Zprávy sobota, 06. listopadu 1999

A nyní podrobněji:

Vláda jednala o novém návrhu rozpočtu na rok 2000 Státní rozpočet na rok 2000 počítá s deficitem 42 miliardy korun. Celkové výdaje státního rozpočtu na příští rok se oproti původnímu návrhu snižují o 3,7 miliardy korun a celkové příjmy státního rozpočtu se oproti původnímu návrhu snižují o 5,9 miliardy korun. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva financí Libor Vacek. Upřesnil tak informace šéfa resortu Pavla Mertlíka na páteční tiskové konferenci po zasedání vlády, kdy řekl, že deficit státního rozpočtu na rok 2000 bude činit 42,1 miliardy korun. Podle Mertlíka konečná verze státního rozpočtu na příští rok bude schválena na mimořádném vládním zasedání 13. listopadu. Původní vládní návrh rozpočtu na rok 2000 počítal s celkovými příjmy 594 miliardy korun, výdaji 633,8 miliardy korun a schodkem 39,8 miliardy korun. Poslanecká sněmovna tento návrh před dvěma týdny v prvním čtení zamítla a zároveň vládě doporučila, aby do nové verze rozpočtu nezahrnovala 13 miliard příjmů z privatizace, ale naopak započítala očekávanou zhruba dvacetimiliardovou ztrátu Konsolidační banky.

Vláda také učinila další krok v reformě justice. Schválila totiž věcný záměr právní úpravy organizace soudů a postavení soudců - jeden ze stěžejních koncepčních materiálů reformy soudnictví. Obsáhlý návrh postihuje tři okruhy, novou úpravu soudní soustavy, novou úpravu postavení soudců a jejich disciplinární odpovědnosti. Do konce roku má ministr spravedlnosti Otakar Motejl předložit paragrafové znění návrhů, řekl vládní mluvčí Libor Rouček.

Začala dvoustranná jednání Středoevropské iniciativy

Řadou dvoustranných rozhovorů začalo v pátek v Praze jednání vrcholných představitelů šestnácti středoevropských zemí sdružených ve Středoevropské iniciativě (SEI). Český premiér Miloš Zeman se setkal se svým slovenským protějškem Mikolášem Dzurindou, aby s ním debatoval mimo jiné o řešení majetkových sporů obou republik, vzniklých po rozdělení společného státu.

Řada ministrů zahraničí SEI chválila rozhodnutí České republiky, která jako předsednická země SEI vyslala misi tohoto společenství do Moldavska. Řekl to český ministr zahraničí Jan Kavan s tím, že SEI v Moldavska monitoruje možnosti řešení konfliktu a stažení vojsk Ruské federace. Podle Kavana země SEI oceňují i roli iniciativy v rámci Paktu stability. O tom, že se iniciativa bude podílet na tomto projektu Evropské unie, který by měl pomoci v rozvoji jihovýchodní Evropy, rozhodli ministři zahraničí členských zemí SEI v červnu v Karlových Varech.

Středoevropské země by měly spolupracovat nejen v ekonomické oblasti, ale i v kulturní a politické. Uvedl to v pátek premiér Miloš Zeman v projevu, jímž ve Vladislavském sále Pražského hradu zahájil slavnostní večer k desetiletému výročí vzniku Středoevropské iniciativy (SEI). Premiér hovořil o pocitu středoevropanství a zmínil se i o pádu komunismu před deseti lety. "Střední Evropu nelze vyjádřit v datech nebo statistických údajích, je to pocit, pocit společné historie, společné kultury," řekl Zeman, přednášející v angličtině. Země střední Evropy se osvobodily ze jha totalitních režimů a dnes vystupují jako svobodné demokratické státy, připomněl.

