Zprávy sobota, 06. června 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

A nyní podrobně:

Předseda ČSSD Miloš Zeman podpořil stávku státních zaměstnanců

Předseda Poslanecké sněmovny a České strany sociálně demokratické Miloš Zeman vyjádřil jednoznačnou podporu pondělní hodinové výstražné stávce zaměstnanců příspěvkových a rozpočtových organizací, kteří se pro ni rozhodli po neúspěšném jednání o mzdách s premiérem Josefem Tošovským. Na tiskové konferenci řekl, že sociální demokracie bude po volbách, bude-li v nich úspěšná, s odbory o jejich požadavcích seriózně jednat.

Silničáři 8.června zablokují 100 míst na dálnici a silnicích

Při hodinové výstražné stávce, plánované na pondělí 8.června, silničáři zastaví nebo zpomalí dopravu na 50 místech dálnic a silnic první třídy a na dalších 50 místech silnic okresního nebo místního významu. Silničáři nebudou stávkovat jen za zvýšení mezd, ale chtějí upozornit také na stav silničního hospodářství. V havarijním stavu je podle nich již třetina silnic a přes 1700 mostů. Stávkující nebudou v průjezdu bránit hasičům, zdravotní službě a policii.

Úplně nebo částečně budou uzavřeny hraniční přechody v Mikulově, Břeclavi, Lanžhotě, Valticích, Bílém Potoku, Jeseníku a Hatích. Na přechodech Železná Ruda a Svatá Kateřina budou předávány projíždějícím letáky.

Předseda Unie svobody Jan Ruml neschvaluje záměr silničářů zablokovat dálnice pro dosažení mzdových požadavků. Prohlásil, že Unie svobody si uvědomuje obtížnou situaci zaměstnanců rozpočtových a příspěvkových organizací a to, že je čeká pokles reálných mezd. "Nicméně je třeba o této situaci jednat a hledat systémová řešení a nikoliv pod nátlakem zablokování dálnice," dodal Ruml.

Ke stávce se připojí učitelé i zdravotníci

K pondělní stávce na podporu mzdových požadavků zaměstnanců rozpočtových a příspěvkových organizací se vedle silničářů připojí i učitelé, část státních úředníků a práci omezí i zdravotníci. Odbory odmítají politizaci stávky a nepovažují ji za předvolební akci. Stávka je největší odborářskou akcí od roku 1990. Je to první společné vystoupení svazů sdružujících odbory rozpočtové sféry. Odbory připomínají pracujícím, jejichž zaměstnavatelé se je podle některých informací snaží zastrašit, že budou stávkující hájit.

Centrální banka by podle ČSSD měla vést intenzívnější dialog s vládou

Česká národní banka by měla zůstat nezávislá, ale vést intenzívnější dialog s vládou o zaměření politiky. Předseda sociální demokracie Miloš Zeman se v rozhovoru pro agenturu Reuters vyslovil rovněž pro uvolnění přísné monetární politiky. Prohlásil, že centrální banka vysokou úrokovou mírou poškodila ekonomiku a snižování inflace nemůže být jediný cíl, pokud jde na úkor výdajů na hospodářský růst.

Miloš Zeman v rozhovoru odsoudil "ekonomiku mafií" a zavázal se, že tyto jevy odstraní, pokud se jeho strana dostane o nadcházejících volbách k moci. V případě, že by se ČSSD stala vládní stranou, dával by on sám přednost třístranné koalici tvořené vedle ČSSD ještě lidovci a stranou Důchodci za životní jistoty (DŽJ).

Unie svobody: Vláda ČSSD a DŽJ by byla ohrožením transformace

Možnost vzniku vlády sociální demokracie a strany Důchodců za životní jistoty (DŽJ) za tiché podpory komunistů, kterou připustil předseda ČSSD Miloš Zeman, je podle Unie svobody třeba považovat za ohrožení transformace nastartované po listopadu 1989. "Znamenalo by to znevěrohodnění našeho vstupu do NATO, zastavení privatizace, odliv zahraničního kapitálu a odrazení zahraničních investorů," uvedl na tiskové konferenci předseda unie Jan Ruml.

