Zprávy sobota, 05. prosince 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod přehled zpráv:

Nyní podrobněji:

Obvinění Helmuta Zilka nepotvrzeno, česká strana vyjadřuje politování

Obvinění bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka ze spolupráce s československou komunistickou bezpečností je "nepodložené a nepotvrzené". Prohlásil to ve Vídni český velvyslanec Jiří Gruša poté, co Zilka seznámil se závěry komise ministerstva vnitra. "Česká strana tímto vyjadřuje své politování," citoval z dopisu velvyslanec. Prostřednictvím rakouského velvyslanectví vyjádřilo politování rakouské vládě také české ministerstvo zahraničí. Helmut Zilk vyjádřil uspokojení nad těmito závěry a uvedl, že do Prahy přijede v úterý.

Senátor Václav Benda, který aféru odstartoval si myslí, že komise ministerstva vnitra zkoumající Zilkovy materiály nemohla dát jednoznačnou odpověď, zda Zilk byl opravdu spolupracovníkem StB. To avizoval již před měsícem sám ministr vnitra Václav Grulich 'ČSSD). Benda zopakoval, že on své informace o materiály prověřované komisí neopíral, ale má je z jiných zdrojů, které nadále nehodlá zveřejnit.

Petra Buzková považuje výzvu Klause za přiznání viny

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a sociální demokracie Petra Buzková chápe výzvu předsedy sněmovny Václava Klause k jednání o stavu ekonomiky jako přiznání viny za její alarmující stav. Je přesvědčena, že schůzka byla vyvolána snahou o konsensus v ekonomické politice. Klaus svou výzvu zveřejnil ve čtvrtek. Vedly ho k ní poslední zveřejněné statistické údaje, které prokazují, že se propad české ekonomiky prohlubuje alarmujícím způsobem.

Předseda poslaneckého klubu Unie svobody Karel Kühnl chápe Klausovu výzvu ke společné schůzce s premiérem Milošem Zemanem a guvernérem centrální banky Josefem Tošovským jako snahu o okleštění suverenity centrální banky. Podle Kühnla se bude hledat obětní beránek za špatný stav hospodářství, kterým je v očích Klause centrální banka.

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý označil za hlavní důvod schůzky snahu o lepší koordinaci mezi měnovou politikou centrální banky a rozpočtovou politikou vlády a parlamentu. ODS v žádném případě nezpochybňuje nezávislost centrální banky, uvedl Tlustý.

Schůzky je ochoten se zúčastnit i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů 'ČMKOS) Richard Falbr. Od vrcholných představitelů očekává vysvětlení, jak je možné, že přes obecné výzvy ke mzdové zdrženlivosti extrémně rostou platy a další požitky manažerů, a to i v těch podnicích se státní účastí, které mají špatné výsledky.

Jan Kasal se bude ucházet o funkci předsedy KDU-ČSL

Místopředseda Křesťanské a demokratické unie - Čs. strany lidové Jan Kasal se hodlá ucházet o funkci předsedy této strany. Oznámil to na tiskové konferenci k jednání lidoveckých senátorů ve Slavkově u Brna. Kasal je nyní úřadujícím šéfem lidovců místo Josefa Luxe, který letos na podzim kvůli nemoci z čela strany odstoupil. Kasalovým protikandidátem bude nejspíše bývalý ministr vnitra Cyril Svoboda

Václav Havel a Roman Herzog na konferenci Diskusního fóra

Česko-německý dialog jako vůli k novému začátku vyzdvihli v Drážďanech prezidenti Václav Havel a Roman Herzog na úvod první výroční konference dvoustranného Diskusního fóra, které vzniklo z popudu loni přijaté česko-německé deklarace. Herzog konstatoval, že hlubší vztahy mezi národy nesnesou nevyjasněné otázky z minulosti, které jsou překážkou budoucnosti. Oba prezidenti zdůraznili, že dobré mezistátní vztahy jsou důležitým vkladem do evropské integrace.

