Zprávy Radia Praha

Prezident Klaus pověřil premiéra Špidlu řízením ministerstva spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti dočasně povede premiér Vladimír Špidla. Na zámku v Lánech na Rakovnicku ve středu od prezidenta Václava Klause převzal pověřovací dekret. V čele české justice Špidla nahradí bývalého ministra a vicepremiéra Pavla Rychetského, kterého ve středu Klaus jmenoval členem a zároveň předsedou Ústavního soudu. Podle Klause je pověření Špidly řízením ministerstva spravedlnosti jen dočasné a mimořádné řešení. Mělo by podle něj hlavně přispět ke stabilizaci ministerstva. "Doufám, že dá vládě, předsedovi vlády také šanci, aby nalezl v patřičné chvíli vhodného kandidáta na tuto funkci," uvedl Klaus.

Šéfem Ústavního soudu se stal Rychetský, místopředsedou Holländer

Předsedou Ústavního soudu jmenoval ve sředu prezident Václav Klaus bývalého ministra spravedlnosti Pavla Rychetského. Místopředsedou Ústavního soudu se stal Pavel Holländer. Prezident na svém letním sídle, na zámku v Lánech na Rakovnicku, kde se zotavuje po nemoci, jmenoval tři nové ústavní soudce. Kromě Rychetského a Holländera také Vojena Güttlera. Zatímco Holländer s Güttlerem již v Ústavním soudu působili, Rychetský je ve sboru soudců nováčkem.

Senát nepodpořil Klausův návrh, aby byl Balaš ústavním soudcem

Senát překvapivě nepodpořil návrh prezidenta Václava Klause, aby se jeden z jeho právních poradců a bývalý šéf Ústavu státu a práva Vladimír Balaš stal ústavním soudcem. Pro Balašovu kandidaturu se v tajném hlasování vyslovilo pouze 30 senátorů ze 78 hlasujících. Při projednávání návrhu zazněly pochybnosti o Balašově účasti v kauze týkající se IPB. Ve výborech, které nominace projednávaly, přitom Balaš podporu získal. Nezávislý senátor Martin Mejstřík připomněl, že Balaš vypracoval analýzu případu pro parlamentní vyšetřovací komisi a ke kauze se vyjadřoval i na veřejnosti, přikláněl se přitom spíše na stranu Nomury, tedy původního vlastníka IPB. Společnost nyní žaluje republiku u mezinárodního arbitrážního soudu a žádá miliardové odškodné. Balaš stejně jako při nedávném slyšení v senátních výborech popřel spojení s manažery IPB.

Profesor Václav Pavlíček nerozšíří podle očekávání řady ústavních soudců. Návrh prezidenta Václava Klause totiž podpořilo pouze 22 ze 76 hlasujících členů horní komory. Senátorům vadí zejména Pavlíčkova minulost. Kritizovali skutečnost, že se nepřihlásil ke svému členství v komunistické straně a v 50. letech byl v komisi posuzující třídní původ studentů.

Ani advokátka Klára Veselá-Samková se nestane ústavní soudkyní. Návrh prezidenta Václava Klause totiž podpořilo jen 29 ze 77 hlasujících senátorů. Zákonodárci vyčítali advokátce, známé mimo jiné obhajobou romských klientů, drobné prohřešky z minulosti, které podle nich dokazují profesní i osobní nevyzrálost.

Horní komora podpořila návrh prezidenta Václava Klause, aby se Dagmar Lastovecká stala ústavní soudkyní. Dcera někdejšího předsedy Ústavního soudu Zdeňka Kesslera a bývalá brněnská primátorka získala v tajné volbě podporu 67 ze 78 hlasujících senátorů. Se zvolením senátorky Lastovecké se počítalo, vůči její nominaci nebyly výhrady. Lastovecká je dosud předsedkyní ústavně-právního výboru Senátu.

