Zprávy sobota, 08. července 2000

A nyní podrobněji:

Správní rada Česko-německého fondu budoucnosti dostane v září nový návrh na odškodnění. Správní rada Česko-německého fondu budoucnosti dostane v září nový návrh na odškodnění sudetoněmeckých obětí českého násilí. Jak oznámil německý deník Die Welt, návrh chce podat Sudetoněmecké krajanské sdružení. Podle představ landsmanšaftu by se "humanitární gesto" v podobě "symbolického odškodnění" ve výši 4000 marek mělo týkat asi dvou tisíc postižených.

Zákaz vývozu elektřiny z ČR do Rakouska se ČEZ výrazně nedotkne Rakouský zákaz dovážet elektřinu z České republiky a dalších nečlenských států Evropské unie, které mají jaderné zdroje elektřiny, se elektrárenské a.s. ČEZ nijak výrazně nedotkne. Vývoz do Rakouska v loňském roce totiž tvořil zhruba procento z celkového objemu vývozu ČEZ. Sdělila to vedoucí oddělení informační dispečink ČEZ Maria Dufková. Zákaz vyvážet elektřinu z ČR do Rakouska odhlasoval ve středu rakouský parlament. Zákon v Rakousku zakazuje dovoz veškeré elektrické energie z nečlenských zemí unie, které provozují jaderné elektrárny. Rakouská strana reagovala na zavážení paliva do prvního bloku jaderné elektrárny Temelín, které začalo ve středu večer. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) informoval veřejnost o úmyslu povolit zavážení již v úterý odpoledne.

Ekologové symbolicky vyznačili havarijní pásmo Temelína.

Upozornit na údajně nesmyslnou koncepci úzké třináctikilometrové zóny havarijního plánování kolem Temelína bylo cílem páteční akce asi padesáti ekologů v Municích na Českobudějovicku, kdy rozmístili přes náves obce varovné tabulky. Páteční akce ekologů je pouze symbolická a měla by být podle organizátorů pouze upozorněním pro obyvatele regionu i odpovědné úřady. Kromě návsi v Municích umístili její účastníci varovné tabulky i u silnic na trasách Hluboká nad Vltavou, Munice, Zliv a České Budějovice, Týn nad Vltavou.

Vláda by mohla otázku jaderné elektrárny Temelín řešit 12.7.

Vláda by mohla otázku jaderné elektrárny Temelín řešit již ve středu. "Kterýkoli ze členů vlády může už pro příští jednání kabinetu požádat ministra průmyslu Miroslava Grégra o informaci o postupu prací na Temelínu," řekl novinářům vicepremiér Pavel Rychetský. Upozornil, že konečné slovo v otázce spuštění Temelína bude mít Mezinárodní komise pro atomovou energii, sídlící ve Vídni. Podle Petra Krse ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost se však Rychetský mýlí. "Podle české legislativy má z hlediska jaderné bezpečnosti a radiační ochrany konečné slovo Státní úřad pro jadernou bezpečnost," uvedl Krs.

Ministr Kužvart požaduje odklad spuštění Temelína

Vláda by podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta mohla odložit spuštění jaderné elektrárny Temelín do doby, než bude připraven zákon o referendu. "Usnesení z května minulého roku mluví pouze o termínu a podmínkách zavezení paliva do elektrárny," připomněl Kužvart a doplnil, že kabinet by mohl usnesením pověřit ministra průmyslu a obchodu, aby po nějakou dobu s aktivací paliva a spuštěním elektrárny společnost ČEZ počkala.

Státní zastupitelství chce dál prověřovat policejní zásah v IPB

Prověřování legálnosti policejního zásahu v Investiční a Poštovní bance Inspekcí ministra vnitra nebylo zcela vyčerpávající a obvodní státní zástupce pro Prahu 1 se bude těmito dílčími výsledky dále zabývat. Uvedl to mluvčí městského státního zastupitelství Martin Omelka, podle něhož se na dalším prověřování budou podílet také příslušné policejní orgány, případně úřad vyšetřování. "Inspekce k nějakému závěru dospěla, ale materiály se nezdály zcela úplné," prohlásil Omelka s tím, že k těmto výsledkům se zatím nemůže vyjadřovat. "Závěr je prvotní k té určité době a dalším šetřením se může ukázat něco jiného," naznačil. Podle Omelky začal obvodní státní zástupce na případu pracovat počátkem tohoto týdne. Kromě zprávy inspekce má k dispozici i stanovisko městského státního zastupitelství, jehož obsah však odmítl sdělit. Nechtěl spekulovat ani o tom, kdy bude obvodní státní zástupce s věcí hotov.

