Zprávy sobota, 07. února 1998

Už zítra začínají v japonském Naganu XVIII. zimní olympijské hry. Zúčastní se jich sportovci ze 72 zemí světa, mezi kterými je i 66 reprezentantů naší republiky. Na minulých hrách v norském Lillehammeru, kde poprvé startovala samostatná Česká republika, čeští sportovci nezískali žádnou medaili. Českou republiku v Japonsku reprezentuje v současné době také Talichův komorní orchestr, který má během svého třítýdenního turné vystoupit ve dvanácti japonských městech.

A nyní podrobněji:

Z jednání Poslanecké sněmovny

Hlavní zárukou uskutečnění předčasných voleb v červnu letošního roku je podle premiéra Josefa Tošovského shoda parlamentních stran na uvedeném termínu. Josef Tošovský to řekl ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně, kde si odbyl svoji premiéru při interpelacích. Zároveň připomněl, že nejen on, ale i celá vláda se v programovém prohlášení zavázala, že dodrží termín předčasných voleb.

Premiér Tošovský také uvedl, že vláda hodlá Poslanecké sněmovně předložit do konce března harmonogram privatizace bank. Tuto povinnost jí ukládá usnesení, které nedávno přijala sněmovna. V současné době podle Tošovského názoru nejde o klasickou privatizaci, ale o doprivatizaci zbytků státních podílů v bankách. Banky byly totiž z části privatizovány formou kupónové privatizace.

Rozpaky a zklamání zavládly mezi členy sněmovního orgánu pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) po jejich čtvrtečním setkání s ředitelem civilní kontrarozvědky Karlem Vulterinem. Poslanci nebyli spokojeni s tím, že jim Vulterin nechtěl poskytnout konkrétnější údaje o koncepčních a personálních změnách ve službě, a vůbec poprvé od jeho loňského jarního nástupu do funkce s ním otevřeně projevili svoji nespokojenost.

Jednání Kinkel-Šedivý

Správní rada česko-německého fondu budoucnosti, která byla jmenována 26. ledna, se sejde ke svému prvnímu zasedání 13. února. Oznámil to v Bonnu po čtvrtečním jednání se svým německým protějškem Klausem Kinkelem český ministr zahraničí Jaroslav Šedivý. Zahajovacího zasedání rady, která bude spravovat fond určený především k humanitární pomoci dosud žijícím českým obětem nacismu, se zúčastní i zástupci obou vlád. Ministři si také vyměnili seznamy členů koordinační rady diskusního fóra a podle svých slov tak definitivně uzavřeli práci na realizaci závěrů česko-německé deklarace. Mezi zástupci německé strany je i řada představitelů sudetských Němců.

Reakce české strany

Předseda Poslanecké sněmovny a sociálních demokratů Miloš Zeman vyjádřil údiv nad tím, že mezi oficiálními partnery pro jednání, která se budou konat na základě česko-německé deklarace, figuruje i předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franz Neubauer. "Nedokážeme pochopit, že Franz Neubauer, který s deklarací od počátku nesouhlasil, se stává tak či onak oficiálním partnerem těchto jednání," řekl Miloš Zeman před Poslaneckou sněmovnou, když reagoval na návrh sociálních demokratů, aby kvůli Neubauerově přítomnosti v koordinační radě česko-německého diskusního fóra vyslechli poslanci zprávu ministra zahraničí Jaroslava Šedivého o postupu německé vlády při realizaci česko-německé deklarace. Zdůraznil, že "každá vláda a každá Poslanecká sněmovna, která hájí zájmy své země, nemůže k tomuto faktu zůstat nečinná".

Německá vláda má podle předsedy Českého svazu bojovníků za svobodu Jakuba Čermína právo jmenovat do koordinační rady diskusního fóra své občany. Čermín to řekl na dotaz ČTK v reakci na zveřejnění seznamu členů rady, do níž německá strana delegovala mimo jiné zástupce sudetských Němců. "Nemůžeme diktovat německé straně, koho vyšle. Důležité je, že je do rady vysílá jako německé občany," uvedl Čermín bez bližšího komentáře. Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu již koncem ledna konstatoval, že nespatřuje v sudetských Němcích jmenovaných do vedení fondu nebezpečí pro realizaci projektů ve prospěch obětí nacismu.

