Zprávy Radia Praha

Druhé čtení rozpočtu bude ve středu, třetí pak 3. prosince

Poslanecká sněmovna si odsouhlasila harmonogram projednávání a schvalování vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok. Druhému čtení rozpočtu se budou poslanci věnovat ve středu 26. listopadu, třetí čtení je naplánováno na středu 3. prosince ráno. V takzvaném druhém čtení poslanci podávají jednotlivé pozměňovací návrhy na finanční přesuny mezi kapitolami. Základem bude usnesení sněmovního rozpočtového výboru z pátku 21. listopadu, které obsahuje asi stovku pozměňovacích návrhů.

Ve druhém čtení se ale ještě nehlasuje. O každý hlas ale půjde ve čtení třetím. Například bývalý poslanec ODS Petr Kott ČTK řekl, že tentokrát asi na rozdíl od prvního čtení rozpočtu z jednacího sálu při hlasování neodejde. Hlasovat chce, ale zatím není rozhodnut jak. Uvedl, že se rozhodne až na základě toho, jak dopadnou některé pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu. Nelíbí se mu například, že vysoké školy by měly dostat o 150 milionů korun méně, než se předpokládalo. Unionista Tomáš Vrbík naopak v rozhovoru s ČTK potvrdil, že se třetího čtení, tedy závěrečného hlasování o rozpočtu, pravděpodobně nezúčastní.

Rozpočet na příští rok počítá s příjmy 754 miliardy korun, výdaji 869 miliard korun a schodkem 115 miliard korun. Tyto základní a dále již neměnné údaje schválila sněmovna v takzvaném prvém čtení již 15. října. Poslanci nyní mohou měnit jen objemy financí, které mají jednotlivé rozpočtové kapitoly navrženy.

Státní svátek 8. května bude Česko asi slavit jako Den vítězství

Státní svátek 8. května nebude Česká republika v budoucnosti možná slavit jako Den osvobození, ale jako Den vítězství. V kalendáři navíc asi přibudou hned čtyři nové významné dny včetně Dne památky obětí komunistického režimu, který by připadl na 27. června. Významné dny jsou normální pracovní dny, takže počet volných dnů v roce se nijak nezmění. Změnu názvu státního svátku 8. května a rozšíření výčtu významných dnů ze dvou na šest má přinést poslanecká předloha, kterou přijala dolní komora. Všechny změny ale začnou platit jen tehdy, když předlohu podpoří i Senát a podepíše prezident Václav Klaus.

Akademici vyzývali poslance, aby zvýšili rozpočet vysokých škol

Zástupci akademických senátů Univerzity Karlovy předávali v úterý ráno před sídlem parlamentu poslancům dopis s výzvou, aby se zasadili o zvýšení rozpočtu vysokých pro příští rok. Školy by podle akademiků potřebovaly pět miliard korun, aby mohly zahájit reformu nezbytnou pro zachování konkurenceschopnosti v Evropské unii. Podle vládního návrhu státního rozpočtu mají dostat víc o 1,7 miliardy korun. Poslancům přicházejícím do sněmovny předávalo dopisy asi deset akademiků, oblečených v talárech. Potíže jim působilo to, že většinu poslanců neznali. "Zdá se nám, že se někteří poslanci zapírali," řekl ČTK předseda akademického senátu lékařské fakulty Jan Bruthans. Někteří dopis převzali a pospíchali dál, jiní akademiky vyslechli a diskutovali s nimi o problémech škol.

"Nečekáme, že se po naší akci zvýší rozpočet vysokých škol o miliardy," uvedl předseda akademického senátu Univerzity Karlovy Václav Hampl. Chtějí spíš, aby se špatná situace vysokých škol dostala do povědomí veřejnosti. Plánují tedy postupně se stupňující akce, jimiž chtějí na své problémy upozornit. Podle něj je důležité, jaké priority si společnost stanoví, zda chce stavět na vzdělanosti nebo ne. Bruthans upozornil na to, že mají fakulty kvůli špatnému financování škol zastaralé vybavení. Například stomatologové se učí na přístrojích ze 70. let. Hrozí také, že kvalitní pedagogové a odborníci odejdou z českých vysokých škol do zahraničí.

