Zprávy sobota, 03. října 1998

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou dnes pro vás připravila Evelina Himalová...

A nyní zprávy podrobně:

Ministr financí Ivo Svoboda a guvernér ČNB se zúčastní zasedání MMF a SV ve Washingtonu

Ministr financí Ivo Svoboda a guvernér České národní banky Josef Tošovský odlétají dnes na zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky do Washingtonu. V jeho rámci se ministr Svoboda setká nejen s představiteli MMF a SB, ale také například se zástupci Deutsche Bank, Bank Austria Creditanstalt, investičních bank Goldman Sachs a J.P.Morgan a se svými protějšky z Polska, Maďarska a Slovinska.

Český velvyslanec při OSN Miroslav Somol se stal předsedou HK OSN pro Evropu

Český velvyslanec při evropské úřadovně OSN Miroslav Somol se stal předsedou Hospodářské komise OSN pro Evropu. Oznámil to Petr Havlík ze stálé mise v Ženevě. Somol ukončil svoje předsednictví v komisi pro lidská práva letos na jaře. Jeho budoucí funkce patří k nejvýznamnějším v orgánech OSN v Ženevě. Práce Hospodářské komise je zaměřena především na řešení konkrétních otázek spolupráce evropských států v oblasti životního prostředí, dopravy, obchodu, energetiky a dalších sektorů.

Klaus napsal odstupujícímu spolkovému kancléři Kohlovi

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus v pátek v dopise ocenil odstupujícího německého kancléře Helmuta Kohla. Šéf ODS si váží jeho role při sjednocení Německa, při rozvoji evropské integrace i při podpoře transformačního úsilí v postkomunistickém bloku. Klaus oceňuje rovněž Kohlův vklad ve prospěch česko-německých vztahů. Podle něj se právě za vlády tohoto kancléře dostaly "zřejmě na nejvyšší úroveň v moderní historii".

Havel přispěl svým zamyšlením do polského deníku Rzeczpospolita

Své postřehy a náměty k diskusi o reformách Organizace spojených národů (OSN) vyslovuje v článku pro polský deník Rzeczpospolita český prezident Václav Havel. Zamýšlí se v něm nad budoucností a dalšími možnostmi této mezinárodní organizace.

Český prezident se těší ve světě uznání

Třebaže je Václav Havel mezi více než 130 jmény kandidátů na letošní Nobelovu cenu za mír, považovat jej za "favorita" už nyní je předčasné. "Havel je dnes v Norsku stejně populární, jako byl dříve, a skutečnost, že se o jeho ocenění diskutuje víc než jindy, je kromě dlouholeté a opakované kandidatury zřejmě dána především jeho zdravotním stavem. "Za hlavního favorita však považován není," uvedl v rozhovoru pro ČTK informovaný norský zdroj, který si nepřál být jmenován.

ODS a ČSSD se rozhodly přizvat menší parlamentní strany k diskusi o změnách v ústavě

Občanská demokratická strana a sociální demokracie se rozhodly přizvat menší parlamentní strany k diskusi o změnách v Ústavě. Podle společné komise ODS a ČSSD by mělo jít o změnu volebního systému, zpřesnění vztahu vlády a prezidenta a úpravu způsobu předčasného ukončení funkčního období Sněmovny.

Přizvání do komise zabývající se změnami Ústavy přišlo od ODS podle úřadujícího šéfa lidovců Jana Kasala pozdě. Ivan Langer měl lidovce údajně navíc přizvat z pozice místopředsedy Sněmovny a ne ODS. Jak Kasal v pátek uvedl, KDU-ČSL se práci v komisi nebrání.

Předseda Unie svobody Jan Ruml označil pozvání ODS za zbytečné. Podle jeho mínění totiž musí celá komise vzniknout na půdě Parlamentu.

US hodlá podpořit novelizaci zákona o loteriích

Unie svobody podle jejího předsedy Jana Rumla nejspíš podpoří vládní návrh novely zákona o loteriích. Kabinet Miloše Zemana vyslyšel časté výhrady mezinárodních institucí vůči tomu, že podle nynějšího znění zákona nemohly v oblasti loterií v České republice působit zahraniční společnosti. To totiž odporuje právu Evropské unie, do níž by Česká republika ráda vstoupila.

Šéf koordinační komise vládního výboru na ochranu ekonomických zájmů Jan Šula oznámil, ale zatím oficiálně nepodal svoji demisi

Premiér Miloš Zeman věří, že Jan Šula zůstane ve funkci. Šéf koordinační a analytické komise vládního výboru na ochranu ekonomických zájmů ve čtvrtek oznámil Zemanovi svou rezignaci. Údajnou rezignaci Jana Šuly přivítal místopředseda ODS Ivan Langer. Podle něj by ekonomickou kriminalitu měly vyšetřovat orgány k tomu určené a vytvoření výboru je pouze kouřovou clonou pro přikrytí akce "čisté ruce". Podobný názor má i Unie svobody. Její šéf Jan Ruml zároveň připomněl, že vytvoření vládního Výboru na ochranu ekonomických zájmů zpochybňuje strana od samého počátku. Případ zajímá i ministra vnitra Václava Grulicha, který chce osobně v pondělí vyslechnout Šulovy argumenty pro zamýšlenou rezignaci na jeho funkci.