Vláda schválila snížení počtu státních zaměstnanců o 34 tisíc

Počet státních úředníků, učitelů, vojáků, hasičů a dalších zaměstnanců veřejné sféry má do roku 2006 klesnout o 34 tisíc z dnešních 484 tisíc lidí. Rozhodla o tom vláda. Snižování stavu státních zaměstnanců je součástí reformy veřejných financí. Největší propuštění se má týkat organizací v působnosti ministerstva školství, tedy například škol. Ministerstvo dnes "zaměstnává" celkem 238.747 lidí, z toho ministerských úředníků je pouze 250. Do roku 2006 by mělo ze školství odejít 14.325 osob, tedy každý rok 4775 lidí. V procentním vyjádření reforma nejvíce dopadne na zaměstnance ministerstva obrany, které by mělo propustit 17 procent z nynějších 47.256 lidí. Výrazně snižovat stavy bude i ministerstvo financí, a to zejména na úkor celníků, kterých Česká republika po vstupu do Evropské unie již nebude tolik potřebovat. Počet zaměstnanců ministerstva financí se má do roku 2006 snížit z dnešních 29.184 lidí téměř o deset procent. Zatímco původní reformní návrh počítal s poklesem počtu zaměstnanců veřejné sféry o šest procent do roku 2006, současný návrh je o něco razantnější a počítá se snížením stavu o sedm procent. Na druhou stranu vláda některým ministerstvům povolila najmout další úředníky v souvislosti se vstupem země do Evropské unie.

Vláda rozšířila platové tarify pro státní zaměstnance

Státní zaměstnanci dostanou přidáno. Vláda totiž schválila rozšíření platového tarifního systému z 12 na 16 tarifních tříd. Nový systém, který by měl pro státní zaměstnance znamenat více peněz, má platit od příštího roku. Kabinet, který ve středu zasedal před prázdninami naposled, ale nevyřešil otázku, zda zaměstnancům státu zachovat 13. a 14. platy. Pro odbory je přitom zachování těchto platů zásadní. Zachováním 13. a 14. platů také školské odbory podmiňují odvolání stávky plánované na počátek září. Vláda by na ně ale musela nalézt dalších šest miliard korun. I ministerstvo práce a sociálních věcí však připustilo, že kdyby státní zaměstnanci o 13. a 14. platy přišli, mohli by si v konečném důsledku v celoročním pohledu finančně pohoršit.

Petr Mareš má do konce října předložit opatření k odškodnění Němců

Vicepremiér Petr Mareš má do konce října předložit vládě návrhy na odškodnění sudetských Němců žijících v České republice. Vláda o tom rozhodla při projednávání zprávy o loňské situaci menšin v Česku, s níž Mareš tuto otázku spojil. Jindřich Marek z tiskového oddělení Úřadu vlády sdělil během jednání kabinetu, že Mareš má do konce října předložit kolegiu ministrů návrhy opatření směřujících ke zmírnění křivd, na které si stěžují Němci žijící v České republice a podání Chorvatů žijících v České republice. Podle Marka jde o enklávu Chorvatů, která žila v první republice na jižní Moravě. Kabinet měl tuto otázku projednat již na konci června, ale odložil ji. Mareš by nyní měl zmapovat počet a sociální situaci lidí, kterých by se případné humanitární gesto vlády týkalo. Čeští Němci by měli finanční kompenzaci dostat například proto, že na nevysídlené Němce, kteří přišli o československé občanství, se po válce vztahovala pracovní povinnost. Přitom jim bylo z platu sráženo 20 procent, tyto peníze však nebyly započteny do důchodů. Poškození mají být rozděleni do dvou až tří kategorií.

Zpráva o stavu národnostních menšin za rok 2002 detailně mapuje situaci Romů, Slováků, Poláků, Maďarů, Němců, Chorvatů, Rusů, Rusínů, Ukrajinců či Židů, kteří trvale žijí na území České republiky. Podrobně rozebírá politiku státu vůči jednotlivých etnikům, přístup krajských i obecních samospráv, možnosti vzdělávání v rodném jazyce a další otázky soužití s většinovou společností.

Vládě se nelíbí návrh odškodnit ty, kteří bojovali proti fašistům

Kabinet nepodpořil návrh zákona na odškodnění bývalých vojáků, kteří za druhé světové války bojovali proti fašistům, nesplňují však zákonem dané podmínky pro odškodnění. ČTK to řekla Petra Písaříková z Úřadu vlády. Návrh z dílny poslanců KSČM a ČSSD navazuje na tři roky starý zákon, který umožnil jednorázově finančně odškodnit příslušníky československých zahraničních armád a spojeneckých vojsk v letech 1939 až 1945 a vdovy a vdovce po nich - s výjimkou těch, kteří sloužili méně než tři měsíce. Sami bývalí vojáci ale považují toto omezení za diskriminaci a křivdu. Poslanci proto navrhli, aby každý z těchto bývalých vojáků, které zatím odškodnit nelze, dostal jednorázovou finanční částku. Jejím základem by bylo 1350 korun vynásobených počtem dnů, které odsloužili v československém zahraničním vojsku nebo ve spojenecké armádě. Návrh doprovázený nesouhlasným stanoviskem vlády teď čeká projednání v parlamentu. Poslanci tvrdí, že odškodnění by stálo rozpočet 20 až 50 milionů korun.

