Zprávy Radia Praha

Čeští vojáci rozháněli v Basře dav střelbou do vzduchu

Varovnými výstřely do vzduchu se v neděli museli bránit čeští vojáci v jihoirácké Basře. Rozvášněný dav místních Iráčanů se totiž snažil zabránit v průjezdu automobilové koloně vezoucí ve dvou cisternách pitnou vodu. ČTK to faxem sdělilo české ministerstvo obrany s tím, že všichni vojáci se vrátili v pořádku na základnu. Kolona čtyř vozidel vezla ráno vodu na českou základnu 7. polní nemocnice, když cestou narazila na zátarasy a její osazenstvo se muselo bránit útoku davu.

Další incident se odehrál při vyvážení odpadu z prostoru základny. Jeden Iráčan se při vykládce odpadu pokusil naskočit na vozidlo s kontejnerem, ale těžce se zranil. Přes okamžitou lékařskou pomoc poskytnutou v polní nemocnici svým zraněním podlehl. Česká vojenská policie nehodu vyšetřuje.

Podle českého ministerstva obrany se bezpečnostní situace v jižním Iráku v posledních dnech zhoršila. Vysoké teploty, nedostatek elektrické energie a pohonných hmot vyvolaly nepokoje mezi místním obyvatelstvem. Na vozidla spojeneckých sil a humanitárních organizací házejí nespokojenci kameny a byla zaznamenána i střelba. Velitel 7. polní nemocnice plukovník Mojmír Mrva proto dočasně zastavil příjem místních obyvatel na základnu v rámci humanitární pomoci. Přijal další bezpečnostní opatření ohledně výjezdů vozidel, ochrany objektů a protipožární kontroly. Zajistil doplnění zásob pitné vody a nařídil úsporný režim při její spotřebě. V nemocnici je v současnosti hospitalizováno několik britských vojáků.

Václav Havel laureátem mírové ceny v malajsijském Kuala Lumpuru

Bývalý český prezident Václav Havel byl na Světové mírové konferenci v malajsijském hlavním městě Kuala Lumpuru poctěn hlavní cenou. ČTK o tom informovalo české ministerstvo zahraničí. Cenu za neohrožené celoživotní úsilí v boji za nastolení míru a spravedlnosti ve světě a za zásluhy při prosazování a hájení principů svobody a vzájemné tolerance mezi národy převzal z rukou předsedy malajsijské vlády Mahathira bin Mohamada za nepřítomného Václava Havla český velvyslanec v Malajsii Vítězslav Grepl. Premiér Mahathir v projevu vyzdvihl Havlův neobyčejný morální kredit a jeho oddanost ideálům spravedlnosti a míru a vysoce ocenil jeho angažovanost a zásluhy při prosazování a hájení principů svobody a vzájemné tolerance mezi národy, jimiž si někdejší český prezident vydobyl respekt široké světové veřejnosti.

V poselství zaslaném konferenci Havel poděkoval za uznání, jehož se mu dostalo v podobě udělené prestižní ceny, a zdůraznil odpovědnost jednotlivce za stav současné globální společnosti.

Dvoudenní Světové mírové konference v Kuala Lumpuru se ze zahraničních hostů zúčastnil mimo jiné jihoafrický viceprezident Jacob Zuma. V sobotu vystoupil na konferenci malajsijský premiér Mahathir s ostrým projevem, v němž kritizoval politiku bohatých států, která podle něj podněcuje celosvětový terorismus.

Odškodnit české Němce je dobrý návrh, míní historik i politolog

Návrh na odškodnění Němců žijících v České republice, kteří nebyli po válce odsunuti, považuje historik Miroslav Kunštát za užitečný. "To, jak se chováme k našim menšinám, bude mít velký, lépe zúročitelný zahraničněpolitický efekt," řekl ČTK. Také podle politologa Rudolfa Kučery je snaha vicepremiéra Petra Mareše dobrým politickým gestem, které ale zřejmě vyvolá odpor na domácí scéně. "Jsem přesvědčen o tom, že Evropská unie nebo Německo zvlášť a Rakousko ocení takovéto gesto. Na domácí scéně to ale pravděpodobně vyvolá velký odpor nejrůznějších politických stran," uvedl Kučera. Marešův návrh předpokládá, že na odškodnění českých Němců, kteří byli po válce často diskriminováni a nuceni pracovat za zvláště tvrdých podmínek, by bylo z Česko-německého fondu budoucnosti uvolněno zhruba 50 milionů korun. Konkrétní návrhy má vicepremiér předložit vládě do konce října.

Podle Kunštáta, který je také členem správní rady fondu, bude nutno rozlišovat, o jakou formu nucené práce šlo. Určitá forma pracovní povinnosti totiž platila i pro československé občany. Něco jiného ovšem byly pracovní tábory, kde lidé pracovali za nelidských podmínek. Někteří tam mohli být na základě trestního řízení nebo jako odsouzení, jiní se tam dostali víceméně "omylem" - neměli tam vůbec být, ale měli čekat na odsun, podotkl historik.

