Zprávy Radia Praha

Svoboda se na Zélandu setkal s obviněnými Čechy

Český ministr zahraničí Cyril Svoboda se sešel se svým novozélandským protějškem, ministrem zahraničí, obchodu a spravedlnosti Philem Goffem. Jedním z témat byl podle mluvčího českého ministerstva zahraničí Víta Koláře případ Čechů obviněných z pašování orchidejí, s nimiž Svoboda hovořil při setkání s českými krajany. Ministři dále jednali mimo jiné o programu Working Holiday, který by měl mladým lidem z ČR umožnit studovat a pracovat na Novém Zélandu. Ze setkání s Goffem podle Koláře vyplynulo, že novozélandská vláda je ochotna okamžitě přistoupit na tento projekt pro mladé. "V Česku to tak jednoduché není, protože česká strana nemá vše připraveno," uvedl Kolář. V ČR si spuštění programu Working Holiday vyžádá změnu několika zákonů, ale ministr Svoboda přislíbil, že záležitost bude vyřešena do konce roku, případně do počátku roku příštího. Podle Koláře by se program mohl týkat řádově tisíců studentů a mladých lidí. Kolář informoval, že Svoboda svému novozélandskému protějšku sdělil svůj názor, že obvinění čeští občané Čestmír Číhalík a Jindřich Šmiták nejsou zločinci zapojení do mezinárodního obchodu, ale starší lidé s akademickými funkcemi a pracující ve státní správě. Svoboda při setkání s místní krajanskou komunitou hovořil i s děkanem Lékařské fakulty Univerzity Palackého Číhalíkem a bývalým pracovníkem České inspekce životního prostředí Šmitákem. Oba muži podle Koláře seznámili ministra se svým pohledem na vzniklou situaci a požádali jej o pomoc při uspíšení soudu. Svoboda však zdůraznil, že jejich žádost nepadla na úrodnou půdu, neboť stejně jako v ČR ani na Novém Zélandu není možné, aby výkonná moc ovlivňovala moc soudní.

Kolář: Národní budova v New Yorku bude obnovena až na podzim

Až na podzim, tedy se zpožděním několika měsíců, se otevře patrně newyorská Národní budova, jejíž rekonstrukce je největší investiční akcí ministerstva zahraničí. Sdělil to náměstek ministra zahraničí Petr Kolář, který shlédl v sobotu na místě postup rekonstrukčních prací. "Náš střízlivý odhad je ... podzim," řekl náměstek před odletem z USA s tím, že letošní oslavy výročí československé státní nezávislosti se tam ještě konat nebudou. Podle něho obnovu zpozdil průsak topného oleje ze sousedního domu a neobvykle tvrdá newyorská zima, která zabránila některým venkovním pracím. Kolář nechtěl odhadovat, o kolik se obnova prodraží proti původním předpokladům, ale připustil, že budova byla v "hrozném stavu". Kolář předloží zprávu o výsledku prohlídky kolegiu ministra, které se bude konat, jak řekl, v dohledné době. Původní náklady se pohybovaly kolem 320 milionů korun. Protože rekonstrukci provádí česká společnost ve spolupráci s americkou, vyjadřují se náklady také v dolarech. Pokles americké měny vůči koruně je proto snížil, ale horší než původně odhadovaný stav budovy je může zvýšit. ČR se musí s majiteli sousedního domu soudit, řekl dále Kolář ke sporu, ve kterém podle neoficiálních informací nechce žalovaná strana přiznat vinu a zaplatit kompenzaci. Do budovy postavené krajany koncem devatenáctého století uprostřed Manhattanu se přestěhuje České centrum, generální konzulát, vznikne tam restaurace a bude provozován taneční sál. Krajané budou užívat bezplatně jedno patro. Část krajanů se proti symbolickému odprodeji budovy ČR postavila a chtěla uspořádat sbírku na její záchranu. Proti prodeji podala žalobu newyorskému soudu, ale ten ji zamítl.

