezinárodními úmluvami. Dokument Národní politika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, který vláda schválila, počítá s důslednější kontrolou plnění pracovněprávních předpisů a s jejich vynucováním. Zvýšena by měla být i trestní odpovědnost za porušování bezpečnostních předpisů i ekonomická motivace, která by vedla k jejich dodržování. Roční ztráty způsobené pracovními úrazy dosahují v ČR podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí asi 22,5 miliardy korun a další dvě miliardy stojí léčba nemocí z povolání. Jen loni se stalo přes 90.000 pracovních úrazů. Zaměstnavatelé podle dokumentu porušují předpisy. Povinnou preventivní péči poskytuje zaměstnancům například jen třetina firem.

Vlastníci bytů ze sídliště Kavčí skála přišli před Úřad vlády

Až tři sta lidí z říčanského sídliště Kavčí skála se v pondělí sešlo před Úřadem vlády. Demonstrující chtějí vládu upozornit na to, že mohou přijít o střechu nad hlavou. ČTK to řekli organizátoři akce. Bytové družstvo Kavčí skála skončilo kvůli dluhům v roce 1998 v konkurzu. Nejvyšší soud v dubnu letošního roku rozhodl, že do konkurzní podstaty spadají i byty bývalých členů družstva. Správce konkurzní podstaty tak nyní může byty libovolným způsobem zpeněžit. Podle mluvčího majitelů bytů Jaroslava Říhy ale za dluhy nemohou lidé, ale bývalé vedení družstva. Majitelé bytů podle něj nic nerozkradli. Demonstranti přišli s transparenty "Byty jsme si postavili, tak nám je neberte" nebo "Vyměníme byty družstevní za poslanecké, značka spěchá". Kromě ministra zemědělství Jaroslava Palase nikdo z ministrů k demonstrantům nepřišel. Demonstranti se zhruba po hodině v klidu rozešli.

Ministr Dostál: největší význam má kulturní dohoda pro školství

Česká republika a Estonsko uzavřely kulturní dohodu. Ministr kultury Pavel Dostál vidí její největší význam především v bodech týkajících se školství. Umožní podle něj stipendia a výměnu studentů a zlepší podmínky pro studium bohemistiky či naopak estonštiny; to vše pak může například později ovlivnit bohatší ediční činnost. "Konkrétní umělecká výměna zůstane především na umělcích samotných a na organizacích a institucích," upozornil Dostál na tiskové konferenci po podpisu dokumentu a po setkání s estonským ministrem kultury Urmasem Paetem. Dohoda ovšem dává podle obou politiků kulturním, školským a vědeckým výměnám důležitý rámec. Po vstupu do Evropské unie půjde podle českého ministra vše ještě jednodušeji. "Budeme mít kulturně k sobě blíže; na platnosti dohod se nic nezmění," řekl Dostál na dotaz ČTK, jak se promítne do kulturní výměny předpokládaná evropská integrace obou zemí. Jak dodal, oba státy také budou mít přístup ke stejným evropským kulturním fondům; budou tak moci dělat "společné akce". Českou i Estonsko jsou členy programu EU s názvem Kultura 2000.

Piloti ČSA budou protestovat dál, s vedením se zatím nedohodli

Piloti Českých aerolinií budou i tento týden pokračovat v protestní akci, která zpožďuje lety společnosti. Na pondělním jednání sedmi odborových organizací s vedením firmy se totiž nedohodli na žádné variantě ohledně podoby kolektivní smlouvy na letošní rok. Další schůzka bude ve čtvrtek, řekl ČTK prezident odborového sdružení pilotů CZALPA Radomil Kratochvíl. Vedení ČSA podle mluvčího Daniela Plovajka předalo odborářům 32 bodů, které by měly být podkladem pro vyjednávání v dalších 14 dnech. Odboráři mají možnost další body doplnit, nebo některé vypustit. Zatímco šest ze sedmi odborových organizací požaduje samostatné kolektivní smlouvy, vedení ČSA trvá na jediné smlouvě pro všechny zaměstnance. To mu ukládá zákon, pokud se samostatnými smlouvami nesouhlasí všechny odborové organizace. Pokud se vedení firmy nerozhodne do příštího úterý, budou odboráři žádat ministerstvo práce a sociálních věcí o zprostředkovatele. Jednotlivé kolektivní smlouvy by měly podle Kratochvíla obsahovat společný základ pro všechny odborové organizace a v další části úpravu specifik jednotlivých profesí. Nynější jednání by se měla týkat společných ustanovení pro všechny skupiny.

Protest pilotů spočívá v pomalejším plnění úkonů předletové přípravy. To má za následek zpožďování zhruba 40 procent letů aerolinií v průměru o půl hodiny. Škody aerolinií se pohybují ve stovkách tisíc korun. Přesný údaj firma neuvádí.

Kvůli příletovým kartám se na ruzyňském letišti tvořily fronty

Evidenční karty, které musí od pondělí kvůli nemoci SARS vyplňovat cestující před příletem na česká letiště, způsobily na pražském ruzyňském letišti první problémy. Některé letecké společnosti si totiž karty ještě nevyzvedly, což se projevilo v odbavovací hale letiště. Lidé tam kvůli dodatečnému vyplňování karet vytvářeli fronty. "Dost mě to zdrželo, nevím, proč nám karty nedali už při letu," řekl na letišti ČTK český lékař vracející se z USA. Rovněž skupina finských obchodníků, která přijela do Prahy na pracovní jednání, neskrývala v odbavovací hale svoji nelibost.

