Zprávy sobota, 01. května 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Kanada přehodnotí vízovou povinnost pro ČR

Kanada přehodnotí zavedení vízové povinnosti pro občany České republiky, k němuž přikročila před dvěma lety po masové imigraci českých Romů. Kanadský premiér Jean Chrétien to v pátek slíbil českému prezidentovi Václavu Havlovi. Jak řekl novinářům, dostal od české vlády příslib, že se už nebude opakovat vlna příchodů českých Romů v případě, že Ottawa zruší vízovou povinnost.

Čeští Romové odcházeli před dvěma lety hromadně hledat nový domov do Kanady, na což tato země reagovala zavedením víz. Od té doby příliv dalších žadatelů o azyl výrazně poklesl. Loni byl udělen status politického uprchlíka asi sedmi stovkám Romů z ČR, což je 70 procent těch, kteří si podali příslušnou žádost.

Zeman: Havel o stanovisku vlády k Jugoslávii věděl a mlčel

Prezident Václav Havel byl podle premiéra Miloše Zemana ještě před svým odletem na washingtonský summit NATO informován o negativním postoji kabinetu, pokud jde o vyslání českých pozemních sil do bojové operace v Jugoslávii. Zeman to v pátek řekl novinářům s tím, že prezident proti této informaci nijak neprotestoval. Prezidenta prý o negativním stanovisku vlády informoval osobně Zeman i ministr zahraničí Jan Kavan. Havel na své cestě do USA a Kanady několikrát napadl českou vládu za její nejednoznačný postoj v souvislosti s krizí v Kosovu a nálety NATO na Jugoslávii.

Ve Francii žádné výhrady k postoji české vlády ke Kosovu

S žádnými výhradami k postoji české vlády vůči bombardování NATO v Jugoslávii se nesetkal český ministr zahraničí Jan Kavan při jednáních s francouzskými představiteli během své návštěvy Paříže. Naopak, francouzští ministři zopakovali, že si velice cení pružné a pozitivní reakce vlády na politiku NATO, řekl v pátek ČTK Kavan na závěr své pracovní návštěvy Francie. Takový postup je naopak oceňován o to více, že česká vláda nemá na rozdíl například právě od Francie za sebou převažující podporu veřejnosti pro akce NATO, řekl český ministr a připomněl také další "objektivní podmínky", jako jsou emocionální vztahy mezi Čechy a Srby.

V Ostravě přistálo další letadlo s kosovskými uprchlíky

Druhá skupina uprchlíků z jugoslávské provincie Kosovo přistála v pátek na letišti Ostrava-Mošnov. Na palubě armádního letadla Tu-154 přiletělo z uprchlického tábora v makedonské Skopji do Mošnova 109 osob, mezi nimiž byl jeden kojenec, šest dětí mladších tří let a dvě desítky dětí do 15 let. Nejstaršímu pasažérovi v letadle bylo téměř 80 let. V letadle se nacházela i žena v devátém měsíci těhotenství. Ta spolu s dalšími třemi ženami nastoupila do připraveného sanitního vozu. Ambulance ženy odvezla k lékařskému ošetření do uprchlického tábora ve Vyšních Lhotách. Uprchlíky v táboře vyšetří lékaři, pracovníci tábora zjistí i jejich sociální potřeby a vybavení doklady. Po dvoudenním pobytu budou odvezeni do pobytového střediska ve Hněvotíně na Olomoucku, řekla ČTK zástupkyně vedoucího správy uprchlických zařízení Radka Vlachová.

Grulich přivítal ve Zbýšově u Brna uprchlíky z Kosova

Skupina 107 uprchlíků z jugoslávské provincie Kosovo se v pátek nastěhovala do humanitárního střediska ve Zbýšově u Brna, které vzniklo v místním penzionu Pamir. Skupinu, kterou tvoří 42 dětí s matkami a několik mužů, ve středisku přivítal ministr vnitra Václav Grulich. Každé z dětí obdaroval čokoládou a všechny ujistil, že v České republice jsou vítáni. "Když jsme jim zajistili ubytování, je nyní naší prvořadou povinností dát je zdravotně do pořádku," řekl ministr ČTK. Ve skupině jsou například dvě těhotné ženy, někteří cizinci budou kvůli svým válečným zážitkům navíc potřebovat i pomoc psychologa, míní Grulich.

