Zprávy Radia Praha

ČR chce, aby o svých penězích rozhodovaly vlády, nikoli EP

Česká republika souhlasí s názorem konzervativní skupiny zemí v EU, že by Evropský parlament neměl mít právo spolurozhodovat o finančním plánování unie, tedy o prostředcích, které členské státy vkládají do rozpočtu. Neměl by také mít poslední slovo při schvalování ročních rozpočtů EU, řekl v pátek na "konkláve" v Neapoli svým kolegům z 24 zemí ministr zahraničí Cyril Svoboda. Přihlásil se tak opět k nedávnému usnesení ministrů financí členských zemí, které rozezlilo jak Evropský parlament, tak Evropskou komisi. Zástupce EP v mezivládní konferenci Klaus Hänsch přítomným řekl, že pokud schválí okleštění práv parlamentu v rozpočtové oblasti, narazí na jeho naprosté nepochopení a kategorický odpor.

To, že EP strká nos do financí (schvaluje definitivní verzi rozpočtu, ovšem s výjimkou povinných výdajů, kterých je většina), vadí hlavně zemím, které do něj více přispívají, než z něj dostávají. Postoj ministrů financí podporují třeba Británie, Německo, Nizozemsko; vstupující země tato věc obvykle málo vzrušuje, kromě České republiky.

Ministerská "konkláve" o ústavě se v Neapoli věnuje těm sporným bodům ústavy, které se netýkají institucionálního uspořádání EU. O klíčových problémech institucí a váhy zemí v nich se bude jednat v sobotu.

Premiér Špidla: ODS se spojila s KSČM, aby zabránily přijetí euroústavy

Občanská demokratická strana se podle premiéra Vladimíra Špidly spojila s KSČM, aby společně zabránily přijetí evropské ústavy. Špidla to uvedl na páteční konferenci, kterou v Senátu uspořádalo studentské sdružení Klub mladých Evropanů. "Při své úvaze vycházím z toho, jak zástupci těchto stran vystupují k evropské ústavě," řekl ČTK Špidla. Občanští demokraté a komunisté jsou vládními politiky často označováni jako "europesimisté".

Poslanec a člen stínové vlády ODS Martin Říman Špidlovo tvrzení o účelovém spojení s komunisty odmítl. "Myslím, že pan premiér byl ještě duchem v Poslanecké sněmovně, kde taková úderná slova mají svou váhu," řekl ČTK. Říman při svém vystoupení na konferenci uvedl, že návrh evropské ústavy podle něj míří k vytvoření federalistické Evropy. "Prohlubování integrace je zájmovou hrou jednotlivých států. Je z povahy věci zřejmé, že největší zájem na prohlubování integrace mají větší země," prohlásil. Podle Špidly je ale navrhovaný text evropské ústavy pro Českou republiku výhodný. "Pro Českou republiku je výhodné, aby se Evropa dále integrovala. Je pro ni výhodné přijmout evropskou ústavu připravenou Konventem," uvedl Špidla.

Sněmovna podpořila změny sazeb DPH u některých potravin a služeb

Zlevnění kávy, čaje, bonbónů, čokolády, žvýkaček a dalších potraviny mohou lidé očekávat po vstupu do Evropské unie. Připlatí si ale za služby kadeřníků, čistíren, opraven obuvi či některých stavebních prací. Se změnami počítá vládní novela zákona o DPH, kterou prvním čtením propustila k dalšímu projednávání Poslanecká sněmovna. Zákon v praxi přesouvá část potravin ze základní dvaadvacetiprocentní do snížené pětiprocentní sazby daně, některé služby se naopak vydají opačným směrem.

Proti předložené novele se podle očekávání postavila ODS. Prohlásila, že přijetí tohoto zákona znamená zvýšení daňové zátěže nad rámec, který požaduje unie. "Vláda ČR pod pláštíkem vstupu do EU provádí změny daňové zátěže," prohlásil poslanec Michal Doktor. Podobně se podle něj vláda zachovala i při prosazování růstu spotřebních daní.