Vláda rozhodne o budoucnosti Aera Vodochody

Ve středu by vláda měla rozhodnout o budoucnosti zbrojovky Aero Vodochody. Rozhodla se řešit současné hospodářské problémy firmy, která má vysoké dluhy a nedostatek zakázek. Návrh ministerstev financí a průmyslu a obchodu předpokládá udržení podniku při životě i za cenu miliardových dotací, dalším důležitým rozhodnutím bude otázka budoucího vztahu státu a americké firmy Boeing, která zbrojovku dosud ovládá. Ačkoli ministr průmyslu a obchodu Milan Urban počítá s rozchodem státu s Boeingem, mohla by podle něj americká firma ve zbrojovce zůstat jako menší akcionář. Za téměř nemožný považuje odchod Boeingu i ministr obrany Miroslav Kostelka, jelikož letoun L-159, který Aero vyrábí, je podle něj téměř z poloviny americký. I on se však vyslovil pro změnu smlouvy, na základě které Boeing firmu ovládá, i když nemá v Aeru většinový podíl.

Kostelka zdůraznil, že pro NATO je nyní prioritní Afghánistán

Prioritou pro Severoatlantickou alianci je v současné době Afghánistán. Český ministr obrany Miroslav Kostelka proto považuje za předčasné úvahy o zapojení NATO v Iráku. "Letos bych řekl určitě, že ne, nanejvýš možná polský sektor, a příští rok je to taky ve hvězdách," komentoval Kostelka na závěr dvoudenní bezpečnostní konference v Mnichově možnost nasazení aliance v Iráku. "První pro NATO dnes je skutečně Afghánistán," dodal český ministr obrany. Podotkl, že pro alianci by bylo kvantitativně složité zajistit plnou přítomnost vojáků jak v Afghánistánu, tak v Iráku.

Česko přijde o celní zvýhodnění v USA

Česká republika přijde se vstupem do Evropské unie o celní zvýhodnění na americkém trhu, sdělila agentura CzechTrade. Spojené státy zruší podle signálů českého velvyslanectví ve Washingtonu systém celních preferencí GSP s největší pravděpodobností k 1. květnu letošního roku. Kolaps českého exportu do USA to ale zřejmě nepřinese, míní CzechTrade. Rozdíl všeobecných a zvýhodněných cel se u jednotlivých položek pohybuje mezi 1,2 až devíti procenty z hodnoty zboží, uvádí CzechTrade. Agentura soudí, že dopad zrušení celních výhod na české vývozce by nemusel být tak hrozivý. Podle ředitele CzechTradu Martina Tlapy by mohl být zahraniční obchod zvýhodněn pravděpodobným příznivým vývojem kurzu dolaru v letních měsících. V roce 2002 ušetřili čeští vývozci do USA díky GSP na clech 30 milionů dolarů, tedy asi 750 milionů korun. Údaje za loňský rok nemá zatím CzechTrade k dispozici. Vývoz českých podniků do Spojených států v roce 2002 činil 35,7 miliardy korun, loni to bylo 33,4 miliardy korun.

