Zprávy sobota, 02. října 1999

A nyní podrobně:

Darované karty na benzín od Chemapolu ČSSD nezdanila

Sociální demokracie nezdanila karty akciové společnosti Chemapol Trans na nákup pohonných hmot, které užívali někteří volební leadři strany před parlamentními volbami v roce 1996. Přiznal to místopředseda ČSSD pro hospodaření Karel Kobes s tím, že politici ČSSD karty užívali od října 1995 do března 1996 a do Lidového domu je přinesl někdejší předseda Strany zelených Jaroslav Vlček. Kobes odmítl spekulovat o tom, zda by funkcionáři ČSSD včetně předsedy Miloše Zemana měli z tohoto finančního skandálu vyvodit osobní odpovědnost. Šetření ještě neskončilo a o odpovědnosti jednotlivců rozhodnou příslušné stranické orgány, dodal výkonný místopředseda ČSSD.

Podle místopředsedkyně ČSSD Petry Buzkové jsou sociální demokraté rozhodnuti v každém případě dodatečně uhradit daň za benzín, který získali jako sponzorský dar před parlamentními volbami v roce 1996. "Pokud se nedá zjistit přesně, jaké finanční prostředky byly projety, myslím, že to bude možné kvalifikovaně odhadnout a požádat o dopočet daní," řekla v pátek Buzková novinářům v Pardubicích.

Poslanec ODS Petr Nečas nevylučuje vypovězení opoziční smlouvy

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Petr Nečas v pátek nevyloučil vypovězení opoziční smlouvy. Je tak po místopředsedovi ODS Miroslavu Mackovi dalším vrcholným představitelem strany s tímto názorem. Podle Nečase už Občanská demokratická strana nemůže nadále veřejnost přesvědčovat o tom, že nenese žádnou odpovědnost za vládu ČSSD. Jak dodal, je nyní čas na to, aby ODS zvážila všechny možnosti řešení současné situace a vybrala tu, která bude pro občany nejlepší.

Podle ministra Kavana by nuceně nasazení mohli být odškodněni příští rok

Čeští občané, kteří byli nuceni za druhé světové války pracovat pro německé podniky, by mohli být odškodněni příští rok. Řekl to v pátek ministr zahraničí Jan Kavan po setkání se zástupci obětí nacismu, které informoval o čtvrtečním pražském jednání s německým kancléřem Gerhardem Schröderem a jeho zvláštním zmocněncem. Přesnější informaci podle Kavana získá Česká republika po 6. říjnu, kdy ve Spojených státech německá strana "oznámí cifru, na níž se shodli zvláště zástupci německého průmyslu".

Rozpočet skončil ke konci září se schodkem 8,6 miliardy korun

Schodek státního rozpočtu se podle ministrestva financí prohloubil. K poslednímu září skončilo hospodaření státu deficitem téměř 9 miliard korun, oproti předchozímu měsíci se tak schodek zvýšil o 3 miliardy. Loni v září skončil státní rozpočet naopak přebytkem 6 miliard korun.

Poslanci obdrželi návrh státního rozpočtu na rok 2000

Poslanci v pátek obdrželi vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Ten počítá s celkovými rozpočtovými příjmy ve výši 594 miliard korun, výdaji v objemu 633,8 miliardy korun a plánovaným schodkem téměř 40 miliard korun. Poslanecká sněmovna by se návrhem měla zabývat na své říjnové schůzi. Dosavadní vývoj nasvědčuje tomu, že zákon podpoří jen vládní poslanci

Příští rok by měl mít úřad vlády víc peněz i pracovníků

Úřad vlády by měl mít v příštím roce podle návrhu rozpočtu více peněz na výdaje i více zaměstnanců. A to i přesto, že opoziční strany už při schvalování letošního rozpočtu kritizovaly růst výdajů a počtu pracovníků vládní administrativy. V roce 2000 by tak mělo do Strakovy akademie nastoupit na 30 nových úředníků a její výdaje by se měly zvýšit proti letošnímu roku skoro o tři milióny korun. Vedoucí úřadu Karel Březina přiznal, že porostou především výdaje na mzdy. Průměrný plat na Úřadu vlády je přitom kolem 20 tisíc korun.

