Zprávy sobota, 04. března 2000

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Ivo Prokop. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Prezident podepsal zákon o opatřeních vůči Afghánistánu

Prezident Václav Havel podepsal zákon o opatřeních ve vztahu k Afghánistánu, který reaguje na činnost islámského vládního hnutí Taliban. Podepsal i novelu zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, která umožní rychlejší projednávání návrhů zákonů souvisejících se slaďováním českého a evropského právního řádu. Zákon o opatřeních vůči Afghánistánu, který čelí mezinárodní izolaci kvůli podezření z podpory terorismu, byl projednáván v legislativní nouzi. Sankce se týkají hlavně zmrazení finančních aktiv a zákazu letecké dopravy. O rozsahu sankcí, jejich pozastavení a zrušení rozhodne vláda. Sankce mají Taliban donutit mimo jiné k vydání Usámy bin Ládina, kterého USA považují za současného nejnebezpečnějšího teroristu na světě. Novela jednacího řádu sněmovny umožní poslancům schvalovat návrhy zákonů již v prvním čtení. Ne však v případě, že se proti tomu v jednotlivých případech postaví nejméně 50 poslanců nebo dva poslanecké kluby. Hned v prvním čtení nebude možné schvalovat ústavní zákony a státní rozpočet.

Albrightová se po boku Havla zúčastní masarykovských oslav

Šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová přijede v neděli do České republiky oslavit 150. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Albrightová, která se narodila v Praze, přijíždí do České republiky po vlně spekulací, podle nichž by mohla usilovat křeslo českého prezidenta; tento týden ale svou případnou kandidaturu odmítla. S prezidentem Václavem Havlem se Albrightová setká krátce po příletu na Pražském hradě.

V pondělí promluví na Masarykově univerzitě v Brně na téma Česko-americké vztahy na prahu 21. století a převezme čestnou medaili univerzity. Setká se i s brněnským primátorem Petrem Duchoněm a navštíví sídlo Nejvyššího soudu. V poledne se po boku prezidenta zúčastní masarykovských oslav v Hodoníně - Masaryk se narodil v nedalekých Čejkovicích. Havel s Albrightovou navštíví muzeum TGM v hodonínském Zámečku a potom odjedou do Břeclavi, kde se zúčastní odhalení sochy Masaryka a v Hustopečích položí květiny na hrob Masarykových rodičů. Albrightová také prezidentovi týž den na zámku v Lánech na Rakovnicku předá posmrtný odlitek obličeje a ruky prvního československého prezidenta. Posmrtná Masarykova maska bude vystavena v lánském zámku. V úterý navštíví Albrightová hřbitov v Lánech, kde spolu s prezidentem a ministrem zahraničí Janem Kavanem položí květy na Masarykův hřbitov.

S šéfem české diplomacie potom odjedou do Prahy, kde v Černínském paláci položí kytici k pamětní desce Jana Masaryka. Nadace Bohemiae zorganizovala přednášku americké diplomatky na téma Jednotná a svobodná Evropa. Po jejím ukončení čeká Albrightovou jednání s Kavanem a večer se zúčastní slavnostního shromáždění ve Vladislavském sále na Pražském hradě. Ve středu ráno americká diplomatka odletí zpět do USA.

Sněmovna schválila státní rozpočet

Poslanecká sněmovna podle očekávání schválila třetí verzi vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na letošní rok. Předlohu, která počítá s příjmy 592 miliard korun, výdaji 627 miliard korun a schodkem 35 miliard korun, podpořili poslanci ČSSD a ODS. V závěrečném hlasování o přijetí rozpočtu schválilo tuto klíčovou předlohu 127 ze 196 přítomných poslanců. Proti bylo 36 zákonodárců KSČM, KDU-ČSL a Unie svobody. Část opozičních poslanců se hlasování zdržela. Občanští demokraté schválili rozpočet výměnou za rekonstrukci vlády, kterou premiér Miloš Zeman slíbil zahájit nejpozději 48 hodin po schválení rozpočtu. Během tříhodinového projednávání státního rozpočtu posoudili poslanci více než stovku pozměňovacích návrhů, které se v největší míře týkaly školství, kultury a zdravotnictví. Podle očekávání neuspěly desítky návrhů usilujících o posílení investic na lokální úrovni.

Premiér Zeman potvrdil, že je připraven vyměnit některé ministry

Premiér Miloš Zeman po schválení letošního státního rozpočtu potvrdil, že do 48 hodin informuje jednotlivé ministry, kteří by měli být odvoláni z jeho vlády. Žádná konkrétní jména ale neoznámil. Zeman novinářům připomněl svůj nedávný výrok, že výměny v jeho kabinetu se uskuteční "během několika málo týdnů". "K personálním změnám by došlo tak jako tak," poznamenal. Zeman nepotvrdil informace, podle nichž se měl ihned po schválení rozpočtu setkat s ministrem vnitra Václavem Grulichem, který je podle neoficiálních informací jedním z adeptů na odchod z vlády. Nahradit ho údajně má místopředseda sněmovny a šéf poslanců ČSSD Stanislav Gross. Další spekulace hovořily o tom, že Zeman chce vyměnit ministra bez portfeje Jaroslava Baštu a ministry pro místní rozvoj Jaromíra Císaře a dopravy a spojů Antonína Peltráma.