Figuríny obětí vyzývají poslance přijmout zákony o domácím násilí

Deset červených siluet ženských postav umístilo v úterý v Poslanecké sněmovně sdružení Rosa. Zahájilo tak projekt Tiší svědci. Figury na sobě nesou jména několika žen, které zavraždili jejich manželé či partneři. Výstavou chtějí pořadatelky upozornit na domácí násilí a přimět poslance, aby změnili zákony. Při zahájení akce to řekla místopředsedkyně sdružení Rosa Zdena Prokopová. Na 25. listopad připadá Mezinárodní den proti násilí na ženách. "Například v letošním roce bylo v Praze od ledna do září zavražděno svým partnerem pět žen. Chceme, aby si toto poslanci uvědomili," řekla ČTK Prokopová.

Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů v úterý doporučila kabinetu, aby uložil ministrům spravedlnosti, vnitra a práce a sociálních věcí vypracovat do konce září 2004 právní úpravy ochrany před domácím násilím. "Česká republika jako jedna z mála zemí ve střední Evropě nemá zatím zahrnut trestný čin domácího násilí ve své právní úpravě, ve svých zákonech," řekla ČTK předsedkyně rady Anna Čurdová. Podle ní by nová právní úprava měla obsahovat například i vykázání agresora či agresorky z domova. Zpřísnění trestů pro pachatele domácího násilí a ochranu oběti požadují i zástupci neziskových organizací, které týraným pomáhají. Podle nich v Česku zatím funguje pomoc následná, příčiny násilí se ale neřeší. "České zákonodárství se stává nejslabším článkem boje proti násilí," uvedli ve svém prohlášení k Mezinárodnímu dni proti násilí na ženách.

Projekt odstartovala v roce 1990 v americké Minnesotě skupina umělkyň. Nechtěly se smířit s rostoucím počtem žen, které zavraždili jejich životní druhové. Zabité představovalo 26 červených ženských figur. Oběti, jejichž případy nebyly řešeny nebo byly označeny za nehodu, symbolizovala 27. postava. Součástí akce se stal i průvod městem. K projektu se připojily již další dvě desítky zemí.

Pithart a Hrušovský podpořili užší spolupráci visegrádských zemí

Předseda českého Senátu Petr Pithart se na úvod dvoudenní návštěvy Slovenska vyslovil pro užší spolupráci zemí visegrádské čtyřky po jejich vstupu do Evropské unie. Po setkání s předsedou slovenské Národní rady Pavlem Hrušovským vyzval státy V4 (Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko), aby si braly vzor v uskupení Benelux. "Pro nás je to výzva, abychom se nenechali odradit dílčími rozdíly v postojích. Je třeba pracovat na tom, aby Visegrád byl podobně významným nadregionálním uskupením v Evropské unii jako je Benelux," prohlásil na tiskové konferenci. "Máme toho mnoho společného, co nás nutí, abychom hledali nadále základnu pro vzájemnou spolupráci a řešení množství problémů, které máme," řekl Hrušovský. Odlišné pozice jednotlivých států V4 k návrhu jednotné evropské ústavy by od spolupráce neměly odradit, dodal.

Setkání s Hrušovským bylo podle Pitharta "nadpolitické" a týkalo se budoucí role národních parlamentů v rozšířené Evropské unii. "Smyslem těchto rozhovorů je, abychom v Evropské unii byli jako dva státy silnější," uvedl. Jeden z pozitivních důsledků rozdělení federace proto je, že český a slovenský hlas se budou v EU sčítat, uvedl.