Poslanci podpořili redukci celních úřadů, celníci přijdou o práci

Poslanecká sněmovna podpořila plán vlády na redukci počtu a změnu kompetencí celních úřadů. Vláda kvůli vstupu do Evropské unie navrhuje snížit počet celních úřadů z 91 na 54. Propuštěno tak bude asi 2350 z nynějších zhruba 9440 celníků. Přibližně 80 procent z nich by mohlo odejít ke konci příštího roku, ostatní v roce 2005. Zákon sněmovna propustila do druhého čtení. Vláda počítá s tím, že část propuštěných celníků přijmou jiné úřady, například finanční policie či Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Celní správa také získá řadu nových pravomocí. Jde například o sběr údajů a informací o zahraničním obchodu s členskými zeměmi EU. Současné celní deklarace totiž nahradí nový systém Intrastat. Ten bude sledovat nejen nákup a prodej, ale veškerý pohyb zboží mezi členskými státy.

Zákon kritizovala ODS. Místopředseda sněmovny Ivan Langer prohlásil, že vláda pro celníky navrhuje posílit kompetence, aby ospravedlnila jejich další působení. Soudí, že vláda mohla být při redukci počtu celníků razantnější.

Václav Klaus podepsal zákon, který umožní Fondu dětí rozdělit majetek

Stát rozdělí mezi mládežnické a dětské organizace ještě několik nemovitostí, které zbývají v likvidovaném Fondu dětí a mládeže. Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona, která to umožňuje. ČTK to oznámil Pražský hrad. Příslušný zákon ve čtvrtek schválil parlament. Sněmovna ve čtvrtek přehlasovala Senát, který rozdělení zbytku budov nedoporučoval. Podle senátora Martina Mejstříka jsou totiž objekty, které ve Fondu dětí a mládeže zbyly, zchátralé a mládežnické organizace či obce o ně až na výjimky nemají zájem. Podle Mejstříka by měl stát zbývající objekty prodat. Poslanci ale s názorem Senátu nesouhlasili.

Fond dětí a mládeže vznikl v roce 1993 a převzal jmění někdejšího Svazu socialistické mládeže, nyní existence fondu pomalu končí. Někteří zákonodárci dlouhodobě kritizují hospodaření fondu a nejasnosti v majetkových převodech.

Hejtmani: Účelové vázání dotací ztíží čerpání prostředků z EU

Účelové vázání dotací pro kraje může způsobit, že Česká republika nedokáže efektivně využít přidělené prostředky ze strukturálních a kohezních fondů Evropské unie. Řekl to po pátečním jednání Rady Asociace krajů ČR ve Zlíně její předseda Evžen Tošenovský. Podle návrhu ministerstva financí by měly kraje v příštím roce získat dodatečné finanční prostředky ve výši 27,7 miliardy korun. Účelové vázání těchto peněz ale podle hejtmanů neumožní, aby byly efektivně použity podle problémových oblastí v jednotlivých krajích. "Nebudeme mít například dostatek finančních prostředků pro zabezpečení spoluúčasti u projektů čerpajících dotace z fondů EU," konstatoval Tošenovský.

"V Evropě je běžný přímý kontakt mezi penězi z Bruselu a jednotlivým regionem. Situace, kdy většina peněz z fondů EU půjde do krajů přes stát a přes ministerstva je nešťastná. Zkušenosti některých evropských zemí, které takový model zvolily, ukazují, že se do země z EU dostane méně peněz. Finance mohou chybět především na velké rozvojové projekty," souhlasí hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek.

Maximální příspěvek EU činí 75 procent nákladů projektu. Toho ale dosáhne jen malá část projektů. Většinou se bude financování EU pohybovat nad 50 procenty u neziskových projektů, u ziskových okolo úrovně 35 procent. Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj může Česká republika EU v roce 2004 požádat o 657,6 milionu eur, o rok později o 733,7 milionu eur a v roce 2006 o 936,2 milionu eur.

