Zprávy Radia Praha

Svoboda jednal v Jeruzálémě se Šaronem

Izraelský premiér Ariel Šaron na úvod nedělního setkání s českým ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou ocenil dobré izraelsko-české vztahy a jejich dlouhou historii. Vyjádřil naději, že Svobodova návštěva dále posílí vztahy Izraele s Českou republikou i s Evropou. Svoboda, který se sešel také s ministrem hospodářství Ehudem Olmertem a mluvil s ním o možných společných projektech v Iráku, se při setkání se Šaronem zaměřil i na prosazování prodeje českých letadel a nákladních vozů.

Svoboda při setkání uvedl, že ČR je schopna dodat Izraeli výcvikový vojenský letoun L-159. Ariel Šaron prohlásil, že o tom bude mluvit s ministrem obrany, takže tady je možná šance, řekl později Svoboda českým novinářům.

Hovořil se Šaronem i o možných dodávkách nákladních automobilů Tatra pro izraelskou armádu. To by byl společný projekt Izraele, ČR a USA, dodal ministr.

Podle Svobody Šaron oceňuje úlohu ČR, kterou hraje "nejen na půdě OSN, ale i obecně v boji proti terorismu a v podpoře mírového procesu".

Český ministr při své návštěvě regionu tentokrát jedná jen s izraelskou stranou, a nikoliv s Palestinci.

Svobodovo rozhodnutí sejít se jen s izraelskými politiky ocenil dnes ráno také izraelský vicepremiér a ministr hospodářství Ehud Olmert. Naprostá většina zemí Evropské unie se drží politiky navštěvovat představitele Izraele i Palestinců.

V Bagdádu otevřeno české velvyslanectví, přijíždějí čeští experti

České velvyslanectví v Bagdádu v rámci své jednodenní návštěvy Iráku v sobotu znovu slavnostně otevřel ministr zahraničí Cyril Svoboda. Vedle práce ambasády se rozšiřuje i přítomnost českých expertů pracujících pro koaliční prozatímní správu Iráku (CPA).

Fungování ambasády se bude zaměřovat především na pomoc českým zájemcům o podíl na rekonstrukci Iráku, řekl novinářům Martin Klepetko, který přestřihl symbolickou pásku spolu s ministrem a který bude novou hlavou velvyslanectví až se za tři týdny vrátí do Bagdádu. Za další prioritu považuje spolupráci s připravovanými iráckými úřady.

Se Svobodou přiletěli do Iráku i další tři experti, kteří budou působit v rámci civilní správy vedené Američanem Paulem Bremerem. Koordinátorka českých odborníků Janina Hřebíčková novinářům řekla, že po příletu nových posil působí v Iráku nyní devět odborníků.

Svoboda uvedl, že při sobotním setkání s civilním správcem jižního sektoru Iráku Dánem Ole Olsenem v Basře byla oceněna činnost bývalého primátora Hradce Králové Martina Dvořáka, který se podílí na budování místní správy a v podobné roli působil již v Kosovu. Také Hřebíčková uvedla, že bude usilovat o to, aby Dvořák byl zařazen na vyšší post v rámci CPA. Na jihu také působí František Fuksa a Jaroslav Reif, kteří se zaměřují na zavlažování a energetiky.

Přes veškerou snahu je ale podle Hřebíčkové jasné, že nejvyšší posty v CPA obsazují především Američané a také Britové a zčásti Australané.

Zastupitelský úřad v Bagdádu je nyní již prakticky plně obsazen, ocenil v sobotu Klepetko. Zdůraznil, že ambasáda hodlá vedle obvyklých zahraničněpolitických záležitostí poskytovat "servis českým podnikatelským subjektům a všem, kdo se budou chtít angažovat na obnově poválečného Iráku".

Fyzicky neutrpěla při bombardování Bagdádu budova velvyslanectví ani rezidence. Nepostihlo jí ani rabování po pádu režimu Saddáma Husajna díky domobraně, kterou vytvořili obyvatelé čtvrti. Velvyslanectví nicméně trpí nedostatkem elektřiny, protože při bombardování bylo zasaženo blízké rozvodné zařízení.

Návrat klientů CK Harmonie zřejmě zajistí jiné kanceláře

Zhruba 100 klientů cestovní kanceláře Harmonie Medical se již vrátilo ze strastiplného zájezdu do Chorvatska domů. Návrat dalších asi 200 klientů, které tato cestovní kancelář z Háje ve Slezsku nechala o víkendu na Jadranu bez zaplaceného ubytování, zřejmě zajistí jiné cestovní kanceláře. Ministerstvo zahraničních věcí i český konzulát ve Splitu již požádal o pomoc české CK i dopravce.