Ve středu se Pithart setká se slovenským prezidentem Rudolfem Schusterem. Poté odjede z Bratislavy do středoslovenského Martina, kde uctí památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a spoluzakladatele společného státu Milana Rastislava Štefánika. Senátoři zavítají i do nedaleké obce Bystrička, kde je Masarykův dům.

Český vyjednávač přednesl v Berlíně priority ČR k evropské ústavě

První náměstek českého ministra zahraničí Jan Kohout je po úterních jednáních v Berlíně o budoucí evropské ústavě přesvědčen, že Německo má eminentní zájem na úspěchu mezivládní konference o tomto dokumentu a je do určité míry připraveno k pružnosti. I když nakonec nebude absolutně spokojena žádná ze členských i vstupujících zemí, bude podle něj možné dospět ke kompromisům. "Jestliže chceme, aby se Evropa posunula dál, není možné, aby mezivládní konference skončila krachem," řekl Kohout ČTK ke svému jednání s náměstkem německého ministra zahraničí Klausem Schariothem. "Pochopil jsem, že Německo má zájem na tom, aby konference dopadla dobře," řekl náměstek. Podle něj to znamená, že všichni musejí prokázat určitou míru flexibility a snahy o kompromis. "Výsledek nebude nikoho stoprocentně uspokojovat, ale nikdo nesmí plakat více než ostatní," uvedl český vyjednávač, který v minulých týdnech navštívil mimo jiné i Vídeň, Madrid a Paříž.

ČSÚ: Zahraniční obchod se v říjnu propadl do schodku 6,6 mld. Kč

Zahraniční obchod se po překvapivém zářijovém přebytku opět propadl do deficitu, který v říjnu dosáhl 6,6 miliardy korun. Proti loňskému říjnu je ale výsledek zhruba o miliardu lepší. Oznámil to Český statistický úřad. Ekonomové v průměru počítali se schodkem kolem sedmi miliard korun. Obchodní bilance se v říjnu meziročně zlepšila zejména v obchodu se zpracovatelskými výrobky, příznivě se vyvíjel také obchod s tržními výrobky tříděnými podle materiálu a obchod s průmyslovým spotřebním zbožím. Na druhou stranu výrazně klesl přebytek obchodu se stroji a dopravními prostředky, a to o 2,4 miliardy korun. Minimální mzda by se mohla zvýšit o 700 korun na 6900 korun

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach ve středu navrhne vládě zvýšení minimální mzdy ze současných 6200 na 6900 korun. Pokud kabinet jeho návrh schválí, stoupne od 1. ledna příštího roku minimální hodinová mzda na 40 korun a 80 haléřů. ČTK o tom informovala tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Prejdová. Navrhované zvýšení by mělo více motivovat lidi, kteří žijí ze sociálních dávek, k hledání uplatnění na pracovní trhu. Počet osob, které za minimální mzdu pracují, není příliš vysoký. Podle statistiky ministerstva ji pobírá 1,3 procenta zaměstnanců.

V České republice byla minimální mzda poprvé zavedena v roce 1991. Tehdy činila 2000 korun měsíčně. Zvyšována byla nepravidelně a v letech 1992 až 1998 stagnovala jak její nominální hodnota, tak hodnota reálná. Minimální mzda ztratila svou sociálně ochrannou a motivační funkci. Její hodnota klesla pod hladinu životního minima samostatně žijící osoby, tedy pod částku, kterou člověk bez příjmů dostane jako sociální dávku.

