Zprávy Radia Praha

Policie: Převaděči poutali některé běžence k vlakovým podvozkům

V nelidských podmínkách, například i připoutaní řetězy k vlakovým podvozkům, se ocitli běženci, kteří se vydali do rukou převaděčského gangu zadrženého tento týden českými, rakouskými a německými policisty. Zátah proti skupině, která údajně jen letos ilegálně převedla na 4000 běženců, začala ve všech třech zemích současně. Dohromady bylo zadrženo 29 osob, informovali novináře představitelé české, rakouské a německé policie na páteční tiskové konferenci v Praze.

Gang se zaměřoval na převážení osob z Čečenska. Skupina prý považovala migranty v podstatě za zboží - například ti, kteří neměli peníze, byli převáženi přes hranice zavěšeni na podvozcích vlaků, poznamenali rakouští policisté.

Podle policejního prezidenta Jiřího Koláře se policisté na akci s krycím názvem Maraka připravovali zhruba rok. Podílelo se na ní sto detektivů z Útvaru organizovaného zločinu. V Německu již zátahu předcházelo zatčení 16 řidičů kamionů, kteří měli na svědomí převoz 133 Čečenců, a byl proto zadržen pouze jeden pachatel. V Rakousku bylo zatčeno 12 převaděčů.

Převaděči, kteří byli zadrženi na území České republiky, mají podle policie na svědomí transport nejméně 1500 osob, za který získali více než milion eur (asi 33 milionů korun). Gang prý požadoval za své služby od uprchlíků v některých případech až 1000 eur za osobu; celkem tak skupina mohla vydělat na 2,5 milionu eur (asi 80 milionů korun), soudí rakouští kriminalisté.

O rozbití gangu informovali představitelé rakouské a české policie již ve čtvrtek na tiskové konferenci ve Vídni. V Praze svolala policie konferenci s jednodenním zpožděním. Podobně se čeští policisté zachovali například v polovině června, kdy ve spolupráci s německými kriminalisty zadrželi čínskou bandu převaděčů. O výsledcích akce s krycím názvem Huang tehdy informovaly veřejnost nejprve německé úřady. Česká strana detaily společné policejní akce tajila a zveřejnila je teprve následující den.

Na tom, že se novináři ve Vídni dozvěděli o zátahu s předstihem, však Kolář neshledává nic zvláštního. "Někde se začít muselo, není v tom žádná záhada. Dohodli jsme se takto," uvedl Kolář v pátek.

Německo je třetí zemí, která oznámila, že stíhačky ČR nedodá

Německo nedokáže splnit podmínky české strany na dodávku 14 použitých stíhacích letounů pro české vojenské piloty. Českého ministra obrany Miroslava Kostelku o tom v pátek dopisem informoval jeho německý protějšek Peter Struck. Německo je tak po Velké Británii a Turecku třetí z původně devíti oslovených zemí, která deklarovala neschopnost vyhovět českým nárokům.

V německém případě byly ve hře letouny F-4 Phantom. Do pátku, kdy je ve 14:00 uzávěrka nabídek, tak své návrhy mohou předložit už jen Spojené státy, Belgičané, Nizozemci, Kanaďané, Francouzi a Švédové.

Češi požadují dodání 12 jednomístných a dvou dvoumístných cvičných strojů od roku 2005, tato letadla mají nahradit dosluhující MiG-21.

Belgičané a Nizozemci mohou přijít s letadly F-16 Falcon. Stejný letoun mohou nabídnout i Američané, kteří kromě toho mají podobně jako Kanada i letadla F/A-18 Hornet. U Francouzů jsou nejpravděpodobnější stíhačky Mirage 2000 a Švédové JAS-39 Gripen. Starší použité stroje mají překlenout pěti až desetileté období do té chvíle, kdy budou k dispozici finance a z řádného výběrového řízení vzejde zakázka na nové moderní stroje.

