Zprávy Radia Praha

Ministerstvo financí nezruší 25 finančních úřadů v malých městech

Ministerstvo financí ustoupilo od záměru zrušit finanční úřady v 25 menších městech České republiky. Po nedělním jednání se starosty několika těchto měst v Havlíčkově Brodě to oznámil ministr financí Bohuslav Sobotka. "Vedou nás k tomu hlavně ekonomické argumenty", řekl Sobotka ČTK. Finanční úřady v těchto menších městech by podle Sobotky měl řídit finanční úřad působící v sídle správního okresu. "Myslím, že to je dobrá zpráva pro představitele menších měst," uvedl Sobotka. Jeho informaci uvítal starosta Polné na Jihlavsku Jindřich Skočdopole, který inicioval společný postup dotčených 25 měst proti zamýšlenému rušení finančních úřadů. "Pokud skutečně zůstane 75 finančních úřadů v bývalých okresních městech a bude ošetřeno zákonem, že pracoviště se nebudou rušit, byl bych spokojen," řekl Skočdopole.

Podle Sobotky zůstane zachování pracovišť v kompetenci ministra financí, nebo je upraví zákon. Ministr odmítl, že k rozhodnutí nerušit finanční úřady v malých městech přispěla iniciativa dotčených 25 měst. "Rozhodl jsem na základě ekonomických argumentů. Tato varianta je ekonomicky výhodnější, než kdybychom tyto malé finanční úřady zrušili," řekl Sobotka.

Zahraniční dluh vůči ČR loni klesl o polovinu na 91,6 miliardy Kč

Zahraniční dluh vůči České republice se ke konci loňského roku snížil z 5,7 na tři miliardy dolarů. V korunovém vyjádření tak klesl o více než polovinu na 91,6 miliardy korun. Za poklesem dluhu o 113,4 miliardy korun stálo zejména vypořádání části pohledávky za Ruskou federací a kurzové rozdíly. Informace ČTK poskytlo ministerstvo financí. Rusko sice loni umazalo dvě třetiny svého závazku vůči České republice, stále však stojí v čele největších dlužníků. Za ním pak následuje Sýrie, Irák, Libye, Kuba, Alžírsko, Jugoslávie, Nikaragua, Súdán, Barma a Irán. Pohledávka za Ruskem ke konci loňského roku činila necelou miliardu dolarů, tedy 29,5 miliardy korun. Arabské státy celkem ČR dluží 1,5 miliardy dolarů, tedy 46 miliard korun.

Ještě v roce 2001 Rusko dlužilo České republice 3,6 miliardy dolarů. Poté, co pohledávku 2,5 miliardy dolarů koncem roku odkoupila od české vlády společnost Falkon Capital za zhruba 22 procent hodnoty, se ruský dluh snížil na 1,1 miliardy dolarů. Ta je postupně splácena dodávkami zboží, jejichž objem se každoročně dohaduje. V rozpočtu na letošní rok vláda počítá s tím, že z deblokace ruského dluhu získá 67,3 milionu dolarů, tedy zhruba 1,9 miliardy korun. Naopak dluh českého státu vůči zahraničí činil ke konci loňského roku 9,2 miliardy korun. Mezi největší věřitele ČR patří zejména mezinárodní instituce.

Po vstupu do EU přestanou pro ČR platit americké celní preference

Po vstupu do Evropské unie přestanou pro Českou republiku platit americké všeobecné celní preference GSP. O rozhodnutí ministerstva obchodu USA informoval ČTK ředitel agentury Czechtrade Martin Tlapa. Ke dni přijetí České republiky do EU pro ni začne platit na americkém trhu celní tarif pro země EU. "Zachování všeobecného systému preferencí ze strany USA vůči nově vstupujícím členům by bylo považováno Evropskou komisí za diskriminační prvek mezi členskými státy EU," řekl Tlapa.

V loňském roce ušetřili čeští dovozci díky GSP na clech 30 milionů dolarů. Do GSP spadala polovina českého vývozu do USA, především spotřební zboží a strojírenské výrobky. Podle Tlapy zvýhodňovaly Českou republiku celní preference na americkém trhu hlavně před výrobci z jihovýchodní Asie.

