Zprávy Radia Praha

Čeští vojenští lékaři v Basře ošetřili zraněného Brita

Několik dní si v české 7. polní nemocnici v jihoirácké Basře podle jejího mluvčího Tomáše Zbořila pobude britský voják, zraněný v sobotu ráno při útoku na jeho hlídkové vozidlo. Při útoku zahynuli další tři Britové.

Voják utrpěl zlomeninu ruky a další zranění, je však mimo nebezpečí smrti. Podle Zbořila je pravděpodobné, že si v českém zdravotnickém zařízení pobude ještě asi dva dny a pak se vrátí na britskou základnu. Neznámí ozbrojenci hlídkové vozidlo přepadli v 06:30 SELČ.

Bezpečnostní opatření v české 7. polní nemocnici nebyla po útoku zesílena. Na nejvyšší úrovni jsou totiž už od úterního atentátu na sídlo OSN v iráckém hlavním městě Bagdádu. "Výjezdy ze základny jsou nyní povoleny jen na rozkaz velitele kontingentu Mojmíra Mrvy," konstatoval z Basry Zbořil.

Důstojník generálního štábu, který je o situaci v Basře informován, dodal, že bezprostředně po ranním útoku na Brity byla o situaci informována ta česká vozidla, která se nacházela mimo nemocnici, a dostala příkaz vrátit se na základnu.

Čeští vojáci v Basře nyní dodržují nejpřísnější bezpečnostní pravidla známá jako "Charlie 3". Omezeny jsou výjezdy mimo prostor nemocnice, posílena je ostraha objektu a je omezeno přijímání pacientů.

Naposledy v iráku zahynul britský voják 14. srpna, kdy vojenská sanitka najela na minu.

Hájek: Ústavnímu soudu hrozí, že nebude nikdy kompletní

Ústavnímu soudu hrozí, že nebude nikdy kompletní, prohlásil v sobotním pořadu České televize Špona ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek. Poukázal přitom na údajné tvrzení senátora Edvarda Outraty (za US-DEU), že prezident Václav Klaus nemá šanci uspět s těmi kandidáty na ústavní soudce, které s horní komorou předem neprojedná.

Senát schválil pouze pět z devíti kandidátů, které mu dosud prezident navrhl. Souhlasil přitom pouze se jmenováním bývalých politiků či lidí, kteří již funkce ústavních soudů zastávali. Hrad to považuje za skandální a hlasování horní komory označil za zpolitizované. Senátoři však obvinění odmítají a tvrdí, že s nimi Hrad o kandidátech předem dostatečně nejednal a poskytl jim o nich nedostatek informací.

Hájek v sobotu uvedl, že Senát je podle údajného Outratova výroku odhodlán všechny kandidáty, o nichž Klaus nebude se senátory dopředu jednat, "zaříznout". Senátor to podle něj prohlásil v rozhovoru s prezidentovým kancléřem Jiřím Weiglem. Takový postup by však byl podle Hájka v rozporu s Ústavou. "Ústava jasně říká, že prezident (ústavní soudce) navrhuje, nikoli předjednává se Senátem či jeho předsedou," namítl.

Nařčení ze zpolitizovanosti znovu odmítl Hájkův protihráč v diskusi, předseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL). Uvedl, že horní komora souhlasila se jmenováním části kandidátů pro jejich předchozí působení v parlamentních ústavně-právních výborech, a nikoli kvůli jejich stranické příslušnosti. "Za tyto kvality, za to, jak obstáli v těchto funkcích, ne za to, že jsou to straníci, dostali souhlas od senátorek a senátorů," zdůraznil Pithart. Ke kandidátům, kteří neuspěli, podotkl, že jejich handicapem bylo mimo jiné to, že v minulosti nebyli soudci.

