Zprávy Radia Praha

Lichtenštejnsko zmařilo kvůli sporu s ČR podpis smlouvy o EHP

Lichtenštejnsko kvůli svému historickému majetkovému sporu s Českou republikou a také se Slovenskem zmařilo v úterý v Lucemburku uzavření smlouvy o rozšíření Evropského hospodářského prostoru (EHP). Termín přistoupení deseti států k EHP souběžně s rozšířením Evropské unie k 1. květnu příštího roku je tak vážně ohrožen. Praha přesto doufá, že k podpisu dohody nakonec dojde. Podle českých analytiků by postoj Lichtenštejnska neměl být překážkou vstupu České republiky do EU.

Pozadím sporu je konfiskace majetku rodu Lichtenštejnů, zejména na Moravě, na základě Benešových dekretů po druhé světové válce. Hodnotu zabavených nemovitostí a movitostí odhaduje Lichtenštejnsko na sto milionů eur. Český postup považuje za neoprávněný, protože zmíněné dekrety se měly týkat Němců, a má za to, že jeho země má nárok na odškodnění.

Smlouva o EHP by měla vytvořit mezi rozšířenou Evropskou unií a Lichtenštejnskem, Norskem a Islandem prostor volného obchodu s výjimkou zemědělských komodit. Dnes ovšem ze solidarity nepodepsali dokument také ministři Norska a Islandu, zatímco zástupci 25 členských a vstupujících zemí včetně ČR ji naopak podepsali.

Smlouva se nerodila snadno, panovalo ale všeobecné přesvědčení, že nakonec bude podepsána a vstoupí v platnost s deklaracemi koncipovanými jako přílohy, které si ČR a Slovensko na jedné a Lichtenštejnsko na druhé straně delší dobu vyměňovaly. Lichtenštejnská strana však koncem minulého týdne text své deklarace změnila; Praha na to odpověděla doplňkem ke své deklaraci, na který Lichtenštejnsko reagovalo dnešním postojem.

Stanovisko Lichtenštejnska k rozšíření EHP může být překážkou pro vstup ČR do EU pouze teoreticky, řekla ČTK analytička Volksbank Markéta Šichtařová. Jak dodala, "zatímco vstup do EU je pro ČR extrémně důležitý, pozdější vstup do EHP není tragický". Pozdější uzavření smlouvy o EHP by pro české obchodníky nemělo fatální důsledky ani podle českého ministra zahraničí Cyrila Svobody.

Podle českého velvyslance při EU Pavla Teličky se lichtenštejnská strana snaží do multilaterálního rámce kontraproduktivně vnášet bilaterální problém a poškozuje tím zájmy všech 28 zainteresovaných zemí. Velvyslanec při EU princ Nikolaus von Liechtenstein, bratr vladaře, považuje za normální a rozumné, aby Česká republika uznala odvěkou existenci jeho země. "Uděláme vše, abychom nalezli řešení. Toto není konečná situace," řekl princ Nikolaus po zmařené podpisové ceremonii.

Za bilaterální záležitost, jež s uzavřením smlouvy o EHP nesouvisí, považuje historický majetkový problém Lichtenštejnska i slovenská diplomacie. Jak řekl mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Juraj Tomaga, "Bratislava... Lichtenštejnsko uznává a chce s ním navázat diplomatické styky. Zároveň však nepřipisuje žádné právní účinky prohlášením, která nesouvisí s předmětem a účelem dohody".

Evropská komise v prohlášení na okraj jednání připomněla, že času není nazbyt. "Stále ještě doufáme, že dohoda vstoupí v platnost 1. května," upozornil nejmenovaný vysoký úředník EK.

Smyslem jednání o rozšíření EHP bylo zajistit, aby k němu došlo souběžně s rozšířením EU. Pokud by se mělo přistoupení nových zemí k EHP zdržet, mohlo by to negativně ovlivnit obchodní a další ekonomické vztahy mezi 28 zeměmi, které mají po 1. květnu tvořit Evropský hospodářský prostor. Hospodářské vztahy se v něm řídí pravidly platnými pro jednotný vnitřní trh EU, s výjimkou zemědělství a rybolovu.