Shattuck: Po revoluci dosáhla ČR úspěchů, ale nedokončila reformu Česká republika dosáhla po roce 1989 mnoha úspěchů, ale nedokončila ekonomické reformy, na což nyní doplácí. Pro poslední vydání českého krajanského čtrnáctideníku Americké listy to řekl nynější americký velvyslanec v Praze John Shattuck. "Nyní je čas, aby se k nim vrátila, jinak zaostane za zbytkem Evropy," řekl Shattuck. Podle amerického diplomata se česká vláda příliš brzy spolehla na předpoklad, že základní životní standard, který existoval v zemi v roce 1989, a zdroje, které měly tehdy Češi k dispozici, budou stačit k dosažení svobody a prosperity. Velvyslanec dodal, že Spojené státy podporují vstup ČR do Evropské unie. Upozornil současně, že pokud ČR vypadne z prvního kola rozšiřování, bude to "velká porážka pro ekonomiku a dokonce i pro demokracii v České republice".

Bísek: Význam listopadu přehlušuje vzestup komunistů v ČR Po deseti letech od listopadových událostí je určitě co oslavovat, ale jejich význam dnes přehlušuje vzestup komunistů a každodenní starosti lidí. Sdělil to ČTK k 10. výročí demokratických přeměn mluvčí iniciativy Impuls '99 v Americe Petr Bísek. "Komunisté mají přes dvacet procent hlasů. Lidé z toho mají smíšené pocity, jsou z toho skeptičtí a je tendence se neangažovat, protože to nemá smysl," řekl Bísek a dodal, že vývoj v ČR má negativní dopad i na krajany. Ti se podle Bíska musejí například prokousávat byrokratickými překážkami pro získání českého občanství. Možnost jeho nabytí díky poslední novele zákona o občanství podle Bíska trochu zlepšila vztah krajanů k ČR, ale růst preferencí komunistů působil zase v opačném směru.

Sympozium Rady Evropy hodnotí reformy školství členských zemí Zhodnotit způsob reforem ve vzdělávání v členských státech Rady Evropy (RE) za posledních deset let si klade za cíl sympozium RE, které se koná v Praze. Závěry třídenního setkání 37 delegátů z 31 zemí, které skončí v sobotu, by měly být podkladem pro konferenci ministrů školství evropských zemí v Krakově v roce 2000. Řekl to ředitel odboru evropské integrace ministerstva školství Pavel Cink. Sympozium na téma "Strategie školské reformy: od koncepce k realizaci" by podle Cinka mělo především posoudit přínosy vzdělávacích reforem z hlediska rovnosti přístupu ke vzdělávání, jeho kvalitě, podpoře výchovy k demokratickému občanství a celoživotnímu vzdělávání.

Skončila bratislavská schůzka dvanácti kandidátů na členství v EU Jako užitečnou výměnu zkušeností zhodnotili na závěr dvoudenního jednání zástupci přidružených zemí i Evropské unie (EU) druhou schůzku představitelů dvanácti přidružených států Unie v Bratislavě. Českou republiku zastupoval hlavní vyjednávač s EU Pavel Telička. Ten ČTK řekl, že vyjednávači "visegrádské čtyřky" s Evropskou unií se shodli na doporučení premiérům České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska, aby navrhli Německu užší spolupráci v evropské integraci, zejména v problematice "schengenských hranic".

Rusko prý v ČR buduje špionážní síť

České ministerstvo zahraničí v pátek oznámilo, že mu není nic známo o údajné "důvěrné zprávě" českého kabinetu, která podle britského listu The Sunday Telegraph označuje polovinu z 63 ruských diplomatů akreditovaných v České republice za "špióny". List minulou neděli napsal, že v době začleňování České republiky do velitelské struktury NATO ruští špióni znovu budují v ČR svou síť a ze 104 dalších zaměstnanců ruského velvyslanectví v Praze je polovina špiónů chráněných diplomatickou imunitou. Britský list mimo jiné cituje předsedu zahraničního výboru českého Senátu Michaela Žantovského, jenž klade otázku, zda se česká kontrarozvědka (BIS) vůbec snaží ruské agenty odhalit, nebo zda se s nimi smířila. Mluvčí české vlády Libor Rouček ČTK řekl, že kontrarozvědka se k případu nevyjádří.