V Senátu dosud uspěli jen dva dosavadní ústavní soudci - Pavel Holländer a Vojen Güttler - a tři politici - Pavel Rychetský (ČSSD), Miloslav Výborný (KDU-ČSL) a Dagmar Lastovecká (ODS). Senátoři odmítli jmenování Vladimíra Balaše, Kláry Veselé- Samkové a Václava Pavlíčka. Již v červenci nepodpořili Aleše Pejchala, kterého však nyní prezident na funkci znovu navrhuje. Zbývá tedy obsadit ještě čtyři křesla patnáctičlenného Ústavního soudu.

Rybáři čistí Bystřici od uhynulých ryb otrávených uniklým čpavkem

Šestnáct rybářů od sobotního rána čistí koryto říčky Bystřice v Hroznětíně na Karlovarsku po pátečním úniku čpavku z místního masokombinátu. Jed otrávil vše živé na čtyřech kilometrech toku. Podél břehů leží stovky zdechlých ryb, především chovných pstruhů.

Rybáři uhynulé ryby nakládají na nákladní auta a odvážejí je pryč. Na zvlášť vyhrazeném místě je zakopávají a místo posypávají vápnem. "Protože je vysoká teplota, tak ty ryby musí okamžitě z vody ven, aby se nekontaminovalo prostředí smradem," řekl předseda Českého rybářského svazu v Ostrově na Karlovarsku Lumír Pála.

Podle něj uhynuly generační ryby, které měly jít v září na líheň pro výtěr. "Pět let práce tak přišlo vniveč," posteskl si. Přímá škoda způsobená úhynem pstruhů činí 200.000 korun. Únik chemikálie však způsobil i další škody. K jejich výši se ale Pála nechtěl vyjádřit. Podle ekologů jsou některé škody jen těžko vyčíslitelné. Jed například zničil vodní plankton a bude záviset na schopnosti toku, za jak dlouho se s tím vypořádá. "Bystřice má poměrně vysokou samočisticí schopnost, takže věřím, že to bude brzy," řekl Bohumír Paule z karlovarské inspekce životního prostředí.

Případ vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení. Prověřuje především odpovědnost masny Rabbit z Trhového Štěpánova na Benešovsku, která je majitelem masokombinátu. Asi 400 litrů čpavku zde uniklo při opravě chladicích agregátů ve strojovně. Jed pak vytekl kanalizací do Bystřice.

Podle Pály je to druhá katastrofa, která rybáře na Bystřici za posledních šest let potkala. V roce 1997 říčku znečistila ostrovská papírna Papos. Škoda se tehdy vyšplhala na 400.000 korun. Firma je dosud nezaplatila a rybáři se s ní stále soudí.

Právo: Poslanec Hojdar řekl, že ho někdo odposlouchává

Předseda hospodářského výboru sněmovny Josef Hojdar (ČSSD) je přesvědčen, že ho někdo sleduje a že má odposlouchávané telefony. Uvedl to v rozhovoru pro sobotní vydání Práva. Reagoval tak na dotaz listu ohledně spekulací o tom, že údajně založil na Kypru s poslancem ODS Oldřichem Vojířem v zahraničí společnost, na jejíž účty plynou peníze od různých subjektů.

Hojdar popřel, že by byl s Vojířem v nějaké společnosti, a to ani v zahraničí. "Peníze od nikoho nedostávám a ani dostávat nehodlám. Beru jako smutný fakt, že mě někdo sleduje a mám odposlouchávané telefony, dokonce jsem viděl i nějaké fotografie ze svých schůzek," řekl listu. Dodal, že dál odmítá nařčení komentovat.

Hojdar 22. července vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD a může případně zkomplikovat vládní koalici situaci při hlasování o státním rozpočtu. Ještě loni před parlamentními volbami se o něm spekulovalo jako o možném budoucím ministrovi průmyslu a obchodu.