Z těchto nabídek musí do konce listopadu devítičlenná apolitická komise, jejímž předesdou byl v pátek zvolen Radek Novotný z Centra pro realizaci projektu nadzvukového letounu Národního úřadu pro vyzbrojování, vybrat tu, kterou doporučí vládě. Kabinet by měl definitivně rozhodnout do konce roku tak, aby na jaře příštího roku byla po jednáních uzavřena definitivní smlouva. Britové rezignovali v září, Turci v polovině října.

Vláda se rozhodla označit obchod jako strategický a nevypsat výběrové řízení. To kritizuje i opozice, která se obává "vládních pletich" a některé mezinárodní organizace. Ministerstvo obrany se ale důrazně těmto názorům brání poukazováním na složení komise, kde není ani jeden politik, a tím, že kritéria, podle kterých budou přišlé nabídky posuzovány, na dvou kompaktních discích v zapečetěné obálce předem uložila na Úřadu vlády.

Představenstvo ČEZ odvolalo Míla i z postu generálního ředitele

Představenstvo společnosti ČEZ odvolalo Jaroslava Míla (45) i z postu generálního ředitele firmy. Z funkce předsedy představenstva jej ve čtvrtek odvolala dozorčí rada, ve které hlasování o jeho odvolání iniciovali zástupci ministerstva průmyslu a obchodu.

Podle vlastních slov zatím Míl nemá jasno o svém budoucím působišti, nejprve si prý chce po náročných třech letech v ČEZ trochu odpočinout a poté uvidí. "Nic dojednáno nemám," řekl.

Míla ve vedení firmy dočasně nahradí současný místopředseda představenstva Petr Vobořil, který je rovněž výkonným ředitelem pro strategický rozvoj. Nového šéfa bude podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana hledat personální agentura zhruba měsíc.

Oficiálním důvodem čtvrtečního odvolání Míla z představenstva byla špatná komunikace se státem, většinovým vlastníkem. Bývalého šéfa představenstva ČEZ kritizovali především ministři financí a průmyslu a obchodu Bohuslav Sobotka a Milan Urban. Míl podle nich prosazoval jiné strategické plány než stát, ministři očekávali výplatu vyšších dividend, Míl prosazoval aktivní investiční politiku. Ministrům se rovněž nelíbil záměr ČEZ účastnit se privatizace hnědouhelných dolů.

Nesouhlas s odvoláním Míla vyjádřily v pátek také odborové svazy elektráren ČEZ. Odboráři společnosti ČEZ, kteří od rána jednali v Mělníku, zatím nevyhlásí stávkovou pohotovost, jíž chtěli podpořit své požadavky vůči vládě. Kabinet totiž podle nich firmě ČEZ znemožňuje rovnou účast v soutěži o privatizaci státního podílu v Severočeských dolech (SD) a Sokolovské uhelné. Odboráři ale nejprve chtějí ještě v pátek oslovit vládu a další kroky rozhodnout v pondělí na krizovém štábu, řekl novinářům předseda odborů v Elektrárnách Poříčí u Trutnova Luděk Prokop.

Společnost ČEZ, která se zapojila do privatizace Severočeských dolů Chomutov a Sokolovské uhelné, nebude nejspíš podle poradce ministra průmyslu a obchodu a člena mezirezortní komise pro privatizaci dolů Aleše Cincibuse připuštěna do výběrového řízení na prodej státních podílů těchto hnědouhelných firem. ČEZ totiž nesplňuje podmínku kontinuální těžby, uvedl v pátek Cincibus.

Postižení vyzvou vládu k neschválení návrhu sociálního zákona

Národní rada zdravotně postižených ČR chce dopisem vyzvat ministry, aby na jednání vlády nepodpořili návrh zákona o sociálních službách. Pro handicapované je totiž norma, kterou připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí, zcela nepřijatelná. Novinářům to v pátek řekl předseda rady Václav Krása. Podle mluvčí ministerstva Kateřiny Prejdové ale resort podporuje takový model zákona, který lidem umožní rovný přístup k pomoci a svobodnou volbu druhu, místa a poskytovatele služby.

