Zprávy Radia Praha

Proti reformě demonstrovalo 2000 lidí, odboráři jsou spokojeni

Čtvrteční demonstrace Asociace samostatných odborů (ASO) na Staroměstském náměstí v Praze začala dříve, než bylo plánováno, skončila překvapivě brzy a zúčastnily se jí podle policejních odhadů nejvýš dva tisíce lidí. Odborářští předáci však akci hodnotí jako úspěšnou. Podle nich se v centru Prahy sešlo až 5000 lidí, kteří vládě dostatečně silně ukázali, že její plánovanou reformu veřejných financí považují za naprosto nepřijatelnou.

Předseda lékařských odborů Milan Kubek soudí, "že jako první varování to stačí". Vláda by prý určitě měla na protestní akci reagovat, domnívá se i šéf železničních odborů Jaromír Dušek. Nebude-li vláda ochotna reformu zmírnit, budou podle odborových předáků následovat další, už ostřejší akce, možná i stávka. Odboráři se do Prahy sjeli z celé republiky. Větší část se sešla na Letenské pláni, odkud se vydali k Úřadu vlády. Ve stejnou dobu vyrazil na cestu i průvod železničářů, kteří přijeli do hlavního města zvláštním vlakem z Ostravy. Oba průvody se sešly na Staroměstském náměstí. Ke shromáždění hovořili šéfové zemědělských odborů Bohumír Dufek, železničních Jaromír Dušek a lékařských Milan Kubek. Vypočítávali, jaký dopad bude mít vládní reforma na lékaře, učitele, zemědělce, důchodce či mladé rodiny.

V davu, který na výtky vůči reformě reagoval pískotem, houkáním a voláním: "Hanba, hanba!" byli především zemědělci, železničáři, energetici, úředníci a zaměstnanci textilních odvětví. Nechyběli však ani mladí lidé, kteří ještě nikde nepracují. Odboráře přišli podpořit i představitelé Strany za životní jistoty, která sdružuje především důchodce. Mezi lidmi se s letáky proplétalo i několik anarchistů. Akce skončila krátce po poledni, poté demonstranti rychle srolovali transparenty a rozprchli se do pražských ulic.

Protest doprovázela rovněž stávka Lékařského odborového klubu (LOK), který je členem ASO. Ve většině nemocnic se však protestovalo pouze symbolicky, péče o pacienty nebyla omezena. Pokud stávka nemocničních lékařů nepohne vládu k tomu, aby změnila pro odboráře nepřijatelný návrh reformy veřejných financí, bude příští stávka celoplošná a časově neomezená. Sdělil to předseda Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Milan Kubek. V nemocnicích by pak podle něj byl omezen provoz jako o víkendech, tedy jen na akutní péči. Stávka je podle Kubka jen prvním varováním vládě. Lékaři podle Kubka nemohou zavřít nemocnice a nechat umírat pacienty, i při protestech myslí na to, aby neohrozili zdraví a životy pacientů. Proto také ve většině nemocnic pacienti poznali to, že je stávka, jen podle vyvěšených letáčků. Někde po ránu či v poledne nakrátko přerušili provoz a ošetřovali jen akutní pacienty. V té době se konaly mítinky lékařů s vedením.

Asociace sdružuje 200.000 odborářů, do Prahy tedy přijel jen každý stý z nich. V pondělí se ukáže, jak angažovaní jsou členové největší odborové centrály v zemi, Českomoravské konfederace odborových svazů. Ta má čtyřikrát více členů a na 23. června naplánovala vlastní demonstraci před sídlem vlády.

Ministr Sobotka: Vláda nemá prostor ustoupit mzdovým požadavkům odborů

Vláda nemá žádný prostor, aby mohla ustoupit mzdovým požadavkům odborů, řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. "Vzdát se plánu konsolidace rozpočtů je příliš vysokou cenou za to, aby se odboráři uklidnili," dodal. Vláda podle Sobotky navrhuje odborům buď zachování dvanáctitřídního tarifního systému s mírným reálným nárůstem mezd v příštích třech letech nebo zavedení šestnáctitřídního systému s nižším přísunem peněz, než se původně předpokládalo. Zachování dvanáctitřídního systému by znamenalo, že by špičky státních zaměstnanců nedostaly přidáno několik tisíc korun. Nejméně odměňovaní pracovníci by ale nebyli poškozeni tím, že by šestnáctitřídní systém nebyl zaveden, podotkl ministr. Na zvýšení objemu mezd ve veřejném sektoru půjde příští rok pět miliard korun, připomněl Sobotka. Navržený rozpočtový rámec zůstane podle něj zachován. "Může se ale ještě debatovat o některých dílčích úvahách, spočívajících například v boji s šedou ekonomikou. Dokážu si představit, že vláda bude přesněji definovat úsporný plán," poznamenal.

