Zprávy sobota, 05. února 2000

A nyní podrobněji:

Ministr Kavan nesouhlasí s názorem Klause, že EU zasahuje do suverenity Rakouska

Ministr zahraničí Jan Kavan nesouhlasí s názorem předsedy Poslanecké sněmovny a ODS Václava Klause, že hrozba sankcí zemí Evropské unie vůči Rakousku kvůli účasti ultrapravicových Svobodných (FPÖ) v rakouské vládě je zasahováním do suverenity státu. "V Evropské unii již došlo k jistému stupni integrace, a proto nelze klasická pravidla vměšování se do záležitostí dalšího státu aplikovat na situaci uvnitř EU," řekl v pátek Kavan novinářům po jednání vládního výboru pro evropskou integraci.

V případě, že názory předsedy Svobodných Jörga Haidera ovlivní rakouskou zahraniční politiku, bude šéf české diplomacie Jan Kavan hlasitě protestovat. Před členy sněmovního výboru pro evropskou integraci dal v pátek Kavan zároveň najevo, že nelze očekávat přerušení česko-rakouských diplomatických styků. Česká strana podle něj nebude dělat žádné podobné ukvapené kroky, ale bude vývoj pečlivě analyzovat.

Reakce českých politiků na situaci v Rakousku jsou rozdílné

Většina poslanců nesdílí názor předsedy poslanecké sněmovny Václava Klause, že účast strany Svobodných v rakouské vládě je menším zlem než zásahy Evropské unie do rozhodování této země. Člen sněmovního výboru pro evropskou integraci Vladimír Laštůvka ze sociální demokracie soudí, že Haiderově nástupu je třeba čelit okamžitě a se vší razancí. Lidovec Vilém Holáň označil Klausovu kritiku Evropské unie za velmi sebevědomou předseda výboru pro evropskou integraci Jaroslav Zvěřina. Komunistický člen výboru Jiří Maštálka soudí, že tlak evropských států je legitimní, protože právem každého z nich je, aby se vyjádřil k dění v jiné zemi.

Postoj šéfa strany a Poslanecké sněmovny Václava Klause k poslednímu vývoji v Rakousku v pátek naopak podpořilo politické grémium ODS. Předsedovi rakouské lidové strany Wolfgangu Schüsselovi napsal Klaus dopis, ve kterém vyjádřil solidaritu s jeho postupem při uzavření koaliční dohody se stranou Svobodných Jörga Haidera. Vyslovil i pochybnosti nad dalším osudem evropského integračního procesu.

S názory předsedy Poslanecké sněmovny a ODS Václava Klause na situaci v Rakousku nesouhlasí místopředseda Unie svobody Vladimír Mlynář. Ten o Klausovi prohlásil, že není evropským politikem. Unionisté chápou podrážděnou reakci řady zemí EU na vstup Svobodných Jörga Haidera do rakouské vlády. Podle Mlynáře předseda Haider reprezentuje politiku, která útočí na podstatu myšlenky sjednocené Evropy - společné obrany proti nacionalismu a sociální nesnášenlivosti.

Kavan: Česko-německé vztahy jsou nyní nejlepší od vzniku ČR

Česká republika a Německo mají nyní nejlepší a nejintenzívnější vztahy od vzniku samostatné ČR v roce 1993. Členům sněmovního výboru pro evropskou integraci to v pátek řekl ministr zahraničí Jan Kavan. Dále uvedl, že spolupráce obou zemí je dobrá i v rámci snahy České republiky stát se členem Evropské unie. Německo je podle Kavana v této oblasti jedním z dobrých a důležitých spojenců naší republiky.

Premiér Zeman v úterý seznámí prezidenta s personálními změnami ve vládě

Návrh personálních změn vlády předloží prezidentu Václavu Havlovi premiér Miloš Zeman v úterý. Oznámil to mluvčí hradu Ladislav Špaček. Předseda vlády by měl prozradit jméno kandidáta na nového ministra zdravotnictví a zřejmě i několika dalších členů kabinetu, které hodlá vyměnit. Pokud lékaři v pondělí propustí Václava Havla do domácího léčení, uskuteční se setkání v prezidentově střešovické vile. Na personální obměnu vlády čeká také ODS, která jimi podmiňuje svůj definitivní souhlas s vládním návrhem státního rozpočtu.

