Zprávy Radia Praha

Studenti chtějí, aby 17.listopad zůstal živý jako svátek studentů

Události spojené se 17. listopadem 1989 i ty, které se pojí s datem přesně o 50 let starším, si v pondělí v Praze připomněli studenti českých vysokých škol. "Dnes slavíme Den boje za svobodu a demokracii, ale v celém světě je tento den od roku 1941 připomínán jako Mezinárodní den studentstva, tedy svátek studentský," řekl v projevu předseda pořádající Studentské komory Rady vysokých škol Jiří Nantl. Svátek 17. listopadu má podle něj ambici být tím "nejživějším" ze státních svátků, které Česká republika slaví.

Většina ostatních je totiž podle něj buď příliš zahleděna do minulosti, nebo je spojena s katolickou církví, 28. říjen zase připomíná již neexistující stát. "Se státními svátky vůbec vzniká potíž v tom, že zpravidla odkazují k veliké události, která se již odehrála. Snadno pak přichází pocit, že připomenutím někdejší slávy na ní sami získáváme podíl a zásluhu, třeba jen z důvodu příslušnosti ke stejnému národu," řekl Nantl.

Účastníci dnešního slavnostního shromáždění přijali deklaraci, v níž se hlásí k odkazu svých předchůdců z roku 1939. "Jsme hrdi na to, že právě vystoupení studentů zahájilo zásadní společenské změny také v roce 1989, jejichž plody dnes můžeme v naší zemi požívat," píše se v ní.

Špidla: Radikální studenti dokážou vyburcovat veřejné mínění

Radikální studenti dokážou vyburcovat veřejné mínění, řekl premiér Vladimír Špidla při pietní vzpomínce na studenty Hlávkovy koleje, kteří před 64 lety protestovali proti německým okupantům. Současně ale uvedl, že nyní mnoho studentského radikalismu nezaznamenal.

Špidla poukázal na budoucnost České republiky ve sjednocené Evropě. Se vstupem do Evropské unie podle něj spojují své naděje především mladí lidé a studenti.

Předseda Svazu bojovníků za svobodu Jiří Zapletal hovořil o snahách falzifikovat dějiny. Předělat je podle něj chtějí politikové, kteří se sbližují se sudetskými Němci. Podle něj je proto nutné zkvalitnit výuku dějepisu. "Pamětníci nabízejí pomoc," dodal. Bojovníci za svobodu se dovolávali prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, který řekl: "Bez výchovy k demokracii nelze demokracii uskutečnit."

Pietního aktu se účastnili dřívější i dnešní studenti. U Hlávkovy koleje, na jejíž zdi je pamětní deska studenta Jana Opletala, oběti nacistického teroru, hovořili také akademičtí hodnostáři. Zdravici poslal i prezident Václav Klaus.

Klaus: Levicoví voliči přecházejí od ČSSD ke komunistům

Nárůst preferencí komunistické strany je podle prezidenta Václava Klause způsoben tím, že sociální demokracie selhala a levicově orientovaní voliči přecházejí ke komunistům. Prezident v pondělí na Národní třídě v Praze řekl, že ho počátkem polistopadové doby ani nenapadlo, že by komunisté mohli znovu dosahovat takové popularity, jak naznačují poslední výsledky průzkumů veřejného mínění.

"Myslím, že vysvětlení je jasné: máme levicové občany, máme levicové voliče a ti houfně přecházejí z tábora sociální demokracie do tábora komunistické strany. To se nedá hodnotit jinak, než že je to selhání někoho a někdo jiný toho využívá," řekl Klaus u pomníčku na Národní třídě připomínajícího 17. listopad roku 1989.

Den, kdy komunistická policie před 14 lety tvrdě zakročila proti poklidné studentské demonstraci, si s prezidentem přišla připomenout i jeho manželka Livia. Položili květiny k pamětní desce připomínající začátek konce komunistické éry. Oba také zapálili svíčky, stejně jako to dělaly desítky dalších lidí.