Více než polovina sudetských Němců, kteří zůstali v Československu, podle něj nebyli antifašisté, ale lidé, na něž se při odsunu nedostalo. Byli mezi nimi také ti, kteří chtěli odejít sami, ale po uzavření hranic to již nebylo možné. "Mnozí tu zůstali z donucení," konstatoval Kunštát. Proto také nijak neusilovali o navrácení československého občanství, neboť by jim uzavřelo cestu na Západ. Ve všech případech však úřady nevysídleným Němcům z platu srážely 20 procent a tyto peníze jim nezapočítaly do důchodů. Kunštát upozornil, že tato částka byla původně určena k tomu, aby odsunutí Němci dostali alespoň nějaké peníze na cestu. Nikdy ale odsunuti nebyli, a proto jim úřady měly peníze vrátit. "Byly k tomu příslušné normy, ale nikdy jim to nikdo nevrátil," dodal.

Greenpeace skončila akci ve Spolaně kvůli sílícímu větru

Sílící vítr zkomplikoval nedělní protest aktivistů ekologické organizace Greenpeace v chemičce Spolana v Neratovicích na Mělnicku. Rozhodli se proto předčasně odvolat svých osm kolegů, kteří ráno vylezli na komín v areálu závodu a rozvinuli obří transparent. Vítr ho odpoledne částečně utrhl a ekologové jej poté poničený dostali dolů. Pod komínem na ně již čekala policie, která je postupně začala vyslýchat. Policejní mluvčí Pavel Truxa ČTK řekl, že tím pro policii celý případ skončí, protože aktivisté se nedopustili žádného trestného činu. Ekologové chtěli upozornit na toxické zamoření závodu a jeho okolí. Požadovali také po firmě, aby převzala odpovědnost za odškodnění všech lidí, kteří byli postiženi úniky toxických látek. Své požadavky podle toxického experta Greenpeace Miroslava Šuty opakovaně poslali firmě faxem. Mluvčí Spolany Jan Martínek ale tvrdí, že žádný fax nedošel a o výzvě ekologů se dozvěděl z rádia. Vedení chemičky proto považuje tento způsob protestu za hrubý nátlak a vylučuje možnost za těchto podmínek s aktivisty vyjednávat. Greenpeace se podle něho uchýlila k násilí, aniž předem využila ostatních způsobů vyjednávání.

Skupina aktivistů Greenpeace z několika evropských zemí se časně ráno dostala do Spolany na motorových člunech přes Labe. Část z nich vyšplhala na prostřední část 200 metrů vysokého komína. Rozvinuli obří transparent s nápisem Stop dioxin-rtuť- PCB-HCB. Čtyři aktivisty hned ráno zadržela policie. Na místo dorazili také hasiči, ochranka a generální ředitel Spolany Miroslav Kuliha. Připomněl, že program likvidace dioxinů a rtuti již podnik zahájil. Chování Greenpeace považuje za paradoxní, protože představitel organizace Miroslav Šuta byl pozván spolu se starosty a zastupiteli okolních měst a obcí na úterní exkurzi do místa sanace dioxinů. Spolana také tvrdí, že kontaminaci okolí nezpůsobily loňské povodně, ale výrobní program podniku v uplynulých desetiletích a chování zemědělců i drobných chovatelů a pěstitelů v okolí.

Vedra neohrožují dodávky elektřiny, zvyšují však její spotřebu

Současné vysoké teploty neohrožují v Česku dodávky elektřiny, zvyšují však její spotřebu. Lidé totiž stále více využívají klimatizačních zařízení, větráků či chladících boxů. Podle zástupců distribučních společností může spotřeba elektřiny proti normálním letním dnům stoupnout až o desetinu. "Oproti běžnému letnímu dni je ve vedrech spotřeba v Praze o zhruba pět až deset procent vyšší a s každým stupněm nahoru stoupá," řekl ČTK mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec s tím, že na pražskou energetickou síť však současné teploty vliv nemají. "Zejména vzhledem k používání klimatizace dochází ke zvýšení nárůstu ve spotřebě elektřiny až o deset procent," potvrdila i mluvčí Středočeské energetické Alena Holubcová. Podle Holubce lze předpokládat, že především velké firmy nainstalovaly klimatizační zařízení a více používají chladící boxy. S jejich používáním pak roste i spotřeba elektřiny.

