Zprávy sobota, 04. září 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Premiér Zeman se bývalému exministrovi zahraničí Zieleniecovi neomluví

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman se neomluví exministrovi zahraničí Josefu Zieleniecovi za výrok o uplácení novinářů. Na páteční tiskové konferenci v Lidovém domě Zeman prohlásil, že existuje podezření trestné činnosti a zneužívání státních prostředků na ministerstvu zahraničí v době, kdy ho Zieleniec řídil. O tom, kdo má pravdu, by podle Zemana měly rozhodnout nezávislé instituce -- tedy Nejvyšší kontrolní úřad, vyšetřovatelé a soudy.

NKÚ dosud od vlády nic neobdržel, Zemanův postup má za neobvyklý

Nejvyšší kontrolní úřad dosud neobdržel od vlády zadání pro kontrolu na ministerstvu zahraničí. Jak uvedla mluvčí úřadu Julie Šebelová, pokud vláda úřad požádá, aby prošetřil výsledky vnitřní kontroly na ministerstvu, bude to neobvyklý postup. O prověrku na ministerstvu zahraničí chtějí NKÚ požádat šéf tohoto resortu Jan Kavan a premiér Miloš Zeman v souvislosti se svými obviněními, že bývalý ministr zahraničí Josef Zieleniec uzavřel 60 smluv s mediálními agenturami. Ty měly bývalého ministra propagovat. Zieleniec obvinění odmítl a Zemana s Kavanem vyzval, aby svá tvrzení dokázali.

Miloš Zeman nepovažuje bamberskou aféru za uzavřenou

Na páteční tiskové konferenci v Lidovém domě v Praze Miloš Zeman uvedl, že nepovažuje bamberskou aféru za uzavřenou. Podle ní měli on a tehdejší místopředseda strany Karel Machovec v roce 1995 jednat s čechošvýcarskými podnikateli o finanční pomoci pro sociální demokracii výměnou za funkce ve státní správě a možnost ovlivňovat českou ekonomiku. Zeman také stále trvá na svém podezření, že za aférou byla Unie svobody.

Kühnl Zemanovi poradil, aby kvůli "Bamberku" zašel k psychiatrovi

Poslední výroky premiéra a předsedy ČSSD Miloše Zemana o bamberské aféře svědčí podle místopředsedy Unie svobody Karla Kühnla o tom, že Zeman by měl podstoupit psychiatrické léčení. "To už je prostě psychopatické, čeho se náš pan premiér dopouští," řekl v pátek Kühnl na tiskové konferenci unie.

ODS připustila chyby ve své volební kampani do Senátu

Požadavek pražské ODS k vypovězení opoziční smlouvy s ČSSD podporuje Pražský primátor Jan Kasl. Naproti tomu místopředsedkyně strany Libuše Benešová ho považuje za předčasný a předseda ODS Václav Klaus ho nebude komentovat dříve, dokud s ním nebude seznámen. Uvedení politici to řekli v pátek při příchodu na jednání politického grémia ODS.

Vedení Občanské demokratické strany poté připustilo, že doplňovací volby do Senátu byly pro ODS obrovským neúspěchem a že se strana v kampani dopustila chyb. Nenaznačilo ale, jaké budou následné konkrétní kroky a politika ODS. Politické grémium strany ve svém stanovisku uvádí, že výsledky voleb považuje za obrovský neúspěch, a to nejen ODS, ale politických stran vůbec. "Bylo naší chybou, že jsme zvolili apolitický způsob kampaně a že jsme se nechali vlákat do jejího ostřejšího závěru," citoval předseda ODS Václav Klaus stanovisko na tiskové konferenci. Uvedl, že výsledky voleb jsou pro ODS začátkem intenzívní debaty o směru její politiky v nejbližší budoucnosti.

Václav Klaus k návrhu zákona o státním rozpočtu

Necelý měsíc před tím, než je vláda povinna předložit Poslanecké sněmovně oficiální návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2000, odmítl předseda ODS Václav Klaus veškeré spekulace o plánovaném velkém rozpočtovém schodku. Na páteční stranické tiskové konferenci znovu zopakoval, že ODS je proti rozpočtovým deficitům. "Myslím, že ODS nikdy nenaznačila, že by mohla dát hlasy pro velký rozpočtový schodek," řekl Klaus. Znovu přitom odmítl komentovat výsledky nedávného rozpočtového jednání mezi ním a předsedou vlády Milošem Zemanem. Směrodatné podle něj však je, že vláda oficiálně návrh rozpočtu ještě neprojednala a nepředložila Poslanecké sněmovně k posouzení. Podle zákona o jednacím řádu by tak kabinet měl učinit do konce září.

