Zprávy Radia Praha

Premiér Špidla ukončil v Turecku jednání posilující vztahy obou zemí

Oboustranná vůle, přísliby i závazky pro výrazné posílení a rozšíření hospodářské a politické spolupráce Turecka a Česka charakterizovaly v pátek ukončená dvoudenní jednání českého premiéra Vladimíra Špidly ve velké islámské zemi NATO, která usiluje o vstup do Evropské unie. Cesta byla úspěšnou, protože Turecko přijalo Česko za svého významného partnera, což vzhledem k tradiční turecké náročnosti v mezinárodních vztazích je ocenění, usoudil šéf českého kabinetu. Rozhovory označil za mimořádně přátelské a zdůraznil, že se jednalo první návštěvu některé českého premiéra v Turecku.

Česko a Turecko se dohodly na úzké obchodní, politické a další spolupráci. Praha přitom podpoří evropské integrační snahy Ankary, která bude ještě více než dosud otevírat dveře českým podnikatelům. Vyplynulo to ze schůzky českého premiéra Vladimíra Špidly s jeho tureckým protějškem Recepeem Tayyipem Erdoganem a všech dalších jednání české delegace. Během návštěvy Praha podepsala s Ankarou dva smluvní dokumenty: Dohodu o spolupráci v oblasti kultury, školství, vědy, mládeže a sportu a Dohodu o sociálním zabezpečení, která například zaručí občanům obou států právo na důchod při působení v druhé zemi.

Cestě dominovala hospodářská spolupráce, o čemž svědčí přítomnost ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana a dvacítky podnikatelů v české delegaci. Špidla se však s tureckými partnery dohodl nejen na této spolupráci a souznění v rámci evropské integrace, ale i na společném postupu vůči Iráku a blízkovýchodnímu vývoji. U Iráku podpořil názor Ankary, že je třeba vrátit co nejdříve tamní vládu do rukou Iráčanů. Na přetřes přišla i dosud fungující vzájemná vízová povinnost - Ankara slíbila, že brzy nejspíš dojde k oboustranně uspokojivému řešení.

Milan Šimonovský: Náklady na systém výběru mýtného by neměl hradit stát

Stát by podle ministra dopravy Milana Šimonovského neměl investovat peníze do plánovaného zavedení systému výkonového zpoplatnění vybraných silnic, tedy mýtného. Ministr to řekl s tím, že očekává, že náklady na pořízení systémů budou placeny především z vybraných poplatků. Elektronické mýtné pro nákladní auta nad 12 tun chce Šimonovský v ČR zavést v roce 2005. V nejbližší době chce také vypsat výběrové řízení na dodavatele tohoto systému. Zkušenosti se zaváděním mýtného nabíral ministr také od svého rakouského kolegy Huberta Gorbacha při pátečním setkání v Židlochovicích u Brna. Spolu se slovenským ministrem dopravy Pavolem Prokopovičem se také shodli na společném postupu při zavádění mýtného. Česko i Slovensko by mohly mít vzájemně kompatibilní systémy. Snížily by tak náklady na jejich zavedení.

Ministr Šimonovský uvedl, že experti zemí Visegrádské skupiny dospěli k názoru, že nejlepší variantou bude vývoj technického zařízení, které umožní komunikovat se všemi dosud používanými systémy. Země by tak nemusely rozdílné systému výběru mýtného sjednocovat. Každá země si podle ministra určí rozsah zpoplatnění silniční sítě, na jeho základě vypíše výběrové řízení a volba konkrétního systému už bude záležitostí dodavatele. Český a slovenský ministr i představitel rakouského ministerstva dopravy se shodli na tom, že mýtné je spravedlivějším způsobem zpoplatnění využívání silnic. Doufají také, že část silniční dopravy se převede na jiné druhy, například na železnici.

