Zprávy Radia Praha

O reformě veřejných financí bude sněmovna hlasovat asi až ve středu

Pravděpodobně až ve středu bude sněmovna hlasovat o dalším osudu zákonů z vládní reformy veřejných financí. V úterý sněmovna k předlohám sloučila rozpravu a kromě úvodních slov a zpravodajských zpráv prakticky nestihla o zákonech jednat. Nelze však zatím odhadnout, jak bude rozprava dlouhá a kdy poslanci začnou o zákonech v prvém čtení hlasovat.

Sněmovna svoji schůzi přerušila předčasně. O přestávku na jednání klubu do konce jednacího dne požádal předseda občanských demokratů Vlastimil Tlustý. Místopředseda sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL), který schůzi sněmovny v tu dobu řídil, informoval, že do debaty je přihlášeno asi patnáct poslanců. Jde výhradně o poslance ODS a KSČM.

Návrh na sloučení rozpravy k reformním zákonům dnes podal také Vlastimil Tlustý. Opatřením chtějí poslanci vyloučit zbytečné opakování argumentů k jednotlivým zákonům. Jeho návrh sloučit debatu podpořila drtivá většina sněmovny.

Očekává se, že ve středeční rozpravě podá opoziční ODS návrhy na zamítnutí všech jedenácti reformních zákonů. Sněmovna pak bude muset po skončení rozpravy hlasovat u každého zákona o zamítnutí a v případě nepřijetí takového návrhu pak i o přikázání výborům a případně zkrácení lhůt pro projednání ve výborech.

Sněmovní výbory by totiž měly o zákonech jednat kolem 10. září. Druhé čtení předloh, kdy se podávají jednotlivé pozměňovací návrhy, se zřejmě uskuteční v týdnu od 22. září. Schvalování zákonů by mělo poté následovat. V případě, že bude ve středu vládní koalice jednotná, bude sněmovnu čekat minimálně 33 důležitých hlasování v těsném sledu za sebou.

Hojdar vystoupil z klubu ČSSD, reformní zákony prý podpoří

Předseda hospodářského výboru sněmovny Josef Hojdar vystoupil v úterý z poslaneckého klubu ČSSD, reformní zákony ale podle předsedy ČSSD Vladimíra Špidly podpoří. Vládní poslanecké kluby tak z matematického hlediska ztratily sněmovní většinu jednoho hlasu. Špidla ale řekl, že Hojdar hodlá hlasovat pro vládní předlohy. Jeho krok tak podle premiéra kabinet neohrožuje. Předpokládá, že Hojdar bude dál ve sněmovně působit "jako asi nezařazený" poslanec, tedy zákonodárce, který není členem žádné ze stranických frakcí. Klub ČSSD měl dosud 70 členů, po Hojdarově odchodu zůstane i s 69 členy nejsilnější sněmovní stranou.

Předseda poslanců ČSSD Petr Ibl nepovažuje rozhodnutí Josefa Hojdara (ČSSD), který oznámil odchod z této parlamentní frakce, za definitivní. Ibl to řekl novinářům s tím, že se vedení strany i klubu snaží Hojdara zatím neúspěšně přesvědčit, aby z frakce neodcházel.

Klub podle Ibla zatím ani neřešil, zda Hojdar zůstane v čele hospodářského výboru. Ibl potvrdil, že Hojdar chce na nynější schůzi podpořit reformu veřejných financí. Vládní koalice tak má podle Ibla nadále 101 poslanců.

Hojdarův odchod z klubu do jisté míry připomíná případ někdejšího předsedy rozpočtového výboru Jozefa Wagnera a Tomáše Teplíka. Oba byli z dříve opoziční ČSSD vyloučeni poté, co podpořili pravicovou vládní koalici při schvalování státního rozpočtu na rok 1998. Wagner v politice skončil, mladší Teplík přestoupil do ODS, kterou ve sněmovně nadále zastupuje.

Klaus je v nemocnici - angína ustoupila, ale trápí ho klouby

Prezident Václav Klaus, který měl angínu, byl z domácího léčení převezen na interní kliniku pražské Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí.

