Zprávy Radia Praha

Sněmovna: Vláda bude muset tvrdě bojovat, aby prosadila změny DPH

Kabinet premiéra Vladimíra Špidly čeká ve sněmovně tvrdý boj o prosazení změn sazeb daně z přidané hodnoty. Opozice sice snížení základní sazby daně ze současných 22 na 19 procent vítá, ale kritizuje záměr převést některé položky ze snížené pětiprocentní do této nové daňové sazby. Vláda chce tímto krokem dodatečně získat 17 miliard korun a přes státní rozpočet je vrátit lidem a firmách. Ke způsobu přerozdělení těchto příjmů má opozice také výhrady.

S vládní představou změn v DPH není spokojena ODS. Její ekonomický expert Martin Kocourek ČTK řekl, že strana sice vítá snížení daňové sazby na 19 procent, ale nelíbí se jí přesun některých položek do této sazby. "Pokud ten vládní koncept nebude směřovat ke sjednocování DPH v nějakém střednědobém horizontu, tak se pravděpodobně tento dílčí krok nesetká s naší podporou," soudí. ODS kritizuje také myšlenku rozdělit dodatečně získaných 17 miliard korun mezi občany přes státní rozpočet. "Těch dodatečných 17 miliard by případně mělo být občanům vráceno prostřednictvím snížení daně z příjmů fyzických osob," řekl.

Podobné výhrady má i KSČM. Poslanec Jiří Dolejš poznamenal, že komunisté nejsou proti nové sazbě 19 procent, ale varují před tlaky na přesun některých položek do této sazby. "Pokud by to mělo mít negativní dopad na lidi (vyšší zdanění některého zboží a služeb), tak budeme proti," řekl ČTK. K dodatečně získaným 17 miliardám poznamenal, že problém není v jejich přerozdělování lidem a firmám, ale v efektivnosti tohoto přerozdělování.

Vláda například plánuje, že na rodiny s dětmi půjde šest miliard korun a firmy díky rychlejším odpisům získají od roku 2006 každoročně 11 miliard korun. Příspěvek na politiku zaměstnanosti budou společnosti platit nadále.

Odbory považují dohodu koalice o daňových změnách za přijatelnou

Odbory přijaly nedělní dohodu koaličních lídrů o daňových změnách. Mají k ní pouze drobné výhrady. Vláda podle nich ale váhavě přistupuje k boji s šedou ekonomikou. Shodně se tak vyjádřili šéfové nejsilnějších odborových centrál Českomoravské konfederace odborových svazů a Asociace samostatných odborů Milan Štěch a Bohumír Dufek. Odborářům vyhovuje snížení základní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) z 22 na 19 procent. "Velká část věcí přenesených do základní sazby není sociálně citlivých," řekl novinářům Štěch. "Sblížení obou sazeb (základní a snížené pětiprocentní) jsme propagovali," uvedl Dufek. Snížení základní sazby DPH stejně jako zkrácení odpisů odboráři považují ve shodě s vládní koalicí za opatření, která podpoří podnikatelské aktivity. Je to podle nich motivace pro investory, od které si slibují vytváření nových pracovních příležitostí.

Premiér Špidla: ČR se musí zcela otevřít a vstoupit do mezinárodních sítí

Česká republika se musí podle premiéra Vladimíra Špidly zásadně otevřít a vstoupit do mezinárodních sítí, a to ve všech oborech obchodu. Tento krok umožní po vstupu do EU přežít i malým výrobcům v době, kdy globalizovaná ekonomika překonala rozměry místního hospodářství. "Česká ekonomika měla vždy větší svaly, než byla domácí tělocvična," řekl předseda vlády na brněnské Konferenci o rozvoji obchodu v ČR. Místní výrobci si tak podle něj musejí najít nejen místní trhy, aby jejich snaha byla efektivní. Špidla uvedl, že loni vzrostla spotřeba domácností o šest procent a při očekávaném růstu mezd o čtyři procenta se zvýší i kupní síla obyvatelstva. Premiér odmítl obavy z nárůstu zadlužení domácností s tím, že Česko je po Japonsku čtvrtou zemí na světě z hlediska míry úspor.