CK Gloden City Tour již podle vedoucí českého konzulátu ve Splitu Veroniky Honcové nabídla, že pro klienty vypraví čtyři až pět autobusů a v úterý, kdy jim končí platnost ubytování, je přiveze. Pomoc nabídly i Vítkovice Tours a další CK.

Cestu si ale budou lidé muset zaplatit sami. Ministerstvo zahraničních věcí totiž nemůže hradit návrat klientů. Úřad může jen pomoc zprostředkovat, logisticky pomáhat, informovat příbuzné a podobně, řekl šéf tiskového oddělení MZV Karel Borůvka.

Mezi klienty CK jsou i zdravotně handicapovaní, lidé po operacích páteře a kyčlí či kardiaci. Převažují důchodci, ale jsou tam i malé děti. Na léčebný pobyt odjeli ve čtvrtek. Za zájezd zaplatili 15 až 30 tisíc korun.

Již v sobotu v noci konzulát zajistil návrat asi stovce klientů CK Harmonie. CK Golden City Tour jich přivezla do Prahy asi 53, další lidi dovezla CK Oasa, nebo dopravce Petr Ludvík a další firmy. CK Vítkovice Tours zajistila v Makarské ubytování skupince klientů, které ve středu přiveze do Ostravy.

Majitelka CK Harmonie Medical Hana Vitečková není telefonicky k zastižení. Rovněž telefony na obou pobočkách firmy v Praze a v Háji ve Slezsku nikdo nezvedá. CK údajně dluží peníze jak v Chorvatsku, tak autobusovému dopravci.

CK Harmonie Medical zřejmě nebyla pojištěná proti následkům insolvence. Ministerstvo pro místní rozvoj již loni podalo podnět živnostenskému úřadu, aby jí odebral licenci. MMR totiž obdrželo od pojišťovny koncem loňského roku oznámení, že kancelář neuzavřela zákonné pojištění proti následkům úpadku. Nyní již MMR nemůže ve věci nic podnikat. Věc je v řízení živnostenských úřadů, které musí nepojištěné cestovní kanceláře odebrat licenci. Zda se tak již stalo, MMR ani neví, vysvětlil mluvčí Petr Dimun.

Klienti tak zřejmě nebudou mít nárok na pojistné plnění a peníze budou moci na CK vymáhat pouze soudní cestou.

Letos již pool pojišťoven řeší čtyři krachy CK. Další podnět obdržel tento týden. Podle agentury Mag Consulting hrozí letos krach dalším dvěma až třem menším cestovním kancelářím.

Na Břeclavsku hořela bývalá farma na vánoční stromky

Bývalá farma na vánoční stromky vyhořela v neděli u Charvátské Nové Vsi na Břeclavsku. Oheň zničil prostor téměř 1,5 hektaru s přerostlými borovicemi a trávou. Požár vznikl podle očitých svědků od vedení vysokého elektrického napětí. Škoda se odhaduje na 100.000 korun.

"Svědci tvrdí, že při bouřce ve 13:30 se u drátů zajiskřilo a odletěly od nich jiskry. Pak se vzňaly vzrostlé borovice," uvedl operační důstojník břeclavských hasičů Stanislav Ondráček.

K likvidaci požáru muselo vyjet osm hasičských jednotek. Nikdo nebyl zraněn. Boj s plameny trval dvě hodiny. Před 16:00 již hasiči likvidovali poslední doutnající plochy.

Událost se odehrála den poté, co se s mnohem větším požárem lesa potýkali hasiči na nedalekém Hodonínsku. Patrně kvůli jiskrám odlétajícím od kola vlaku se u Strážnice ocitly v plamenech asi dva kilometry čtvereční borového lesa. S plameny bojovalo 200 hasičů, kteří museli používat i speciální letouny. Ještě po celý dnešek musí postiženou oblast kontrolovat, aby plameny opět nevzplály.

Přestože jsou české lesy po velmi suchém jaru vyprahlé jako troud, není podle hasičů pravděpodobné, že by jim hrozilo samovznícení. "To se v našich zeměpisných šířkách nestává, v našich lesích za to vždy může člověk," řekl mluvčí pražských hasičů Václav Hladík.

