Zprávy Radia Praha

Prezidenti Klaus a Klestil chtějí mluvit o sporných věcech, gesta nechystají

Český prezident Václav Klaus a jeho rakouský protějšek Thomas Klestil, který přijel do Prahy na jednodenní návštěvu, spolu hovořili hlavně o vztazích mezi zeměmi a spolupráci v Evropské unii. Dotkli se i sporných otázek česko-rakouských vztahů. Shodli se, že spolu chtějí také o těchto tématech dále hovořit. Žádné konkrétní gesto, po kterém v souvislosti s poválečnými dekrety prezidenta Edvarda Beneše volají někteří rakouští politici, ale Klaus nechystá.

V souvislosti s česko-rakouskými vztahy se v poslední době stále častěji hovořilo především o dvou kontroverzních tématech. Kromě takzvaných Benešových dekretů je to také otázka bezpečnosti jihočeské jaderné elektrárny Temelín. "Jsme připraveni vést spolu otevřený, přátelský, to znamená i kritický dialog. Myslím, že za nás dva můžeme slíbit, že takový dialog bude pokračovat. Myslím, že to můžeme demonstrovat i tím, že si s panem prezidentem umíme zatelefonovat," uvedl Klaus.

Libération: Klaus by mohl zhoršit obraz Česka v zahraničí

Rozdílů mezi českým exprezidentem Václavem Havlem a jeho nástupcem Václavem Klausem si všímá čtvrteční francouzský levicový deník Libération. Po Klausově dvoudenní návštěvě v Paříži usuzuje, že jeho přístup k Evropské unii by mohl poškodit obraz České republiky v zahraničí. "Jen zřídkakdy se ve funkci hlavy státu vystřídali tak nepodobní muži. Vzdělaný, zdvořilý a trochu plachý Václav Havel měl rád planetární náměty a filozofoval o nutnosti zavedení morálky do politiky. Sebevědomý, podezíravý a s oblibou rázný Václav Klaus mluví jako profesor ekonomie a děsí se všech utopií," píše Libération. Podle něj Klausova návštěva Francie, kterou absolvoval na počátku tohoto týdne, ukázala, jak velká změna stylu na Pražském hradě nastala. Jestliže Klausův předchůdce byl přesvědčený Evropan, nový prezident země, která má příští rok s devíti dalšími státy vstoupit do unie, "nedůvěřuje všemu, co se podobá evropskému sjednocení", píše francouzský list. Zdůrazňuje, že mezi šesti zeměmi, které již uspořádaly referendum o vstupu do EU, se jen v České republice prezident nezasazoval o to, aby zvítězilo "ano". V předvečer plebiscitu sice vyzval občany, aby šli hlasovat, neprozradil ale svou vlastní volbu. Sám sebe přitom nazývá eurorealistou a tvrdí, že není jiná možnost, než do EU vstoupit, píše deník.

KSČM viní Špidlu, že v USA jednal o účasti na protijaderné obraně

Komunisté podezřívají premiéra Vladimíra Špidlu, že s americkými představiteli jednal o účasti České republiky na systému protiraketové obrany. I předběžný slib by byl zásadním překročením pravomocí české delegace, řekl na tiskové konferenci místopředseda KSČM Vlastimil Balín. Podezření komunistů vyvolaly podle místopředsedy tiskové informace o Špidlově návštěvě Spojených států. Premiér totiž novinářům řekl, že návrh, podle něhož ČR postaví prapory na obranu proti zbraním hromadného ničení, se setkal u amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda s pochopením. Špidla ale popřel, že by s Američany projednával případnou účast ČR na systému protiraketové obrany. Podle Balína by byla česká účast na protijaderném systému ještě nebezpečnějším projektem než již dříve signalizovaný přesun vojenských základen z Německa mimo jiné i do ČR. Země by se tak stala jedním z možných vojenských cílů, soudí Balín. Navíc by to nebylo omluvitelné ani přílivem peněz ani vytvořením pracovních míst, dodal. Balín zdůraznil, že KSČM odmítá jak umístění amerických vojenských základen v ČR, tak zapojení země do amerického systému protiraketové obrany. "My totiž preferujeme budování bezpečnosti naší vlasti na evropském základě," zdůraznil. KSČM ale jako jediná parlamentní strana svým stoupencům nedoporučila, aby hlasovali pro vstup ČR do Evropské unie.