Koalice posílila šance na úspěch v parlamentní debatě o rozpočtu

Vládní koalice výrazně posílila šance na to, že v prvním parlamentním čtení prosadí v Poslanecké sněmovně návrh státního rozpočtu na příští rok. Dolní komora totiž v úterý rozhodla, že ho posoudí ve středu 15. října odpoledne. Debaty se nebude moci zúčastnit mnoho opozičních poslanců, a to kvůli zahraničním cestám, či nemoci. V cizině bude i poslanec za ČSSD a kritik některých vládních finančních záměrů Josef Hojdar.

Tři koaliční kluby mají 100 poslanců, dva opoziční pak 98. V žádném klubu není Petr Kott, který v pondělí opustil frakci ODS. Už v červenci odešel z klubu ČSSD Hojdar.

Podle propočtů by při středečním prvním čtení rozpočtu mohlo chybět osm až devět opozičních poslanců včetně stínového ministra financí a předsedy poslanců ODS Vlastimila Tlustého, který je v cizině, údajně v USA. Chybět bude i místopředseda sněmovny za KSČM Vojtěch Filip, který je do 19. října se členy hospodářského výboru sněmovny na návštěvě Číny. Šéfem výboru je právě Hojdar. Koalice bude ve středu postrádat vedle Hojdara jen dva až tři poslance, mimo jiné nemocného ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL). Koalice tak bude mít nad opozicí výraznou převahu a nebude jí vadit, když někdo z jejích řad případně rozpočet nepodpoří. Pochybnosti panují zejména kolem unionisty Tomáše Vrbíka, jemuž se nelíbí velký schodek návrh rozpočtu. I kdyby se ale Vrbík proti rozpočtu postavil, koalici to vzhledem k její očekávané převaze neuškodí.

Prezident Klaus v Plzni chválil kraje a kritizoval reformu veřejných financí

Krajské úřady se za poslední dva roky své existence výrazně stabilizovaly a profesionalizovaly, uvedl v úterý během návštěvy Plzeňského kraje prezident Václav Klaus. Naposledy cestoval po regionech před dvěma lety, tehdy jako předseda Poslanecké sněmovny, a rozdíl mezi tehdejšími a dnešními kraji je podle něj patrný na první pohled.

"Já vidím zřetelný nárůst pochopení problematiky krajů, zřetelnou profesionalizaci, ten vývoj je evidentní, proto si myslím, že netrpělivost není úplně na místě, prostě bude to chvíli trvat, než se tento významný prvek naší veřejné správy definitivně usadí," řekl prezident. Na svých cestách zatím navštívil pět regionů, do konce roku zřejmě stihne ještě návštěvu Jihomoravského kraje, řekl.

Zejména kritiku vládní reformy veřejných financí si od prezidenta Václava Klause vyslechlo v více než 1500 studentů a pedagogů Západočeské univerzity v Plzni (ZČU). Podle Klause nebyl od roku 1918, a to ani za komunismu, schodek státního rozpočtu tak vysoký a navíc současná vláda není podle prezidenta schopna s veřejnými financemi pohnout.

Druhým diskutovaným tématem byla Evropská unie, která se podle Klause začíná výrazně proměňovat. Česká republika už podle něj vstoupí do "Evropské unie dvě", která bude mít nepochybně zcela jinou kvalitu vycházející z návrhu nové evropské ústavy. "Tato kvalitativní změna se dotýká každého z nás," uvedl prezident. Podle něj je škoda, že ústava vzniká tak horečně, neboť je naprostou mystifikací, že je to kvůli rozšiřování EU. To už údajně umožňují dohody z Nice z roku 2000.

Klaus je po dlouhých staletích první hlavou českého státu, která Plzeň nejen navštívila, ale také zde přespala. I když vrcholných politiků se zde vystřídalo v minulosti několik, Klaus je první, kdo tu od roku 1599 přespal. Tehdy zde strávil nějaký čas císař Rudolf II., upozornil prezidenta primátor Plzně Jiří Šneberger.

Senátoři nevěří ministerstvu, trvají na zkrácení vojenské služby

Senátoři už nevěří slibům ministerstva obrany a nechtějí dále odkládat novelu, která má zkrátit základní vojenskou službu z 12 na nejdéle devět měsíců. Senátní výbor pro lidská práva v úterý doporučil tuto normu schválit. Zákon, s jehož návrhem armáda nesouhlasí, by měl podle senátorů přimět ministerstvo k rychlejší profesionalizaci armády.