Zeman a Klaus shodně vyzdvihli, že končí rozpočtové provizorium

Potěšení nad přijetím státního rozpočtu na letošní rok vyjádřil po jeho schválení v Poslanecké sněmovně ministerský předseda Miloš Zeman. Šéf sněmovny a ODS Václav Klaus věří, že rozpočet s deficitem 35 miliard korun skončí lépe, než jak jej dnes dolní komora schválila. "Jsem rád, že byla dodržena dohoda, a zejména jsem rád, že tato země má rozpočet a že končí rozpočtové provizorium," řekl Zeman novinářům. Za priority ČSSD v dalších měsících označil úsilí o další oživení ekonomického růstu, boj s nezaměstnaností a zvýšení pozornosti vůči protikorupční akci Čisté ruce. Podle Klause země rozpočet potřebuje. "Prodlužování rozpočtového provizoria by určitě pro nikoho z nás vítězstvím nebylo," uvedl. Za nedůstojné označil "hříčky, polemiky, minipozměňovací návrhy, které se netýkají podstaty a vytvářejí kolem toho takovouto zvláštní auru".

Vlastník ZVVZ chce za Búšehr kompenzace 500 miliónů Kč

Neuskutečněním dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu Búšehr přijde ZVVZ Milevsko podle současné analýzy přibližně o 500 miliónů korun, které představují součet předpokládaného zisku a souvisejících fixních a mzdových nákladů pokrytých touto zakázkou. Řekl to předseda představenstva a.s. GES Holding a předseda dozorčí rady a.s. ZVVZ Ivan Zach. "Naše představy o kompenzacích za nerealizování zakázky v Búšehru se pohybují v této výši. Návrhy ministerstva průmyslu a obchodu však podle našeho názoru ztrátám neodpovídají výší ani časovým rozložením," prohlásil Zach. Definitivní rozhodnutí o náhradních zakázkách a případných finančních úlevách, pro akciovou společnost ZVVZ Milevsko by mělo padnout v pondělí 6. března.

Podle ministra Motejla je přístup Soudcovské unie k novele Ústavy maximalistický

Přístup Soudcovské unie, která se distancovala od vládního návrhu novely Ústavy o soudech, hlavně kvůli způsobu obsazování Nejvyšší rady soudnictví, je podle ministra spravedlnosti Otakara Motejla maximalistický. Vládní návrh podle něj stojí na hranici toho, čeho lze v současné situaci reálně dosáhnout. Unii se na vládním návrhu nelíbí, že v novém samosprávném soudcovském orgánu, šestnáctičlenné Nejvyšší radě soudnictví, nebudou mít soudci většinu. Vládní návrh prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně o jeden hlas; Motejl upozornil, že "jablkem sváru" přitom byla samotná existence Nejvyšší rady soudnictví. Unie zásadně nesouhlasí s navrženým zněním "soudcovských zákonů", k nimž patří návrh novely Ústavy a návrhy zákonů o soudech a soudcích, předložených sněmovně. Soudci požadují jako jednu ze záruk své nezávislosti respektování ústavního principu nepřeložitelnosti soudců bez jejich souhlasu. Nechtějí také, aby byla stanovena věková hranice pro ukončení funkce soudce. Ministr k prvé výhradě uvedl, že jde pouze o dočasné a výjimečné řešení eventuálního hrozícího kolapsu některého soudu. Upozornil, že třetina českých soudů má deset a méně soudců. Možnost zpochybnit způsobilost soudce obecního soudu k výkonu jeho funkce v 65 letech je podle Motejla legitimní a odpovídá obdobné úpravě v evropských zemích. Ministr má zato, že odchod soudce do důchodu je otázkou i "soudcovského důstojenství".

Evropská komise připomíná český závazek liberalizovat telekomunikace

Evropská komise se v první reakci na schválení zákona o telekomunikacích v Poslanecké sněmovně omezila na připomínku toho, k čemu se Česká republika zavázala předloni a loni při jednání o této kapitole a jaký byl postoj "patnáctky". Zvláště upozornila, že Praha se zavázala telekomunikační trh liberalizovat od roku 2001. Kapitola "telekomunikace" byla loni "předběžně uzavřena" s tím, že může být vrácena na pořad jednání, kdykoli to bude zapotřebí. Pokud by Evropská komise shledala, že nebyl splněn závazek, na kterém trvala, zřejmě by takový krok členským státům navrhla. Návrat již uzavřené kapitoly do procesu by signalizoval nedůvěru v české závazky a zatížil by beztak náročnou jednací agendu letošního roku.