Středoevropské země pomohou Východu s ekologickými projekty

Ekologické experty a specialisty na legislativu životního prostředí vyšlou brzy do zemí východní Evropy, Kavkazu a střední Asie země Visegrádské čtyřky. V Čejkovicích na Hodonínsku na tom v pátek dohodli ministři životního prostředí Česka, Maďarska, Polska a Slovenska. "V minulosti jsme využívali podobné pomoci z Evropské unie, chceme proto naše zkušenosti transformovat i na Východ," řekl ČTK ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Pomoc a projekty pro část států bývalého Sovětského svazu bude Visegrádská čtyřka financovat společně. Společenství středoevropských zemí se chce po oficiálním začlenění do struktur Evropské unie zasadit o to, aby k evropským fondům měly přístup i postsovětské státy. "Jako nováčci v EU to budeme moci prosadit. Trend je totiž takový, že řada významných evropských institucí se posouvám směrem na východ," míní Ambrozek. V následujících měsících chtějí Visegrádské státy poslat na východ Evropy, na Kavkaz a do střední Asie experty na životní prostředí, které tamním státům pomohou monitorovat tamní ekologickou situaci, poradí s finanční politikou v oblasti životního prostředí, případně napomůžou s budování potřebné legislativy.

Česko již na konkrétním projektu pro oblast Kavkazu pracuje. Ten má zjistit a popsat dopady klimatických změn na vodní zdroje v horských oblastech Kavkazu a střední Evropy. V dohledné době se do studie zapojí i specialisté ze Slovenska, Polska a Maďarska.

Sergej Mironov: Ve vztazích Ruska a ČR musíme přidávat nové impulzy

Intenzita rusko-českých vztahů se dostává na potřebnou úroveň. Je třeba nicméně přidávat nové impulzy a usilovat o to, aby ve vztazích mezi oběma státy nezůstávalo s ohledem na nové reálie právní vakuum. Před svou pondělní oficiální návštěvou České republiky to v exkluzivním rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas řekl předseda horní komory ruského parlamentu Rady federace Sergej Mironov. "Skutečnost, že Česká republika je součástí Evropské unie, hodnotíme kladně. Domnívám se ale, že nesmí být právní vakuum v určitých oblastech. Musíme hledat řešení a podepisovat nové dohody," uvedl. Zdůraznil, že byla prakticky pozastavena účinnost vzájemných dohod o vědeckotechnické a kulturní oblasti, a vyzval k jejich obnovení. Vyjádřil naději, že jeho návštěva k tomu přispěje.

Mironov bude prvním vysokým ruským politikem, který navštíví Českou republiku po parlamentních i prezidentských volbách v ČR. Jednat bude se svým protějškem, předsedou Senátu Petrem Pithartem, a přijmout by jej měl prezident Václav Klaus. Zúčastní se také zasedání Asociace evropských senátů. V rozhovoru uvedl, že od své návštěvy očekává dodatečný impulz k rozvoji bilaterálních přátelských vztahů.

Exprezident Havel se vrací do Prahy - čeká ho oslava narozenin

Bývalý český prezident Václav Havel se po měsíci, který strávil na své chalupě na Hrádečku, opět vrací do Prahy. V neděli ho zde čeká mimo jiné oslava sedmašedesátých narozenin, která je už tradičně spojena s předáním ceny nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Letos ocenění získá Robert Reich, americký ekonom a někdejší ministr práce ve vládě Billa Clintona. "Pan Havel končí svůj pobyt na Hrádečku a čeká ho poměrně náročný program. V neděli se zúčastní předání ceny nadace Vize 97 a potom má na programu sérii různých porad a setkání," řekl ČTK Havlův tajemník Jakub Hladík. Příští víkend například zavítá do Olomouce na třetí ročník festivalu Poezie bez hranic. "Převezme tam Cenu svatého Jiří, kterou mu udělí polský katolický list Tygodnik Powszechny," dodal Hladík. Pak se Havel zúčastní konference nadace Forum 2000, která se v pražském Obecním domě bude konat od 15. do 17. října. Na Havlovo pozvání by na konferenci měli mimo jiné přijet bývalá ministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightová, někdejší jihoafrický prezident Frederik de Klerk, evropský komisař Franz Fischler či zakladatel Greenpeace Rémi Parmentier. V druhé polovině října přijede do Prahy opět na Havlovo pozvání tibetský duchovní vůdce dalajlama.