Odborníci však byli v panelové diskuzi opatrnější. Namítali, že v budoucnu, a to i v souvislosti s přesunem některých položek ze snížené do 19procentní sazby DPH, přerozdělí domácnosti výdaje v neprospěch nákupů v maloobchodě. Růst spotřeby domácností byl podle řady hlasů důsledkem růstu půjček a zadlužování, což zřejmě přispěje k přibrzdění útrat. Minimálně po 1. květnu 2004 se ochota zákazníků utrácet sníží, shodli se zástupci některých obchodních řetězců. "Nedojde ke stagnaci ani recesi," zdůraznil Špidla. Kritikům poradil prozkoumat bezprostřední vývoj v zemích, které do EU vstoupily v dřívějších letech.

Horst Köhler: Světová ekonomika má potenciál růstu, hrozbou silné euro

Světová ekonomika, vedená USA, má potenciál vrátit se k solidnímu růstu. Existují ale stále rizika, jedním z nich je posilující euro a tomu odpovídající slabší dolar, řekl na pondělní konferenci v Praze šéf Mezinárodního měnového fondu Horst Köhler. Zlepšení vykazují všechny hlavní regiony, uvedl Köhler. Rozvoj podporují i globální finanční trhy s nízkými dlouhodobými úrokovými mírami, které odráží pokračují nízkou inflaci. "Očekávám, že se to odrazí ve zvýšení odhadu MMF pro globální růst v letošním roce," dodal Köhler.

Horst Köhler: Přijetí eura posílí ekonomický rozvoj střední Evropy

Země střední a východní Evropy, které přijmou euro, posílí svůj ekonomický rozvoj. Pomůže jim k tomu především rostoucí obchod, nižší náklady a nižší rizika trhu. Řekl to na pondělní konferenci v Praze šéf Mezinárodního měnového fondu Horst Köhler. Přijetí eura nabízí podle Köhlera výrazné ekonomické zisky. Analýzy ukazují, že dlouhodobě může přijetí eura zvýšit hrubý domácí produkt v převážné většině zemí střední Evropy o dalších 20 až 25 procent. Pro členy eurozóny budou tradiční zisky z obchodu doplněny dlouhodobými výhodami politické a ekonomické stability. "Realizace těchto výhod bude požadovat silné a transparentní politiky současných zemí eurozóny i přistupujících zemí", řekl Köhler. Po přijetí eura, které ČR plánuje mezi roky 2009 až 2010, není podle Köhlera čas pro odpočinek. "Výhody z přijetí eura se nedostaví automaticky," upozornil. Poukázal na zkušenosti západní Evropy z 90. let. Zatímco některé země vzaly přijetí eura jako možnost pro ekonomické reformy, u jiných, především větších zemí, tomu tak nebylo.

I podle odborů je postavení zaměstnanců v ČR srovnatelné s EU

Práva a povinnosti zaměstnanců v České republice a Evropské unii jsou srovnatelné. Tento názor zastává ministerstvo práce a sociálních věcí a souhlasí s ním, alespoň ústy předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha, také zástupci zaměstnanců samých - odborové organizace. "Naši zaměstnanci již v rámci přípravy na vstup do EU získali práva srovnatelná s evropskými," uvedl Štěch. Dvě poslední novely zákoníku práce, které mimo jiné omezily řetězení pracovních poměrů na dobu určitou či řeší šikanování a diskriminaci v zaměstnání, sladily české legislativní normy s unijními. Přesto ještě existují problémy, které bude nutné řešit.

Jedním z nich je náhrada mzdy za nevyčerpanou dovolenou, řekla ČTK mluvčí ministerstva Kateřina Prejdová. Příslušná směrnice EU podle ní umožňuje poskytovat náhradu mzdy za čtyři týdny dovolené pouze v případě ukončení pracovního poměru. Jinak si zaměstnanec musí dovolenou vybrat ve formě volna. "Současný zákoník práce však dovoluje proplácet nevyčerpanou dovolenou i v jiných případech," uvedla mluvčí s tím, že o novelizaci příslušných částí zákoníku se uvažuje.