Odborníci vytýkají volební kampani malou věcnost a osobní útoky

Úroveň nynější volební kampaně není podle odborníků z agentur zabývajících se veřejným míněním valná. Víc než na vlastní obsah politiky je totiž podle jejich názoru zaměřena na styl a formu a navíc poznamenána vzájemnými stranickými půtkami i osobními útoky. Shodli se na tom ředitel Střediska empirických výzkumů Jan Hartl a ředitel agentury Sofres-Factum Jan Herzmann. Pro Herzmanna je velmi zajímavý posun ve volební kampani Občanské demokratické strany ve srovnání s rokem 1996. Tehdy podle něj ODS stavěla volební kampaň na tom, že není "stranou jednoho muže", nyní na pravém opaku. "Je to přesně to, co znejistělá česká veřejnost v tuto chvíli očekává," míní Herzmann.

ČSSD zveřejní knihu o nesplněných slibech vládních stran

ČSSD zveřejní tzv. Modrou knihu, která vypočítává nesplněné sliby vládních stran za šestiletou dobu jejich vlády. Kniha má v názvu přívlastek "modrá" kvůli tomu, že jde o barvu bývalé nejsilnější vládní strany, tedy ODS. Předseda Miloš Zeman nepopřel, že kniha je útočná, ale jde o věcnou argumentaci. Podle jeho slov obsahuje rovněž návrhy na řešení problémů.

Předseda ODA Daniel Koupa varuje před rasismem

Předseda ODA Daniel Kroupa vyzval politické strany, aby oznámily, zda budou podporovat vydání politiků obviněných z podněcování rasové nesnášenlivosti k trestnímu stíhání. Současně prohlásil, že orgány činné v trestním řízení pracují nedostatečným způsobem a nezakročují proti výrokům jednotlivých politiků na adresu Romů. Kroupova slova směřovala především na adresu republikánské strany Miroslava Sládka, která ostře útočí na romskou menšinu.

Lidové noviny se v této souvislosti rozhodly podat na republikány trestní oznámení. Představitelé listu současně vyzvali Marcelu Kratochvílovou, která je pověřena řízením pražského státního zastupitelství, aby zvážila, zda by strana republikánů neměla být zakázána, neboť podle nich jde o hnutí hlásající rasovou zášť. Republikáni ve svém předvolebním spotu hovoří o Romech jako o "etniku, které se na naší společnosti přiživuje a parazituje" a dále se v něm tvrdí, že "cikáni zatím takřka beztrestně vraždí, znásilňují a olupují řádné občany".

Společnost APP Group těsně před volbami rozeslala sponzorské dary

Čtrnáct dní před volbami rozeslala soukromá akciová společnost APP Group čtyřem hlavním politickým stranám štědrý sponzorský dar. ODS, Unie svobody, ČSSD a KDU-ČSL dostanou každá 300.000 korun. APP Group se k finanční injekci rozhodla proto, že všechny čtyři strany jsou pro ni zárukou demokracie a tržního hospodářství.

Ministr Lobkowicz odmítá ochranu vzdušného prostoru silami NATO

Možnost, že by český vzdušný prostor chránily letouny NATO, kategoricky odmítl ministr obrany Michal Lobkowicz při návštěvě společnosti Let v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Chce-li se podle něj Česká republika hodnověrně bránit a nespoléhat se pouze na spojence, tak "vzdušné síly musejí být součástí obrany, což je tradice české armády." Ministr rovněž poznamenal, že v brzké době se do Bosny přemístí dopravní letadlo L-410 z Letu Kunovice, kde by mělo létat pro jednotky SFOR. Tato mise podle něj podpoří mimo jiné český letecký průmysl.

Jednání o řešení nezaměstnanosti zdravotně postižených občanů

Na řešení nezaměstnanosti zdravotně postižených občanů formou peněžních sankcí větším podnikům, které nezaměstnávají dostatek handicapovaných, se shodli místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach a ministr práce a sociálních věcí Stanislav Volák (Unie svobody). "Povinný podíl osob se sníženou pracovní schopností musí být určen přímo zákonem," uvedl Škromach po skončení společného zasedání Vládního výboru pro zdravotně postižené a Sboru zástupců organizací zdravotně postižených. Volák upřesnil, že jednoznačné sankce by měly postihnout podniky s více než dvaceti zaměstnanci, pokud nebudou zaměstnávat určité procento lidí se změněnou pracovní schopností.

