Zprávy Radia Praha

Fischer pochvalně o vztazích s Prahou, varovně k návrhu ústavy EU

Německý ministr zahraničí Joschka Fischer se v úterý se svým českým kolegou Cyrilem Svobodou shodl, že vztahy mezi Berlínem a Prahou jsou velmi dobré. Fischer též promluvil k českým velvyslancům, kteří jsou v pražském ústředí na poradě, a varoval před otevíráním sporných otázek v návrhu evropské ústavy, k němuž dospěl Konvent EU.

Podle něho je návrh rozumným kompromisem, na němž se shodly větší i menší členové EU. Fischer doufá, že mezivládní konference návrh podpoří. Pokud konference zkrachuje, bude EU v těžké krizi, bojí se Fischer.

Oproti tomu český ministr zahraničí Cyril Svoboda soudí, že v některých otázkách je ještě prostor pro jednání právě na konferenci, která začne v říjnu. "Pokud by se nemohlo otevřít vůbec nic, nemusela by se mezivládní konference vůbec svolávat," prohlásil Svoboda. Jeho úřad svolává do Prahy na nejbližší dobu zástupce států, které si myslí, že návrh zvýhodňuje větší členy EU na úkor menších.

K bilaterálním otázkám Svoboda řekl, že s Berlínem je nyní skutečný dialog. Fischer, který je předvojem kancléře Gerharda Schrödera, za pevný základ vztahů považuje nadále česko-německou deklaraci z roku 1997. Podle Fischera se česko-německé vztahy vyvíjejí, i přes malá klopýtnutí, lépe než kdykoli předtím: "Taková kvalita vztahů neexistovala vždy." Schröder bude v Praze jednat 5. září - bude to odložená návštěva z loňského března.

Německý šéfdiplomat, který byl v Praze na jednodenní návštěvě, se zmínil také o plánovaném vybudování Centra proti vyhánění. Myslí si, že o této věci by měli Němci diskutovat mezi sebou. Podle něj musejí na věc pohlížet jako na evropský projekt, nikoli z národního hlediska, a také vzít v úvahu druhou světovou válku samotnou a to, co vysídlení a zničení německých menšin předcházelo.

S premiérem Vladimírem Špidlou odmítl Fischer dělení na "starou" a "novou" Evropu, jak o tom v souvislosti s iráckou krizí hovořil americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Odpůrce války včetně Německa zařadil do "staré" Evropy a proamerický východní blok do Evropy "nové".

Komunista tvrdí, že za jeho obžalobou stojí mocenské kruhy

Šestadvacetiletý David Pěcha, který v úterý stanul před Okresním soudem v Šumperku kvůli propagaci komunistického režimu, šíření poplašné zprávy a pomluvě, považuje svou obžalobu za politickou konstrukci mocenských kruhů. Měl jsem tu být jako svědek, jehož úkolem by mělo být dokázat bezpráví, jaké se v tomto státě děje, uvedl ve své výpovědi.

Státní zástupce Pěchu obžaloval z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod občanů. Toho se měl dopustit tím, že v utralevicovém časopise Pochodeň uveřejňoval v letech 1999 a 2000 články s výzvou k opětovnému nastolení komunistického režimu i za cenu násilí.

Z šíření poplašné zprávy jej obžaloba viní kvůli článku, ve kterém uvedl, že podle údajně nových zákonů souvisejících s direktivami NATO, bude možné střílet ve válečném stavu vojáky ve vzpouře.

Pomluvy se podle něj Pěcha dopustil, když zveřejnil po rozpadu Československa v periodiku Pochodeň fotky deseti čelních představitele a napsal, že jsou zločinci a zrádci, kteří prodali republiku. Vedle toho měl na veřejné demonostraci v říjnu 2000 v Olomouci označit antikomunistu a někdejšího důstojníka BIS Vladimíra Hučína za osobu zodpovědnou za smrt jednoho přerovského policisty.