Cestou do Německa navštívil Václav Havel severočeské Ústí nad Labem. Zastavil se v Matiční ulici, která se stala světoznámou po rozhodnutí vedení města postavit zde zeď mezi rodinnými domky a obecními byty pro neplatiče, především Romy. K obecním domům pro neplatiče jej mohli doprovodit jen jejich obyvatelé, představitelé města, romská poradkyně a vybraní majitelé rodinných domků z druhé strany ulice. Početná skupina ostatních obyvatel této lokality, kteří zůstali na chodníku v Matiční ulici, velmi kriticky komentovala skutečnost, že před příjezdem prezidenta se okolí obecních bytů neobvykle důkladně uklízelo. Havel, který se poté na půl hodiny setkal v kulturním domě s obyvateli obou stran Matiční ulice a vedením města, novinářům před odjezdem z Ústí nad Labem řekl, že situace se v této lokalitě zlepšuje, protože byl navázán dialog mezi oběma komunitami.

Posselt: Požadavky sudetských Němců neztratily aktuálnost

Před snahami odsunout sudetské Němce na okraj česko-německého dialogu varoval místopředseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení a poslanec Evropského parlamentu za bavorskou CSU Bernd Posselt, který je zároveň jedním z členů koordinační rady česko-německého diskusního fóra. "Nároky sudetských Němců neztratily ani změnou vlády v Bonnu nic na aktuálnosti," zdůraznil Posselt.

Německý kancléř by měl přijet do ČR

Do ČR by měli zavítat německý kancléř Gerhard Schröder a německý ministr zahraničí Joschka Fischer, prohlásila v televizi ZDF místopředsedkyně Spolkového sněmu Antje Vollmerová. K požadavku bavorské spolkové vlády a sudetoněmeckého landsmanšafu, aby jako podmínka vstupu ČR do Unie bylo stanoveno zrušení tzv. dekretů prezidenta Beneše, poznamenala: "Nemají co požadovat. Máme stanovisko k minulosti, které obě strany 'Praha a Bonn) přijaly. Nyní jde o budoucnost."

Václav Klaus na konferenci v Lucemburku varoval před náklady EU

Evropská měnová unie nepřinese jen výhody, ale i podstatné náklady, uvedl na konferenci "Euro jako stabilitázor mezinárodního ekonomického systému" v Lucemburku předsedy Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Mezi hlavními problémy jmenoval neexistující politickou unii a vůbec ochotu ji mít a nejednotné národní ekonomické zájmy.

Ministerstvo zahraničí nemá výhrady k prodeji tanků T-55 Gruzii

Ministerstvo zahraničí nemá ze zahraničněpolitického hlediska výhrady k případnému vývozu tanků T-55 do Gruzie. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí Aleš Pospíšil. Gruzie chce od armády tanky údajně buď odkoupit za cenu asi miliónu korun za kus, nebo za ně poskytnout náhradní díly pro bitevní letadly Su-25.

Nejvyšší soud obdržel pět stížností

V zákonem stanovené desetidenní lhůtě, jež skončila o půlnoci ze čtvrtka na pátek, obdržel Nejvyšší soud celkem pět "senátních volebních" stížností. Pouze dvě z nich směřovaly proti vydání osvědčení o zvolení konkrétním senátorům. Zbývající podněty kritizovaly například volební systém jako celek, nebo požadovaly zrušení Senátu s poukazem na nízkou účast voličů.

Autodopravci se s ministerstvem nedohodli, demonstrace bude

K žádnému řešení nedospěl Výbor na ochranu autodopravců na jednání s náměstkem ministra dopravy Jaroslavem Vránou. Protest dopravců, ohlášený na pondělí 7. prosince, se s největší pravděpodobností uskuteční. Podle zástupce výboru Jana Simonoviče, Vrána nepřistoupil na požadavek zrušit opatření redukující počet vozidel žádajících o vstupní zahraniční povolení, které podle názoru výboru diskriminuje malé autodopravce, ani na návrh, aby povolení rozdělovala státní instituce namísto profesního sdružení Česmad Bohemia. "Naopak nám pan náměstek vyhrožoval, že pokud protest uskutečníme, tak ministerstvo dopravy ještě zpřísní malým autodopravcům podmínky, které pak povedou k jejich zániku," dodal.

Jak pro ČTK uvedl náměstek Vrána, akci provozovatelů nákladních vozů do 3,5 tuny považuje za politický nátlak velice malé části dopravců, nicméně vyjádřil ochotu s výborem dále jednat v úterý 8. prosince.

Odbory OKD vyhlašují stávkovou pohotovost

Odbory Ostravsko - karvinských dolů vyhlásily stávkovou pohotovost. Důvodem je snaha představenstva OKD vyplatit jenom 50 procent dohodnutých vánočních přídavků, což odboráři považují za hrubé porušení kolektivní smlouvy.