Ministerstvo obrany stále trvá na tom, že základní služba by se krátit neměla. "Ministerstvo by zkrácení považovalo za chybný a nesystémový krok, který by ve svém důsledku znamenal zvýšené náklady, a tudíž odklad ukončení základní vojenské služby," sdělil v reakci na rozhodnutí senátního výboru mluvčí ministerstva Ladislav Šticha. Ministerstvo podle něj připravuje svůj návrh, který už "velmi brzy tuto diskusi zásadně posune".

Bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD) sliboval, že reformní koncepci předloží už v polovině května a poslední branci budou odvedeni na vojnu v příštím roce. Tvrdíkův nástupce Miroslav Kostelka žádal další odklad. Materiál má vláda projednat zhruba za měsíc, profesionální armádu by Česko mělo mít až po roce 2006.

Spoluautor novely Martin Mejstřík (za Cestu změny) by byl ale spokojen s původním Tvrdíkovým záměrem, tedy vznikem profesionální armády už na počátku roku 2005. Ministerstvo s tím jako s jednou z variant stále počítá, ve hře jsou ovšem i opatrnější varianty, uvedl senátor. Odklady přičítá i tomu, že "armáda je obrovský moloch, žije svým vlastním životem a neměla štěstí na manažery".

Otálení ministerstva se nelíbí ani dalším senátorům. "To je strategicky špatné, jak přistupujete k tomuto problému," vyčetl zástupcům ministerstva Václav Roubíček (ODS). Podle něj ministerstvo změnami termínů vystavuje brance nejistotě. Podle senátorů se práce na reformě nemohly zastavit kvůli personálním změnám v čele ministerstva.

Cílem reformy má být plně profesionální malá mobilní armáda s vysoce specializovanými jednotkami, které budou schopny zasáhnout kdekoli na světě. Armáda má mít 30.000 až 35.000 plně profesionálních vojáků a občanských zaměstnanců.

Podobnou novelu, která počítá se zkrácením vojny na půl roku, předložil ve sněmovně stínový ministr obrany ODS Petr Nečas; tuto novelu mají poslanci projednávat už na nadcházející schůzi. Mejstřík se chystá svou předlohu sjednotit s poslaneckou tak, aby z obou komor mohly vzejít návrhy na šestiměsíční základní vojenskou službu. Mejstříkovým návrhem se bude Senát zabývat také na nadcházejícím jednání, které by mělo začít proti původním informacím 5. listopadu.

Naposledy byla v Česku vojna zkrácena v roce 1993, a to z 18 měsíců. Na Slovensku nastupují mladí muži do služby na devět měsíců už od roku 2001, Maďaři musejí odsloužit půl roku, Rakušané sedm měsíců.

Svoboda asi odloží svou "arabskou cestu" pro palestinskou krizi

Palestinská politická krize pravděpodobně prozatím zmařila cestu českého ministra zahraničí Cyrila Svobodu do arabských států. Třídenní návštěva šéfa české diplomacie měla začít tuto neděli, bude ale zřejmě odložena. Původně měl ministr navštívit Egypt, Jordánsko a Palestinu.

"Na straně palestinské je zřetelné, že vláda nemá autoritu, je provizorní. Možná i vzhledem k tomu máme už signály jak z Egypta, tak z Palestiny, že se moje cesta odkládá. Tedy ne z mé strany," vysvětlil v úterý ministr novinářům.

V čele palestinské samosprávy stojí od minulé neděle krizová vláda v čele s premiérem Ahmadem Kurájou. Jmenoval ji šéf palestinské samosprávy Jásir Arafat po atentátu v Haifě, při kterém zemřelo 19 lidí. Za současného výjimečného stavu může kabinet pracovat měsíc, aniž dostal důvěru poslanců.

Svobodova cesta do Palestiny měla být protiváhou jeho červencové dvoudenní návštěvy Izraele. Šéf české diplomacie se tehdy nesetkal s palestinskými představiteli, neboť razí názor, že představitelé Izraele a Palestiny by měli být ze strany evropských politiků navštěvováni odděleně. Ministr dnes zdůraznil, že je na cestu do Palestiny připraven kdykoliv.

Čeští podnikatelé jedou do Saúdské Arábie jednat o obchodech

Zhruba 30 představitelů českých podniků bude v Saúdské Arábii od 17. do 22. října jednat s tamními firmami o obchodu. Hospodářská komora ČR, která cestu organizuje, podepíše dohodu s Radou saudských obchodních komor.