Senátní výbor schválil Cabanisse jako velvyslance v ČR

Zahraniční výbor Senátu amerického Kongresu schválil jednomyslně Williama Cabanisse do funkce velvyslance USA v České republice, kam by měl odjet - pokud ho schválí plénum Senátu - koncem letošního roku. Napsal to deník Birmingham News, který vychází v americkém státě Alabama. Cabaniss prošel v úterý výborovým slyšením, které podle listu proběhlo bez kontroverzí. Cabanisse, jemuž je 65 let, označuje za věrného republikána s dobrými obchodními styky. Do funkce ho navrhl prezident George Bush. Cabaniss vystřídá Craiga Stapletona, který se vrací do Spojených států, aby pomohl Bushovi s kampaní za znovuzvolení prezidentem v příštím roce. Cabaniss byl členem alabamského Kongresu a je prezidentem a výkonným ředitelem strojírenské společnosti Precision Grinding Inc., kterou před mnoha lety koupil.

Významné české krajanky hostila prezidentská kancelář

Reprezentační prostory Pražského hradu, sídla prezidenta Václava Klause, si v pátek prohlédla skupina významných českých krajanek. V Praze se účastní týdenního setkání Čechů žijících v zahraničí. Na Hradě viděly například salonky, kde prezident přijímá své hosty, Španělský sál či Plečnikovu síň. Prezidentská kancelář hostila na Hradě sokolku lady Milenu Grenfellovou-Bainesovou, která se zasadila o rozvoj česko- britských kulturních vztahů, a dceru českých emigrantů Elišku Haškovou-Collidgeovou, která pracovala pro pět amerických prezidentů od Kennedyho až po Cartera. Nechyběla ani humanitární aktivistka Běla Granová-Jensenová z Norska, literární badatelka Edita Kochová, módní návrhářka Blanka Matragiová z Libanonu, sochařka Lea Vivotová, mistryně světa v krasobruslení Ája Vrzáňová-Steindlerová a Barbara Podolski, která pracovala v Hlasu Ameriky.

Původně měla české krajanky přijmout manželka hlavy státu Livia Klausová, která je ovšem nyní soukromě v zahraničí. Ujali se jich proto pracovníci prezidentské kanceláře v čele s vedoucím Jiřím Weiglem. Krajanky navštívily také Černínský palác. Ministr zahraničí Cyril Svoboda jim předal stříbrné pamětní medaile Jana Masaryka za šíření dobrého jména země v zahraničí.

Šéf poradního výboru v EU chválil sociální důraz euroústavy

Sociální akcenty v návrhu budoucí ústavy Evropské unie chválil v pátek v Praze předseda Evropského hospodářského a sociálního výboru (EESC) Roger Briesch. Šéf poradního výboru v EU, který zastupuje zaměstnance a zaměstnavatele v EU a snaží se v jejich prospěch ovlivňovat rozhodování EU, řekl, že je to asi jediná ústava, jež tak silně zdůrazňuje sociální práva. "Jsou zde termíny jako rovnost, rovnost příležitostí, zákaz diskriminace. Návrh vymezuje úlohu sociálních partnerů v sociálním dialogu. Zdůrazňuje význam občanské společnosti a participativní demokracie," podotkl Briesch. "Objevuje se i definice, že EU stojí na tržním sociálním hospodářství," řekl. Návrh ústavy, která má nahradit nynější základní smlouvy o EU, začnou v sobotu v Římě projednávat šéfové států a vlád zemí EU a přistupujících deseti států.

ODS chce, aby o návrhu evropské ústavy jednal i Senát

Občanští demokraté chtějí, aby se k návrhu evropské ústavy sešla i horní parlamentní komora. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka ČTK řekl, že o svolání schůze by měl v úterý jednat senátní organizační výbor. Ke svolání mimořádné schůze jsou zapotřebí hlasy minimálně jedné třetiny senátorů. K euroústavě se na mimořádné schůzi sejdou i poslanci, a to v úterý 7. října. Sobotka předpokládá, že senátní schůze by se mohla konat kolem 20. října. ČTK řekl, že vůle svolat schůzi je, jen není dohodnut ještě přesný termín.

O záměru svolat schůzi hovořil již 1. října předseda Senátu Petr Pithart. ČTK tehdy řekl, že věc by se neměla uspěchat. Připomněl, že senátní výbor pro evropskou integraci už v úterý dospěl z pověření horní komory ke stanovisku k euroústavě, které mají k dispozici čeští zástupci pro jednání mezivládní konference EU.