Ústecký Rom: Nejsme připraveni na vstup země do Evropské unie

Romové nejsou připraveni na vstup České republiky do Evropské unie. Tvrdí to jeden z nich, třicetiletý Jan Husák, který zhruba rok pracuje na ústeckém magistrátě jako asistent primátora pro etnické menšiny. "Chybí nám vzdělání, a to i mladší generaci, neumíme jazyky a řada z nás spoléhá spíše na sociální pracovníky než sama na sebe," řekl ČTK Husák. Paradoxně se podle něj může postavení Romů po vstupu Česka do unie zhoršit. "Dokud se naše země ucházela o členství v unii, snažili se představitelé řešit alespoň nejkřiklavější případy diskriminace. Tato jejich snaha ale může po našem vstupu do unie skončit," poznamenal Husák. Obává se také toho, že unie nebude ve své nové členské zemi dohlížet na dodržování práv menšin tak, jako tomu bylo dosud.

Část Zelených odmítá kandidátku do Evropského parlamentu

Část Strany zelených není spokojena s výběrem stranického lídra kandidátky do Evropského parlamentu. Uvažuje proto o změně vedení a odstranění šéfredaktora Literárních novin Jakuba Patočky z čela kandidátní listiny. ČTK o tom informoval člen strany, politolog Pavel Pečínka. Další možnost pro zhruba 50 Patočkových kritiků podle Pečínky spočívá podpoře kandidátky Strany pro otevřenou společnost - Zelené a občanské alternativy.

Mezi asi padesátku opozičníků, usilující o "větší otevřenost vůči ekologickým iniciativám a o demokracii ve straně", patří podle Pečínky například Jan Wünsch, Ivan Dejmal, Jiří Guth, Ondřej Liška či aktivista Nesehnutí Milan Daniel. Tvrzení Pečínky odmítá místopředsedkyně strany Jana Ulbrychová. "Je to kupa nesmyslů. Pečínka byl nedávno vyzván městskou organizací v Brně, aby přestal poškozovat jméno SZ na veřejnosti," uvedla Ulbrychová. "Jeho základní organizace Brno-střed byla vyzvána, aby s ním buď vyjednala, že přestane porušovat stanovy, anebo aby mu ukončila členství," dodala.

Poslanci zvažují změny ve způsobu schvalování vojenských misí

Poslanci a senátoři začínají zvažovat změnu způsobu, jakým schvalují vysílání českých vojáků do zahraničních misí. Od 1. července totiž začnou v Silách rychlé reakce (NRF) NATO působit i čeští vojáci. Jednotky NRF mají být schopné se rozmístit za pět až 30 dní kdekoli na světě. Poslanci promýšlejí, jak zařídit, aby i v tak krátké době mohli čeští vojáci získat mandát pro vyslání do takové operace. "Je to ve fázi diskusí mezi poslaneckými kluby. Nebude to novela zákona. Pokud to vůbec bude, bude to formou usnesení obou komor," řekl ČTK šéf branně bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Jan Vidím. V současnosti může vláda bez souhlasu zákonodárců vyslat české vojáky do zahraničí na dobu nepřesahující 60 dnů, k působení vojáků na území cizího státu je však potřeba souhlas tamní vlády. Jednotky NRF by ale zřejmě zasahovaly i v případě, že by vláda daného území pobyt vojsk NATO odmítala, případně by tam legitimní vláda vůbec neexistovala.

Do těchto jednotek je vyčleněn mnohonárodní prapor chemické, biologické a radiační ochrany umístěný v Liberci. Jsou v něm kromě Čechů vojáci dalších 12 armád. Česko se podílí profesionálními vojáky velitelství, rotami velení a logistiky a speciální protichemickou rotou s celkem 267 lidmi. Síly rychlé reakce NATO vznikají na základě rozhodnutí pražského summitu aliance v listopadu 2002. Oficiálně zahájily činnost 15. října 2003 a plně operativní mají být v roce 2006, kdy dosáhnou početního stavu zhruba 20.000 mužů.