Antje Vollmerová odmítla podmínky CSU ohledně vstupu ČR do EU

Místopředsedkyně Spolkového sněmu Antje Vollmerová ostře kritizovala požadavky bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), aby bylo přijetí České republiky do Evropské unie vázáno na ústupky vůči sudetským Němcům. Německo-české vztahy jsou příliš cenné na to, aby byly obětovány na oltář absolutní většiny pro bavorskou CSU (v nadcházejících volbách do zemského sněmu), řekla politička strany Zelených v rozhovoru pro německý list Freie Presse.

Erika Steinbachová, nová předsedkyně německého Svazu vyhnanců, který zastřešuje spolky Němců vysídlených po válce ze střední a východní Evropy, vytrvale kritizuje zahraniční politiku bonnské vlády vůči ČR, Polsku a dalším zemím. "Požadujeme, aby se německá zahraniční politika chopila našich zájmů," prohlásila politička nejsilnější německé strany CDU ve vyhnaneckém týdeníku Deutscher Ostdienst. Rozšíření Evropské unie bez výhrad, jak to podporuje ministr zahraničí Klaus Kinkel, není podle Steinbachové přijatelné.

Německý prezident gratuloval Václavu Havlovi k udělení Vestfálské mírové ceny

Německý prezident Roman Herzog zaslal svému českému protějšku Václavu Havlovi blahopřejný telegram k udělení Vestfálské mírové ceny za rok 1998. Cenu udělí Hospodářská společnost pro Vestfálsko-Lippe u příležitosti 350.výročí uzavření Vestfálského míru, jímž byla ukončena třicetiletá válka. Slavnostní ceremoniál se uskuteční v sobotu v Mnsteru. Cenu za prezidenta Havla převezme jeho maželka Dagmar Havlová.

Ministr Šedivý jednal v Lotyšsku s prezidentem a předsedou parlamentu

Český ministr zahraničí Jaroslav Šedivý v rozhovoru s lotyšským prezidentem Guntisem Ulmanisem zopakoval, že Praha podporuje začlenění pobaltských republik do evropských struktur. Odsoudil rovněž vyhrožování Ruska, že uvalí ekonomické sankce proti Lotyšsku. Po jednání se svým protějškem Valdisem Birkavsem podle agentury DPA, prohlásil, že Česká republika podporuje Lotyšsko ve věci diplomatického urovnávání situace kolem statusu ruské etnické menšiny v této pobaltské republice.

Začala předvolební nejistota - koruna končí na 18,65 Kč/DEM

Koruna během pátku výrazně oslabila a končí týden na 18,65 Kč za marku a 33,08 Kč za dolar. Dealer Petr Korous uvedl, že důvodem poklesu kursu domácí měny je nástup předvolební nejistoty. Koruna slábla i kvůli pověstem ohledně zdraví českého finančního systému, jež však byly posléze dementovány. Z informací ČTK vyplývá, že na trhu se objevily spekulace o zavedení nucené správy v Komerční bance, které však byly mluvčím České národní banky Martinem Švehlou okamžitě dementovány.

Červený kříž předal poslední dům pro postižené povodní

Poslední ze 14 domů pro obyvatele, které postihla loňská povodeň, předal Český červený kříž ve Vrbně pod Pradem na Bruntálsku. V novém stavení našli dočasný domov manželé Adamovi s novorozenými trojčaty, kteří v nedalekém Zátoru opravují zaplavený dům. Od loňských záplav nechal červený kříž postavit ve Vrbně pod Pradědem a ve Městě Albrechticích celkem 14 rodinných domků za peníze z povodňové humanitární sbírky. Domy přišly na 28 miliónů korun a červený kříž je lidem výhodně pronajímá.

České pivo pro americké vojáky

Plzeňský Prazdroj bude prostřednictvím své dceřiné společnosti Pilsner Urquell USA zásobovat pivem americké vojáky. Prezident společnosti Jiří Rais uvedl, že se mu po dvouletém úsilí podařilo společnost zaregistrovat v hlavním zásobovacím skladu americké armády v Dallasu jako dodavatele lahvového piva Pilsner Urquell pro americké vojenské základny po celém světě.