Javier Solana o rozšíření NATO

Generální tajemník NATO Javier Solana ujistil německé poslance, že rozšíření aliance o ČR, Polsko a Maďarsko nebude znamenat růst finanční zátěže pro dosavadní členy, ale že přistupující trojice států bude mít dost času, aby se standardům NATO přizpůsobila vlastními prostředky. Solana to prohlásil během čtvrteční návštěvy v Bonnu, kam přijel na pozvání zahraničního výboru německého parlamentu. Ve vystoupení před výborem Solana zdůraznil, že "nikdo nechce, aby naši noví členové ohrozili své ekonomické reformy nadměrnými břemeny výdajů na obranu."

Generál Kotil o spolupráci

O zájmu velitelství spojeneckých sil v Atlantiku o upevňování transatlantických vztahů hovořil ve středu v Norfolku s vrchním velitelem těchto sil admirálem Haroldem Gehmanem první zástupce náčelníka Generálního štábu české armády generálmajor Rostislav Kotil. V minulých dnech navštívil několik základen, na nichž se seznamoval s výcvikem armády Spojených států, mimo jiné s využíváním moderních metod simulační techniky. Kotil ujistil Gehmana, že Česká republika má zájem ustavit v Norfolku kontaktní tým, což by se mělo uskutečnit ještě letos na jaře. Ještě předtím česká armáda zřídí kontaktní tým na generálním štábu vrchního velitele sil NATO v Evropě.

Jiří Huebner pro spory s vedením odešel z BERD

Ředitel českého a slovenského týmu v Evropské bance pro obnovu a rozvoj Jiří Huebner odstoupil minulý týden ze své funkce. Důvodem odchodu byly názorové rozdíly s vedením banky ohledně další strategie banky v České republice. Podle bankéřů v Londýně je jeho odchod z banky citelnou ztrátou. "Považoval jsem za hlavní cíl podporovat investice v českých firmách ve formě kapitálu a soustředit se na české firmy bez strategických investorů. To dodnes považuji za nejdůležitější úkol. Banka se však domnívá, že je v současné době riskantní podporovat takové domácí firmy bez strategických investorů," řekl Huebner ČTK v Londýně.

Klaus: Rýsuje se podivná koalice

Před nadcházejícími předčasnými volbami se podle předsedy ODS Václava Klause rýsuje "podivná" koalice KDU-ČSL, ODA, Unie svobody a ČSSD, protože jejich poslanci dali důvěru vládě Josefa Tošovského. Klaus to uvedl ve čtvrtek večer v rozhovoru pro Rádio Alfa. Po volbách si šéf ODS nedovede představit na pravici jinou vládní koalici než tu, která již existovala. Hlasování o důvěře vládě však podle něj naznačilo vznik koalice jiné, která se řídí utilitárními a pragmatickými zájmy vedení stran z ní složených. "Rizikem této země je koalice tohoto velmi, velmi zvláštního typu, velmi utilitární, velmi pragmatická koalice," řekl Klaus. Vyjádřil zároveň naději, že ODS navzdory poklesu volebních preferencí zvrátí situaci a dosáhne své bývalé politické síly, což znamená, že to bude ona, kdo bude diktovat složení vlády.

Česká televize zpochybnila objektivnosti výsledků volebních preferencí

Objektivnost výsledků volebních preferencí Unie svobody, která by podle nejnovějšího průzkumu agentury Sofres-Factum získala deset procent hlasů, zpochybnila ve čtvrtek večerČeská televize informací o večeři, na kterou pozval 26. ledna do budovy ministerstva obrany ministr obrany Michal Lobkowicz (Unie svobody) ředitele dvou významných agentur pro výzkum veřejného mínění. Lobkowicz však pro ČT uvedl, že s řediteli agentur Sofres-Factum a STEM Janem Herzmannem a Janem Hartlem hovořil pouze o prestiži armády.