Mluvčí největšího tuzemského výrobce elektřiny ČEZ Ladislav Kříž se domnívá, že vyšší poptávka může být vyvolána zároveň i suchem, v provozu je totiž například více čerpadel na závlahu. Sucho má za následek také pokles výroby elektřiny ve vodních elektrárnách. Podle Kříže byl průběh domácí letní spotřeby ještě před pár lety značně odlišný od západoevropských států a USA. "Už to neplatí, hypermarkety i drobné obchody jsou klimatizací vybaveny, taktéž řada kancelářských prostor, a na vyšší spotřebě to je znát," uzavřel.

Češi patří mezi přední konzumenty nealkoholických nápojů v Evropě

Češi stále více holdují nealkoholickým nápojům. Loni se jich v tuzemsku vypilo téměř 2,7 miliardy litrů, což je víc než dvojnásobek proti roku 1993. "Spotřebou asi 264 litrů nealkoholických nápojů na osobu ročně se řadíme na jedno z předních míst v Evropě," řekl ČTK výkonný tajemník Svazu výrobců nealkoholických nápojů Zdeněk Huml. Pro srovnání v Německu se konzumace nealkoholických odhaduje na 256 litrů a v Rakousku na 233 litrů na hlavu ročně. Třeba na Ukrajině ale nedosahuje ani 30 litrů. Loni se spotřeba nealkoholických nápojů meziročně zvýšila asi o deset procent. Za růstem jsou podle Humla zejména změny životního stylu, zvyšující se kupní síla spotřebitelů, bohatá nabídka kvalitních produktů, rozsáhlá síť prodejců a také osvěta v oblasti dodržování pitného režimu. Podle dílčích údajů některých výrobců by měla být velmi úspěšná i letošní sezona. "Očekávám proto další nárůst spotřeby ve srovnání s loňským rokem," uvedl Huml s tím, že podíl na tom má i letošní horké léto.

Představitel krále Leara Jan Tříska o víkendu zkolaboval

Jana Třísku, představitele titulní role v Králi Learovi, postihla o víkendu zdravotní indispozice. Sobotní představení na Letních shakespearovských slavnostech na Pražském hradě proto odpadlo. I když je jeho zdravotní stav stabilizovaný, v ohrožení zatím jsou také další večery této úspěšné inscenace, za niž byl Tříska nominován na Thálii. Do 17. srpna se jich má uskutečnit ještě osm. "Pan Tříska zkolaboval v sobotu odpoledne v motolské nemocnici, kam kvůli problémům se zády chodí na rehabilitaci. Po ošetření se jeho zdravotní stav stabilizoval. Hůř se však pohybuje a další vyšetření ho během dneška čekají," řekl ČTK výkonný producent umělecké agentury Schok Michal Rychlý. Ještě proto nemohl uvést, zda se budou rušit další reprízy. Herec těžce nese, že mu zdravotní stav znemožnil hrát - stalo se tak prý poprvé v jeho kariéře, kterou začal v roce 1959 v pražském Národním divadle. Podle Rychlého jsou i další večery vyprodány. Král Lear má koncem srpna hostovat na brněnském Špilberku a Spišském hradě.

Po úspěšné sérii loňských 50 představení tohoto dramatu čekala letos na Třísku téměř stejná porce náročných večerů. Loni šestašedesátiletý vegetarián, pověstný svými ranními běhy pro zdraví, konstatoval, že na podobné zátěže bez možnosti alternace je zvyklý. "Budu hrát jen šestkrát týdně, což je do jisté míry snadné. Kdybych byl v Americe, bylo by to osmkrát týdně, ale tady nejsou víkendová matiné zvykem," řekl tehdy. Na Krále Leara, jímž se po 27 letech vrátil k českému divadlu, se Tříska těšil a považoval ho za výzvu, které nelze odolat. Pochvaloval si spolupráci s režisérem Martinem Hubou a odmítal názory, že by snad pro něj mělo být složité se po desetiletích pobytu v Americe naučit roli česky. "Kdybych musel, zvládl bych ji i estonsky," podotkl při jedné z besed.

Ani vedro neodradilo tisíce lidí od návštěvy Chodských slavností

Ani letní parno, které láká lidi spíše ke koupalištím, neodradilo o víkendu desetitisíce lidí od návštěvy tradičních chodských slavností v Domažlicích. Zatímco odpolední programy na náměstí sledovali lidé spíše ze stínu podloubí, na večerní setkání s dudáckou muzikou se nemohli vměstnat. Chodské slavnosti, které připomínají lidové tradice a svéráz chodské krajiny, se letos konaly v Domažlicích už poosmačtyřicáté, řekl ČTK ředitel festivalu Zdeněk Peroutka. "Řekl bych, že přes den bylo na koncertech a vystoupeních méně lidí, když se ale sluníčko schovalo za Čerchov, přišlo jich tolik, kolik nebylo několik posledních let," zhodnotil. Podle něj přišlo na slavnosti kolem 30.000 návštěvníků. V horkém počasí v sobotu dva lidé na náměstí zkolabovali. Domažlické náměstí zaplnily tři stovky lidových řemeslníků, kteří nabízeli tradiční chodské výrobky - velké zdobené koláče a malovanou keramiku.