Program všeobecných celních preferencí GSP schválila americká vláda jako součást obchodního zákona Trade Act 2002. V jeho rámci dováží do USA zboží 140 zemí v celkové hodnotě 17,5 miliardy dolarů. Před nedávnem americký prezident George Bush schválil rozšíření zbožových položek, které do programu GSP spadají. Podle odhadů budou z tohoto rozšíření nejvíce profitovat Turecko, Argentina a Filipíny.

Někteří výrobci nealko nápojů zřejmě na vstupu do EU vydělají

Řada domácích producentů nealkoholických nápojů by mohla vydělat na otevření evropského trhu po vstupu země do Evropské unie, domnívá se výkonný tajemník Svazu výrobců nealkoholických nápojů Zdeněk Huml. "Například pro výrobce ovocných šťáv se odstraněním celních bariér vytvoří nový prostor pro expanzi na trh států EU," řekl Huml ČTK. Pád obchodních bariér a lepší přístup na trhy se podle něj bude týkat vedle současných členských států unie také Maďarska a Polska. Ne zcela jasná je situace kolem budoucího vývozu limonád. Výrobci těchto nápojů totiž zatím nemají informace, jaký dopad bude mít vstup země do EU na český cukerný trh. Sama unie navíc zvažuje reformu své cukerné politiky, dodal.

Domácí legislativa upravující výrobu nealko nápojů je harmonizována s předpisy EU. Zásadní změnu by tedy neměli pocítit ani výrobci, ani spotřebitelé. "Sortiment i kvalita nápojů vyráběných v ČR je navíc plně srovnatelná se situací ve státech unie," uvedl Huml. Domácí produkce nealkoholických nápojů stoupá. Loni činila zhruba 2,631 miliardy litrů, což je asi třiapůlkrát víc než v roce 1993. Export loni podle odhadů činil kolem 300 milionů litrů. Více než 60 procent českého vývozu směřuje do Německa.

Dodavatel Internetu do škol dá zprávu NKÚ k posouzení právníkům

Generální dodavatel Internetu do škol společnost AutoCont OnLine dá zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), která v projektu shledala řadu nedostatků, k posouzení právní kanceláři Cameron McKenna. ČTK to sdělil mluvčí AutoCont OnLine Petr Cibulka. Dodavatel totiž považuje materiály ministerstva školství, z nichž NKÚ při vypracování zprávy vycházel, za záměrně zkreslené. Ministerstvo nařčení odmítá. "Právníci by měli zhodnotit hlavně to, kde ještě kontrolní úřad vycházel z objektivních zjištění a kde byl jeho nález již ovlivněn subjektivními fakty. NKÚ je sice nezávislý orgán, nicméně je plně závislý na informacích, které dostal od sekce Státní informační politiky ve vzdělávání," uvedl Cibulka.

FNM, ČKA a Lahvárna v úterý podepíší smlouvy o prodeji Vítkovic

Fond národního majetku, Česká konsolidační agentura a skupina Lahvárna Ostrava v úterý podepíší smlouvy o prodeji holdingu Vítkovice. ČTK to řekl zdroj blízký jednání. O prodeji Vítkovic rozhodla vláda 6. srpna. Ostravská skupina získá kromě státního podílu 67,3 procenta ve Vítkovicích od FNM také pohledávky za 2,768 miliardy Kč od ČKA. "V nejbližší době budou podepsány dvě smlouvy. Fond s Lahvárnou uzavřou smlouvu o prodeji akcií a ČKA s Lahvárnou smlouvu o postoupení pohledávek," řekla ČTK bez bližšího upřesnění mluvčí fondu Petra Krainová. Skupina Lahvárna za akcie zaplatí 81,65 milionu korun a za pohledávky 320 milionů Kč. Po podpisu smlouvy musí v nejbližších dnech skupina Lahvárna složit finanční garanci a vyřešit provozní financování vítkovického strojírenství, které nyní zajišťuje státní firma Osinek. Financování by měla převzít firma Revmont, kterou stoprocentně ovládá Lahvárna. "Finanční zdroje na koupi získáme od našeho partnera, firmy GBI Investmens, z vlastních zdrojů a bankovních zdrojů," uvedl minulý týden generální ředitel Lahvárny Jan Světlík. Skupina podle něj chce dokončit finanční restrukturalizaci Vítkovic tak, že pohledávku odkoupenou od ČKA jednak kapitalizuje a z větší části jej holdingu odpustí.