Ministr Svoboda jednal na Filipínách o zakázkách zbraní a tramvají

Český ministr zahraničí Cyril Svoboda se na Filipínách sešel s nejvyššími představiteli země. Jednal s nimi mimo jiné o možných zbrojních zakázkách českých firem a o nových dodávkách českých tramvají, které jezdí ve filipínské metropoli Manile. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Šéfa české diplomacie přijala filipínská prezidentka Gloria Macapagalová-Arroyová a ministryně zahraničí Delia Albertová. Za české ministerstvo obrany pak Svoboda podepsal memorandum o porozumění mezi ČR a Filipínami.

S filipínským ministrem obrany Eduardem Ermitou hovořil český ministr zahraničí také o možných dodávkách českých pistolí a letadel L-159, o které projevila filipínská strana zájem. S ministrem dopravy Leandrem Mendozou mluvil o prodeji dalších tramvají podniku ČKD, které se osvědčily v hlavním městě Manile. Detailní podobu případných kontraktů projednají podle Koláře až české firmy.

Již v neděli se český ministr zahraničí v Manile poklonil památce sedmi českých hrdinů, kteří se vyznamenali v boji o Filipíny za druhé světové války, a odhalil jejich pomník. Na dosud neznámý osud českých dobrovolníků, kteří v řadách americké armády bránili filipínský poloostrov Bataan před japonskou agresí, upozornil český velvyslanec na Filipínách Stanislav Slavický. Ten se o zapojení Čechů, kteří nakonec padli do japonského zajetí a absolvovali pochod smrti do zajateckých táborů, dozvěděl loni od filipínského válečného veterána.

V úterý pokračuje česká delegace do Austrálie a svou asijskou cestu zakončí na Novém Zélandu.

ČR možná z Ruska dostane místo transportních letadel vrtulníky

Česká republika možná získá jako část úhrady ruského dluhu místo původně domlouvaných tří velkokapacitních transportních letounů vrtulníky Mi-24 a Mi-17. Náměstek ministra obrany pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva k tomu ČTK řekl, že možnost získat desítky vrtulníků Češi otevřeli při jednání s ruskou stranou. "Jedná se o obou typech vrtulníků, které používáme a které chceme modernizovat. My jsme si toto dali jako možnost a jednání dále pokračují," poznamenal náměstek. Ruská strana původně nabízela tři letouny Antonov An-70, kvůli problémům se ale dotázala, zda místo nich může poskytnout Iljušiny Il-76 MF. Odborníci nabídku zvážili, posoudili, nakolik by armáda letouny využila. Místo letounů nakonec začali jednat o vrtulnících. Několik desítek strojů by podle náměstka prakticky pomohlo vyřešit modernizaci českého vrtulníkového vojska.

Mluvčí ministra obrany Ladislav Šticha doplnil, že Česko by nedokázalo využít kapacitu transportních letounů. Česko se ale na summitu NATO v Praze v roce 2002 zavázalo poskytnout alianci právě velkokapacitní transportní letadla. Není specifikováno, že to musí být vlastními silami. Pokud bude někdo chtít splnění toho závazku, může armáda zajistit letouny třeba smluvně, vysvětlil mluvčí. Evropské země Severoatlantické aliance mají nedostatečné přepravní kapacity, vlastní dopravní letoun teprve vyvíjí konsorcium Airbus. Ministerstvo obrany si původně představovalo, že transportní letouny bude spojencům pronajímat.

Rusko dluží České republice téměř 22 miliard korun. Zhruba polovinu dluhu by měly uhradit dodávky pro armádu. Vrtulníků už vojáci převzali sedm.

Václav Klaus podepsal zákon, kterým přiřkl Havlovi stotisícovou rentu

Bývalí čeští prezidenti budou od státu dostávat 100.000 korun měsíčně. Polovinu této částky bude tvořit důchod, zbývající část bude určena na výdaje spojené s provozem kanceláře někdejší hlavy státu. Příslušný zákon podepsal prezident Václav Klaus, sdělil ČTK jeho mluvčí Petr Hájek. Zákon o zajištění bývalých prezidentů se zatím bude týkat Klausova předchůdce Václava Havla. V budoucnu by se mohl vztahovat i na Klause. Přestože stotisícová suma nepokryje náklady současné Havlovy kanceláře, exprezidentův tajemník Jakub Hladík přijetí zákona přivítal. Pomůže prý Havlovi při organizování jeho veřejných aktivit. "Stát dal tímto najevo, že se hodlá podílet na veřejném působení bývalých prezidentů," poznamenal Hladík. Provoz Havlovy kanceláře, kterou si zřídil ve Voršilské ulici v centru Prahy, stojí včetně platů tří zaměstnanců a veškerých poplatků měsíčně asi 150.000 korun.