Podle Práva však premiér Vladimír Špidla loni při sestavování vlády o Hojdarově ministerské kandidatuře odmítl uvažovat s tím, že je mužem s vysokým korupčním potenciálem. Poslanec deníku řekl, že bude na zářijovém výkonném výboru strany požadovat, aby se k tomuto výroku premiér a předseda strany vrátil a vysvětlil ho. "Nechci předjímat Špidlovo zářijové stanovisko. Ale takové označení rozhodně nemohu jen tak přejít mlčením," prohlásil Hojdar, který je připraven hlasovat v září proti vládě, pokud nebudou přijaty jeho pozměňovací návrhy k zákonům o reformě veřejných financí. Totéž se týká hlasování o rozpočtu.

Letci veteráni: Mrzí nás, co se dnes děje v armádě a letectvu

Letečtí veteráni považují za nešťastné reformní kroky v české armádě a letectvu, které kvůli nedostatku peněz ohlásilo ministerstvo obrany. Bývalí váleční letci, kteří za Československo bojovali ve druhé světové válce v barvách britského královského letectva, se v sobotu sešli v Jindřichově Hradci. Uctili tam památku svých amerických kolegů, kteří nad zdejším krajem zahynuli při bitvě v roce 1944.

"Musíme se přizpůsobit NATO, ale to, co se tady dělá poslední dobou, protože nejsou peníze, nás mrzí a budeme dělat všechno pro to, abychom z toho něco málo vytěžili pro ty budoucí generace," řekl armádní generál Alois Šiška. Podle něj je armáda jako taková poslední dobou vynikající, ale to, co se děje kolem ní, nikoliv.

"Jsou to nevojáci a ještě jim nedošlo, že kdyby my jsme po okupaci nešli bojovat, tak nesedí tam, kde sedí dnes," dodal rozhořčeně na adresu úředníků.

V Jindřichově Hradci se v sobotu sešla asi dvacítka bývalých letců a jejich manželek či vdov. Zavzpomínali nejen na oběti jindřichohradecké bitvy, ale i na dalších téměř 200.000 kolegů, kteří padli nad evropskými bojišti za druhé světové války.

"Je pro nás čest, že uctíváme památky padlých, kteří neměli to štěstí jako my, že žijeme. Můžete být v jakékoli válce, někdo jde napoprvé, spadne šrapnel a on padne, někdo přežije. To je právě to osobní štěstí," uvedl Šiška.

Československé letce přijel pozdravit i americký válečný pilot John Elliott. "Jsem v Čechách počtvrté a je to pro mne obrovská čest potkat jedny z nejproslulejších letců druhé světové války. U nás v Americe se má peruť schází také pravidelně asi jednou za rok, ale ne vždy se zúčastním, když je to příliš daleko," řekl ČTK muž, který se považuje za polovičního Čecha. Jeho matka pocházela z okolí Stráže nad Nežárkou na Jindřichohradecku.

Poté, co veteráni uctili památku letců na hrázi rybníka Vajgar, přesunuli se do minoritského kláštera, kde si prohlédli výstavu fotografií o událostech roku 1968. Program pokračuje do neděle.

Pravidelná setkání letců připomínají leteckou bitvu, která se nad Jindřichohradeckem strhla 24. srpna 1944. Američtí letci, kteří se tehdy vraceli z bombardování z Pardubic, zde narazili na německý odpor a ve vzdušném souboji jich 13 zahynulo. Sestřelena tři americká a asi dvacet německých letadel.

Výsadkáři mají za sebou polovinu třísetkilometrového pochodu

Polovinu z třísetkilometrového pochodu mají za sebou elitní výsadkáři, kteří se ve středu vydali z Českých Budějovic na mateřskou základnu v Chrudimi. V extrémně dlouhém a rychlém pochodu s dvacetikilogramovou zátěží pokračují vojenští profesionálové s nohama plnýma puchýřům a namoženými svaly. Některým už lékař další cestu zakázal.

"Během tří dnů ušli po padesáti kilometrech s patnáctikilogramovou zátěží a zbraní," řekl velitel praporu Oldřich Nápravník. Šlo o ověření maximální zátěže. Na Vysočině pak výsadkáři přešli na volnější režim: přesuny jsou kolem 30 kilometrů denně a zátěž je nižší.

