Zprávy sobota, 08. dubna 2000

A nyní podrobněji:

Kanada zatím víza pro Česko nezruší, ministr Kavan nevyloučil protiopatření

Česká republika podle ministra zahraničí Jana Kavana zvažuje "reciproční opatření" vůči vízovému režimu ze strany Kanady, která zatím víza pro české občany nezruší. Ministr Kavan na páteční tiskové konferenci v Praze zveřejnil obsah dopisu od svého kanadského protějšku Lloyda Axworthyho, z něhož vyplývá, že kanadská vláda zatím nemíní změnit současný vízový režim s ČR. "Uvažuji o tom, že bychom ten vztah měli zavést tak, aby byl symetričtější," řekl ministr o česko-kanadských vízových podmínkách. Nechtěl ale upřesnit, o jaké formě reciprocity mluví. Česká republika totiž nechce bránit příchodu kanadských investorů na český trh. Víza do Kanady Češi potřebují od konce roku 1997.

Tiskový mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil po jednání s kanadskou delegací řekl ČTK, že české rozhodnutí týkající se vízových podmínek by mělo být známo během několika týdnů. Ve hře jsou tři varianty: zachování současného stavu, modifikované reciproční opatření a plná vízová povinnost pro Kanaďany. Podle Pospíšila mají sice zatím všechny možnosti stejnou váhu, zdroj blízký ministerstvu ale ČTK řekl, že zachování nynějšího stavu je velmi nepravděpodobné. Kanadský úmysl zachovat víza nemá politický charakter a nesouvisí s romskou otázkou, což vyplývá i z Axworthyho dopisu, řekl Pospíšil.

Senát přijal dva nové zákony

Český Senát schválil vládní návrh autorského zákona. Norma nově a v souladu se směrnicemi Evropské unie upravuje autorská práva, mimo jiné je prodlužuje z 50 na 70 let. Některá díla, za jejichž vydávání nakladatelé dosud nemuseli dědicům autorských práv platit, podle zákona začnou znovu požívat autorské ochrany. Přijetím zákona, který nyní čeká na podpis prezidenta, tak do jisté míry podraží například vydávání knih Karla Čapka, Karla Poláčka či Vladislava Vančury, jejichž díla podle dosavadní právní úpravy již nejsou chráněna.

Naopak jednoznačnou většinou Senát schválil vládní návrh zákona o ochraně sbírek muzejní povahy, který stanoví zvláštní režim nakládání s předměty uchovanými ve sbírkových fondech. Ministr kultury Pavel Dostál senátorům připomněl, že zatímco archiválie a prohlášené kulturní památky jsou chráněny zvláštními zákony, sbírky na území České republiky, které představují mnohdy nevyčíslitelné kulturně historické hodnoty, nepožívají dodnes žádné speciální ochrany. Zdůraznil, že nový zákon by měl zajistit trvalé uchování majetku, který tvoří součást dědictví minulých generací. Některá jeho opatření chtějí zamezit prudkému nárůstu krádeží předmětů movitého kulturního dědictví. Podle analýzy provedené Asociací českých a moravskoslezských muzeí a galerií jde přibližně o 61 miliónů jednotlivých sbírkových předmětů.

Litevská parlamentní delegace se zajímala o zkušenosti ČR s NATO

Zkušenosti České republiky při jejím vstupu do Severoatlantické aliance a po prvním roce členství zajímaly v místopředsedkyni litevského parlamentu Rasu Juknevičienovou, která je od čtvrtka na návštěvě v Praze. Ministr obrany Vladimír Vetchý po pátečním jednání ČTK řekl, že litevskou delegaci seznámil mimo jiné s tím, které instituce musela Česká republika před vstupem do aliance ustavit. Hovořili také o přípravě branné legislativy a zákonu o utajovaných skutečnostech. "Zdůraznil jsem, že je ho potřeba přijmout daleko dříve, než jsme to udělali my, aby nevznikaly různé problémy, se kterými jsme se potýkali," řekl ministr obrany. Pozdní přijetí zákona o utajovaných skutečnostech způsobilo, že ČR má nyní v NATO personální problémy, protože není prověřen dostatečný počet lidí způsobilých pro práci s utajovanými materiály.

Česká republika má s Litvou dohodu o vojenské spolupráci. Čeští poradci pomáhají na litevském ministerstvu obrany a litevští vojenští studenti mohou studovat na českých armádních školách. Vetchý s místopředsedkyní litevského parlamentu hovořil i o možnosti využití bitevních letadel L-159 litevským letectvem.