CzechInvest seznámil s možnostmi podnikání v ČR japonské investory

S podnikatelskými možnostmi v České republice seznámila v Londýně představitele japonských firem agentura CzechInvest a japonská agentura na podporu obchodu a podnikání JETRO. "Potenciální investoři se zajímali zejména o výhody, které by získali v případě, že budou v prvních pěti letech v České republice investovat nejméně 25 miliónů dolarů," uvedla vedoucí kanceláře CzechInvestu v Londýně Vladimíra Ryšánková. Od roku 1990 investovaly japonské společnosti a jejich evropské filiálky v České republice 527 miliónů dolarů.

Škoda Auto oznámila 15procentní pokles prodeje

Škoda Auto prodala za prvních pět měsíců letošního roku na domácím trhu 34.581 vozů. Meziroční pokles prodeje tak činil 15,2 procenta. Asi 15procentní propad prodeje oproti plánu, který počítal se 101.000 prodanými vozy, předpokládá automobilka na celý letošní rok. Předseda představenstva Škody Auto Vratislav Kulhánek uvedl, že automobilka pečlivě analyzuje situaci na tuzemském trhu. Podle něj zákazníci reagují na určitou politickou nestabilitu a na nejistá pracovní místa. "Čekají, co bude po volbách a mají obavu vynakládat nyní peníze," řekl Kulhánek. Dodal, že výpadek tuzemského trhu vyrovná Škoda Auto zvýšeným exportem.

Celkový prodej nových vozů v České republice klesl letos asi o 20 procent. Škodě se daří alespoň zvyšovat podíl na trhu. Ten dosáhl v květnu 57 procent.

TVX Bohemia důlní porušila podle ministra Bursíka při průzkumu zlata zákon

Těžařská společnost TVX Bohemia důlní porušila podle ministra životního prostředí Martina Bursíka při průzkumech v Kašperských Horách zákon. Postup resortu životního prostředí, pokud jde o odnětí povolení k průzkumu, je proto podle něj opodstatněný. Ministr při úterní návštěvě Kašperských Hor uvedl, že je proti těžbě zlata v celé ČR, a nechce proto nechávat těžařům provádějícím průzkum falešné naděje. Společnost TVX Bohemia důlní má povolen průzkum v lokalitě, kde se skrývá podle odhadů zlato v hodnotě až 1,3 miliardy amerických dolarů, do března příštího roku. V případě čistě byrokratického rozhodnutí o definitivním zastavení průzkumu z důvodů změny surovinové politiky státu hodlá u něj firma uplatnit nárok na náhradu škody.

ČEZ musí přepracovat dokumentaci k meziskladu jaderného paliva v Dukovanech

Ministerstvo životního prostředí vrátilo elektrárenské společnosti ČEZ k doplnění dokumentaci týkající se posuzování vlivů plánovaného rozšíření meziskladu vyhořelého jaderného paliva v Dukovanech a centrálního skladu v lokalitě Skalka na životní prostředí. V dokumentaci chybí posouzení havarijních stavů a není v ní dořešena ani otázka likvidace meziskladu po dovršení jeho životnosti.

Všeslovanský sjezd požaduje slovanskou meziparlamentní unii

Delegáti Všeslovanského sjezdu zakončili pětidenní rokování přijetím manifestu a vyzvali parlamenty slovanských zemí, aby ustavily slovanskou meziparlamentní unii. Vyzvali vlády slovanských zemí k vzájemnému zrušení víz a konzulárních poplatků, přijali rezolucí na podporu nedělitelnosti Srbska a zrušení sankcí vůči Jugoslávii. Manifest sjezdu odmítl existenci jakýchkoliv vojenských bloků. Předseda sjezdu Břetislav Chvála upozornil, že větší část české politické reprezentace včetně Hradu se od sjezdu distancovala. Delegáti přítomní na tiskové konferenci, kteří hlučně tleskali každému výroku od předsednického stolu, přitom vykřikovali "fuj" a "dost bylo Havla". Chvála naopak připomněl novinářům písemnou podporu sjezdu ruským pravoslavným patriarchou Alexijem II. a papežem Janem Pavlem II.