"Mám pocit, že jdu po horkém písku, krize byla, ale už se to nezhoršuje, do Chrudimi dojdu," řekl jeden z nich. Patří k mála mužům, který nemá na nohách žádný puchýř. Další při polední přestávce ošetřuje zdravotnice Marta Šímová, která s nimi absolvuje polovinu tratě. Jehlou propichuje puchýře a dezinfikuje rány. "Když už jsou puchýře podlité krví, nemá smyslu dál riskovat nepříjemnou a špatně se hojící infekci," uvedla rotmistryně. Podle ní se přidávají i potíže s namoženými svaly, úpony a klouby.

"Smyslem přesunu je otestovat schopnosti profesionální jednotky," řekl velitel 4. brigády rychlého nasazení Aleš Opata. Jde o lehkou jednotku, která se v praxi pěšímu přesunu nevyhne, vrtulník všude nedoletí. O nepřesném plánování na papíře se přesvědčili vojáci v Perském zálivu či v afghánských horách. Optimální zátěž se musí vyzkoušet v praxi, vysvětlil velitel.

Na to, jak zabránit puchýřům na nohách, podle Opaty neexistuje při extrémní zátěži žádný recept. Obuv, ponožky a ošetření je záležitost individuální. Někdo používá preventivně pásku na koberce, jiný zásypy, kombinují se ponožky. Na výstroj si vojáci nijak nestěžují.

Extrémně dlouhý pochod není běžný ani ve výcviku jiných armád. "Drtivá většina jednotek nic podobného neorganizuje," uzavřel Nápravník, kterého na myšlenku přivedly zkušenosti amerických výsadkářů. Podobnou zátěží ale prošli čeští vojáci v mírové misi v nepřístupném terénu Kosova. Do Chrudimi by měli výsadkáři dorazit v úterý. Analýza cvičení bude podle Opaty přínosem pro vojenské plánování i další zaměření výcviku.

Čeští průvodci si stěžují na konkurenci nelicencovaných cizinců

Barevné deštníky, vějíře nebo vlaječky nad hlavami lidí na Staroměstském náměstí nebo Karlově mostě neomylně identifikují turistické průvodce. Jejich profese je v létě "zlatým dolem". Čeští licencovaní průvodci si však nepřestávají stěžovat na zahraniční konkurenci, která bez patřičné akreditace vodí lidi po českých a moravských pamětihodnostech. Malá kontrola je i nad českými takzvanými černými průvodci.

"Konkurence cizích průvodců je velká. Myslím, že většina českých průvodců má licenci, případně další zkoušky, například na židovské město nebo Pražský hrad. U cizinců bych o tom pochybovala," řekla Michaela Tománková provázející po Karlově mostě skupinu Japonců.

Podle ní je velká konkurence ze strany cizích průvodců právě u exotičtějších jazyků, například japonštiny. "Provází pak například studenti, kteří jazyky studují, ale jestli mají zkoušky, to bych si troufla pochybovat," dodala. Spousta cizích průvodců podle ní česky vůbec neumí, takže je pro ně problém domluvit se například v restauraci nebo s řidiči MHD.

Také Jana Turčáková, průvodkyně Italů a Angličanů, vnímá konkurenci ze strany zahraničních průvodců negativně. "U nás ještě neexistuje to, že by se odchytali a pokutovali, takže je jich pořád hodně," řekla. Hodně průvodců podle ní žádné průvodcovské zkoušky nemá. "Prostě jen znají Prahu a provádí tady," uvedla Turčáková. "Určitě by se s tím mělo něco dělat, protože berou práci nám," dodala.

Asociace průvodců ČR usiluje už několik let o právní úpravu průvodcovské profese a zavedení přísnější kontroly průvodců. Podle průzkumu, který asociace provedla na Pražském hradě, je v sezoně až 60 procent průvodců nelegálních. V Česku má živnostenský list na provozování průvodcovské činnosti asi 5000 lidí, neexistuje však evidence, kolik z nich turisty opravdu provází.

