Zprávy Radia Praha

Český rozhlas: České firmy mohou získat v Iráku zakázky za 100 milionů USD

České firmy získaly v Iráku příslib kontraktů nejméně za 100 milionů dolarů, tedy asi za 2,6 miliardy korun, uvedl ve čtvrtek Český rozhlas. V Iráku je nyní delegace českých podnikatelů, kteří doprovázejí ministra zahraničí Cyrila Svobodu.

Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář rozhlasu potvrdil, že kopřivnická automobilka Tatra postoupila do finále soutěže na kontrakt v objemu 100 milionů dolarů. Ostatní projekty se týkají naftového průmyslu a strojírenství.

Zástupci českých podniků jsou v Bagdádu záměrně v době návštěvy ministra Svobody. V jednáních budou pokračovat ještě další dva dny. Kromě Svobody přijel jejich šance podpořit také velvyslanec Spojených států v Praze William Cabaniss, který je členem české delegace. I podle něj je Česká republika v Iráku dobře zapsaná a firmy mají velkou šanci uspět.

Studenti a pedagogové si připomněli výročí smrti Jana Palacha

Studenti a pedagogové Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze si ve čtvrtek připomněli 35. výročí tragické smrti studenta Jana Palacha. V předvečer výročí uctili jeho památku na pietním shromáždění ve velké aule fakulty, kde se sešlo asi 500 lidí. Potom se přibližně polovina z nich vydala od sídla fakulty na Palachově náměstí na tichý pochod Prahou před Národní muzeum v horní části Václavského náměstí. Právě zde se 16. ledna 1969 odpoledne dvacetiletý student filozofické fakulty na protest proti sovětské okupaci polil hořlavinou a zapálil.

Čin posluchače druhého ročníku oboru historie a politické ekonomie tehdy šokoval celou společnost, která se už smířila s přítomností armád Varšavské smlouvy, nesvobodou a všemi důsledky srpnové okupace v roce 1968. Palach se tragickým způsobem pokusil odvrátit národ od této rezignace. V dopise, který zanechal na místě svého činu, naléhavě vyzýval k záchraně demokracie. Tři dny pak Palach bojoval v nemocnici o svůj život. Popáleninám třetího stupně podlehl 19. ledna 1969. Tisíce lidí přišly na jeho pohřeb, který přerostl v celonárodní manifestaci za svobodu a demokracii.

Palachův hrob na pražských Olšanech se stal symbolem odporu. Všeobecnou úctu k Palachovi těžce nesli oficiální představitelé země. Na příkaz tehdejší Státní bezpečnosti byly ostatky upáleného studenta v říjnu 1973 exhumovány, zpopelněny a uloženy na hřbitově v jeho rodných Všetatech na Mělnicku. Zpět na původní místo byly vráceny až v roce 1990. O rok později byl Palach in memoriam vyznamenán nejvyšším československým vyznamenáním-Řádem Tomáše Garrigua Masaryka.

Soud zastavil stíhání rozvědčíků za atentát na Pelikána

Soud šestého pražského obvodu zastavil ve čtvrtek stíhání čtyř bývalých příslušníků předlistopadové československé rozvědky, kteří čelili obžalobě z pokusu o atentát na reformního komunistického politika Jiřího Pelikána.

Podle verze obžaloby komunistická tajná služba zaslala Pelikánovi balíček s výbušninou v lednu 1975 do Říma, kam se někdejší výrazný představil reformního proudu v KSČ uchýlil do emigrace. Když Pelikán balíček otvíral vyšlehl z něj plamen, od kterého chytnul závěs. Jemu se ale nic nestalo. Pelikán zemřel v roce 1999.

Soud došel k závěru, že stíhání bývalých komunistických rozvědčíků je již promlčeno, protože se obžalobě nepodařilo prokázat, že jejich čin mohl způsobit "zvlášť závažný následek". U trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele, který není doprovázen zvlášť závažným následkem, je totiž jen pětiletá promlčecí lhůta.