Písemné požehnání papeže Jana Pavla II. podle mluvčího České biskupské konference Daniele Hermana získali organizátoři Všeslovanského sjezdu, který byl údajně v režii komunistů, zamlčením politizujícího podtextu tohoto mezinárodního setkání. Apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Giovanni Coppa řekl, že papežovo požehnání, vyžádané přímo ve Vatikánu předsedou sjezdu Břetislavem Chválou, bylo určeno akci prezentované jako kulturně-náboženská. Od pražské akce vystupující proti Evropské unii a proti NATO se distancovala česká politická reprezentace, pravoslavná i katolická církev.

Poděbradské lázně si připomínají 90 let od svého založení

Slavnostním vysvěcením pramene Libenský navázal probošt František Lukeš na tradici připomínající zahájení první lázeňské sezóny v Poděbradech. První pacienti a hosté sem svou cestu za zdravím podnikli 15. června právě před 90 lety. Počátky lázeňství v Poděbradech spadají již do 17.století, kdy tu byl objeven léčivý pramen železité vody, u něhož vyrostly malé lázně. Novodobá historie se začíná datovat v období secese, kdy baron Karl Blow, kterého do Poděbrad pozval kníže Filip Arnošt Hohenlohe, pomocí virgule označil silný pramen na druhém nádvoří zámku. Ten poprvé vytryskl 1. srpna 1905 z hloubky 96,7 metru.

Nízká hladina Labe brání spuštění nové lodi na vodu

Pokles hladiny Labe na 150 centimetrů brání tomu, aby v Českých loděnicích ve Valtířově na Ústecku bylo spuštěno na vodu právě dokončené plavidlo pro nizozemskou firmu Bodewes. Ředitel valtířovského závodu Jiří Štýbnar uvedl, že potřebná výška hladiny pro to, aby nová loď mohla být dodána zákazníkovi, je kolem 200 centimetrů. Dodal, že jde o první kontejnerovou motorovou nákladní loď tohoto typu postavenou v Českých loděnicích.

Obec Oskavu zasáhly kromě žloutenky také plané neštovice

Obec Oskavu na Šumpersku, jejíž život od začátku května poznamenávají přísná opatření hygieniků kvůli epidemii žloutenky, zasáhla v těchto dnech další nemoc. Některé třídy oskavské školy zejí prázdnotou poté, co děti začaly sužovat plané neštovice. "Jsou třídy, kde máme kvůli neštovicím pět či sedm dětí, zejména v nižších ročnících," řekl ředitel školy Stanislav Lysák. Podle jeho slov musí vedení školy spojovat třídy, aby se děti, kterých chybí desítky, vůbec mohly učit.

Příznivci i odpůrci registrovaného partnerství v ČR v rovnováze

Počet příznivců a odpůrců zákona o registrovaném partnerství je v České republice přibližně stejný. Necelé dvě pětiny dotázaných, konkrétně 35 procent, jsou pro uzákonění soužití osob stejného pohlaví, o dvě procenta více lidí nikoli. Čtvrtina se k danému tématu nedokázala vyjádřit. Vyplývá to z květnového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění.

Poslední představení muzikálu Dracula

Úspěšný český muzikál Dracula měl v pátek večer derniéru. Představení autorů Karla Svobody, Zdeňka Borovce a Richarda Hese v režii Jozefa Bednárika bylo zároveň jeho 916.reprízou. Jistá je už bratislavská premiéra ohlášená na září. V Praze Draculu zhlédlo 1.274.400 diváků. "Je fascinující, že se povedlo u nás doma udělat původní český muzikál srovnatelný s tím, na co jsou zvyklí ve světě. Karel Svoboda v něm skloubil romantickou, skoro operní muziku přes operetní melodie, střední proud až k rockovému bigbítu do celku, který drží pohromadě a působí jako dokonalé představení," řekl v říjnu 1995 po premiéře Draculy hudební publicistia Miloš Skalka. Producent Adam Novák, který do Prahy přivezl muzikál Les Misérables (Bídníci), tehdy uvedl, že Dracula má naději i v zahraničí. Zapochyboval však, zda se někomu podaří udělat "ten nádherný Borovcův text".

Počasí

A ještě krátce o počasí. Dnes je skoro jasno, teploty 28 - 32 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.