Česká ekonomika má v příštích třech letech stále zrychlovat

Česká ekonomika bude v příštích třech letech stále zrychlovat. Lidé bez práce budou i nadále největším problémem a nezaměstnanost se dostane těsně pod deset procent až v roce 2006. Lidé se mohou těšit na stále rychlejší růst platů, reforma však zbrzdí spotřebu obyvatel, odhaduje ministerstvo financí v dokumentu Střednědobý výhled státního rozpočtu na léta 2005 a 2006, který ČTK poskytla mluvčí resortu Eva Nováková. Zatímco v příštím roce stát očekává růst hrubého domácího produktu o 2,8 procenta, do roku 2006 se růst vyšplhá až na 3,6 procenta. Inflace by měla zůstat po celou dobu stabilní na úrovni kolem 2,5 procenta.

Podle ekonoma Volksbank Vladimíra Pikory poroste česká ekonomika ještě o něco rychleji. "Je ale jenom správné, že je vláda opatrnější," dodal. Nevěří ale rychlejšímu růstu mezd. Již dnes prý platy v ČR rostou příliš rychle, což ekonomice neprospívá. "Vláda se asi spoléhá, že platy zvýší vstup do Evropské unie, v to já ale nevěřím. Vstup do EU žádný zvrat ve mzdách nepřinese," dodal Pikora.

Schodek rozpočtu, který se letos poprvé přehoupne přes sto miliard korun a podle posledních odhadů se vyšplhá až na 132,44 miliardy Kč, se i přes reformu veřejných financí příliš nesníží. V příštím roce dosáhne deficit 115 miliard, o rok později se sníží o jedinou miliardu a v roce 2006 bude stát hospodařit se schodkem 87,4 miliardy korun. Součástí schodků je i 19 miliard korun, které stát každoročně umaže ze ztrát České konsolidační agentury.

Bez reformy státního hospodaření by však byla situace mnohem horší, upozorňuje ministerstvo financí. Schválené i chystané reformní zákony prý za tři roky ušetří státní kase téměř 252 miliard korun, klíčové budou škrty ve výdajích.

Jan Švejnar: Slováci by mohli inspirovat českou důchodovou reformu

Důchodová reforma slovenské vlády, která počítá s povinným spořením do penzijních fondů, by podle profesora Jana Švejnara mohla být návodem i pro české politiky. "Je to dobrý příklad," řekl Švejnar ČTK. Navrhovaný zákon o starobním důchodovém spoření, který ještě musí schválit slovenští poslanci, předpokládá, že Slováci budou do takzvaného kapitalizačního pilíře odvádět devět procent z hrubé mzdy. Stejnou sumu budou odvádět do státní Sociální pojišťovny, která bude prvním pilířem spoření. Vedle toho budou moci mít ještě dobrovolné doplňkové připojištění. Systém takzvaných pilířů navrhla podle Švejnara světová banka na začátku 90. let. "Výborný je v tom, že zajišťuje člověku minimální podporu, kterou dostane od státu. Přitom se na něj nemusí plně spoléhat a má i své pojištění," dodal. Právě zásadní reforma penzijního a zdravotního systému je podle Švejnara důležitou podmínkou oživení české ekonomiky. Je si ale vědom, že se jedná o těžký politický krok. "Je třeba lidem vysvětlit, že to v nynějším stavu není udržitelné. Demografická situace se bude zhoršovat," upozornil.

Od prosince se změní struktura armádního velení i chemických sil

Nová struktura velení české armády zasáhne od počátku prosince i české specializované síly. Jejich současný velitel Petr Pavel se stane zástupcem velitele společných sil Josefa Sedláka. Jako svého odborného poradce bude mít šéfa oddělení pro chemické vojsko v hodnosti plukovníka. Zaniká tak funkce velitele chemického vojska, kterou nyní zastává velitel chemiků ze Zálivu Dušan Lupuljev. Ten se rozhodl odejít do civilu a bude pracovat jako poradce na ministerstvu obrany. Dalším podřízeným a zástupcem velitele společných sil bude i šéf letectva, kterým se stane po Janu Vachkovi jeho dosavadní zástupce Ladislav Minařík. "Svou představu o letectvu mám, ale nechtěl bych se zatím vyjadřovat," řekl ČTK Minařík. Funkci by měl oficiálně převzít zřejmě někdy v říjnu.