Prestiž armádních psovodů z Grabštejna ve světě stále roste

Stále větší prestiž získávají ve světě psovodi z armádní veterinární základny v Grabštejně. "Dobrý zvuk máme také díky misím v Kosovu a v Iráku," řekl ČTK zástupce velitele základny Marcel Rybář. V Iráku jsou se svými psy dva profesionální vojáci z Grabštejna, v Kosovu jeden. V Kosovu slouží ještě dva další čeští psovodi. Především tam hledají ukryté zbraně a drogy. Díky jejich výsledkům si je s sebou berou na akce i jednotky jiných zahraničních armád. "V jedné usedlosti lidé zapírali, že mají zbraně. Když jsme tam přivedli našeho psa, hned je dobrovolně vydali. Věděli totiž, že by je stejně našel," podotkl Rybář. V Iráku střeží grabštejnští psovodi českou vojenskou polní nemocnici. Jejich psi vzbuzují mezi místními obyvateli velký respekt.

V Kosovu jsou psovodi z Grabštejna už rok, v Iráku necelého půl roku. Střídají se pravidelně po půl roce. Ti, kteří mají odjet zhruba za měsíc, se již připravují mimo grabštejnskou posádku. Cvičí společně s jednotkami, s nimiž do zahraničí pojedou. "Je důležité, aby se co nejvíce stmelili," uvedl Rybář. Protože v Grabštejně chybí nyní kvůli zahraničním misím šest nejlepších profesionálních psovodů, nemůže základna předvádět veřejnosti výcvik psů. Spojuje ho vždy s velkými kulturními a zábavnými akcemi v areálu sousedního hradu.

V grabštejnské posádce procházejí výcvikem především němečtí a belgičtí ovčáci, ale také rotvajleři a další plemena. Dají se využívat v boji proti terorismu, protože dokážou najít také výbušniny. V polovině září se v Grabštejně uskuteční mezinárodní soutěž armádních psovodů, v říjnu odjedou psovodi na kynologický biatlon do Švýcarska. Zájem o zkušenosti českých psovodů projevila americká armáda, jejíž specialisté zřejmě ještě letos do Grabštejna přijedou.

ČRo1 - Radiožurnál seriálem připomene výročí okupace z roku 1968

Pětidílným dokumentárním seriálem bude od pondělí Český rozhlas 1 - Radiožurnál připomínat 35. výročí okupace tehdejšího Československa vojsky Varšavské smlouvy. V dokumentárních relacích, které uvede vždy v 10:50, se posluchači například dozvědí, že invazi začal Sovětský svaz připravovat již v dubnu 1968 a že se termín postupně posouval. ČTK to sdělila Petra Sklenářová z oddělení marketingu a PR rozhlasu. Díly seriálu, který připravil reportér Marek Janáč, se zmíní také o úloze československé armády v krizových dnech. "Například na některých místech vojáci odmítali složit zbraně do rukou okupantů a jakkoli s nimi vyjednávat," naznačila Sklenářová obsah dokumentu. Seriál podle ní nabídne i rozhovor s mužem, jenž tajným rozkazem zřídil armádní komando, které bylo připraveno k zásahu na území Polska nebo Ukrajiny. Mělo prý osvobodit vězněné politické špičky, ale nikdy nedostalo rozkaz k akci. Dokument se bude zabývat i zvacími dopisy, jejichž pravost je nesporně prokázána a bude zkoumat, proč nebyli kolaboranti odsouzeni za vlastizradu. V seriálu autor využil dobových materiálů z archivu Českého rozhlasu. Na den výročí invaze, čtvrtek 21. srpna, navíc stejný autor pro Radiožurnál připravil půlhodinové dokumentární pásmo mapující detailně první, nejbouřlivější den okupace. Pořad nazvaný "Idítě damój!" začne ve 12:30.