Dvaašedesátiletý Klaus podle něj využil nabídky lékařů, kteří chtějí pro stanovení optimálního způsobu léčby provést komplexní vyšetření jeho zdravotního stavu. Prohlídka a hospitalizace potrvá zřejmě několik dnů. Klaus zrušil svůj pracovní program zatím do konce tohoto týdne.

Náhradní termín jmenování tří nových ústavních soudců, které se mělo uskutečnit v úterý, zatím Hrad kvůli Klausově hospitalizaci nestanovil. Do prestižní justiční instituce míří i dosavadní ministr spravedlnosti a místopředseda vlády Pavel Rychetský. Původně se měl ujmout desetiletého mandátu ústavního soudce dnes, z důvodu Klausova onemocnění se ale jeho rezignace na vládní funkce odkládá zatím na neurčito.

Na Rakovnicku uvěznil sesuv rozmáčené půdy několik automobilů

Mezi obcemi Nezabudice a Višňová na Rakovnicku uvěznil sesuv rozmáčené půdy několik automobilů. Sesuvy způsobil prudký liják. Silnice bude neprůjezdná až do středy. Zeminu odklízejí hasiči a členové civilní obrany. Podle mluvčího středočeských hasičů Ladislava Křivana nebyl nikdo zraněn.

Bouře způsobila škody v dalších částech Středočeského kraje. Silný vítr vyvracel stromy, v Libni u Prahy strhl střechu rodinného domu. Přívaly vody omezily provoz na osmém kilometru brněnské dálnice D1. Strouhy na okraji vozovky ji nestačily pobrat a voda vozovku zaplavila. Hasiči ji museli odčerpávat i z dalších středočeských silnic.

Papež v Českém rozhlase: Autonehoda mě pro funkci ministra nediskvalifikuje

Kandidát na ministra spravedlnosti Vladimír Papež se nedomnívá, že by jej pro výkon této funkce diskvalifikovala několik měsíců stará autonehoda, před kterou pil alkohol. Řekl to v úterý v rozhovoru pro Český rozhlas. Papež by měl vystřídat ve funkci Pavla Rychetského, který má být soudcem Ústavního soudu.

Papež, který je místopředsedou České advokátní komory a českobudějovickým zastupitelem, v rozhovoru uvedl, že svého prohřešku litoval a informoval o něm jak radnici v Českých Budějovicích, tak představitele advokátní komory. Věc byla sledována a bylo konstatováno, že není třeba, abych se svých dosavadních funkcí vzdal, dodal.

Premiér Vladimír Špidla však v souvislosti s Papežovou kandidaturou narazil na nesouhlas některých poslanců své strany. Špidla nicméně v úterý novinářům řekl, že prezident Václav Klaus proti nominaci Papeže nemá zásadní výhrady. Špidla to uvedl s odvoláním na svůj rozhovor s prezidentem. Premiér doufá, že prezident se do konce týdne uzdraví a předpokládá, že pak by mohl Papeže jmenovat. Papežův prohřešek Špidla pokládá za za stín, ale ne příliš významný.

Jiný názor na okolnosti Papežovy nehody má šéf poslanců ČSSD Petr Ibl. "Ten problém jej diskvalifikuje na funkci zejména ministra spravedlnosti," řekl novinářům někdejší náměstek ministra vnitra Stanislava Grosse (ČSSD). Klub o tom ale nejednal a nebude premiérovi nominace zakazovat ani schvalovat, neboť za ministry je odpovědný předseda vlády, poznamenal Ibl.

Nejvíc žadatelů o azyl v ČR je z Ruska, většinou jde o Čečence

Ministerstvo vnitra evidovalo k poslednímu červnu 1519 ruských žádostí o azyl, což vysoce přesahuje počet žádostí ostatních národností. Na druhém místě je Ukrajina se 793 žádostmi, na třetím Čína s 395. O prvenství Ruska se zasloužila především vlna čečenských uprchlíků. Vyplývá to z informací odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

Celkem v červnu požádalo o azyl 895 uprchlíků. Nárůst kvůli přílivu čečenských běženců je patrný ze srovnání s údaji z počátku roku. Vnitro zaneslo v únoru do evidence 704 nových žádostí o azyl, v lednu 685 a loni v prosinci 682.