Kabinet by se měl návrhem zákona zabývat na svém středečním zasedání. "Národní rada je zděšena z toho, že vláda tento návrh zákona bude projednávat. Všechny organizace, které jej připomínkovaly, jej považují za špatný," uvedl Krása. Také vládní legislativní rada kabinetu doporučila, aby návrh v nynější podobě neschválil. Podle ní by měla vláda ministru Zdeňku Škromachovi nechat vypracovat novou normu a předložit do konce března 2004.

V současnosti handicapovaný dostane na nákup sociálních služeb státní příspěvek 1600 korun měsíčně, za rok tedy necelých 20.000 korun. V ústavu ale vyčerpá ročně 80.000 až 120.000 korun, upřesnil Krása. Podle něj návrh zákona oblast financování nezahrnuje. Neobsahuje ani kritéria pro nárok na sociální služby. Národní rada trvá na tom, aby měl postižený možnost si službu vybrat a zaplatit. Prostředky by tak neměly putovat do ústavů, ale přímo ke klientovi.

Podle mluvčí ministerstva ale resort podporuje takový model zákona, který umožní rovný přístup k pomoci a svobodnou volbu druhu, místa i poskytovatele služby. Přímý příspěvek na péči, tedy na nákup sociálních služeb, upraví podle Prejdové zákon o hmotné nouzi. Jeho text by měla mít vláda na stole do konce června 2004. "Pokud by došlo k převedení prostředků na provoz sociálních služeb na příspěvek na péči, mohlo by dojít ke značnému snížení jejich dostupnosti a kvality," uvedla mluvčí.

Národní rada prosazuje model služeb, fungující v Německu, Rakousku i na Slovensku. Ministerstvo vycházelo při tvorbě návrhu z reformy veřejné správy a o způsobu a výši financí by měly místo státu rozhodovat kraje a obce. "Vycházíme přitom z faktu, že kraje a obce znají situaci v regionu mnohem lépe a vědí mnohem lépe, jak se o své občany postarat," uvedla mluvčí.

Proti návrhu zákona sociálních služeb protestovali zdravotně postižení již koncem června před Úřadem vlády. Sepsali proti němu i petici, kterou podepsalo na 15.000 lidí. Podle Krásy je národní rada připravena k dalším protestním akcím.

Svoboda: USA mají zájem na účasti ČR na obnově Iráku

Americký ministr zahraničí Colin Powell potvrdil zájem USA, aby se Česká republika plně angažovala v procesu obnovy Iráku. V Madridu to v pátek uvedl český ministr zahraničí Cyril Svoboda, který se s Powellem setkal na okraj dárcovské konference o Iráku.

Powell ocenil ČR jako zemi, která velmi přispívá při rekonstrukci Iráku, jeho stabilizaci a při posilování bezpečnosti na Blízkém východě, dodal Svoboda. Podle něj šéf americké diplomacie vyzdvihl, že ČR patřila k 17 zemím, které v Madridu zastupuje ministr zahraničí. Přes 40 ostatních států v Madridu zastupují delegace na nižší úrovni.

Svoboda při setkání také zdůraznil, že "je potřeba, aby české firmy dostaly šanci v tomto procesu" obnovy. Podle českého ministra se věci v tomto směru hýbou - v blízké budoucnosti se rýsují podpisy kontraktů na některé projekty. Šance na podíl českých firem tu je, i když věci jdou pomaleji, než si všichni přejí, řekl český ministr.

Svoboda řekl, že ČR nepřišla na dárcovskou konferenci s další pomocí "proto, že patří k těm, kdo velmi přispěli v minulosti, na rozdíl od jiných". Připomněl asi 50 milionů dolarů, které česká vláda vyčlenila na Irák. To všechno je pro Iráčany, to není pro Spojené státy nebo pro někoho jiného, prohlásil. "Naše pomoc je reálná, je dána možnostmi rozpočtu, my si nemůžeme dovolit větší pomoc."