"V zásadních krocích podle mého názoru kam ustupovat není a vládní koalice v tomto musí být pevná," řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Dílčími úpravami mohou být podle něj zrušení návrhu postihujícího vzdělanost, tedy nezapočítávání let strávených na studiích do důchodového zabezpečení. "To si myslím, že je oprávněný požadavek a o takových požadavcích lze jednat," prohlásil. Urban rovněž chce zrušit návrh, aby z odpočitatelných položek byly vyškrtnuty reinvestiční odpočty.

Vláda ve středu schválila rozpočtový cíl, k němuž má reforma veřejných financí směřovat; deficit veřejných financí se má do roku 2006 postupně snížit na čtyři procenta HDP z letošních 6,2 procenta. O celém návrhu rozpočtové reformy včetně úsporných opatření by měl kabinet rozhodnout až v pondělí po nedělní schůzce vedení koaličních stran.

Vládu čeká těžký boj o 20 miliard úspor ve výdajích rezortů

Kromě konečného rozhodnutí o reformních změnách v zákonem daných výdajích a v daních vládu čeká těžký boj o to, na jakých ministerstvech v příštím roce ušetřit 20 miliard korun. Jenom tak se totiž bude schopná vejít do reformních rozpočtových limitů a sestavit státní rozpočet na rok 2004 s nižším schodkem, než je ten letošní. Po nedělním koaličním jednání v Kolodějích by mohla mít vláda o struktuře těchto úspor v jednotlivých rezortech jasnější představu. "V Kolodějích by se mělo rozhodnout o hlavních prioritách rozpočtu na příští rok," řekl ČTK náměstek ministra financí Eduard Janota. Dodal, že schodek rozpočtu na rok 2004 musí být nižší než 119 miliard korun. Ministerstvo financí podle něj jde na nedělní jednání s určitými představami o možných úsporách, nechtěl je ale komentovat. "Debata o prioritách není o tom, že by se do některých oblastí přidávaly peníze, je to debata o tom, kde by se mělo šetřit měně a kde více," uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka po středečním jednání kabinetu. Podle reformního scénáře by úspory v nemandatorních výdajích rezortů měly v následujících třech letech dosáhnout celkem 80 miliard korun. Podle předchozích informací by se mělo šetřit například v rezortu obrany či v oblasti vědy a výzkumu. Kabinet musí také rozhodnout, v jaké výši zemědělcům dorovná snížené dotace z Evropské unie.

Ministr Urban: Boj o státní pomoc Třinci nekončí, zatím je to s EU remíza

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban ještě nevzdává boj s Bruselem o povolení státní podpory soukromým Třineckým železárnám a středeční jednání považuje za remízu. Riziko životaschopnosti firmy je podle něj totiž poměrně značné. "Třinecké železárny v žádném případě nesplňují kritéria životaschopnosti Evropské komise," řekl na tiskové konferenci ministr s tím, že ale Česko nebude v žádném případě přijímat jednostranné kroky. V průběhu července tak dostane Úřad pro ochranu hospodářské soutěže restrukturalizační plán TŽ podle nějž usoudí, zda Třinec potřebuje k přežití vnější pomoc. Pokud závěr ÚOHS bude takový, že TŽ vyžadují tuto pomoc, zpracuje Česko oficiální žádost na Evropskou komisi. "Je možné oficiální žádost EK podat v září," prohlásil. Podpora TŽ by mohla být zahrnuta do restrukturalizace českého ocelářství jako celku.