Expert: Neutrální země nyní budou těžko v evropské obranné unii

Neutrální země Irsko, Rakousko, Finsko a Švédsko, které jsou členem EU, by nyní patrně měly těžkosti se zapojením do společné evropské obranné unie, protože by ve stejnou dobu museli zároveň uvažovat o vstupu do Severoatlantické aliance. Soudí tak Daniel Keohane z Centra pro evropské reformy, který v pátek hovořil na pražském semináři o návrhu evropské ústavy. "Členství v NATO je nyní nezbytným předpokladem pro vstup do jakékoli evropské obranné unie, a to do té doby, dokud by byla závislá na zájmech NATO," míní Keohane, který pochází z Irska. Členství v NATO je pro veřejnost v neutrálních zemí těžko stravitelné, podotkl.

Pozice České republiky je jiná než mají neutrální země, především z důvodů, že ČR je členem NATO. Praha je pro společnou bezpečností politiku EU, ale ve vyváženém poměru s politikou NATO. V EU se objevují názory, že EU by měla být na alianci méně závislá. Například Francie a Německo nedávno navrhly vznik generálního štábu EU.

Jana Hybášková je přesvědčená, že nepoškodila dobré jméno Česka

Velvyslankyně v Kuvajtu Jana Hybášková si nemyslí, že by svou veřejnou kritikou odvolání vojenské polní nemocnice z jihoirácké Basry poškodila dobré jméno České republiky více než oznámený odchod vojenských lékařů. Kvůli kritice vláda ve středu navrhla odvolání Hybáškové. Konečné slovo v této věci má prezident Václav Klaus. "Pan prezident ještě v této věci nerozhodl, protože nemá na stole zdůvodnění vládního návrhu," řekl ČTK Petr Hájek z prezidentské kanceláře.

Jana Hybášková ve středu uveřejnila v deníku Mladá fronta Dnes komentář, v němž kritizovala ukončení práce české vojenské polní nemocnice v Basře. Ta má být zpátky v Česku do Vánoc a místo ní vyšlou Češi do Iráku jednotku 80 vojenských policistů. "Nedomnívám se, že bych poškodila dobré jméno České republiky více, než je poškodilo stažení polní nemocnice," řekla ČTK.

Podle ministerstva zahraničí ale článek v novinách nebyl jediným důvodem pro odvolání velvyslankyně. Hybášková měla ve funkci skončit, neboť prý vládu kritizovala opakovaně, překračovala své kompetence a svým angažmá v dění kolem české nemocnice v Basře zasahovala do práce velvyslance v Iráku. Hybášková sama tvrdí, že se jen snažila otevřít diskusi o některých aspektech stavu české armády. "Bezpečnost je klíčovou položkou zahraniční politiky 21. století, proto je armáda jedním z klíčových nástrojů nejen obrany, ale i celé zahraniční politiky," myslí si. Zvažovala prý dokonce, že bude pracovat v zahraniční sekci ministerstva obrany.

Průměrná mzda se ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšila na 16.522 Kč

Průměrná hrubá měsíční mzda ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostla o 6,3 procenta na 16.522 korun. Zaměstnanci si tak v průměru měsíčně vydělali o 974 korun více než ve stejném období loni. Proti druhému čtvrtletí letošního roku však průměrná mzda klesla o 562 korun. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Po očištění od sezonních vlivů vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda proti druhému čtvrtletí o 1,3 procenta, dodal ČSÚ. Spotřebitelské ceny se ve třetím čtvrtletí snížily o 0,1 procenta. Reálná mzda tak meziročně vzrostla o 6,4 procenta. V podnikatelské sféře se ve 3. čtvrtletí průměrná mzda meziročně zvýšila o šest procent na 16.755 Kč, reálná mzda vzrostla o 6,1 procenta. V nepodnikatelské sféře se zvýšila průměrná mzda o 7,5 procenta na 15.719 Kč. Reálně stoupla o 7,6 procenta.

Krátkodobé žití nad poměry ale podle analytika Raiffeisenbank Miroslava Brabce domácí ekonomice příliš neuškodí. Vyšší růst mezd než produktivity práce prý pomáhá domácímu hospodářství překonat období stagnace eurozóny, kam české podniky převážně vyvážejí. K růstu mezd navíc přispívají především státní sektor a služby. V podnikatelské sféře, v níž pracují tři čtvrtiny zaměstnanců, produktivita práce roste rychleji než ve státním sektoru. Podniky tak dbají na to, aby česká ekonomika náhle neztratila na konkurenceschopnosti, řekl ČTK Brabec.