Pěcha u soudu odmítl, že by ve svých článcích vyzýval veřejnost k násilnému převratu. "Jestliže jsem používal slova likvidace nebo ozbrojený boj, myslel jsem to pouze obrazně. My terorismus odsuzujeme. Navíc Pochodeň nebyla určena veřejnosti, je to interní tisk naší Komunistické strany Československa- československé strany práce," prohlásil.

Poté popřel i další body obžaloby. Řekl, že při údajném šíření poplašné zprávy a obvinění bývalého důstojníka BIS vycházel z informací svých zdrojů, které ale nebude zveřejňovat. "Především chci říci, že mě nikdy nenapadlo, že budu stát u soudu kvůli názorům své strany. Je to politický proces a jako takový je v rozporu s Listinou základních práv a svobod, a tedy i s Ústavou," prohlásil Pěcha.

Proces s mladým komunistou, kterému hrozí podle předsedkyně senátu soudu Pavlíny Pelclové až osm let vězení, bude pokračovat 23. září. Soud by měl vyslechnout mimo jiné Zifčáka.

Po listopadu 1989 je Pěchův případ první, kdy je levicový extremista stíhán za propagaci komunismu. Podle paragrafu o propagaci nedemokratického hnutí policie totiž dosud stíhala vesměs jen příznivce hnutí skinheads za to, že velebili Hitlera a fašismus.

Bývalý velvyslanec v Kazachstánu chce žalovat Špidlu a Svobodu

Bývalý český velvyslanec v Kazachstánu Miroslav Andr, který byl vloni odvolán z funkce, zvažuje žalobu na ochranu osobnosti na premiéra Vladimíra Špidlu a ministra zahraničí Cyrila Svobodu. Androvo odvolání bylo v médiích spojováno s aférou bývalého sekretáře ministra zahraničí Karla Srby a jeho působením ve vojenské rozvědce.

Andr v úterý uvedl, že tito dva ústavní činitelé, kteří se mohou seznámit s utajovanými skutečnostmi, se s ním odmítli sejít, aby ho vyslechli a sdělili mu důvod odvolání.

Mluvčí vlády Anna Stárková potvrdila, že Andr o schůzku premiéra žádal, ministerský předseda se s ním ale nesešel. "Personální politikou zahraniční služby se premiér osobně nezabývá, je to věcí ministerstva zahraničí," uvedla. Také mluvčí ministerstva zahraničí Karel Borůvka řekl, že se Svoboda s Andrem sejít nehodlá. "Jeho odvolání proběhlo standardním způsobem, kterýkoli velvyslanec může být kdykoli bez udání důvodu ze zahraničí odvolán," poznamenal Borůvka.

Androvo odvolání bylo v médiích dáváno do souvislosti s aférou Srby, který čelí obvinění z korupce a organizování vraždy novinářky. V tisku se před rokem objevily informace o tom, že Srba Andra jako agenta tajné služby pomáhal dosadit na diplomatické místo v Kazachstánu. Srba zřejmě pracoval pro vojenskou rozvědku a Andr byl podle tisku v tajné službě Srbovým řídícím důstojníkem.

Andr jakékoli spojení se Srbou či tajnými službami odmítá. "Nevyjížděl jsem na zahraniční misi jako pracovník žádné zpravodajské či tajné služby," trvá na svém Andr. Poněvadž je vázán mlčenlivostí, nemůže prý na veřejnosti očistit své jméno. Proto žádal premiéra a ministra o schůzku. "Chtěl jsem jim vysvětlit, co se stalo, a slyšet, proč jsem byl odvolán," uvedl.

Andr je přesvědčen, že práci v diplomacii zvládal dobře. Před tím pracoval na ministerstvu obrany. V současné době prý vypomáhá soukromé firmě svými zkušenostmi a kontakty v Kazachstánu a žije z úspor. "Ta aféra mě velmi poškodila v pracovní sféře," tvrdí.