Vláda zatím projednala návrh na pomoc TŽ v rozsahu téměř dvě miliardy korun, který by znamenal snížení dluhu firmy. "Je však otázkou, jestli v této výši bude možné jednat o této podpoře," uvedl na dotaz ČTK Urban. "Po našem vstupu do EU by taková pomoc možná nebyla," připomněl časový horizont těchto kroků. Na osudu Třince přitom podle Urbana závisí restrukturalizace celého českého ocelářství. "Není možné tuto restrukturalizaci dokončit bez toho, aniž by do ní byly zahrnuty i Třinecké železárny," tvrdí. TŽ jsou již zařazeny do výrobního limitu stanoveného Bruselem na šest milionů tun oceli. "Obě strany znají pravidla, akceptují je a hodlají se jimi řídit. Všichni souhlasí, že budou respektovat zásady obsažené v příslušném protokolu Smlouvy o přistoupení v jeho dnešní podobě," řekl ve středu ČTK Tilman Lüder, mluvčí komisaře Maria Montiho po jeho schůzce s Urbanem.

Zmíněný protokol počítá s obálkou státních podpor ve výši 14 miliard korun pro Vítkovické železárny, Novou Huť a Válcovny plechu Frýdek-Místek. O povolení pomoci Třineckým železárnám Praha při loňském jednání s EU nepožádala. Podle názoru EK podnik nesplňuje podmínky pro udělení pomoci, protože není v krizi a vykazuje zisk.

Zastánci svobodného Tibetu se v říjnu v Praze sejdou s dalajlámou

Prosazování skutečné autonomie pro Tibet v rámci Číny a dodržování lidských práv a občanských svobod Tibeťanů bude hlavním tématem mezinárodní konference, která se bude v říjnu konat v Praze. S dalajlámou, tibetským duchovním vůdcem, se při ní sejdou zástupci skupin na podporu Tibetu z 250 zemí. Skupiny jsou nevládními organizacemi, které podporují nenásilné hnutí za svobodu tibetského lidu. "Konference umožní skupinám sjednotit strategii při vedení jejich kampaní, a následně tak co nejúčinněji podpořit snahu tibetského vedení k otevření dialogu s Čínou," řekl ČTK místopředseda Senátu Jan Ruml. Konferenci zaštítil spolu s předsedou horní komory Petrem Pithartem. Ruml stojí v čele mezinárodního výboru, který usiluje o zlepšení stavu lidských práv v Číně v souvislosti s olympiádou v Pekingu. Činnost skupin má podle Rumla podnítit čínské vedení k tomu aby "uvolnila politické sevření Tibetu" a uplatňovala v dodržování lidských práv takovou politiku, která by byla v souladu s mezinárodními standardy. Účastníci konference se kvůli tomu setkají i se zástupci exilové ústřední tibetské správy, která rovněž prosazuje nenásilnou formu prosazení práv Tibeťanů.

Národní a územní autonomii, náboženskou svobodu a společenské reformy měla zaručovat tzv.smlouva o mírovém osvobození Tibetu z roku 1951, která byla podepsána po obsazení této země čínskými vojsky. Čínské vedení však dále potlačovalo tibetské kulturní a zejména náboženské tradice a následné povstání v roce 1959 tvrdě potlačilo. Represe pokračovaly i poté.

Návrh legalizace marihuany chce Mareš představit příští týden

Návrh legalizace marihuany chce příští týden zveřejnit místopředseda vlády Petr Mareš. Marihuana by podle návrhu měla být přeřazena do kategorie lehkých drog. Vicepremiéra, pod něhož spadá koordinace protidrogové politiky, vysvětluje tento krok nefunkčností nynější legislativní úpravy. "Neznamená to ale, že bychom říkali, že marihuana je neškodná, a nabízeli ji dětem," řekl Mareš. Represivní charakter zákona podle něj způsobil, že se marihuana stala v poslední době artiklem černého trhu spolu s tvrdými drogami. Dealeři tak spolu s ní nabízejí i mnohem nebezpečnější drogy. Uvolnění pravidel pro nakládání s marihuanou jsou podle něj nakloněni někteří další členové kabinetu Vladimíra Špidly, například ministryně školství Petra Buzková a ministr informatiky Vladimír Mlynář. Jak by dopadlo projednávání novely v Poslanecké sněmovně, nechtěl předvídat.

Prodej a předávání marihuany by bylo podle návrhu dále trestné. Každý by si ale mohl pěstovat konopí pro svou potřebu v omezeném množství. "Kolik by to bylo, se dá lehce spočítat," řekl novinářům zástupce ředitele sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Václav Macek. Nesouhlasí s tím, že by se tak do legislativy dostala definice podobná určení "množství větší než malé", kterým proslul nyní platný zákon. Zákonodárci se podle něj mohou řídit příklady ze zahraničí. V Kanadě je povolené množství 15 rostlin na jednoho člověka, v Austrálii 30 rostlin na domácnost.