Patria: Češi mají druhé nejvyšší mzdy z deseti budoucích členů EU

Češi mají podle posledních údajů druhé nejvyšší mzdy mezi deseti zeměmi, které příští rok či o něco později vstoupí do Evropské unie. Více si vydělávají pouze Slovinci. Češi se proti předchozímu období dostali před Polsko, kde vzrostly lidem mzdy výrazně pomaleji. Nejnižší mzdy mají tradičně Bulhaři a Rumuni. Podle analýzy, kterou ČTK poskytla společnost Patria Online, nově přistupující země stále výrazně zaostávají za členskými státy Evropské unie. Při přepočtu podle kurzů si i nejbohatší Slovinci nevydělají ani polovinu toho, co lidé v Německu a Rakousku. Při porovnání toho, co si za své mzdy mohou skutečně koupit, se Slovinci dostanou na něco málo přes tři čtvrtiny úrovně lidí v Německu či Rakousku. Češi pak za svou mzdu v obchodech nedostanou ani polovinu toho, co jejich západní sousedé. Nejchudší Bulhaři si ve srovnání s Němci nekoupí za svou mzdu ani pětinu zboží. Mzdy srovnatelné s Čechy mají Maďaři, o něco nižší Poláci. Naopak na chvostu zemí visegrádské čtyřky je Slovensko. Lidé si zde za svou mzdu koupí něco málo přes třetinu toho co Němci či Rakušané. "Na obdobných úrovních jako Slovensko se pohybují pobaltské ekonomiky. Výrazně nižší jsou potom mzdy v Bulharsku a Rumunsku," uvedl analytik Patria Online David Marek.

Projektů integrace cizinců není málo, brzdí je však předsudky

Přistěhovalci se obecně potýkají s nedostatkem práce, s nepochopením úřadů a negativním postojem většinové společnosti. Vyplynulo to z příspěvků na mezinárodní konferenci Integrace cizinců v Evropě, která skončila v Praze. České i zahraniční nevládní organizace sice nabízejí přistěhovalcům škálu integračních programů, jejich úspěšnosti však stojí v cestě řada bariér. Například autoři projektu Média a menšiny se podle Barbory Hořavové z Multikulturního centra Praha zjistili, že novináři často napomáhají udržování předsudků a stereotypů o cizincích u veřejnosti. Podobnou zkušenost s médii mají ale také v Británii a Itálii. Média cizince zmiňují v negativním kontextu, velmi často v souvislosti s kriminálními činy, zaznělo na konferenci. "Média vytváří obraz Vietnamce jako nečestného prodejce nebo kriminálníka, který klidně rozseká svého krajana. Přitom existuje celá řada pozitivních příkladů. Skvělou zkušenost máme například s vietnamským klubem Bambus," uvedla Jelena Silajdžičová ze sdružení Slovo 21, které se na pořádání konference podílelo.

Shromáždění u hrobu Emila Háchy připomnělo výročí jeho zvolení

Páteční pietní shromáždění u hrobu Emila Háchy na Vinohradském hřbitově v Praze připomnělo 65 let od jeho zvolení třetím československým prezidentem. Shromáždění pořádala Společnost Emila Háchy a za tuto tragickou postavu českých dějin arcibiskup Karel Otčenášek sloužil vzpomínkovou bohoslužbu ve Svatováclavské kapli katedrály sv. Víta. "V českých dějinách se opakuje charakteristické dilema: mezi zásadním, pevným, odbojným postojem a určitou spoluprací se zlem za účelem jeho maximálního oslabení," poznamenal historik Josef Tomeš. Připomněl dilema tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše v roce 1938, Háchovo těžké rozhodování o rok později, ale i léta 1948 a 1968. "Záleží na tom, jakou hierarchii hodnot a filozofický postoj zastáváme," doplnil.