Českoslovenští vojáci měli jednotky na východní i na západní frontě. Další působili v cizích silách. Patrně nejznámější byli českoslovenští letci, kteří pomáhali bránit Velkou Británii.

Na zahraniční rozvojovou pomoc půjde příští rok půl miliardy

Česká vláda chce vyčlenit příští rok na zahraniční rozvojovou pomoc půl miliardy korun, což je v posledních letech vůbec nejvíce. Vláda ve středu schválila návrh ministerstva zahraničí. Celkem 5 milionů korun by mělo jít na zajištění lékařské péče o děti a podporu adopce na dálku v Ugandě. V této zemi chce Česko také pomoci s osvětou o smrtelné nemoci AIDS. V Ugandě by měli působit čeští lékaři a medici. Dlouhodobějším projektem, který začal v roce 2002, je hydrogeologický průzkum v Mongolsku. Čeští specialisté v této zemi zjišťují možnosti zásobování pitnou vodou. Příští rok jim chce kabinet poskytnout 15 milionů korun. Letos šlo na zahraniční pomoc 400 milionů. Loni to bylo 200 milionů, což někteří odborníci na zahraniční politiku považovali za nedostatečné. V příštích letech by mohla částka na rozvojové akce vzrůstat, a to i s ohledem na závazky spojené s očekávaným českým členstvím v Evropské unii.

Ministři nepodpořili lidovecké návrhy novel zákonů na podporu rodiny

Vláda nepodpořila návrhy zákonů a novel zákonů, které vypracovali poslanci KDU-ČSL s cílem posílit rodinu. Kabinet nesouhlasí s uzákoněním utajených porodů ani s ustanovením, které by rodičkám umožnilo souhlasit s adopcí jejich dítěte bezprostředně po porodu. ČTK o tom během jednání kabinetu informovalo tiskové oddělení úřadu vlády. Autoři návrhů Josef Janeček a Vilém Holáň míní, že utajené porody by mohly pomoci matkám v tíživé životní situaci, které nyní raději volí interrupci, v krajním případě novorozence opustí, nebo dokonce usmrtí. Podle návrhu by osobní údaje matky při utajených porodech vedlo ministerstvo zdravotnictví ve zvláštním registru nepřístupném třetím osobám. Jméno matky by nebylo ani v rodném listě dítěte, její osobní data by ale lékařům v případě potřeby pomohla například při stanovení diagnózy a léčbě dědičných chorob dítěte. Tím se lidovecký návrh liší od takzvaných anonymních porodů, při nichž osobní údaje rodičky zůstávají neznámé i pro zdravotníky. Návrhy nyní poputují do sněmovny, provázet je bude nesouhlasné stanovisko vlády.

Kabinet schválil návrh na ekologickou likvidaci nepotřebné munice

Armáda osloví několik českých firem, které jsou schopny ekologicky zlikvidovat nepotřebnou munici. Vláda schválila návrh ministra obrany na ekologickou likvidaci munice, informovalo ČTK tiskové oddělení úřadu vlády. Likvidace nepotřebné munice souvisí s armádní reformou. Jde o strategickou zakázku, a ministerstvo obrany tedy nevypíše běžnou veřejnou soutěž, ale osloví české firmy, které mohou likvidaci zajistit. Firmy předloží nabídky, z nichž resort vybere nejlepší. Armáda má podle ministerstva obrany asi 100.000 tun nepotřebné munice. Kromě bezpečnostních rizik ji trápí i vysoké náklady na její skladování a ostrahu. Nepotřebná munice zabírá 15 skladů a jejich ostraha ročně stojí kolem 470 milionů korun. Vojáci předpokládají, že asi 30.000 tun munice odprodají nebo darují. Zbývajících 70.000 tun nechají do roku 2008 zlikvidovat. Likvidace má stát zhruba 1,9 miliardy korun.