Nutnost vypsání předčasných voleb nevylučuje ani Kühnl

Místopředseda Unie svobody Karel Kühnl v pátek připustil, že výrazná změna politické situace možná nebude bez předčasných voleb proveditelná. Dodal, že sám je z této vyhlídky velmi nešťastný, protože kvalita státu se podle něj měří mimo jiné pravidelností voleb. O možnosti předčasných voleb začali hovořit také někteří politici ODS. Jejich uspořádání připustil například místopředseda této strany Miroslav Macek. Šéf komunistů Miroslav Grebeníček pak ve čtvrtek oznámil, že orgány jeho strany budou možnost předčasných voleb a politickou situaci ještě tento měsíc posuzovat.

Ministr Grulich chce snížit počet zaměstnanců svého rezortu

Ministr vnitra Václav Grulich připravuje snížení počtu administrativních pracovníků ve svém resortu. Tato redukce by se měla týkat nejen samotného ministerstva, ale také policie. Podle ředitele tiskového odboru ministerstva vnitra Jana Deckera zatím nelze říci, kolik lidí bude muset vnitro opustit. Policejní prezídium dostalo za úkol připravit do dvou měsíců analýzu, kde by bylo možné ušetřit finanční prostředky snížením počtu administrativních pracovníků jak přímo na prezídiu, tak na krajských a okresních policejních správách.

Motejl: Nový trestní řád uvolní policii ruce od administrativy

Nový trestní řád má policistům uvolnit ruce od administrativy a umožnit jim, aby se více věnovali hledání pachatelů trestné činnosti. Na pátečním veřejném slyšení ústavně-právních výborů obou parlamentních komor v Senátu to řekl ministr spravedlnosti Otakar Motejl. Rozsáhlou novelu trestního řádu bude vláda projednávat koncem září. Pokud bude novela přijata, zajistí policie pouze neodkladné důkazy o trestném činu a předá věc soudu, který bude vyslýchat svědky a pokračovat v objasňování případu. Dosud policisté předávají podezřelé policejním vyšetřovatelům, kteří vyslýchají svědky a provádějí vlastně "soudní řízení na nečisto".

Rychetský ke kontu Lánského v Rakousku

Zcela zanedbatelným prohřeškem je podle místopředsedy vlády Pavla Rychetského fakt, že si vicepremiér Egon Lánský otevřel bez potřebného povolení konto v Rakousku. Rychetský uvedl, že pochybnosti o Lánského setrvání ve funkci však mohou vyvolávat platby, které byly podle mezinárodní arbitráže určeny zahraničnímu věřiteli, a přesto byly odeslány na Lánského zahraniční účet. Právě tyto úkony musí podle Rychetského prošetřit Česká národní banka, protože je orgánem, který sleduje podezřelé finanční operace. Rychetský se svým stanoviskem počká na její nález. Nyní se k případu odmítl vyjádřit, protože prý o něm nemá a ani nemůže mít dostatek informací.

Nejvyšší zastupitelství zařadilo do akce Čisté ruce 150 případů

Zatím přibližně 150 případů zařadilo Nejvyšší státní zastupitelství do akce Čisté ruce. Zhruba 90 procent trestních oznámení přišlo podle náměstka nejvyšší státní zástupkyně Miroslava Růžičky z vládní analytické skupiny. Mezi případy, kterým zastupitelství hodlá věnovat zvýšenou pozornost, zařadili jeho zaměstnanci v poslední době také 17 trestních oznámení České národní banky, týkajících se bankovních domů. Nejvyšší státní zastupitelství ovšem tyto případy neprošetřuje, ale předá je na příslušná okresní či krajská zastupitelství.