Podle předsedkyně trestního senátu Markéty Binderové se dnes totiž již nedá zjistit, jak velikou explozi mohla výbušnina doručená Pelikánovi vyvolat. Vzhledem k tomu, že soud jejich stíhání zastavil, otázku, zda jsou obžalovaní rozvědčíci vinni či nikoli, vůbec neřešil. Státní zástupkyně si po vyhlášení verdiktu nechala zákonnou lhůtu na rozmyšlenou.

Podle bývalého šéfa armády budou vojáci v Afghánistánu přínosem

Bývalý náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý je přesvědčen o tom, že 120 českých vojenských průzkumníků ze skupiny speciálních sil z Prostějova bude pro spojence v Afghánistánu přínosem. Vyslání vojáků na první bojovou misi armády od konce druhé světové války schválila ve středu vláda, své k tomu ale ještě musí říct poslanci a senátoři. Vojáci by měli v této zemi v protiteroristické operaci Trvalá svoboda působit půl roku.

"Příslušníci speciálních sil už jednou byli na takové vyslání připraveni," připomněl Šedivý. Podle něj budou vojáci především pátrat a případně bojovat proti těm, kteří brání přebudování Afghánistánu do mírové podoby, především tedy proti příslušníkům bývalého vládního hnutí Taliban či organizace Al-Káida. "Je tam tolik nejistot, které bohužel musí být řešeny silou," poznamenal.

Češi budou v operaci Trvalá svoboda pod velením amerického CENTCOM v Tampě na Floridě, velitelství pro Blízký východ, Perský záliv a Afriku.

V Hamburku se potopila česká loď, nikdo nebyl zraněn

V přístavu v Hamburku se v noci na čtvrtek potopila česká nákladní loď. Na palubě byli v tomto okamžiku tři lidé - nikdo z nich nebyl zraněn. Příčiny nehody vyšetřuje říční policie a škody zatím nelze odhadnout, uvedl člen představenstva Československé plavby labské (ČSPL) Miroslav Šefara.

Loď se potopila při nakládání suroviny pro výrobu průmyslových hnojiv. Náklad byl určen lovosické Lovochemii. Loď se do Labe potopila s 800 tunami nákladu. Zbylých 11.200 tun pro Lovochemii zůstalo na břehu. "Surovina se přeloží na jiné lodě. Zdržení v dodávce předpokládáme do tří dnů," uvedl obchodní ředitel Lovochemie Miloslav Spěváček.

Příčinu nehody vyšetřuje německá říční policie. Plavidlo by mohlo být vytaženo na povrch do 48 hodin; záležet bude na počasí i na průběhu policejního vyšetřování. Potopená loď dlouhá 80 metrů a široká 9,2 metru s tonáží 1200 tun byla stará zhruba 25 let. "Na plavidlo máme povinné ručení, které musí mít každý provozovatel dopravního prostředku," řekl Šefara. Loď Československé plavby labské se potopila také v září 1994. Motorová nákladní loď Labe 27 se tehdy srazila v Rotterdamu s německou tankovací lodí a šla ke dnu. Německý tanker byl poškozen, ale zůstal na hladině. V říjnu téhož roku se česká loď rozhodnutím nizozemského soudu vrátila ČSPL v Děčíně.

Policie zatkla šest žadatelů o azyl za olupování dalších cizinců

Policie ve čtvrtek při operaci Gruzín zatkla v azylovém zařízení Vyšní Lhoty na Frýdecko-Místecku šest žadatelů o azyl, které podezírá, že pro pohrůžkou násilí okrádali další cizince. Šestičlenná organizovaná skupina pochází z bývalého Sovětského svazu a čelí obvinění z loupeže, sdělila mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

"Měli rozdělenou činnost od toho, kdo peníze bere, přes toho, kdo je počítá, až po posledního, který hlídal a varoval před prozrazením," popsala mluvčí. Peníze svým obětem podle ní brali okamžitě poté, co je dostali. "Výše škody je předmětem dalšího vyšetřování," doplnila s tím, že patrně nebude zvlášť vysoká. Ačkoli podezřelí někdy užili vůči poškozeným násilí, nikdo neutrpěl závažnou újmu na zdraví. Některým žadatelům o azyl přitom podle Kosinové vyhrožovali dokonce uříznutím hlavy. Podezřelí podle ní odebírali jiným žadatelům o azyl pod pohrůžkou nebo i za použití násilí peníze a mobilní telefony. Hrozí jim až 12 let vězení.