Oceňujeme podporu České republiky, uvedl ministr pro plánování v irácké vládní radě Mahdí Háfiz. Chápeme, že vaše zdroje jsou omezené, ale vítáme veškeré iniciativy v rámci vašich možností, dodal.

Ocenil například český projekt územního plánu Bagdádu. Budeme ho seriózně zvažovat, řekl. Pokud jde o dárcovskou konferenci, překonala podle Háfize očekávání irácké vládní rady - jak množstvím přislíbených peněz, tak politickou podporou.

Během konference se Svoboda sešel i s iráckým ministrem vnitra Núrím Badránem, s nímž jednal o vyslání českých policejních expertů do Iráku.

Ve sněmovně se schyluje k nové bitvě o vztah Česka k EU

V Poslanecké sněmovně se schyluje k nové bitvě o vztah Česka k Evropské unii. Prvním čtením totiž prošla poslanecká předloha, která chce zavést efektivní, systematickou a včasnou parlamentní kontrolu vlády při jednání o návrzích a dokumentech EU. Předloha se ale nelíbí vládě, na jejíž postup by měla dohlížet sněmovna jako celek i její nový výbor pro evropské záležitosti. Předlohu v příštích týdnech posoudí sněmovní výbory. Pak o jejím osudu rozhodne dolní komora, která v pátek odpoledne přerušila svoji říjnovou schůzi. Pokračovat v ní bude až příští středu.

Novela předpokládá, že vláda by prostřednictvím nového výboru předkládala sněmovně návrhy a dokumenty EU. Vláda by musela poslancům tyto materiály předkládat ve stejné době, kdy je dostane Rada EU. Předložení dokumentů by si mohli vyžádat i sami poslanci. Dokud by se výbor pro evropské záležitosti, případně sněmovna, nevyjádřily, vláda by nemohla zaujmout konečné stanovisko při jednání Rady EU. Výjimkou by byly pouze naléhavé případy, které však navržená novely nekonkretizuje.

Snaha sněmovny získat silnější pozici je sice třaskavé téma, její dnešní jednání o předloze ale bylo klidné. Průběh debaty zapadl do celkové atmosféry, v níž se projevilo, že poslance čeká prodloužený víkend. V úterý je státní svátek, takže se znovu sejdou až ve středu. Mnoho poslanců chybělo a zbývající se příliš nepouštěli do útočných polemik. O náladě svědčilo i to, že projednali jen nekonfliktní témata. Hlasování o zásadních věcech odložili na příští týden.

Poslanci tak v pátek schválili jen jednu novou předlohu, která se týká vody. Předpokládá, že polovinu poplatků za odběr podzemní vody by v budoucnu mohly získávat kraje a nikoli státní rozpočet, jako je to nyní. Druhá polovina poplatků by nadále zůstala Státnímu fondu životního prostředí. Kraje by mohly získané peníze dávat třeba na svá havarijní konta.

Černý den zažily ve sněmovně kraje. Královéhradeckému poslanci hned v prvním čtení zamítli novelu, která by myslivcům umožnila střílet víc divočáků. Sněmovním výborům vrátili k novému projednání předlohu z dílny pražského magistrátu, která měla zlodějům zabránit v tom, aby snadno prodávali uloupené věci v zastavárnách. Poslanci si chtějí vyjasnit, kam všude by mohli v provozovnách vstupovat policisté. K dopracování krajům poslanci vrátili také předlohu, která by umožnila převést regionální letiště v Karlových Varech, Brně a Ostravě na příslušné kraje.