Ekonomický růst prioritou hospodářské politiky

Ekonomický růst by se měl stát prioritou hospodářské politiky, přičemž jedním z impulsů pro jeho oživení je deficitní financování. Uvedl to místopředseda Českého statistického ústavu Ivan Šujan a vyjádřil tak v podstatě souhlas se záměry možné budoucí vlády sociální demokracie. "Ekonomický růst by měl mít přednost před jinými cíli jako je snižování inflace, protože oživení vzestupu hrubého domácího produktu je to, co tato země v nynější situaci potřebuje," zdůraznil Šujan. Předseda sociálních demokratů Miloš Zeman v rozhovoru pro ČTK uvedl, že prioritou sociální demokracie je ekonomický růst, o který se bude zasazovat i přes současné vysoké úrokové sazby. Sociální demokracie je nakloněna schodkovému hospodaření a je ochotna připustit v roce 1999 až tříprocentní schodek státního rozpočtu na HDP, pokud půjde na vrub investic do infrastruktury a bytové výstavby.

Spolupráce ČR a Ruska v boji proti zločinu

Především na spolupráci při potírání obchodu s drogami a na koordinaci postupu v boji proti organizovanému zločinu se zaměřila jednání české delegace ministerstva vnitra s ruskými kolegy. Na čtvrteční tiskové konferenci v Moskvě to uvedl náměstek ministra vnitra Vojtěch Sedláček na závěr čtyřdenního pobytu v Rusku. Moskevská jednání označil za konstruktivní. Konstatoval, že česká delegace mimo jiné tlumočila ruským kolegům zájem České republiky na podepsání readmisní dohody a mezivládní smlouvy, která by navázala na meziresortní dohodu o spolupráci mezi ministerstvy vnitra obou zemí, podepsanou loni v dubnu. Připustil však, že ruská strana sice projevila zájem o co nejtěsnější spolupráci obou resortů, nicméně neprojevila stejně silnou vůli podepsat zmíněné dokumenty. Jako jeden z nejčastějších argumentů ruských kolegů proti podpisu jmenoval poněkud zdlouhavou proceduru, kterou údajně musejí tyto dokumenty projít v parlamentu.

Ministr vnitra: Vízová povinnost pro Rusko musí být zavedena

První kroky k zavedení vízové povinnosti pro některé země včetně Ruské federace by se měly uskutečnit na konci tohoto a začátkem příštího roku. V reakci na čtvrteční prohlášení českého velvyslance v Moskvě Josefa Dobrovského, který zavedení vízové povinnosti pro Rusko odmítl, to ve večerním pořadu České televize "21" uvedl ministra vnitra Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Podle Svobody dosud v České republice převládal ekonomický zájem nad zájmem bezpečnostním, nyní je však nutné hledět také na bezpečnostní riziko.

ČR je připravena jednat o zrušení dovozní kvóty na jablka

České ministerstvo zemědělství je připraveno jednat o postupu při případném zrušení dovozní kvóty na jablka z Evropské unie, kdykoli druhá strana pocítí potřebu takového jednání. ČTK to řekl náměstek ministra zemědělství Antonín Kalina v reakci na žádost Evropské komise o okamžité zrušení zmíněné celní kvóty. Podle jeho slov je ČR k takovému postupu dokonce zavázána článkem 31 a 34 Evropské dohody mezi ČR a EU. "Toto opatření není na věčné časy, je dočasné, tedy pro letošní rok, a v žádném případě nezastavuje dovoz konzumních jablek," uvedl Kalina. Dodal, že opatření tomuto dovozu poskytuje celou čtvrtinu tuzemského trhu, a to za přijatých smluvních i preferenčních podmínek.