Ve Středočeském kraji bude stávkovat minimálně 81 škol

Do výstražné jednodenní stávky vstoupí 1. září ve Středočeském kraji minimálně 81 škol z celkových 1196 předškolních a školských zařízení. Ze škol, které se dosud ke stávce přihlásily, se ale polovina první školní den pro žáky otevře. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který krajský úřad uspořádal mezi školami v regionu.

Na základě rozhodnutí školských odborů oslovil krajský úřad všechny školy v kraji a požádal je o informace, zda vstoupí do stávky a jak se to dotkne jejich žáků. K dnešním 17:00 se kraji ohlásilo 219 škol, předškolních a školských zařízení, z toho krajem zřizovaných 106. Z nich se ke stávce připojí 44 škol. Ze zbylých 113 obecních škol se jich ke stávce připojilo 37.

Na vyhlášení jednodenní výstražné stávky se dohodli předsedové oblastních odborových organizací. Důvodem je nespokojenost s úrovní platů ve školství. Vláda sice schválila nový šestnáctitřídní platový systém, v němž učitelé postoupí do vyšších tříd, do září ale odložila rozhodnutí o tom, zda státní zaměstnanci dostanou i 13. a 14. platy. Pokud by kabinet pedagogům nepřilepšil, získali by v příštím roce z 13. a 14. platů nejvýše 20 procent.

Teplických prvňáčků se případná stávka učitelů týkat nebude

V Teplicích sice ještě magistrát neví, které z deseti místních základních škol se chystají do stávky, ale podle teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS) se případná stávka v žádném případě nedotkne prvňáčků. "Dohodl jsem se s řediteli, že pro prvňáčky začne školní rok v Teplicích 1. září," řekl Kubera.

Tam, kde budou učitelé stávkovat, budou muset malé školáky přivítat ředitelé. Kde stávkovat nebudou, uvidí děti hned první den svou paní učitelku, uvedl Kubera.

Pedagogům vzkázal, že daleko účinnější než jednodenní stávka by byla hromadná výpověď učitelů, podaná v tento pátek. "Ale to už vyžaduje opravdovou solidaritu všech učitelů," poznamenal primátor.

Respektuje prý právo učitelů na stávku, ale připomněl, že budovy škol patří městu, nikoliv odborářům. Pokud by je 1. září zamkli, nechali bychom je odemknout, uvedl Kubera. A je jedno, kdo by je otevřel, mohla by to být i městská policie, dodal.

Vondrová: Úředníci ve stávce nebudou vyřizovat ani staré žádosti

Až koncem týdne bude jasné, jak bude vypadat v pondělí 1. září hodinová stávka na finančních a katastrálních úřadech a úřadech sociálního zabezpečení a kolik úřadů se jí účastní. Předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová dnes nicméně odmítla možnost, že by zaměstnanci těchto úřadů v době mezi 08:00 a 09:00 vyřizovali například staré žádosti.

Tuto možnost minulý pátek zmínila šéfka odborů katastrálních úřadů Hana Antropiusová. Uvedla, že úředníci budou během stávky vyřizovat žádosti, které jim již delší dobu leží na stolech.

Úřad, kde nebudou chtít stávkovat všichni zaměstnanci, ale není možno zavřít. "Tam kde budou pracovníci, kteří nesouhlasí se stávkou a budou chtít pracovat, tak samozřejmě půjdou-li k nim cíleně poplatníci s jakoukoli daňovou záležitostí, tak budou odbaveni," uvedl šéf odborů finančních úřadů Zdeněk Tomášek. V případě, že se k protestní akci připojí všichni zaměstnanci, dveře úřadu se na hodinu zavřou. Tomášek si to představuje tak, že některý z pracovníků bude příchozím vysvětlovat situaci. "Vyzveme je, aby si sedli v čekárně, nebo aby si vyřídili jiné věci a přišli později," dodal.