V pátek bude podle Kosinové podán k soudu návrh na vzetí všech šesti obviněných do vazby.

KDU-ČSL chce přísnější tresty za závažné činy a pro recidivisty

Pachatelům trestných činů znásilnění, pohlavního zneužívání, vydírání a ublížení na zdraví, jejichž oběti zemřou, by mohlo hrozit doživotí. Zločinci by už nemohli spoléhat na to, že budou odsouzeni k mnohaletému trestu, po jehož odpykání vyjdou na svobodu. S touto a dalšími změnami počítá lidovecký návrh trestního zákona, který chce zpřísnit tresty za závažné zločiny a pro který se vžilo označení 'třikrát a dost'.

Lidovci ve čtvrtek předlohu oficiálně představili, nyní o ní chtějí diskutovat se zástupci parlamentních strani veřejností. Politici KDU-ČSL věří, že parlament návrh podpoří. Mezi zákonodárci ale jednoznačnou podporu nemá. Oponenti mu vytýkají mimo jiné to, že omezuje rozhodování soudů o trestech a že potrestání zločinců umožňují již současné zákony.

Lidovecká předloha chce výrazně zpřísnit tresty za zločiny, při nichž zemře člověk, a tvrději postihovat recidivisty. Doživotí by podle ní hrozilo jako dosud lidem, kteří někoho zavraždí, zradí vlast, dopustí se teroru či genocidy, ale nově i pachatelům znásilnění, pohlavního zneužívání, vydírání a ublížení na zdraví, při nichž zemře člověk. Jiným trestem pro tyto pachatele by mohlo být až pětadvacetileté vězení, což je o deset let více než teď.

Doživotí by až na výjimky hrozilo pachatelům, kteří by tyto trestné činy spáchali opakovaně. Lidovecký bezpečnostní expert a poslanec Pavel Severa uvedl, že za poslední čtyři roky zemřelo v Česku rukou recidivistů přes 260 lidí. Podíl recidivistů na počtu vrahů se v těchto letech pohyboval mezi 25 a 36 procenty.

Podle ministerstva spravedlnosti nepatří metoda 'třikrát a dost' do českého právního systému. "Podaří-li se tento princip nakonec prosadit, bude to spíše na základě politických, než právních argumentů," uvedla mluvčí Iva Chaloupková. Resort preferuje cestu zpřísnění sazeb u nejzávažnějších zločinů. "Horní hranici trestní sazby u takových činů jako je vražda, znásilnění a podobně navrhujeme zvýšit až o třetinu," zdůraznila. Novelu trestního zákona má na stole legislativní rada vlády, v prvním pololetí by mohla být předložena vládě. "Byli bychom rádi, kdyby nový zákon vstoupil v platnost příští, nejpozději přespříští rok," podotkla mluvčí.

"Naše cesta dává soudcům daleko větší možnost rozhodnout individuálně podle toho, jak který případ vypadá a dává šanci zvážit okolnosti toho případu," pokračovala Chaloupková. Lidovecký návrh podle ní naopak omezuje možnosti rozhodování soudce. "Jejich metoda by navíc nebyla použitelná v masovém měřítku," uvedla. Mezi recidivisty totiž je podle ní mizivé procento těch, kteří třikrát za sebou spáchají ty opravdu nejtěžší zločiny.

Lidovecký návrh počítá i s přísnějšími tresty za jiné činy. Například za únos letadla do ciziny, při němž zemře člověk, by už nehrozilo deset až 15, ale až 25 let vězení. Až pětadvacetileté vězení by mělo hrozit i lidem, kteří za stavu ohrožení státu, za válečného stavu a bojové situace neuposlechnou rozkaz, dopustí se válečné zrady nebo jinak závažně poruší vojenská pravidla. Nyní většinou za tyto činy hrozí maximálně 15 let vězení.

Ústavní soud zrušil restituční verdikt ostravského soudu

Ústavní soud ve čtvrtek zrušil verdikt ostravského krajského soudu, který odmítl stížnost tří restituentů o vrácení rozsáhlých pozemků a nemovitostí v obci Lhánice na Třebíčsku. Ostravský soud se dostatečně nevypořádal s přechodem dědických práv, upozornil soudce Miloslav Výborný. Spor se týká vlastnictví lhánického statku, lomu, rybníku a sadu o celkové rozloze 60 hektarů.