Výsledky nováčků jsou podle NATO smíšené - jako u starších členů

Výsledky České republiky, Polska a Maďarska po ročním členství v NATO jsou smíšené, totéž však lze říci i o většině starších členských zemí. Podle hodnocení aliance tedy není třeba věnovat pozornost občasným tiskovým zprávám o zklamání nad zaostáváním nováčků. "Když se podíváte na výsledky tři nových členů, jsou smíšené. Bylo by hloupé předstírat, že jsou jimi všichni nadšeni. Zároveň je však nesmysl říkat, že neuspěli," řekl ČTK činitel aliance, který si nepřál být jmenován. Jako příklad uvedl, že noví členové vyvíjejí skutečné úsilí o nárůst vojenských výdajů; plní závazek zvýšit rozpočty na obranu navzdory ekonomickým potížím. Mnozí další členové naopak "nedávají na tyto účely dost a dělají alianci starosti". Britský list The Daily Telegraph tento týden napsal, že "sen NATO o dalším rozšíření aliance se rok po přijetí nových členů kvůli praktickým a politickým problémům rozplývá". Armády České republiky, Maďarska a Polska mají podle něj nedostatek financí, špatnou výzbroj a často nejsou schopny akce. Podle zmíněného činitele NATO nebude další rozšíření aliance zdaleka tolik záviset na tomto hledisku.

V Boleticích skončila příprava českého praporu SFOR pro Bosnu

Na 600 vojáků českého kontingetu SFOR, jehož základ tvoří příslušníci 43. výsadkového mechanizovaného praporu z Chrudimi, ukončilo v jihočeském vojenském výcvikovém prostoru Boletice přípravu na misi. Ve druhé polovině dubna vystřídají své kolegy v mezinárodních silách SFOR v Bosně a Hercegovině. ČTK to řekl velitel Výcvikové základny mírových sil v Českém Krumlově Ludovít Cirok. "Při závěrečném cvičení vojáci plnili úkoly, které je čekají v místě nasazení praporu. K nim především patřilo patrolování, eskortování VIP, monitorování činnosti jednotek etnické armády, inspekce kantonovaných míst, organizace humanitární pomoci a řešení krizových situací," dodal Cirok. Vojáci se svým posádkovým městem Chrudimí se rozloučí slavnostní pořadovou prohlídkou 15. dubna.

Ministr Kavan si vstup ČR do EU bez referenda nedovede představit

Vicepremiér pro zahraniční a bezpečnostní politiku a ministr zahraničí Jan Kavan je přesvědčen o tom, že Česká republika nemůže vstoupit do Evropské unie bez referenda. V pátek řekl, že by mělo být vyhlášeno poté, co bude podepsaná dohoda ČR s EU o vstupu, což odhadl na rok 2002. Do vyhlášení referenda by se měla stupňovat vysvětlovací kampaň zaměřená na různé skupiny obyvatel, dodal. Vicepremiér se pochlubil, že je ČR v čele kandidátských zemí, co se týče počtu prověřených kapitol dohody o přičleňování k evropskému společenství. Zatím jich podle něj bylo prověřeno 11 včetně klíčové kapitoly o volném pohybu zboží, zdůraznil ministr Kavan.

Český vyjednávač vstupu do EU Telička doufá, že se letos podaří otevřít posledních pět kapitol

Hlavní český vyjednavač vstupu do Evropské unie Pavel Telička doufá, že do poloviny roku se České republice podaří otevřít posledních pět ze třiceti kapitol, které jsou předmětem slaďování českého a evropského práva, což kvalitativně změní rozhovory o přistoupení. Řekl to, když revidoval výsledky čtvrtečního jednání v Bruselu, kde Česká republika předběžně uzavřela kapitolu "společná zahraniční a bezpečnostní politika" a otevřela kapitoly "regionální politika" a "finanční kontrola". Šéf vyjednávacího týmu uvedl, že i Brusel považuje polovinu letošního roku za bránu do nové dimenze rozhovorů, neboť budou otevřeny všechny kapitoly evropské legislativy. "Což by mělo signalizovat, že myšlení obou stran je velmi podobné a o to snadnější by měl být přechod k další fázi," řekl vyjednavač Telička.

Premiér Zeman podle Václava Havla šíří o šéfech policejních útvarů lži

Prezidenta Václava Havla znepokojuje, že premiér Miloš Zeman veřejně a opakovaně zpochybňuje způsobilost Evžena Šírka a Jana Kubici vést Službu pro odhalování korupce (SPOK) a Útvar pro boj s organizovaným zločinem (ÚOOZ). ČTK to v pátek řekl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Zeman ve čtvrtek před poslanci prohlásil, že oba policejní útvary vedou neodborníci jako "bývalý taxikář, bývalý instalatér nebo bývalý tělocvikář". Prezident věří, že policejní prezident Jiří Kolář nepodlehne těmto "nekvalifikovaným politickým doporučením," uvedl Špaček. Obsazení šéfů dvou speciálních policejních útvarů je v kompetenci policejního prezidenta. Zeman na dotaz ČTK prostřednictvím svého mluvčího Libora Roučka prezidentovi v reakci na jeho vyjádření vzkázal, že mu "přeje ... úspěšný ozdravný pobyt v zahraničí".

