Zprávy sobota, 05. září 1998

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Ministři po jednání o rozpočtu konkrétní závěry nezveřejnili

Vláda Miloše Zemana jednala v pátek na zámku v Kolodějích o státním rozpočtu na příští rok. Konkrétní závěry zatím nezveřejnila. Ani po pátečním jednání tedy není jisté, zda je rozpočet koncipován jako vyrovnaný, jak to prosazuje ministr financí Ivo Svoboda, nebo jako deficitní, jak o to usilují někteří jeho kolegové. Je všeobecně známo, že většina resortů dosud neměla jasnou představu o tom, kolik peněz ze státní pokladny bude na příští rok požadovat. Kompletní návrh zákona o státním rozpočtu přitom musí vláda předložit Poslanecké sněmovně do konce září. Do diskusí o rozpočtu chtějí zasáhnout i odbory. Jak v pátek oznámily, chystají se tak učinit na pondělním jednání tripartity.

Vladimír Sosna odvolán z postu generálního ředitele Českých drah

Správní rada Českých drah v pátek na svém zasedání odvolala Vladimíra Sosnu z funkce generálního ředitele této společnosti. Oznámil to Dalibor Zelený, který byl s účinností od neděle 6. září jmenován novým generálním ředitelem Českých drah. Důvodem Sosnova odvolání byla podle předsedy správní rady Jaroslava Vrány špatná filozofie řízení podniku.

Podle Vladimíra Sosny je faktem, že vedení ministerstva a správní rada Českých drah přichází s novou filozofií směřování podniku. "Já ovšem nesouhlasím s tím, že tu byl nějaký obchodní propad. My jsme pravidelně vykazovali zvyšující se tržby, ale celkový trend je pokles. To je odraz ekonomiky a my našimi obchodními aktivitami jsme ten propad zpomalovali," uvedl Sosna s tím, že útlum rozhodně nebyl programem managementu.

Nový generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený na dotaz ČTK uvedl, že nabídne Vladimíru Sosnovi blíže nespecifikované místo ve vedení Českých drah. "Sosna je železniční odborník a bylo by škoda, kdyby od železnice odešel. Myslím, že najdeme společné řešení," dodal Dalibor Zelený.

Martin Říman označil odvolání Vladimíra Sosny za klasickou stranickou čistku

Za klasickou stranickou čistku, která má za cíl obsadit důležité hospodářské funkce kádry sociální demokracie, označil v pátek odvolání generálního ředitele Českých drah Vladimíra Sosny bývalý ministr dopravy a člen Občanské demokratické strany Martin Říman. Podle něj byl Sosna neúnavným zastáncem železniční dopravy, který si nicméně uvědomoval, že železnice nemůže stát mimo zákony ekonomického chování. "Z toho vyplývaly jeho razantní, nepopulární, ale ekonomicky nevyhnutelné restrukturalizační kroky," podotkl bývalý ministr. Upozornil, že Vladimér Sosna se stal prvním ředitelem Českých drah, který dokázal nejen zastavit každoročně se prohlubující finanční propad drah, ale také nastartovat proces postupného snižování enormních ztrát z minulých let.

Dotace do železniční osobní dopravy na úrovni roku 1993

České dráhy by měly od státu dostat na provoz osobní dopravy dotaci, která by byla na reálné hodnotě dotace z roku 1993, upravené o úbytek přepravních výkonů. Uvedl to v pátek nově jmenovaný generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený. Výše dotace do osobní dopravy musí být podle něj stanovena tak, aby ji bylo možno provozovat. Jak dále uvedl, je nutno vypracovat jasnou definici systému financování železniční osobní dopravy, který například už existuje u autobusové dopravy a městské hromadné dopravy. Nutné bude také definovat obchodní pozici Českých drah a na jejím základě přehodnotit i personální politiku podniku. Vznik státního podniku České dráhy od 1. ledna 1999, před založením akciové společnosti, je podle Dalibora Zeleného zbytečný.

ODS je spokojena s výrokem Ústavního soudu o opoziční smlouvě

Představitelé Občanské demokratické strany v pátek vyjádřili spokojenost s rozhodnutím Ústavního soudu, který neshledal rozpor mezi Ústavou a povolební smlouvou mezi ODS a sociální demokracií. Ústavní soud uvedl, že takzvaná opoziční smlouva je politickým aktem s politickými, a nikoli právními důsledky. Iniciativa k prověření ústavnosti smlouvy vzešla od představitelů Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové a Unie svobody, kteří ji označili za zužování zastupitelské demokracie.

