Zprávy Radia Praha

Vláda krajům přidělila deset procent z daní, kraje chtějí 17 pct

Kraje by měly v příštím roce hospodařit s 10,3 procenta z celostátního výnosu vybraných daní namísto dnešních 3,1 procenta. Vyplývá to z návrhu novely zákona o rozpočtovém určení daní, který schválila vláda, řekla ČTK mluvčí kabinetu Anna Stárková. Kraje ale s takovým rozdělením daňových výnosů mezi stát a regiony nesouhlasí a požadují původně navrhovaných 17,3 procenta. Vyzývají parlament, aby vládní novelu nepřijal. Vlastní příjmy krajů by se tak podle novely měly zvýšit z nynějších zhruba 12 miliard o 27,7 miliardy korun, kraje však požadují růst o 54,4 miliardy. Hlavní spor je o peníze na střední školství. Kraje chtějí jimi zřizované školy financovat ze svých vlastních daňových příjmů, o nichž mohou samy rozhodovat, a ne z dotací ze státního rozpočtu. To však kabinet odmítl a ministerstvo financí na základě zadání vlády zpracovalo současný návrh novely, který krajům přiznává nižší než požadovaný podíl na daňových výnosech. Kraje kritizují vládu za to, že nechává maximum financí na úrovni ministerstev pro činnosti, které již ze zákona vykonávají regiony. "V důsledku toho chátrá majetek převedený na kraje. Celá reforma veřejné správy tímto ztrácí svůj smysl," uvedla v nedávném prohlášení Asociace krajů, která sdružuje všech 14 regionů ČR. Vyzvala proto parlament, aby vládní novelu zákona nepřijal.

Vláda přijala zprávu o poklesu ilegální migrace v ČR

Zhruba o 40 procent ubylo loni pokusů o ilegální přechod hranic České republiky, uvedl ve zprávě o stavu migrace v roce 2002 ministr vnitra Stanislav Gross. Vláda dokument přijala, řekl ČTK během zasedání kabinetu Jindřich Marek z tiskového oddělení Strakovy akademie. Už koncem května se zprávou zabývala Bezpečnostní rada státu. Vnitro podle ní evidovalo v roce 2001 více než 23.800 pokusů o nelegální překročení státní hranice, zatímco loni jen 14.741. Nejčastěji se pokoušeli do ČR ilegálně dostat Číňané, Indové a Vietnamci. Gross v květnu připustil, že se nedaří odhalit všechny tajné převaděčské stezky. Podotkl ale, že klesající trend potvrzují i výsledky rakouských a německých kolegů. Česká republika je stále převážně tranzitní zemí a uprchlíci odtud směřují dále do západní Evropy, uvedl.

Pravidla pro přidělování azylu v ČR zpřísnila novela zákona, která platí od loňského února. Omezila například možnost zaměstnání žadatelů. Český helsinský výbor ji kritizoval, podle vnitra ale splnila svůj cíl. Počet žadatelů o azyl loni klesl z předloňských 18.000 na 8500. Počet cizinců legálně žijících v ČR loni stoupl o dalších 21.000 na celkem 231.608. Trvale pobývají v ČR nejčastěji Poláci, Slováci, Ukrajinci a Vietnamci.

Vláda schválila loňské hospodaření FNM s přebytkem 8,8 mld. Kč

Vláda schválila výsledky hospodaření Fondu národního majetku v roce 2002; privatizační agentura státu loni skončila s přebytkem 8,8 miliardy korun. Na tiskové konferenci po středečním jednání kabinetu to řekl Jindřich Marek z tiskového odboru Úřadu vlády. Účetní závěrkou a výroční zprávou fondu se ještě bude zabývat Poslanecká sněmovna. Loňské příjmy FNM podle auditovaných výsledků činily 128,9 miliardy a výdaje 120,1 miliardy Kč. Jednoznačně nejvyšší příjem loni i v historii fondu vůbec přinesl prodej Transgasu a státních podílů v osmi plynárenských distribučních společnostech. Fond za ně utržil 124,5 miliardy Kč. Prodej českého plynárenství do rukou německé RWE Gas tak byl největší přímou zahraniční investicí uskutečněnou v loňském roce. Mezi nejvýznamnější výdaje fondu patří v posledních letech dotace do Státního fondu dopravní infrastruktury a Státního fondu rozvoje bydlení. Fondu dopravy loni FNM poskytl 23,8 miliardy korun a fondu bydlení 17,4 miliardy. Do státního rozpočtu pro účely nemocenského, důchodového a zdravotního pojištění loni fond převedl 20,6 miliardy Kč. Významnou výdajovou položkou FNM jsou také peníze uvolněné na odstraňování starých ekologických zátěží. Loni fond na zkvalitnění životního prostředí vynaložil 3,2 miliardy.