Přerov podpoří vybudování Masarykova pomníku v Petrohradě

Město Přerov se zapojí do veřejné sbírky na vybudování památníku T. G. Masaryka v Petrohradě. Radnice poskytne na monument 10.000 korun, řekl ČTK tiskový mluvčí radnice Bohuslav Přidal. Sbírku vyhlásil loni v říjnu Československý ústav zahraniční, který se zabývá spoluprací s krajanskými spolky po celém světě. Sochu prvního československého prezidenta hodlá vybudovat před filologickou fakultou petrohradské univerzity. "Ústav nás požádal o příspěvek dopisem. Protože si rada uvědomuje vysokou hodnotu historické postavy Masaryka v našich a evropských dějinách, jednoznačně jej odsouhlasila," prohlásil Přidal. Přerov patří k mnoha českým městům, která mají po prvním československém prezidentovi pojmenována svá náměstí.

Socioložka: Ženy jsou na vysokých postech nuceny jednat jako muži

Pouhých osm procent žen v Česku je podle údajů Českého statistického úřadu na vysokých manažerských pozicích. Příčinou jsou nejen společenské stereotypy, podle nichž je dobrým vedoucím pracovníkem spíše muž, ale i to, že na opravdu vysokých postech jsou ženy nuceny jednat jinak, než jim velí přirozenost. "Spousta žen tohle vidí a nechce do toho jít," řekla ČTK socioložka Alena Křížková. Na nejvyšších pozicích je třeba jen jedna žena mezi samými muži a je v podstatě donucena jednat jako oni. A to je pro ni těžké, uvedla socioložka, která zjišťovala v jedné velké firmě, jak se cítí ženy - manažerky. Tyto úspěšné vedoucí pracovnice podle ní vypovídaly, že se snaží mnohem více než jejich mužské protějšky přiblížit svým podřízeným a vytvořit si k nim vztah. Také jsou pečlivější a plnění zadaných úkolů se snaží kontrolovat po celou dobu. Muži oproti tomu usilují o to, vidět situaci celkově, mají nadhled a neřeší jednotlivé konflikty. Řeknou: "to bude v pořádku," a pak řeší tu situaci až na konci, když to třeba nevyjde, říká socioložka. Počty žen na vedoucích postech však hodně ovlivňuje přetrvávající přesvědčení, že dobrými manažery jsou jen muži. Důvodem je i to, že jsou to právě většinou muži, kdo řídící pracovníky vybírají.

Osmákům a deváťákům přibude hodina, budou mít i branný kurz

Kurz o ochraně člověka a jedna vyučovací hodina navíc v rozvrhu osmých a devátých tříd čekají od září žáky základních škol. Zlepšit by se měla i péče o talentované děti, alespoň to plánuje ministerstvo školství. Děti od první do deváté třídy, ale i studenti středních a vyšších odborných škol se budou od září učit, jak se mají zachovat při mimořádných událostech. Dozvědí se, co mají dělat, když najdou podezřelý předmět, co si mají sbalit při evakuaci a jak poskytnout první pomoc. Hodiny navíc školákům nepřibudou, kurz o ochraně člověka se bude prolínat různými předměty.

O něco déle budou muset ve škole zůstat osmáci a deváťáci. Do jejich rozvrhu jim přibude po jedné hodině. Bude na ředitelích škol, jaký předmět posílí. V některých školách chtějí tyto hodiny využít pro výuku cizího jazyka, matematiku, chemii, informatiku a další předměty. Ministerstvo chce hodinami navíc docílit toho, aby žáci na druhém stupni základních škol nezaostávali příliš za svými vrstevníky z víceletých gymnázií.

Od září ministerstvo také zahájí experiment, který by měl pomáhat rozvoji mimořádně nadaných dětí. Začne fungovat síť psychologů, kteří spolu se školou talentovanému dítěti vytvoří individuální program pro předmět, v němž vyniká. Na pěti desítkách základních škol se bude druhým rokem testovat rámcový vzdělávací program, který by měl v budoucnu nahradit direktivní osnovy.