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje zvýšení sazby důchodového pojištění

Zvýšení sazby pojistného na důchodové pojištění v příštím roce o 2,4 procenta, z toho u zaměstnavatele o 1,8 a u zaměstnanců o 0,6 procenta, obsahuje návrh novely zákona o pojistném na sociální zabezpečení, kterou připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí. V pátek to oznámil vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Novela by měla podle něj rovněž zvýšit vyměřovací základ pro placení pojistného u osob samostatně výdělečně činných z 35 na 50 procent a zároveň zvýšit částku absolutní minimální výše tohoto vyměřovacího základu na dvojnásobek. Navržená opatření by se měla projevit zvýšením výběru pojistného v roce 1999 o deset miliard korun, samostatný účet důchodového pojištění by však měl v příštím roce ještě vykazovat deficit. V roce 2000 by se částka vybraná na pojistném měla zvýšit o 20 miliard korun a účet důchodového pojištění by měl poprvé vykázat přebytek.

Ministr Špidla měl podle analytiků domluvit s odboráři i redukci zaměstnanců

Analytici soudí, že ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla měl s odboráři domluvit vedle zvýšení mzdových tarifů i redukci zaměstnanců. Zvýšení tarifních platů pro zaměstnance v rozpočtové sféře totiž bude podle názoru Miroslava Singra z Investiční společnosti Expandia vytvářet tlak na rozpočet. Současně zamezí rozevírání nůžek mezi státní a soukromou sférou. Jiří Křovák z Investiční a Poštovní banky varuje, že dohoda o růstu tarifních mezd bude mít precedenční význam pro kolektivní vyjednávání v soukromém sektoru.

Unie, KDU-ČSL, ODA a DEU spolu i v komunálních volbách v Praze

Unie svobody, Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová, ODA a Demokratická unie, které uzavřely v úterý dohodu o společném postupu v senátních volbách, sestaví společnou kandidátku i pro volby do zastupitelstva hlavního města Prahy. Na páteční tiskové konferenci to oznámil předseda aliance Daniel Kroupa, podle něhož chce čtyřkoalice v pražských komunálních volbách zvítězit.

Čtyřkoalice nemá podle ODS pozitivní programové vymezení

Občanská demokratická strana soudí, že dohodě o společném postupu v senátních a komunálních volbách, kterou tento týden uzavřela KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU, chybí pozitivní programové vymezení. "Dohoda menších centristických stran o společném postupu ve volbách do Senátu je zřetelně namířena proti Občanské demokratické straně, odpor k ODS je jejich jediným společným jmenovatelem, pozitivní programové vymezení chybí," citoval v pátek předseda ODS Václav Klaus ze stanoviska politického grémia své strany.

ODS stanovila limit výdajů na letošní volby na 35 miliónů korun

Občanská demokratická strana stanovila jako horní hranici výdajů na letošní senátní a komunální volby 35 miliónů korun, ale volební štáb dostal za úkol výdaje co nejvíce minimalizovat. Uvedl to v pátek předseda ODS a Poslanecké sněmovny Václav Klaus.

Poměrný volební systém podle ČSSD dosud nevyčerpal své možnosti

Poměrný systém pro volby do Poslanecké sněmovny zatím podle předsedů ústavně-právních výborů sněmovny a Senátu Jitky Kupčové a Jiřího Vyvadila nevyčerpal všechny možnosti ke svému zlepšení. Oba představitelé sociální demokracie to v pátek uvedli na tiskové konferenci v souvislosti s diskusemi o možné změně volebního systému z poměrného na většinový. Podle Jiřího Vyvadila je možné například zvýhodnit vítěznou politickou stranu zvláštním bonusem poslaneckých mandátů nebo zvětšit počet volebních krajů.

Muž zraněný při čtvrtečním nočním výbuchu byl pyrotechnik-amatér

Amatérským pyrotechnikem, který při čtvrtečním nočním výbuchu v Legerově ulici v Praze 2 utrpěl těžká zranění a v jehož nedávno vyhořelém bytě v pátek vykonali policisté domovní prohlídku, je podle Českého rozhlasu Vladimír Jiříček. Pyrotechnik v neprůstřelném oděvu z jeho bytu za asistence hasičů asi po třiceti minutách vynesl před dům v uzavřené Legerově ulici dvě krabice s neznámým obsahem, informoval rozhlas. Podle Jiřího Součka z tiskového oddělení pražské policejní správy je pravděpodobné, že si muž svá zranění způsobil sám. Také Český rozhlas s odvoláním na pražskou policejní mluvčí Evu Brožovou uvedl, že se Jiříček pyrotechnikou už déle zabýval a jeho bývalí sousedé o něm řekli, že to byl opravdový podivín.

