Zprávy sobota, 02. května 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Začínáme zprávami.

A nyní podrobně:

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla

Uzdravování prezidenta Václava Havla pokračuje dobře, prohlásil v pátek šéf lékařského týmu Ernst Bodner. Zdůraznil, že prezident má jasnou mysl a plně se orientuje. Už během dneška má být převeden z jednotky intenzivní péče do normálního ošetřování. Do vlasti se Václav Havel vrátí z innsbrucké nemocnice s největší pravděpodobností ve středu 6. května. Na termínu převozu do Prahy se v pátek ráno dohodli rakouští a čeští lékaři a konzultovali ho s prezidentským párem. Zástupce prezidentské kanceláře v Innsbrucku Martin Krafl však na tiskové konferenci upozornil, že středa je předběžný termín návratu. V Praze bude Václav Havel hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici. Na dotaz, proč prezident není přepraven do Prahy už v neděli, nebo v pondělí, šéf lékařského týmu Ernst Bodner uvedl, že tři dodatečné dny mají posloužit k další pohybové aktivizaci, aby Václav Havel převoz lépe zvládl.

Senát USA schválil rozšíření NATO drtivou většinou

Senát Spojených států v noci na pátek schválil drtivou většinou 80 hlasů ku 19 ratifikační rezoluci ke smlouvě o rozšíření Severoatlantické aliance a protokol k ní. Vyslovil tak souhlas s přijetím České republiky, Polska a Maďarska do NATO. Spojené státy se staly po Kanadě, Dánsku, Norsku a Německu pátou členskou zemí NATO, která vyslovila souhlas s rozšířením aliance. Smlouvu o rozšíření musí ratifikovat všech 16 stávajících členů aliance.

Podle NATO hlasoval Senát USA pro stabilitu a atlantickou vazbu

Severoatlantická aliance označila výsledek hlasování amerických senátorů o rozšíření NATO za hlas pro stabilitu v Evropě a ve prospěch americké angažovanosti na "starém kontinentu". Podle mluvčího NATO jde o silný signál naděje a důvěry pro nové demokratické státy střední a východní Evropy. Je to také krok k posílení aliance, aby byla připravena odpovědět na nové výzvy doby.

Podle českého velvyslance při NATO Karla Kovandy hlasoval Senát amerického Kongresu nejen o členství středoevropských zemí v alianci, ale také o tom, zda a proč vůbec NATO rozšiřovat. Karel Kovanda spatřuje význam hlasování i v tom, že pouze v americkém a belgickém parlamentu je ze všech členských zemí NATO k ratifikaci zapotřebí dvoutřetinová většina. Poměr hlasů 80:19 byl podle Karla Kovandy i činitelů aliance příznivější, než se po minulých dnech rozpravy o změnách a dodatcích rezoluce očekávalo.

Většina českých politiků přivítala rozhodnutí amerického Senátu o NATO

Prezident Václav Havel uvítal, že americký Senát podpořil přistoupení České republiky, Maďarska a Polska k Severoatlantické alianci. Svým postojem tak podle něj podpořil proces rozšiřování NATO a tím i integraci nových demokracií ve střední Evropě do společných obranných a politických euroatlantických struktur. Prezidentovo stanovisko tlumočil jeho mluvčí Ladislav Špaček.

Představitelé české vlády přijali rozhodnutí amerického Senátu s velkou radostí. "Jsme z toho velmi nadšeni, považujeme to za velkou událost v dějinách, za výraz toho, že Česká republika konečně přináleží i formálně k západním strukturám," tlumočil v pátek stanovisko vlády pro Český rozhlas ministr a mluvčí vlády Vladimír Mlynář.

Potěšení nad výsledkem hlasování amerického senátu vyjádřili také představitelé České strany sociálně demokratické. "Jsem potěšen, že jsme nehlasovali nadarmo, ani v Poslanecké sněmovně ani v Senátu," řekl ČTK předseda ČSSD Miloš Zeman.

Podle českého ministerstva zahraničí přispěje tento historický krok k míru a spolupráci ve svobodné a nerozdělené Evropě a bezpečnosti celého euroatlantického prostoru. Rozhodnutí amerických senátorů považuje české ministerstvo zahraničí za projev důvěry v připravenost České republiky dostát závazkům Severoatlantické smlouvy.

Předseda Unie svobody Jan Ruml vnímá souhlas amerického Senátu s přičleněním České republiky k NATO jako určitý zlomový bod v ratifikačním procesu v parlamentech členských zemí aliance. Zároveň připomněl, že právě v americkém Senátu se o rozšíření aliance vedly složité diskuse.