V Břevnově byl pohřben arciopat Anastáz Opasek

Arciopat benediktinského kláštera v pražském Břevnově Anastáz Opasek, který zemřel 24. srpna ve věku 86 let, byl v pátek pohřben na hřbitově v blízkosti kláštera. Na poslední rozloučení s Anastázem Opaskem přišla do zcela zaplněné baziliky svaté Markéty i místopředsedkyně Spolkového sněmu Německa Antje Vollmerová, premiér Miloš Zeman a místopředseda Senátu Ivan Havlíček. Samotného pohřbu se zúčastnil i prezident Václav Havel s chotí. Mši zahájil převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek, jenž vyzdvihl odvahu, s jakou Opasek čelil složitým situacím, kterými mu život zkomplikoval komunistický režim. Po vzpomínce na podivuhodného, krásného člověka, pronesené Ivanem Medkem, se kostelem rozlehla kytara Jaroslava Hutky.

Evropská organizace "dětí holocaustu" chce prosazovat odškodnění

Dosáhnout zohlednění svých nároků a zamezit přetrvávající diskriminaci v odškodňovacích procesech je hlavním cílem nově založené Celoevropské organizace židovských dětí přeživších holocaust. Její vznik iniciovala pražská organizace Hidden Child, která v těchto dnech v Praze pořádá konferenci Mosty k zítřku. Hlavní pozornost zaměří organizace na oběti holocaustu ve státech střední a východní Evropy, které byly kvůli poválečnému uspořádání světa na 40 let vyloučeny ze všech odškodňovacích procesů. Finanční kompenzace v posledních letech jsou podle iniciátorů organizace často nedostatečné a také nespravedlivé k obětem nejbezbranějším - k někdejším dětem.

Do tureckého Gölcüku nedaleko Izmitu přijela druhá část české nemocnice

Druhá skupina příslušníků 6. polní nemocnice české armády se připojila k záchrannému lékařskému týmu působícímu v Turecku už od 23. srpna. Počet členů lékařského záchranného týmu AČR v Turecku se tak zvýšil na 59. K dispozici má nyní traumatologa, všeobecného a cévního chirurga, internistu, dva praktické lékaře, anesteziologa, psychiatra a rentgenologa. Dva odborníci sledují epidemiologickou situaci v oblasti působení. Týmu pomáhají čtyři tlumočníci z řad tureckých dobrovolníků, přičemž jeden z nich je lékař. Zbývající část 6. polní nemocnice české armády se 40 osobami zůstává i nadále v činnosti v Albánii.

Tým záchranářů se vrátil z Turecka na olomouckou základnu

19 záchranářů Civilní ochrany z Olomouce se v pátek vrátilo z Turecka do České republiky. Skupina specialistů se třemi cvičenými psy pomáhala v oblasti zasažené zemětřesením bezmála dva týdny. Všichni záchranáři jsou v pořádku. V postižené oblasti rovněž působila skupina pěti českých kynologů, která se vrátila už před týdnem.

Adra vyslala do Turecka dalších 20 tun humanitární pomoci

Stany, deky, velké igelity pod stany, ekologické toalety a dětské oblečení obsahuje pomoc, kterou do zemětřesením postižených oblastí Turecka vyslala humanitární organizace Adra. Kamión s dvacetitunovým nákladem odjel z České republiky už ve čtvrtek odpoledne.

Už sedmé letadlo s kosovskými uprchlíky odletělo z Ostravy

Dalších 105 uprchlíků z jugoslávské provincie Kosovo odletělo v pátek z ostravského letiště v Mošnově do vlasti. Na palubu českého armádního speciálu nastoupilo také 36 dětí a 25 žen. Jejich cílem je makedonská metropole Skopje. Od 13. srpna, kdy Česká republika zahájila program dobrovolné repatriace, se sedmi letadly do Kosova vrátilo 721 uprchlíků. Další dva lety připravuje ministerstvo vnitra na příští týden.

Podle českých diplomatů Rusko chápe nezbytnost zavedení víz

Česká republika informovala v minulých dnech ruské oficiální orgány o chystaném přehodnocení dosavadní dohody o bezvízových cestách občanů a nalezla pochopení ze strany představitelů Ruské federace. Novinářům v Moskvě to v pátek řekl rada-vyslanec českého velvyslanectví v Rusku František Masopust. Český konzul v Moskvě Ondřej Morávek uvedl, že ruská strana patrně podnikne podobné kroky jako ČR.