Na čtyřech pódiích mohli lidé sledovat například sobotní maraton dechové hudby, folklorní vystoupení i dudáckou přehlídku. Propagátor chodské kultury, dudák Antonín Konrady připravil pořad připomínající dva místní zpěváky lidové hudby, kteří loni zemřeli. Asi největší zájem měli lidé tradičně o pořad Dudácké šandrle, při němž mohli zpívat, tancovat a povídat si s umělci. "Všude se pořádají mezinárodní folklorní festivaly, kde jsou třeba soubory z Brazílie; my ale chceme dělat slavnosti, kde lidem ukážeme náš, chodský folklor. Chceme, aby tady lidé poznali krásu našeho kroje, naše nářečí, povídačky, písně, obyčeje a svérázné tradice," dodal Peroutka.

Lidé obdivovali na valašské pouti díla lidových řemeslníků

Tradičními ostatky, což jsou dozvuky slavnosti, vyvrcholil v neděli ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm starodávný jarmark. Po dva dny na něm lidé obdivovali díla stovky řemeslníků. Zájem byl o práce řezbáře, košíkáře a kováře, řekla ČTK režisérka programu Julie Hlavenková. Především děti poslouchaly se zaujetím vyprávění tetiček v původních valašských chalupách o dřívějším životě na vesnici. Ženy také prozradily leccos o pěstování a užívání bylinek a jiných darů přírody. Návštěvníkům zahrála Polančanka z Valašské Polanky, ochutnávala se medovina, koláčky a jiné speciality. Hlavenková do programu zařadila také loutkové divadlo, v němž bylo stále plno, minicirkus a kejkle kouzelníka.

Lidoví výrobci přijedou do Dřevěného městečka skanzenu opět v sobotu 16. srpna. O Den řemesel a setkání kovářů již projevilo zájem kolem 50 řemeslníků. Budou zde například kameníci, tesaři, perníkářky, keramici a šindeláři, řekla Hlavenková.

Ze sportu:

Ve třetím kole první fotbalové ligy zvítězili v sobotu večer fotbalisté Slavie Praha na Strahově nad Zlínem 2:0. I po třetím kole tak mají na svém kontě plný počet bodů. Fotbalistům Viktorie Žižkov se nedělní generálka na čtvrteční zápas Poháru UEFA vydařilaNa domácí půdě si bez potíží poradili s bezzubými Blšany 2:0. Fotbalisté Českých Budějovic prohráli na nově zrekonstruovaném stadionu v zápase třetího ligového kola s Brnem 0:2.

Samé superlativy se snesly v německých médiích na Tomáše Rosického po sobotním ligovém utkání, v němž český fotbalista pomohl Dortmundu k vítězství 4:0 nad Wolfsburgem dvěma brankami. Agentura SID vyhlásila špílmachra Borussie nejlepším hráčem sobotních zápasů druhého kola.

Fotbalistka Pavlína Ščasná se rozloučila s první sezonou v americké profesionální lize premiérovým gólem. Jednadvacetiletá hráčka, která kvůli zranění chodidla nastoupila jen v sedmi zápasech, zajistila vyrovnávací trefou ve 13. minutě Philadelphii remízu 1:1 na hřišti Caroliny.

Pavlové Rotrekl s Kolářem vybojovali bronzové medaile na mistrovství světa plážových volejbalistů do 21 let ve Frčancii. Po semifinálové prohře s pozdějšími brazilskými šampiony Pedrem Salgadem a Pedrem Cunhou dvakrát 17:21 porazili ve Francii v zápase o třetí místo domácí dvojici Gregoire Capitaine, Damien Quoirin 21:15 a 21:16.

Florbalisté Tatranu Střešovice se na lednovém Poháru mistrů evropských zemí utkají v základní skupině se švédským celkem Pixbo Wallenstam, finským Espoon Oilers a německým UHC Sparkasse Weissenfels. Švédský šampion Pixbo se zapsal českým příznivcům do paměti naposledy v sobotu již třetím vítězstvím za sebou na turnaji Czech Open v Praze.

Skokan na lyžích Jakub Janda obsadil v prvním individuálním závodu nové sezony letního Světového poháru desáté místo. Na můstku K-95 v německém Hinterzartenu postoupil jako jediný z českého tria z prvního kola na třináctém místě a druhým skokem se posunul na konec elitní desítky.

Kanoista Martin Doktor udržel na domácím šampionátu v Račicích neporazitelnost, která trvá od roku 1996. Po triumfu na kilometru zvítězil dvojnásobný olympijský šampion z Atlanty i na tratích 500 a 200 metrů.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Skoro jasno, teploty 29 až 33 stupňů Celsia.