Vlastimil Tlustý: Vláda nechystá skutečnou reformu penzijního systému

Vláda podle místopředsedy rozpočtového výboru sněmovny Vlastimila Tlustého (ODS) sice hovoří o reformě penzijního systému, ale žádnou nechystá. Vláda připravuje jen parametrické změny, řekl Tlustý na konferenci Leasdership Forum. Náměstek ministra financí Zdeněk Hrubý připomněl, že vláda uvažuje o přechodu na příspěvkově definovaný systém (NDC), v němž by se penze odvozovaly především od odvedených příspěvků. Důchody by měly dominantně, ne-li jen a pouze, záležet na odvedených příspěvcích budoucích penzistů, uvedl Hrubý. Tato reforma by podle něj měla poskytnout zabezpečení na stáří a motivovat k pracovní aktivitě do vyššího věku. Nynější systém má slabinu právě v motivační složce, dodal. Tlustý soudí, že vláda nemyslí svůj záměr vážně. Postěžoval si též, že ze strany kabinetu není zájem o dialog s opozicí. Pokud ODS výrazně vyhraje volby, přijde "noc dlouhých reforem", prohlásil. Podotkl, že reformy by se týkaly i zavedení rovných sociálních dávek.

Cílem reformy penzí ODS je zavedení minimálního starobního důchodu, který by nebyl založen na systému zásluhovosti. Dále by podle Tlustého mělo dojít ke snížení sociálního pojištění, po němž by se mohli lidé sami rozhodnout, kam uloží své úspory. Myšlenku zavedení povinného spoření ve fondech ODS opustila, Tlustý ale nevyloučil, že se k ní opět vrátí.

CzechInvest: Hyundai v České republice nový závod stavět nebude

Jihokorejská automobilka Hyundai Motor nepostaví v České republice nový výrobní závod za 1,5 miliardy dolarů. Hyundai to oficiálně sdělila české vládní agentuře CzechInvest, řekla ČTK mluvčí agentury Jana Víšková. Korejská tisková agentura Jonhap přitom v úterý ráno informovala, že do finále výběru lokality na výstavbu nového závodu Hyundai postoupily Česká republika a Slovensko. Postup do užšího výběru naopak potvrdilo Slovensko. "Potvrzujeme, že jsme dostali od korejské strany informaci, že Slovensko je na zúžené listině zájemců," řekl ČTK v Bratislavě mluvčí slovenského ministerstva hospodářství Alexander Škurla. Podle zprávy, kterou ministerstvo dostalo, je prý druhým finalistou Polsko.

Slovensko nabídlo Korejcům pozemek u Žiliny, který si vedení automobilky před několik týdny prohlédlo po návštěvě české lokality Triangle u Žatce. "V této souvislosti je třeba si uvědomit, že výhodou Polska je čtyřikrát větší trh, předností Slovenska zase nižší daňové zatížení a levnější pracovní síla," uvedl ředitel agentury CzechInvest Martin Jahn. "Rozhodnutí Hyundai nás samozřejmě mrzí a je zcela nečekané. Poskytli jsme Hyundai maximální možnou podporu, přiměřenou významu tohoto projektu. Museli jsme ale odolat jeho tlaku na příslib nadstandardních investičních pobídek, které by byly nad rámec českých zákonů i pravidel EU a navíc v objemu, kdy by už tato investice nebyla pro Českou republiku rentabilní," komentoval situaci Jahn.

Odboráři ČEZ a SD chtějí o prodeji dolů jednat s premiérem

Odboráři ČEZ a Severočeských dolů (SD) chtějí o prodeji hnědouhelných dolů jednat s premiérem Vladimírem Špidlou. Protože privatizační proces nepovažují za transparentní, drží zaměstnanci obou firem od 14. listopadu stávkovou pohotovost. Člen krizového štábu odborářů Jiří Novotný naznačil, že v krajním případě jsou odbory připraveny stávkovat. Pokud nebudou patrny žádné vstřícné reakce vlády, může se stát, že se na Vánoce nerozsvítí vánoční stromky, řekl Novotný po úterním jednání krizového štábu. "Nechápeme, proč se chce stát zbavovat prosperující firmy, kterou SD s každoročním téměř miliardovým ziskem bezesporu je. Pokud bychom připustili prodej jejího státního podílu, pak preferujeme ČEZ, což zaručí odběr uhlí i zaměstnanost," uvedl šéf odborů dceřiných firem SD Šimon Vohar.