Výsledek hlasování v americkém Senátu o ratifikaci smlouvy o rozšíření NATO je podle českého velvyslance v USA Alexandra Vondry lepší, než se čekalo. Velvyslanec Vondra, který spolu se svými kolegy z Polska a Maďarska sledoval hlasování přímo v Senátu, potvrdil, že na poslední chvíli na Kapitolu lobboval několikrát také ministr obrany Spojených států William Cohen. Český diplomat ocenil, že dobrou práci při lobbování odvedli také naši krajani.

Komunisté budou dále postupovat proti členství ČR v NATO

Pokud se Česká republika stane členem Severoatlantické aliance, bude Komunistická strana Čech a Moravy usilovat o to, aby země mohla vystoupit z její vojenské části a zároveň aby mohla po uplynutí 20 let z aliance vystoupit vůbec. V proslovu k několika stovkám účastníků páteční oslavy 1. máje na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích to prohlásil předseda poslanců KSČM Vojtěch Filip. "Případně budeme usilovat o změnu Washingtonské smlouvy, a to až po rozpuštění paktu NATO," dodal v reakci na skutečnost, že americký Senát v noci na pátek schválil rozšíření aliance o Českou republiku, Polsko a Maďarsko.

Odbojáři ocenili význam vstupu ČR do NATO

Vyjádření jasné podpory začlenění České republiky do struktur Severoatlantické aliance provázelo páteční slavnostní shromáždění odbojových skupin k 53. výročí ukončení druhé světové války, které se konalo v prostorách ministerstva obrany. "Musíme být schopni nalézt spolehlivé přátele a připravovat se na obranu své země, i když se zdá, že je vše v klidu a pořádku," řekl před asi dvěma stovkami odbojářů náměstek ministra obrany Vladimír Šuman, který zastupoval šéfa resortu Michala Lobkowicze. Na naší straně zbývá ke vstupu do aliance už jen podpis pana prezidenta. Myslím, že to bude jeden z jeho nejradostnějších podpisů, které mohl dělat," dodal Vladimír Šuman.

Miloš Zeman na prvomájovém mítinku kritizoval pravicové vlády

Předseda sociální demokracie Miloš Zeman v pátek na prvomájovém mítinku v Praze ostře kritizoval současné i předchozí pravicové vlády. Setkání se zúčastnilo několik set příznivců sociální demokracie.

Předseda KSČM na Letné o nutnosti snižování cen a o nezaměstnaných

Potřeba regulace cen základních potravin, zastavení růstu nájemného a energií, patřily mezi ústřední témata projevu předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka na páteční prvomájové veselici v Praze na Letné. Vyslovil se také pro zavedení pětatřicetihodinového pracovního týdne a šedesátiprocentní zdanění "spekulativního bohatství". Na Letné bylo asi 10 až 15 tisíc občanů.

Unie svobody ustavila Platformu komunální politiky

Platformu komunální politiky Unie svobody v pátek v Pardubicích ustavilo zhruba 60 členů a sympatizantů této strany, kteří jsou činní v komunální politice. Úkolem platformy bude příprava modelového volebního programu pro komunální volby, v němž by měly být zachyceny hlavní zásady politiky Unie svobody na obecní úrovni, řekl ČTK místopředseda unie a starosta Kutné Hory Ivo Šanc. Mezi prioritami, které se v programu objeví, budou podle něj informovanost a kontakt s veřejností, řádné hospodaření a bezpečnost. Platforma se chce při tvorbě volebního programu zaměřit na obce do velikosti okresních měst. Předseda unie Jan Ruml ve svém vystoupení uvedl, že na obecní a regionální samosprávy by mělo z centrální úrovně přejít co nejvíce pravomocí. Zároveň odmítl dělení politiky na velkou parlamentní a malou obecní. Platforma má asi 150 členů, z nichž bylo podle odhadu místopředsedy unie asi 90 procent v Občanské demokratické straně. Předsedou platformy byl zvolen starosta Jílového u Prahy Zbyněk Šorm.

Ministr Lobkowicz předloží návrh na bezúplatný převod majetku armády

Návrh na bezúplatný převod přibližně devadesáti vojenských objektů do správy obcí, mimo jiné i bývalých kasáren ve Znojmě předloží ke schválení na středeční schůzi vlády ministr obrany Michal Lobkowicz. Uvedl to v pátek v rozhovoru pro ČTK. Považuje za důležitou věc, aby se povedlo zbavit armádu majetku, který nepotřebuje, ale o který mají obce zájem. Ministr Lobkowicz tímto návrhem pokračuje v úsilí resortu obrany o vypořádání se s nadbytečným majetkem, s nímž započal již jeho předchůdce Miloslav Výborný.