Vláda schválila prodej podílu ČKA v PVT polskému Prokomu

Vláda schválila prodej 37procentního podílu České konsolidační agentury ve společnosti PVT konsorciu Prokom Software, J&T a Middle Europe Investment. Prokom, který je největším systémovým integrátorem v Polsku, zvítězil spolu s partnery v nedávném tendru na prodej PVT. Za celkem 96,5procentní podíl ve společnosti zaplatí 1,55 miliardy korun, z toho ČKA připadne 594 milionu korun. Vítěz již složil finanční jistotu 50 milionů korun a první splátku kupní ceny 150 milionu korun. Prokom počítá s PVT jako s dlouhodobou investicí a nyní s firmou připravuje strategii pro dalších pět let. Noví vlastníci již oznámili, že chtějí firmu rozdělit a část prodat. Část společnosti zabývající se hlavní podnikatelskou činností by měl zcela ovládnout Prokom, zatímco jeho společníci by se měli podělit o výnos z prodeje téměř 40 nemovitostí, jejichž účetní hodnota je kolem 900 milionů korun. Vlastníci chtějí z PVT také odčerpat hotovost, která se pohybuje kolem 680 milionů korun.

ČSÚ: Stavební výroba v červnu meziročně vzrostla o 12 procent

Stavební výroba v České republice v červnu meziročně stoupla o 12 procent, což byl nejrychlejší růst od loňského února, kdy se stavebnictví zvedlo o necelých 14 procent. Po květnovém poklesu o 0,9 procenta se tak stavební výroba vrátila k růstovému trendu předchozích dvou měsíců. Růst objemu stavebních prací částečně ovlivnila nižší srovnávací základna z června 2002 a fakturace stavebních prací z minulých měsíců na některých stavbách v nové výstavbě, oznámil Český statistický úřad. Po vyloučení vlivu počtu pracovních dní stavební výroba meziročně vzrostla o 10,6 procenta. Objem stavebních prací se zvýšil ve všech oblastech stavebního trhu, s výjimkou stavebních prací v zahraničí. Nejrychleji rostl objem stavebních prací na nových stavbách inženýrského stavitelství, když se oproti červnu 2002 zvýšil o 23,5 procenta.

Analytici: Nezaměstnanost se v červenci vrátila k deseti procentům

Nezaměstnanost v České republice se v červenci vyhoupla zpět k deseti procentům z červnových 9,5 procenta, odhadují analytici oslovení ČTK. Za tímto prudkým skokem podle nich stojí především čerství absolventi škol a učilišť, kteří poprvé vstoupili na trh práce a dosud si nedokázali najít zaměstnání. Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejní údaje o červencové nezaměstnanosti v pátek. "Červenec je hlavním měsícem náporu čerstvých absolventů škol a učilišť na úřady práce," uvedl hlavní ekonom Patria Online David Marek. "Nezaměstnanost tak pravděpodobně prudce vyskočila vzhůru. Otázkou je, zda její míra překročila desetiprocentní hranici nebo vystoupila 'jen' na 9,9 procenta," dodal. Analytik Raiffeisenbank Miroslav Brabec očekává, že se absolventi podobně jako loni budou podílet na zvýšení červencové míry nezaměstnanosti zhruba jednou třetinou. Ekonomové se shodují, že pro letošní rok počet nezaměstnaných již neklesne pod půl milionu. Situace na trhu práce se bude postupně zhoršovat s tím, jak bude ubývat sezonních míst v zemědělství, stavebnictví a cestovním ruchu. V lednu příštího roku pak nezaměstnanost zřejmě zdolá nový rekord 10,6 procenta.

CVVM: Firmy se zahraničním kapitálem zaměstnávají 14 procent lidí

V podnicích se zahraniční kapitálovou účastí má zaměstnání 14,4 procenta ekonomicky aktivních Čechů. Asi třetina pracujících je zaměstnána v rozpočtové sféře či státním podniku a 46 procent pracuje ve firmě vlastněné českým subjektem. Výsledky šetření zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z průzkumu také vyplývá, že nejvíce lidí je zaměstnáno v průmyslu. Pracuje tam téměř každý pátý zaměstnanec. Více než šest procent ekonomicky aktivních se živí zemědělstvím nebo příbuznými obory, jako jsou lesní hospodářství a rybolov. V některé z oblastí služeb pracuje asi 65 procent zaměstnaných Čechů. Podíl ekonomicky aktivních lidí činí podle zjištění CVVM zhruba 56 procent populace starší patnácti let. Důchodci, kterých je asi 23,7 procenta, tvoří největší část nezaměstnaných obyvatel České republiky. Další velkou skupinou ekonomicky neaktivních lidí jsou studenti a učni. Na plný pracovní úvazek pracuje 95 procent zaměstnaných a pouhých pět procent ekonomicky aktivních je zaměstnáno na úvazek částečný, uvádí zpráva CVVM.