Klaus řekl, že tehdy pád komunismu očekával. "Komunismus byl už tehdy vytunelován, už bylo jasné, že do něj stačí strčit a on se rozpadne. Myslím, že skoro všechno signalizovalo, že to tak bude," uvedl. Klausovi mají na 17. listopad 1989 autentickou vzpomínku prostřednictvím svého syna. "Když přišel domů s tím hrozivým zážitkem a vyprávěl nám to, to je první věc, která nás napadne," řekl prezident.

Na polistopadovém vývoji ho prý bezprostředně nezklamalo nic, důležité je, že lidé dostali svobodu a získali šanci utvářet si svůj život k obrazu svému. "Lidé dostali šanci projevit se, ukázat se, netroufal bych si říci, že se v nich objevily nějaké horší vlastnosti, než byly dříve," míní. Svoboda podle něj pouze umožnila, že jsou tyto věci více a zřetelněji vidět. Lidé čekající v podloubí přivítali prezidentský pár potleskem a tleskali mu i při odchodu.

Půl hodiny po prezidentovi přišel k památníčku jeho předchůdce Václav Havel v doprovodu dvou barmských studentů, s nimiž předtím debatoval o situaci v jejich zemi. Havel připomněl, že 17. listopad měl své místo v dějinách již před studentskou demonstrací v roce 1989. "Byl to důležitý okamžik v našich dějinách, nejen ten 17. listopad roku 1989, ale i ty předchozí, já už jsem pamětník některých z nich. Zdá se mi, že připomínáme- li si ten den, připomínáme si zároveň i nepotlačitelnou vůli ke svobodě, jejímiž nositeli začasté bývají právě mladí lidé, studenti," řekl novinářům.

Demonstrující konzervativci popsali křídou dveře sídla KSČM

Demonstraci několika desítek mladých křesťanských demokratů a konzervativců, kteří přišli před sídlo KSČM protestovat proti vzrůstající politické síle komunistů, doprovodil drobný incident. Jeden z demonstrantů napsal na dveře "Bůh s vámi" a na chodník před nimi "Jste ostuda národa". Ochranka komunistického sídla přivolala policii, uvedla mluvčí policie Iva Knolová.

Policie zjistila, že jde o nápisy křídou, které se dají smýt, nikoho proto nezadržela ani nepředvedla, uvedla mluvčí.

Policisté přijeli až poté, co drtivá většina lidí odešla k pamětní desce studentského odporu proti komunistickému režimu na Národní třídu. Na místě zůstala už jen skupinka šesti členů či stoupenců nacionalistických hnutí Vlastenecká fronta a Národního sjednocení, kteří přišli demonstraci podpořit. Policisté je legitimovali.

Demonstrace se zúčastnilo asi 60 odpůrců KSČM. Provolávali protikomunistická hesla a pískali. Přinesli si transparenty s nápisy: Komunismus = nejhorší ideologie v dějinách, Už nikdy více vládu KSČM v republice, Ne KSČM. Mladí konzervativci vyzývali ústavní instituce k "neprodlenému zahájení řízení o rozpuštění komunistické strany.

Požadovali také neformální spolupráci demokratických politických organizací, která by vedla k odstranění komunistů z veřejného života. V rozhovorech s novináři ale přiznávali, že příležitost ke zrušení komunistické strany byla promarněna na počátku 90. let.

Mladí lidé zapálili u vchodu do sídla KSČM svíčky za oběti komunistického režimu a volali: "Pryč s rudou hvězdou. Pojďte chránit republiku, nečekejte na chodníku, až se rudá minorita zas postaví u koryta." Po půlhodině téměř všichni účastníci demonstrace od sídla KSČM odešli.

Pietní akt v Kounicových kolejích připomněl 17. listopad 1939

Přibližně padesát lidí si v pondělí na někdejším popravišti v brněnských Kounicových kolejích připomnělo události 17. listopadu 1939. Německé gestapo tehdy po uzavření vysokých škol odvezlo do koncentračního tábora Sachsenhausen 173 studentů, z nichž čtyři se nevrátili. Věnce a kytice u památníku položili členové Českého svazu bojovníků za svobodu, zástupci Sokola, Orla i brněnských vysokých škol.

Náměstek primátora Rostislav Slavotínek uvedl, že koleje byly místem utrpení řady spoluobčanů v době hitlerovského režimu a je třeba na tyto události nezapomínat. "Stejný den (17. listopadu) ale skončila i doba nesvobody jiná než hitlerovská, ale přece jen pro národ velmi těžká," doplnil v souvislosti s událostmi roku 1989.