Odborářům se nelíbí ani postup privatizační komise, která z tendru o SD vyloučila zhruba před měsícem právě ČEZ. Za přijatelné v této situaci krizový štáb považuje zrušení či pozastavení privatizace. Tiskový mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac již dříve řekl, že MPO se závěry odborářů vyjádřuje zásadní nesouhlas. "Nedomníváme se, že došlo k jakýmkoli pochybením," doplnil.

O zvýhodnění dopravců by měl ve středu rozhodnout premiér

Až ve středu by měl premiér Vladimír Špidla rozhodnout o tom, jak velké úlevy na silniční dani pro kamiony budou přijatelné pro vládní koalici. Ani v úterý se totiž dopravci na jednání se zástupci ministerstva dopravy nedohodli na tom, jak by jim v příštím roce mohl stát kompenzovat zvýšené náklady na dražší naftu, sdělil ČTK ředitel sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martin Špryňar. Požadavky Česmadu by snížily výnos silniční daně asi o půl miliardy korun. To je však podle náměstka ministra dopravy Antonína Tesaříka nepřijatelné. Ministerstvo dopravy navrhlo dopravcům kompenzace přibližně za 200 milionů korun. Každé snížení výnosu silniční daně však bude znamenat menší příjem Státního fondu dopravní infrastruktury. Ročně fond ze silniční daně získá necelých šest miliard korun. Podle náměstka fondu Jaroslava Krautera tak bude fond muset ušetřit na plánovaných dopravních stavbách.

Ministerstvo dopravy nabídlo dopravcům zachovat stejné proporce silniční daně jako v letošním roce na rozdíl od vládního návrhu, který již leží ve sněmovně. Ten počítá s omezením úlev pro starší vozidla. Podle návrhu ministerstva by tedy vozy splňující nejpřísnější ekologickou normu E3 platily polovinu a vozy E2 tři čtvrtiny základní sazby. Dopravci ale chtějí pro vozidla E3 66procentní úlevu ze základní sazby a pro starší vozy E2 40procentní slevu. Pro ostatní vozidla, která byla uvedena do provozu po roce 1990 a dnes platí plnou sazbu, chtějí dopravci cenu snížit o deset procent. Nejstarší automobily by jako nyní platily 15 procent nad základní sazbu, která činí 51 tisíc korun ročně.

ČSA: Pasažéři, kteří kvůli stávce uvízli v Izraeli, již jsou v ČR

Cestující ČSA, kteří kvůli stávce uvízli v neděli na letišti v izraelském Tel Avivu, již jsou v ČR, sdělila mluvčí aerolinií Marcela Picková. Letadlem ČSA přiletělo v pondělí 11 osob, další tři desítky v úterý. Ostatní využili služeb jiných leteckých společností nebo si změnili termín odletu a zůstali v Izraeli. V podobné situaci jako ČSA se ocitly i další letecké společnosti. Provoz izraelského mezinárodního letiště zastavila v neděli na celkem sedm hodin předem neohlášená stávka, kterou vyhlásily odborové svazy zaměstnanců letišť. Asi 70 cestujících ČSA, kteří museli zůstat v Izraeli, mělo od aerolinek zdarma ubytování a stravu. Náklady, které tak aeroliniím vznikly, kryje pojištění. ČSA však stejně jako ostatní letecké společnosti požádala správu Tel Avivského letiště Ben Gurion o úlevu z platby přistávacích poplatků za cestující, které stávka postihla.

Druhý blok Temelína stojí, příčinou byl zřejmě falešný signál

Falešný signál, který hlásil poruchu regulačních tyčí (klastrů), byl v noci na úterý pravděpodobnou příčinou odstavení druhého bloku jaderné elektrárny Temelín. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Regulační tyče, jichž je v aktivní zóně reaktoru 61, slouží ke tlumení či rozbíhání štěpné řetězové reakce. Podle ekologických organizací však šlo o závažnou poruchu v primárním okruhu. V tiskové zprávě to společně uvedly Sdružení Jihočeské matky a Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí (OIŽP). Ekologové se také pozastavují nad tím, že v pracovní skupině, která šetří příčiny události, není zástupce Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). "Je to opravdu zarážející, vzhledem k tomu, že se jedná o poruchu v primárním okruhu," dodal Pavel Vlček z OIŽP.