Dobrovolníci budou opravovat židovský hřbitov v Lomnici

Dobrovolníci z celého světa se budou od středy podílet na obnově židovského hřbitova v Lomnici u Tišnova na Blanensku. Akci organizuje nezisková organizace Sdružení dobrovolných aktivit INEX. Práci dobrovolníků doplní kulturní program. Zahrnovat bude vzdělávání účastníků v oblasti židovské kultury, Židovský den v Lomnici a Divadelní putování, které účastníci vykonají po místních školách, řekla ČTK organizátorka akce Martina Sládková. Do Lomnice zamíří dobrovolníci z Japonska, Belgie, Francie, Itálie či Španělska. Na poslední den srpna je naplánován program věnovaný židovské kultuře. Návštěvníci vyslechnou přednášky o chasidismu, hilsneriádě i čtení z knih židovských autorů. Stanou se svědky vernisáže v prostorách zrenovované márnice, spojené s prohlídkou opraveného židovského hřbitova. Vystoupí též klezmerská skupina HaChucpa. Dobrovolníci poté budou svým představením putovat po okolních školách a dětských domovech. Se symbolikou židovských náhrobků a stavem židovských hřbitovů v Čechách a na Moravě dobrovolníky ve své přednášce seznámí Achab Heidler, který již mnoho let mapuje židovské hřbitovy v Česku.

Na celostátní setkání přijelo do Třeště 460 mladých katolíků

Do Třeště na Jihlavsku se sjelo na 460 mladých katolíků z celé republiky. Zúčastní se zde týdenního celostátního setkání animátorů. Jde o mladé katolíky, kteří vedou nebo chtějí vést skupiny dětí a mládeže, podílejí se na vyplňování jejich volného času v duchu křesťanských hodnot a pomáhají v charitách nebo na dětských táborech, řekla ČTK mluvčí setkání Kateřina Kubíčková. Setkání mladých katolíků v areálu Střední odborné školy v Třešti tvoří dva bloky. Jeden z nich se zaměřuje na lepší poznání bible a liturgie. Druhý spočívá v diskusích s odborníky nad společenskými, politickými, etickými i náboženskými otázkami. Během týdne absolvují účastníci kolem 40 přednášek a seminářů. V průběhu setkání se každý den uskuteční mše, které se mohou zúčastnit i místní občané.

Ve skanzenu Veselý Kopec se o víkendu mlátilo obilí a pekl chléb

Vůně čerstvě upečených chlebových placek podplamenic či mlácení obilí motorovou mlátičkou oživily tento víkend roubené chaloupky staročeského skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska. Pěkné počasí přilákalo do skanzenu téměř čtyři tisíce návštěvníků, kteří mohli na vlastní oči vidět ukázky typických venkovských prací při akci nazvané Jak se dříve hospodařilo. Letošní velké sucho však vzalo vodu místnímu potoku a tím vyřadilo z provozu vodní kolo. Lidé proto nemohli vidět v akci mlýn na obilí, stoupu a mechanickou varnu povidel a museli se spokojit s ústním výkladem průvodců. "Lidé se také mohli do dění ve skanzenu aktivně zapojit a sami si zkusit například mlátit obilí cepem nebo si uplést a domů odnést povříslo," řekla ČTK pracovnice skanzenu Dana Homoláčová. Ochutnat mohli na místě vyrobené máslo, tvaroh, podplamenice či koláče.

Soubor lidových staveb Vysočina, jehož nejznámějšími expozicemi jsou právě skanzen a památková rezervace Betlém Hlinsko, ročně navštíví na 100.000 lidí. Velkou část z nich přilákají právě akce připomínající lidové obyčeje. Další letošní akci ve skanzenu plánují muzejníci na 6. září, kdy objekty ožijí tradičním posvícením.

Na Hradčanech je k vidění umění původních obyvatel Austrálie

Zájemci o umění mimoevropských kultur mají možnost vidět v Praze díla, která vytvořili potomci původních obyvatel vzdálené Austrálie. Patnáctka současných australských aboriginských malířů vystavuje své práce z 80. a 90. let až do konce srpna v Toskánském paláci na Hradčanském náměstí. V Praze je to úplně první možnost prohlédnout si větší soubor obrazů australských domorodců, sdělila k výstavě ČTK Kateřina Polívková z pořádající společnosti Australis. I současná díla v sobě nesou tradici aboriginského uměleckého projevu. Typické tečkované vzory se objevovaly na skalních kresbách, na tělech domorodců při duchovních obřadech či na předmětech jejich denní potřeby. Dnes se malují hlavně na turistické suvenýry - bumerangy a hudební nástroje didgeridoo, vyráběné z bambusu nebo duté větve. Vstup na výstavu je zdarma.