Zeman: Protekcionistická opatření jsou čas od času nutná

Důrazné protesty zemědělců proti dovozu laciných agrárních produktů do České republiky propuknou zřejmě v polovině října letošního roku. Pro ČTK to v pátek uvedl prezident Agrární komory ČR Václav Hlaváček. Podle něj je fakticky ohrožen vnitřní trh a hrozí jeho kolaps. Zemědělci v těchto dnech vyzvali vládu, že pokud nezastaví dovoz dotovaných potravin, vysypou na koleje hraničních přechodů obilí a na silnice postaví zemědělské stroje a kamióny, kterými zablokují vstup do ČR.

Premiér Miloš Zeman soudí, že protecionistická opatření jsou čas od času nutná zejména proti vysoce subvencovaným výrobkům. Na tiskové konferenci ČSSD v pátek řekl, že i Evropská unie je používá. Připomněl, že EU je uplatnila například proti dovozu českých hutních výrobků. Zeman se tak vyjádřil v souvislosti se schodkem obchodní bilance České republiky se zeměmi Evropské unie, který se už počítá na miliardy dolarů.

US, KDU-ČSL, ODA a DEU půjdou do komunálních voleb v koalici

Předsedové Unie svobody, KDU-ČSL, ODA a DEU v pátek podepsali společný koaliční program pro listopadové volby do Senátu. Kandidáti těchto stran se budou ucházet o přízeň voličů pod názvem "Koalice správným směrem".

Většina kandidátů, kteří chtějí kandidovat v letošních listopadových volbách do Senátu, už podle informací ČTK do pátku složila volební kauce ve výši 20.000 korun. Bez zaplacení těchto kaucí nebudou kandidátům vytištěny hlasovací lístky s jejich jmény.

Kasal pokáral Svobodu kvůli dezinformaci

Úřadující šéf KDU-ČSL Jan Kasal v pátek pokáral lidoveckého poslance Cyrila Svobodu za jeho nepotvrzený výrok, že pro Josefa Luxe, jenž minulý týden opustil kvůli onemocnění leukémií křeslo předsedy lidovců, se už našel vhodný dárce kostní dřeně. Svobodův výrok mluvčí pražského Ústavu hematologie a krevní transfúze Petr Turek nepotvrdil. Kasal si se Svobodou vyjasnil, že informace, kterou médiím sdělil, je dva dny stará a není úplně pravdivá.

Stínový ministr zdravotnictví kritizuje plán na oddlužení nemocnic ze státního rozpočtu

Místopředseda ODS a stínový ministr zdravotnictví Miroslav Macek kritizoval plán ministra Ivana Davida na oddlužení některých nemocnic ze státního rozpočtu. Podle Macka by vláda měla spíše zaplatit nemocnicím závazky zkrachovalých zdravotních pojišťoven a donutit Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, aby platila včas. Macek navíc varoval, že selektivním oddlužováním nemocnic se otevírá prostor pro korupci. Podle stínového ministra zdravotnictví by vláda měla donutit nemocnice k efektivnějšímu hospodaření a zlevnit tak nesmírně drahou nemocniční péči.

Na ministra školství hodlá podat trestní oznámení jeho bývalý náměstek

Trestní oznámení na ministra školství Eduarda Zemana (ČSSD) chce podat jeho bývalý náměstek Jan Hálek (ODS), protože je přesvědčen, že ministr jeho odvoláním z funkce na ministerstvu kvůli kandidatuře do Senátu omezil ústavou dané právo občana kandidovat do zákonodárného sboru. "Nejde jen o mě, ale o precedens pro ostatní pracovníky státní správy. Proto se spojím s právníkem, a pokud to skutečně bude po právní stránce reálné, podám trestní oznámení pro porušení ústavních práv a svobod občana," řekl v pátek novinářům Hálek.

Střet zájmů mezi kandidaturou za ODS do Senátu a výkonem úřednické funkce v sociálnědemokratické vládě hájí jako důvod k odvolání svého náměstka Jana Hálka (ODS) ministr školství Eduard Zeman (ČSSD). Na páteční tiskové konferenci ČSSD řekl, že si nedovede představit situaci, kdy by náměstek, který má hájit politiku ministerstva při volební kampani, současně tvrdil, že tato politika je špatná.

MŠ uvolní z havarijních rezerv prostředky na provoz státních škol

Zhruba 100 miliónů korun z havarijních rezerv uvolní ministerstvo školství 26 školským úřadům, aby je rozdělily mezi státní školy, které je nutně potřebují na svůj provoz. Na dotaz ČTK to bezprostředně po pátečním jednání vedení úřadu se školskými úřady řekl vrchní ředitel ekonomické sekce ministerstva Zdeněk Bernard. Pokud by některé školy nedostaly od ministerstva nutnou finanční injekci na zabezpečení svého provozu, hrozilo by jim do konce letošního roku přerušení výuky.