Petr Pavel ČTK řekl, že osobu na funkci odborného garanta pro chemické vojsko má sice vybranou, nepadlo však definitivní potvrzení, a proto nechtěl uvádět jméno. Tento člověk bude ze své funkce odpovídat za výcvik a vědeckou práci, Pavel jako velitel bude mít na starosti praktické otázky života jednotek, včetně jejich vysílání do misí. Podobné odborníky bude mít Pavel k ruce i pro oblast biologie a pasivních sledovacích systémů. Právě na tyto oblasti se chce Česká republika v rámci Severoatlantické aliance zaměřit. V Liberci má dokonce vzniknout mezinárodní protichemický prapor určený do sil rychlé reakce NATO.

Rotace příslušníků české 7. polní nemocnice v Iráku vrcholí

V jižním Iráku je posledních 38 příslušníků "staré" sestavy kontingentu české 7. polní nemocnice, kteří tam působí už téměř půl roku. V úterý odstartovalo z mezinárodního letiště v Basře nákladní letadlo An-124 Ruslan, kterým byla odsunuta část nepotřebného materiálu a také patnáct vojáků. Oznámil to mluvčí českého kontingentu Tomáš Zbořil. V neděli do Basry přiletí poslední skupina vojáků, kteří tak ukončí rotaci "nové" sestavy kontingentu. V pondělí ráno pak odcestuje a po 173 dnech ukončí svou misi skupina 38 posledních vojáků "staré" sestavy kontingentu, mezi nimiž nebude chybět ani velitel kontingentu plukovník Mojmír Mrva. V kontingentu, který Mrva od dubna vedl, bylo kolem 300 vojáků. Úkoly nemocnice před týdnem převzali čerství vojáci vedení Přemyslem Škáchou. Těch je o zhruba čtyři desítky méně, v sestavě nyní chybí tzv. humanitární odřad, jehož příslušníci na jaře a v létě rozváželi v oblasti vodu. Vojáci splnili všechny náročné úkoly, které před nimi stály a co je hlavní, vracejí se ke svým rodinám všichni, prohlásil mluvčí.

Společně s vojáky poletí do České republiky také další čtyři irácké děti, které se budou léčit v pražské motolské nemocnici. Jde o třetí skupinu těžce nemocných dětí, které jsou převáženy do ČR v rámci akce humanitárních evakuací pod patronátem ministerstva vnitra. Všechny čtyři děti, jež bude doprovázet jejich dospělý příbuzný, mají zdravotní problémy kardiologického rázu a jejich přežití v Iráku by bylo velmi nejisté. S těmito malými pacienty, které vybírali lékaři 7. polní nemocnice, dosáhne počet převezených dětí šestnácti.

Uherskobrodský fotograf František Chrástek vystavuje v Tokiu

Více než 30 fotografií vystavuje od čtvrtka v galerii Sirius v Tokiu padesátiletý uherskobrodský autor František Chrástek. Expozice představuje zejména moderně pojatý žánr zátiší, řekla ČTK pracovnice uherskobrodského Q studia Daria Musilová. Výstavu podpořila ministerstva kultury a zahraničí a české velvyslanectví v Japonsku, záštitu nad ní převzal hejtman Zlínského kraje František Slavík. Zátiší patří dlouhodobě mezi hlavní témata uměleckého fotografa Chrástka. Ačkoliv využívá jednoduché rekvizity, jeho tvorba se dotýká blíže nedefinovatelných přírodních sil i základních biologických skutečností člověka. Výstava obsahuje průřez autorovou tvorbou z období 1987 až 2003. Otevřena bude v centru Tokia do 15. října.

Skupina Už jsme doma pojede do Japonska na jazzový festival

Skupina Už jsme doma poletí příští týden na krátké turné do Japonska. Bude tam reprezentovat českou alternativní scénu na mezinárodním jazzovém festivalu Jazz Promenade v Jokohamě. Vystoupí také na samostatných koncertech v Tokiu a Kjótu. Do Asie s kapelou odcestuje rovněž její dlouholetý spolupracovník, výtvarník Martin Velíšek. Autor obalů desek a tvůrce výtvarné prezentace souboru bude s muzikanty vystupovat při koncertech na pódiu, kde bude za doprovodu hudby malovat. "Na začátku koncertu bude mít bílé plátno a za hodinu a půl na ně namaluje obraz," řekl ČTK manažer kapely Romek Hanzlík.