FNM byl jako privatizační agentura státu založen v roce 1991, zaniknout by měl v roce 2005. Valnou většinu státem vlastněných společností již prodal; v jeho portfoliu nyní zbývá 189 společností, z toho 21 strategických. Podstatnou část majetku, který FNM spravuje, tvoří společnosti ČEZ, Telecom a Unipetrol. Kumulované příjmy od počátku existence fondu ke konci loňského roku činily 463,3 miliardy, výdaje 428,8 miliardy korun.

Prezident Václav Klaus jmenoval 27 nových soudců

Celkem 27 nových soudců jmenoval na Pražském hradě prezident Václav Klaus. Noví soudci pak složili svůj slib. ČTK o tom informoval ředitel tiskového odboru Hradu Petr Hájek. Většina nových soudců nastupuje na okresní, obvodní či městské soudy, čtyři se stali členy Nejvyššího správního soudu v Brně. Na ten se lidé mohou od počátku roku obracet jako na odvolací instanci se žalobami proti postupu i nečinnosti úřadů. Instituce převzala část kompetencí, které zajišťovaly vrchní soudy v Praze a Olomouci.

Přestože se soudcovská profese dlouhodobě drží na nejvyšších příčkách pomyslného žebříčku společenské prestiže, mužů a žen v černých talárech je stále nedostatek. V české justici jich podle údajů ministerstva spravedlnosti nyní pracuje necelých 2800 soudců. Ministerstvo by ale chtělo, aby soudců bylo ještě o několik stovek více. Na soudcovskou profesi se tak stále připravují další justiční čekatelé. Soudy jsou totiž stále zavaleny množstvím případů a lidé si ztěžují na průtahy ve vyřizování svých sporů.

Jmenování Jiřího Langa novým ředitelem BIS už nic nebrání

Jmenování Jiřího Langa novým ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) už nic nebrání. Jeho kandidaturu bez jakýchkoli výhrad projednal sněmovní branný výbor. Šlo o poslední překážku, která stála v cestě Langovu jmenování. Premiér Vladimír Špidla řekl, že vláda by Langa mohla do funkce jmenovat do 14 dnů. Lang působí v českých tajných službách 13 let. V posledních letech byl náměstkem ředitele BIS pro operativní činnosti. Ve funkci ředitele civilní kontrarozvědky vystřídá Jiřího Růžka, který rezignoval v květnu. K Růžkově budoucnosti Špidla členům branného výboru řekl, že dostane "odpovídající pozici". Podrobnosti ale nesdělil, na což poslanci reagovali úsměvem. Uvedl jen, že "je otevřeno několik možností". Zopakoval, že tuto věc má vyřešit ministr obrany.

Jacques Delors čeká kladné referendum v ČR a standardní členský stát

"Není žádný důvod ke znepokojení," soudí bývalý dlouholetý předseda Evropské komise Jacques Delors, který se právě vrátil z Prahy, dva dny před historickým referendem o vstupu Česka do Evropské unie. Předpokládá, že plebiscit proběhne normálně, vyzní kladně a ČR se zařadí po bok členských států bez větších potíží. "Lidé se chovají jako v jiných zemích - vidíme jistou lhostejnost k politice, což není české specifikum," řekl ČTK na otázku, zda očekávaná padesátiprocentní účast nesvědčí o nedostatečném zájmu občanů. "Politika ztrácí věrohodnost, i v tom je Česko podobné ostatním evropským zemím. Netřeba to dramatizovat. Češi půjdou k referendu, vysloví se pro a bude to. Zapadají dokonale do evropské normy."

Při snídani uspořádané Střediskem evropské politiky (EPC) adresoval členským státům několik varování, aby předem neohrozily budoucnost rozšířené Evropské unie. Zejména je vyzýval, aby se konečně vybavily vizí, aby se dohodly, co chtějí společně dělat, co má být smyslem jejich počínání. Pokud to neudělají, bude unii na jedné straně hrozit paralýza a na druhé plané pózování.

Experti: Kampaň k referendu má řadu chyb, není však amatérská

Přestože má vládní kampaň před referendem o vstupu do Evropské unie řadu nedostatků, její provedení rozhodně nelze pokládat za amatérské. Myslí si to mediální odborníci a politologové, které oslovila ČTK. Podotýkají, že tvůrci vládních spotů a billboardů jsou vesměs renomované reklamní agentury s pobočkami po celém světě. Kritici kampani nejčastěji vytýkali nedostatek věcných informací. Podle ředitele Asociace komunikačních agentur Jiřího Mikeše je ale třeba podobné úkoly od klasické reklamní kampaně přísně oddělit. "Cílem bylo, aby lidé přišli k referendu, nikoli aby se dozvěděli informace o EU. To by bylo jako sčítat jablka s hruškami," poznamenal. Soudí, že úkol informovat voliče o podmínkách členství v unii přísluší politikům, kteří se setkávají s občany na mítincích. "Vládní kampaň byla skutečně profesionální, nicméně se domnívám, že k propagaci tak vážného rozhodnutí, jakým je vstup do unie, byly zvoleny prostředky až příliš reklamní," nesouhlasí s Mikešem politolog Daniel Kunštát. Podle něj používali tvůrci kampaně stejnou metodu, jako kdyby propagovali nějaký výrobek.

O blížícím se referendu o vstupu Česka do EU věděli občané hlavně díky televizním reklamním spotům. Spíše než vládní kampaň, v níž cizinci vyprávějí o zkušenostech své země s členstvím v EU, však lidi zaujala vlastní tvorba tuzemských televizí. Podle průzkumu agentury OMD Czech se lidem vryl nejvíce do paměti spot, v němž moderátor televize Nova Reynolds Koranteng promlouvá k divákům z daleké budoucnosti.

Euroskeptici zvažují zpochybnění referenda u Ústavního soudu

Čeští euroskeptici jsou připraveni zpochybnit platnost referenda o vstupu země do Evropské unie u Ústavního soudu. Důvodem je skutečnost, že stát podporoval pouze příznivce evropské integrace a znemožnil tak svobodnou soutěž politických názorů, řekl ČTK aktivista Euroskeptické aliance (ESA) Vilém Barák. Stížnost ESA podá v případě, že výsledky referenda odsouhlasí českou evropskou integraci. Vláda použila veřejné prostředky na propagaci jednoho názoru a proti stáli pouze jednotlivci a organizace bez finančního zázemí, poznamenal Barák. Euroskeptici vládě také vyčítají, že kampaň za vstup Česka do EU byla placena i z peněz odpůrců evropské integrace. "Je pozoruhodné, že vrchol demokracie, za nějž je EU vydávána, se proti tomuto nedemokratickému způsobu jednání neohradila, a že jí to bylo jedno," míní Barák. Podle něj se Unie zřejmě řídí heslem o účelem svěcených prostředcích. Euroskeptici míní, že stát neměl před referendem přispívat příznivcům ani odpůrcům vstupu do EU a vláda měla zachovat neutrální postoj. "Jinak je možné, aby premiér Vladimír Špidla například za peníze daňových poplatníků propagoval zvýšení daní," poznamenal Barák.

Česku by podle euroskeptiků prospělo, kdyby lidé v referendu vstup země do EU odmítli. Tvrdí, že by následně padla vláda a razantně se obměnila politická reprezentace všech politických stran. Odešli by totiž stávající politici zavedených politických subjektů, neboť všichni z nich, včetně ODS a lavírující KSČM, spojili své osudy s Evropskou unií.

V Praze se rozvážejí urny k referendu

První městská část Prahy začala rozvážet urny, do kterých budou lidé v pátek a v sobotu vhazovat hlasovací lístky. Jimi rozhodnou v prvním českém referendu o tom, zda se Česká republika v příštím roce stane členskou zemí Evropské unie. "Máme 36 okrsků a končíme až na Hradě," řekl ČTK pracovník firmy, jež zařizuje pro Prahu 1 rozvoz uren a dalšího zařízení. Termín žádný nemají, ale všechno musí být připravené do pátečních 14:00. Na každý okrsek přijde jedna velká urna se státním znakem a jedna přenosná, s níž zaměstnanci městského úřadu docházejí za lidmi v nemocnicích, doma nebo v domovech důchodců. Referenda o vstupu Česka do Evropské unie se podle posledních průzkumů chce zúčastnit až 77 procent Čechů. Na rozdíl od Slovenska či Polska jich nemusí hlasovat nadpoloviční většina.

Sázky k referendu

Sázkaři mohou v těchto dnech tipovat, kolik lidí se zúčastní nadcházejícího referenda o vstupu do Evropské unie. Podle bookmakerů loterijní společnosti Tipsport je pravděpodobné, že se do volebních místností dostaví 51 až 65 procent voličů. Sázkoví specialisté přitom očekávají, že pro vstup do EU bude 71 až 85 procent odevzdaných hlasů. V pobočkách Tipsportu mohou lidé sázet na výsledky referenda až do pátečního otevření volebních místností, informoval ČTK mluvčí této společnosti Lubomír Ježek. Uvedl, že na účast, kterou bookmakeři považují za nejpravděpodobnější, byl vypsán nejnižší kurz - 1,50. Pokud by však k urnám přišla nejvýše polovina voličů, bude správně tipujícím vyplacen trojnásobek vložené částky. V případě účasti nad 66 procent získají čtyřnásobek vkladů, dodal mluvčí.

Sázky na výsledek historicky prvního všelidového hlasování přijímá již od ledna také společnost Sazka. Pokud v referendu převáží kladné odpovědi nad zápornými, výherce se při stokorunovém vkladu obohatí o jednu korunu. Větší zisk ale může přinést sázka na opačnou variantu - jestliže občané vstup nepodpoří, bude správně tipujícím vyplacen sedminásobek vkladu.

Ústavní soud vrátil soudcům 13. a 14. plat za roky 2001 a 2002

Ústavní soud vyhověl návrhu soudců obecných soudů a vrátil jim 13. a 14. plat za druhé pololetí roku 2001 a rok 2002. Vyňal je totiž ze zákona, který představitelům státní moci tyto platy kvůli úsporám ve státním rozpočtu odebral. Návrh na to, aby se úsporný zákon na soudce nevztahoval, podal plénu Ústavního soudu brněnský městský soud a několik pražských obvodních soudů. Soudci se bránili tím, že je to útok na jejich nezávislost. "Redukci platů soudců lze připustit jako výjimečné opatření," řekla k verdiktu místopředsedkyně soudu Eliška Wagnerová. "Ovšem rozhodně nemohou být dány platy soudců k dispozici vládě, aby o nich rozhodovala podle svých představ," uvedla. Wagnerová dala za pravdu tvrzení, že snížení platů soudců by omezilo jejich nezávislost. "Na rozdíl od politiků si nesmí přivydělávat jinde, například zasedáním v různých správních radách," upozornila. Finanční výhody by při úsporách státního rozpočtu měly být sníženy zbylým dvěma složkám státní moci - zákonodárcům a vládě.

Se zpětným dorovnáním platů nesouhlasí předseda sněmovny Lubomír Zaorálek. "Je nemorální výhoda jedné skupině, která ostatním skupinám patřit nebude," řekl Zaorálek. Soudci jsou podle něj již hmotně zajištěni dostatečně, a netuší, co na to řeknou například lékaři či učitelé. Průměrný plat soudce okresního soud, kterých je nejvíce, je podle předsedy soudcovské unie Jaromíra Jirsy 35.000 korun.

Racocha: Bankovní sektor je teď stabilizovaný, další pády nehrozí

Bankovní sektor v České republice je nyní stabilizovaný, banky mají dostatek kapitálu, vykazují zisky a jednotlivé instituce jsou dobře řízeny, řekl ČTK člen bankovní rady České národní banky Pavel Racocha. Nehrozí tedy žádné další pády bank jako v případě Union banky. V žádném případě podle něj nehrozí potíže velkým bankám, které se v poslední době staly terčem anonymních útoků, jež upozorňovaly na jejich údajně špatnou finanční situaci. "Veškeré fámy o údajných problémech jsou neopodstatněné a nezakládají se na pravdě," uvedl Racocha. Kvůli návrhu na konkurz čelila podobným fámám v poslední době Komerční banka. Soud však tento návrh zamítl. V minulých týdnech se podobné útoky vyskytly rovněž například u ČSOB či eBanky. V případě Union banky šlo podle Racochy o letité problémy a špatnou práci bývalého vedení. Centrální banka zahájila kontrolu v Union bance již v dubnu loňského roku. Ve výsledcích kontroly se ukázaly například nedostatek opravných položek přesahující 1,3 miliardy korun či netransparentní finanční operace. ČNB tak požadovala vyřešení těchto nedostatků a změnu ve vedení banky.