Integrační výbor vyvozoval z dosavadní činnosti závěry na letošek

Ministři a další šéfové ústředních orgánů státní správy musejí převzít osobní odpovědnost za koordinaci přípravných prací na vstup do Evropské unie ve svých resortech. Shodl se na tom v pátek vládní výbor pro evropskou integraci. Ten se sešel poprvé po odchodu Egona Lánského z jeho čela a hodnotil Národní program přípravy ČR na členství v EU a Program přístupového partnerství. Jednání vedl vicepremiér pro zahraniční a bezpečnostní politiku a ministr zahraničí Jan Kavan. Předseda výboru, premiér Miloš Zeman je totiž nemocen.

Týž den ministr Kavan před novináři zdůraznil, že loňské úkoly v přípravě na členství v EU, které jednotlivé resorty nestačily splnit, se musejí letos stát krátkodobými prioritami. Na všechny hlavní integrační úkoly zároveň musejí být podle něj finanční prostředky. Krátkodobé úkoly budou financovat příslušná ministerstva ze svých resortních rozpočtů.

Ministr školství Zeman jednal na Slovensku o společných programech

Národnostní školství, studium českých studentů na Slovensku, společné programy v oblasti vědy a jejich finanční zabezpečení a spolupráce obou zemí v oblasti školství byly hlavními tématy jednání při dvoudenní pracovní návštěvě českého ministra školství, mládeže a tělovýchovy Eduarda Zemana na Slovensku. "Všude tam, kde slovenská menšina projeví zájem o výuku v rodném jazyce, jsme schopni ji zajistit," řekl ministr po setkání s místopředsedou vlády Ĺubomírem Fogašem. Podle Zemana to však záleží na iniciativě občanů a vyučování je podmíněno zájmem žáků. Jak novinářům řekl Zemanův slovenský protějšek Milan Ftáčnik, v ČR by se slovenština měla vyučovat jako nepovinný předmět, když o to požádá nejméně 15 žáků.

Odbory chtějí po vládě dlouhodobou restrukturalizaci severu Čech

Jasné potvrzení, že restrukturalizace pánevních okresů v severozápadních Čechách se uskuteční v dlouhodobém horizontu, požadují po vládě odbory. Představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů budou vládě tento požadavek tlumočit na pondělní schůzce. Novinářům to v pátek řekl předseda ČMKOS Richard Falbr po jednání s ministrem životního prostředí Milošem Kužvartem, nímž hovořil o možnostech vytváření pracovních míst a nápravě stavu životního prostředí v tomto regionu

Informační kampaň o pojistkách obětí holocaustu začne 15. února

Mezinárodní komise pro pojistky obětí holocaustu stanovila postup, podle něhož se budou vyřizovat pojistné nároky těch, kteří přežili holocaust, dědiců jeho obětí a lidí oprávněných k převzetí pojistného plnění. Informoval o tom v pátek Tomáš Jelínek z politického odboru prezidentské kanceláře. Podle něj by komise měla celosvětovou informační kampaň zahájit tiskovou konferencí 15. února ve Washingtonu.

Přesná evidence státního majetku podle NKÚ v podstatě neexistuje

Vážná pochybení v hospodaření se státním majetkem zjistil Nejvyšší kontrolní úřad. Z kontroly na čtyřech ministerstvech vyplynulo, že neexistuje jednotná evidence majetku a nedostatečná je i evidence státních kulturních památek. Podle prezidenta NKÚ Lubomíra Voleníka jsou často uzavírány velice nevýhodné nájemní smlouvy, které umožňují sjednávání dalších podnájmů. Částky, které pak inkasuje stát, jsou mnohem nižší než ty, které inkasuje pronajímatel. Rezorty mají problémy i s placením daní z nemovitého majetku. Například ministerstvo zdravotnictví ji nezaplatilo vůbec.

Špatným hospodařením např. zatížilo v minulém roce ministerstvo dopravy a spojů rozpočet nejméně 200 milióny Kč. Na tiskové konferenci to řekl prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Lubomír Voleník. Podle závěru kontroly úředníci nedostatečně hájili zájmy státu. Řízení resortu je podle závěru kontroly NKÚ dlouhodobě neúčinné, ministerstvo nevytvořilo "ekonomické a další nástroje řízení". Do roku 1998 na ministerstvu nefungovala vnitřní kontrola.