Když 14. března 1939 vyhlásili Slováci samostatný stát a večer první německá vojska začala obsazovat české území, podepsal Hácha pod nátlakem na nočním jednání s německým kancléřem Adolfem Hitlerem prohlášení, že osud českého státu leží v rukou Vůdce německé říše. Jako protektorátní prezident Hácha neustále protestoval proti germanizaci českého národa a intervenoval za lidi pronásledované a vězněné okupačními úřady. Spolupracoval také s českým vnitřním i zahraničním odbojem. V roce 1941, kdy byl zastupujícím říšským protektorem jmenován Reinhard Heydrich, na jakoukoli činnost rezignoval. V roce 1945 byl již jako vážně nemocný zatčen a uvězněn v pankrácké věznici. Tam také 27. června téhož roku ve věku 73 let zemřel.

Předsedu představenstva OKD Viktora Koláčka zadržela policie

Předsedu představenstva Ostravsko karvinských dolů (OKD) a jednoho z majitelů společnosti Karbon Invest Viktora Koláčka zadržela v pátek policie, potvrdila ČTK mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. Společně s Koláčkem kriminalisté stíhají za zneužití informací v obchodním styku i bývalého místopředsedu představenstva OKD Jana Przybylu a podle informací ČTK údajně i současného předsedu dozorčí rady OKD Petra Otavu, který si obvinění zřejmě ještě nepřevzal. "Kriminalisté z ostravské expozitury Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality v této souvislosti zahájili trestní stíhání celkem tří osob, které mají vztah k OKD, Karbon Investu a společnosti Českomoravské doly. Byli obviněni ze zneužití informací v obchodním styku spáchaného ve formě spolupachatelství. Na základě jejich výpovědí bude rozhodnuto o tom, zda bude podán návrh na vzetí do vazby," uvedla Kosinová. Mluvčí OKD Radek Chalupa ČTK řekl, že vedení společnosti nyní nebude situaci komentovat.

Podle dostupných informací může stíhání uhelného magnáta a jeho současného a bývalého kolegy souviset se způsobem, jakým Koláček v roce 1998 ovládl OKD. "Všechno souvisí se vším. Můžeme říct, že podstatou trestného činu bylo zvýhodňování jedné společnosti na úkor druhé. Tím, že byly mezi sebou personálně úzce propojené a uzavíraly pro jednu stranu nevýhodné smlouvy," vysvětlil ČTK Karel Kalda z ostravské pobočky vrchního státního zastupitelství.

Jednoho z odborových předáků OKD Josefa Nejezchlebu zpráva o zatčení šéfa největší těžební společnosti v České republice překvapila. "Nic o tom nevíme. Netušíme, s čím by zatčení mohlo souviset. Neměli jsme žádné signály o tom, že by se policie zajímala o jejich činnost," řekl odborář s tím, že ještě v pondělí měl s Koláčkem jednat.

Ekologové protestovali proti transportům živých koní

Více než 20.000 lidí se v uplynulých měsících podepsalo pod petici za zrušení transportů živých koní z východoevropských zemí. Podpisy sbírala ekologická organizace Svoboda zvířat, jejíž aktivisté v pátek prošli Prahou, aby předali petici na polském velvyslanectví. Pravě z Polska totiž podle ochránců zvířat míří nejvíce koní na jatka do jižní Itálie, Francie a Belgie. "Každým rokem je ze zemí východní Evropy, především z Polska a Litvy, vyvezeno asi 30.000 koní na západoevropská jatka. Trasa je dlouhá přes 2500 kilometrů a táhne se přes pět zemí. Může trvat až pět dní a zvířata při transportech neskutečně trpí," řekla ČTK koordinátorka kampaně Cesta na smrt Barbora Večlová. Podle ekologů je i pro zdravého koně problém strávit na cestě více než 24 hodin. "Při těchto transportech se porušuje spousta předpisů, jsou ignorovány potřeby zvířat, kamiony jsou přeplněné, při nakládání a vykládání jsou zvířata bitá, koně nejsou napájeni a krmeni," uvedla některá porušení aktivistka.