Nedaleko popelnic, u nichž byl ve čtvrtek muž zraněn, policie zajistila radiosoučástky, kabely a spoje. Následkem výbuchu a tlakovou vlnou byly odpadky rozmetány do vzdálenosti několika desítek metrů a bylo rozbito sedm oken domu, před nímž popelnice stály. Krátce po výbuchu na místo exploze přijeli hasiči, policie a rychlá záchranná služba, která muže dopravila s těžkými zraněními do nemocnice. Přednosta kliniky popálenin pražské vinohradské nemocnice Ludovít Brož na dotaz ČTK řekl, že zraněný je v šoku, má popáleniny na 50 procentech těla a zasaženy dýchací cesty. Zraněnému muži lékaři amputovali obě nohy v bércích. Jeho stav je vážný.

Běžný účet platební bilance ČNB v pololetí s pasívem 15,4 miliardy korun

Pasívem ve výši 15,4 miliardy korun (0,5 miliardy USD) skončil v prvním pololetí tohoto roku běžný účet platební bilance České národní banky (ČNB). Rozhodující mírou se na tomto výsledku podílel deficit obchodní bilance v rozsahu 35,7 miliardy korun. Rovněž bilance výnosů dosáhla pasíva, a to 14,6 miliardy korun. Přebytek 28,5 miliardy korun naopak vykázala bilance služeb a bilance běžných převodů (6,4 miliardy Kč). Oznámil to v pátek Pavel Palivec z tiskového odboru ČNB s tím, že jde o předběžné údaje.

Předák SNS Marián Andel: Miloš Zeman je "hurvínek" a "paranoik"

"Hurvínkem" a paranoikem" nazval v pátek českého premiéra Miloše Zemana místopředseda slovenského parlamentu Marián Andel, který je zároveň čestným předsedou a místopředsedou vládní Slovenské národní strany. K tomuto vyjádření na tiskové konferenci ho vedl projev, ve kterém Miloš Zeman, aniž přímo jmenoval, odsoudil roli Alexandra Dubčeka po 21. srpnu 1968. Dubček je na Slovensku vysoce uznáván, zejména v nynější předvolební kampani se k němu hlásí prakticky všechny strany.

V Praze začala konference děkanů evropských lékařských fakult

Vztahem lékařských fakult a fakultních nemocnic a zvýšením úrovně pedagogických aktivit se bude až do neděle zabývat výroční konference děkanů evropských lékařských fakult, která byla v pátek zahájena v pražském Karolinu. Konference, jejíž pracovní část se uskuteční v hotelu Krystal, se zúčastní téměř 70 děkanů evropských i zámořských lékařských fakult. Při slavnostním zahájení konference předal děkan první lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Petr Hach členům exekutivy Asociace děkanů evropských lékařských fakult jubilejní medaile, které fakulta vydala u příležitosti letošního 650. výročí založení Univerzity Karlovy.

Vojenské nemocnice v Brně a Praze budou zachovány

Vojenské nemocnice v Brně a Praze by měly zůstat podle ministra zdravotnictví Ivana Davida zachovány, i když se o likvidaci brněnské vojenské nemocnice v uplynulých měsících velmi živě mluvilo. Ivan David v pátek uvedl, že do budoucna by mělo být učiněno vše pro to, aby obě nemocnice sloužily také civilistům. Upřesnil, že zachování obou vojenských nemocnic je nutné také v zájmu bezproblémového připojení České republiky k Severoatlantické alianci. V pražské vojenské nemocnici byl několikrát léčen i prezident Václav Havel.

Muži žalovaní v souvislosti se smrtí Romky vypovídali u soudu

Za zvýšených bezpečnostních opatření vypovídali v pátek u Krajského soudu v Hradci Králové mladíci stíhaní za utonutí Romky Heleny Biháriové v Labi ve Vrchlabí. Dvojice čtyřiadvacetiletých mužů, Jiří Neff a Petr Klazar, byla původně obviněna z rasově motivované vraždy. V pátek ale před soudem stanula za výtržnictví a ublížení na zdraví s následkem smrti. Oba obžalovaní však u soudu jakýkoli úmysl ženu usmrtit či rasisticky zaměřené jednání popřeli. Odmítli také, že by patřili k příslušníkům hnutí skinheads, jak se původně na začátku vyšetřování předpokládalo. Klazar podle svých slov ani nevěděl, že Biháriová byla Romka. Soudní líčení pokračuje v Hradci Králové výslechem svědků v pondělí a úterý. Mladíkům hrozí trest od pěti do dvanácti let.