Většina senátorů nebude podporovat zavedení emeritního titulu

Senátoři ODA zřejmě svými hlasy nepodpoří zavedení titulu "emeritního senátora", o němž má horní parlamentní komora za dva týdny jednat. Rozhodně budou proti, pokud by titul měly doprovázet nějaké výhody. Titul "emeritní senátor" chtějí členové horní komory parlamentu přiznat všem svým kolegům a kolegyním, kteří nebudou zvoleni na další funkční období, nebo se voleb ani nezúčastní. Podle známého pražského advokáta Oldřicha Choděry se možná návrh senátorů kříží s Ústavou.

Proti zavedení titulů "emeritních senátorů" se vyslovil ústecký senátor Jaroslav Doubrava 'KSČM). "Nezůstane jen u emeritních senátorů, ale brzy se přihlásí i další politici, kteří poté, co ve volbách ztratí důvěru voličů, nebudou chtít ztratit své dosavadní tituly a s nimi spojené výsady," řekl Doubrava.

Občanská demokratická strana je zásadně proti instituci emeritních senátorů. Bývalý předseda jejích senátorů Milan Kondr se proto rozhodl vzdát se výsady, která mu umožňovala kdykoli se zapojit do debaty ústavně-právního výboru Senátu. Výsadu mu udělil tento výbor.

ODS se líbí návrh úprav Ústavy

Pro Občanskou demokratickou stranu 'ODS) a její senátory jsou přijatelné návrhy úprav Ústavy, které vypracoval soudce Ústavního soudu Vojtěch Cepl. ČTK to řekla místopředsedkyně ODS a senátorka Libuše Benešová. Cepl, který se osobně podílel na tvorbě Ústavy a ještě donedávna většinou odmítal snahy o její úpravy, dokončil podle Mladé fronty Dnes vlastní návrh změn. Doporučuje například, aby členy bankovní rady jmenoval prezident se souhlasem Senátu 'nyní jen prezident) a aby návrh zákona mohl podat každý jednotlivý senátor či skupina senátorů 'nyní jen Senát jako celek). Podle Cepla by měl mít Senát také právo vyšetřovat věci veřejného zájmu a zřizovat vyšetřovací komise, což dosud může jen sněmovna. Je rovněž pro omezení imunity soudců Ústavního soudu, prezidenta a poslanců a zrušení doživotní beztrestnosti.

Se stanoviskem soudce Ústavního soudu Vojtěcha Cepla, že Ústava potřebuje změnu, souhlasí předseda Senátu Petr Pithart 'zvolen za KDU-ČSL). Dokonce s ním souhlasí celý senátorský klub KDU-ČSL, řekl Pithart.

Vedení KSČM: Účast komunistů ve vládě může být otázkou měsíců

Výkonný výbor Komunistické strany Čech a Moravy dospěl na svém jednání k názoru, že by se v nejbližších měsících mohl následkem "zrychlení politického vývoje" stát aktuálním vstup komunistů do vlády. Výkonný výbor se rovněž zabýval "možnostmi a limity spolupráce KSČM a ČSSD".

Ministři dostali Škromachův dopis s úkoly omylem

Technickým nedopatřením při rozesílání pošty zdůvodnil členům politického grémia ČSSD místopředseda strany Zdeněk Škromach skutečnost, že ministři dostali jeho dopis s výzvou k zapojení pracovníků jejich sekretariátů do příprav programových tezí na sjezd ČSSD. Novinářům to řekla členka grémia, místopředsedkyně ČSSD Petra Buzková. Škromach však ještě ve čtvrtečním vydání Práva argumentoval poněkud jinak. Na dotaz, co dopisem sledoval, řekl, že v žádném případě nemínil sekretariáty státní správy. Na námitku, že ministři žádné jiné sekretariáty nemají, Škromach odpověděl: "Prostě je tam asi překlep v dopise." Ministry místopředsedův dopis pobouřil.

Listopadová nezaměstnanost se poprvé dotkne sedmi procent

Míra nezaměstnanosti se v listopadu poprvé dotkne hranice sedmi procent, možná ji dokonce překročí. Nárůst nezaměstnanosti ke konci roku je sice tradičním sezónním jevem, současná ekonomická situace tento trend ale podstatně prohlubuje. Vývoj nezaměstnanosti v ČR podle analytiků přesto není nijak tragický. Je zajímavé, že k nárůstu nezaměstnanosti dochází tak pozdě, podivili se makroekonomové Patria Finance. Podniky jsou podle nich konečně v situaci, kdy nemohou tak snadno získat další finanční prostředky, a proto hledají úspory uvnitř.