Ekologové chtějí bývalou železnou oponu změnit v zelený pás

Unikátní plán biokoridoru napříč Evropou na místě bývalé železné opony chtějí společně prosadit ekologické organizace z Německa, České republiky a Rakouska. "O podporu projektu Zelený pás, který se již na bývalé hranici mezi východním a západním Německem začíná realizovat, žádáme ministra životního prostředí Libora Ambrozka a dalších odpovědné ministry ve všech třech zemích," řekl ČTK Jaromír Bláha z Hnutí Duha. "V dříve uzavřeném území podél takzvané železné opony se totiž zachoval několik desítek až stovek metrů široký pás poměrně málo narušené přírody bez intenzivního hospodaření. Projekt umožní zachovat v přírodě blízkém stavu velká území, jedinečná v celé Evropě, a domov ohrožených živočišných druhů včetně tetřívka, rysa, vydry, čápa černého a ledňáčka," uvedl Bláha. Zároveň podle něj vznikne unikátní koridor propojující přírodní biotopy v národních parcích a dalších územích a umožní návrat vzácných druhů živočichů do míst, kde byly vyhubeny.

Na Barrandov v Praze 5 začnou jezdit místo autobusů tramvaje

Tramvajemi místo autobusy se od soboty dostanou obyvatelé Barrandova v Praze 5 na Smíchov. Novou tramvajovou trať už v pátek slavnostně otevřeli prezident Václav Klaus a primátor Pavel Bém, kteří nešetřili chválou. Vyzdvihli dopravní význam díla i jeho nevšední vzhled a vybavení, kterými se blíží spíše metru. "Myslím, že ta trať obrovským přínosem. Je to evidentní a jsem rád, že Praha dostala zase jeden kousek moderní dopravy," řekl Klaus. Velké a barevně odlišené zastávky se podle něj do barrandovského sídliště hodí. Doufá však, že je dopravní podnik nebude zavádět i do centra.

Téměř 3,6 kilometru dlouhá trať má šest zastávek a jejích služeb bude využívat přes 20.000 obyvatel Barrandova a okolí. Ve všech stanicích jsou například automaty na jízdenky a různé informační panely. Cesta k Andělu potrvá asi čtvrt hodiny. "Trať je a bude pýchou," zdůraznil primátor Bém.

Zahájení adventních trhů v Hradci provázel obrovský zájem

Několik desítek metrů dlouhá fronta lidí čekala v Hradci Králové před budovou Muzea východních Čech na zahájení 14. ročníku Muzejních adventních trhů. V prostorech muzea bude do nedělního odpoledne nabízet své tradiční výrobky více než stovka prodejců. Lidé mohou například vidět zdobení perníčků či malování keramiky. Prodejci nabízí textilní výrobky, vánoční ozdoby či cínové vojáčky. "Akce vznikla spojením udržování starých tradičních technologií a snahy o nalákání lidí k návštěvě muzea. Snažíme se, aby zde vystavovali pouze přímí výrobci, a pokud je to jen trochu možné, aby svou práci přímo předváděli lidem," řekl ředitel muzea Zdeněk Zahradník.

Francouzsko-českou hudební akademii završí koncert v Senátu

Koncert profesorů a vybraných studentů v prostorách Senátu ve Valdštejnském paláci v Praze zakončí letošní devátý ročník Francouzsko-české hudební akademie, která se pořádá v Telči na Jihlavsku. "Předvánočním koncertem v reprezentačních prostorách chceme propagovat významný evropský hudební projekt, který je součástí kulturního života Telče i celé Vysočiny," řekl ČTK senátor a bývalý starosta Telče Václav Jehlička. Koncert 2. prosince zahájí francouzský velvyslanec Joel de Zorzi a senátorka Jaroslava Moserová, předsedkyně České komise pro UNESCO. V programu vystoupí například profesor konzervatoře v Lyonu hobojista Jérome Guichard, flétnistka orchestru Opera Bastille v Paříži Catherine Cantinová, houslista Jan Talich nebo violoncellista Jiří Bárta. Mistrovské kurzy jsou určeny pro studenty konzervatoří a vysokých hudebních škol z celé Evropy. Umožňují mladým hudebníkům objevovat nové možnosti interpretace pod vedením českých a francouzských pedagogů.