Anarchistická demonstrace málem skončila střetem s policií

Zhruba tříhodinová anarchistická demonstrace za účasti zhruba dvou set mladých lidí se v pátek uskutečnila v centru Prahy. Jinak poklidná akce na závěr málem vyústila v konflikt s policií, když se demonstranti na Malostranském náměstí, kde měl být průvod ukončen, odmítli rozejít a chtěli pochodovat před budovu Poslanecké sněmovny. Akci uspořádala Československá anarchistická federace, ale zúčastnili se jí přívrženci i jiných podobně zaměřených skupin mládeže, například Socialistické solidarity. Československá anarchistická federace v písemných materiálech i v krátkém projevu jednoho ze svých členů vyzvala k boji proti kapitalismu, k bojkotu voleb a protestovala proti vstupu České republiky do Evropské unie a do NATO. Socialistická solidarita pak vyzývala ke zdanění bohatých a ke sjednocení dělníků.

Růst HPD zrychlí letos na 2,6 procenta z 1,0 procenta loni

Tempo růstu hrubého domácího produktu by mělo letos zrychlit na 2,6 procenta z 1,0 procenta v roce 1997. Předpovídá to ministerstvo průmyslu a obchodu v analýze, kterou získala ČTK. Hlavním tahounem ekonomiky měla být zahraniční poptávka, zatímco růst domácí poptávky bude brzdit přísná rozpočtová a měnová politika, uvádí zpráva.

Václav Havel a Milan Kundera mezi stovkou hvězd Evropy

Prezident Václav Havel a český spisovatel žijící ve Francii Milan Kundera jsou mezi stovkou hvězd Evropy. Mezi hvězdy, které šíří slávu Evropy ve světě a každý den přispívají k vytváření její identity" je zařadil francouzský týdeník Le Nouvel Observateur. Ve stočlenném seznamu evropských hvězd jsou umělci, politici, obchodníci, vědci a sportovci.

Tomáš Baťa junior předal rodinnou vilu mladým lidem

Za symbolickou baťovskou cenu 99 haléřů nabízel zlínskou vilu své rodiny Tomáš Baťa junior zdejší Nadaci Tomáše Bati, která bude mladé lidi učit základům ekonomiky a podnikání. "Nakonec jsme baťovské tradice, podle nichž každá cena končí devítkou porušili a dohodli se na bezplatném předání domu i areálu," řekl pro ČTK při pátečním slavnostním předávání majetku výkonný ředitel nadace Pavel Velev. Baťa junior na uvedení rodného domu do původního stavu vynaložil asi 30 miliónů korun. Další tisíce dolarů věnuje na vybavení interiérů a kanceláří. Navíc slíbil, že na roční provoz nadace věnuje 100.000 amerických dolarů.

Středověká řemeslnická společnost je k vidění na Letné

Od pátku mohou Pražané a návštěvníci hlavního města vstoupit do středověkého městečka na západním konci Letné a rázem se ocitnout několik set let v minulosti. ČTK to oznámil Vladimír Pěnkava, šéf agentury Faber - cech historických řemesel, která spolu se skupinou historického šermu Merlet akci pořádá. Akce, na které agentura Faber předvede 30 řemesel, má divadelně výchovný cíl. Městečko bude na Letné otevřeno až do neděle 17. května. Poté "středověcí" řemeslníci a šermíři poputují zase jinam, možná na nějaký opravdový středověký hrad.

Lanovka na Sněžku se opět rozjela

Sedačková lanová dráha na nejvyšší českou horu Sněžku se v pátek po více než dvou týdnech pravidelné jarní revize a údržby opět rozjela. Podle jízdního řádu lanovka začíná jezdit každý den v 08:00 a dále jezdí v hodinových intervalech. Poslední návštěvníci se mohou svézt denně v 18:00. Visutá sedačková lanovka na Sněžku patří k nejstarším v zemi. Provoz na prvním úseku zahájila v roce 1949, o rok později se jezdilo až na vrchol. Dolní stanice je ve výšce 890 metrů a horní ve výšce 1594 metrů nad mořem. Lanovka ročně přepraví až na vrchol v jednom směru přibližně 120.000 pasažérů, její hodinová kapacita je 250 lidí.

Ze sportu:

Sparta Praha zvítězila v páteční předehrávce 26. kola první fotbalové Gambrinus ligy v Hradci Králové 2:0 a zajistila si tak bez ohledu na výsledky dalších zápasů mistrovský titul.

Čeští hokejisté vstoupili úspěšně do světového šampionátu ve Švýcarsku. V pátečním úvodním zápase porazili tým Japonska 8:2.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes většinou oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.