Kounicovy koleje byly otevřeny v květnu 1925. Gestapo je přepadlo 17. listopadu 1939 a dalších 50 studentů zatkli Němci i v Sušilových kolejích. Od ledna 1940 se koleje staly policejní věznicí brněnského gestapa, kde zahynulo několik set lidí. V roce 1978 byl objekt, kterým prošlo až 35.000 vězňů, prohlášen národní kulturní památkou.

Americký velvyslanec se rozloučil s bývalým premiérem Zemanem

Bývalého premiéra a někdejšího předsedu ČSSD Miloše Zemana navštívil v pondělí dopoledne v jeho chalupě v Novém Veselí na Žďársku velvyslanec USA Craig Stapleton. Přítomným novinářům Zeman pouze řekl, že návštěva měla ryze soukromý charakter.

Zeman již dříve uvedl, že americký velvyslanec se u něj na tuto návštěvu sám ohlásil s přáním pozdravit jej a rozloučit se před ukončením svého působení v Česku. Podle Českého rozhlasu Zeman a Stapleton předpokládají, že se brzy opět sejdou, například na bežkách letos v zimě. Stapleton se už v sobotu odpoledne rozloučil na zámku v Lánech s prezidentem Václavem Klausem. Craig Stapleton se ujal úřadu velvyslance v Praze v srpnu 2001. Jeho mandát měl původně skončit až na sklonku letošního roku. Jak ale tento týden informoval list Greenwich Time, vrátí se Stapleton do Spojených států již před vánočními svátky. V Americe se bude podílet na předvolební prezidentské kampani svého přítele a příbuzného George Bushe. Stapletona by měl v Praze od 1. ledna vystřídat alabamský podnikatel William Cabaniss.

Předseda US-DEU Mareš: Odchod unie z vlády je nesmysl

Odchod US-DEU z vlády, který požadují někteří karlovarští unionisté, je podle předsedy strany Petra Mareše nesmysl. Karlovarští kolegové by měli mít dostatek politické kultury a říci, co by navrhovali dál. "Zatím se to ke mně nedoneslo," dodal.

Ostatní návrhy karlovarského krajského shromáždění US-DEU označil Mareš za "zajímavé"; karlovarští unionisté požadují, aby se hlasovalo o důvěře stranickému vedení, a také, aby příští celorepublikové shromáždění bylo volební. "Jednoznačně jsme vyjádřili nedůvěru celému vedení strany. Nás zachrání jedině velký třesk," uvedl člen krajského i republikového shromáždění US-DEU Jan Duda. Mareš připustil, že o požadavcích karlovarských rebelů se bude diskutovat.

Karlovarští rovněž podpořili poslance Tomáše Vrbíka, který oznámil, že při hlasování o státním rozpočtu na příští rok odejde z jednacího sálu, protože nesouhlasí s jeho rekordním schodkem. Mareš v pondělí uvedl, že takovou možnost Vrbíkovi nabídl. Pokud se mu nepodaří zorientovat v rozpočtové problematice, opustí sál, pokud ano, pak se vyjádří hlasováním, dodal.

Vrbíkovo chování však podle Mareše nemůže být důvodem k odchodu unie z vlády. Unie se k tomu zavázala prohlášením, které připojila k dodatku koaliční smlouvy. Kabinet by měla opustit v případě, že nezajistí důležitým zákonům podporu všech svých poslanců. "Jde o gentlemanskou dohodu a je otázkou, jestli se podle tohoto slova dokážou chovat i ostatní partneři," uvedl Mareš. Dodal, že jakékoliv požadavky některých vedoucích představitelů ČSSD, aby unie opustila vládu, považuje za legrační.

Vrbík nahradil ve sněmovně Hanu Marvanovou, která se poslaneckého mandátu vzdala. Někteří karlovarští unionisté o něm na konferenci hovořili jako o muži, který by byl vhodným šéfem jejich strany.