Předsedkyně SÚJB Dana Drábová však v reakci pro ČTK uvedla, že zástupce úřadu v takové skupině nemá být. SÚJB je nezávislý dozor, což znamená, že sleduje, co se v elektrárně děje, ale povinnost a odpovědnost za provoz elektrárny je na provozovateli, vysvětlila. "Tato zásada by účastí našich lidí v těchto skupinách byla porušena," zdůraznila Drábová. ČEZ ale musí příčiny odstranit a úřadu je vysvětlit, aby mohl pokračovat v provozu.

Rakouští odpůrci atomu na nynější příhodu v Temelíně reagovali obdobně jako v předchozích případech - považují to za důkaz neschopnosti elektrárny zahájit normální provoz. "Je to tragické vyvrcholení pokračující série poruch," uvádí se v prohlášení Hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí, které má ČTK k dispozici. "Očekáváme, že bude vypracována obsažná analýza, která potvrdí, že temelínská jaderná elektrárna představuje ohrožení pro lidi v Česku i Rakousku," dodává předsedkyně platformy Mathilde Hallaová.

Obdobně se vyjádřil i rakouský akční výbor Stop Temelin. "Riziko provozování Temelína je příliš vysoké, což prokazují poruchy, k nimž dochází jako na běžícím páse," praví se v prohlášení předsedy Josefa Neumüllera. Podle spolku je "okamžité odstavení reaktoru tou nejlevnější a nejbezpečnější variantou".

Opočenský jde definitivně na tři roky za mříže za zneužívání dětí

Známý sochař Pavel Opočenský jde definitivně do vězení za to, že pohlavně zneužíval nezletilé dívky. Pražský městský soud potvrdil tříletý trest, který Opočenskému v létě uložil Obvodní soud pro Prahu 2. Opočenský, který za pět měsíců ve vazbě zhubl o 25 kilo, vyslechl verdikt se zavřenými očima a dozadu zvrácenou hlavou. Sochař se nyní u soudu pokusil svůj osud změnit tvrzením, že trpí duševní poruchou, která mu neumožňuje ovládat touhu po nezletilých dívkách. Tento argument ale zcela rozmetali dva přizvaní znalci; psycholog a psychiatr potvrdili předešlé posudky, že Opočenský není pedofil a netrpí žádnou sexuální deviací. Má sice slabost pro dívky na prahu dospívání, na rozdíl od pedofila ji ale může uspokojovat v rámci zákona, uvedl psychiatr Antonín Brzek.

Opočenský byl definitivně odsouzen za to, že nejméně od roku 1999 zval do svého bytu mladičké dívky, které se před ním za úplatu svlékaly a poskytovaly mu sexuální uspokojení. S jednou dívkou mladší 15 let souložil. Sochař byl navíc během soudního líčení obviněn z dalších sexuálních deliktů. Počet dívek, které údajně zneužíval, se tak vyšplhal skoro ke dvaceti.

Ekologické filmy a fotografie soutěží v Uherském Hradišti

Filmy 12 profesionálních a 14 amatérských autorů z Česka, Slovenska, Německa a Austrálie se ucházejí o ocenění na 28. mezinárodním ekologickém festivalu Týká se to také tebe, který začal v Uherském Hradišti. Odborníci již vybrali nejlepší z 323 zaslaných fotografií od 31 českých fotografů. Hlavní cenu fotosoutěže získal Michal Girgel ze Zlína za kolekci snímků v kategorii Chráněné prvky naší přírody. Zvítězil s Lubomírem Pospěchem z Uherského Brodu. "Jako každoročně se mezi pracemi objevila řada filmů, které rozšiřují dosavadní standard. Letos je to například kolekce 15 snímků posluchačů zlínské filmové školy. Stále více se stírají hranice mezi amatérským a profesionálním zpracováním," řekl ČTK Miroslav Potyka z organizačního štábu. Ve středu se koná česko-slovenský seminář k environmentální výchově s výtvarnou dílnou. V galerii Panský dům v Uherském Brodě začne výstava dětí Svět očima skutečnosti a fantazie.