Klaus vyzval Kasala ke schůzce kvůli novele Ústavy

Předseda ODS Václav Klaus požádal o schůzku šéfa křesťanských demokratů Jana Kasala. Překvapil jej totiž komentář v tisku, ve kterém v pátek lidovecký předseda kritizoval návrh novely Ústavy z dílny ODS a ČSSD. Novelu, razantně omezující pravomoci prezidenta, ve středu schválila vláda. Kasal, který výzvu přijímá, je po Václavu Havlovi dalším politikem, se kterým se chce šéf ODS kvůli změně Ústavy sejít.

STEM: Většinový volební systém podporuje více než polovina občanů

Většinový systém voleb do Poslanecké sněmovny podporuje 59 procent občanů. Potvrzuje se tak dlouhodobý trend, podle něhož souhlasí s tímto způsobem voleb více než polovina občanů již od roku 1996. Vyplývá to z výsledků šetření Střediska empirických výzkumů, které v pátek obdržela ČTK.

Čtyřkoalice vydá vlastní zprávu o připravenosti ČR na vstup do EU

Strany čtyřkoalice připravují dokument, ve kterém popíší, jak nahlížejí na stav připravenosti České republiky na vstup do Evropské unie. Novinářům to v pátek oznámili místopředsedové Unie svobody a KDU-ČSL Vladimír Mlynář a Cyril Svoboda. "Společný dokument popíše klíčové politické a ekonomické problémy, které vidíme my na cestě do Evropské unie," řekl Svoboda. Důležité je podle něj to, že tento dokument bude vypracován ještě před tím, než bude zveřejněna očekávaná říjnová hodnotící zpráva Evropské komise.

Rakousko zkomplikovalo kvůli jaderným elektrárnám cestu ČR do EU

Ministr zahraničí Jan Kavan v pátek nepřímo potvrdil, že se naplnily některé obavy z toho, že by rakouský odpor k jaderné energetice mohl České republice komplikovat cestu do Evropské unie. Poslední bruselské kolo vstupních rozhovorů se šesticí přidružených zemí v oblasti energetiky zkrachovalo právě kvůli rakouským požadavkům. Hlavní důvod, "proč nebylo na straně unie možné se shodnout, byly formulace, které navrhoval jeden členský stát", řekl Kavan. Zároveň zdůraznil přesvědčení, že v listopadu bude možné jednat o přistoupení i v oblasti energetiky.

Telička: Česká republika je připravena splnit standardy EU

Česká republika je připravena respektovat standardy, které jsou obvyklé v členských státech EU, a jednoznačně je splní. Řekl to novinářům po páteční návštěvě jaderné elektrárny Temelín náměstek ministra zahraničí a hlavní vyjednavač pro vstup do Evropské unie Pavel Telička."Myslím si, že v současné době jde především o to, vést dialog mezi partnery, z nichž jeden staví jadernou elektrárnu a druhý má jinou energetickou politiku. Nejsem příznivcem silných slov a žádná silná slova pronášet nebudu," odpověděl Telička na otázku, jak hodnotí prohlášení některých rakouských představitelů, že ČR by neměla vstoupit do unie s Temelínem.

V ČR nehoda podobná japonské podle odborníků nehrozí

V České republice není podle odborníků možné, aby se přihodila nehoda podobná té, při které bylo ve čtvrtek v Japonsku ozářeno 49 lidí. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí Ústavu jaderného výzkumu Akademie věd ČR František Klik. Palivo, při jehož čištění nehoda zřejmě vznikla, se totiž v ČR vůbec nepoužívá. Dopady čtvrtečního neštěstí na Českou republiky jsou podle něj také nulové.

Dispečeři pravděpodobně nebudou za své protesty potrestáni

Českým leteckým dispečerům projde jejich více než dvoudenní stávka zřejmě bez trestu. Podle ředitele Řízení letového provozu Petra Materny totiž postih vlastních zaměstnanců není pro podnik to hlavní. Podle prvních hrubých odhadů prodělal letový provoz denně tři až čtyři milióny korun.