Palas na zasedání ministrů zemědělství jednal o cukru a BSE

Za bouřlivé kulisy demonstrace pěstitelů tabáku proti chystanému krácení dotací jednali v pondělí v Bruselu ministři zemědělství nynějších a budoucích členských zemí EU hlavně o rybolovu. Český ministr zemědělství Jaroslav Palas při jednání s irským protějškem Joe Walshem upozornil na dvě citlivé otázky: reformu cukru a inventarizaci zásob zemědělských výrobků, které unie od nováčků před vstupem vyžaduje. Irsko se od nového roku ujme půlročního předsednictví v unii. Palas uvedl, že ze tří navržených variant reformy cukerného trhu považuje Česko dvě krajní možnosti, zachování současného stavu či plnou liberalizaci, za nejméně vhodné. A to i z hlediska dopadů na rozvojové země, jimž se má pomoci.

Česko před třemi lety zavedlo vlastní systém kvót, který se podle ministra osvědčil tím, že ustálil ceny a příjmy pěstitelů cukrovky a výrobců cukru. Z návrhů Evropské komise je proto podle ministra nejpřijatelnější varianta postupného snížení vnitřních cen v EU.

Trh s cukrem je součástí druhé fáze reformy zemědělské politiky EU. Zatímco v první fázi šlo o rostlinnou a živočišnou výrobu se zaměřením na oddělení dotací od velikosti výroby, v druhé fázi jde o zavedení finančně soběstačného systému. Například výrobci cukru by přispívali na vývozní dotace. Cílem je snížit ceny a liberalizovat trh s cukrem.

Palas ještě dnes míní předat komisařům Davidu Byrnovi a Franzovi Fischlerovi písemnou žádost o pomoc při řešení následků posledních dvou případů výskytu tzv. nemoci šílených krav v ČR, neboť "s nejvyšší pravděpodobností" znamenají utracení 1100 kusů dobytka. Fischer, s nímž ministr ještě v pátek hovořil, přislíbil zvážit situaci, kdy výskyt BSE má na koncentrované chovy dobytka v ČR "katastrofální dopady".

Palas rovněž otevřel problém inventarizace 54 položek zemědělských a potravinářských výrobků. Má pochopení pro snahu zpoplatnit nadlimitní zásoby a zabránit tak po vstupu spekulacím, které by ohrožovaly stabilitu jednotného trhu. Vadí mu však postup EK, která nařízení prosazuje navzdory jednomyslnému nesouhlasu přistupujících zemí. Ty argumentují vysokou administrativní, technickou a finanční náročností i legislativními problémy s prosazením inventarizace a hlavně vytvářením nestejných podmínek pro "patnáctku" a desítku nováčků. Palas dodal ještě čtvrtý argument v podobě narušení běžných toků agroobchodu.

Kvůli inventarizaci zásob prý Polsko dokonce pohrozilo žalobou u Evropské soudního dvora. Podle polských diplomatů jde pouze o domněnku tisku, Varšava se bude dále snažit vyjednávat.

ČR a další nováčkové mohou podle Šaloma ovlivnit politiku EU

Česká republika a další noví členové Evropské unie mohou ovlivnit politiku společenství tak, aby byla "vyváženější" vůči Izraeli, doufá izraelský ministr zahraničí Silvan Šalom, který se v pondělí v Bruselu na vlastní žádost sešel s šéfem české diplomacie Cyrilem Svobodou.

"Věřím, že Česká republika může hrát klíčovou roli. Vstupuje (do EU) spolu s dalšími zeměmi a tito nováčkové budou mít vliv. Věřím, že tyto země se mohou pokusit přesvědčit ostatní, aby upravili svou politiku a nepokračovali v tradičních přístupech některých členů EU," řekl Šalom po setkání.

Zdůraznil, že Izrael si nepřeje, aby se evropské státy stýkaly s palestinským "prezidentem" Jásirem Arafatem, který nadále sází na "nástroj terorismu" a odmítá nabídky ke kompromisu. "Věřím, že to je jediný Palestinec na světě, který si nepřeje mít nezávislý palestinský stát. Více než v kompromis věří v boj," uvedl Šalom.

Vyjádřil naději, že nové země v EU převezmou tento izraelský přístup, tedy nebudou se scházet s Arafatem, ani tlačit další, aby se s ním scházeli. "Je tam nová vláda - a to je podle mého jediná adresa, která existuje," uvedl.