První čtení naopak úspěšně absolvovaly novela jednacího řádu Senátu, která chce nově zavést například dvojí čtení senátorských návrhů zákonů. V prvním čtení uspěla i poslanecká předloha, která chce odškodnit dalších několik set lidí ve vysokém věku, kteří za druhé světové války bojovali proti fašistům v československých zahraničních armádách a ve spojeneckých vojscích.

CDU/CSU vidí vinu české reprezentace v odvolání Stránského

Německá konzervativní opozice CDU/CSU v pátek vyjádřila "lítost" nad odvoláním předsedy českého Sdružení osvobozených politických vězňů Oldřicha Stránského z funkce. Odvolání Stránského podle ní "není dobrým znamením německo-českého smíření".

Mluvčí CDU/CSU pro otázky vysídlenců Erwin Marschewski z odvolání zároveň vyvodil, že "je Česká republika málo připravena se vyrovnávat s vlastními dějinami".

"Hlavní zodpovědnost nesou politické kruhy v České republice, které i na nejvyšší úrovni reagují odmítavě na sudetoněmecké vyhnance," konstatoval politik CDU/CSU. Vyzval zároveň spolkový kabinet, aby hledal s Prahou dialog a nastoloval v něm "existující nedostatky" v česko-německých vztazích.

Stránského odvolal výbor sdružení, neboť zaslal zdvořilostní dopis předákovi sudetských Němců Berndu Posseltovi k otevření pražské kanceláře landsmanšaftu letos na jaře. Nad rozhodnutím se už pozastavil i německý tisk.

V pátek ho kritizoval také Posselt, který Stránského označil za "velkého Evropana a průkopníka porozumění mezi národy". Odvolání považuje za "cílenou operaci nacionalistických a komunistických sil, aby se narušil proces smíření mezi Čechy a Němci".

Posselt, který společně se Stránským zasedá v koordinační radě česko-německého diskusního fóra jmenované ministerstvy zahraničí obou zemí, zapochyboval nad smyslem fóra. "K čemu celé diskusní fórum slouží, když je pak jeden jeho významný člen popotahován jen za to, že pošle zdvořilý a přátelský dopis jinému členovi?" dotázal se Posselt.

Dostál předal státní literární ceny Kabešovi a Karpatskému

Státní cenu za literaturu pro rok 2003 předal v pátek v Míčovně Pražského hradu ministr kultury Pavel Dostál básníku Petru Kabešovi. Ocenění vyzdvihuje především Kabešovu loni vydanou publikaci Těžítka, ta těžítka, jež je posledním svazkem jeho retrospektivy.

Státní cenu za překlad, jež se stejně jako literární cena uděluje tradičně v předvečer státního svátku 28. října, převzal literární historik, bohemista a kroatista Dušan Karpatský. V jeho případě ministr ocenil celé jeho dosavadní dílo v oblasti literárního překladu. Státní cena za literaturu je spojena s odměnou 250.000 korun, překladatel si odnáší poloviční sumu. Karpatský své poděkování vzal zgruntu a děkoval nejen porotě a ministrovi, ale i přijímací komisi na filozofické fakultě. "Ta mě přiměla, abych si k češtině vzal ještě jeden slovanský jazyk; děkuji Duchu Svatému, že mi vnukl srbochorvatštinu. Děkuji i Nikitu Chruščovovi, že když v roce 1955 přijel do Bělehradu, oslovil muže, do té doby nazývaného Krvavý pes, Dorogoj tavariš Tito, a od té doby se mohla u nás překládat jugoslávská literatura," vypočítal Karpatský své "tvůrčí zdroje".

Zahájení dnešní slavnosti patřilo loňské laureátce státní ceny za literaturu Květě Legátové. Film podle její oceněné knihy Želary se dnes s úspěchem hraje v kinech. Čtyřiaosmdesátiletá autorka si svůj projev připravila nikoli z pozice spisovatele, ale čtenáře.

