Zprávy sobota, 07. listopadu 1998

Dobrý den, vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod jsou připraveny zprávy.

Nyní podrobněji

Zeman opět viní minulé vlády z nepřipravenosti ČR na vstup do EU

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman v pátek opět obvinil z nepřipravenosti ČR na vstup do Evropské unie minulé pravicové vlády. Na tiskové konferenci své strany naopak vyzvedl kladné hodnocení programu vlády Evropskou komisí a ocenění ustavení Výboru na ochranu ekonomických zájmů ze strany unie. Nynější vláda je podle jejího předsedy připravena "napravovat chyby, kterých se minulé vlády dopustily". K tomu směřuje legislativní plán vlády i další opatření, podotkl Zeman. Připomněl, že jeho vláda hodlá například státní podíly v bankách privatizovat do dvou let, změnit zákon o státním občanství, tvrději postihovat různé fašistické a polofašistické skupiny, zejména hnutí skinheads. Ve středečním posudku Evropské komise byla připravenost ČR na vstup do unie hodnocena dosti negativně. Kritická zpráva upozornila na mnohé nedostatky, například v legislativě, v práci státní správy a soudů, také na zpomalení ekonomických reforem, nedobrou hospodářskou situaci a nedostatky v řešení romské otázky.

ODS: Posudek Evropské komise je jen dílčí zprávou o situaci ČR

Občanská demokratická strana je přesvědčena, že hodnotící posudek Evropské komise, který pro Českou republiku vyznívá negativně, nelze přijímat jako věrohodnou zprávu o situaci České republiky, ale jako dílčí zprávu o pokroku v přípravě na vstup do Evropské unie za posledních 15 měsíců. ODS zdůrazňuje, že je již 11 měsíců v opozici a odmítá přijmout zodpovědnost za kroky prozatímní vlády Josefa Tošovského i za kroky současné vlády ČSSD, tlumočil na tiskové konferenci stanovisko politického grémia ODS její předseda Václav Klaus.

Kramer je spokojen s pokrokem ČR při přípravě na členství v NATO

Spokojenost s pokrokem, který Česká republika učinila v přípravách na vstup do Severoatlantické aliance, vyjádřil náměstek amerického ministra obrany Franklin Kramer po páteční schůzce s ministrem zahraničí Janem Kavanem. Zdůraznil, že plnohodnotné členství v alianci je dlouhodobou záležitostí a je třeba si to uvědomit. "Priority, které Česká republika 'v přípravě na členství v NATO) má, jsou správné, klíčovými oblastmi stále zůstávají lidé a výcvik," řekl novinářům Kramer. "Je třeba si uvědomit, že jde o dlouhodobý pokrok, na němž je třeba neustále pracovat," uvedl.

Zamítavý postoj ODS k vládnímu návrhu rozpočtu trvá

ODS je pobouřena postupem sociálnědemokratické vlády při formování návrhu státního rozpočtu, protože ví, jaké to bude mít neblahé ekonomické důsledky. Uvedl to předseda ODS Václav Klaus, podle nějž ODS nevěřila, že vláda předloží Poslanecké sněmovně státní rozpočet s ještě vyšším schodkem než při prvním neúspěšném pokusu o jeho schválení. "Vláda ČSSD tak asi může činit díky spolupráci s lidovci a komunisty, která jí zajišťuje levicovou většinu v Poslanecké sněmovně," řekl Klaus. Druhá verze vládního návrhu zákona o rozpočtu na příští rok počítá z deficitem 31 miliard korun a příjmy ve výši 574,1 miliardy korun. Původně navrhovala schodek 26,8 miliardy korun.

ODS udělá vše proto, aby v senátních volbách nedopadla jako před dvěma lety

ODS udělá vše proto, aby v letošních senátních volbách nedopadla jako před dvěma lety, kdy se do Senátu volilo poprvé. Před dvěma roky ODS přišla o řadu křesel poté, co její kandidáti ve druhém kole nedostali hlasy od tehdejších koaličních partnerů ODA a KDU-ČSL, kteří dali vesměs přednost sociálním demokratům. Podle Klause není vyloučeno, že něco obdobného čeká jeho stranu i letos. "Proti tomuto pokusu - obáváme se, že nastane mezi prvním a druhým kolem - hledáme účinnou strategii," řekl. Podle průzkumu Střediska empirických výzkumů mají týden před senátními volbami přibližně vyrovnané šance kandidáti ODS, ČSSD a čtyřkoalice ODA, DEU, KDU-ČSL a Unie svobody. ODS má šanci postoupit do druhého kola v pětadvaceti a ČSSD ve čtyřiadvaceti obvodech, příliš neztrácí ani Unie. Zřejmě bez šancí jsou nezávislí kandidáti.

Václav Klaus slyšel v Matiční ulici o možné dohodě obou stran

Předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus slyšel v pátek podle svých slov náznaky z obou stran ústecké Matiční ulice, že je zde možné spolužití. Klaus to řekl novinářům po krátké besedě s majiteli rodinných domků a s obyvateli obecních bytů pro neplatiče, především Romy, mezi kterými má podle rozhodnutí místních zastupitelů vyrůst keramický plot. Předseda ODS v této souvislosti poprosil "ostatní politiky, aby na dálku neříkali silácká slova, která tu situaci jenom poškodí". Zamýšlený plot podle něj již přestává hrát roli, kterou měl v minulosti. "Já rozumím, že teď už je to takové polovičaté řešení, které ani nevyřeší tuto situaci, možná že zůstane jako symbol", řekl Klaus. Plánovanou výstavbu plotu, který měl domkáře chránit před hlukem a nepořádkem z okolí obecních bytů pro neplatiče, převážně Romy, kritizoval kromě jiných i prezident Václav Havel. Plot se nelíbil ani skupině expertů Evropské unie, kteří upozornili, že romskou problematiku nelze řešit stavěním zdí, ale dialogem.

Salomon: Snížení ratingu České republiky nabádá k ostražitosti

Snížení ratingu dlouhodobých devizových závazků České republiky ze stupně A na stupeň A-minus agenturou Standard and Poor's je důvodem k ostražitosti. Spolu s kritickým hodnocením připravenosti ČR ke vstupu do Evropské unie je to pak potvrzením slabých hospodářských základů země. Vyplývá to z analýzy londýnské společnosti Salomon Smith Barney, kterou má ČTK k dispozici. Důvodem ke znepokojení je vedle ekonomických fundamentů rovněž současná konstelace na politické scéně. Lze však očekávat, že se minimálně v následujících třech měsících udrží vysoký úrokový diferenciál mezi Českou republikou a zeměmi eurozóny, což bude stále znamenat možnosti relativně vysokých výnosů.

Svoboda: Zahraniční hodnocení odpovídají realitě

Snížení ratingu České republiky předními mezinárodními agenturami a kritická zpráva Evropské komise o vývoji příprav na vstup ČR do EU v zásadě odpovídají realitě a jsou v souladu s hodnocením situace české ekonomiky, jak ji vidí vláda. Uvedl to ve Frankfurtu nad Mohanem na kongresu o hospodářské situaci v zemích střední a východní Evropy český ministr financí Ivo Svoboda. "Pro naši vládu tyto zprávy znamenají jakousi 'definici počátečního stavu', v němž vláda zemi převzala, a potvrzení našich předvolebních i povolebních analýz. Zároveň otevírají širší prostor pro naši strategii, než by se zdálo z hodnocení některých domácích odborníků a institucí. Český ministr informoval přítomné odborníky, že vláda ČR očekává v příštím roce růst HDP jen ve výši okolo jednoho procenta, podíl rozpočtového deficitu na HDP zhruba 2,2 procenta, celkové zadlužení země do 25 procent HDP, míru inflace pod sedm procent a nezaměstnanosti až 8,5 procenta. Podle jeho slov by kurs koruny mohl mírně a pomalu klesat, ale jen asi na 18,50 koruny za německou marku. Vyjádřil předpoklad, že nový rozpočet bude schválen na začátku prosince.

Bývalý zpravodajský důstojník Bittman soudí, že Zilk nebyl tajným agentem

Bývalý vídeňský starosta Helmut Zilk žádný dokument o tajné spolupráci s StB nepodepsal. Uvedl to bývalý československý zpravodajský důstojník Ladislav Bittman. Ten působil v 60.letech ve Vídni pod diplomatickým krytím. Bittman ve svém prohlášení uvedl, že se s ním Zilk stýkal a dodával mu povrchní informace. Přitom nevěděl, i když to mohl tušit, že Bittman je československý zpravodajský důstojník. Podle Bittmanova názoru je Zilk pouhou kulisou politické manipulace namířené proti prezidentovi Václavu Havlovi. Prezident Havel chtěl původně Zilkovi udělit 28.října státní vyznamenání, ale na základě pochybností o jeho minulosti své rozhodnutí odvolal.

V aféře Zilk jsou prověřováni konkrétní pracovníci ÚDV

V případě úniku utajovaných informací v aféře kolem bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka se již předmětem prověřování stali konkrétní pracovníci Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu. Vyplynulo to z pátečního vyjádření ministra vnitra Václava Grulicha pro ČTK. "Mám určitá jména, která jsou v podezření a která kontrolní orgány dostaly k dispozici. Ale je to pouze podezření. Pakliže se potvrdí, je to vážná věc a musí být vyvozeny širší personální důsledky," prohlásil Grulich. Nevyloučil ani trestní postih dotyčných lidí. Za málo pravděpodobné označil to, že by někdejší šéf ÚDV a současný senátor ODS Václav Benda rok po odchodu z úřadu a tři roky poté, co se ÚDV Zilkovým spisem zabývalo, dotyčné informace "nosil v hlavě". "To znamená, že tady je oprávněné podezření, že k únikům došlo v nedávné době," řekl Grulich.

Exilový vydavatel pořádá kampaň za práva Čechoameričanů

Místopředseda vlády Pavel Rychetský nemůže oddělovat otázku občanství a restitucí. V rozhovoru pro ČTK to v pátek uvedl vydavatel newyorských Amerických listů Petr Bísek. Bísek, který v těchto dnech zveřejnil ve svém čtrnáctideníku výzvu k Čechoameričanům, aby zahájili kampaň za právo na české občanství, volební právo a restituce, podotkl, že přístup Rychetského "neprojde ani u exilu ani v Evropské unii". Reagoval tak na čtvrteční prohlášení místopředsedy české vlády o tom, že kabinet uvažuje o zavedení dvojího občanství pro bývalé občany Československa či ČR, ale že novela příslušného zákona nebude mít žádný právní dopad na platnou legislativu v oblasti restitucí. Ve výzvě Amerických listů se připomíná kampaň, v níž Čechoameričané "přemluvili mnohé americké senátory a senátorky, aby hlasovali pro rozšíření NATO", tedy pro přijetí ČR do Severoatlantické aliance. Byla to úspěšná lobby, zdůraznil vydavatel. Nyní se ale exil musí spojit a bojovat za vlastní práva - občanství, volební právo a restituce, na jejichž uznání od listopadu 1989 marně čeká.

ČSSD a Sdružení nájemníků o zmírnění tempa deregulace nájemného

S výrazným zmírněním tempa deregulace nájemného počítá Česká strana sociálně demokratická a Sdružení nájemníků, jejichž představitelé v pátek v Lidovém domě podepsali novou smlouvu o spolupráci. Deregulace nájemného by měla kopírovat inflaci a nanejvýš se pohybovat dvě procenta nad ní, řekl na tiskové konferenci místopředseda sdružení Milan Taraba. Nepočítá se však se zvyšováním nájemného plošně. Ministerstvo připravuje takovou úpravu deregulace, která bude odrážet například i kvalitu a polohu bytu v rámci města i státu.

Analytici: Nezaměstnanost za říjen - 6,9 procenta

Míra nezaměstnanosti za září dosáhla 6,8 procenta a analytici téměř shodně očekávají její zvýšení na 6,9 procenta. Podle Ondřeje Schneidera z Patria Finance jde o pokračování trendu z letošního roku, kdy nezaměstnanost roste velmi rychle. Růst "jen" o 0,1 procenta je podle analytiků ovlivněn cyklickým vývojem, kdy v říjnu na trhu práce obvykle nedochází k zásadním změnám, jako jsou sezónní práce nebo noví absolventi škol, takže míra nezaměstnanosti se příliš nemění.

Václav Havel bude prvním hostem nové slovenské vlády

Prezident Václav Havel se dnes jako první zahraniční státník setká v Bratislavě s nově jmenovanou slovenskou vládou a se členy slovenského parlamentu. Prezidenta sice na Slovensko pozvaly čtyři nevládní organizace k diskusi o občanské společnosti, klíčovým momentem Havlovy jednodenní návštěvy však bude večerní schůzka s předsedou a místopředsedy slovenské vlády a s předsedou Národní rady Slovenska, tedy parlamentu, Jozefem Migašem.

Zeman navštíví Slovensko pravděpodobně až 23.listopadu

Premiér Miloš Zeman navštíví Slovensko pravděpodobně až v pondělí 23.listopadu. Uskutečnit cestu již 17.listopadu nebylo možné vzhledem k návštěvě předsedy vlády Francouzské republiky Lionela Jospina v České republice 18.a 19.listopadu, řekl mluvčí vlády Libor Rouček. Oficiální pozvání Zemanovi předal v Praze tento týden slovenský ministr obrany Pavol Kanis. Státní tajemník v úřadu slovenského ministra zahraničí Ján Fíge řekl, že návštěva by měla mít symbolický i pracovní charakter. V každém případě podle něj bude "mimořádně důležitá". "Jde nám jak o deklarace, tak o obsah," uvedl s tím, že obě strany mají opravdu o čem rokovat - v bilaterální rovině, ale také z hlediska integrace do NATO a EU.

O protestech zemědělců krizový štáb AK do konce týdne nerozhodne

O protestních akcích zemědělců proti dovozu subvencovaných potravin do České republiky do konce tohoto týdne krizový štáb Agrární komory ČR nerozhodne. ČTK to řekl v pátek prezident AK Václav Hlaváček. Podle něho se v poslední době se nahromadila řada jednání, jejichž výsledky je třeba zpracovat a vyhodnotit. Vedení AK se také připravuje na jednání s představiteli EU v ČR, k němuž by mělo dojít v úterý 10.listopadu. Od blokády dálnice z Brna do Prahy živými prasaty, kterou připravují někteří jihomoravští chovatelé, se Hlaváček za krizový štáb AK distancoval a řekl, že s touto akcí nemá komora nic společného. Jak řekl k této otázce předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jaroslav Brom, on osobně chápe, že se chovatelé prasat snaží dát touto formou o svým problémech vědět veřejnosti. Podle jeho slov je to prostě proto, že jsou zoufalí.

Česká republika poskytne pomoc státům postiženým hurikánem Mitch

Česká republika hodlá poskytnout humanitární pomoc státům střední Ameriky, které byly minulý týden postiženy ničivým hurikánem Mitch. Informovala o tom Monika Pajerová z tiskového odboru ministerstva zahraničí. "Bude se jednat o finanční pomoc," řekla Pajerová a dodala, že na ministerstvu vznikla pracovní skupina, která již návrh pomoci podala. Ten ještě musí projít schvalovacím řízením. Sbírku na pomoc postiženým oblastem vyhlásil také Český červený kříž. Připojil se tak ke sbírce vyhlášené Mezinárodní federací Společností červeného kříže a červeného půlměsíce.

Na horách jsou podmínky pro běžky, možná se rozjedou i vleky

Chladné počasí a sněhové srážky v minulých dnech připravily ve vyšších polohách Krkonoš dobré běžkařské podmínky pro první vyznavače zimních sportů. Pokud vydrží současné počasí a ve vyšších polohách se udrží napadaný sníh, mohly by se dnes nebo v neděli rozjet i některé vleky. Milovníci běžeckého lyžování mohou vyrazit také do Jeseníků, kde na některých místech leží kolem 40 centimetrů sněhu a přes víkend by měla pokrývka vydržet.

A na závěr ještě informace o počasí.

Na území České republiky je dnes polojasno až oblačno, místy přeháňky, od středních poloh sněhové. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 stupňů stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.