Čeští vojáci pomáhají při distribuci humanitární pomoci v Iráku

Vojáci českého kontingentu, který působí v jihoirácké metropoli Basře, v uplynulých dnech doprovázeli vozidla rozvážející humanitární pomoc věnovanou Českou republikou prostřednictvím nadace Člověk v tísni. Současně se podíleli na její distribuci. ČTK o tom informoval generální štáb Armády České republiky. Kolonu čtyř vozidel a jedenácti osob vedl zástupce velitele kontingentu major Vladimír Lang. "Cesta k hraničnímu přechodu Zacho v kurdské části Iráku byla delší než jedenáct set kilometrů," řekl. Po celou pětidenní cestu se museli vojáci spolehnout na své zásoby. Výpravu nezkomplikoval žádný incident. Při cestě potkal konvoj americké vojáky i kurdské policisty.

Nástupce Rychetského už byl vybrán, možná to bude žalobce

Premiér Vladimír Špidla ve spolupráci s odcházejícím ministrem spravedlnosti Pavlem Rychetským už se shodli na tom, kdo by se měl stát novým ministrem. Jeho jméno ale tají. Rychetský však řekl, že v čele tohoto resortu by rád viděl státního zástupce. "Poté, co za posledních 13 let ministry spravedlnosti byli advokáti, soudci, bych tomuto resortu přál, aby se ministrem spravedlnosti stal prokurátor, nevím, jestli se to podaří," prohlásil. Na dotaz jednoho z novinářů, zda je to žalobce z Českých Budějovic, Rychetský neodpověděl a odmítl pravděpodobného budoucího ministra jakkoli "odtajnit". Jeho jméno Špidla asi oficiálně oznámí v úterý. Rychetský, který odchází k Ústavnímu soudu, očekává, že současně s jeho demisí předá v úterý premiér prezidentovi i návrh na jmenování nového ministra.

Transparency International doporučila do čela NKÚ Peřicha

Nevládní organizace Transparency International (TI) by v čele Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ráda viděla bývalého viceprezidenta této instituce Václava Peřicha. V dopise šéfům poslaneckých klubů TI uvedla, že po smrti šéfa NKÚ Lubomíra Voleníka je to právě Peřich, který by splnil "vysoké nároky kladené veřejností na tuto funkci a zároveň by dával záruky kontinuity s dosavadní činností a kreditem NKÚ". Kandidáty na prezidenta NKÚ mohou předkládat poslanecké kluby do 15. srpna. Nového šéfa úřadu jmenuje prezident na návrh sněmovny, která kandidáta vybere asi po prázdninách. ODS už do této funkce navrhla svého poslance Miroslava Beneše, ČSSD zvažuje nominaci místopředsedkyně sněmovny Jitky Kupčové. Lidovci se podle dostupných informací rozhodují mezi svým bývalým poslancem Pavlem Šafaříkem a Josefem Svobodou, ředitelem odboru ministerstva financí, bratrem šéfa KDU-ČSL Cyrila Svobody. Peřichovo jméno dosud v kuloárech skloňovali někteří unionisté.