Romové pokračují v protestu proti zdi v Matiční ulici Již přibližně 20 zástupců Grémia romských regionálních představitelů se v Matiční ulici v Ústí nad Labem účastní protestu proti plotu, který tu dalo 13. října postavit ústecké neštěmické zastupitelstvo. ČTK o tom informoval jeden ze zástupců romského grémia Ondřej Giňa. Protest členové grémia zahájili ve čtvrtek večer. Policie nyní zkoumá, zda páteční výroky romského grémia, že "policie je schopna dojít do krajnosti, jejímž výsledkem může být krev, zmrzačení či dokonce oběti na životech" nezakládají skutkovou podstatu trestného činu šíření poplašné zprávy. Město se stavbou plotu snažilo vyřešit stížnosti majitelů rodinných domků na jedné straně ulice na obyvatele nastěhované do obecních domů na straně druhé. V obecních domech bydlí dlužníci, převážně Romové. Plot byl postaven i přes odpor Poslanecké sněmovny a kritizovala jej také Evropská unie.

Ministr Kužvart: Autodoprava je chemickou válkou lidí proti lidem

Znečištění ovzduší z provozu motorových vozidel přirovnal v pátek k chemické válce, kterou vedou lidé sami proti sobě, ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Akci ekologické organizace Dětí Země Den bez aut využil k tomu, aby pěší cestou do zaměstnání vzkázal řidičům, že si vždy mají rozmyslet, zda automobil skutečně potřebují. K akci Dětí Země se dnes připojilo 20 českých a moravských měst. "Potěšilo mne, že ke Dni bez aut se připojili komunální politikové a ve Zlíně a v Hodoníně jezdila hromadná doprava zdarma," uvedl ministr na tiskové konferenci a omluvil se, že kvůli zasedání vlády musí do centra města odjet služebním vozem. Za populistickou označil akci Dětí Země náměstek pražského primátora zodpovědný za životní prostředí Petr Švec. Ačkoli přijel do úřadu na kole, domnívá se, že "pouze vyhlásit den nestačí". Kdyby v pátek v Praze jezdila hromadná doprava zdarma, přišlo by to magistrát podle něj až na dva milióny korun, což si město nemůže dovolit kvůli "napjatému rozpočtu".

Český svaz ochránců přírody oslavil 20 let existence Dvacáté výročí vzniku Českého svazu ochránců přírody si v pátek ochranáři připomněli v budově Senátu v Praze. Nejvyšší svazová ocenění tam převzali významní členové organizace. Sdružení, které bylo do roku 1989 jednou z mála platforem ovlivňujících stav životního prostředí, má i dnes mezi desítkami ekologických iniciativ nezastupitelné místo, řekl ČTK ministr životního prostředí Miloš Kužvart. "Členové svazu jsou činní především v oblasti praktické ochrany přírody, pomáhají například při ochraně velkoplošných území, při práci, které se malá sdružení, jejichž význam je jinde, nevěnují," uvedl ministr, jenž se však kvůli zasedání vlády nemohl setkání v Senátu zúčastnit.

Svaz je v současnosti největší nevládní organizací v České republice zabývající se ochranou přírody. V dobách největšího rozkvětu měl až 26.000 členů, nyní sdružuje 5000 dospělých ochránců přírody a 3500 dětí. V posledních letech se počet základních organizací ČSOP ustálil na počtu kolem 350. Po roce 1989 se od ČSOP oddělily například Děti Země a ekovýchovné sdružení Tereza.

Smiřováním proti kultuře negativních informací Víkendové akty smíření, jimiž mají být setkání katolíků a luteránů v Chomutově a v Praze, zapadají podle církevních představitelů do snah křesťanů vstoupit do třetího tisíciletí jako důvěryhodnější pro okolní společnost. Církve usilují o překonávání bolestných vzpomínek z minulosti, spojených s jejich rozdělením v některých bodech učení. Katolický kněz a historik František Holeček v té souvislosti řekl, že křesťané chtějí pomáhat tomu, aby obecně nepanoval ostych říci něco pozitivního. "Kultura negativních informací příliš prostoupila tuto zemi. Římskokatolická církev postupuje proti tomuto trendu," prohlásil kněz.