Věřící na Ostravsku vybrali milión korun pro kosovské běžence

Při dobrovolné sbírce, která se v ostravsko-opavské diecézi uskutečnila minulou neděli, věnovali na pomoc uprchlíkům z jihosrbské provincie Kosovo věřící přes jeden milión korun. "Očekáváme, že se výtěžek ze sbírky, kterou vyhlásil biskup František Lobkowicz, v příštím týdnu zvětší," řekl ČTK mluvčí České katolické charity Radim Friedrich. Kosovským uprchlíkům přepravovaným do České republiky nabídlo ostravsko-opavské biskupství budovu bývalého kněžského semináře ve Vidnavě na Jesenicku, kterou v minulých letech využívala armáda. "V současné době objekt pro 250 osob urychleně vybavujeme, aby mohl od počátku května přijmout uprchlíky," uvedl Friedrich.

Čeští intelektuálové vyzvali k zastavení kosovského konfliktu

Filozofové Václav Bělohradský a Karel Kosík se stali spolu s několika desítkami českých publicistů, lingvistů, politologů a historiků signatáři výzvy k zastavení války v Jugoslávii. Výzvu, jejímž iniciátorem je Masarykova dělnická akademie, adresovali všem účastníkům kosovského konfliktu. Signatáři výzvy žádají zastavení "protiprávní zahraniční intervence" a vytvoření možností pro vyjednávání.

ČR má problémy s naplňováním mezinárodních sankcí

Problémy České republiky s naplňováním mezinárodních sankcí vyhlášených například Organizací spojených národů přiznává důvodová zpráva, kterou v těchto dnech zaslala Poslanecké sněmovně vláda společně s návrhem sankcí vůči Jugoslávii kvůli situaci v tamní provincii Kosovo. "Hlavním nedostatkem dosavadního způsobu implementace mezinárodních sankčních režimů v České republice je jeho nepružnost, která vedla k výrazným zpožděním České republiky, kdy sankce OSN již byly pro ČR závazné, nebylo je však možno aplikovat vnitrostátně vůči soukromým osobám. V důsledku toho například nikdy nedošlo k implementaci sankcí OSN vůči Haiti, protože OSN tyto sankce zrušilo ještě předtím, než je Česká republika stačila implementovat," píše se v důvodové zprávě.

Evropská komise vezme rezoluci EP v úvahu, nemusí se ztotožnit

Evropská komise si zatím není vědoma nějakého tlaku ze strany poslanců Evropského parlamentu 'EP), aby se vyjadřovala k otázce tzv. Benešových dekretů nebo navrhovala nastolení této věci při jednáních s Českou republikou. "V tomto stádiu pouze zaznamenáváme, co Evropský parlament říká. Brát v úvahu to samozřejmě musíme, nikde však není psáno, že budeme názor parlamentu sdílet," řekl ČTK Nico Wegter, mluvčí komisaře Hanse van den Broeka odpovědného za rozšíření. Evropský parlament v rezoluci schválené 15. dubna vyzval českou vládu ke zrušení pasáží dekretů z let 1945-46, jež se týkají vyhoštění "národnostních skupin". Dodatek v tomto smyslu byl prosazen na poslední chvíli. Jeho autor, poslanec CDU Hartmut Nassauer ČTK ve čtvrtek řekl, že EP může nyní na základě řádně schválení rezoluce navrhovat, aby tato otázka byla nastolena při vstupních rozhovorech "patnáctky" s ČR a aby ji komise vzala v potaz při přípravě hodnotící zprávy o pokroku České republiky.