Koruna stále pevnější

Česká koruna ve čtvrtek zpevnila a vystoupala na nejsilnější hladinu vůči marce za poslední 2,5 měsíce díky obnovenému zájmu investorů. Dealer Československé obchodní banky Jan Došek řekl ČTK, že se krátce dotkla až 19,090 Kč/DEM a končila na 19,110 Kč/DEM. Koruna posílila i vůči dolaru. V závěru kurs vyjel na 34,20 Kč/USD, za čímž stálo oslabování dolaru vůči marce i marky vůči koruně. "Myslím, že při absenci negativních faktorů začínají investoři vyhledávat vysoké výnosy, které jim poskytují měny rozvíjejících se trhů," řekl Došek.

Průmyslová výroba v ČR loni vzrostla o 6,1 %

Průmyslová výroba v České republice v prosinci loňského roku meziročně vzrostla o 13,3 procenta, za celý loňský rok se zvýšila o 6,1 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu vývoje tržeb z průmyslové činnosti a průměrných mezd podnikatelských subjektů s 20 a více zaměstnanci, který dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Syn slovenského prezidenta souhlasí s vydáním německým úřadům

Syn slovenského prezidenta Michal Kováč, který byl ve středu zatčen na česko-německém hraničním přechodu, při čtvrtečním výslechu vyslovil souhlas se svým vydáním německým úřadům, kde bude vypovídat k trestným činům, z nichž ho německá strana obviňuje. Krajský soud v Plzni požádal mnichovskou prokuraturu o oficiální zaslání žádosti k vydání Michala Kováče mladšího. Jakmile žádost dojde, postoupí materiál ministryni spravedlnosti Vlastě Parkanové, která o vydání syna slovenského prezidenta do Německa rozhodne. Do té doby bude umístěn v cele předběžného zadržení. Kováč je v Německu stíhán kvůli údajné spoluúčasti na finančním podvodu za 2,3 miliónu dolarů vůči firmě Technopol.

Nemocnice podaly žalobu na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu

Deset českých nemocnic podalo žalobu na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, protože jim údajně dluží asi 60 miliónů korun za péči poskytnou v roce 1996. Informovala o tom ve čtvrtek večer večer televize Nova s tím, že podle ministryně zdravotnictví Zuzany Roithové mají nemocnice celkem velkou šanci spor vyhrát. Vrchní ředitel kabinetu ministryně David Marx však vzápětí odmítl "předpojatý názor o pravděpodobném výsledku soudních sporů."

Náměstek primátora Olomouce ve vazbě

Náměstek olomouckého primátora Richard Pavel byl ve čtvrtek vzat do vyšetřovací vazby. Vyšetřovatel ho obvinil ze zneužití pravomoci veřejného činitele a zpronevěry. Obviněný loni v červenci dostal z městské pokladny k dispozici téměř jeden milión korun jako zálohu na zajištění provozu evakuačních center, kam záchranáři během záplav převáželi povodní ohrožené Olomoučany. Většinu peněz, které neutratil, koncem roku vrátil a zbytek vykázal fakturami. Podle ekonomického náměstka primátora Stanislava Loserta ale existuje vážné podezření, že faktury jsou falešné. Za zarážející označil i to, že peníze se vrátily do pokladny města až bezmála čtyři měsíce po povodni.

Nezaměstnanost v ČR stále roste

Rostoucí míru nezaměstnanosti zaznamenaly během letošního ledna úřady práce v jednotlivých okresech České republiky. Jak dále vyplývá z ankety ČTK, představitelé úřadů práce přitom předpokládají její další zvyšování nejméně do jara a poté, po určité stagnaci či mírném poklesu díky uplatnění žadatelů o práci v sezónních povoláních, opět na podzim. V některých okresech ČR již míra nezaměstnanosti přesáhla deset procent, což je dvojnásobek míry nezaměstnanosti dosažené v České republice koncem roku 1997, kdy podle oficiálních statistických údajů činila 5,2 procenta.