Podobně budou v pondělí ráno fungovat i úřady sociálního zabezpečení, kde se nestávkující zaměstnanci budou také normálně věnovat klientům. Stávkující zaměstnanci si na dveře vyvěsí cedule oznamující, že hodinu nepracují. "V současnosti to ale vypadá, že se ke stávce připojí velká většina zaměstnanců a okresních správ včetně ústředí," sdělila předsedkyně odborů správy sociálního zabezpečení Helena Šindelářová.

Místopředsedkyně Odborového svazu pracovníků knihoven Drahomíra Škrabalová dosud nemá informace kolik knihoven do stávky půjde. Zatím asi jedinou knihovnou, která se rozhodla stávkovat, je Národní knihovna v Praze. Čtenáři budou vpuštěni dovnitř o hodinu později než obvykle, tedy až v 10:00.

Většinou knihovny pouze vyvěsí letáky vysvětlující, že důvodem protestu jsou mzdy, jejichž roční výše po zavedení šestnáctitřídního systému odměňování klesne, pokud vláda nenajde finance na 13. a 14. platy, uvedla Šindelářová.

Svaz průmyslu a dopravy nesouhlasí s nátlakem odborů na vládu

Svaz průmyslu a dopravy ČR nesouhlasí s nátlakem odborů na vládu kvůli reformě veřejných financí. Znepokojuje ho zejména postoj Asociace samostatných odborů, která v pondělí kabinetu pohrozila vyhlášením generální stávky. Podle šéfa svazu Stanislava Kázeckého je podobná výstraha nepřiměřenou a nepřípustně arogantní výpovědí před blížícím se zasedáním tripartity, jejíž členové se mají sejít 2. září.

"Odboráři se zaklínají obhajováním zájmů pracujících. Kdyby se ale vláda rozhodla ustoupit jejich požadavkům, znamenalo by to nepochybně nejen nežádoucí eskalaci rozpočtových schodků, ale konkrétně také lavinový růst nezaměstnanosti a další zvyšování už tak neúnosných mandatorních výdajů," stojí v prohlášení, které Kázecký v úterý zaslal ČTK.

Svaz průmyslu a dopravy ČR je dobrovolnou zájmovou organizací sdružující zaměstnavatele a podnikatele z oblasti průmyslu a dopravy. Je nestátním sdružením nezávislým na vládě, politických stranách a odborech. Rejskovy odbory působí v rámci Českomoravské konfederace odborových svazů a hájí zájmy asi 23.000 lidí.

Volby do Senátu na místo Rychetského 31. října a 1. listopadu

Doplňovací volby do Senátu na místo, které se uvolnilo po Pavlu Rychetském, se uskuteční v pátek 31. října a v sobotu 1. listopadu. Termín voleb, které se budou konat na Strakonicku, v úterý oznámil Pražský hrad.

Rychetského místo v horní komoře se uvolnilo poté, co ho Klaus jmenoval předsedou Ústavního soudu. Letos se budou konat ještě další doplňovací senátní volby v jednom z brněnských volebních obvodů, kde je dosud senátorkou Dagmar Lastovecká z ODS. Klaus ji totiž také navrhl na ústavní soudkyni a Senát její nominaci schválil.

Řidiči tramvají žalují dopravní podnik kvůli diskriminaci

Federace řidičů tramvají podala sérii žalob na pražský dopravní podnik (DP), protože se domnívá, že někteří zaměstnanci jsou diskriminováni ve mzdách i v nemzdovém finančním plnění. "Zaměstnavatel ošidil některé zaměstnance v souhrnné částce o více než čtvrt miliardy korun," řekl v úterý šéf federace Antonín Dub.

Mluvčí DP Michaela Kuchařová uvedla, že podmínky, které mají zaměstnanci jednotlivých odštěpných závodů dopravního podniku, vycházejí z kolektivních smluv. "Podnik má čtyři tyto smlouvy, každá se samozřejmě trochu liší," řekla.