Prezident Havel odletěl do Itálie na dvoutýdenní dovolenou

Prezident Václav Havel odletěl se svou manželkou do Itálie na zhruba dvoutýdenní zdravotní dovolenou. Pobyt v přímořském letovisku má zlepšit jeho odolnost vůči plicním infekcím a zklidnit chronickou bronchitidu, řekl ČTK prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Václava Havla doprovází jeho lékař Ilja Kotík, fyzioterapeut a zdravotní sestra. Rehabilitační program by se měl zaměřit i na zvýšení celkové kondice. Na dovolenou Havel odjel v dobrém zdravotním stavu; jeho organismus se podle Špačka už plně vyrovnalo se zánětem průdušek, který ho trápil před třemi týdny a vyžádal si týdenní hospitalizaci. Ozdravný pobyt má Václav Havel podle doporučení lékařů absolvovat dvakrát až třikrát do roka. Začátkem roku byl v lázních v Jeseníkách.

Ministr Peltrám navštívil prezidenta Havla

Prezidenta Václava Havla krátce před jeho odletem na dovolenou navštívil ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám, který by měl do dvou týdnů opustit vládu. Na schůzce, kterou inicioval ministr, se však o jeho odchodu z ministerské funkce nehovořilo, řekl ČTK Havlův mluvčí Ladislav Špaček. Peltrám podle něj přijel prezidenta informovat o připravované pražské konferenci ministrů dopravy.

Premiér Miloš Zeman před dvěma týdny oznámil, že prezidentovi navrhne, aby Peltráma vystřídal poslanec ČSSD Jaromír Schling. Současně by se novým ministrem pro místní rozvoj měl místo Jaromíra Císaře stát místopředseda ČSSD Petr Lachnit. Prezident však dosud premiérovu žádost o výměnu těchto ministrů neobdržel, a tudíž o tom nemohl s Peltrámem mluvit, řekl Špaček.

Do Prahy se sjely křesťanky z východní a střední Evropy

Víkendové pražské setkání křesťanských žen střední a východní Evropy, které pořádá Ekumenická rada církví, má jako hlavní téma úlohu žen na cestě k hlubšímu vzájemnému porozumění. "Jde o významné, i když co do počtu skromné setkání, o naplnění dávné touhy či potřeb žen našeho regionu, které již před několika lety volaly po větší pozornosti pro naši oblast," sdělila ČTK tajemnice české ekumenické rady Naděje Mandysová. Za akcí stojí Ekumenické forum evropských křesťanských žen (EFECW). Účastnice přijely z Rakouska, Běloruska, Estonska, Německa, Maďarska, Litvy, Lotyšska, Polska, Ruska, Rumunska, Slovenska, Švýcarska, Ukrajiny a Jugoslávie - z každé země byly pozvány dvě ženy různých vyznání. Hovoří spolu o situaci náboženského života a ekumenické spolupráci v jednotlivých státech a o poslání žen v církvi i o dokumentu Charta Oecumenica, připravovaném Konferencí evropských církví a Radou evropských katolických biskupských konferencí.

Čeští a slovenští evengelíci diskutují v Hodoníně o víře

O významu Kristovy smrti na současnost diskutuje od dnešního dne v Hodoníně 120 českých a slovenských mladých evangelíků na svém již sedmém setkání. "Jde o unikátní, v Evropě ojedinělou akci," sdělil ČTK hlavní organizátor z Českobratrské církve evangelické Miroslav Pfann. Dodal, že je to pokus o rozhovor mladých křesťanů obou zemí, kteří na svět pohlížejí různým způsobem. Slovenští evangelíci jsou zaměřeni na modlitby a osobní svědectví víry a Češi jsou při podobných rozhovorech racionálnější a cudnější. "Po rozdělení Československa se obě strany ještě více sblížily a tak názory prolínají hlouběji než v prvních ročnících," upřesnil Pfann.

Dagmar Havlová se v únoru vrátí na jeviště vinohradského divadla

Manželka prezidenta Dagmar Havlová se začátkem příštího roku vrátí na jeviště Divadla na Vinohradech. Ztvární roli Marie Stuartovny ve hře anglického dramatika Roberta Bolta Ať žije královna, která se na Vinohradech hrála už v 70. letech. Režisér Juraj Herz ji začne zkoušet koncem roku, premiéru bude mít 9. února. Na pátečním setkání s vinohradským souborem, na kterém oznámil dramaturgický plán sezóny 2000/2001, to uvedl nový umělecký šéf Jiří Menzel. Podle Martina Krafla z tiskového odboru prezidentské kanceláře bude Dagmar Havlová na Vinohradech vystupovat pohostinsky. "Zatím se o tom nemluvilo, ale je možné, že honorář věnuje na charitativní účely," řekl Krafl na dotaz ČTK. Havlová podle něj už roli studuje a moc se na ni těší. Nová role první dámy však podle Krafla neznamená, že by během zkoušek a hraní neplnila své protokolární povinnosti.