Kandidáta na šéfa NKÚ začnou poslanci vybírat zřejmě příští týden

Poslanecké kluby zatím nevybraly nového prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který by nahradil zesnulého Lubomíra Voleníka. Jednat o tom začnou příští týden, kdy se sejdou poprvé po 14 dnech. Možnou nominaci bývalého viceprezidenta NKÚ Václava Peřicha, o němž se mluví v kuloárech, politici nekomentovali. Některým by ale Peřich nevadil. Peřich byl viceprezidentem NKÚ v letech 1993 až 2002. Předtím byl federálním poslancem za Křesťanskodemokratickou stranu, která se později sloučila s ODS. Když mu loni vypršel mandát viceprezidenta NKÚ, nikdo ho do funkce znovu nenavrhl. O jeho křeslo se ale strhl politický boj. Především ČSSD se do něj snažila dosadit své neúspěšné politiky, nejprve bývalého místopředsedu sněmovny Františka Brožíka, pak exposlance Dušana Tešnara.

Zatím není jasné, zda své kandidáty navrhnou jednotlivé kluby, nebo zda vládní koalice přijde se společným kandidátem. Nového šéfa NKÚ bude jmenovat prezident Václav Klaus na návrh Poslanecké sněmovny. Uchazeče navrhnou poslanecké kluby. Vybraný kandidát nahradí v čele NKÚ třiapadesátiletého Voleníka, který zemřel předminulý týden v Kodani během služební cesty po Dánsku. V čele NKÚ stál od jeho ustavení v roce 1993.

Klesá úroveň uchazečů o vysokoškolské studium

Úroveň uchazečů o studium na vysoké škole ve srovnání s předchozími roky trochu poklesla. Studenti jen málokdy dělají něco navíc než po nich požaduje škola. Málo čtou odbornou literaturu, spíš se zaměřují na módní tituly, řekl ČTK ředitel Ústavu českých dějin pražské filozofické fakulty Josef Beneš, který byl ve čtrvtek u ústních pohovorů s uchazeči o studium historie. Pokud se člověk hlásí na nějaký obor, tak se předpokládá, že o něj projeví zájem, například tím že bude číst odbornou literaturu, poznamenal Beneš. Posteskl si, že ve skupině 40 lidí, které s kolegy zkoušel, se neobjevil výrazný talent. Poznamenal také, že je citelný rozdíl mezi absolventy státních a soukromých škol. Úroveň znalostí maturantů soukromých škol není podle něj vždy dostačující.

Studenti se často hlásí na několik oborů, někteří volí vědy příbuzné, jiní zkouší štěstí na různých oborech. Na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze se letos hlásilo přes 10.500 uchazečů, přijato jich bude kolem 1500. Například na obor historie se dostane zhruba 110 lidí z více než 580 zájemců. Na obory, o něž je velký zájem, třeba psychologii, andragogiku či jazyky se někteří lidé hlásí i několikrát.

Sport:

Útočník Milan Michálek se pravděpodobně jako jediný český hokejista objeví v prvním kole víkendového draftu NHL. Podle prognóz před tradičním výběrem nováčků pro prestižní zámořskou soutěž, který uskuteční v Nashvillu, by se českobudějovický talent měl vejít do první desítky. Odborný magazín The Hockey News ho zařadil na šesté místo. Výběr nováčků začne v sobotu třemi koly. Zbývajících šest kol se uskuteční v neděli. První den by podle předpokladů mohli přijít na řadu vedle Michálka ještě čtyři či pět českých hráčů. The Hockey News řadí na 34. místo Vojtěcha Poláka z Karlových Varů, hned za něj Michala Barinku z Českých Budějovic, na 42. pozici Petra Vránu z Halifaxu z juniorské QMJHL a o dvě místa za něj Kamila Krepse z Bramptonu z OHL. Do první stovky se vejde ještě Patrik Valčák ze Sarezy Ostrava.

Počasí:

V pátek čekáme v Česku zpočátku zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami. Od severozápadu bude postupně oblačnosti i srážek ubývat. Teploty 20 až 24 stupňů, na horách kolem 16 stupňů Celsia.