Vězňům z Kuřimi začala první výstava obrazů a řezbářských výrobků

Svůj velký den prožívá osm odsouzených z věznice v Kuřimi na Brněnsku, kterým začala historicky první výstava obrazů a řezbářských výrobků. O tom, že při pobytu za mřížemi se v člověku mohou probudit i umělecké sklony, se mohou přesvědčit návštěvníci kuřimského kulturního domu. Na výstavě Život a proměny mohou zhlédnout 50 výtvorů odsouzených, řekl ČTK mluvčí věznice Radomír Macků. Práci členů vězeňského malířského a rukodělného kroužku znají dosud především děti z mateřských škol na Kuřimsku. Do nich odsouzení posílají nejrůznější hračky, které v době volna před Dnem dětí a především před vánočními svátky vyrobí. Výstava ukazuje, že vězni jsou zruční nejen při výrobě hraček. Vystavují i obrazy zasněžené Vysočiny, koláže z temper, plastiky a busty vyřezávané ze dřeva. "Cílem je ukázat, že i ve vězení se člověk může změnit," řekl ČTK jeden z pracovníků věznice, který výstavu připravoval. Výstava potrvá do neděle.

Ze sportu:

Již pošestnácté se ve středu při utkání Chelsea - Sparta představí některý z českých klubů na půdě jednoho z anglických klubů, ale příliš velkou úspěšnost nemají. Pouze jediný z výletů do kolébky fotbalu skončil výhrou hostujícího celku a je to vzpomínka už dvacet let stará. Naposledy se to podařilo v ročníku 1983-84 právě Spartě, která dokázala vyhrát 3:2 na hřišti Watfordu, který tehdy vlastnil zpěvák Elton John.

Robert Lang se posunul do čela kanadského bodování zámořské NHL. Spolu s Jaromírem Jágrem obstarali v pondělí největší díl ofenzivy Washigtonu, který porazil Detroit na jeho ledě 4:1 - oba čeští útočníci zaznamenali po gólu a dvou asistencích. Lang bodoval už ve dvanáctém zápase za sebou a vede produktivitu s 28 body za 12 gólů a 16 asistencí. Z dosavadních jednadvaceti utkání v sezoně nezískal bod jen ve dvou.

Jiří Welsch nastoupil poprvé po přestupu do Bostonu z Dallasu v základní sestavě a proti basketbalistům New Yorku odehrál dvacet minut. Český reprezentant zaznamenal v pondělním utkání NBA šest doskoků, do střelecké statistiky si při porážce Celtics 88:94 připsal dva body za koš ze hry. O trojku se pokusil jednou a neuspěl.

Pražský maraton bude v příštím roce součástí takzvané European Marathon Challenge (EMC). V roce rozšíření Evropské unie budou sérii maratonských běhů tvořit vedle tradičního závodu v české metropoli také maratony v Lublani, Záhřebu a rakouském Wachau.

Kateřina Holubcová vyhrála úterní kontrolní závod českých biatlonistek. Mistryně světa zvítězila v rakouském Obertilliachu na desetikilometrové trati, když z 20 střeleckých pokusů jen třikrát minula cíl. Druhá doběhla loňská juniorka Magda Rezlerová a třetí skončila nejzkušenější členka týmu Irena Česneková.

Krátce o středečním počasí V České republice:

Polojasno až oblačno, místy déšť. Teploty 6 až 10 stupňů Celsia.