Bývalý předseda lidovců Lux neprojevuje známky obnovení leukémie Bývalý předseda lidovců Josef Lux neprojevuje podle posledních testů známky obnovení leukémie, kvůli níž podstoupil v noci na 24. září transplantaci kostní dřeně. S odvoláním na ošetřující lékaře to ČTK do New Yorku řekla mluvčí kliniky Freda Hutchinsona v americkém Seattlu Susan Edmondsová. Dodala však, že pacient má před sebou ještě dlouhou cestu k úplnému uzdravení. Zprávu o výsledku testů označila Luxova dcera Veronika za radostné. Lux je nyní v intenzivním domácím ošetřování, které mu poskytují dcera Veronika a manželka Věra v apartmánu pronajatém v blízkosti kliniky.

Čeští malíři v pařížské retrospektivě

Význačné místo zaujímají obrazy českých malířů na rozsáhlé retrospektivě fauvismu, která se nyní koná v pařížském Muzeu moderního umění. Organizátoři výstavy "Fauvismus, erupce modernismu v Evropě", vybrali plátna Františka Kupky, Emila Filly a Bohumily Kubišty pocházející z francouzských i českých galerií. Expozice čítající 215 obrazů je nejrozsáhlejší výstavou o fauvistickém hnutí, která byla ve Francii uspořádána za posledních 30 let. Katalog výstavy věnuje jeden oddíl "Fauvismu a českému malířství" a všímá si zejména skupiny Osma a vlivu francouzské inspirace na české malíře.

Archeologové objevili hroby aristokratů z Velké Moravy Hroby aristokratů z období Velké Moravy objevili v pátek při průzkumu staveniště v centru Olomouce archeologové tamního památkového ústavu. Nález stříbrného šperku v ženském hrobě je podle badatelů dalším důkazem, že Olomouc byla v 9. století významným velkomoravským centrem. Vedoucí archeologického výzkumu Josef Bláha ČTK řekl, že jeho tým pátral po pohřebišti dospělých obyvatel z období Velké Moravy několik let. Před třemi lety totiž nedaleko nynějšího naleziště objevil 13 velkomoravských hrobů s ostatky dětí. U koster však tehdy archeologové žádné cennosti nenašli. Badatelé nyní odkryli jeden zachovalý hrob s kostrou ženy a zbytky mužského hrobu. Jsou přitom přesvědčeni, že našli rozsáhlé velkomoravské pohřebiště dospělých lidí.

Ze sportu:

Fotbalisté Slavie Praha narazí ve třetím kole Poháru UEFA na rumunský tým Steaua Bukurešť. Rozhodl o tom páteční los v Ženevě. První zápas sehraje celek z Edenu 25. listopadu doma, odveta se bude hrát 9. prosince.

Los také rozhodl, že pražská Sparta se v osmifinálové skupině A Ligy mistrů utká se španělskou Barcelonou, portugalským FC Porto a německou Herthou Berlín.

Česká tenistka Květoslava Hrdličková porazila ve čtvrtfinále turnaje v Lipsku Belgičanku Sabine Appelmansovou 6:2, 2:6, 7:6 a poprvé v kariéře postoupila na akci WTA Tour kategorie Tier III do semifinále. V boji o účast ve finále se Hrdličková v sobotu utká s nejvýše nasazenou Mary Pierceovou z Francie.

Sprinter Pavel Buráň se stal vítězem ankety o Cyklistického krále roku 1999. V hlasování 26 trenérů, funkcionářů a novinářů nasbíral 68 bodů a druhou v pořadí, krasojezdkyni Martinu Štěpánkovou, předstihl o 11 bodů. Třetí místo obsadil cyklokrosař Radomír Šimůnek s 54 body.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, na Moravě a ve Slezsku polojasno. Teploty 8 až 12 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.