Ekologové mají bezpečnostní zprávu Spolchemie za nedostačující

Sdružení Občanská liga Ústí nad Labem se odvolalo proti rozhodnutí krajského úřadu, kterým schválil bezpečnostní zprávu Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie). Odvolání bude nyní řešit ministerstvo životního prostředí, řekla ČTK mluvčí Ústeckého kraje Romana Konečná. Bezpečnostní zprávu musí mít chemička ze zákona o prevenci závažných havárií. Sdružení se ale domnívá, že současné zajištění závodu nestačí. Chemička poprvé zprávu předložila ke schválení v polovině loňského roku. Krajský úřad si vyžádal doplnění o programy týkající se skladování chlórů v železničních cisternách. Rozšířenou zprávu v lednu radní schválili. V bezpečnostní zprávě chemičky jsou zásobníky označeny jako největší riziko pro obyvatele Ústí. "Jejich zakopání na Ovčím vrchu by znehodnotilo tuto jedinečnou lokalitu na dalších dvacet let, místo by přitom mohlo sloužit k odpočinku i třeba výstavbě bytů," řekl radní Jiří Madar. Spolchemie, která zaměstnává zhruba 1200 lidí, je pod silným tlakem veřejnosti a ústeckých politiků od požáru provozu pryskyřic v listopadu 2002. Do snížení rizik a zvýšení bezpečnosti provozu od té doby investovala desítky tisíc korun. Ústecký magistrát nyní více než bezpečnostní zpráva chemičky zajímá prodej jejího většinového podílu. Česká finanční, kterou stoprocentně vlastní Česká konsolidační agentura, prodá 53,7 procenta akcií tomu, kdo nabídne nejvyšší kupní cenu. Pokud bude rozhodovat jen cena, může chemičku získat firma, která ji povede do záhuby, řekl náměstek ústeckého primátora Tomáš Jelínek. Česká finanční vyhlásila veřejnou soutěž na Spolchemii na konci ledna. Zájemce musí složit kauci 50 milionů korun. Termín ukončení soutěže je 27. února.

Dyje již bez povodňových stupňů, bdělost na Lužnici a Nežárce

Moravská Dyje, která se u Dačic na Jindřichohradecku v týdnu vylila z břehů, již klesla pod hranici povodňových stupňů. Na nejnižším stupni bdělosti ale zůstávají Lužnice a Nežárka. Podle informací českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu by řeky měly dále klesat. Lužnice si udržuje první stupeň povodňové aktivity ve všech měřených místech, Nežárka jej dosahuje v Lásenici na Jindřichohradecku. Ostatní jihočeské řeky mají průtok nižší. Podle meteorologů by ani dnešní přeháňky neměly s řekami zahýbat, protože se ochladilo a srážky jsou již od středních poloh sněhové.

Ondříček převezme v Los Angeles cenu Americké unie kameramanů

Český kameraman Miroslav Ondříček v noci na pondělí SEČ převezme v Los Angeles Mezinárodní cenu za životní dílo, kterou mu udělila Americká unie kameramanů (American Society of Cinematographers). Dostane ji jako druhý Východoevropan po Poláku Witoldu Sobočinském, který ji získal loni. Ondříček byl dvakrát nominován na Oscara za snímky Ragtime v roce 1982 a Amadeus v roce 1985. Americká unie kameramanů přihlédla hlavně k tomu, že se podílel na vzniku takových pozoruhodných filmů jako Vlasy, Silkwoodová a Valmont. "Miroslav Ondříček zanechal nesmazatelnou stopu ve světovém filmovém umění. Narodil se s duší umělce a mistrovsky si osvojil dovednosti potřebné k filmovému sebevyjádření. Jeho díla bavila a povznášela obecenstvo po celém světě. Ondříček je zdrojem inspirace pro filmové tvůrce na celém světě, kteří chtějí realizovat své nenaplněné sny," uvedl prezident unie Richard Crudo. Po ukončení studí na FAMU se Ondříček dal na dráhu dokumentaristy a točil pravidelné filmové týdeníky pro kina. Poté pracoval v Barrandovských studiích, kde se setkal s režisérem Milošem Formanem a natočil s ním v roce 1963 svůj první černo- bílý film Konkurs. Následovala také spolupráce s Ivanem Passerem a Janem Němcem a v roce 1967 opět s Formanem, s nímž se podílel na slavné a československým komunistickým režimem později zakázané komedii Hoří, má panenko. K Formanovi se Ondříček připojil v roce 1970 v New Yorku, kde později vytvořil spolu s Georgem Royem Hillem snímek Slaughterhouse-Five. V roce 1983 se podílel s Mikem Nicholsem na snímku Silkwoodová, kterou ztělesnila Meryl Streepová. Film o životě pracovníka jaderné elektrárny získal pro ni i Nicholse nominace na Oskary.