Také podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond v minulých letech špatně hospodařil. Vyplývá to ze závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu. Fond mimo jiné nevybíral banky, se kterými spolupracoval při poskytování úvěrů do zemědělství, na základě výběrového řízení. Nedostatečně posuzoval také podnikatelské záměry jednotlivých žadatelů, díky čemuž do konce roku 1998 uhradil jen z titulu převzaté garance bankám téměř jednu miliardu korun.

ČNB překročila plánované náklady na rekonstrukci sídla o 1,4 mld.

Česká národní banka překročila při rekonstrukci svých budov plánované náklady o bezmála 1 a půl miliardy korun. Celkem oprava stála téměř 5 miliard korun. Nejvíce peněz šlo na stavební práce, ale například jen nábytek a umělecké předměty přišly na 300 miliónů. Na rekonstrukci dohlíželi památkáři a v kancelářích musely být kompletně vyměněny všechny technologie kvůli připojování k Evropské unii. Do svého původního sídla se Centrální banka přestěhuje do konce dubna.

Předseda Výkonného výboru FNM Jan Stiess podal rezignaci

Na svou funkci rezignoval v pátek předseda Výkonného výboru Fondu národního majetku Jan Stiess. Odstoupení odůvodnil masivními mediálními útoky kvůli jeho údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. Ty mu prý komplikovaly osobní život, a to mělo negativní dopad i na jeho práci. Stiess zatím zůstane zaměstnancem fondu i členem statutárních orgánů podniků, například dozorčí rady Komerční banky. Vedením fondu byl pověřen 1. místopředseda Výkonného výboru Jiří Havel.

Pražského primátora nadchla bezpečnost londýnské City

Obdiv nad důkladně propracovaným bezpečnostním systémem v londýnské City vyjádřil během své návštěvy Británie pražský primátor Jan Kasl. Uvedl, že Praha by něco takového také potřebovala. "Návštěva potvrzuje názor, že nezbývá než investovat do kamerového systému," řekl Kasl. Zatím má Praha na svém území zhruba 40 kamer, podle primátora by však na monitorování centra Prahy potřebovala 100 kamer. Investice do kamerového systému je nákladná záležitost, každá z kamer podle Kasla představuje částku nejméně milión korun.

V Bosně byli při dopravní nehodě zraněni tři čeští vojáci

Tři čeští vojáci mise SFOR byli zraněni při dopravní nehodě. Ta se stala v pátek na zledovatělé vozovce v Bosně, kdy se vojenský vůz srazil s civilním. Sdělila to tisková služba ministerstva obrany. Dva čeští vojáci utrpěli zlomeniny nohou a tržné rány a byli přepraveni do vojenské nemocnice v Sarajevu. Třetí zraněný je po utrpěném šoku na vyšetření v nemocnici v Goralici. Rodinní příslušníci raněných českých vojáků byli o situaci informováni. Příčiny dopravní nehody řeší vojenská policie mise SFOR a místní policie.

Organizátoři Pražských dětských olympijských her chtějí změnit životní styl školáků

Nabídnout dětem nové možnosti využití volného času a změnit jejich životní styl je hlavním cílem organizátorů Pražských dětských olympijských her. S projektem pro žáky základních, zvláštních a speciálních škol a prvních až čtvrtých ročníků víceletých gymnázií v pátek novináře seznámil místostarosta Prahy 4 Jan Hejma a další pražští místostarostové. Inspirací a motivací pro uspořádání celopražských olympijských her byla podle Hejmy loňská úspěšná olympiáda, kterou uspořádala nuselská radnice.

Chřipková onemocnění v České republice ustupují

Vlna chřipkových onemocnění, které od počátku roku sužovaly celou Českou republiku zvolna ustupuje. Přesto ještě v některých okresech okresech severní Moravy přesahuje počet nemocných hranici epidemie a ve zdravotnických zařízeních stále platí zákaz návštěv.