Ostravská nezaměstnanost se v listopadu opět výrazně zvýšila. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 11,6 procent a dosáhla nyní nejvyšší hranice od listopadu 1989. K 30. listopadu měl ostravský úřad k dispozici jen 740 volných pracovních míst, což je nejméně v celém transformačním období. Na jedno volné místo připadalo 24,6 osob.

Běžný účet platební bilance - deficit 15,9 mld.Kč

Běžný účet platební bilance za tři čtvrtletí letošního roku vykázal deficit téměř 15 miliard korun. Na tomto výsledku se rozhodující měrou podílel deficit obchodní bilance přes 50 miliard a pasívum bilance výnosů necelých 20 miliard korun. Informoval o tom Pavel Palivec z tiskového odboru České národní banky.

O dálnici by měla rozhodnout vláda

S rozhodnutím ministerstva životního prostředí nepovolit výjimku k vedení trasy dálnice D8 přes České středohoří nesouhlasí Okresní úřad v Litoměřicích. V otevřeném dopise šéfovi resortu Miloši Kužvartovi představitelé Litoměřic uvádějí, že o stavbě tak významné pro severočeský kraj rozhodují pražští úředníci a ekologové v rozporu s názory orgánů místní správy i obyvatel obcí, jichž se stavba přímo týká. O budoucnosti dálnice by podle okresního úřadu měla rozhodnout vláda.

Zemědělci nevylučují protest před bruselským sídlem EU

Prezident Agrární komory Václav Hlaváček nevyloučil, že nespokojení čeští zemědělci společně se svými kolegy z Polska, Maďarska a Slovenska uspořádají protestní akci přímo před bruselskou centrálou Evropské unie 'EU). Chtějí prosadit své požadavky na zastavení dovozu dotovaných potravin z EU.

Lidská práva se stala námětem konference i výstavy fotografií

Prosazování lidských práv v celém světě nemůže být podle náměstka českého ministra zahraničí Martina Palouše symbolem dominance euroamerické civilizace nad zbytkem světa. Palouš, dlouhodobě spjatý s činností Českého helsinského výboru, to uvedl při zahájení dvoudenní mezinárodní konference v pražském sídle Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda 'RFE/RL).

Bývalý mluvčí Charty 77, exministr zahraničí a současný zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiří Dienstbier v Pantheonu Národního muzea za účasti delegátů konference otevřel výstavu připomínající 50. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv. Každému ze 30 článků deklarace náleží jedna fotografie.

Více než polovina lidí považuje svou životní úroveň za dobrou

Životní úroveň své domácnosti hodnotilo v listopadu 56 procent občanů jako dobrou. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Oproti říjnovému šetření však klesl počet spokojených o tři procenta a v porovnání s zářijovým průzkumem dokonce o šest procent. Hodnocení životní úrovně bylo velmi rozdílné podle profesních skupin.

Česká republika ve zdravější polovině "evropské ligy"

Česká republika se umístila v první polovině tabulky nejzdravějších zemí v Evropě. Nejvyšší příčky obsadily severské státy a na konci jsou země bývalého Sovětského svazu. V průzkumu, který vypracoval výzkumný ústav The Economist Intelligence Unit 'EIU), je Česká republika z hodnocených 35 zemí na 13. místě, těsně za Slovenskem a Španělskem, avšak před Británií, Německem či Belgií. Pořadí zemí zachycuje index - čím nižší je jeho hodnota, tím je umístění hodnocených zemí lepší. První Švédsko má například index 7,5, Česká republika 13,2 a poslední Rusko 26,8. Nejlepšího výsledku dosáhla Česká republika v kategorii úmrtnost na infekční onemocnění na 100.000 obyvatel. ČR se zde umístila spolu s Rakouskem a Itálií na prvním místě. U onemocnění oběhového systému je ale na 23.příčce. Nejhůře dopadla ČR při hodnocení úmrtnosti na rakovinu, když obsadila až 30. místo.