Humanitární pomoc Bosně

Zásobovacím vlakem české armády vyslala do Bosny 100 tisíc polévek Nadace při České televizi Člověk v tísni. Humanitární zásilka je určena obyvatelům okolí Prijedoru v Severozápadní Bosně, které spadá do prostoru odpovědnosti 6. mechanizovaného praporu české armády působícího ve Stabilizačních silách SFOR. Zásilka obsahuje kromě polévek také dětskou obuv a školní potřeby, které jsou určeny pro žáky nedávno otevřené školy v obci Donja Ljubija, na jejíž rekonstrukci se český prapor podílel.

Výstava o skladateli Škroupovi z Rotterdamu do Prahy

Život a dílo skladatele Františka Škroupa a jeho působení v Praze a Rotterdamu v první polovině minulého století dokumentuje výstava přístupná v pražském Národním muzeu od čtvrteka do 26. dubna. Škroupovu odkazu Češi vždy projevovali úctu zejména v souvislosti s jeho a Tylovou písní Kde domov můj, která se stala koncem století národní a posléze i státní hymnou. "Škroup je osobností téměř pozapomenutou, avšak patřil jako kapelník Stavovského divadla mezi nejvýznamnější pražské hudebníky své doby a zásadně se také zasloužil o budování operního provozu v Rotterdamu," řekla při otevření výstavy její autorka, muzikoložka Markéta Kabelková z Českého muzea hudby. Původní dokumenty a originální předměty z českých a nizozemských muzejních sbírek, vystavené v minulých měsících již v Rotterdamu, jsou podle Kabelkové exkluzivní kolekcí, soustřeďující na veřejnosti materiál ke Škroupovi v podobném rozsahu poprvé.

Lobkovický palác představuje díla romských výtvarných amatérů

Dřevěné plastiky, kresby a malby 13 romských neprofesionálních výtvarníků představuje v Lobkovickém paláci na Pražském hradě výstava nazvaná El luma romane jakhenca - Svět očima Romů. Pod záštitou předsedy Senátu Petra Pitharta výstavu připravilo pražské Národní muzeum ve spolupráci s Muzeem romské kultury v Brně. Absence akademického vzdělání a někdy i nedostatek finančních prostředků vedla podle autorky výstavy Jany Horváthové ke vzniku originálních výtvarných technik. Například obrazy Rudolfa Dzurka vznikají ze skleněné drtě, technicky a materiálově náročnou grafiku nahrazuje Dušan Oláh drobným tečkováním propisovací tužkou na papíře. Pražská verze výstavy bude přístupná do 1. března.

Nejčtenějším časopisem v ČR je Vlasta

Nejčtenějším časopisem ve druhé polovině loňského roku byla Vlasta, která se také umístila v čele nejčtenějších titulů určených ženám. Ve "svých kategoriích" byl nejčtenějším společenským titulem Týdeník Květy; z ekonomických a technických titulů upřednostňovali čtenáři Ekonom a z ostatních titulů preferovali Bravo. Takové jsou výsledky průzkumu Mediaprojekt 97, který provedlo sdružení STEM/Mark.

Ze sportu:

Mezinárodní federace fotbalových historiků v rámci zveřejnění světového žebříčku fotbalových klubů k 31. lednu vypracovala také pořadí, které má vyjadřovat úroveň ligových soutěží v jednotlivých zemích. V subjektivním hodnocení, které federace nespecifikovala, se ocitla první česká fotbalová liga na čtrnácté příčce na světě.

Vyčerpaný, ale s navěky vepsaným grandslamovým titulem z Australian Open ve svém životopisu, předstoupil tenista Petr Korda ve čtvrtek po návratu z Melbourne na veřejnosti před české novináře. Ze všech obdržených gratulací ho nejvíce překvapil telegram prezidenta republiky. Po příletu do Prahy vedl Korda s Václavem Havlem dokonce pětiminutový telefonický rozhovor. "Prezident přiznal, že se o turnaj zajímal a vše pozorně sledoval. Popřál mi hodně štěstí a chtěl, abych sesadil Samprase z postu světové jedničky, což jsem mu bohužel nemohl garantovat," řekl Petr Korda.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes zataženo, ojediněle slabé sněžení. Teploty se pohybují mezi minus 2 až plus 2 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.