ČNB: Tendence k deficitu kolem 80 miliard Kč by nebyly žádoucí

Česká národní banka 'ČNB) vítá, že vláda předložila určitý střednědobý rozpočtový výhled, po kterém už delší dobu volala. Schodek ve výši 47,3 miliardy korun v letošním roce bance ani tak nevadí, jako spíše výhled na rok 2000 a dále. Tendence k deficitu kolem 80 miliard by totiž nebyly žádoucí z hlediska optimálního mixu fiskální a měnové politiky. Řekl to člen bankovní rady Miroslav Hrnčíř na páteční tiskové konferenci. "Je nutné se na čísla zveřejněná ministerstvem financí dívat jako na varovnou prognózu," míní viceguvernér ČNB Zdeněk Tůma. Je to podmíněná prognóza, která říká, že pokud nedojde ke změnám ve fiskální politice, povede to k vysokým deficitům, dodal.

Tlustý čeká, že vláda začne sama navrhovat, jak omezit deficit

Předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany Vlastimil Tlustý vyzval sociálnědemokratickou vládu, aby začala reagovat na nebezpečí výrazného zvýšení letošního rozpočtového schodku. Tlustý na tiskové konferenci své strany uvedl, že kabinet pouze konstatuje, nenavrhuje však žádná řešení. Podle propočtů ministra financí Iva Svobody dosáhne deficit letošního rozpočtu 47,5 miliardy korun, ačkoli poslanci schválili schodek 31 miliard korun. Někteří analytici navíc varují, že schodek může činit dokonce 50 až 60 miliard korun.

Uhl vládě předložil koncepci boje proti rasistickým organizacím

Premiér Miloš Zeman požádal vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla, aby vypracoval koncepci boje proti skinheadům. Zeman tak pokračuje v boji proti rasistickým organizacím, protože již před časem doporučil ministrovi vnitra Václavu Grulichovi, aby zvážil odebrání registrací některým skinheadským organizacím. "Materiál je připraven a jeho první pracovní verzi jsem si už přečetl," řekl v pátek novinářům Zeman. "Zahrnuje jak represivní, tak preventivní část boje proti skinheadským, respektive fašistickým organizacím," dodal. Materiál by měl být brzy dostupný na internetových stránkách vlády 'www.vlada.cz).

Policie připravuje opatření, která mají na 1. máje zamezit střetům

Pražská police připravuje na sobotu zvýšená bezpečnostní opatření, kterými chce zamezit případným střetům mezi anarchisty a skinheady při jejich prvomájových akcích. Anarchisté hodlají 1. května uspořádat pochod Prahou, který povede kolem Střeleckého ostrova, kde mají sraz příslušníci hnutí skinheads. Anarchisté považují shromáždění skinheadů za provokaci, neboť Střelecký ostrov se po roce 1989 stal tradičním místech demonstrací levicových radikálů. Policie se podle mluvčí pražské policejní správy Evy Brožové bude snažit zabránit tomu, aby anarchisté pronikli na Střelecký ostrov. Sobotní demonstrace příslušníků hnutí skinheads na Střeleckém ostrově by se mělo zúčastnit minimálně 500 osob, mezi nimi i skini z Německa. V rozhovoru pro Český rozhlas to řekl jeden z organizátorů akce Filip Vávra.

Rath požádal Zemana, aby zvážil odvolání ministra zdravotnictví

Prezident České lékařské komory 'ČLK) David Rath požádal v pátek premiéra Miloše Zemana, aby zvážil odvolání ministra zdravotnictví Ivana Davida. "S prací pana ministra jsme hrubě nespokojeni," řekl Rath novinářům po více než tříhodinovém jednání s předsedou vlády, kterého se zúčastnil také ministr David. Po přednesení této žádosti začal podle Ratha ministr zdravotnictví vyhrožovat, že se postará o to, aby prezident ČLK přišel o zaměstnání. O odvolání ministra zdravotnictví požádal v pátek dopisem premiéra Zemana také Svaz soukromých lékařů a podnikatelů ve zdravotnictví.

Česká studie doporučuje zastavení výstavby Temelína

Podle informací, které získala rakouská ekologická organizace Global 2000, doporučuje české ministerstvo životního prostředí ve své studii okamžité zastavení výstavby jaderné elektrárny Temelín. Uvedla to agentura APA. V pátek vypršela lhůta pro vypracování studií ministerstev životního prostředí a průmyslu, na jejichž základě česká vláda do dvou týdnů definitivně rozhodne o dalším osudu této jihočeské elektrárny. Nejpozději v pondělí mají být tyto materiály předloženy vládě.