Aboriginci patří k nejstarším kulturám na světě. Vědci dodnes přesně neznají stáří jejich prvních uměleckých projevů. Hlinky, kterými jsou obrazy namalovány, neobsahují téměř žádný uhlík, podle jehož radioaktivního rozpadu se nálezy běžně datují. Malby jsou navíc každý rok obnovovány, takže se z fyzikálního hlediska zdají být mladé, ačkoliv obnovované vzory mohou být samy o sobě staré stovky i tisíce let. Věk rytin z jihu Austrálie se ale odhaduje na více než 40.000 let, to znamená zatím nejstarší skalní umění světa. Pražská výstava současného umění také dokládá, že kultura aboriginců je jednou z nejdéle trvajících uměleckých tradic světa.

Ze sportu:

Fotbalisté Brna se vrátili do čela ligové tabulky poté, co v zápasu čtvrtého kola porazili doma Viktorii Žižkov 2:1 a mají nadále stoprocentní bilanci. S dvoubodovým odstupem za nimi následují druhá Ostrava a třetí Teplice, Žižkov zůstal sedmý.

Dvacetiletý brazilský fotbalista Edno Roberto Cunha se stal dalším cizincem v české nejvyšší soutěži. Ofenzivní fotbalista podepsal roční smlouvu ve Viktorii Plzeň. Jihoamerický hráč, jehož fotbalovým jménem je Edno, přichází z nizozemského Eindhovenu, kde byl na seznamu rezervního týmu.

Sedmadvacetiletý fotbalový útočník Radim Holub opouští nejméně na půl roku nejvyšší soutěž. Vedení Sparty Praha potvrdilo, že svého hráče, který od léta nebyl v kádru prvoligového áčka, půjčí na půlroční hostování do druholigového Kladna. ČTK to oznámila mluvčí klubu Lenka Raková.

Naučte se co nejdřív vyslovovat jméno Štěpán Vachoušek, radí na svých stránkách čtenářům francouzský nedělník Le Journal du Dimanche. Po úvodních zápasech francouzské ligy v obsáhlém portrétu českého fotbalisty píše, že příchod mladého ofenzivního záložníka byl možná nejzdařilejším letošním nákupem klubu Olympique Marseille.

Hokejový útočník Milan Michálek zamíří již letos z Českých Budějovic do týmu zámořské NHL San Jose Sharks. Osmnáctiletý forvard totiž podepsal s klubem, který si ho vybral na šestém místě letošního draftu, tříletou smlouvu. "Je to nejvyšší nováčkovský kontrakt v historii NHL. Ale máme s klubem dohodu, že se nebude jeho výše zveřejňovat. K základnímu platu má vynikající bonusy. Jednání trvala více než měsíc a obě strany jsou spokojené," řekl ČTK český zástupce Michálkova agenta Allana Walshe Josef Machala.

Aleš Valenta začal novou sezonu akrobatických skokanů vítězstvím. Ve švýcarském Mettmenstettenu český lyžař předvedl slavné trojné salto s pěti vruty a vyhrál úvodní závod letní série Světového poháru.

Martina Navrátilová vyhrála společně s Ruskou Světlanou Kuzněcovovou čtyřhru na tenisovém turnaji v Torontu. Ve finále porazily Venezuelanku Marii Ventoovou s Angelique Widjajaovou z Indonésie po prohrané první sadě 3:6 dvakrát 6:1. Nestárnoucí Američanka slavila v Torontu už sedmý triumf.

Golfista Alexander Čejka korunoval vydařený víkend na PGA Championship v americkém Rochesteru čtvrtým místem. Německý hráč českého původu si v posledním kole turnaje prestižní série Major o jednu pozici polepšil a získal prémii 288.000 dolarů. Zvítězil Američan Shaun Micheel.

Jediný český basketbalista v prestižní zámořské lize NBA Jiří Welsch změní klub. Z Golden State Warriors, kde strávil svoji nováčkovskou sezonu, poputuje v rámci hromadné výměny do jednoho z nejlepších týmů soutěže Dallasu Mavericks.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, občas déšť, přeháňky a bouřky. Teploty 26 až 30 stupňů Celsia.