Rozpočet skončil v lednu s přebytkem 7,3 miliardy korun

Státní rozpočet skončil v lednu s přebytkem 7,3 miliardy korun. Ve stejném období loni stát hospodařil s deficitem 10,4 miliardy, uvedlo ministerstvo financí. Domácnosti dále utrácely a státu se dařilo vybírat spotřební daně a daň z přidané hodnoty. Vláda získala také mimořádné příjmy, naopak její výdaje byly v lednu nízké. Rozpočtové příjmy ke konci letošního ledna činily 64,45 miliardy. Výdaje státu byly výrazně pod měsíčním průměrem a dosáhly jen 57,14 miliardy korun. Důvodem přebytku byla také úhrada záruky Československou obchodní bankou ve výši 4,7 miliardy Kč, která souvisela s prodejem IPB. Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení převýšily odhady o 0,5 miliardy korun. Stát vybírá hodně peněz především na spotřebních daních a dani z přidané hodnoty. Celkově však příjmy z daní a poplatků zaostávají za plánem o 3,4 miliardy korun.

Rozpočet na letošní rok schválila Poslanecká sněmovna se schodkem 115 miliard korun. Příjmy státu mají dosáhnout 754,1 miliardy a výdaje 869,1 miliardy korun. Loni stát hospodařil s deficitem 109,1 miliardy korun.

Antoniv: Stát by měl podporovat kolem 10.000 nájemních bytů ročně

S pomocí státu by se mělo stavět kolem 10.000 nájemních bytů a bytů v domech s pečovatelskou službou ročně, současná forma podpory není dostatečně efektivní, řekl po schůzce s premiérem Vladimírem Špidlou předseda Odborového svazu Stavba ČR Stanislav Antoniv. Letos stát uvažuje o podpoře asi 2500 bytů. Podle premiéra je třeba této záležitosti věnovat pozornost. Chce požádat ministra pro místní rozvoj Pavla Němce, aby ho o výstavbě podrobněji informoval. Antoniv má obavy o výstavbu zejména v letech 2005 až 2006. Zatímco v roce 2002 se s podporou státu postavilo přes 13.700 nájemních bytů a bytů v domech s pečovatelskou službou, loni to bylo zhruba šest tisíc bytů. "Na rok 2004 se uvažuje o 2500 a rok 2005 a 2006 nevidím," řekl. Výstavba 10.000 bytů podle něj zaměstná 20.000 lidí ve stavebnictví.

Stát podporuje výstavbu nájemních bytů a bytů v domech s pečovatelskou službou zejména prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení. V roce 2003 měl fond na tyto účely 2,85 miliardy korun. V letošním rozpočtu může vydat zhruba 1,5 miliardy korun.

Postižení si od vstupu do EU slibují argumenty k prosazení změn

Hlavně pádnější argumenty ve prospěch většího začleněníí handicapovaných do společnosti si od vstupu České republiky do EU slibují zdravotně postižení. Díky společným evropským záměrům by měli snáze přimět odpovědné instituce či zákonodárce, aby jednotlivá opatření prosadili i v republice. ČTK to řekl předseda Národní rady zdravotně postižených ČR Václav Krása. "Lidé se zdravotním postižením budou moci sami přímo upozorňovat na dokumentaci z EU a žádat, aby byla do českých předpisů implantována," uvedl Krása.

Evropská komise schválila nedávno akční plán pro handicapované na období od letošního roku do roku 2010. Chce vyrovnat příležitosti pro postižené a zdravé. Komise hodlá každé dva roky vydávat zprávu o plnění dokumentu a pokrocích v rozšířené Evropě. Krása plán považuje za velmi ambiciózní. Jednotlivá ustanovení dokumentu, který je k dispozici na webových stránkách www.nrzp.cz, by členské země měly postupně zapracovat do své legislativy.