Lidská neopatrnost, ale i nešťastná náhoda způsobí každý rok v České republice řadu lesních požárů. Případy, kdy oheň zachvátí plochu přes deset hektarů, nejsou příliš časté. Požáry však vyžadují zásah mnoha hasičů. Škody, které oheň napáchá, dosahují milionových hodnot. Při lesních požárech bývají často nasazena i hasicí letadla, ročně jsou potřeba při deseti až dvaceti požárech.

Výstava klenotů skončila, zájem veřejnosti byl na závěr menší

Nával návštěvníků, který zaznamenala výstava českých korunovačních klenotů v prvních dnech, dnes znatelně ochabl. Poslední den navštívilo expozici na Pražském hradě o několik set lidí méně než obvykle. Zájemci, kteří nespěchali a s prohlídkou pokladu počkali na odpolední hodiny, se vyhnuli i několikahodinové frontě.

Naposledy měli lidé možnost spatřit klenoty v roce 1998. Během devíti dnů si je tehdy prohlédlo 30.000 lidí. Letošní expozici, která trvala o dva dny déle, zhlédlo asi o 10.000 lidí více. V průměru přišlo denně 4000 návštěvníků.

Klenoty se v Česku vystavují jen při výjimečných příležitostech. Letos bylo důvodů k uspořádání výstavy hned několik: 85 let od vzniku Československa, deset let od vzniku České republiky a volba nového prezidenta.

Možnost vidět nejvzácnější český poklad využili dnes rodiny s dětmi i důchodci, Pražané, mimopražští i cizinci.

Dlouhý had čekajících, který se v minulých dnech táhl od Sterého královského paláce přes Býčí schodiště a Jižní zahradu až po Staré zámecké schody, se dnes smrskl na frontu sahající jen do poloviny schodů. Jižní zahrada tak zůstala téměř celý den prázdná. Na lavičkách se slunečníky, které byly připraveny pro čekající návštěvníky, posedávali jen zahraniční turisté s mapami Prahy. Stánky s občerstvením balili v poledne.

Výstava začala 3. července. Před uložením klenotů do bezpečí Korunní komnaty prohlédnou poklad odborníci.

Karlovarskou hlavní cenu získal italský film Okno naproti

Osmatřicátý ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je minulostí. Hlavní cenu Křišťálový globus získal v sobotu večer za ovací diváků, kteří do posledního místa zaplnili Velký sál hotelu Thermal, italský film Okno naproti režiséra Ferzana Ozpeteka, který vznikl v koprodukci Velké Británie, Turecka a Portugalska.

Režisér Ferzan Ozpetek přišel na podium i podruhé, aby převzal cenu za nejlepší režii. Jeho příběh nezvyklého setkání mladé ženy, unavené stereotypním manželstvím, a osmdesátiletého muže, poznamenaného tragickou událostí z druhé světové války, se loni stal nejúspěšnějším italským filmem.

Cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převzal hollywoodský herec Morgan Freeman. Byl letos druhou osobností, kterou festival takto vyznamenal - režisér Jiří Menzel ji dostal při zahájení devítidenního maratonu projekcí 250 snímků.

Závěrečného ceremoniálu, který v přímém přenosu vysílala Česká televize, se zúčastnili i prezident Václav Klaus s chotí, ministři a zástupci diplomatického sboru. Na tři stovky filmů zhlédlo v Karlových Varech 122.440 diváků

Během devíti dnů mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech přišlo na 476 projekcí 122.440 diváků. Osmatřicátý ročník této prestižní přehlídky navštívilo 10.480 příznivců. Festivalový pas, jehož majitelé získali čtyři vstupenky denně, si koupilo sedm tisíc studentů a pravidelných diváků.

Podle informací tiskového střediska organizátoři akreditovali téměř tři tisíce členů filmových delegací, distributorů a filmařů, novinářů bylo na 600. Denně se ve 12 kinosálech konalo až 63 většinou vyprodaných projekcí. Celkem se promítalo 304 titulů, z nichž mělo 18 světovou, 21 mezinárodní a dva evropskou premiéru. V soutěži hraných filmů bylo uvedeno 16 snímků.

Vyrovnanou kvalitu pochválili filmaři i kritici. Jen porota, v níž usedla i herečka Aňa Geislerová, byla nesourodá věkem. "Její členové se i hádali, ale s jejich verdiktem lze souhlasit," podotkla na setkání s novináři umělecká ředitelka Eva Zaoralová. V kinech se z této kolekce objeví například americký film Průserář, dílo dánské režisérky Natashy Arthyové Starý, nový, půjčený a modrý a francouzsko-japonský film Strach a chvění.