Příletové karty obsahující jméno a příjmení pasažéra, údaje o letu či místo pobytu v zemi, mají umožnit rychle najít lidi, kteří přicestovali do země letadlem, v němž některý cestující onemocní SARS. Lidé je obdrží na palubě letadla po přeletu hranice nebo na mezinárodním letišti v ČR. Odevzdají je při kontrole příslušníkovi cizinecké a pohraniční policie. Karty budou uchovávat hygienici 20 dní, poté je skartují.

Kvůli hrozbě bombou bylo letiště dvě hodiny uzavřeno

Zhruba na dvě hodiny musela v pondělí policie uzavřít pražské ruzyňské letiště kvůli anonymnímu telefonátu, který vyhrožoval bombovým útokem. Mluvčí cizinecké policie Klára Krejčí ČTK informovala, že policie vyklidila letištní halu. Poté pyrotechnici objekt prohledali, ale žádnou výbušninu nenašli. Provoz na letišti byl obnoven.

Proces s Hoffmannem obžalovaným z vlastizrady byl odročen

Proces s vysokým komunistickým funkcionářem Karlem Hoffmannem byl o čtrnáct dní odročen. Hoffmann v pondělí soudu oznámil, že mu v neděli zemřela manželka, a proto je v takovém psychickém stavu, že není schopen se účastnit soudního přelíčení. Předsedkyně trestního senátu Pavla Augustinová jeho žádosti o odklad vyhověla. Hoffmann čelí v souvislosti s událostmi srpna 1968 obžalobě z vlastizrady. Jednání bylo naplánováno do středy. K přelíčení se dostavili i dva expremiéři komunistického Československa Jozef Lenárt a Lubomír Štrougal a někdejší generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš. Všichni byli předvoláni jako svědci. Soudkyně je ale nevyslechla a jen jim oznámila, aby se opětovně k soudu dostavili začátkem června.

Nyní osmasedmdesátiletý Hoffmann se podle obžaloby vlastizrady dopustil tím, že v noci na 21. srpna 1968 jako ředitel Ústřední správy spojů nařídil svým podřízeným, aby zastavili provoz vysílačů Československého rozhlasu. Podle žalobkyně tím chtěl docílit toho, aby první odvysílanou zprávou bylo prohlášení takzvané dělnicko-rolnické vlády ospravedlňující intervenci vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Hoffmann vinu popírá a svůj případ označil za politický proces. Podle něj nebyl ve skutečnosti pohnán před soud kvůli vlastizradě, ale kvůli tomu, že věrně sloužil socialismu.

Dominiku Haškovi hrozí stíhání za napadení protihráče při in-line hokeji

Legendární hokejový brankář Dominik Hašek v neděli při extraligovém utkání v in-line hokeji na pardubickém zimním stadionu napadl a zranil protihráče Martina Šílu. Ten leží s otřesem mozku, zlomeným nosem a zhmožděninami krční páteře v pardubické nemocnici. ČTK to řekl rozhodčí zápasu a člen výkonného výboru České asociace in-line hokeje Tomáš Würtherle. Případem se začali zabývat i pardubičtí policisté. "Tak neuvěřitelné a zkratovité jednání jsem za patnáct let své kariéry neviděl. Navíc od člověka kalibru Dominika Haška bych to nečekal. Stále tomu nemohu uvěřit," kroutil hlavou Würtherle. Případ začali vyšetřovat pardubičtí policisté. "Prověřujeme, zda nedošlo ke spáchání trestného činu ublížení na zdraví," potvrdila ČTK Dana Dolanová z pardubické policie. Ojedinělým případem se začne zabývat i disciplinární komise asociace in-line hokeje. "Termín jednání není ještě určený, počítám, že do čtrnácti dnů bude jasno," dodal Würtherle, který je zároveň předsedou komise rozhodčích.

Ze sportu:

Fotbalisté Liberce dokázali snížit ztrátu na třetí celek prvoligové tabulky, Viktorii Žižkov, jen o bod. V dohrávce 28. kola remizoval loňský mistr ve Zlíně 1:1 a za místem, zaručujícím účast v předkole Poháru UEFA, má tříbodový odstup.

Dva české páry uspěly v kvalifikaci smíšené čtyřhry a postoupily do hlavní soutěže na mistrovství světa ve stolním tenisu v Paříži. V hale Bercy uspěli Tomáš Konečný s Kateřinou Pěnkavovou a Marek Klásek s Alenou Vachovcovou. Ze hry venku jsou Marek Čihák s Janou Dobešovou. Konečný s Pěnkavovou se v úterý večer střetnou v prvním kole s Rumuny Constantinem Ciotim, Adrianou Nastaseovou a pak případně s nejvýše nasazenou dvojicí Ma Lin, Wang Nan z Číny. Vachovcová a Klásek mají za soupeře Li Ching, Lau Sui Fei z Hongkongu.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť, ojediněle bouřky. Teploty 15 až 19 stupňů Celsia.