Manželé Škvorečtí přijeli do Prahy, aby se zde zúčastnili nonstop čtení

Do Prahy přicestovali z Kanady manželé Josef Škvorecký a Zdena Salivarová, jimž je věnován letošní ročník dvaasedmdesátihodinového čtecího maratónu. Akce, kterou třetím rokem pořádá Jazzová sekce - Artforum, začne v neděli v podvečer v kostele U Salvátora. Po vystoupení hudebníka Jiřího Stivína zahájí Škvorecký nonstop čtení ze svých děl. V následujících hodinách spisovatele u čtenářského pultíku vystřídají desítky jeho obdivovatelů a pamětníků. K poctě manželům Škvoreckých se prostřednictvím účasti ve čtenářském maratónu přidají například zpěvačka Jana Koubková, herec Lubomír Lipský, předsedkyně Senátu Libuše Benešová a ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Vzhledem k vysokému věku Škvoreckého bude jeho program v Praze velice střídmý. Vedle setkání se spisovateli, kteří publikovali v proslulém Škvoreckého torontském nakladatelství Sixty-Eight Publishers, však nebudou chybět autogramiády a besedy se čtenáři.

Tradici čtenářských maratónů zahájila Jazzová sekce v roce 1998, kdy nonstop čtení věnovala básníkovi Lawrenci Ferlinghettimu, loni zněly ve zdech kostela U Salvátora texty Alexandra Solženicyna. Oba projekty přenášela do světa prostřednictvím Internetu Správa českých center při ministerstvu zahraničí.

Alfons Mucha by měl mít desku ve vstupní hale manhattanského činžáku

Pamětní deska ivančickému rodáku, malíři Alfonsu Muchovi by měla být umístěna v elegantní vstupní hale manhattanského činžovního domu, který stojí na místě budovy, v níž Mucha žil a měl ateliér nazývaný Sherwood v letech 1904 až 1909. "Půjde o spíše menší desku, Muchův plakát a fotografii domu, jak tenkrát vypadal," řekl ČTK v New Yorku Miloš Knorr, který umístění desky a dalších věcí připomínajících Muchu dojednává s majitelem domu. Ve snaze o umístění pamětní desky ho podporuje generální konzulát ČR v New Yorku.

Dílo Alfonse Muchy (1860 až 1939) představuje jeden z nejpříznačnějších projevů evropského secesního umění, pro které v Paříži kolem roku 1900 vznikla přezdívka Le styl Mucha. Mucha se poprvé vydal do Spojených států v roce 1904, střídavě pak působil v Americe a v Paříži. Ve Spojených státech byl činný jako malíř a pedagog. Učil na akademiích v New Yorku, Chicagu a ve Filadelfii.

Polární záři mohli sledovat obyvatelé celé ČR

Polární záři mohli v noci na pátek sledovat lidé na celém území České republiky. Ve středních zeměpisných šířkách, jako je Praha, není tento úkaz příliš běžný, řekl ČTK astronom pražské Štefánikovy hvězdárny Petr Sojka. Naposledy prý byla polární záře viditelná v ČR večer 17. listopadu 1989. Záři šarlatové barvy pozoroval ředitel brněnské hvězdárny Mikuláše Koperníka Zdeněk Mikulášek. ČTK sdělil, že vzhledem ke zvýšené erupční aktivitě Slunce, jejímž odrazem polární záře je, nelze vyloučit, že bude možné v ČR tento jev pozorovat znovu. "Sluneční záře je vlastně důsledek bouřlivého slunečního počasí," uvedl Mikulášek.

Ze sportu:

V páteční předehrávce 24. kola první fotbalové ligy skončila neporazitelnost pražské Slavie, která trvala od loňského května. Vedoucí tým tabulky prohrál na Žižkově 1:3 a jeho největší pronásledovatel Sparta bude mít v neděli proti Ostravě šanci snížit ztrátu na jediný bod. Slavia naposledy našla přemožitele 22. května v Teplicích, od té doby neprohrála v lize 24 utkání. Navíc od listopadové výhry nad Spartou neztratila v jedenácti zápasech v řadě ani jediný bod.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle s možností přeháněk, od vyšších poloh sněhových. Teploty 7 až 11 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.