Český mobil obdrží licenci zřejmě v pondělí

Udělení licence třetímu operátorovi mobilních telefonů - společnosti Český mobil bylo odloženo na pondělí. Jak sdělil tiskový mluvčí ministerstva dopravy a spojů Martin Šváb, obě strany se totiž zatím nedohodly na konkrétních podmínkách smlouvy. Český mobil zvítězil ve výběrovém řízení na udělení licence k provozu sítě GSM 1800 zejména kvůli cenovému návrhu a nabídce rychlého a kvalitního pokrytí republiky.

Moravané na Slovensku jsou zklamáni, že se nesetkali s Havlem

Spolek Moravanů na Slovensku zaslal v těchto dnech prezidentu Václavu Havlovi dopis. V něm vyjadřuje zklamání, že se prezident při nedávné návštěvě Slovenska se členy spolku nesetkal. Spolek Moravanů na Slovensku vznikl po rozdělení federace v roce 1993. V současné době má 600 členů.

Společnost Člověk v tísni vypravila mléčné výrobky do Černé Hory

Tři kamióny s mléčnými výrobky v celkové hodnotě 3 886.550 korun vypravila v pátek společnost Člověk v tísni do Černé Hory pro uprchlíky, kteří opustili své domovy kvůli válečným konfliktům v ostatních částech Jugoslávie. ČTK to řekl ředitel společnosti Tomáš Pojar. Humanitární pomoc financovala česká vláda prostřednictvím ministerstva zemědělství, dopravu zaplatila společnost Člověk v tísni.

Vzdělávání seniorů by mělo být jedním ze školských programů

Jedním z programů ministerstva školství by mělo být vzdělávání seniorů, které by také mělo být zakotveno v zákoně. Na místních úřadech by pak měla být zřízena oddělení pro seniory, která by koordinovala nabídky zaměstnání a uplatnění starých lidí v dobrovolnické činnosti. Tento požadavek zazněl v pátek na jednání Evropské federace seniorů, na němž se až do neděle schází v Praze několik desítek odborníků z celé Evropy.

Rakouský neurochirurg Pribram dostane první cenu Vize 97

První z význačných osobností, které se každoročně rozhodla oceňovat Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97, se v úterý stane osmdesátiletý rakouský neurochirurg žijící ve Spojených státech Karl Pribram. Ten zpracoval holografickou teorii mozku. Podle ní nelze jednoznačně určit, kde je umístěno centrum paměti, neboť je rozptýleno v celém mozku.

Dirigent Baudo a sbormistr Stašek dostali medaili hlavního města

Stříbrnou medaili hlavního města Prahy převzal v pátek z rukou primátora Jana Kasla francouzský dirigent Serge Baudo, který spolupracuje již čtyřicet let s českými orchestry. Nejvyšší pražské vyznamenání obdržel na Staroměstské radnici také sbormistr Čestmír Stašek, který stojí nepřetržitě 50 let v čele Pražského dětského sboru.

Sport

Los druhého kola Poháru UEFA určil v pátek v Ženevě soupeře oběma českým zástupcům. Slávisté nastoupí proti Grasshoppers Curych a Teplice proti Realu Mallorca. První zápasy se hrají 21. října a oba naši zástupci začínají na domácích stadionech.

V předehrávaném střetnutí 9. kola první fotbalové ligy vyhrály České Budějovice nad Bohemians Praha 1:0 a upevnily si tak druhé místo v tabulce. Na vedoucí Slavii ztrácejí bod, třetí Sparta za jihočeským týmem zaostává o čtyři body. Oba pražské celky však mají zápas k dobru.

Výsledky 8.kola hokejové extraligy: Znojmo - Litvínov 3:2 Vítkovice - Zlín 4:1 Plzeň - Havířov 1:1 Pardubice - Kladno 2:0 Slavia Praha - Třinec 2:0 Sparta Praha - Vsetín 3:3

Český vodní slalomář Stanislav Ježek se stal vítězem Světového poháru mezi singlkanoisty. V závodě kajakářek dojela Štěpánka Hilgertová třetí a ve Světovém poháru obsadila druhou příčku.

Krátce o sobotním počasí

Skoro jasno až polojasno, teploty 18 až 22, v tisíci metrech na horách kolem 14 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.