Údajného šéfa podsvětí Černáka převezli z ČR na Slovensko

Policejní eskorta ve středu za mimořádných bezpečnostních opatření převezla údajného šéfa středoslovenského podsvětí Mikuláše Černáka z České republiky do slovenského vězení. Černák by zde měl strávit zbytek trestu za vydírání. ČTK to řekl mluvčí slovenského ministerstva spravedlnosti Richard Fides. "Složky ministerstva vnitra zabezpečily převoz odsouzeného Černáka do příslušného ústavu na výkon trestu odnětí svobody, kde by se měl již v těchto chvílích nacházet," řekl Fides. Podle informací ČTK by měl být Černák ve věznici v Ilavě, v níž jsou umístěni nejtěžší slovenští zločinci. O vydání Černáka na Slovensko rozhodl v červenci odstupující ministr spravedlnosti Pavel Rychetský.

Šestatřicetiletý Černák, který měl podle soudního verdiktu za pomoci své bezpečnostní služby vydírat podnikatele v Banské Bystrici, požádal před časem v Česku dokonce o politický azyl, žádost ale záhy stáhl a urychlil tak své vydání. V ČR jej zatkla policie letos v dubnu.

Mladí křesťané diskutují, sportují, baví se a poznávají Prahu

Tisíce mladých lidí, kteří přijeli z různých koutů světa na festival YMCA, zaplavily Prahu. Když se zrovna neúčastní některého z velkého množství programů, které pro ně pořadatelé největšího setkání této křesťanské organizace připravili, objevují krásy hlavního města. Většinu dne se ale baví, debatují a sportují na Letenské pláni, kde stojí ohrazené stanové městečko nabízející spoustu aktivit. Většina z více než 7000 lidí se přijela do Prahy pobavit, poznat nové přátele a také programy, které YMCA organizuje v jiných zemích. "Je to moc pěkné a užijeme si spoustu legrace," řekla ČTK Kristina z Norska. Patnáctiletá dívka zpívá a tančí v jedné z takzvaných Ten singových skupin, které patří v YMCA k nejoblíbenějším programům.

Festivalu zatím přeje počasí a vypadá to, že vydrží až do konce setkání 9. srpna. Na rozpálené Letné se procházejí skupinky mladých lidí, odpočívají v trávě nebo připravují písčitou plochu na odpolední turnaje ve volejbale, basketbale či fotbale. Ve stínu stromů sedí se skupinkou přátel dívka s cedulí: "Dej mi pusu, mám narozeniny". Kolemjdoucí jí ochotně vyhoví a všichni se dobře baví.

Česká účast na tradičním setkání mladých Evropanů v Británii

U britského města Coniston začalo tradiční setkání mladých Evropanů, na které Českou republiku reprezentuje šestice lidí. Hlavním tématem letošního desátého ročníku je Mládež a životní prostředí, řekla ČTK vedoucí české výpravy Jitka Kretová. Akce, kterou pořádá Britské ekologické centrum s pomocí peněz Evrovpské unie, se kromě Britů a Čechů účastní také mladí lidé z Itálie, Řecka, Španělska a Irska. Koordinátorem české delegace je vsetínský Dům dětí a mládeže Alcedo. Právě ze Vsetína jsou čtyři delegáti, jeden je z Ostravy a poslední je ze Svratky u Žďáru nad Sázavou. Každá země si připravila program, ve kterém formou prezentací, soutěží a her ukazuje do závěrečného dne 17. srpna, co je typické pro její kulturu. Česká delegace se zaměřila na zajímavosti z Valašska a Vysočiny. Seznámí účastníky i s činností vsetínského dětského parlamentu a rovněž s prací středisek, která se věnují ekologické výchově. Češi ve věku 19 až 25 let se také rozhodli nabídnout evropským kolegům speciality národní kuchyně. "Pokusíme se jim ukuchtit bramboráky s česnekem a buchty s povidly," upřesnila Kretová.