Eduard Janota: MF si v návrhu rozpočtu žádnou rezervu neponechalo

Ministerstvo financí si v návrhu rozpočtu na příští rok žádnou zvláštní rezervu, která by později umožnila některým resortům přidat, neponechalo. "Žádná rezerva takového typu neexistuje," řekl v rozhovoru pro ČTK náměstek ministra financí Eduard Janota. Informace o tom, že ministerstvo škrtalo více, než muselo, se objevily v tisku. Náměstek uvedl, že se však stále jedná o rozdělení peněz mezi jednotlivá ministerstva. "Na základě vývoje HDP a daňového inkasa provedeme určité přehodnocení. Pokud zjistíme, že je prostor zvýšit příjmy, tak se příjmy zvýší. Tím teoreticky vznikne možnost pokrýt některé výdaje," řekl. Dodal, že by však změny byly pouze v jednotkách miliard. Zvýšení příjmů by se podle Janoty zřejmě týkalo resortů, které vláda považuje za prioritní. "Je to věda, výzkum, vzdělání a vztahy na Evropskou unii. Toto vidím jako základní," uvedl. Návrh rozpočtu na příští rok již počítá s reformou veřejných financí. I když mnohá ministerstva dostanou v příštím roce proti letošku přidáno, spokojena nejsou. Požadovala totiž více.

WIIW: Růst české ekonomiky zrychlí, stoupne inflace

Růst české ekonomiky letos mírně zrychlí na 2,3 procenta a v roce 2004 na 2,7 procenta. Kvůli daňovým změnám stoupne inflace z letošních 0,7 procenta v příštím roce na 3,5 procenta. Vyplývá to z nejnovější prognózy Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská srovnání (WIIW), kterou ve Vídni představil šéf institutu Peter Havlik. "Česká ekonomika pokračuje v růstu na roční bázi kolem dvou procent navzdory tomu, že země je úzce spjata se sousedními stagnujícími ekonomikami. Tento úspěch se dá přisoudit pokračujícímu posilování průmyslového sektoru země, prokázanému relativně dobrými výsledky zahraničního obchodu," uvedl institut v zprávě o vývoji českého hospodářství. Zdůraznil, že přesun mnohých služeb z nižší pětiprocentní do 22procentní sazby daně z přidané hodnoty bude jednou z příčin relativně vysoké inflace, která by se měla pohybovat v roce 2004 mezi 3,0 až 4,0 procenta. V příštím roce by tak mohla skončit doba nízkých úrokových sazeb. Míra nezaměstnanosti podle výběrového zjišťování (metodika LFS) se příliš nezmění a neměla by vybočit z pásma 7,0 až 8,0 procenta, soudí institut.

Ministr Šimonovský přijel do Ostravy pozdě a slíbil prý větší podporu D47

S téměř hodinovým zpožděním dorazil ve čtvrtek do Ostravy na zasedání tripartity ministr dopravy Milan Šimonovský. Důvodem je podle něj jednoznačně špatná dostupnost kraje a s tím související nekvalitní silniční síť. "Pan ministr uvízl někde mezi Lipníkem nad Bečvou a Hranicemi na Moravě. Omluvil se a řekl, že po této cestě bude ještě usilovněji podporovat výstavbu dálnice D 47," řekl s úsměvem šéf odborářů v Moravskoslezském kraji Josef Sábel. Členové tripartity se dohodli na zřízení speciálního týmu, který by měl řešit nejpalčivější problémy kraje. Podle ministra pro místní rozvoj Pavla Němce by se měla skupina zabývat především posouzením, kam a jak účelně do Ostravy z hlavního města plynou peníze. "Do kraje jdou nemalé prostředky a podle nás někdy nejsou využívány účelně. Měli bychom se zamyslet nad jejich efektivitou. Pomoc z jednotlivých resortů a kraje by se měla doplňovat," řekl ministr s tím, že skupinu by měla nejpozději na podzim jmenovat vláda.