V Matiční ulici bude mít nový keramický plot vchody jako jsou v nynějším kovovém

Keramický plot, který chce radnice ústeckého obvodu Neštěmice postavit v Matiční ulici, bude mít vchody v místech, kde jsou v nynějším kovovém plotu. Starosta Neštěmic Pavel Tošovský uvedl, že radní tak vyhověli požadavku ochránců lidských práv, podle nichž by keramický plot bez vchodů do Matiční ulice ponižoval důstojnost zdejších obyvatel obecních bytů, obývaných převážně Romy. Tošovský zdůraznil, že rada přijala toto rozhodnutí na základě dopisu majitelů rodinných domků v Matiční ulici. Ti po pondělních romských protestech proti připravované stavbě plotu souhlasili s tím, aby v keramickém plotu bylo tolik vchodů, kolik jich je v nynějším plotu.

Právnická fakulta přijala v opakovaných zkouškách 57 studentů

Celkem 57 uchazečů o studium na Právnické fakultě Univerzity Karlovy uspělo v pátečních opakovaných zkouškách. Všichni byli přijati do prvního ročníku, řekl ČTK po vyhodnocení výsledků děkan fakulty Dušan Hendrych. Nynější termín fakulta vyhlásila kvůli tomu, že před červnovými mimořádnými zkouškami byly uchazečům za úplatu nabízeny vyplněné i nevyplněné testy. .

Banka Moravia byla vyřazena ze stabilizačního programu

Česká národní banka vyřadila banku Moravia ze stabilizačního programu, do kterého byla zařazena v roce 1997. Současně bylo rozhodnuto zahájit proti bankovnímu ústavu správní řízení. Důvodem je přetvrvávání závažných nedostatků v činnosti Moravia Banky. V rámci zahájeného správního řízení Česká národní banka uložila předběžným opatřením neotevírat nové účty a nepřijímat vklady od veřejnosti na už vedené účty. Vyjímkou jsou vklady od osob se zvláštním vztahem k bance Moravia a platby, které souvisejí se splácením jejích pohledávek.

Běžný účet ČR za první pololetí 1999 se schodkem 0,5 miliardy Kč

Za letošní první pololetí byl běžný účet platební bilance České republiky přibližně vyrovnaný. Schodek činil půl miliardy korun. Za loňské první pololetí přitom činil schodek skoro osm miliard korun. Uvedl to v pátek mluvčí centrální banky Martin Švehla.

Za účasti ČR začal v Kanadě summit frankofonie

V kanadském městě Moncton v provincii New Brunswick začalo v pátek 8. vrcholné setkání hlav států a vlád zemí Mezinárodní organizace frankofonních zemí (OIF), kterého se účastní i delegace České republiky. Organizace má dosud 52 členů; zahrnuje nejen státy, kde se francouzština používá jako přinejmenším jeden z jazyků, ale i země se sympatií k tzv. francouzské sféře vlivu, která často vystupuje jako protiváha "anglofonizaci světa". Letos v březnu Česká republika požádala OIF o status pozorovatele. O naší žádosti má rozhodnout summit v Monctonu. Českou delegaci na vrcholné schůzce vede náměstek ministra zahraničí Martin Palouš.

Bratr Albrightové přijede na odhalení pamětní desky do Letohradu

Na odhalení pamětní desky československému diplomatovi Josefu Korbelovi přijede 19. září do Letohradu ze Spojených států jeho syn, bratr americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové. ČTK to v pátek řekl tajemník Městského úřadu v Letohradě Vladimír Zamazal. Právě 19. září, den před Korbelovými nedožitými devadesátinami, bude na jeho rodném domě odhalena pamětní deska. Její návrh zpracoval akademický sochař a medailér Zdeněk Kolářský.

Vozíčkář z Opavska vytvořil světový rekord v dálkové jízdě

Světový rekord v dálkové jízdě na elektrickém invalidním vozíku vytvořil jednašedesátiletý vozíčkář Josef Bartošek z Hrabyně na Opavsku. Za 30 dní ujel 2105 kilometrů. V pátek dopoledne završil své putování šesti evropskými státy u staroměstského orloje v Praze, odkud před měsícem vyjel. Jeho výkon bude zapsán do Guinnessovy knihy rekordů. Putováním po silnicích České republiky, Polska, Slovenska, Ukrajiny, Maďarska a Rakouska chtěl Bartošek stejně postižené lidi přesvědčit, že i na invalidním vozíku mohou lecčeho dosáhnout.