Podle statistických údajů Služby cizinecké a pohraniční policie žilo k 31. prosinci 2002 v Česku 1332 azylantů a 10.627 žadatelů o azyl. Loni požádalo o azyl 8480 lidí. Za letošek je již vedeno azylové řízení s téměř pěti tisícovkami běženců.

Stavba protipovodňových zábran bude stát příští rok 900 milionů

Předpokládané termíny výstavby protipovodňových zábran v hlavním městě budou dodrženy a některé trasy se změní. Město to bude příští rok stát 900 milionů korun, což je o 145 milionů více, než se původně předpokládalo. Novináře o tom v úterý informoval náměstek primátora Jan Bürgermeister.

Rada také schválila změnu protipovodňové linie v prostoru přístaviště Holešovice. Měla by vést od pilíře Libeňského mostu po hraně oplocení objektu Kovo, dále přes pozemky Českých přístavů podél západní hrany Holešovického přístavu do jeho brány. V ulici Jankovcově naváže na původně plánovanou trasu.

Rozhodnuto je i o rozšíření ochrany v Podbabě a v údolí Šáreckého potoka na severu metropole. Nové řešení počítá s uzavřením podjezdu pod železniční tratí mobilním hrazením v místě napojení ulice Pod Paťankou na ulici Podbabskou. Uzavření Šáreckého potoka proti vzedmuté hladině je možné jen tehdy, že nedojde k souběhu povodně na obou tocích, uvedl náměstek.

Významná část metropole má být ochráněna před záplavami nejpozději do konce roku 2004. U všech plánovaných zábran se počítá se zatížením, které vykazovaly loňské letní záplavy. Celkové náklady jen na stavební práce činí podle kvalifikovaného odhadu 1,4 miliardy korun, uvedl před časem náměstek. K tomu je třeba přičíst ještě náklady na úpravy kanalizací, přečerpávání Rokytky, což je jen pro oblast Karlína a Libně odhadnuto na přibližně 300 milionů korun.

S projekční přípravou ochrany proti velké vodě začalo hlavní město v roce 1995. O dva roky později mělo zpracované základní materiály. Většinu projektů ale bylo nutné poopravit po loňských zkušenostech s povodní. Hlavními prvky ochrany jsou nejen montované hliníkové stěny. V Karlíně to budou sypané hráze a na Kampě či v Holešovicích budou využity existující zdi a zídky.

Zatím je hotova pouze první ze sedmi etap protipovodňových opatření. Loni skončila výstavba zábran, jež chrání Staré Město a Josefov. Nyní je rozestavěn úsek na nábřeží Malé Strany. Hotova je zesílená zeď Hergetovy cihelny a letos má být dokončen úsek od cihelny ke Kosárkovu nábřeží.

Štrasburk: Restituce Kohnových pozemků se vlečou příliš dlouho

Jako neúměrně dlouhé označil Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku vyřizování restitučních nároků vdovy po brněnském prvorepublikovém velkopodnikateli Pavlu Kohnovi, které se vleče již více než deset let. Na základě dnes zveřejněného rozsudku má český stát vyplatit devadesátileté Bertě Schmidtové-Kohnové odškodnění za morální újmu 6000 eur (asi 192.000 korun) a uhradit náklady za soudní řízení ve výši 500 eur (16.000 korun).

Tribunál ve Štrasburku ale zároveň odmítl stížnost Schmidtové na porušení práva na ochranu majetku s tím, že její kauza ještě nebyla před tuzemskou justicí uzavřena. Česká republika se proti verdiktu štrasburského soudu může do tří měsíců odvolat.

Schmidtová usiluje o pozemky v Brně od konce roku 1992. Poté, co v řadě případů neuspěla u pozemkového úřadu, zabývaly se jejími restitučními nároky nejrůznější soudy, včetně ústavního. Situace se ještě zkomplikovala v roce 1996, kdy o vrácení majetku požádaly i tři děti z Kohnova prvního manželství. Jejich restituční spory stále nebyly uzavřeny.