Postižení udělili svou cenu Mosty, získal ji Moravskoslezský kraj

Národní rada zdravotně postižených ČR udělila poprvé svou cenu Mosty. Za loňský rok ocenila Moravskoslezský kraj za to, že jako první v republice připravil krajský plán pro vyrovnávání příležitostí zdravotně postižených. Cenou chce rada každoročně poděkovat těm, kteří nad rámec svých povinností přispěli ke zlepšení života handicapovaných a k jejich začlenění do společnosti. "Je pro nás velmi nadějné, že představitelé samosprávy jsou schopni s postiženými jednat jako s partnerem. Když jsme schopni spolupracovat v jednom kraji, tak proč ne ve všech čtrnácti," řekl při udílení ceny předseda národní rady Václav Krása.

Keramické ocenění, které představuje most ze spojených rukou, vytvořila akademická sochařka Jitka Wernerová. Cena má podle Krásy symbolizovat propojení mezi světem handicapovaných a zdravých i jejich společnou cestu k integraci. Příště by měla být udělena již ve třech kategoriích institucím, samosprávě i nestátním subjektům.

Cenu převzal hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. Přiznal, že ve své funkci dosud spíše ocenění rozdával. Ceny Mosty 2003 si podle svých slov váží také proto, že jeho kraj ji mohl získat hned v prvním ročníku. "My jako úřad bychom měli stavět svět na jiných úrovních, ne na těch levnějších," řekl při přebírání ocenění Tošenovský. Podle něj postižení nevyžadují soucit, ale porozumění a pochopení.

Policie zadržela člena ruské neonacistické kapely Kolovrat

Policie zadržela v pátek jednoho z členů ruské neonacistické hudební skupiny Kolovrat, která předminulý víkend koncertovala na srazu hnutí skinheads v Chroustovicích na Chrudimsku. "Policisté monitorovali pohyb a činnost sedmadvacetiletého rusky hovořícího muže na území České republiky," sdělil mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek. Podle něj byl muž zadržen na ruzyňském letišti, když chtěl odletět z České republiky. "V jeho zavazadlech policisté nalezli větší množství propagačních materiálů se vztahem k neonacistickému hnutí," uvedl mluvčí.

V soutěži Grand Prix Vinex se letos utkala vína z osmi zemí světa

Celkem 290 vzorků vín z osmi států se utkalo v jedenáctém ročníku mezinárodní soutěže Grand Prix Vinex 2004. Degustátoři ve třídenním hodnocení vybírali mezi produkty 67 firem, titul šampiona nakonec získal Sauvignon, slámové víno, ročník 2002 ze ZD Sedlec. ČTK to řekl tajemník Českomoravské vinohradnické a vinařské unie Martin Půček. Akce je jednou z nominačních soutěží Salonu vín České republiky, kde se každý rok vybírá nejlepší stovka vín z celé země. Současně je i doprovodným programem mezinárodního vinařského veletrhu Vinex, součásti březnových potravinářských veletrhů Salima v Brně.

Podle Půčka měl na letošní soutěži nejvyšší zastoupení, a to 199 vzorků, ročník 2002. Nejstarší bylo naproti tomu víno z roku 1988 a v jakostních kategoriích převažovaly pozdní sběry, které následovala jakostní vína. Necelou třetinu ze všech vzorků tvořila červená vína do 4 gramů zbytkového cukru na litr. Odborníci vína vyhodnocovali stobodovou stupnicí mezinárodní vinařské unie a nejlépe si vedla, stejně jako loni, odrůda Cabernet Sauvignon.