Soudy dosud Janě Ležatkové a Jaroslavě a Viktorovi Rousovým neumožnily se u soudně majetku domáhat, protože je neuznaly ani za účastníky soudního řízení.

O lhánickou usedlost si zažádali v roce 1995 při restitucích její původní majitelé Jaromír Rous a Marie Drtílková. Ještě před navrácením nemovitosti však zemřeli. Před smrtí Rous podepsal dokument, podle něhož nárok podstupuje Jaroslavu Drtílkovi.

Pozemkový úřad v Třebíči a později i soud tak k dalším jednáním o budoucnost nemovitosti zvali jen Drtílka a ne Rousovy dědice. "Přitom papír o postoupení nároku nebyl nikdy ve správním řízení vyhodnocen," řekl právník stěžovatelů Aleš Vídeňský.

Protože Rousovy neuznal za účastníky řízení pozemkový úřad, neuznal je později ani soud. Tím však podle dnešního verdiktu Ústavního soudu pochybil. "Věc měla být hodnocena v souvislosti s dalšími okolnostmi. V době smrti Jaromíra Rouse nebylo o nároku rozhodnuto, měl tedy přejít na dědice," upozornil Výborný. Dodal, že verdikt Ústavního soudu je pro krajský soud závazný.

Ústavní soud se případem zabýval už před dvěma lety. Tehdy krajskému soudu nařídil rozhodnout, zda se dědici stali osobami oprávněnými pro restituci. Krajský soud rozhodl, že dědici takovými osobami nejsou.

Bývalý prezident Havel se stane čestným občanem Val. Meziříčí

Bývalý prezident Václav Havel přijal nabídku radnice stát se čestným občanem Valašského Meziříčí na Vsetínsku. Havel podle mluvčího radnice Josefa Beneše poctu převezme osobně při návštěvě, která se pravděpodobně uskuteční 7. března.

"Pan Havel nabídku s potěšením přijal. O termínu a podrobnostech jeho návštěvy budeme jednat," dodal tajemník někdejší hlavy státu Jakub Hladík.

Starosta Jiří Kubeša (ODS) doufá, že zdravotní stav Václavu Havlovi umožní přijet v předpokládaném termínu. Zároveň také připomněl, že 7. březen nebyl navržen náhodně. "Je totiž dnem narození prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, na jehož demokratickou tradici Václav Havel navázal," upřesnil.

Přestože program návštěvy teprve vzniká, radnice již nyní ví, kdo Havlovi předá kytici na uvítanou. Bude to osmdesátiletý bývalý pedagog Jiří Demel, jenž stejným způsobem jako malý chlapec vítal Masaryka při jeho návštěvě v červnu roku 1928.

Myšlenka udělit Václavu Havlovi čestné občanství se ve Valašském Meziříčí zrodila před osmi lety. Prezident ji tehdy přijal s podmínkou, že poctu převezme až po skončení funkčního období. Tato chvíle se nyní naplnila a starosta svůj návrh zopakoval. Udělení čestného občanství jednomyslně podpořilo i zastupitelstvo města.

Oba směry kritického úseku obchvatu Plzně už dělí vodící desky

Více než čtyři stovky červenobílých vodících desek na samostatných podstavcích odděluje od čtvrtka oba směry dopravy na kritickém úseku obchvatu Plzně mezi Ejpovicemi a Černicemi. Obchvat byl uveden do provizorního provozu přesně před měsícem, jezdí se tu po polovině dálnice. Dvě tragické nehody, při nichž zahynuli čtyři lidé, si postupně vyžádaly nadstandardní dopravní značení. Od úterý tu desítky značek zakazují předjíždění, ode dneška mu brání i vodící desky.

Zhruba 80 centimetrů vysoké, podlouhlé terče s šikmými červenými a bílými pruhy ukotvené na širším podstavci rozmísťovali dnes za plného provozu a s asistencí policie pracovníci firmy specializované na dopravní značení. "Jsou umístěné po 18 metrech, každá váží asi 16 kilogramů; je to klasické značení, které se používá na dálnici," řekl Antonín Seidl z firmy.