Třináctidenní akce je určena lidem ve věku 18 až 25 let, kterým jsou blízké myšlenky zachování kulturního dědictví, komunikace mezi národy a především ochrany životního prostředí. Evropská setkání mládeže v Británii se pravidelně konají od roku 1994. Součástí programu jsou i výpravy do přírody a aktivity v horách i na vodě.

Arnika: Vzorek slepice z Lysé prokázal kontaminaci dioxiny a PCB

Nový výsledek rozboru slepice z Lysé nad Labem na Nymbursku, který nechala odebrat sdružení Arnika a Lysin, opět odhalil vysoké koncentrace dioxinů a polychlorovaných bifenylů (PCB). Podobně vysoké hodnoty prokázaly vzorky kohouta, který ekologové zveřejnili začátkem července, uvádí ekologové ve zprávě zaslané ČTK. Podle výsledků nového rozboru překračují zjištěné hodnoty dioxinů a polychlorovaných bifenylů téměř sedminásobně evropský limit pro drůbež. Zatímco za zdroj dioxinů považují ekologové spalovnu, u bifenylů je podle nich zdroj nejasný. Zprávu Arniky o kontaminovaném kohoutu vyvolala v Lysé paniku. Lidé zavalili radnici dotazy, zda mohou konzumovat vlastní zeleninu či ovoce, zda mají zvát děti na prázdniny. Někteří zájemci o koupi domu v Lysé údajně po zprávách Arniky plánovanou koupi zrušili. Zástupci radnice kritizovali ekology, že na základě jediného vzorku dávají do souvislosti spalovnu a kohouta. Nové nálezy dioxinů v těle slepice ale podle Arniky opět ukazují ke spalovně. Její zástupci se již opakovaně ohradili proti těmto spekulacím a argumentují tím, že provoz spalovny je pod přísným dohledem České inspekce životního prostředí.

ITAR-TASS: Český turista na sopce Ključevskaja nalezen mrtvý

Český turista, který v úterý při výstupu na sopku Ključevskaja na Kamčatce utrpěl vážné zranění hlavy, na následky poranění zemřel. Oznámilo to ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Skupina, jejímž členem byl mrtvý turista, se v pondělí, kdy bylo ještě poměrně pěkné počasí, vydala sólově bez průvodce na výstup na sopku. Během cesty udeřil jednoho ze skupiny padající kámen do hlavy. Následně zraněný spadl do hloubky 30 metrů. Několik členů se vydalo zpět k úpatí vulkánu, aby zorganizovali pomoc. Záchrannou akci však začalo komplikovat počasí, které se mezitím změnilo. Kvůli husté mlze nemohl odstartovat záchranný vrtulník. V oblasti vulkánu padal hustý sníh, teplota klesla na minus šest stupňů a vše halila velká oblačnost. Nahoru se proto vydala pěšky skupina záchranářů z Kamčatky.

Na Schwarzenberském kanálu se opět ukázkově plavilo dřevo

Na části Schwarzenberského kanálu mezi rakouským Iglbachem a Ježovou na Českokrumlovsku se ve středu uskutečnila další ukázka dobového plavení polenového dřeva. K tomu kanál, který je významnou technickou památkou, sloužil až do roku 1892. Ukázky, konané v nepravidelných intervalech, jsou součástí projektu Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu. Ve středu plavci ve starobylých oděvech a s další dobovou výbavou naházeli v Rakousku do vody palivové dříví a splavili ho do Čech. Zde asi 300 metrů od státní hranice nastanala jejich nejtěžší práce - vytahování plavených polen, uvedl plavební ředitel Hynek Hladík.

Schwarzenberský plavební kanál byl postaven k dopravě palivového dříví ze severních úbočí Šumavy přes hlavní evropské rozvodí k řece Grosse Muehl v Horních Rakousích a po ní až k Dunaji. Zde plavci dříví vytáhli a přeložili na lodě či vory, aby bylo dopraveno do Vídně. Plavba směrem do Vídně skončila v roce 1892, přes rozvodí plulo dříví naposledy v roce 1916. Na českém území bylo dříví plaveno do roku 1961 pro dřevosklad v Želnavě.