Obrazy Julia Mařáka a jeho žáků vidělo na Pražském hradě už 45.000 lidí

Výstavu obrazů Julia Mařáka a jeho žáků si přišlo do Jízdárny Pražského hradu prohlédnout už 45.000 lidí. Rekordní návštěvnost, kvůli níž byla výstava prodloužena do konce února, přičítá vedoucí výstavního oddělení Správy Pražského Hradu Ladislav Kesner stále slavnému jménu autora i jeho žáků. Rozsáhlé kresebné, grafické a malířské dílo jednoho z nejvýznamnějších krajinářů 19. století je od poloviny loňského října v Praze vystaveno po 70 letech. Poslední velkou Mařákovu retrospektivu si mohli Pražané prohlédnout v roce 1929. Generaci krajinářů, které Mařák vychoval v Akademii výtvarných umění, na výstavě zastupují František Kaván, Antonín Slavíček, Otakar Lebeda, Jaroslav Panuška, Václav Březina a Ferdinand Engelmüller.

Česká Skalice si připomněla 180. výročí narození Boženy Němcové

Dvě stovky lidí si v pátek připomněly v České Skalici na Náchodsku 180. výročí narození spisovatelky Boženy Němcové. Akce se uskutečnila na Husově náměstí u spisovatelčiny busty, která byla poprvé odhalena v roce 1888. Němcová si své čtenáře nejvíce naklonila legendárním románem Babička. Inspirací při psaní tohoto románu bylo spisovatelce dnešní Babiččino údolí, kterým mezi břehovými porosty protéká řeka Úpa. Místní podhorská krajina byla v průběhu mnoha let přetvářena lidskou činností. Dnes se pyšní drobnými lesíky, loukami a polními enklávami, které svírají příkré lesnaté svahy.

Brněnská zoo získala do expozice Karibik vlka hřivnatého

Pár vlka hřivnatého, který nalezl nový domov ve vznikající expozici Karibik, získala v uplynulých dnech brněnská zoologická zahrada. Tento druh vlků je zajímavý zejména tím, že se živí ptáky a plazy. Vlci hřivnatí pocházejí ze severní Brazílie a v expozici Karibik budou patřit mezi nejzajímavější exponáty. Expozice Karibik bude prezentovat faunu Střední Ameriky, severního pobřeží Jižní Ameriky, Sonorské pouště, Bahamských ostrovů, Floridy, Velkých a Malých Antil a Karibského moře. Příchozí zde naleznou mimo jiné pumu, jaguára, kapybaru, nandu pampového a husici andskou.

Fotbalista Masopust a gymnasta Růžička získali ceny Klubu fair play

Fotbalový internacionál Josef Masopust a bývalý vynikající sportovní gymnasta a později neméně úspěšný trenér Zdeněk Růžička obdrželi v pátek v pražském hotelu Pyramida hlavní ceny Klubu fair play Českého olympijského výboru za uplynulý rok. Oba získali ocenění za celoživotní činnost a prosazování zásad fair play v životě i ve sportu. Za ohromné ocenění celoživotní práce označil své obdarování Josef Masopust, který získal stříbrnou medaili na mistrovství světa v Chile 1962 a v témže roce získal jako dosud jediný Čech Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Stejně dojat byl i dvojnásobný medailista z olympijských her v Londýně 1948 Zdeněk Růžička, který po ukončení aktivní kariéry působil jako gymnastický trenér a funkcionář až do roku 1985.

Další informace ze sportu

Ve 42. kole hokejové extraligy Českého Telecomu zvítězily Vítkovice ve Znojmě 6:2, Havířov prohrál s Třincem 3:9, Karlovy Vary vyhrály nad Slávií 5:3, Plzeň porazila Kladno 5:2 a Litvínov přehrál České Budějovice 4:1.

Tenisté České republiky prohrávají v prvním kole Světové skupiny Davisova poháru s Velkou Británií 0:1. Rozhodla o tom v pátek dramatická pětisetová bitva mezi Ctislavem Dosedělem a Timem Henmanem, ve které se na ostravské antuce nakonec radoval britský tenista, když vyhrál 6:7, 5:7, 6:1, 7:5 a 6:3.

Informace o sobotním počasí

Na území České republiky bude převážně zataženo s deštěm, postupně protrhávání oblačnosti. Teploty 6 až 10 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.