Piloti ČSA budou v úterý kvůli kolektivnímu vyjednávání stávkovat

Většina pilotů Českých aerolinií chce v úterý 17. června od 04:00 kvůli prosazení svých požadavků při kolektivním vyjednávání vstoupit do neomezené stávky. Na středeční tiskové konferenci to oznámil prezident odborového sdružení pilotů Radomil Kratochvíl. Mluvčí ČSA Daniel Plovajko ČTK řekl, že management zatím nikdo o vyhlášení stávky oficiálně neinformoval, a proto se k věci nevyjádří. Piloti požadují stejně jako pět dalších odborových organizací uzavření samostatných kolektivních smluv, které by jim umožnily dohodnout lepší profesní i mzdové podmínky. Vedení ČSA však prosazuje rovná kritéria pro všechny zaměstnance a odmítlo odborům ustoupit. Původně piloti uvažovali o vyhlášení stávky v pátek, tedy o čtyři dny dříve, ale kvůli referendu o vstupu do Evropské unie termín odložili. Do doby zahájení protestu jsou připraveni s vedením firmy o podmínkách kolektivní smlouvy dále jednat. Do stávky se podle Kratochvíla zapojí většina z 350 pilotů firmy. Příští pondělí se rozhodne profesní organizace leteckých techniků a inženýrů, která je rovněž ve stávkové pohotovosti, zda se k protestním akci připojí.

Orchestrální hudebníci i zpěváci vyhlásili stávkovou pohotovost

Unie orchestrálních hudebníků a Unie profesionálních zpěváků ČR se připojily k odborářům, kteří na protest s připravovanou reformou veřejných financí vyhlásili v uplynulých dnech stávkovou pohotovost. ČTK to ve společném prohlášení sdělili šéfové obou unií Ivan Pazour a Richard Rokos. "Umělci již před rokem upozornili předsedu vlády na hluboké podhodnocení platů v našich vynikajících tělesech, které je pod celostátním průměrem. Zavedením šestnáctitřídního tarifního systému bez původně proklamovaného finančního krytí by krizi v odměňování umělců ještě prohloubilo," uvedli.

Do stávkové pohotovosti vstoupil jako první před třemi týdny Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče. Po něm následovaly školské odbory a Lékařský odborový klub a v minulém týdnu se připojili rovněž nepedagogičtí pracovníci a knihovníci. V pondělí vyhlásil stávkovou pohotovost Odborový svaz pracovníků kultury a ochrany přírody, v úterý pak Odborový svaz pracovníků kulturních zařízení. Podle většiny odborových organizací si zavedení rozšířené stupnice vyžádá 15 miliard korun, vládní koaliční návrh ale počítá pouze s pěti miliardami. Kabinet svou nabídku sice později zvýšil na osm miliard, ovšem výměnou za zmrazení mezd. Další vládní návrh hovoří o zachování stávajícího dvanáctistupňového systému odměňování a zajištění mírného růstu mezd v dalších letech.

Policie: Výbušné systémy na kolejích na Pardubicku nevybouchly

Policie potvrdila, že na železniční trati na Pardubicku byly v úterý nalezeny dva nástražné výbušné systémy. Podle mluvčí policie Blanky Kosinové systémy po průjezdu vlaku nevybouchly. "Po průjezdu vlakové soupravy došlo k nějaké reakci, ale tato reakce nebyla schopna iniciovat výbuch," řekla ČTK Kosinová. Republikový šéf kriminalistů a vyšetřovatelů Petr Želázko ČTK sdělil, že systémy byly zakopány u kolejí, na kolejnici byly podle něj nalezeny stopy po řezání. Pod pojmem nástražný výbušný systém policie podle něj zpravidla rozumí systém, který někdo podomácku vyrobí.

Výbušné systémy našel v úterý v 09:45 traťmistr na 297. kilometru trati ve směru Kostěnice - Pardubice. "Našel plastové kanystry se směsí neznámé látky a elektrické vodiče," informovala Kosinová. Dva výbušné systémy byly podle ní uloženy v asi 40 centimetrů hlubokých jámách pod naříznutou patou koleje. "Řez byl proveden ručně pilkou na železo," dodala mluvčí. Případem se nyní zabývá odbor organizovaného zločinu, nález zkoumá pražský Kriminalistický ústav. Želázko připustil, že policie nyní prověřuje případné souvislosti s dalšími podobnými útoky na železnici.