Většina lidí souhlasí s Josefem Tošovským jako guvernérem ČNB

Dvě třetiny občanů souhlasí s tím, že bývalý premiér Josef Tošovský byl opět jmenován guvernérem České národní banky (ČNB) na dalších šest let. Plyne to z odpovědí 1059 občanů, kterých se zeptala agentura Sofres - Factum. Souhlas podle ní vyjádřilo 67,5 procenta dotázaných, proti bylo 14,4 procenta, 18,2 procenta nedokázalo odpovědět.

Tošovského guvernérem ČNB znovu jmenoval 22. července prezident Václav Havel poté, co dočasná vláda podala demisi. Po dobu, kdy zastával Josef Tošovský funkci předsedy vlády, byl řízením ČNB pověřen viceguvernér Pavel Kysilka. Josef Tošovský se stal guvernérem ČNB poprvé v lednu 1993 a tuto funkci zastával až do prosince 1997.

V ČR převládá názor, že muž by měl vydělávat, žena vařit a nakupovat

Téměř tři čtvrtiny českých občanů (74 procent) v otázce rozdělení povinností v rodině zastává názor, že muž má finančně zajišťovat domácnost, podle 81 procent obyvatel pak ženě náleží starost o vaření a podle 60 procent nákup potravin. Oba partneři se pak podle většiny respondentů mají stejnou měrou starat o rodinný rozpočet, vzdělávat se, rozvíjet společenské kontakty a koníčky a být iniciativní v intimním životě. Vyplývá to z výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění, které v pátek obdržela ČTK.

Ubytovací možnosti Liberecka jsou poprvé v katalogu

Okresní úřad v Liberci v těchto dnech vydal 10.000 výtisků katalogu ubytovacích možností na Liberecku. Podle vedoucí referátu dopravy Okresního úřadu v Liberci Stanislavy Jakešové nabízí nová brožura informace o ubytovacích kapacitách, jejich kvalitě a ceně. Dodala, že barevný katalog na křídovém papíře vychází nejen v češtině, ale i v německé a anglické verzi. Katalog ubytovacích možností je vůbec první svého druhu na Liberecku. Prezentováni jsou v něm však pouze ti ubytovatelé, kteří si za zveřejnění zaplatili.

Škoda Auto uvede na trh akční model Felicia Magic

Škoda Auto, která musí už několik měsíců čelit klesající poptávce po vozech Felicia v tuzemsku, uvede ve druhé polovině září na český trh akční model Škoda Felicia/Felicia Combi Magic. Informoval o tom v pátek Evžen Krauskopf z tiskového oddělení automobilky. Typickým znakem nového modelu je podle něj barva - granitová metalíza. "Škoda Magic nabízí základní výbavu obohacenou o další prvky, například hliníkové disky, mlhové světlomety, elektrické ovládání oken nebo dělené zadní sedačky. Zákazník může volit mezi motory 1,3 l o výkonu 40 kW nebo 50 kW," doplnil Evžen Krauskopf. Cenové zvýhodnění základního modelu Magic ve srovnání se sériovým vozem, dovybaveným stejnými prvky, přesahuje podle něj částku 20.000 Kč. Mimořádnou výbavu lze dokoupit za příplatek. Základní cena krátké Felicie Magic s motorem 40 kW by měla činit 249.900 korun, verze s 50 kW motorem bude stát 263.900 korun. Magické felicie combi přijdou na 289.900 (40 kW) a 303.900 (50 kW) korun.

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy dnes otevře tři výstavy

Hned tři výstavy najednou dnes otevře Regionální muzeum v Jílovém u Prahy. Podle ředitele Otakara Vorla půjde kromě expozice fotografií Lenky Moštěkové z Peru a přehlídky darů, které muzeum v poslední době získalo, především o plastiky Jindřicha Severy. Ty budou zpřístupněny pod názvem Kříž pro Coventry jako připomínka nedožitých devadesátin tohoto sochaře a pedagoga ČVUT. Fotografie a plastiky budou v Jílovém vystaveny do poloviny listopadu, dary muzeu si budou moci zájemci prohlédnout do 15. ledna.

Skot Russel uhájil vítězství v MM České republiky seniorů v golfu

V Karlových Varech skončilo Mezinárodní mistrovství České republiky v golfu seniorů. Po třech kolech zvítězil skot James Russel, který sice ve druhé části zaváhal, ale vyrovnaným výkonem vítězství dotáhl do konce. Dobře finišoval i karlovarský hráč Jaroslav Hanek. Mezi ženami se stala suverénní mistryní Ludmila Křenková z Prahy.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.