V Olomouci bude ojedinělé studium pro humanitární pracovníky

Budoucí humanitární a sociální pracovníky, kteří se uplatní v rámci zahraniční humanitární pomoci, bude od září jako jediná v republice připravovat olomoucká Vyšší odborná škola sociální Caritas. Zcela nový studijní obor Sociální a humanitární práce je podle ředitele školy Martina Bednáře srovnatelný jen s několika málo studijními programy v zahraničí.

"Při přípravě oboru jsme spolupracovali s celou řadou odborníků u nás i v zahraničí. Mnozí z nich budou také na škole vyučovat. Velký zájem projevilo a doporučující stanovisko připojilo například ministerstvo zahraničí a prezidentská kancelář. Jde totiž o zcela ojedinělý projekt," řekl Bednář.

Ministerstvo školství vyhovělo žádosti o zařazení programu do sítě škol ve zkráceném termínu. Jelikož obor schválilo již pro nadcházející školní rok, připravuje škola mimořádné přijímací zkoušky. Středoškoláci se zájmem o problematiku a maturitním vysvědčením se mohou přihlásit do 1. září.

"Uchazečům se nabízí mimořádná příležitost studovat nesmírně zajímavou a potřebnou problematiku s velkou nadějí na uplatnění. Je totiž nepochybné, že se vstupem České republiky do Evropské unie bude tato oblast nabývat na aktuálnosti," soudí Bednář. Absolventi podle něj mohou pracovat nejen v zahraničních misích, ale také v České republice s migranty, přistěhovalci či národnostními menšinami. Součástí studia bude i zátěžový výcvik a povinná praxe v zahraničí. Ve spolupráci s Cyrilometodějskou teologickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci lze tento obor studovat také jako bakalářský.

Sexuálně obtěžován byla zhruba každá desátá Češka a Čech

Obětí sexuálního obtěžování se stal téměř každý desátý Čech. "Harašení" někdy čelilo 13 procent žen a čtyři procenta mužů. Za společensky nebezpečné považují sexuální obtěžování také spíše ženy. Jako závažný problém ho vnímá 42 procent z nich, zatímco z mužů jen každý třetí. Vyplynulo to z únorového průzkumu společnosti GfK.

Téměř všichni z tisíce dotázaných si pod definicí sexuálního obtěžování představí vymáhání sexuálního styku pod hrozbou finančního postihu nebo propuštění z práce. Čtyři pětiny považují za "harašení" nabídku k sexuálnímu styku a dvě třetiny ho vidí ve vytrvalém vynucování schůzky, poplácávání po různých částech těla nebo nemístných a urážlivých poznámkách na adresu opačného pohlaví. Pokud si někdo na pracovišti vylepuje plakáty s obnaženými těly, vypráví oplzlé vtipy, vyzývavě pozoruje ostatní osoby nebo je objímá kolem ramen, tak podle většiny lidí o obtěžování nejde.

Nejzávažnější forma sexuálního obtěžování - vynucování styku po pohrůžkou finančního postihu nebo propuštění - není na českých pracovištích zřejmě příliš častá. Zkušenost s ní mají čtyři procenta respondentů. Téměř polovině lidí však někdo vyprávěl nemravné vtipy nebo je objímal okolo ramen. S vyzývavými pohledy se setkala zhruba třetina respondentů, každý čtvrtý občas čelí poplácávání či vyzývavým poznámkám.

Počet lidí, kteří jsou nespokojeni s fungováním justice v této oblasti a těch, kteří se domnívají, že zákonů je dostatek, je vyrovnaný. Více než polovina si však myslí, že u soudu je těžké sexuální obtěžování dokázat. O spravedlivém rozhodování soudů v těchto případech jsou přesvědčeni spíše muži.