Kohnovi byl jeho majetek kvůli jeho židovskému původu zabaven nacisty v roce 1940. Zatímco jeho otec zahynul v Terezíně, Pavel Kohn uprchl do Anglie, odkud se po válce vrátil zpět do vlasti. Majetek mu však byl na základě Benešova dekretu číslo 12 z roku 1945 zkonfiskován a ještě před únorem 1948 znárodněn. Úřady to zdůvodnily tím, že byl německým občanem, ačkoli v roce 1946 získal osvědčení o československém státním občanství. V roce 1951 někdejší brněnský velkopodnikatel zemřel.

Letos jde už o třetí případ, kdy soud ve Štrasburku konstatoval neúměrně pomalou práci české justice. Odškodnění, které má kvůli těmto případům občanům stát vyplatit, tak již přesáhlo celkovou sumu jednoho milionu korun.

Ve Štrasburku nyní Česká republika čelí více než 70 stížnostem, přičemž zhruba 45 z nich se týká právě nepřiměřeně dlouhého soudního řízení. Jde především o restituční případy, které se táhnou od počátku 90. let.

ITAR-TASS: Na Elbrusu zahynuli čtyři čeští vysokohorští turisté

Na kavkazském Elbrusu zahynuli čtyři čeští vysokohorští turisté. V úterý to sdělila agentura ITAR-TASS, podle které stan se zmrzlými alpinisty objevili záchranáři na severní straně západního vrcholku Elbrusu. Český konzul Jan Jedlička objevení těl turistů na Elbrusu potvrdil, přičemž uvedl, že nalezené dokumenty u tří těl potvrzují, že šlo o Čechy. Zda je čtvrtý mrtvý, jehož jméno TASS neuvádí, skutečně také Čech, však nemohl konzul potvrdit.

Těla byla nalezena ve čtvrtek, a to náhodně při pátrání po pohřešovaném polském alpinistovi. V pátek byly u jejich stanu objeveny u tří mrtvých české doklady. Podle agentury ITAR-TASS jde o dívku narozenou v roce 1978, její vrstevnici a mladíka narozeného v roce 1976; všichni jsou údajně z Prahy.

Nejvyšší ruská hora Elbrus leží na Kavkazu na jihozápadě země a je vysoká 5633 m. Výstup na ní zabere za ideálních podmínek několik hodin. V současnosti se na svahy Elbrusu vydávají zástupy nadšenců, z nichž mnozí ale nemají větší zkušenosti.

Záchranáři na Elbrusu pátrají také po dvou horolezcích z Kanady, kteří zde beze stopy zmizeli 23. června, a už třináctý den hledají rovněž polského alpinistu, který se ztratil během sestupu ze štítu. Záchranářské týmy každým dnem pročesávají desítky kilometrů horských stezek ve výši 3200 až 4800 metrů, pomáhá jim i vrtulník.

Češi chovají hlavně německé ovčáky a jezevčíky, mají i unikáty

K nejoblíbenějším psím rasám v České republice patří němečtí ovčáci, jezevčíci a labradoři. Vyplývá to alespoň ze statistiky plemenné knihy, která eviduje psy s průkazem původu. V zemi však existují i chovatelé, kteří vlastní vzácná plemena. Evidován je například jeden finský špic a tři ibizští podengové, uvedl mluvčí Českomoravské kynologické unie Radim Fiala.

Loni zaevidovala plemenná kniha více než 35.000 narozených štěňat, což je v porovnání s minulými lety mírný nárůst. "Jen velmi těžko se dá zjistit celkový počet psů chovaných v současné době v České republice. V plemenné knize jsou evidováni všichni psi s průkazem původu, žijící i už nežijící," podotkl Fiala.

V knize je nyní registrováno 237 plemen psů. Zapsán do ní může být každý pes narozený v České republice, jemuž byl vystaven průkaz původu. To znamená, že jeho rodiče byli také evidováni v plemenné knize. "Navíc musí splňovat podmínky chovnosti, které jsou u každého plemene jiné. Dají se obecně definovat jako zdraví, povaha a exteriér," uvedl Fiala.