Svoboda řekl, že on sám se po několika setkáních s izraelskými představiteli záhy chystá zavítat k Palestincům; neřekl však, s kým by se chtěl setkat. Chce se dál zasazovat o mírové řešení na Blízkém východě, odmítá věřit ve fatalitu a nesdílí názor, že EU nemůže pro mírové urovnání už nic udělat.

Pražští hudebníci chtějí varovat veřejnost před komunisty

Skupina pražských hudebníků chce koncertem protestovat proti tomu, aby byla KSČM přijímána jako normální politická strana. K uspořádání akce pod heslem S komunisty se nemluví je vedly rovněž obavy z rostoucí moci komunistů. Koncert se bude konat v úterý v bývalém ČKD v Thámově ulici v Praze 8, řekl dnes novinářům hlavní organizátor akce spisovatel a historik Petr Placák.

Nesouhlas s rostoucím vlivem komunistické strany chtějí vyjádřit například skupiny Lucie, Kryštof, Ecstasy of st. Theresa i písničkáři Jaroslav Hutka a Vlastimil Třešňák. Placák dodal, že organizátoři budou iniciovat rovněž diskusi o možných právních krocích proti KSČM, včetně jejího zákazu.

Část pražských hudebníků a intelektuálů iniciovala v červnu petici S komunisty se nemluví, kterou podle Placáka podepsalo už 8000 lidí. V protikomunistických akcích chtějí autoři petice pokračovat i nadále. Nemají ale v úmyslu spolupracovat s jakoukoli politickou stranou a své protesty chtějí udržovat v občanské a kulturní rovině. Na jaře by se měla například uskutečnit série dalších protikomunistických koncertů. Podle jednoho z organizátorů akce Josefa Boučka komunistům nedává právo na existenci počet jejich voličů. Stejně jako by dostatečný počet voličů neopravňoval existenci neonacistické strany propagující nacismus a xenofobii, uvedl Bouček.

Sport:

Čtvrtý titul z pátého mistrovství Evropy v ricochetu získal český hráč Miloš Pokorný. V Ricochet centru Quatro v Praze-Kunraticích nenašel Pokorný v neděli podle očekávání soupeře a ve finále porazil krajana Jana Veselého 3:1 na sety. Evropskou šampionkou se stala Kateřina Vágnerová, která v utkání o titul zdolala svoji sestru Hanu 3:0.

Čeští běžci na lyžích se nezapojili v Norsku do mezinárodních závodů FIS a připravenost před Světovým pohárem testovali jen v interních kontrolních závodech v Beitostölenu. Nedělní klasiku i pondělní závod volnou technikou vyhrál podle očekávání Lukáš Bauer. Pátý běžec celkového pořadí minulého Světového poháru zvítězil v závodu na osm kilometrů klasickou technikou téměř o půl minuty před Jiřím Magálem, třetí doběhl Petr Michl. Volnou desítku vyhrál Bauer před Magálem, třetí skončil Milan Šperl. České reprezentantky žádné kontrolní závody neběžely.

Čeští tenisté se podruhé za sebou zúčastní Světového poháru družstev. Letos se na antukových kurtech v düsseldorfském Rochusclubu objevili po pětileté pauze a došli až do finále, v němž podlehli Chilanům. Na základě postavení nejlepších dvou hráčů z každé země ve světovém žebříčku se čeští reprezentanti kvalifikovali do 27. ročníku soutěže jako poslední, osmí. Zásluhu na tom má dvanáctý Jiří Novák a Radek Štěpánek, kterému patří 46. místo v žebříčku. S těsnou ztrátou za nimi skončili domácí Němci, kterým pořadatelé rázem udělili divokou kartu. K dispozici mají ještě jednu, kterou později přidělí desátému účastníkovi Světového poháru.

Počasí:

V noci z pondělí na úterý čekejte oblačno až zataženo. Teploty nula až čtyři stupně Celsia. V úterý má být oblačno až zataženo a občasný déšť. Sněhové srážky na horách budou od západu postupně přecházet v dešťové. Teploty 5 až 9, na horách kolem 4 stupňů Celsia.