Na rozmístění vodících desek se dohodli představitelé města, policie, ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic ve středu. Důvodem bylo podle mluvčí ministerstva dopravy Ludmily Roubcové nezodpovědné jednání některých řidičů, kteří i přes zákazové značky stále předjížděli. Značení upozorňující na obousměrný provoz a zákaz předjíždění je podle mluvčí nadstandardní.

V Příbrami začala výstava Česká bible v průběhu staletí

Výstava nazvaná Česká bible v průběhu staletí začala ve čtvrtek v Galerii Františka Drtikola v Příbrami. Stručnou a srozumitelnou formou vysvětluje návštěvníkům biblické příběhy a seznamuje je s prvními překlady biblických textů, řekla galeristka Hana Ročňáková. Výstava by podle ní mohla oslovit hlavně žáky vyšších tříd základní školy a studenty.

Expozice připomíná dobu prvních cyrilometodějských překladů biblických textů do jazyka moravských Slovanů. Představuje rukopisné bible i jejich tištěné nebo současné digitální formy. Nabízí i několik unikátů, včetně šestidílné Bible kralické, od jejíhož prvního vydání letos uplyne 425 let. Mezi exponáty je také Bible svatováclavská a Zlatá bible.

Součástí výstavy je řada doprovodných programů. Návštěvníci uvidí film Objevujeme bibli. Prohlédnout si mohou také výstavu obrazů a kreseb inspirovaných biblí, mimo jiné výtvarníků Jaroslava Šerých, Borise Jirků, Jana Kristoforiho nebo příbramských Petra Filipa, Ivana Bukovského či Vlasty Libánské.

Sport:

Český hokejový útočník Rostislav Olesz z Vítkovic je podle zámořských skautů třetím nejlépe hodnoceným hráčem v poli působícím v Evropě. Lepší vyhlídky před letošním červnovým draftem v Carolině má podle Central Scouting Services pouze dvojice ruských útočníků Alexander Ovečkin, Jevgenij Malkin. V elitní desítce jsou i další čeští účastníci letošního juniorského mistrovství světa, pátý liberecký obránce Ladislav Šmíd a šestý litvínovský útočník Lukáš Kašpar. Nejlepším brankářem Starého kontinentu je poté Marek Schwarz z pražské Sparty.

Možnost, že by sedmatřicetiletý záložník pražské Sparty Jiří Němec strávil ligové jaro ve Viktorii Žižkov, s největší pravděpodobností padla. Nový kouč Viktorie Günter Bittengel se netajil velkým přáním získat dlouholetého přítele do týmu, ale Němec mu prý v týdnu při osobním setkání řekl, že zatím nemá důvod ze Sparty odcházet.

Dva reprezentanty bude mít Česká republika ve výběru světa při mezistátním halovém atletickém pětiutkání v Glasgowě. S vybranými světovými zástupci, mezi nimž jsou výškař Jaroslav Bába a čtvrtkař Karel Bláha, budou 24. ledna soupeřit týmy Velké Británie, Itálie, Ruska a Švédska.

Počasí:

Současné počasí s teplotami nad nulou vystřídá již od soboty ochlazení, se kterým se vrátí sníh i do nižších poloh. Z ochlazení budou mít jistě radost milovníci zimních sportů, ale i lidé, kteří s obavami sledovali zvyšování hladin řek v minulých dnech. Návrat teplot pod bod mrazu totiž povodním nepřeje. Ochlazení ale nepotrvá příliš dlouho, již v polovině příštího týdne se teplota vyhoupne znovu nad nulu.

V noci ze čtvrtka na pátek bude nejprve zataženo, místy sněhové přeháňky, postupně ubývání oblačnosti a srážek. Teploty 0 až -4 stupně Celsia.

V pátek se v Čechách od západu zatáhne a bude sněžit, odpoledne pak i na Moravě a ve Slezsku. Sněžení bude postupně přecházet v déšť nebo déšť se sněhem. Na Moravě a ve Slezsku dopoledne srážky jen ojediněle. Teploty 0 až 4 stupně, na horách kolem -2 stupně Celsia.