Reprezentanti českých firem se v neděli setkají s rijádskými podnikateli. V pondělí budou následovat kontaktní jednání na obchodní komoře Východní provincie v Dammámu-Chubáru a v úterý v Bahrajnu.

HK ČR poslala do Saúdské Arábie firemní profily a tamní komory jim vyberou partnery k jednání. Z ČR pojedou podle Plívové hlavně zástupci velkých firem z leteckého průmyslu, bankovního sektoru (Česká exportní banka a Česká spořitelna), strojírenství, výroby biologických čističek odpadních vod a chemických úpraven odpadních vod, nákupu a prodeje textilu, Technoexportu atd.

Vzájemné obchodní vztahy mezi ČR a Saúdskou Arábií se stabilně vyznačují aktivním saldem obchodní bilance v prospěch ČR. Po rozpadu federace obchodní obrat klesal, od navázání diplomatických styků a otevření zastupitelského úřadu v Rijádu však vzájemný obchod stoupá.

Vývoj komoditní struktury vývozu je pozitivní. Hlavními vývozními položkami jsou automobily, pneumatiky, potraviny, výrobky papírenského a kovozpracujícího průmyslu. Dostavuje se též nárůst obratu v přenosu technologií a vývozu mléčných výrobků.

Škromach je proti rozsáhlému rušení a privatizaci nemocnic

S rozsáhlým rušením nemocnic, o jakém uvažuje ministryně zdravotnictví Marie Součková, nesouhlasí její kolega, ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (oba ČSSD). V úterý naopak podpořil její záměr omezit nebo dokonce zrušit soukromé praxe lékařů, kteří jsou současně v zaměstnaneckém poměru v nemocnicích. Privátní sektor je třeba oddělit od veřejného, aby na něm neprofitoval, uvedl.

Svou představu by podle Škromacha měly předložit kraje, jimž většina nemocnic nyní patří. Ministr ale rozhodně odmítl jejich privatizační záměry. Ty by podle něj vyvolaly jen další finanční tlaky. Nepotvrdilo se také, že by bylo soukromé zdravotnictví levnější, dodal.

Škromach rovněž postrádá dokonalejší spolupráci zdravotních pojišťoven, které mají vytvářet síť zdravotnických zařízení. Nyní podle něj uzavírají smlouvy s každým, kdo chce vstoupit na zdravotnický trh.

Zdravotnictví ale podle Škromacha rozhodně nepomohou ani další peníze ani odvolání ministryně Marie Součkové, což požaduje Česká lékařská komora (ČLK) a její prezident David Rath. Zaznamenal prý pouze požadavek pěti až šesti miliard a hlavy ministryně, reagoval na víkendová ultimata lékařů. Rath a jeho kolegové jsou podle Škromacha pověstní "radikálními stanovisky" a "sekerářskými" požadavky, které nic neřeší. V úvahu je možné ale brát pouze racionální návrhy, dodal. Představenstvo ČLK o víkendu vyzvalo premiéra Vladimíra Špidlu, aby neodkladně ministryni odvolal, protože není s to řešit krizi systému. Navrhuje prý opatření, která by ji ještě zhoršila. Ministryně chce odkoupit pohledávky pojišťoven, které mají u neplatičů pojistného, a uhradit i část dluhů bývalých okresních nemocnic. Prosazuje valorizaci pojistného za státní pojištěnce. Hovoří o redukci nemocniční sítě o polovinu a omezit chce soukromé praxe, což lékaře nejvíce popudilo. O ztrátě důvěry v ministryni hovoří i stomatologové a ambulantní lékaři.

Škromach ale nevidí důvod k dalšímu pumpování peněz do systému. Zdravotnictví je podle něj schopno "zkonzumovat" jakoukoli částku. V situaci, kdy vláda hledá každou rezervu, by měla i komora hledat zdroje uvnitř systému, zdůraznil.

Přímé platby u lékařů, které by měly podle Součkové přispět k účasti pacientů na regulaci zdravotní péče, Škromach odmítá. Ani z finančního hlediska podle něj nemají žádný význam a neosvědčily se prý ani v zahraničí. Nakloněn není přílišnému zvyšování plateb státu za státní pojištěnce. Vidí v tom hledání dalších zdrojů mimo systém. Vláda se bude zabývat koncepčními změnami ve zdravotnictví v listopadu.