Postup integrace České republiky do Evropské unie lze hodnotit jako uspokojivý

Postup integrace České republiky do Evropské unie lze podle ministra zahraničí Jana Kavana hodnotit jako uspokojivý, i když dosud nebyl ve všech oblastech stejný. Ministr uvedl, že "mnohé z prvků přípravy na integraci do Evropské unie nelze odlišit od nezbytného dokončení transformace ekonomiky a společnosti České republiky". Sněmovna vládní zprávu, která rekapituluje přibližování České republiky k Evropské unii, projednala bez polemik a sporů za necelých 30 minut. Požádala přitom kabinet, aby součástí další podobné zprávy bylo "zhodnocení integrační výkonnosti jednotlivých resortů z hlediska kvality zpracování legislativních materiálů". Sněmovna také chce, aby vláda zhodnotila práci svého výboru pro evropskou integraci.

Odhalení destiček na Karlově mostě se zúčastní američtí rabíni

Prezident rabínské rady v New Yorku Marc Schneier se spolu s dalšími americkými rabíny zúčastní 8. března odhalení vysvětlujících tabulek k textu u sochy Kalvárie na pražském Karlově mostě, který uráží židovské cítění. Umístění vysvětlující tabulky k zlacenému nápisu původně navrhlo Židovské muzeum v Praze. Návrh muzea příslušný odbor pražského magistrátu vyhodnotil jako podnět k zahájení správního řízení, které posléze přerušil. Iniciativy se poté chopil primátor Jan Kasl, který její umístění přislíbil americkým rabínům při své loňské návštěvě Spojených států. Destičky s textem dohodnutým primátorem se zástupci židovské obce by měly být v češtině, angličtině a hebrejštině. Náklady odhadované na zhruba 70.000 korun prý primátor Kasl zaplatí ze svého.

Evropský soud rozhodl proti České republice, ale privatizaci nezpochybnil

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku zveřejnil rozsudek, podle něhož český Ústavní soud porušil článek šest Evropské úmluvy o lidských právech týkající se práva na spravedlivý proces a že Česká republika musí zaplatit dědicům původního majitele Rakony přes deset miliónů korun, což je však mnohem méně než požadovali. Soud zároveň nezpochybnil rozhodnutí českých soudů o privatizaci Rakony. Česká republika musí do tří měsíců každému ze sedmi stěžovatelů vyplatit po 1,35 miliónu korun jako spravedlivé zadostiučinění a každému z nich také 80.000 korun jako náhradu nákladů spojených s řízením. Je to mnohem méně, než více než tři miliardy korun, které požadovali. Uspokojení nad morálním zadostiučiněním, které se jim dostalo u evropského soudu, a zklamání nad výší finančního odškodnění dali po výroku soudu najevo zástupci původních majitelů chemičky Rakona. Představitel českého ministerstva spravedlnosti Emerich Slavík přislíbil respektování verdiktu soudu. Verdikt není důvodem k legislativním změnám v České republice, ale má obecný dopad pro budoucnost v tom, že české soudy budou muset dávat pozor, aby nedocházelo k podobným pochybením, řekl český soudce ve štrasburském soudu Karel Jungwiert, který byl členem sedmičlenného senátu posuzujícím celou kauzu.

Žáci české školy ve Vídni předali velvyslanci Grušovi obrázky

Žáci české školy ve Vídni předali velvyslanci České republiky Jiřímu Grušovi obrázky a ruční práce, které nakreslili anebo přichystali pro děti, jež se léčí v brněnské nemocnici. Velvyslanectví z nich připraví prodejní výstavu a výtěžek předá fakultní nemocnici v Brně. Při setkání žáků s velvyslancem a jeho chotí Sabine Grušovou řekla ředitelka Komenského školy Alena Hoffová, že Gruša je také autorem slabikáře, který má i jejich škola. Gruša k tomu poznamenal, že jim opomenula sdělit "nepříjemnou informaci", a to, že byl i ministrem školství. Potom na přání Hoffové hovořil Gruša o povolání diplomata.

Patrně nejstarší obyvatel Smíchova oslavil sté narozeniny

Ve zdraví oslavil sté narozeniny patrně nejstarší obyvatel Prahy Smíchova Bedřich Kormunda. Ve středu mu byli popřát zástupci tamní radnice, kteří jej obdarovali dárkovým košem a kyticí, informoval Oslavenec pochází z Vysočan, v Praze 5 již bydlí přes 60 let. Stále chodí na malé vycházky na Hořejší nábřeží k Vltavě, kde si rád popovídá se staršími sousedy. Přes svůj věk se zajímá o dění v okolí a říká, že by rád viděl současné proměny Smíchova ještě za deset či dvacet let. Na zdraví si jubilant nestěžuje, do sta let to však prý bylo lepší než nyní, kdy již hůře slyší chodí.

A ještě krátce o počasí

Bude proměnlivá oblačnost s přeháňkami, většinou sněhovými. Ojediněle bouřky. Nejvyšší teploty 2 až 5, v tisíci metrech kolem -3 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.