Muzeum v Domažlicích se pyšní stovkami unikátních fotografií

Muzeum Chodska v Domažlicích se pyšní více než čtyřmi stovkami unikátních fotografií starých zhruba 150 let. Jejich autorem byl převor kláštera augustiniánů, ředitel školy, ostrostřelec a čestný občan Domažlic Vojtěch Kramer (1805 až 1878). "Kramerovo fotografické dílo je opravdu úctyhodné, je to jeden z nejucelenějších souborů fotografií, které představují různé vrstvy městské společnosti na přelomu 50. let 19. století," řekla ČTK Marie Hanačíková z muzea. Většina fotografií, které se dodnes z Kramerovy tvorby dochovaly, je zhotovena na slaném papíře. Nadšený amatér nečastěji portrétoval muže, zaznamenal ale i skupiny lidí - konšely, pěvecký sbor a třídu. Velkou část snímků představují portréty měšťanů, řemeslníků, vojáků, duchovních, bohatých i prostých občanů Domažlic. Jednotlivým postavám navíc dával atributy jejich cechu, takže dodnes si návštěvníci mohou prohlédnout fotografii řezníka s mohutnou širočinou, vojáka s koněm a puškou nebo lesníka u pařezu mezi větvemi.

Ze sportu:

Dohoda mezi pražskou Spartou a Hannoverem o jarním hostování fotbalisty Jiřího Štajnera na Letné byla v pondělí stvrzena podpisy zástupců obou stran a návratu reprezentačního útočníka do české ligy už nic nestojí v cestě. Ředitel Sparty Miroslav Pelta podepsal smlouvu s Hannoverem, podle níž bude Štajner na jaře hostovat na Letné, potvrdila ČTK mluvčí tisková klubu Lenka Raková.

Fotbalista Libor Sionko přestoupil ze Sparty Praha do rakouského klubu GAK Štýrský Hradec. Ofenzivní fotbalista, který je hráčem širšího kádru české reprezentace, podepsal s třetím celkem rakouské ligy smlouvu na jeden a půl roku. ČTK o Sionkově dohodě s Rakušany informoval hráčův agent Pavel Zíka.

Fotbalový brankář Michal Špit opouští pražskou Spartu a patří definitivně Jablonci. Osmadvacetiletý fotbalista podepsal s vedením třináctého klubu prvoligové tabulky smlouvu na dva a půl roku. Za novými spoluhráči odletěl na Kypr a ve středu už odchytat přípravné utkání proti korejskému celku Čchun-nam Dragons.

Fotbalový záložník Tomáš Kuchař už našel působiště pro jarní sezonu. Někdejšího slávistu, který loňskou sezonu strávil v ruské Jaroslavli, získaly do svých služeb Teplice. Kuchař bude na severu Čech půl roku hostovat a klub bude mít opci na jeho pozdější přestup. ČTK to potvrdil hráčův agent Pavel Zíka.

Čeští fotbaloví reprezentanti vstoupí do kvalifikačních bojů o účast na mistrovství světa v roce 2006 zápasem s Nizozemci až 8. září letošního roku, přestože původně se mělo hrát o čtyři dny dříve. O změně, na které se dohodly oba národní svazy, informovalo tiskové oddělení Českomoravského fotbalového svazu. Posun navrhli zástupci ČMFS s tím, že oba týmy mají 8. září volno a nizozemská strana to přijala.

Český hokejový útočník Robert Lang z Washingtonu se stále drží na druhém místě kanadského bodování NHL, přičemž na vedoucího Markuse Näslunda z Vancouveru ztrácí bod. Lang si připsal v 53 zápasech 62 bodů za 25 branek a 37 asistencí.

Slávistický kapitán Josef Beránek vede produktivitu hokejové extraligy po 45. kole o jedenáct bodů před druhým Petrem Leškou ze Zlína. Beránek nasbíral 58 bodů a se 43 asistencemi je nejlepším nahrávačem soutěže. Třetí místo patří Beránkovu spoluhráči Michalu Supovi se 44 body.

Španělští tenisté se o víkendu v utkání prvního kola Davisova poháru proti českému týmu přece jen budou muset obejít bez Juana Carlose Ferrera. Lékař španělského týmu Angel Ruiz Cotorro podle agentury Reuters uvedl, že hráčovo zranění potřebuje klid. Místo Ferrera v Brně nastoupí Alberto Martin, který přicestoval v neděli do České republiky společně s ostatními.

Čeští softbalisté na mistrovství světa v novozélandském Chrischurchi porazili Velkou Británii 7:0 a ve skupině B si připsali na konto třetí výhru po sobě. Postup do čtvrtfinále by jim už neměl uniknout.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Zataženo, na severovýchodě občas s deštěm. Teploty 7 až 11 stupňů Celsia.