Pravoslavná církev obnovuje tradici: teplické setkávání diplomatů

Pravoslavná církev dnes v Teplicích obnovila tradici setkávání diplomatů. Na podzim roku 1813 se totiž v tomto lázeňském městě sešli panovníci Rakouska, Ruska a Pruska, aby projednali společný postup proti Napoleonovi. Jejich setkání bylo prvním z řady diplomatických konferencí, na nichž se v Teplicích v dalších desetiletích scházeli evropští diplomaté, osvětlil počátky někdejší tradice Evžen Freimmann, arciděkan teplické pravoslavné církve.

Do Teplic tak dnes přijeli diplomaté ze zastupitelských úřadů Běloruska, Bulharska, Rumunska, Ruska, Srbska a Černé hory a Ukrajiny, tedy zemí s pravoslavnou duchovní tradicí. Prohlédli si zde některé provozy největšího výrobce plochého skla ve střední a východní Evropě, společnosti Glaverbel Czech, a místní fotbalový stadion, který pro jeho moderní vybavení často vyhledává k mezistátním zápasům i národní reprezentační družstvo. Zavítali rovněž do lázeňského sanatoria Beethoven.

Restituenti zašlou Evropskému parlamentu a Radě EU stížnost na ČR

Nespokojení čeští restituenti, jejichž zájmy reprezentuje Svaz občanské sebeobrany (SOS), zašlou Evropskému parlamentu a Radě Evropské unie stížnost na Českou republiku. Rozhodlo o tom dnes asi 70 účastníků celostátní schůze SOS. Nelíbí se jim především restituční zákony z 90. let, které jsou podle nich nekvalitní. Protestují také proti pomalé práci soudů, jejichž rozhodnutí nejsou podle svazu konsistentní.

"Česká republika porušuje mezinárodní konvence, k jejichž dodržování se zavázala. Trpí totiž držbu ukradeného majetku, který právně náleží jiným osobám," řekl jeden z představitelů SOS Jaroslav Anděl. Stížnost v angličtině a francouzštině by podle něj měla být připravena nejpozději do měsíce. Její kopii chce SOS předat rovněž sekretariátu generálního tajemníka OSN Kofiho Annana. Text žaloby má v příloze obsahovat seznam členů SOS včetně jejich rodných čísel a adres.

Svaz podle Anděla sdružuje asi 450 členů. SOS usiluje o navrácení majetku, který byl zkonfiskován komunistickým režimem v letech 1948 až 1989. Členové svazu také požadují, aby se z České republiky stal právní stát, dodal Anděl.

Na táhnoucí se nevyřešené restituční spory upozornili opětovně počátkem měsíce také čeští krajané, kteří se do Prahy sjeli na Týden zahraničních Čechů. Na závěr akce vypracovali rezoluci, v níž mimo jiné požadují, aby Česká republika dodržovala v otázce restitucí všechny závazné konvence o ochraně lidských práv.

CzechTourism láká britské pořadatele kongresů do Prahy

Vládní agentura na podporu turistiky CzechTourism láká britské pořadatele kongresů do Prahy. Nabídku kongresových možností hlavního města, ale i dalších míst v ČR, CzechTourism předkládá od dnešního dne britským cestovním kancelářím a pořadatelům kongresů v Londýně, Manchesteru a Edinburghu, sdělila mluvčí CzechTourismu Hana Čermáková.

CzechTourism chce Prahu znovu vrátit mezi deset světových kongresových metropolí. Turistická centrála proto letos začala prezentovat kongresové možnosti města na veletrzích cestovního ruchu po celém světě, ale i na odborných veletrzích. Informace o možnostech pořádání kongresů v Praze i v celé České republice tak mohli získat například i vystavovatelé a návštěvníci na brněnském strojírenském veletrhu. V Británii se zástupci 11 českých hotelů a vlastníků kongresových sálů, ale i dopravců setkají na workshopech a prezentacích s asi 110 britskými pořadateli kongresů.

Ani přes pozitivní reference z bezproblémového průběhu zasedání MMF a NATO se Česká republika a Praha loni neumístily mezi nejoblíbenějšími místy pro kongresy. Česko se v žebříčku zemí s nejvíce mezinárodními kongresy pohybuje na 31. místě. Praha je mezi kongresovými městy na 24. pozici.

Vedoucí hostitelskou zemí v celosvětovém kongresovém cestovním ruchu jsou USA, které se na něm v roce 2001 podílely 12,91 procenty. Po teroristických útocích v roce 2001 pořadatelé některé kongresy přesunuli z amerického kontinentu do Evropy a zámořských destinací. V Evropě zaujímá největší podíl na kongresovém cestovním ruchu Velká Británie s 6,64 procenta před Francií s 6,48 procenta a Německem s 5,86 procenta.