Kromě psů narozených v republice zaznamenává plemenná kniha také psy dovezené ze zahraničí, kteří mají platný průkaz původu vydaný Mezinárodní kynologickou federací FCI.

Chovatelé nebo noví majitelé, jejichž pes je veden v plemenné knize, mají především jistotu, že jim například ze štěněte jezevčíka vyroste skutečně jezevčík. "A že pes bude mít všechny dispozice k tomu, aby byl zdravý a plnil své úkoly například v rodině," doplnil Fiala.

Němečtí ovčáci a jezevčíci, kteří jsou tolik oblíbení, také ale nejčastěji končí v útulcích. Například v ostravském se loni nejčastěji starali právě o psy těchto ras. Často však ošetřovatelé pečovali také o křížence, pudly či knírače. Celkem loni přijali 1260 psů.

Všichni majitelé psů, ať již s průkazem původu nebo bez něj, však musejí dodržovat zákonem stanovená pravidla. Majitel je povinen nahlásit psa úřadu v místě svého trvalého bydliště. Za zvíře zaplatí roční poplatek, který se zatím pohybuje do 1000 korun. Od příštího roku by se však měl zvýšit až na 2000 korun. Každý pes musí být také jednou ročně povinně očkován proti vzteklině, zbývající očkování jsou dobrovolná.

Pohyb psa na veřejných prostranstvích je v jednotlivých městech a obcích upraven vyhláškami. Například v Ostravě musí být pes na vodítku a v případě nutnosti mu majitel musí nasadit i náhubek. Majitelé jsou navíc podle vyhlášky po svých zvířatech povinni uklízet exkrementy.

Ze sportu:

Český tenista Bohdan Ulihrach si radosti ze znovunabyté šance hrát profesionální tenis zatím moc neužil. Hned při svém prvním startu po omilostnění z dopingového obvinění na turnaji v Kitzbühelu, kde mu organizátoři dovolili hrát na divokou kartu, prohrál se Španělem Albertem Portasem hladce ve dvou setech 4:6 a 2:6.

Policie v tomto týdnu zřejmě uzavře vyšetřování incidentu, při němž hokejový brankář Dominik Hašek v květnu při extraligovém utkání v inline hokeji v Pardubicích po vzájemném souboji napadl a zranil protihráče.

Osmatřicetiletého Haška policie v červnu obvinila z úmyslného ublížení na zdraví. Martin Šíla totiž při jeho útoku utrpěl zranění, s nimiž byl převezen do nemocnice. V té strávil dva dny, osm dnů byl v pracovní neschopnosti. Slavný brankář mu údajně zlomil nos, způsobil otřes mozku a poranil krční páteř.

Počátkem července Hašek oznámil, že se po roční pauze vrátí do NHL. Šestinásobný vítěz Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana zámořské ligy bude chytat za Detroit, s nímž loni vybojoval Stanleyův pohár. Zúčastnit by se měl již zářijového kempu.

V odjezdu do zámoří mu nic nebrání. Do zahraničí totiž může vycestovat i stíhaný člověk, pokud mu nebyl odebrán cestovní pas, což se u Haška nestalo. Pokud státní zástupce po prostudování spisu podá na Haška žalobu, může jej soud potrestat dvěma až osmi lety vězení.

Počasí:

Noc bude v Čechách oblačná, s přeháňkami a bouřkami, ale postupně bude oblačnosti i deště ubývat. Na Moravě a ve Slezsku má být polojasno až oblačno, přeháňky a bouřky jen místy. Teploty klesnou na 17 až 13 stupňů Celsia. Severozápadní vítr bude v Čechách slábnout. V bouřkách ojediněle nárazy větru dosáhnou 90 km za hodinu.

Ve středu má být až polojasno, místy přeháňky, ojediněle bouřky, hlavně na jihu. Teploty 25 až 29 stupňů, na horách kolem 24 stupňů Celsia. Vát bude slabý proměnlivý vítr.