Slovácké muzeum vystaví mumii egyptského kněze Kenamona

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti představilo mumii egyptského kněze Kenamona, která budou součástí výstavy Egypt za vlády faraonů. Mumii pracovníci muzea přivezli ze zámku Kynžvart, kde je uložena v depozitáři. "Pochází z konce 15. století před Kristem a jedná se o jednu z nejvzácnějších," řekla ČTK pracovnice muzea Markéta Mentzlová. Kenamon byl strážcem pečeti krále Horního a Dolního Egypta. Do Čech se jeho mumie dostala v době knížete Metternicha (1773 - 1859), který ji dostal darem. "V té době ji také otevřeli a dokonce i rozbalili, proto je mumie částečně rozpadnutá. Lidé ji tak uvidí pouze uzavřenou. Jedinou podmínkou pro její vystavení je, že na ni nesmí dopadat sluneční světlo, které by mohlo poničit malby na dřevěném obalu," doplnila pracovnice muzea. Kromě mumie egyptského kněze Kenamona uvidí návštěvníci na výstavě také mumii dívky Hereret z muzea v Moravské Třebové na Svitavsku a mumii z hradu Buchlov. Otevřená bude jen mumie Hereret. Na výstavě o Egyptě uvidí návštěvníci Slováckého muzea zhruba 300 různých historických předmětů. Budou svezeny z českých hradů, zámků, muzeí a galerií. Výstavu doprovodí řada akcí, například besedy s předním českým egyptologem Miroslavem Vernerem nebo zábavné tvůrčí dílny pro děti. Začne 6. listopadu.

Čtveřice dubů v průhonickém parku bude připomínat skupinu Beatles

V průhonickém zámeckém parku nedaleko Prahy zasadili členové fan klubu Beatles čtyři duby, které mají kolemjdoucím připomínat památku legendární britské skupiny. Každý stromek byl pojmenován po jednom ze členů kapely. "Hledali jsme místo, které bude důstojné a nebude vystaveno sprejerům jako Lennonova zeď na Kampě. Ta je naprosto zničená," řekl ČTK předseda klubu Jiří Svátek. U této malostranské zídky se odehrávala již v 80. letech minulého století nepovolená setkání fanoušků skupiny. Častokrát je rozehnala policie. Páteční akce nazvaná Beatlesácké loučení s létem pokračovala do večerních hodin, u ohýnku v zahradní restauraci si účastníci opékali buřtíky a písničky Beatles jim k tomu hrály revivalové kapely. Pietní místo skupině Beatles chtěl podle Svátka fan klub původně otevřít až 9. října v den nedožitých narozenin vůdčí osobnosti kapely Johna Lennona. "Na ten den se nám však místo v parku nepodařilo zajistit," dodal Svátek.

Ze sportu:

Po čtyřech letech a jednom měsíci opustili fotbalisté pražské Sparty stovku nejlepších světových klubů. Český šampion je po nevydařeném vstupu do ligy i Ligy mistrů v zářijovém pořadí klubů, které každý měsíc sestavuje Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS), až na 102. místě. Přitom přesně před rokem se Sparta vyhřívala na 12. pozici.

Fotbalisty Milana Fukala se dál drží zdravotní problémy. Poté, co si v létě poranil kotník a musel s ním na operaci, se nyní v tréninku ozvalo jeho koleno. Osmadvacetiletého hamburského obránce tak čeká další pauza, tentokrát dvouměsíční. Přitom Fukal se zrovna dal dohromady a byl připraven na zápasovou zátěž. S fotbalem tak podle předběžných odhadů může začít až po Novém roce.

Český hokejový obránce Michal Rozsíval z Pittsburghu se podrobil artroskopické operaci pravého kolena a bude chybět svému klubu přibližně dva měsíce. Týmový lékař Charles Burke operoval Rozsívalovi meniskus hned den poté, co se pětadvacetiletý bek zranil při tréninku.

Český útočník Aleš Hemský se zaskvěl při vítězství hokejistů Edmontonu nad Calgary 7:4 v přípravném utkání na nový ročník NHL. Pardubický odchovanec nasbíral čtyři body za gól a tři asistence, všechny v přesilových hrách. Gólman Roman Turek se v brance Calgary neobjevil.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, občas přeháňky. Teploty 14 až 18 stupňů Celsia.