Zástupce hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Jalůvka současnou situaci označil za kritickou. "Ke konci letošního června je bez práce o 8500 lidí více než tomu bylo přesně před rokem," řekl. Kraj chce podle něj v následujících dvou letech řešit hlavní tři problémy. "Musíme se zaměřit na vzdělání a práci s lidskými zdroji. Problematickou i nadále zůstává infrastruktura. Musíme také podporovat rozvoj podnikání. V tomto směru bychom měli likvidovat staré ekologické zátěže, což zaměstná lidi. Navíc podnikatelé mou využít prázdné průmyslové areály," vysvětlil Jalůvka.

SZIF kvůli nízkým cenám zřejmě přistoupí k nákupu pšenice

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) s největší pravděpodobností přistoupí k intervenčnímu nákupu potravinářské pšenice. Důvodem jsou nízké ceny na trhu, které má zásah fondu pomoci zvednout. ČTK to sdělilo ministerstvo zemědělství s tím, že intervenční cena ještě není stanovena. ČSÚ letos zatím předpokládá pokles sklizně základních obilovin o 8,8 procenta na 5,6 milionu tun. Prezidium SZIF ve středu posoudilo dvě možnosti ovlivnění trhu, a to vyhlášení minimální ceny, což požadovali zemědělci, a intervenční nákup. Ten byl vyhodnocen jako rychlejší a účinnější varianta. Fond nyní připraví technické záležitosti intervence na trhu s pšenicí. Loni SZIF vykoupil 724 tisíc tun této plodiny za 3500 korun za tunu. Při jejím prodeji na vývoz ale dostával cenu nižší a utrpěl ztrátu.

Předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský perspektivu intervenčního nákupu vítá. Zatímco na světových trzích jde podle něj cena pšenice nahoru, v tuzemsku výkupy nabízí zálohovou cenu kolem 2800 až 2900 korun za tunu. Loňský průměr za celý rok byl 3360 korun za tunu. Nyní bude podle něj záležet na tom, jak se nastaví cena a parametry nákupu, tedy zejména požadavky na kvalitu pšenice. "Pokud stát najde peníze a udělá intervenční nákup, tak to samozřejmě jako pěstitelé uvítáme," uvedl předseda Asociace soukromého zemědělství Stanislav Němec. Asociace ale požadovala vyhlášení minimální ceny pšenice, což by podle Němce splnilo ten samý účel a stát by to nestálo ani korunu.

Poškození klienti CK Harmonie podají hromadnou žalobu

Poškození klienti cestovní kanceláře Harmonie medical podají hromadnou žalobu na majitelku firmy. ČTK to řekla jedna z nich Jana Svobodová. Část zákazníků z okolí Prahy, kteří se již vrátili z Chorvatska, kde je CK nechala bez ubytování, připravuje schůzku spolu s těmi, kteří na své zaplacené zájezdy již neodjedou. Setkání by se mělo uskutečnit koncem července v Praze. Svobodová přitom na zaplacený zájezd neodjede. Měla totiž cestovat v srpnu. Majitelka CK Hana Vítečková však v pondělí na dveře poboček vyvěsila plakát s informací, že firma pozastavila činnost až do září. Storna prý bude postupně proplácet. Tomu však klienti nevěří.

Dekoj: Janeček je profesionál a rozhoduje se racionálně

Nový generální ředitel České televize (ČT) Jiří Janeček je profesionál, který se rozhoduje racionálně a diskuse s ním zřejmě bude možná, soudí předseda Nezávislé odborové organizace ČT Praha Antonín Dekoj. Společných témat k diskusi, pokud Janeček splní svá předsevzetí z konkurzu na ředitele, budou mít v následujících měsících bezpochyby mnoho. Ve středu zvolený ředitel chce totiž v televizi iniciovat přísný personální audit, nastavit systém hodnocení pracovníků a motivační systém a je také pro postupné snížení počtu zaměstnanců televize.

Janeček, který byl v televizní stávce na přelomu let 2000 a 2001 na stejné straně barikády s odboráři, je sice podle svých slov otevřen dialogu, nicméně i jeho ochota má své meze. Již dříve dosavadní prozatímní šéf zpravodajství ČT odmítl požadavek odborářů, aby se jejich zástupce mohl účastnit zasedání kolegia generálního ředitele televize. "Není to nic neobvyklého," tvrdí Dekoj o požadavku odborářů. Za někdejšího ředitele televize Iva Mathého byla podle Dekoje přítomnost odborářů na poradách vedení televize běžnou věcí. Janeček je však přesvědčen, že odbory a vedení televize mají v instituci rozdílné úkoly, a proto by nepovažoval přítomnost odborářů na schůzích ředitelů za šťastnou.

Studenti V4 debatují v Krakově; ochutnávali i bramboráky

Letní studentská visegrádská škola v polském Krakově - to jsou hlavně politické debaty, kreativní dílny a přednášky expertů, ale i ochutnávky specialit z Česka, Polska, Maďarska a Slovenska. Tedy ze zemí, které visegrádskou čtyřku (V4) tvoří. Zkoušce podrobili své kulinářské umění i čeští studenti, kteří na letní školu přijeli z Prahy a v Krakově budou až do příští soboty. Jejich bramboráky s vepřovým masem slavily úspěch, na zahradní slavnosti u krakovské historické vily Decius se po nich jen zaprášilo. Tradičně se zapíjely pivem. Zatímco Slováci většinou bramboráky znají, Poláci a Maďaři na rozpálené pánvičky pokukovali zvědavě. "Co to do nich dáváte?" ptali se pak s prvním kousnutím do křupavé placky. "Hodně majoránky a česneku," prozrazovala s úsměvem studentka pražské Vysoké školy ekonomické Klára Havlasová, proč je jejich chuť tak pikantní.

Dvoutýdenní letní visegrádská škola, které se v polské historické metropoli účastní čtyři desítky mladých lidí, se koná podruhé. Z necelé poloviny ji platí visegrádský fond, který vznikl před třemi roky z iniciativy vlád zemí V4. Fond na akci přispěl 28.000 euro (asi 870.000 korun). "Letos se zaměřujeme hlavně na debaty s experty, jak a do jaké míry by měla visegrádská skupina spolupracovat v rozšířené Evropské unii," uvedla organizátorka Anna Kowalska.

Policie nalezla v Karlových Varech neznámou látku; zřejmě výbušninu

Pravděpodobně trhavinu uloženou v tašce nalezla ve čtvrtek policie na parkovišti ve Staré Roli v Karlových Varech u vysílače. Údajně ji na bombu upozornil anonymní telefonát. Policie místo neprodyšně uzavřela a povolala pyrotechnika. Podle policisty na místě nálezu taška ukrývala neznámý nástražný výbušný systém. Nyní ho budou zkoumat odborníci v Praze. S pomocí pojízdného robota policisté tašku s podezřelým obsahem naložili do speciálně upraveného pancéřového přívěsu a odvezli ji do kaolinového lomu v nedalekém Jimlíkově, řekla ČTK mluvčí karlovarské policie Zdena Papežová. Pyrotechnik v liduprázdném dole obsah tašky zkoumal přes dvě hodiny, ale nedokázal určit, o jakou látku se jedná, ani zda je životu nebezpečná. Její vzorek proto večer odvezl na expertizu do Prahy, uvedl policista obeznámený s případem. Nevyloučil přitom, že se jedná o výbušninu. Po dobu práce pyrotechnika byla uzavřena silnice z Mírové do Jimlíkova a policie dopravu odkláněla přes Chodov. Zcela uzavřená byla předtím i oblast kolem nálezu podezřelého předmětu. Ten ležel v tašce na parkovišti poblíž panelového sídliště Stará Role. V bezprostřední blízkosti však nikdo nebydlí.

Chantal Poullainová popírá drogy v autě, ale přiznává chybu

Herečka Chantal Poullainové důrazně popřela spekulace médií o tom, že se v jejím havarovaném autě našla droga. "Já jsem drogy v životě neměla," řekla novinářům v Brně. K okolnostem své dopravní nehody, při níž byli zraněni dva lidé, se nechtěla příliš vyjadřovat. Připustila však, že jela rychle a udělala chybu. Řekla, že se nechce vymlouvat na technický problém, ale zároveň stále trvá i na tom, že její auto nemělo v pořádku brzdy. Chantal Poullainová v pondělí večer nedala přednost v jízdě a svým vozem Ford Galaxy se srazila s Renaultem Clio jedoucím na kruhovém objezdu. Hájila se tím, že jí selhaly brzdy. Z nehody vyvázla jen s otřesem mozku po nárazu do airbagu. Právní zástupce herečky Michael Buchlovský novinářům řekl, že podá trestní oznámení na některá média pro trestný čin pomluvy a poškozování cizích práv, zároveň podá i žalobu na ochranu osobnosti.

Operní festival v Itálii je ve znamení scénografa Josefa Svobody

Památce předního českého scénografa a spolutvůrce Laterny magiky Josefa Svobody je věnován 39. ročník letního operního festivalu v italském městě Macerata, neboť v minulosti podstatně ovlivnil i jeho podobu. V programu této přehlídky jsou zařazena díla, v nichž se vzájemná spolupráce projevila nejvýrazněji - Lucia di Lammermoor a La Traviata. "Svobodově památce je věnován i seminář, na němž scénograf Csaba Antal a režisér Henning Brockhaus představují pětadvaceti studentům evropských divadelních škol jeho postupy a některé scénografické práce," řekl ČTK ředitel Laterna magiky Petr Tošovský. Svobodovský týden v Maceratě vyvrcholí 18. července slavnostním otevřením Sálu Josefa Svobody v tamní Akademii krásných umění a udělením čestné medaile města, kterou převezme jeho dcera, akademická malířka Šárka Hejnová.

Opavský kynologický klub uspěl na mistrovství Evropy v agility

Kynologický klub z Opavy se může pyšnit dvěma prvními místy z juniorského mistrovství Evropy v agility, které se uskutečnilo v Maďarsku. Jeho svěřenci vyhráli nejen soutěž jednotlivců, ale uspěli i v družstvech. Agility je jakousi obdobou koňského parkuru, řekla ČTK předsedkyně základní kynologické organizace v Opavě Dana Rábová. Sport je oblíbený především mezi mládeží. Děti se svými psy běhají po cvičišti a poctivě trénují skoky přes překážky, probíhání tunely, slalom a proskakování kruhy. V tomto sportu mohou závodit veškerá plemena, ať už s průkazem původu nebo bez něj. Soutěží se od malých čivav až po dogy. Rozhodčí posuzují nejen rychlost psa, ale také jeho přesnost. "Když je pes moc rychlý, ještě to neznamená, že musí vyhrát. Shodí třeba tyčku, a už má body dolů. Stačí jen, aby pes strčil čumák do jiné překážky, a okamžitě je diskvalifikován," dodala Rábová. Závody v agility jsou rozděleny nejen podle výšky psa, ale také podle typu zkoušek, které již stačil absolvovat. Juniorského mistrovství Evropy se mohli zúčastnit soutěžící do 18 let.

Rukama Zbyňka Dostrašila projdou ročně desítky poraněných ptáků

Dvě desítky poraněných ptáků projdou ročně rukama Zbyňka Dostrašila, který si na zahradě rodinného domu nedaleko Hodkovic nad Mohelkou zřídil útulek pro handicapované živočichy. "Léta jsem se věnoval sokolnictví a lidé mi často nosili zraněné ptáky, od roku 1996 už péči o ně věnuji většinu volného času," řekl ČTK. Pokud je to možné, vrací většinu ptáků do přírody. Čeká to i samečka poštolky, kterého před několika dny lidé našli v Jablonci nad Nisou nedaleko nádraží. "Zřejmě byl otřesen po nějakém nárazu, protože vůbec nelétal, ještě před třemi dny po voliéře jen chodil," popsal stav drobného dravce Dostrašil. Nyní už začíná létat, ještě tak tři čtyři dny a bude se moci vrátit zpět do volné přírody. Smutnější osud má samice jestřába, která už v útulku žije osm let. "Lidé ji přinesli se zlomeným křídlem, které se nikdy zcela nezahojilo, ve volné přírodě by se o sebe už nedokázala postarat. Navíc dost zlenivěla, a tak tu má zajištěné stáří," poznamenal chovatel.

Nová smlouva mezi fotbalovým svazem a policii

Nová smlouva mezi Českomoravským fotbalovým svazem (ČMFS) a Policií České republiky je na světě. Od května avizovanou dohodu, která výrazně pozmění dřívější vzájemná pravidla obou subjektů při pořádání fotbalových zápasů, ve čvrtek podepsali šéf ČMFS Jan Obst a policejní prezident Jiří Kolář. Dohoda mezi ČMFS a Policií České republiky o vzájemné spolupráci při zajišťování veřejného pořádku, ochraně bezpečnosti osob a majetku při fotbalových utkáních, jak se dokument jmenuje, vstoupí v platnost počínaje novým soutěžním ročníkem, který startuje za týden. Mimo jiné specifikuje i prevenci a postupy jednotlivých subjektů, včetně jejich konkrétní odpovědnosti. "Jsem rád, že na základě nových zkušeností byla do upravené dřívější dohody vkomponována řada potřebných úprav," prohlásil Obst a Kolář si přál, aby dohoda přispěla k úbytku prohřešků na fotbalových stadionech. Policejní prezident připomněl, že problémy s chováním fanoušků neřeší pouze fotbal. "Stejně jako v hokeji bojujeme s výhrůžnými telefonáty, ve fotbale zase cítíme potřebu eliminovat násilí i verbální rasistické či jiné urážlivé projevy," prohlásil Kolář.

Ze sportu:

Hokejový útočník Václav Prospal se stěhuje z Tampy Bay do týmu finalisty Stanleyova poháru Anaheim Mighty Ducks. Podle kanadské televizní stanice TSN podepsal osmadvacetiletý centr jako nechráněný volný hráč pětiletý kontrakt s celkovým výdělkem 17,5 milionu dolarů. Prospal má za sebou nejlepší ročník v kariéře, v němž se stal nejproduktivnějším hráčem Tampy Bay. Ve formaci s Martinem St. Louisem a Vincentem Lecavalierem si připsal 79 bodů za 22 branek a 57 asistencí.

Český hokejový obránce Robert Schnábel podepsal roční jednocestnou smlouvu s celkem zámořské NHL Nashville Predators. Čtyřiadvacetiletý bek v uplynulém ročníku odehrál za tým jediné utkání a jinak působil na farmě v Milwaukee. "Jedná se o jednocestnou smlouvu s možností návratu do Evropy," prozradil pouze hráčův český zástupce Jaromír Henyš. V nižší AHL odehrál Schnábel v uplynulém ročníku 62 utkání a připsal si devět bodů za tři góly a šest přihrávek.

Slovinský hokejový reprezentant Tomaž Razingar se zapojí do přípravy Pardubic a bude se snažit od příštího týdne dostat do kádru vicemistra extraligy. Čtyřiadvacetiletý rodák z Jesenice začne přípravu s mužstvem v Trutnově. "Jde o velmi dobrého hráče, oporu slovinské reprezentace. Určitě není bez šancí se do sestavy dostat. Diváci ho mohli loni vidět v pardubickém dresu v jednom přípravném zápasu," připomněl na oficiální internetové stránce klubu generální manažer Zbyněk Kusý.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 23 až 27 stupňů Celsia.