Věra Linhartová převzala literární cenu Nadace Charty 77

Několik měsíců po vyhlášení laureátky letošního ročníku literární Ceny Jaroslava Seiferta, kterou se stala básnířka a prozaička Věra Linhartová žijící ve Francii, převzala spisovatelka cenu v Praze. Slavnostní akt odložila Nadace Charty 77, která cenu uděluje od roku 1986, kvůli dvacátému výročí založení Charty připadajícímu na tyto dny. Cenu Jaroslava Seiferta uděluje Nadace Charty 77 z iniciativy Františka Janoucha za vynikající beletristické dílo vydané v posledních třech letech. Linhartová byla oceněna za soubor francouzsky psaných próz Mes oubliettes.

Na hřbitově v Rousínově vyvrátil neznámý vandal 64 náhrobků

Čtyřiašedesát náhrobků vyvrátil a poškodil v noci na čtvrtek v Rousínově na Vyškovsku neznámý vandal. Z většiny z nich vyštípl keramické fotografie zesnulých a obsah několika uren s popelem mrtvých rozsypal co celém hřbitově. Mluvčí vyškovské policie Hana Smejkalová uvedla, že případ šokoval nejen obyvatele Rousínova, ale i samotné kriminalisty, kteří jej vyšetřují. Podle Smejkalové neměl čin rasový motiv; na rousínovském hřbitově neodpočívají příslušníci žádné národnostní menšiny.

Exministr Dlouhý chce po Lidových novinách milión korun

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý hodlá po Lidových novinách vymáhat soudní cestou milión korun za to, že jej ve svých článcích údajně bezdůvodně spojovaly s třistamiliónovým úplatkem za privatizaci SPT Telecom. Představitelé listu se zatím nehodlají k záležitosti vyjadřovat.

Začaly vánoční trhy

Vánoční výzdoba, jarmarky, výstavy Betlémů či výstavy připomínající místní lidové oslavy Vánoc dominují v těchto dnech většině našich měst a obcí. Například Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem představuje nejkrásnější svátky roku mimo jiné v podobě štědrovečerních zvyků, obyčejů, pověr a věšteb. Nechybí ani "devatero jídel" na štědrovečerním stole nebo staré polabské betlémy.

Desítky prvních biblických párů z hlíny jsou v Galerii Fronta

Desítky keramických Adamů a Ev, ztvárněných v nejrůznějších podobách a situacích, zahrnuje výstava Sdružení výtvarných umělců keramiků, která byla otevřena v Galerii Fronta ve Spálené ulici v Praze 1. Výstava prezentuje práce 31 tvůrců inspirovaných tímto biblickým párem.

Ve Vídni byla otevřena výstava betlémů z Příbrami

V rámci prezentace města Příbram v rakouském hlavním městě byla ve čtvrtek v Českém centru ve Vídni zahájena výstava známých příbramských betlémů, doplněná o obrazy současných umělců působících v tomto středočeském městě. Vše nasvědčuje tomu, že výstava betlémů přiláká díky umístění Českého centra v historickém středu města značnou pozornost Vídeňanů.

Pražský hrad má svůj vánoční strom

Stovky svíček rozzářily vánoční strom na Jiřském náměstí Pražského hradu. Strom má podle kardinála Miloslava Vlka vyzývat ty, kteří půjdou v době adventu kolem něj, aby do pokladničky pod ním vložili dárek pro děti z SOS vesniček. Hradní stráž pořádá rozsvěcování vánočního stromu spojené s dobročinnou sbírkou od roku 1992 a navazuje tak na tradici podobných dobročinných akcí z doby první republiky.

Copperfieldovi se podařilo nechat "zmizet" 13 diváků

Do svého světa magie, kouzel a triků pozval pražské publikum ve Sportovní hale legendární mág David Copperfield. Vrcholem jednoho ze dvou představení bylo "vymazání" třinácti náhodně vybraných diváků ze světa. Copperfield se během své show snažil oslovovat publikum v češtině, na pódiu se mu asistentkami stávaly půvabné divačky, kterým kouzelník například dokázal vyměnit spodní prádlo, aniž by je však svlékl. Jedním z nejpůsobivějších okamžiků bylo také kouzlo, při němž se Copperfield dokázal rozpůlit v pase; dolní polovina jeho těla pochodovala vedle té horní. Své pověsti mistra skvělých triků v Praze rozhodně dostál a určitě překonal i všechna nejodvážnější očekávání.

A ještě jaké je dnes počasí na území ČR.

Je většinou zataženo, místy slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení a mlhy. Nejvyšší teploty mínus 3 až plus 1 stupeň Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha