Zprávy sobota, 07. března 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Kubátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Jednání předsedy dolní komory rakouského parlamentu Heinze Fischera v Praze

Prezident Václav Havel v pátek v rozhovoru s předsedou dolní komory rakouského parlamentu Heinzem Fischerem vyjádřil obavy ze zbytečného protahování ratifikace vstupu České republiky do Severoatlantické aliance českým parlamentem. Dokonce se obává, že by "váhání a časové průtahy" na české straně mohly ohrozit celý proces rozšiřování NATO.

S Heinzem Fischerem se také setkal premiér Josef Tošovský. Hlavním tématem rozhovoru bylo členství v Evropské unii a oba politici mluvili dále o vnitropolitické situaci v ČR a o české jaderné energetice, která je trnem v oku rakouským ochráncům přírody a není po chuti ani rakouským úřadům a oficiálním místům.

EU a NATO - alternativa pro evropskou integraci

Pro evropskou integraci neexistuje podle rakouského ministra obrany Wernera Fasslabenda žádná jiná alternativa než propojení prostřednictvím Evropské unie a Severoatlantické aliance. Při pátečním pracovním setkání se svým českým protějškem Michalem Lobkowiczem v Táboře to uvedl rakouský ministr obrany.

Turecko podporuje vstup ČR do NATO

Turecká vláda i parlament podporují vstup České republiky do NATO a předpokládají, že ratifikace vstupních protokolů proběhne na půdě tureckého Národního shromáždění úspěšně. Z Ankary to v pátek ČTK sdělil předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Vilém Holáň, který vedl delegaci sněmovního výboru během dvoudenní návštěvy v Turecku.

BERD zdvojnásobí investice v ČR

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (BERD) se chystá v letošním roce více než zdvojnásobit investice v České republice, řekl to v pátek ředitel BERD pro ČR, Slovensko, Polsko a pobaltské státy Alain Pilloux. V rozhovoru pro ČTK prohlásil, že uvolněná částka se zvýší přinejmenším na 120 miliónů ECU z 57 miliónů ECU v roce 1997.

K novele volebního zákona

Zklamání nad vrácením novely volebního zákona vládě Poslaneckou sněmovnou vyjádřila v pátek komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí. Komise ujištuje všechny zahraniční Čechy, že bude i nadále pokračovat v úsilí umožnit jim, aby co nejdříve prokázali volebním aktem vztah k domovu - České republice, praví se v prohlášení komise, které podepsal také předseda Senátu Petr Pithart. Senátní zahraniční výbor, který zaujal obdobný postoj, současně vyzval vládu, aby iniciovala stav legislativní nouze a novela mohla být znovu projednána ještě před předčasnými volbami do sněmovny.

Ve snaze vyjít vstříc českým občanům v zahraničí, kteří mají zájem účastnit se v cizině českých parlamentních voleb, předložily tři poslankyně Unie svobody dolní komoře parlamentu svůj návrh novely volebního zákona. Vedlo je k tomu mimo jiné i rozhodnutí Poslanecké sněmovny, která minulý týden vrátila vládě její novelu volebního zákona, jež účast krajanů ve volbách měla umožnit. Sociálnědemokratický poslanec Zdeněk Jičínský vyslovil v rozhovoru pro ČTK pochybnosti nad tím, zda se znovu předloženou novelu volebního zákona podaří projednat ještě v době, která zbývá do předčasných parlamentních voleb. I kdy