V Mariánských lázních začal Karlovarský folklórní festival

Zahajovacím koncertem odstartoval v pátek ve společenském domě Casino v Mariánských Lázních čtvrtý ročník Karlovarského folklórního festivalu. Ten je poprvé zahrnut do kalendáře nejvýznamnějších akcí Světové organizace lidového umění (IOV), působící pod patronací UNESCO. Na pódiu se v pátek posluchačům představilo pět z jedenácti souborů, které se zúčastní třídenní přehlídky lidových písní a tanců. Na úvodní vystoupení novozélandské skupiny Oceans Stars of the Pacifik navázala německá De Gockeschen a švédská Kulturella Föreningen. Za domácí účastníky festivalu zazpívaly soubory Hlubiny z Ostravy a Jaro z Ústí nad Orlicí.

V Kutné Hoře probíhá festival poezie věnovaný básníku Ortenovi

Svátkem poezie a hudby je festival Ortenova Kutná Hora, který začal v pátek v tomto středočeském městě. Třídenní setkání věnované památce básníka Jiřího Ortena, kutnohorského rodáka, se koná už pošesté. Do Kutné Hory se vedle rodáků a umělců už tradičně sjeli také mladí básníci. Součástí festivalu je totiž soutěž začínajících, knižně dosud nepublikujících autorů Ortenova věku. Jiří Orten zemřel v roce 1941 ve 22 letech.

Nový film "Kanárek" už příští týden v českých kinech

Jako příběh o cestě dolů, která není pádem, ale poznáním, charakterizují tvůrci film mladého režiséra Viktora Tauše Kanárek. Jeho premiéra se uskuteční v pražských kinech Blaník a Galaxie 8. září a o den později bude distribuován ve 12 kopiích i na dalších místech. "Jde o příběh kluka, který pro samou lásku k americkému filmu ztratí smysl pro realitu a snaží se svůj svět najít v pražských ulicích. A to nemůže dopadnout dobře," říká režisér, který v tomto autobiograficky laděném snímku zároveň ztvárnil hlavní roli. Kromě Tauše se na plátně objeví Mikuláš Křen, Vanda Hybnerová, František Černý, Jiří Schmitzer, Saša Rašilov a muzikant Mejla Hlavsa.

V těchto dnech byly vydány nové české poštovní dopisnice

K Celostátní výstavě poštovních známek, která uskuteční 5. až 11. března 2000 v Brně, vydává v těchto dnech Česká pošta dvě příležitostné poštovní dopisnice. Zároveň vydává dopisnici pro běžný provoz. Obě příležitostné dopisnice mají natištěnou známku v nominální hodnotě čtyř korun, logo výstavy a logo České pošty, pod nímž je umístěn hologram pošty, sloužící jako ochranný prvek.

Sport

Mladí čeští fotbalisté zvítězili v utkání deváté kvalifikační skupiny mistrovství Evropy do 21 let ve Vilniusu nad Litvou 2:0. První gól si dali domácí sami, druhý přidal Tomáš Došek. Svěřenci trenéra Karla Brücknera zůstávají v čele tabulky, jediné body zatím ztratili remízou v Bosně.

Devatenáct branek, líbivé kombinace a technické finesy okořenily exhibiční utkání hokejových veteránů dvou bývalých federálních partnerů, které ve Zlíně skončilo vítězstvím českého výběru 12:7. Čtyřmi brankami se blýskl Vladimír Jeřábek, současný trenér Litvínova, po třech gólech si připsali Evžen Musil a Radek Knotek.

Informace o sobotním počasí

Většinou polojasno, ráno a dopoledne místní mlhy nebo nízká oblačnost. Na jihu území ojediněle možnost slabých dešťových přeháněk. Nejvyšší denní teploty 2O až 24 stupně Celsia, v 1 OOO metrech , na horách, kolem l5 stupňů. Východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 metrů za sekundu.

Tolik zprávy Radia Praha.