Odklad dotace pro soukromé školy, o který se v těchto dnech snaží ministerstvo školství, zřejmě povede Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska k jejich zániku. Podle otevřeného dopisu, který získala ČTK, se vedení sdružení domnívá, že banky neposkytnou školám úvěr, který by jim umožnil přežít do konce letošního roku. Vrchní ředitel ekonomické sekce ministerstva školstvá Zdeněk Bernard prohlásil, že ministerstvo není schopni v letošním roce poskytnout dotaci soukromým školám v celkové výši 270 miliónů korun.

US vyzývá ke spolupráci na omezení imunity ústavních činitelů

Poslanci Unie svobody vyzvali ke spolupráci na omezení imunity ústavních činitelů. Spolupráce by se měla podle šéfa poslanců unie Karla Kuhnla týkat všech stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. Parlament se legislativními iniciativami, které měly imunitu ústavních činitelů zúžit, zabýval už několikrát, tyto snahy však nebyly úspěšné.

Ústečtí vyjádřili zklamání nad výsledkem pondělní inspekce zástupců RE

Zklamání nad nekorektností a nekompetentností zástupců Rady Evropy, kteří po své pondělní návštěvě Ústí nad Labem označili záměr postavit ve zdejší Matiční ulici téměř dvoumetrový plot mezi Romy a majiteli rodinných domků "za segregaci a rasistické řešení", vyjádřilo v pátek ve svém stanovisku kolegium ústeckého primátora. V Matiční ulici chtělo město postavit čtyřmetrovou zeď, která by chránila majitele místních rodinných domků od nepořádku, hluku a zápachu z okolí sousedních obecních bytů pro neplatiče a nepřizpůsobivé občany, převážně Romy.

Prezident Václav Havel ocenil elitní policejní útvar rychlého nasazení, který navštívil ve Zbraslavi

Prezident Václav Havel navštívil v pátek Útvar rychlého nasazení. Viděl, jak protiteroristické komando zneškodnilo mluvčího BIS Jana Šuberta, který si zahrál na teroristu, a dozvěděl se, jak je útvar připraven k boji proti terorismu. Prezident Havel je podle svého mluvčího přesvědčen, že tato složka pracuje dobře.

V Českém Krumlově jednali zástupci 16 zemí o otázkách NATO

Jak mohou nově vstupující země přispět k fungování Severoatlantické aliance, bylo hlavním tématem dvoudenního semináře "Členství v NATO - cesta ke stabilitě", který v pátek skončil v Českém Krumlově. Zúčastnilo se ho na 120 zástupců 16 zemí, členů i uchazečů o členství v NATO.

Podle výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění podporuje vstup České republiky do NATO 55 procent obyvatel naší země. Ředitel České atlantické komise Jiří Hybner se však domnívá, že toto číslo je pro nedostatečnou osvětu stále nízké.

Modernizace železniční stanice v Přelouči si vyžádala 431 mil.Kč

Zhruba 431 miliónů korun si vyžádala modernizace železniční stanice Přelouč a přilehlých traťových úseků - jedné z části prvního železničního koridoru Českých drah spojujícího Berlín s Vídní. Jak na pátečním slavnostním otevření stavby řekl její ředitel Miroslav Švec z akciové společnosti Železniční stavitelství Praha, modernizovaný úsek měří přes deset kilometrů a je už pátou dokončenou stavbou prvního koridoru.

Ze sportu:

Podle pátečního losu se fotbalisté Slavie Praha střetnou ve druhém kole Poháru UEFA s italskou Bolognou. První zápas sehrají slávisté na hřišti soupeře 20.října, odveta je na programu 3.listopadu v Praze. Většina hlasů ze Slavie považuje italskou Bolognu za mužstvo, přes které se dá postoupit.

Český tenista Petr Korda prohrál ve čtvrtfinále Grand Slam Cupu s Američanem Andre Agassim po setech 6:4, 0:6 a 1:6 a s turnajem se rozloučil. Za účast a prémii za vítězství na lednovém Australian Open si přesto z Mnichova odváží 300.000 dolarů. Třicetiletý Korda podlehl Agassimu, který se do turnaje dostal díky volné kartě, za hodinu a čtyřiadvacet minut.

Hokejová Staropramen extraliga v pátek dokončila své osmé kolo. Vsetín přehrál bez problémů Litvínov 5:0, Vítkovice zvítězily nad Českými Budějovicemi 4:3, Karlovy Vary doma podlehly Třinci 2:3, Zlín utrpěl první porážku, a to v Pardubicích 2:3, Jihlava doma prohrála s Opavou 1:4 a Slavia zachránila v Edenu remizu 3:3 s Plzní.

Házenkářky Slavie vyhrály v Praze nad tureckým Anadolu Uni Eskisehir 22:15 v prvním kole Poháru vítězů pohárů. Odveta je 10.října v Turecku.

Stručně o počasí:

V sobotu bude na území České republiky převážně zataženo s občasným deštěm. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 9 až 13 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.