Český čáp se hlásí z Bajkonuru

V okolí kosmodromu Bajkonur se nyní pohybuje černý čáp Iristu, kterého čeští ornitologové v červenci vybavili satelitním vysílačem. Cestou z hnízdiště do Kazachstánu uletěl tisíc kilometrů za tři dny. "Zajímavé je, že se vydal stejnou cestou jako jeden z čápů označených loni," koordinátor pozorování tahu čápů Miroslav Bobek.

Zprávy o dalších sledovaných čápech už nejsou tolik optimistické. Suzunův vysílač se vůbec neozývá. Bobek se domnívá, že selhal nový typ, který ornitologové použili. "Mám obavy, aby se to nestalo i Altynaj, kterou jsme vybavili úplně stejným typem," řekl Bobek. Zatím se Altynaj pohybuje na hnízdišti u Obu.

Loni se žádného z trojice sledovaných čápů nepodařilo sledovat až zpět na hnízdiště. Čápice Kateřina přeletěla osmitisícové vrcholky pohoří Karakoram. Poté ji zastřelili lidé na břehu Indu v severním Pákistánu. Čáp Petr zahynul v Hindukúši na severu Afghánistánu. Vysílač čápa Romana se odmlčel v prosinci, když pták pobýval na východě Turkmenistánu.

Koordinátorem projektu je Český rozhlas, který sleduje tah čápů černých již od roku 1995. Cílem Nové odysey je zjistit, kam létají zimovat čápi černí ze Sibiře a co je na jejich cestách i v zimovištích ohrožuje. Předchozí projekt Africká odysea mapoval cestu tažných ptáků z Evropy do Afriky.

Sport:

Nijak oslnivě nevstoupili čeští atleti do mistrovství světa v Paříži. Koulař Petr Stehlík skončil v kvalifikaci na celkovém šestnáctém místě za výkon 19,70 metru, chodec Jiří Malysa přepálil tempo a protrápil se do cíle dvacetikilometrového závodu jako sedmadvacátý v času 1:30:17 hodiny. Plážové volejbalistky Eva Celbová a Soňa Nováková postoupily do semifinále turnaje Světového okruhu na indonéském ostrově Bali, kde při absenci Brazilek a Američanek plní roli nejvýše nasazených hráček. Osmý pár světa hladce prošel do čtvrtfinále, kde pak zvládl třísetovou bitvu s Australankami Summer Lochowiczovou a Kylie Gerlicovou.

Pro Celbovou s Novákovou je turnaj, dotovaný částkou 150 tisíc dolarů, zároveň generálkou na mistrovství Evropy v Turecku, které se koná v závěru příštího týdne. Česká dvojice, která předloni na MS získala bronz, letos zatím na Světovém okruhu vybojovala tři pátá místa; výsledek z Bali tak bude jejím nejlepším. Ve finále turnaje Světového okruhu Češky ještě nikdy nehrály.

Martina Navrátilová se na tenisovém US Open představí jen v dámské čtyřhře. Do smíšené čtyřhry nenastoupí, protože její partner Leander Paes musel být hospitalizován kvůli zatím blíže neurčenému nálezu na mozku. Právě s indickým tenistou Navrátilová vyhrála dva z letošních tří grandslamových turnajů - Australian Open a Wimbledon - a nehodlá hledat jiného spoluhráče.

Čeští reprezentanti opět dominovali světovému šampionátu ve středním kvadriatlonu. V Sedlčanech na tratích 2,5 km plavání, 10 km na kajaku, 50 km jízdy na kole a 10 km běhu vystoupili na nejvyšší stupeň Miroslav Podborský a Šárka Skalická. Další medaili pro domácí barvy vybojovala Ilona Škálová, která skončila třetí.

Počasí:

V noci čekáme oblačno, na jihu zpočátku polojasno. Na severu místy přeháňky. Noční teploty 16 až 12 stupňů Celsia.

Zítra má být polojasno, přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky. Teploty 21 až 25 stupňů, na jihu až 27 stupňů Celsia. Povane mírný severozápadní vítr.