V Labi je stále málo vody

Pouze 145 centimetrů vysoká vodní hladina v Ústí nad Labem-Střekově stále neumožňuje normální lodní provoz na Labi a plavba na českém úseku Labe a v Německu až do Megdeburku je prakticky zastavena. Ladislav Fous z dispečinku Československé plavby labské uvedl, že z Děčína dnes sice vyplulo pět lodí s nákladem do Magdeburku, ale neníjisté, zda doplují do cíle, protože na některých úsecích Labe v Německu je výška vody zatím jen 88 centimetrů.

Nejprestižnějším povoláním je lékař na poliklinice

Nejvyšší společenské prestiži se podle červnového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění těší lékař pracující na poliklinice. Druhým nejoblíbenějším povoláním je soukromý praktický lékař a třetí místo zaujímá docent či profesor na vysoké škole. První pětici, v níž figurují vysoce kvalifikované a společensky prospěšné profese, doplňují vědec a učitel na základní škole.

Poslance omudsman nezajímá

Poslanci, kteří v úterý nezvolili prvního českého ochránce lidských práv neboli ombudsmana, hledí především na stranickou příslušnost kandidátů a o ně samotné se nezajímají. Řekl to ředitel politického odboru prezidentské kanceláře Pavel Fišer. "Mám-li nějakým způsobem shrnout dosavadní průběh jednání o ombudsdmanovi, tak se mi zdá, že skutečně vítězí stranický klíč a že je velmi silný nezájem poslanců o kandidáty, o seznámení se s nimi i o samotné hlasování," uvedl Fišer.

Podle Rychetského je ČR nejlépe připravena na vstup do EU

ČR bude v dalším hodnocení Evropské komise hodnocena jako nejlépe připravená země usilující o vstup do EU. Uvedl to v pátek vicepremiér Pavel Rychetský. Podle něj se tak stane především díky "masivnímu" postupu legislativních prací za uplynulý rok. Rychetský, který má na starosti vládní legislativu, dnes poděkoval i ostatním parlamentním stranám za jejich proevropská hlasování.

Bývalý ministr zdravotnictví vstoupil do Svazu pacientů

Bývalý ministr zdravotnictví Ivan David, který loni v prosinci musel odejít z čela resortu, se v pondělí představí veřejnosti v nové roli: jako člen Svazu pacientů, sdružujícího 5730 lidí z celé republiky. Z rozhodnutí grémia svazu povede David sekci zdravotní politiky. Informoval o tom v pátek předseda svazu Luboš Olejár.

Křesťanské konference v Praze na Výstavišti

Předseda letniční církve v Polsku Michal Hydzik byl hlavním řečníkem třídenní Křesťanské konference pořádané v Praze na Výstavišti od středy do dneška Křesťanskou misijní společností (KMS). Proti loňskému roku bylo podle mluvčího KMS Tomáše Dittricha téma 13. ročníku tohoto celonárodního festivalu křesťanských aktivit zaměřeno více na proměnu osobního života jedince, který pak může ovlivňovat společnost. K nejzajímavější momentům pražského setkání patřil podle organizátorů seminář o současné duchovní situaci v Polsku. "Radikální katolíci i protestantská menšina se tam potýkají se zlidovělou formou náboženství," konstatoval Dittrich. Konference se podle něj v Praze účastnilo na 1200 lidí nejméně z osmi církví, zejména "probuzených" věřících z nezávislých Křesťanských společenství a z Jednoty bratrské. Na programu byly především tematické semináře a kázání, vedle toho také křesťanská hudba, přehlídka nakladatelské produkce a prezentace misijních a humanitárních organizací. Shromáždění čeští protestanti si na konferenci ve čtvrtek připomněli 585. výročí mučednické smrti kazatele a středověkého reformátora Jana Husa.