Pavel Tesař z Českých drah Českému rozhlasu řekl, že nebezpečí na železnici není tak velké, protože tratě jsou pravidelně kontrolovány. Na řadě tratí je zabezpečovací zařízení, které sleduje například stav kolejí. "Pokud by došlo k přerušení koleje, tak by to bylo zaznamenáno a na semaforu pro vlak by se objevila červená a nemohl by jet," řekl. Kolem tratí navíc pravidelně, nejčastěji několikrát týdně, chodí pochůzkáři. ČD přijaly ochranná opatření už po předchozích podobných útocích. Podle Tesaře apelují především na své zaměstnance, aby věnovali zvýšenou pozornost cizím osobám, které se pohybují v blízkosti objektů drah, a podezřelým předmětům.

Školky Knížecí dvůr ve sporu s neratovickou Spolanou neuspěly

Lesní školky Knížecí dvůr ve svém sporu s neratovickou chemickou továrnou Spolana kvůli škodám způsobeným únikem chlóru z továrny v roce 2000 neuspěly. Středočeský Krajský soud v Praze totiž zamítl jejich žalobu, kterou se pěstitelé stromku domáhali odškodného ve výši 34,6 milionu korun. Soudce Martin Konečný v odůvodnění rozsudku zdůraznil, žalobci se nepodařilo jednoznačně prokázat příčinnou souvislost mezi únikem chlóru po havárii ve Spolaně a škodou vzniklou na lesních porostech. "Žalovaný předložil dost silné argumenty, které to vyvracely," pronesl soudce. Právní zástupkyně Spolany Hana Cejnková byla s rozsudkem vyneseným po zhruba dvouhodinovém jednání velmi spokojena. Právní zástupce knížecího dvora David Uhlíř naopak řekl, že se proti verdiktu samozřejmě odvolá. Sporem se tedy bude ještě zabývat vrchní soud v Praze.

Nadace Vize 97 pomohla penězi domu s pečovatelskou službou

Šek na 731.278 korun předala ve středu Dagmar Havlová jako předsedkyně správní rady nadace Vize 97 manželů Havlových starostovi Plané nad Lužnicí Františku Chramostovi. Peníze jsou určeny na dokončení opravy Domu s pečovatelskou službou, který byl poškozen loňskými záplavami, řekl ČTK mluvčí nadace Jaroslav Panenka. "Dům, jehož obyvatelům a obyvatelkám je v průměru okolo 80 let, měl kompletně zničené přízemí," dodal. Peníze pochází většinou z výtěžku projektu Okno do života, který měl pomoci získat peníze právě na pomoc oblastem postiženým povodněmi. "Jeho náplní byl prodej aromatických visaček s logem nadace v obchodních řetězcích a dobrovolníky v ulicích několika větších měst po celé České republice," vysvětlil Panenka. Celkem se prodalo přes 130.000 visaček, nadace utržila 1,064.980 korun. O zbytku z této částky ještě není rozhodnuto. I on by ale měl pomoci obětem ničivých povodní z loňského srpna.

Balbínovci zaslali dopis Bémovi kvůli osvobození sv. Václava

Zástupci Balbínovy poetické strany a její stínový prezident a zpěvák Jaroslav Hutka chtějí po pražském magistrátu, aby odstranil ostnatý řetěz z podstavce sochy svatého Václava na Václavském náměstí v Praze. V otevřeném dopise o to požádali pražského primátora Pavla Béma. Už v neděli obalili balbínovci špičatý řetěz do červeného flóru. Zahájili tak hedvábnou vzpouru a alespoň na chvíli "osvobodili" českého patrona z okovů. V otevřeném dopise chtějí zástupci recesistické strany odstranit "ostudnou připomínku doby normalizace". Odvolávají se na Bémova předchůdce ve funkci primátora Jana Koukala, kterého už na konci 90. let minulého století Hutka požádal, aby rozhodl o odstranění řetězu s ostny ve tvaru lipových listů. "Přes všechna ujištění a přísliby je tato památka 'komunistické moci' nadále na svém místě," stěžují si straníci. Podle nich je jistě mnoho jiných symbolů pošlapané svobody, které by bylo možno odstranit, stejně jako z veřejného života pohrobky minulosti. "Otázkou však je, zda-li to naše plastické soudy a zákony, vytvářené lidmi jakoby z vesmíru, umožňují," spojí v dopise. Balbínovci se domnívají, že primátor by mohl využít své pravomoci alespoň v této věci. Zároveň ujišťují, že budou ve svém "hedvábném protestu" v mezích zákona pokračovat až do doby, kdy budou jejich požadavky akceptovány.