V Plzni začala tradiční letní sezona netopýrů v bytech

V Plzni právě začalo období, kdy musí hasiči a ochránci přírody i několikrát denně vyjíždět do bytů, do nichž vlétli netopýři. Plzeň je jedno z mála velkých měst, kde se netopýři hojně v několika druzích vyskytují. Přibližně od začátku srpna do asi poloviny září jejich skupinky nebo celé kolonie často vletí do bytů, kanceláří i nemocnic. "Právě to začalo, jen za dnešní noc jsem měl pět takových případů, k něčemu už vyjížděli i hasiči," řekl ČTK Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů. Zatím záchranáři neodchytávali velké kolonie těchto létajících savců, většinou se do bytů dostaly menší skupinky kolem šesti netopýrů. Lidé mají často podle Makoně z netopýrů hrůzu, několikrát je musel jet chytat například na chodbu domu, protože lidé se báli i vyjít z bytu a kolem netopýrů projít. "Situace se stále opakuje, vyjíždíme každoročně nejen do stejných oblastí a ulic zejména zelených čtvrtí Bory a Slovany, ale často dokonce do stejných bytů," uvedl Makoně. Lidé, kterým se netopýři dostávají domů pravidelně, by podle něj měli investovat peníze do sítí do oken. Ochranáři vážně uvažují, že výjezdy k některým nepoučitelným majitelům bytů začnou účtovat.

Do zoo ve Dvoře Králové míří i přes vedra tisíce turistů

Zatímco někteří správci tradičních turistických cílů si v současných vedrech stěžují na nedostatek návštěvníků, vedení zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem je spokojené. Zájem o expozici afrických zvířat i v parných dnech trvá. "Je to příznivé. Denně do zahrady míří mezi třemi až šesti tisíci návštěvníky," řekl ČTK zástupce ředitelky zoo Miroslav Špráchal. V minulých letech nemělo při nástupu horkého počasí tolik lidí o zahradu zájem. "Trávili více času na koupalištích. Letos se ale pokles návštěvnosti kvůli teplu neprojevil," konstatoval Špráchal. V červenci podle něj do zahrady přišlo zhruba 127.000 návštěvníků, tedy obdobně jako loni. Ke zvýšení návštěvnosti přispívá také program Noční safari, ve kterém zahrada nabízí projížďky mezi zvířaty žijícími volně v několikahektarovém areálu. "Nyní noční projížďky využívá kolem 300 lidí denně, zatímco na začátku sezony nebylo výjimkou, že přišlo jen čtyřicet zájemců," uvedl Špráchal. Loni královédvorskou zoo navštívilo 527.225 lidí, což bylo více než v roce 2001. Vedení zahrady přesto tvrdilo, že návštěvnost negativně ovlivnila loňská ničivá povodeň.

Ze sportu:

Zatím pouze jediná česká posádka si zajistila na veslařském juniorském mistrovství světa, které bylo zahájeno v olympijském areálu Schinias nedaleko Atén, přímý postup do pátečního semifinále. Čtyřka bez kormidelníka ve složení Michal Strnad, Richard Wiesner, Ondřej Hlavička a Karel Neffe splnila roli favorita a svou rozjížďku vyhrála. Ostatním českým posádkách se již tolik nedařilo a ve čtvrtek je čekají opravy.

Česká sedmibojařka Michaela Hejnová propásla o uplynulém víkendu poslední šanci kvalifikovat se na mistrovství světa do Paříže. Na mítinku v britském Hexhamu sice předvedla letošní osobní maximum 5870 bodů, ale k horšímu z limitů Českého atletického svazu jí přesto chybělo 149 bodů. Sedmá sedmibojařka z loňského mistrovství Evropy v Mnichově skončila v nepříliš kvalitní soutěží třetí. Z dalších českých atletů obsadil Vít Zákoucký rovněž třetí pozici za 6999 bodů a Jana Klečková byla pátá za součet 5437 bodů.

Bývalý trenér české reprezentace Zdeněk Haník zvažuje nabídku vést volejbalisty slovenského vicemistra VKP Bratislava. Šestačtyřicetiletý kouč čtvrtého týmu z mistrovství Evropy 2001 v Ostravě, který řadu let působil v Rakousku a vedl také tamní národní celek, naposledy pracoval v české extralize jako sportovní ředitel Příbrami.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Většinou skoro jasno, odpoledne až polojasno. Teploty 26 až 30 stupňů Celsia.