Paříž, která v roce 2001 hostila téměř 2,5 procenta všech setkání mezinárodních organizací, vede v žebříčku oblíbenosti kongresových měst. Po ní následují Londýn, Brusel, Vídeň a Singapur.

Francouzsko-české dny v Plzni nabízejí filmy, koncerty a výstavy

Filmy, koncerty a výstavy ze země galského kohouta čekají na návštěvníky 11. ročníku Francouzsko- českých dnů v Plzni. Páteří festivalu, který se koná pod záštitou francouzského velvyslanectví, je cyklus devíti filmů v původním znění s českými titulky. Akce začala v úterý a potrvá do 29. října.

Francouzsko-české dny mají být slavností, která spojuje poznání se zábavou, a mají posílit vztah Čechů k Francii, řekl dnes novinářům zástupce plzeňské pobočky Francouzské aliance Petr Šimon. V plzeňském regionu mají podpořit společné soužití a vzájemnost, které symbolizuje mnohaleté partnerství Plzně a Limoges.

V rámci přehlídky filmů uvedou kina v besedě a Minikino dvě české premiéry, jejichž jediné kopie zapůjčil Národní filmový archiv. "Jedná se o tříhodinový snímek Célina a Julie si vyjely na lodi od režiséra Rivetta z roku 1974, který je přelomem v dějinách kinematografie, a Ozonův film Pod pískem z roku 2000," řekl šéf filmové sekce Jan Kastner. Oba snímky se budou promítat 21. října - první v Měšťanské besedě, druhý v Minikině.

Program akce doplní výstava fotografií z Limoges v mázhauzu plzeňské radnice, která potrvá do 24. října. Až do 14. listopadu potrvá výstava soch L'Homme třiadvacetileté Plzeňanky Světlany Jelenové.

Francouzská aliance vznikla v Paříži v roce 1883 s cílem šířit francouzský jazyk a kulturu v zahraničí. Plzeňská pobočka byla založena v roce 1990.

Srba zopakoval, že s korupcí na ministerstvu nemá nic společného

Bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba trvá na tom, že s údajnou korupcí na ministerstvu nemá nic společného. Zopakoval to policejnímu radovi, který jej přijel dnes dopoledne znovu vyslechnout do plzeňské vazební věznice na Borech. "Výslech trval celkem půl hodiny," řekl v úterý Srbův obhájce Vít Široký.

V kauze, která se týká předražených zakázek na rekonstrukci českých zastupitelských úřadů v Keni, Alžírsku a Chorvatsku, je kromě Srby obviněno dalších osm lidí.

Srba obvinění odmítá od samého počátku. "I dnes zopakoval, že pokud se na ministerstvu nějaká trestná činnost udála, bylo to až po jeho odchodu z úřadu," uvedl Široký. Srba tvrdí, že se o zakázkách, které jsou předmětem obvinění, rozhodovalo v době, kdy na ministerstvu již nepracoval. Policie jej však přesto považuje za organizátora korupčních aktivit.

Za pokus vraždy Sabiny Slonkové byl Srba odsouzen k osmiletému vězení. Proti verdiktu se odvolal a případem se bude 30. a 31. října zabývat pražský vrchní soud.

Sport:

Bez českého útočníka Vratislava Lokvence se možná budou muset v Teplicích obejít fotbalisté Kaiserslauternu ve čtvrteční odvetě prvního kola Poháru UEFA v Teplicích. Českého reprezentanta trápí poraněné pouzdro Achillovy šlachy a od návratu z reprezentačního srazu s německým mužstvem netrénoval. Věnuje se jen individuální rehabilitaci a podstoupil sérii lékařských vyšetření.

Počasí:

Noc z úterý na středu bude polojasná, na severu až oblačná, ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky, od vyšších poloh sněhové. Ráno se ojediněle vytvoří mlhy. Teploty +3 až -1 stupeň, v jižních a západních Čechách místy do -3 stupně Celsia. Vát má slabý severní až severovýchodní vítr. Ve středu by mělo být převážně oblačno, na jihu a jihozápadě polojasno. Teploty vystoupí na 7 až 11, na horách bude kolem 3 stupňů Celsia.