Podle Duba vyplácí podnik například penzijní připojištění jen třetině zaměstnanců. Zbylé dvě třetiny včetně řidičů tramvají a autobusů tento příspěvek prý nedostávají.

Dopravní podnik tak není podle federace schopen zajistit plnění povinností vyplývajících ze zákona o mzdě a zákoníku práce. "Dopravní podnik jako zaměstnavatel je jenom jeden. Čtyři kolektivní smlouvy jsou svým způsobem neplatné," míní Dub. Zaměstnavatel je prý povinen zajišťovat rovné zacházení se všemi zaměstnanci, pokud jde o jejich pracovní podmínky včetně odměňování za práci.

Jelikož jsou podle odborového předáka nevyplacená finanční plnění vymahatelná až tři roky zpětně, zaměstnavatel tak prý ošidil některé zaměstnance v souhrnné částce o více než čtvrt miliardy korun.

Nerovné zacházení se zaměstnanci se prý dotýká kromě penzijního připojištění i příspěvku na dovolenou, pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli, zaměstnaneckého jízdného či příspěvku na ubytování.

Svoboda: Peníze na muzeum Komenského nelze hledat jen na MZV

Ministr zahraničí Cyril Svoboda v úterý odmítl, že by provoz českého muzea Jana Amose Komenského v nizozemském Naardenu měl platit jen jeho úřad. Muzeu hrozí uzavření kvůli nedostatku peněz na jeho provoz.

"Problém je v tom, že ona budova a celé muzeum je ve vlastnictví místní samosprávy. To znamená, že stát a vláda nemá žádnou ingerenci, jak tuto věc řešit," řekl Svoboda.

Dodal, že jak Nizozemsko, tak Česko mají zájem na dalším fungování instituce. "Není to otázka toho, zda ministerstvo zahraničních věcí má peníze na podporu tohoto muzea. Musíme najít definitivní řešení a to musí být řešení, které půjde z více zdrojů. Neexistuje definitivní řešení, že to bude platit české ministerstvo zahraničních věcí," podotkl ministr.

Naardenští radní se rozhodli, že muzeum, které funguje od roku 1992 při mauzoleu Komenského, přestanou financovat. Samotné pietní místo s Komenského hrobem by tak přestalo být turistickou atrakcí a otevíralo by se znovu jen po dohodě s radnicí.

Kaple se zapomenutým hrobem Komenského byla objevena v roce 1929 a v roce 1933 si československá vláda vnitřek kaple pronajala za symbolický gulden ročně. Interiér vyzdobili českoslovenští umělci. Od roku 1992 je v přilehlé nemovitosti expozice o životě a díle "učitele národů", kterou vytvořila Nadace muzea Komenského s přispěním české vlády.

Kapli má pronajatou český stát, muzeum si pronajala v roce 1992 od naardenské radnice nadace. Komenského muzeum ročně spolkne přes 30.000 eur, tedy asi milion korun. Naarden chce tedy napřesrok zkrátit dotaci o polovic a v roce 2005 ji zrušit zcela.

Sport:

Fotbalisté Sparty Praha podle očekávaní postoupili po roční odmlce do Ligy mistrů. Jejich cesta před makedonský Vardar Skopje však byla nečekaně trnitá a nervózní a jistotu českému mistrovi přinesla až trefa střídajícího Libora Sionka sedm minut před koncem. Vardar v Praze dvakrát vedl, ale nakonec se po remíze 2:2 radovala Sparta, protože ve Skopje vyhrála 3:2.

Počasí:

Ve středu čekejte polojasno až oblačno, odpoledne a večer ojediněle slabé přeháňky, hlavně na severu. Teploty 23 až 27 stupňů, na západě a severozápadě jen kolem 21, na horách kolem 19 stupňů Celsia.