Nina Veškrnová se rozvedla

Jen deset měsíců trvající manželství dcery prezidentovy manželky Niny Veškrnové a izraelského hudebníka Shaleva Ad-Ela skončilo před několika dny rozvodem. Česká soukromá televize Nova v pátek uvedla, že jejich manželství bylo rozvedeno u Obvodního soud pro Prahu 3, přičemž rozvodové řízení bylo na žádost Veškrnové neveřejné. Rozvod proběhl bez problému a oba bývalí manželé zůstávají přáteli, uvedla televize.

Nina Veškrnová se vdala na zámku v Lánech loni 14. června. Svatba byla přísně utajována. Svatbě Niny Veškrnové a Shaleva Ad- Ela předcházela dvouletá známost. Třicetiletý izraelský hudebník, cembalista a dirigent vystudoval Královskou konzervatoř v Haagu a již několik let žije v České republice. Na Akademii pro starou hudbu na brněnské Masarykově univerzitě vedl třídu cembala a generálního basu. Do širšího povědomí vstoupil v roce 1987, kdy se stal držitelem první ceny v soutěži Francise Sphira.

Halík: Dvořákova hudba je líbeznou strunou

Pietní shromáždění u hrobu Antonína Dvořáka na vyšehradském hřbitově v Praze v pátek připomnělo sobotní 95. výročí úmrtí tohoto skladatele, který patří celosvětově k nejhranějším autorům. Světový rozměr Dvořákova umění i duchovní hloubku jeho díla připomněl před několika desítkami shromážděných lidí prezident České křesťanské akademie, katolický kněz a vědec Tomáš Halík. "Dvořákova hudba je líbeznou strunou," připomněl slova skladatele Josefa Bohuslava Foerstera. Hudba Antonína Dvořáka '1841-1904) se podle Halíka dotýká "něčeho podstatného v našem srdci a spiritualitě" a jeho odkaz je výzvou k překročení českého provincionalismu. "Dvořák patří k těm, kteří otevřeli světový rozměr naší kultury," řekl Halík.

Začal festival českých a německých loutkářů

Třináct českých a německých loutkohereckých souborů se sjelo do Dolní Poustevny na Děčínsku a německého města Sebnitz na 1. ročník českosaského festivalu loutkového divadla, který byl v pátek zahájen a skončí v neděli 2. května. "Jeho hlavním smyslem je oživení vztahů mezi loutkáři a navázání vzájemné spolupráce," řekl ČTK ředitel Naivního divadla v Liberci Stanislav Doubrava. Festival, který se má stát novou tradicí, podpořil česko-německý Fond budoucnosti. Jeho patronem je velvyslanec ČR v Bonnu František Černý a poradcem spisovatel Pavel Kohout. Organizátorem festivalu je Česko-německá občanská iniciativa.

Ze sportu:

Nudný výkon předvedly v páteční předehrávce 25. kola první fotbalové ligy Dukla s Hradcem Králové a jejich souboj skončil spravedlivě bez branek. Příbramský celek nedokázal doma vyhrát už počtvrté za sebou a jeho naděje na udržení v soutěži se znovu ztenčily.

Michal Tabara se stal po Ctislavu Dosedělovi, jenž zvítězil nad Francouzem Arnaudem Di Pasqualem 7:6 '8:6), 2:6, 7:5, druhým českým tenistou, který se na turnaji Czech Open probojoval do semifinále. V posledním čtvrtfinálovém utkání Tabara porazil Bulhara Orlina Stanojčeva 2:6, 6:3 a 6:1. Devatenáctiletý Tabara postoupil do semifinále turnaje ATP poprvé v kariéře. V boji o finále se rodák z Uherského Hradiště utká v sobotu se Slovákem Dominikem Hrbatým, pátým nasazeným. Po nich se na dvorci objeví Ctislav Doseděl a španělský antukář German Puentes.

Česká tenistka Jana Novotná se rozloučila s turnajem v Hamburku, kde byla nasazena jako číslo jedna, po páteční prohře ve čtvrtfinálovém utkání s Barbarou Schettovou z Rakouska 6:4, 6:3.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.