Její citlivý, dojemný, ale velmi vtipný proslov, ve kterém chronologicky popisovala své čtenářské zážitky od samého dětství, byly vlastně stručnou procházkou dějinami české literatury. Vyzdvihla i literaturu stojící na okraji hlavního proudu oficiálního písemnictví, dobrodružné rodokapsy, krváky, horory, ale i pohádky, které přivádějí lidi ke čtení.

"Teprve později přijde čtenář na to, že i Sartre nebo Čapek je zajímavý," řekla. "Největší horor, který čtenáře ale čekal, bylo 50 let, kdy známí spisovatelé umlkali, a ti úkolovaní nám byli úplně cizí," posteskla si nad černým obdobím české literatury. Více než deset let ale již dočítáme to, od čeho nás odděloval ostnatý drát, zvenčí i zevnitř, uzavřela.

Čáp Iristu má nejnebezpečnější úsek za sebou, překonal Hindúkuš

Čáp černý Iristu, jehož cestu do zimoviště sledují čeští ornitologové v rámci projektu Nová odysea, překonal ve čtvrtek vrcholky Hindúkuše. Má tak za sebou nejnebezpečnější etapu, která se loni stala osudnou jinému čápovi s "batůžkem" Petrovi, oznámil v pátek koordinátor pozorování tahu čápů Miroslav Bobek. Druhý čáp, samička Altynaj, zvolna pokračuje nad Kazachstánem proti proudu řeky Syrdarji.

V rámci projektu Nová odysea čeští ornitologové sledují dva čápy černé, které vysílači označili u Obu na jihu Novosibirské oblasti. Třetímu čápovi přestal vysílač fungovat.

Sameček Iristu opustil své hnízdiště na jihu Novosibirské oblasti v srpnu a dva měsíce se zdržoval u řeky Syrdarji v Kazachstánu. Odtud se v polovině října přesunul dál na jih. Tento týden směřoval Iristu zpočátku na východ, pak ale prudce odbočil k jihu a letěl přes Afghánistán. Zastavil se poblíž Kábulu a v tuto chvíli je podle ornitologů téměř jisté, že bude zimovat na indickém subkontinentu.

Koordinátorem projektu je Český rozhlas, který sleduje tah čápů černých již od roku 1995. Cílem Nové odysey je zjistit, kam létají zimovat čápi černí ze Sibiře a co je na jejich cestách i v zimovištích ohrožuje. Předchozí projekt Africká odysea mapoval cestu tažných ptáků z Evropy do Afriky.

Sport:

Obhájce prvenství z loňského roku Jan Kopecký s vozem Škoda Octavia WRC zvládl nejlépe vstup do závěrečného, sedmého podniku mistrovství České republiky v automobilových soutěžích, Horácké rallye v Třebíči. Kopecký se usadil na vedoucí pozici po třetí z dnešních osmi rychlostních zkoušek. Na druhém místě je zatím jeden ze čtveřice kandidátů na stříbrnou pozici v celkovém pořadí šampionátu Emil Triner, jedoucí se Seatem Cordoba WRC. Třetí je mladší z bratrské dvojice Vojtěchů Štěpán, který závodí s Peugeotem 206 WRC. Vzhledem k minimálním časovým rozestupům však zatím není nic rozhodnuto. První čtveřici dělí jen pět sekund, zatím sedmý Tomáš Enge ztrácí pouze 44 sekund. Posádky nemají problémy ani s proměnlivým počasím, které bylo na Vysočině avizováno. Zatím totiž bylo sucho, komplikace tak mohou nastat až při nočních erzetách.

Počasí:

Noc z pátku na sobotu bude oblačná až polojasná, místy bude slabě sněžit. Teploty klesnou na -4 až -8 stupňů, při vyjasnění bude až -10 stupňů Celsia. Vsobotu ráno hrozí mrznoucí mlhy, pak se vyjasní, ale k večeru se začne v severozápadních Čechách zatahovat. Teploty 1 až 5 stupnů, na horách kolem -2 stupňů Celsia.