Podle prezidenta festivalu Jiřího Bartošky může budoucnost festivalu ovlivnit privatizace Thermalu i přízeň státních orgánů, neboť finanční podpora (letos 20 milionů korun) není součástí příslušné kapitoly státního rozpočtu. "Přejeme si, aby privatizace byla seriozní a zaručila, že festival bude dál v Karlových Varech," řekl Bartoška, který martyrium při shánění podpory státu přirovnal k pohádce O kohoutkovi a slepičce.

Podle Zaoralové reputace karlovarské přehlídky roste nejen se zájmem médií, jejichž zástupci přijíždějí z celého světa, ale i programem. "Je to vidět v tom, že producenti a distributoři jsou ochotni dát nám filmy, které by jinak schovávali pro Cannes či Benátky. To by se před deseti lety nemohlo stát," řekla.

Bartoška se Zaoralovou byli letos v čele festivalu podesáté. Za tu dobu se podle svých slov přesvědčili, že je to práce, která sedí jim i spokojeným návštěvníkům.

Sport:

Své senzační vystoupení ve Světové lize nevyšperkovali čeští volejbalisté ziskem medaile. V madridském souboji o bronz sice nad úřadujícími vicemistry Evropy Italy vyhráli první set, jenže dalších už se nedočkali a po prohře 1:3 skončili coby nováček na čtvrtém místě.

Roman Šebrle se stal vítězem desetiboje v německém Ratingenu. Světový rekordman si během dvoudenní soutěže, v níž chyběli jeho největší soupeři, počínal naprosto suverénně a vyhrál osm disciplín. Přemožitele našel jen v běhu na 400 metrů a ve skoku o tyči, v němž ho díky výkonu 520 centimetrů o decimetr překonal celkově pátý Němec Stefan Drews.

Šebrle nasbíral 8606 bodů a zařadil se na třetí místo letošních světových tabulek. Za vlastním maximem této sezony z Götzisu zaostal o 201 bod, druhý výkon letošního roku patří Američanovi Tomu Pappasovi. V Ratingenu neměl Šebrle vážnou konkurenci a druhého Jóna Arnara Magnússona z Islandu porazil o 583 bodů.

Dvě zlaté medaile vybojovali čeští reprezentanti na Světovém poháru ve slalomu na divoké vodě ve slovinském Tacenu. Necelé dva týdny před mistrovstvím světa v Augsburgu se z vítězství v konkurenci světové elity radovali deblkanoisté Marek Jiras s Tomášem Máderem a kanoista Tomáš Indruch. V deblkanoích získali navíc bronz Jaroslavové Pospíšil s Pollertem.

Medailovou sbírku v Tacenu rozšířila ještě kajakářka Marie Řihošková. Náhradnice za Štěpánku Hilgertovou, která dala před SP přednost přípravě v dějišti MS v Augsburgu, si ze Slovinska veze stříbro.

Jediná setina sekundy rozhodla o vítězství dvojskifu Ondřej Synek, Milan Doleček v závěrečném závodu Světového poháru veslařů v Lucernu. Čeští reprezentanti byli sice v dnešním finále na všech mezičasech až čtvrtí, ale po vynikajícím finiši těsně předstihli i australskou posádku David Crawshay, Peter Hardcastle.

Třetí místa v Lucernu obsadili skifař Václav Chalupa a lehká váha Daniela Nacházelová. Chalupa prohrál s vítězným Němcem Marcelem Hackerem a s druhým Iztokem Čopem ze Slovinska, v závěrečném finiši však o půl sekundy předstihl Nora Olafa Tufteho.

Jiří Novák srazil ve finále turnaje v Gstaadu hřebínek čerstvému wimbledonskému vítězi Rogeru Federerovi. Český tenista dnes porazil švýcarského hráče v dramatické pětisetové bitvě 5:7, 6:3, 6:3, 1:6, 6:3 a v horském středisku získal titul už podruhé. Poprvé v Gstaadu triumfoval v roce 2001 a od té doby marně útočil na další turnajové vítězství na okruhu ATP Tour.

Český úspěch na turnaji Gstaadu podtrhl ve finále čtyřhry David Rikl, který spolu s Indem Leanderem Paesem porazil pár František Čermák, Leoš Friedl. První nasazená dvojice zvítězila za hodinu a šest minut dvakrát 6:3.

Počasí:

Pondělí bude v Česku polojasné, přechodně až oblačné, na severovýchodě ještě s přeháňkami. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia, na horách jen kolem 16 stupňů.