Archeologové našli v Opavě soubor středověkých hracích kostek

Soubor tří desítek středověkých hracích kostek vyrobených ze zvířecích kostí objevili kromě dalších nálezů archeologové na Dolním náměstí v Opavě. "Pocházejí ze 13. století. Délka hrany dosahuje asi jednoho centimetru a jsou označeny stejně jako dnešní kostky," řekl ČTK vedoucí výzkumu Michal Zezula. Archeology zaskočil především počet kostek. "Našli jsme jich asi 30. Předpokládáme, že na místě dnešního Dolního náměstí fungovalo tržiště, kde měl stánek řemeslník, který je vyráběl," vysvětlil Zezula. Dolní náměstí se má příští rok rekonstruovat a archeologové nyní prozkoumali trasu budoucí kanalizace. Kromě kostek našli i řadu úlomků keramiky a části dřevěných nádob ze 13. století, kdy Opava vznikla. "Narazili jsme také na dřevěnou regulaci potoka, který zde v počátcích města tekl. Dřevo je velmi zachovalé," uvedl archeolog. Odborníkům se navíc podařilo částečně odpovědět na otázku, zda opavské Horní a Dolní náměstí vzniklo současně. "V prostoru Dolního jsme sice našli stopy osídlení, ale není tak husté, jako v okolí Horního. Proto se domníváme, že významným tržištěm se Dolní náměstí stalo až asi o sto let později než Horní náměstí," řekl Zezula.

Ze sportu:

Pozornost fotbalové Evropy bude v neděli v pravé poledne upřena do Lisabonu. Losování závěrečného turnaje evropského šampionátu rozdělí šestnáct účastníků do čtyř skupin a narýsuje podrobný harmonogram turnaje, který se bude hrát od 12. června do 4. července příštího roku v osmi portugalských městech. Jména soupeřů v základní skupině se dozvědí i čeští fotbalisté, o nichž se v kuloárech hovoří jako o jednom z favoritů. Světové agentury připomínají jejich sérii devatenácti zápasů bez porážky. Díky výborným výsledkům ve dvou posledních kvalifikacích byli svěřenci trenéra Karla Brücknera zařazeni do prvního koše. To znamená, že jim los nepřidělí Francii, Portugalsko ani Švédsko. Ze zbývajících týmů však mohou dostat kohokoli, včetně Nizozemska, s nímž bojovali v kvalifikaci.

Český útočník Milan Hejduk pomohl gólem a asistencí Coloradu k vítězství ve čtvrtečním utkání zámořské NHL na ledě Calgary 6:5 v prodl. Do statistik se díky jedné gólové přihrávce zapsal také torontský Tomáš Kaberle, jehož tým porazil v Atlantě místní Thrashers 3:1. Méně se dařilo brankáři Romanu Čechmánkovi a jeho spoluhráčům, Los Angeles prohráli v Phoenixu 4:6. Čechmánek zaznamenal pouze 17 zákroků a jeho konto nejvíce zatížil Slovák Ladislav Nagy, který dosáhl hattricku a přidal i jednu asistenci.

Hluboko v poli poražených skončili čeští běžci na lyžích v závodu Světového poháru ve finském Kuusamu. Na klasické patnáctce byl nejlepší osmačtyřicátý Martin Koukal. Lukáš Bauer jel první třetinu v nejlepší šestnáctce, ale nakonec skončil až na 55. místě.

Teplé počasí přidělává každým dnem jednu hlubokou vrásku na čele organizátorů Světového poháru v alpském lyžování ve Špindlerově Mlýně. Slalomářky se měly sjet k obřímu slalomu a slalomu 13. a 14. prosince, ale sjezdovka ve Svatém Petru je bez sněhu. Už byl proto odvolán Evropský pohár žen, který se měl uskutečnit příští víkend jako generálka na Světový pohár.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy přeháňky. Teploty 4 až 8 stupňů Celsia.