Sjezdů v Praze a Ostravě se má zúčastnit až 17.000 jehovistů Třídenního sjezdu náboženské společnosti Svědkové Jehovovi, který v pátek začal na stadiónu Evžena Rošického v Praze na Strahově, a oblastního sjezdu v Ostravě o týden později se má podle pořadatelů zúčastnit celkem na 17.000 lidí. "V českých zemích je registrováno na 16.500 členů naší náboženské společnosti, kteří se podílejí na kazatelské službě, vedle toho máme na 35.000 sympatizantů," řekl mluvčí sjezdu Herbert Adamy. Na světě je podle informací této náboženské společnosti 5,6 miliónu svědků Jehovových.

Vnitro si pražský Strahov pro odpůrce MMF nepronajme

Ministerstvo vnitra si od pražského magistrátu nebude pronajímat strahovský stadión, aby na něm mohli při zářijovém zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) bydlet odpůrci těchto finančních institucí. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ministerstva Gabriela Bártíková. Pronájem plochy stadiónu společnosti FAM, která tam pro kritiky globalizace chtěla vystavět stanové městečko, odmítli pražští radní před dvěma týdny. Radní by stadión patrně pronajali, pokud by se policie zaručila, že bez problémů zvládne bezpečnostní situaci v okolí. Ministr vnitra Stanislav Gross tehdy nevyloučil možnost, že si ministerstvo pronajme od města stadión samo. "Ministerstvo... jako orgán státní správy zabezpečující ochranu práva, pořádku, majetku a zdraví občanů nemůže být zároveň organizátorem protestních akcí, a není proto přípustné, aby si pro demonstranty Strahov pronajalo," uvedla Bártíková. Do hlavního města má přijet do Prahy v době zářijového zasedání obou institucí podle některých odhadů 20.000 členů nevládních organizací. Zpráva ministerstva vnitra dokonce uvádí, že lze očekávat protesty 30.000 až 50.000 odpůrců globalizace.

Prahu navštíví rakouský vládní zmocněnec pro rozšíření EU

Přednášku na téma Očekávání a rizika rozšíření Evropské unie (EU) přednese v úterý v Praze v rámci své dvoudenní návštěvy pověřenec rakouské spolkové vlády pro otázky rozšíření EU Erhard Busek. Sdělil tiskový odbor ministerstva zahraničí. Návštěva bývalého vicekancléře se koná v době, kdy česko-rakouské vztahy velmi zostřuje otázka uvedení jaderné elektrárny Temelín do provozu. Erhard Busek se 11. července setká v Černínském paláci s místopředsedou vlády a ministrem zahraničních věcí Janem Kavanem, prvním náměstkem ministra zahraničních věcí a českým vyjednávačem s EU Pavlem Teličkou a vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Vladimírem Špidlou. Bývalý vicekancléř a ministr školství a kultury Erhard Busek vykonával v letech 1991 až 1995 funkci předsedy Rakouské lidové strany (ÖVP). Zmocněncem pro rozšíření EU ho rakouská vláda jmenovala 14. března 2000. Ze sportu:

Fotbalista Horváth odchází do Lisabonu

Český fotbalový reprezentant Pavel Horváth podepsal ve čtvrtek večer pětiletou smlouvu s mistrem portugalské ligy Sportingem Lisabon. Podle portugalského tisku zaplatil Sporting za záložníka Slávie Praha 800.000 eur, tedy více než 28,5 miliónu korun.

Další dva čeští hokejisté do NHL

Hokejový obránce Michal Sýkora odchází z pražské Sparty a stěhuje se do kanadsko-americké NHL. Dvojnásobný mistr světa podepsal víceletý kontrakt s celkem Východní konference Philadelphia Flyers. Podpis Sýkorovy smlouvy s Flyers oznámil ve čtvrtek generální manažer klubu Bob Clarke, ale bližší podrobnosti nezveřejnil. Dalším hokejistou odcházejícím do NHL je třinecký útočník Martin Havlát, letošní juniorský i seniorský mistr světa,který podepsal tříletou smlouvu s celkem zámořské NHL Ottawa Senators. V případě, že se Havlát neprobojuje z farmy do základní sestavy, musí se podle smlouvy vrátit zpět do Třince.

A ještě krátce o sobotním počasí.

Na většině území České republiky bude zataženo s deštěm, nebo přeháňkami. Teploty se budou pohybovat mezi 14 a 20 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.