Z prodeje valentýnských srdíček bude hrazen provoz zařízení Jitro

Keramická valentýnská srdíčka, která vyrobily postižené děti z olomouckého nestátního zařízení Jitro, budou ve středu lidem za symbolickou cenu nabízet studentky Střední zdravotnické školy v Olomouci. Výtěžek z prodeje je určen na zajištění provozu sociálního zařízení. "Jako nezisková organizace jsme státem podporováni jen částečně a zejména začátek roku bývá vždy kritický. Státní příspěvek totiž přichází nejdříve v dubnu. Proto jsme se rozhodli zkusit získat peníze touto formou," řekl ředitel Jitra Rostislav Libíček. Podle něj se do ulic hanácké metropole vydá patnáct dvojic studentek. Keramická srdíčka budou nabízet za 20 korun. Dvojice budou mít zapečetěnou pokladničku, budou řádně označeny jmenovkou, vybaveny pověřením a potvrzením o povolení sbírky. Srdíčka vyrobili klienti zařízení v rámci pracovní terapie i ve svém volném čase. "Děti vědí, na co jsou srdíčka určena, a z jejich výroby měly radost," dodal Libíček. K prodeji je připraveno přes 1000 srdíček.

Nestátní zařízení Jitro se stará o 60 dětí s kombinovanými tělesnými vadami. Většinou jsou po dětské mozkové obrně připoutány na vozík. Denní stacionář spolu se speciální školou Credo potřebuje ročně na provoz zhruba šest milionů korun, od státu získá maximálně 70 procent této částky.

Se Slováky slavili na jejich plese Špidla i Topolánek

Tradiční cimbálová muzika, strapačky se zelím a nitranské víno doprovázely dnešní Slovenský ples na pražském Žofíně. Kromě slovenského velvyslance v Česku Ladislava Balleka ho se sklenicí šampaňského v ruce zahájil i český premiér Vladimír Špidla. Slovenský ples organizuje v Praze už tradičně několik slovenských spolků společně se Slovenským institutem, který v těchto dnech slaví desáté výročí svého vzniku. "Tohle bude další slovenský, český a československý ples, při kterém se sejdeme u jednoho stolu tak, jako se v květnu sejdeme v Evropské unii," řekl při zahájení velvyslanec Ballek. Český premiér zase vzpomněl na společnou historii Slováků a Čechů. "Slovensko a slovenština jsou součástí mého života a už nikdy se z mé duše nevzdálí," prohlásil Špidla.

Sport

Hokejisté České republiky porazili ve svém závěrečném vystoupení na Švédských hrách Rusko 3:2 gólem Tomáše Vlasáka 13 sekund před koncem prodloužení. V konečném hodnocení čtvrtého dílu Euro Hockey Tour obsadili druhé místo. Druzí jsou Češi i v celkovém pořadí EHT, ale o jejich postupu do finále play off proti Finsku rozhodne až výsledek závěrečného severského derby. Španělští tenisté porazili v Brně český tým 3:2 a postoupili do čtvrtfinále Davisova poháru. O vítězství loňských finalistů soutěže rozhodla až závěrečná dvouhra, v níž Radek Štěpánek prohrál s Rafaelem Nadalem 6:7, 6:7 a 3:6.

Počasí

V noci bude proměnlivá oblačnost, občas sněhové přeháňky, v nížinách zpočátku smíšené. Teploty +1 až -3 stupně. Také v pondělí bude velká oblačnost s četnými sněhovými přeháňkami. Teploty nula až 4 stupně, na horách kolem -5. Stále hrozí severozápadní vítr o rychlosti vichřice, k večeru by měl ale pomalu slábnout.