Nuda v Brně, Pupendo a Smradi mají usilovat o evropskou cenu

Morávkovu Nudu v Brně, Hřebejkovo Pupendo a Tycovy Smrady doporučilo prezidium České filmové a televizní akademie (ČFTA) do letošního ročníku soutěže o Evropské filmové ceny. Podle výkonného ředitele ČFTA Petra Vachlera si však evropští akademici mohou vybrat i z jiných českých filmů. "Na rozdíl od Oscara mohou snímky doporučit i různé organizace. Právo navrhnout do tohoto klání evropský film s premiérou po 1. červenci 2002 má například i každý člen Evropské filmové akademie (EFA)," řekl Vachler ČTK a dodal, že uzávěrka doporučení je 15. června. Z doporučených snímků podle něj zvláštní porota EFA vybere kolem tří desítek titulů do soutěže. Jejich seznam bude zveřejněn koncem srpna. "Producenti evropských snímků, jejichž díla mezi nimi nebudou, však mohou poslat na vlastní náklady videokazety se svými filmy členům evropské akademie a ucházet se tak o nominaci," dodal Vachler. Slavnostní vyhlášení Evropských filmových cen je plánováno na sobotu 6. prosince do Berlína.

Ze sportu:

Česká fotbalová jednadvacítka suverénně kráčí kvalifikací ME. V pátém utkání třetí skupiny porazila v Drnovicích Moldavsko 3:0 a je už pouhé tři body od postupové jistoty do podzimní baráže. První gól vstřelil český tým už v patnácté vteřině. Ještě vyššímu skóre pak zabránil moldavský gólman Paščenko, který dokázal zneškodnit i Kobylíkovu penaltu.

Absolutní výkvět světové atletiky se sejde ve čtvrtek 12. června v Ostravě na mítinku Zlatá tretra. Po dvaačtyřiceti letech od svého založení se tradiční závod totiž nečekaně objevil až mezi nejprestižnějšími mítinky světového kalendáře, neboť výš mezinárodní federace IAAF staví už pouze šestici podniků 'milionové' Zlaté ligy. Vítkovické publikum tak uvidí historicky první závod seriálu Super Grand Prix, jenž má v letošní sezoně premiéru.

Český hokejový útočník Martin Straka z Pittsburghu je podle tamních médií na prodej. Deník Pittsburgh Review-Tribune spekuluje o tom, že Penguins by rádi výměnou za třicetiletého Straku získali vysokou pozici v letošním draftu a vybrali si pak kanadského brankáře Marka-Andreho Fleuryho, nejužitečnějšího hráče letošního mistrovství světa hráčů do dvaceti let.

Radek Štěpánek postoupil do čtvrtfinále turnaje v Halle. Český tenista si v druhém kole poradil po boji s turnajovou dvojkou, domácím hráčem Rainerem Schüttlerem, jehož porazil 6:4, 6:7 a 6:3. Ve čtvrtfinále se Štěpánek utká s dalším Němcem Nicolasem Kieferem. Do čtvrtfinále postoupil i Jiří Novák. Třetí nasazený český tenista zdolal Rakušana Stefana Koubka přesvědčivě 6:4, 6:3 a ve čtvrtfinále se utká s Rusem Michailem Južným.

Čeští deblisté Tomáš Cibulec a Pavel Vízner získali na turnaji v německém Halle cenný skalp. V úvodním kole čtyřhry totiž ve dvou setech porazili třetí nasazený pár Leander Paes, Donald Johnson.

Dvojice dráhových cyklistů Dukly Praha Martin Bláha a Petr Lazar skončila třetí v turné čtyř drah v Německu. Každodenní hlavní cyklistickou porci představoval bodovací závod dvojic na 50 kilometrů. V Oberhausenu a Mannheimu skončili Bláha s Lazarem třetí, v Schoppu dojeli na sedmém místě a závěrečný závod v Dudenhofenu vyhráli. Na třináctém místě dojela dvojice Favoritu Brno Jan Hloušek a Jiří Gottvald.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Skoro jasno, teploty 28 až 32 stupňů Celsia.